ÚTIKRITIKA.HU / Belgium


hirdetes

útikritikák


Belgium

Belgium dióhéjban | Időjárás | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.  Bruges - Kriszta fotója

Belgium dióhéjban

 • Kevesebb, mint kétórás repüléssel el lehet jutni oda Budapestről (Brussels Airlines, Wizzair, Ryanair), légvonalban 1130 kilométerről van szó.
 • Belgium területe közel 34 ezer négyzetkilométer, azaz sokkal kisebb, mint Magyarország (93 ezer km2). Ennek tükrében látható, hogy milyen brutális a népsűrűség: ezen a kis területen csaknem 11,7 millióan élnek! (2024-es becslés)
 • Miért érdemes ott turistáskodni? Nem hegyes tájak miatt, mert azok ott egyáltalán nincsenek. Brüsszel két teljes napos, intenzív városlátogatást mindenképpen megérdemel, óvárosa tele van szebbnél szebb műemléképülettel, a Grand-Place a világ egyik legszebb középkori múltú tere, rengeteg figyelemre méltó múzeumok és templomuk van, roppant hangulatosak a sörözők és a kávéházak.
 • Önmagában Brugge kisváros meglátogatása miatt is érdemes elutazni Belgiumba. Brüsszelből egy óra alatt el lehet vonatozni Brugge-be (Brűzsbe). Mindenképpen tanácsos legalább egy estét is eltölteni az ékszerdoboznak is nevezhető mesés, középkorias városkában. Brugge Európa egyik leghangulatosabb kisvárosa! Sokak szerint Brugge nagyobb utazási élményt nyújt, mint Brüsszel. Eszerint érdemes kalkulálni a programot, ha csupán 3-4 napot töltünk Belgiumban.
 • Belgium második legnagyobb városa, Antwerpen is megér egy egész napos vagy félnapos látogatást. Középkori óvárosa bámulatos, izgalmas hely a gyémánt negyed, változatos, érdekes nagyváros.
 • Belgiumban a közbiztonság alapvetően jó, kivéve a fővárost. Brüsszel fejezetünk közbiztonság alfejezetét mindenképpen ajánljuk elolvasásra, anélkül, hogy bárkit is elrettenteni próbálnánk az odautazástól.
 • Belgiumban nincs sok értelme autót bérelni, mert vonattal könnyen el lehet jutni minden turisztikailag érdekes helyre, igazi, felfedezésre érdemes vidék a városok között a lakott területek sűrűsége miatt nincs. A kisvárosokban és a környékükön lehet nyugodtan kerékpározni, szuper kerékpárutak állnak rendelkezésre. Belgium túlnyomóan lapos ország, azaz könnyű kerekezni.
 • Angol, francia vagy német tudással könnyű eligazodni, mert sok minden van kiírva ezeken a nyelveken (plusz flamand)
 • Belgiumban nyolcszáz féle sör van forgalomban.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 2360 euró
 • Belgiumban elképesztően magas a jövedelemadó: 40-50 százalék. 
 • Leggyakoribb vezetéknév:Peeters
 • Várható élettartam (2023):nők: 83 , férfiak: 76,4 --------------- Nálunk: nők 79, férfiak 71
 • 2024. márciusban Belgium a negyedik a FIFA ranglistán (Argentína az első) 
 • 2024. márciusban: 1 liter benzin 1,79 EUR
 • A belgiumi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Időjárás

Belgiumban az éves átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint Magyarországon. Sok a csapadék! Esőkabátot, esernyőt vinni kell. A telek enyhébbek, mint nálunk, a nyarak viszont hűvösebbek. Május és szeptember között a legkellemesebb Belgiumot meglátogatni. Szeptember jellemzően a legkevésbé csapadékos hónap. Bár a Belga királyság kicsi ország, természetesen vannak időjárási eltérések a kis tengerparthoz való közelség, távolság függvényében. Az időjárás jellemzően szürke, verőfényes napból kevés van.

Tetszett & nem tetszett

Tetszett

 1. Belgiumot önmagában Brugge miatt is érdemes meglátogatni!
 2. Kicsi ország, s méretéhez képest sokféle turista élményt képes nyújtani; "Ha kedd van akkor Belgium" azért nem működik, keddtől péntekig már reálisabb
 3. Van benne némi Franciaország és némi Hollandia is, de összességében mindkettőhöz képest mégis más
 4. Többnyelvűek a belgák és így könnyű velük kommunikálni, a (született) helyiek udvariasak, civilizáltak
 5. A harsányságok nélküli életélvezetek országa, jómódú, rendezett, a maga módján boldog hely, "ezek tudják hogy kell élni"
 6. Sokak szerint a világ legjobb sörei és csokijai belgák
 7. A vidéki bukolikus táj, városkák irigylésre méltóan békés unalmassága
 8. Autóbérlés nélkül is bejárható az ország vonattal és busszal
 9. Csaknem mindenhol tisztaság és rend van (pláne az itthoni helyzettel összevetve)
 10. Nagyon sok a szép épület, sok műemlék van

Nem tetszett

 1. Gyakran van rossz időjárás, eső (az esernyőárusok paradicsoma), az ég sokszor borult, felhős, szürke színek
 2. Az igazi belga konyha nem (sem) a fogyókúrázóknak való
 3. Sok helyen fizetősek az illemhelyek, marad a McDonald's
 4. kicsit bénán vezetnek a belga autósok (de nem olyan vadul, mint az olaszok)
 5. Sík, nem változatos domborzatú, túl lapos ország, alig van hegyes rész (Ardennek)
 6. Sajnálkozni, hogy mennyit marakodnak egymással a vallonok meg a flamandok
 7. Látszik, hogy a belgák többsége mélyen elmerül a munkába, talán túl mélyen is
 8. Túlságosan közel vannak egymáshoz a települések, nincs sok szabad, nem lakott tér
 9. Elég sok a mogorva ember (bár kevesebb, mint itthon)
 10. Nagy a drágaság
 11. A kisvárosokban 5-6 után túl sok bolt bezár

Vélemények

" Brüsszelt nem önmagáért szeretem. Szép város, sok látnivalóval, de a legjobb benne az, hogy sokfelé lehet innen kirándulni, ideális helyszín arra, hogy minden nap, innen valahová máshová kiránduljunk. Nekem éppen ezért 4-5 nap, csak Brüsszelre sok. De, ha ügyesek vagyunk, márpedig miért ne lehetnénk azok, kiváló utazást tudunk összeállítani úgy, hogy napközbeni kirándulásaink után minden nap Brüsszelbe megyünk haza.

Mielőtt azonban ebbe belemennék, mi is az, ami miatt mégiscsak érdemes Brüsszelben is csavarogni egy nagyot. Ha a hasunk a mérce, végtelenül egyszerű a helyzet. Csoki, sörök, kagyló és waffel. Aki idejön garantáltan felszed pár dekát-kilót, mert nem lehet megállni azt, hogy úton-útfélen ne kóstoljuk meg a gusztusosnál gusztusosabban kínált bonbonokat, csokikat és édességeket. A boltokba betérve sok helyen kóstoltatnak is az eladók, arra ösztönözve minket, hogy vásároljunk. Rengeteg kiváló csokibolt van, melyekből én kettőt ajánlok. Egyik a főtértől nem messze található Chocopolis, a másik a Leonidas üzletlánc, akiknek rengeteg üzlete van (még Charleroi repterén is). A Leonidas a legjobb hely arra, hogy megvegyük az itthon maradottaknak az ajándékokat, egy-egy hatalmas doboz bonbon személyében. Itt úgy tudunk vásárolni, hogy meg van adva az adott dobozmérethez tartozó ár, és ebbe annyi csokit pakoltatunk, amennyi csak belefér. Jó móka!

Amikor ez megvolt, jöhetnek a világhírű belga sörök. A választék gyakorlatilag végeláthatatlan és az árak sem vészesek, sokszor olcsóbbak, mint itthon. Érdemes a lehető legtöbbet megkóstolni, az én kedvenceim (már amire emlékszem), a Barbar, és a Kwak volt talán. Hölgyeknek kötelező a Kriek, ami egy meggysör, kicsit olyan mint a régi Meggy Márka, de nagyon jó.

Sör, csoki: pipa. Jöhet a kagyló. Szinte minden étteremben kínálnak friss északi tengeri kagylót, egyszerűen muszáj megkóstolni. Fekete vaslábosban hozzák a friss kagylót, úgy fűszerezve, ahogy kérjük. Remek! Tény hogy a kagyló megosztja az embereket, mert sokan gusztustalannak találják, de egy próbát mindenképpen meg kell hogy érjen. Tippem a Chez Leon étterem a mészárosok utcájában, ami a brüsszeliek egyik legkedveltebb étterme! Hangulatos kis hely, régi csempével kirakva, kedves pincérekkel. A Mészárosok utcája egy nem túl hosszú kis utca, de annál több étterem van benne. Gyakorlatilag egymás hegyén-hátán vannak a jobbnál jobb étkezdék. Érdemes este itt egyet sétálni, bár sokszor sajnos akkora a tömeg, hogy a séta már csak arról szól, hogy folyamatosan a tömegben próbálunk kicsit előre evickélni.

A waffle-t hagytam utoljára, mert ilyen itthon is van, gyakori és sokan szeretik is. Amiben mindenképpen más Brüsszelben, az az, hogy itt rengeteg mindent lehet rápakoltatni, szerintem a legjobb a csokis meg az epres. Hosszú séták közben, amikor nem nagyon akarunk beülni sehova, nagyon jól tud jönni egy nagy belga waffle.

Ideális reggelizőhelyek a Panos gyorséttermek, ahol friss pékáruból a helyszínen készítik a jobbnál jobb szendvicseket. Vannak itt péksütik, és minden, mi szem száj ingere. Nem egy puccos hely, de ennek megfelelően az árak is kedvezőek, gyakorlatilag itthoni árakon tudunk vásárolni. A közlekedés Brüsszelben egyszerű, a belvárost csakis gyalog kell bejárni, mert nem nagy és a régi hangulatos kis utcák csakis így élvezhetőek. Villamossal és metróval minden elérhető, az árak nem vészesek. Néhány látnivaló, amit azért illik megnézni. Első és egyben a legszebb, legfontosabb és kihagyhatatlan hely, ahova mindenképpen el kell menni, az a középkori Főtér, a Grand Place. Valóban must see, Európa véleményem szerint egyik legszebb tere. Tudják ezt a belgák is, ezért folyamatosan történik is itt valami, hol sörfesztivál, hol virágpiac, mikor mi, de mindig van valami.

Innen nem messze van a Pisilő kisfiú szobor, a Manneken Pis. Véleményem szerint, ha már itt vagyunk, nézzük meg, de személy szerint én nem értem, hogy mitől ennyire nagy szám, miért vannak körülötte mindig rengetegen, hiszen számomra nem egy nagy durranás. Az én kedvenc szobrom Brüsszelben, a Chocopolis-tól nem messze van egy új téren. Pár gyermek játszadozik egy kicsi kecskével. Öröm ránézni, az egész kompozíció a vidámságot, a gyermeki ártatlanságot sugallja. Nekem sokkal többet adott, mint a dolgát végző kisfiú.


Kb.15 percnyi sétára van innen a királyi palota, érdemes egyszer erre venni az utunkat, és megnézni, pár képet készíteni. Sok park van a városban, ezekbe is lehet sétálgatni, elmajszolni egy szendvicset, vagy a frissen vett csokikat a padokon. Az Atomium a Heysel parkban található, melyet a belgák az 1956-os világkiállításra építettek. Hát nem tudom, aki szereti az ilyesmi, annak tetszeni fog. Bele lehet menni (belépődíj van), lehet benne mozgólépcsőzni, meg minden. A közbiztonság a turisták által látogatott helyeken jó, de a város más részein vannak olyan helyek, ahol nem feltétlenül érezzük jól magunkat. Sok a bevándorló, a hajléktalan, ezeken a részeken nem feltétlenül jó érzés sétálgatni.

Nade a végére hagytam a legjobbat, azt, hogy miért is jó Brüsszelben aludni és innen elmászkálni. A közelben vannak (vagy könnyen elérhetőek innen) marha jó helyek. Most csak felsorolás jelleggel:

 • Brugge, Gent, Antwerpen, Ostende, vonattal könnyen elérhetőek, de egy nap alatt maximum kettő fér bele. Brugge lenyűgöző, ide mindenképpen érdemes elmenni. Aki látta Brugge-t, annak Gent valószínűleg nem fog sokat nyújtani, bár kétségtelen, hogy ez is egy nagyon hangulatos kisváros, de Brugge közelébe sem fér. Ostende más tészta, ez a belgák „Balatonja”, hosszú tengerpart stranddal, kikötővel, jó tengeri kajákkal és remek hangulattal. Titkos tippem, nem véletlen, hogy egész Belgium, de még a franciák is rengetegen járnak ide. Antwerpen is megér egy misét.

 • Párizs. Igen Párizs! Brüsszelből a Thalys-szal 1 óra alatt Párizsban lehetünk! Reggel megyünk, este jövünk, és még a Szajna partján is sétáltunk. A Thalys a belgák TGV-je. Ez is 300-zal repeszt és egyetlen megálló nélkül a francia fővárosban találjuk magunkat, a Gare de Nord-on, gyalogos távolságra a Sacre Coeure-től. Mondtam én hogy Brüsszel egy jó hely!:) Erre a vonatra, ha időben interneten megvesszük a jegyet, remek árakat érhetünk el, nem beszélve az élményről, hogy milyen 300-zal suhanni, gyakorlatilag síri csendben. Tipp: 3 hónappal előtte nyitják meg a helyeket a vonatra, ilyenkor még fillérekért foglalhatunk.

 • Amszterdam, London, Köln. Ezekbe a városokba szintén pillanatok alatt el lehet jutni a Thalys-szal, hiszen nincsenek túl messze Brüsszeltől. Annak, aki szeretne sok jó helyen járni, a lehető legrövidebb idő alatt, ennél jobbat ki sem lehet találni.

Brüsszelbe a legtöbben fapados járattal érkeznek Charleroi-ra. Ez a reptér, kb. egy órányira van transzferbuszokkal a fővárostól. A reptérről kilépve induljunk el jobbra, ott tudjuk a jegyet megvenni a buszra. Érdemes retúrjegyet venni, így az ár kedvezőbb. A busz a Midi pályaudvarra visz be (innen mennek a Thalys-ok is), innen metróval, vagy villamossal lehet, és érdemes tovább menni. Autót is lehet bérelni, de annyira jó a vonatközlekedés, és annyira drága a parkolás, hogy nem feltétlenül érdemes." (M. Gyuri)


"Brugge igazi kis ékszerdoboz. Nekem sokkal jobban tetszik, mint Brüsszel, ahogy Gent is. Ezekre a helyekre mindenképpen érdemes elutazni, legalább egy napos vagy akár félnapos kirándulás keretében. Picik, hangulatosak, elragadóak. Érdemes az utcákon bolyongani vagy a csatornákon hajózva megcsodálni az épületeket. Szerintem Brüsszelre nem érdemes túl sok időt szánni. 1-2 nap alatt meg lehet nézni a város főbb nevezetességeit. Viszont kitűnő az összeköttetése Európa számos fővárosával (London, Párizs, Luxemburg, Amszterdam), így jó kiindulópontja lehet az egynapos villámlátogatásoknak." (Gerda)

Olvasmányos linkek

"Amúgy Belgium egy pöpec kis ország (a kis szót tessék szó szerint érteni; akkora, mint a Dunántúl), tele viszonylag épen maradt, műemlék-jellegű, látványos épületekkel és közterületekkel, ami már csak azért is meglepő, mert geostratégiailag a belgák elég cinkes helyen laknak: az elmúlt 2000 évben mindenki, aki arra járt, beléjük törölte a lábát (és esetenként a kardját-puskáját-tankját): rómaiak, franciák, angolok, spanyolok, poroszok, németek, hollandok, osztrákok. Csak az oroszokat úszták meg, habár ha közelebbről megnéznénk mondjuk a brüsszeli földhivatalban, hogy kik vásároltak az elmúlt 10 évben értékesebb ingatlanokat, lehet, ez utóbbi megjegyzés sem lenne érvényes." forrás


"Nos, akkor én Brugge-re szavaznék. Meseszép történelmi város, amelynek a központja a középkor óta gyakorlatilag alig változott. Szinte tényleg érezni lehet a történelmet, amikor a macskaköves utcákon sétálsz. :) Brüsszelben az Atomium látványa is elbűvölő, hátha még be is fizettek egy túrára, ahol aztán végigjárhatjátok az egész építményt (azt hiszem 2-3 gömb kivételével). Ha digitális idegenvezetőt is kértek a jegy mellé az +2 euró, de így legalább tényleg minden információt megkaptok, hogy mikor mit láttok, és egy kis történetet is róla... Ja és majdnem éppen az Atomium mellett van a Mini-Europe is, ahol az összes európai nevezetesség fel van sorakoztatva miniatűrök formájában. Na azért nem olyan kicsik azok... A kb. félméterestől a 2-3 méteresig... Gent is nagyon hangulatos azokkal a mézeskalács-házakkal. (legalábbis nekem az jut róluk eszembe) :) " forrás


"A harmadik nap reggelén átvonatoztunk Gentbe, ami nagyon édes kisváros, de elég unalmas. Vannak gyönyörű épületei és kanálisai, meg gótikus templomai, de valahogy nem volt az igazi. Este tovább is álltunk Brugge-be. Belgium összességében nagyon tetszett, de távolról sem olyan tiszta és rendezett, mint Hollandia." forrás


"Mit érdemes mindenképpen megnézni, felkeresni Brüsszelben és Belgiumban? Ha három várost kellene mondanom, abban Brüsszel nem igazán lenne benne. Szerintem Bruges, Gent, Leuwen és Namur mind szebbek. Brüsszelben persze egyszer látni kell az Atomiumot, az Európai Parlament épületét, és persze a többi szép, am kevésbé emblematikus teret, parkot, épületet. De a belga kisvarosok (pl. Dinant vagy Mechelen) kifejezetten helyesek!" forrás


"A Pisilő Kisfiú felé sétálva finom illatok csalogattak minket egy gofrishoz. Én kihagytam, úgy tele lettem a Mitraillette-tel. Voltunk szuvenírboltban is, hűtőmágnesek 3 €-s áron kaphatók, a főteret ábrázolóból hoztunk haza egyet. Kis Atomium és Pisilő Kisfiú szobrokat kínálnak még. A mini Atomium ára 5 € körül van, a nagyobb, ami már látványosabb lenne, kb. 10 cm magas, az már 15-20 €. Bementünk melegedni egy csokoládé üzletbe is. A híres kézzel készített Belga csokoládé ugye, ebből muszáj volt vásárolni. Táblás csokik, bonbonok, trüffel, Pisilő Kisfiút mintázó csokifigura, különböző tárgyakat és figurákat ábrázoló csokik. Mindenféle kapható. Ebből vittünk haza ajándékba. És természetesen sokfelé kapható Belga sör is. Mi csak estére vittünk a szállásra magunkkal egy erősebb klasszikus sört, egy meggyeset és egy Stella Artois cidert. Nem voltak rosszak, bár az egyik budapesti Belga sörözőből már ismerek pár finom sört, amik ízvilágukban nekem jobban ízlenek. Ajánlották a Leffe sört, amit végül itthon kóstoltam meg. És láttam az általam kedvelt Chapeau söröket is kirakatokban. (2016)" forrás


"Brüsszel felejtős, Antwerpen gyémántkereskedés, pályaudvar és állatkert, Brugge az ékszerdoboz és Gent a nagyon zsúfolt. És ha már Belgium, akkor olyan semmilyen, számomra nem volt karaktere és amire nem szoktam kitérni, de ennél az országnál muszáj: pofátlanul drága! Az epres sör, a belga csoki és a vonatozás azért kiváló volt ;) (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Namur - Kongresszusi palota - j.s. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Belga Nori, 2019. 10. 09. 20:19
Egy kiigazitas - 10 eve elek Belgiumban: meg az Europai Bizottsagnal sem kerestem 1920 eurot, 3 diplomvala es 4 nyelv ismeretevel. Az atlagot nagyon eltorzitja a lakossaghoz kepest elhanyagolhato kisebbsegben levo milliardos reteg, aki viszont tenyleg euro milliardos.


Enjoy Belgium, 2019. 02. 14. 05:56
Sziasztok! Ha gyerekkel szeretnétek megismerni Belgiumot itt egy remek blog ahol számos olyan programot is találtok ami a gyerekek számára is élvezetes nem csak a felnőtteknek. www.enjoy-belgium.com Remélem tetszeni fog Belgium, szerintem fantasztikus hely! Az oldal ezt mutatja be!


Robert, 2017. 12. 04. 18:43
Draga Attila! Nem mogorvak mint a Magyarok, de nem is 250 euro a minimalber egy honapra. Vam min vigyorogni. Erdekes, hogy ha hazamegyek ram altalaban mosolyognak a bolti eladok es a pincerek is. Lehet, hogy onben van a hiba es el kellene felejteni ezt a " Nyugaton minden fasza" es " mindenki kedves" mert abszolult nem igaz.


úti kritikus, 2014. 11. 10. 09:20
Kedves Attila!

Köszönjük a korrigálásokat. Hát persze, hogy egy 5 éve helyben élő magyar tájékozottabb, mint egy rövid időre odautazó turista. Azonban ez a honlap a turisták tájékoztatását hivatott szolgálni, mégpedig úgy, hogy az országot alaposabban ismerő ember tudása, de a felületes tapasztalatokat szerzett utazó véleménye is helyet kapjon. A szubjektív vélemények azonban mindig lehetnek egymástól eltérőek. A turista sokszor a saját véletlenszerű élményei alapján általánosít. Saját belgiumi tapasztalataim alapján véleményeit valósnak hiszem. Kérem, hogy olvasson bele Belgium teljes tartalmába, és segítsen minket azt kiegészíteni, javítani, helyre tenni.
az úti kritikus


Csollák Attila, 2014. 11. 10. 09:06
Szép napot!

Mivel öt éve belgiumban élek, kiigazítanék pár tévesen észlelt(említett) dolgot!

A német nyelvvel az ország egy piciny keleti részén lehet csak boldogulni. Hegyek is vannak, ki kéne próbálni az Ardenneket, mert ez is belgium. Ha itt vadul vezetnek, akkor mi a vélemény az olaszokról?
Az emberek mentalitásáról pedig dióhéjban annyit, hogy nagyon segítőkészek, türelmesek. Mogorvaságról szó sincs. Nem úgy, mint Magyarországon.
Tehát nem egy pár napos nyaralás alapján kéne megítélni az országot.

Tisztelettel:Attila


Szalai Zsolt Zoltán, 2014. 04. 04. 13:17
Belgiumban van McDonalds???
Én nem találkoztam vele.


Csaba, 2013. 09. 29. 11:07
Szijasztok!

Idén fél évig tanultam és dolgoztam Gentben. Jártam Bruggeben, Oostendeben, Antwerpenben stb.
Szívesen osztok meg tapasztalatokat bárkivel.
Remélem szabad ideírni, hogy van egy blogom az útjaimról, ami jelenleg Mongóliában íródik:
http://backpacking-kaland.blogspot.com

Üdv;
Csaba


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon