ÚTIKRITIKA.HU / Fidzsi-szigetek






hirdetes
Fidzsi-szigetek


útikritikák


Fidzsi-szigetek

Fidzsi-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Helyi hölgy - Elter Karcsi fotója

.

Fidzsi-szigetek dióhéjban

Lakosság (2022-es adat): 909 ezer

 • A Fidzsi-szigetek egy óceániai ország, amely 332 szigetből áll (ezek közül kb. száz lakatlan). Fidzsi 2600 kilométerre fekszik Új-Zélandtól, északi irányban. Hawaiitól (Honolulu) 5100 kilométerre található, délnyugati irányban. A Fidzsihez még közel eső ismertebb óceániai helyek ezek: Új-Kaledónia, Szamoa, Új-Hebridák.
 • A Fidzsi-szigetek összterülete: 18274 négyzetkilométer. Két sziget teszi ki az ország területének 90 százalékát. Az ország fővárosa, Suva 16 252 kilométerre van Budapesttől.
 • Magyar állampolgárok számára nem kell vízum a Fidzsi-szigetekre történő beutazáshoz, ha turista céllal látogatnak oda.
 • A Fidzsi-szigeteken a közbiztonság alapvetően jó. A rizikós helyekről írunk a Közbiztonság alfejezetünkben (a Hasznos információk menügomb alatt).
 • Fidzsi-szigeteken a hivatalos pénznem a fidzsi dollár.
 • Baloldali a közlekedés.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 250 ezer forintnak megfelelő fidzsi dollár
 • Fidzsi-szigeteken a hivatalos nyelvek ezek: az angol, a fidzsi és a hindi. Vallások: hindi, különböző keresztény felekezetek és muzulmán (mozlim).
 • A Fidzsi-szigetek elsősorban nyaraló desztináció. Nagyon jók a búvárkodási lehetőségek: mind az amatőrök (sznorkel, scuba), mind a profik számára. Állítólag a világ 10 legjobb búvárterepének egyik a Fidzsi-szigetvilág tengeri környezete.
 • A Fidzsi-szigetek trópusi tengeri klímája egész évben kiegyensúlyozott, azaz az odautazás időzítésében időjárás szempontjából nincs lényeges kockázat. Ennek a megállapításnak azonban erősen ellentmond a Vélemények-nél olvasható utazói beszámoló.

Repülőjegy Fidzsire

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Földi paradicsomi, édenkerti jellege
 2. A finom, friss egzotikus gyümölcsök
 3. Tényleg nagyon vendégszeretők és mosolygósak a helyi lakosok
 4. Az Upper Navua River kirándulás a szigetbelsőben
 5. A turistákat szállító hangulatos bula buszok
 6. Viti Levuból egyórás hajózással kimenni a The Mamanúcashoz, a pici szigetek sokaságához, ahol a tengervíz elképesztően gyönyörű
 7. Vanua Levu sziget, mert természetes, és nem annyira turistás
 8. A Kadavu Beach érintetlensége
 9. Sehol a világon nem láttam természetes környezetben - akár csak úgy az út mentén -  ilyen szép és sokféle orchideát.
 10. A fővárosban a mecsetek, a hindu és keresztény templomok békés együttléte

Nem tetszett

 1. Vasárnap náluk teljesen lebénul az élet a hoteleken kívül, ugyanis nem dolgozik senki
 2. Mivel csaknem mindent drágán kell importálniuk, magas szállítási költségekkel, így az árak elég magasak
 3. A túl hosszú repülőút, és az időeltolódás miatti szervi zűrzavar
 4. Az ételekben gyakori alapanyag a kókusz, de én annak az ízét nem komázom
 5. A lócitromok látványa és bűze azokon a strandokon, ahol parti lovagolást szerveznek
 6. Amikor a túl nagy hullámok miatt nem lehetett fürödni
 7. A főszigeten, Viti Levu-n nem olyan szépek a strandok, mint a kicsike szigeteken, így gyakran kell hajózni a szebb élményekért
 8. A taxisokkal való fárasztó alkudozások
 9. Nagy hiba csak a főszigetre koncentrálni, mert az igazi Fidzsi-élmény az a kisebb szigeteken van.

Vélemények

,, Március 25. és április 9. között 15 napot töltöttünk Fidzsin, több szigetet meglátogatva. Tán irigyelhettek, hogy mi minden csodás kalandot élhettünk ott át. Kaland volt, csak éppen másképpen, mint azt feltételezhetitek.

Fidzsinek két különböző időjárási évszaka van: Májustól novemberig tart a száraz évszak, amikor elvben nincs tropikus ciklon. Ezekben a hónapokban az óceánvíz hidegebb (akár 22 fokra is lesüllyedhet), de a nyugodtabb és az eső esélye is kisebb. (Bár meg kell jegyezni, hogy a Fidzsi egy csapadékos ország. Egyes részein egész évben sok a csapadék, mint pl. Viti Levu keleti részén és Vanua Levi egészén.) Azt mondják, hogy július és szeptember között érdemes leginkább az Fidzsi-szigetekre látogatni. Decembertől áprilisig nyár van és esős évszak, a csendes-óceáni térségből formálódó lehetséges ciklonokkal, ami bizony nem tréfa.

Nekünk azt mondták, hogy ebben az esős évszakban manapság egy hónapban átlag legfeljebb 1-2 ciklonra kell számítani. Sajnos – mi tanúsítani tudjuk – mi kettőt éltünk át, míg ott voltunk. (mellesleg a legtöbb útikönyv márciust jelöli a ciklonos időszak végének, de ez nem bizonyult helytálló információnak.) A ciklon annyit jelent, hogy sokat esik az eső, szélsőségesen erős a szél és nagyon kevés a napsütéses órák száma, és áradások (!) vannak.

15 ott töltött napunk folyamán mindennap esett az eső. Minden nap. Kemény, mi? Végére már annyira az idegeinkre ment ez, hogy az eredetihez képest megrövidítettük az ottani utazásunkat. Persze, nem felejtjük el, hogy az időjárás lutris. Találkoztunk egy idősebb házaspárral, akik ugyanakkor tájt voltak két hetet az ugyancsak a Fidzsi-hez tartozó Yasawa-szigeteken és csak 5 esős napot fogtak ki, a többi napon csodás napsütést élvezhettek.

Az időjárási tényezőn kívül a helyi közlekedés különböző formáit is ,,kiélvezhettük”. A helyi buszok még rendben voltak (ezeken csak mi voltunk fehér utasok), de a Vanua Levi-hez közlekedő komp igazán gusztustalan volt. A hajón helyiek feküdtek mindenhol a földön, a vécé bűzlött és az út 4 órás volt. A Yasawa-szigetek északi részéhez közlekedő hajó (Seabus) sem volt nagyobb mulatság. Ezen össze voltunk zsúfolva az oda közlekedő melósokkal. A tenger nagyon hullámos volt és a tetőről eső szivárgott a belső térbe.

A szállás ugyancsak egy érdekes téma. A szállások minősége általában rosszabb, mint azt várnád a Tripadvisoron található árak és visszajelzések alapján. Ha a szobádban nem találkozol alkalmanként csótánnyal, ezerlábúakkal és százlábúakkal (100-150 milliméter hosszúakkal), akkor már jó helyen vagy. Számíts arra, hogy a szobád bútora ősrégi sokféle sérüléssel. Nincs olyan asztal, ami nem inogna, mert az egyik lába rövidebb, mint a többi (ez érvényes az éjszakai szekrényekre és a TV-készülék lábazatára is).

A wifi minden hotelben gyengén működött. Ezt a panaszt hallottam minden turistától, akivel ott találkoztam. Általában a jobb szállások kb. 200 euró/éjszakánál kezdődnek. Életünkben nem voltak olyan rossz szálláshelyeink, mint a Fidzsin.

Az étkezés vonatkozásában vegyesek voltak a tapasztalataink. Volt ahol meglepően jól készített makrélát vagy homárt ettünk, de voltak olyan helyek, ahol tényleg ízetlen, vacak ételt ettünk. Az árak jobbára elfogadhatóak, de semmiképpen sem olcsók. (Kivétel Savisavu-n a homár, amit imádtunk). Kerüld a szállodák és resortok éttermeit.

Fizetés: Kellemetlen meglepetés volt számunkra megtudni, hogy minden helyen, ahol elfogadnak bankkártyát, 3-5% extrát számolnak fel. A bankautomaták maximum 500 fiji dollárt adnak ki. Ezzel kapcsolatban vagy tudnod kell, hogy a bankod nem von le tőled valamennyit pénzfelvételenként, vagy vigyél csomó készpénzt (leginkább amerikai dollárt).

A másik vacak meglepetés az a szúnyogok voltak. Korábban láttunk és megtapasztaltunk trópusi szúnyogokat esőerdőkben. No de az itteni rokonaik más bajnokságban játszanak. Kicsik, nem látod őket, és gyorsan megtalálnak minket sötétedés után. Csak helyben vásárolt elrettentő szerekkel lehet őket távol tartani. Ne hozzál magaddal korábbi utakon használt szúnyogirtókat, mert úgysem hasznosíthatók.

A helyiek valóban kedvesek és igyekeznek segíteni, ráadásul nagyon jól beszélnek angolul.

Szóval akkor ki menjen a Fidzsire? Hát a lelkes búvárok. Ha azt a felejthetetlen élményt akarod, hogy sznorlekezel, vagy búvárkodsz cápákkal, ha bikacápát, sőt tigriscápát akarsz látni, ahogy előtted etetik őket. Mások viszont felejtkezzenek el arról, hogy idejöjjenek. Szebb strandokat és finomabb étkeket találhatsz a Fülöp-szigeteken vagy Thaiföldön, és alacsonyabb árakat, jobb minőséget mindenhol Délkelet-Ázsiában, ráadásul közelebb Európához. A Fidzsi-szigetek 15-18 ezer kilométerre vannak Európától! (B. Zs. 2018)

,, Néha egymást érik atrópusi viharok és a velük járó áradások, amik miatt néha lezárják a repteret. A népesség jó részét kiadó indiaiak viselkedési formája picit fura egy európainak. Ha esik, akkor a világon semmit nem lehet ott csinálni. Vissza nem megyek többet. Ráadásul cápamerülést is találtam máshol, szerencsére 🙂. Jó időben biztos jó, bár nagyon limitált a programok kínálata, kevés a kulturális kínálat. Mondjuk Maldivon se sok, de legalább oda olcsóbb sokkal a repjegy 🙂 2018)" forrás

b.e. fotója

,, Nem csupán a turista látványosságokat láttuk, hanem pl. a 2016-os Wilson ciklon pusztítása után megújult városi kórházat, vallási épületeket, gazdag és szegény negyedeket, azokat a környékbeli strandokat is, ahová a hazaik járnak hétvégenként. Állítólag akkor nagy a tömeg, mert ez mindenki partja. Miután magunk mögött hagytuk a városkát, hamarosan letértünk a betonozott útról, hogy a hegyekbe vezető poros, kavicsos terepen elérjük a legeldugottabb vidéki településeket is. Welcome to country! Elszórtan kicsi, inkább fából készült házakat láttunk, amik teljesen beleolvadnak a buja zöldbe. Ázsia éktelen szeméttermeléséhez viszonyítva, csodáltuk Fiji tisztaságát.

A környéken, ha nem zöldség/gyümölcs termesztéssel, állattartással foglalkoznak, akkor szinte nem akad család, aki ne dolgozna/vagy dolgozott volna a cukornád feldolgozóban, ahonnan óriási tételben hajókon szállították a nádcukrot, meglehetősen biztos megélhetést biztosítva. Ám a hatalmas konkurenciaharcban Fiji lemaradt, így mire feleszméltek, mára már csak 6 hónapig tud munkát adni a gyár. (2020)" forrás

Olvasmányos linkek

"Hajnalban landoltunk Nadiban, a Fidzsi szigeteken, az átvizsgálást szigorúan vették, emiatt vagy másfél órába telt, mire kijutottunk a terminálból. Alig maradt időnk, hogy gyorsan megvegyük a hajójegyet, az utolsó transzfert le is késtük a kikötőbe. Mivel naponta csak két katamarán indul a Yasawa szigetcsoport felé, nem akartunk lemaradni róla, így fogtunk egy taxit. Apró szigeteket érintve érkeztünk meg Wayalailai-ra, kis motoros csónakkal jöttek értünk, mivel a nagyobb süllyedésű hajók nem tudnak közel jutni a parthoz a korallzátonyok miatt. Amint kifutottunk a homokra, nagy „Bula” üdvözléssel fogadtak a helyiek. Általában két napokat töltenek a turisták egy-egy szigeten, majd továbbállnak a következőre. Mi kivételnek számítottunk, mert nem volt kedvünk folyton pörögni, már alig vártuk, hogy végre egy helyben maradjunk kicsit és pihenjünk. Mint korábban említettem, kissé kimerültünk az elmúlt fél évben. A környezet adott volt a lazításhoz, fidzsi stílusú faházban laktunk, közvetlenül a parton kókuszpálmák között. Ők „bure”-nak hívják az ilyen típusú épületet, így is ejtik ki, nem pedig angolosan, ahogy én gondoltam. " forrás


"A Mamanuca-szigetcsoport tökéletes játszótér a tenger szerelmeseinek, víz felett és alatt egyaránt életre szóló élményeket tartogat az ideutazóknak. Az amerikai rendezőt, Robert Zemeckist is megihlették képeslapszerű „díszletei", nem véletlenül választották egyik szigetét a Számkivetett című film helyszínéül. Az innen északra található Yasawa-szigetcsoport a civilizációtól távoli világot, a magány és a csendes visszavonulást testesíti meg. Amikor kilépsz a bungalód (amit a helyiek „bure-nak" hívnak) teraszára, érezni fogod, ahogyan az óceán moraja nyugtatja az elmédet, és ha egyszer eljutsz ide, mindig visszavágysz majd. A Nadihoz közeli Denarau szigete szabadtéri tevékenységek széles skáláját kínálja, míg a 80 km hosszan húzódó Coral Coast fehér homokos strandjaival és pazar szállodáival a tökéletes kikapcsolódás záloga." forrás


,, A fidzsi napok fénypontja egyértelműen az utolsó nap volt, amikor is egy napra gazdag turistává váltunk és befizettünk egy Tivua szigeti hajókirándulásra. Nem tudom szavakba önteni, hogy mit éreztünk a szigetre érkezéskor…maga a paradicsom volt az a talpalatnyi kis földdarab. Útközben fidzsi élőzenét hallgattunk, gyümölcsöt ettünk, és mellesleg láttuk a Kék laguna és a Számkivetett című filmek forgatási helyszínét. (2014)" forrás

,, A sziget délnyugati részébe tartottunk, ami a gyönyörűséges tengerpartjairól híres. Most az volt a tervünk, hogy útközben meglátogatjuk a tűzön járók faluját és egy kicsit kényeztetjük magunkat a Pearl Resort csodálatos strandján.

A tűzön járás komoly rituálé, bár úgy hiszem napjainkra eléggé turistás lett. Ezért is nagyon örültem, hogy a hely mire odaértünk teljesen kihalt volt bár a hamu még parázslott. Rövid győzködés után engedélyt kaptunk a belépésre. A hely fenomenális, percekig csak álltunk csendben … de erről szóljanak inkább a képek.

A Pearlben aztán egy hatalmasat pihentünk és fürödtünk a csodás meleg (hihetetlenül meleg) Csendes óceánban.

Annyira szép dolgokkal töltődtünk fel Fijin, hogy elhatároztuk még egyszer visszajövünk , bár a szörnyű távolság kissé elriaszt. Estefelé visszatértünk úszó szállodánkba, a fáradságtól azonnal ágyba zuhantunk … úgyhogy a mai nap késői programja végül a bőséges késői vacsora lett, miközben lazán fittyet hánytunk az egészséges étkezésre. Fárasztó volt a mai túra, így élményekkel telve, bekajálva nyugovóra tértünk.  (2020)" forrás

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

Aji

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon






SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes