ÚTIKRITIKA.HU / Brüsszel / Látnivalók


Brüsszel / Látnivalók

Általános tanácsok | Grand Place | Óváros | Királyi palota | Place du Gran Sablon | Manneken Pis | Atomium | Múzeumok | Templomok |Uniós ez-az| Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Általános tanácsok Brüsszel felfedezéséhez

Brüsszel fő turisztikai nevezetességeinek feldolgozásához legalább két teljes nap szükséges.

,, A város gyalogosan is könnyen bejárható, mivel nincsenek hatalmas távolságok. Ez alól egyedüli kivétel az Atomium, amihez tömegközlekedni kell. (2019)" forrás

Kriszta fotója

Grand Place

(gran plász)

Kriszta fotója

A Grote Markt Brüsszel fő attrakciója a csodálatos épületeivel, a sok turistával, a környék éttermeivel, kávézóival és sörözőivel. Európa egyik legszebb tere, különböző korszakokból (gótikus városháza, renaissance és barokk) való műemlékpalotákkal. A tér az UNESCO kulturális világörökségének a része. Érdemes megnézni nap közben és éjjel is. Ki van világítva, csodaszép.

"A legjobban azt élveztem, hogy oda álltam a hatalmas, méltóságteljes tér közepére és átszellemülten néztem magam köré. Este is visszamentem, hogy megnézzem a teret megvilágításban. Persze két teljesen eltérő élmény. A napközbeni látogatás szombatra esett és érdekes volt látni az esküvői népeket. Javasolom Brüsszel látogatóinak, hogy rögtön itt kezdjék a város megismerését." (Gabi, 2013)


Kriszta fotója


,, A brüsszeli főtér messze az egyik legszebb része a városnak. Nem véletlen, hogy napközben selfie stick-kel forgolódó turistákkal van tele, akik a legjobb szögben próbálják lefotózni a fejüket és a mögöttük lévő óriási épületeket. (Igen nehéz az egész Városházát beleszuszakolni egy képbe.) Éjjel sokkal hangulatosabb a tér, legalábbis, amikor jó az idő: ilyenkor a helyi fiatalok és turisták jönnek ki, és padok híján a földre ülnek egy-két sörösüveggel a kezükben hajnalig beszélgetve.

A Grand Place-on lévő épületek amúgy annyira gyönyörűek, hogy nem tudom elhinni, hogy eredetileg céhházak voltak, olyan társaságoknak helyet adva, mint a pékek, a bútorasztalosok vagy a zsírkereskedők csoportja! (2017)" forrás

Kriszta fotója

Óváros

Nem túl nagy, pont kényelmesen bejárható. Tele van olyan helyekkel, amikről nem is értem, miért turistás, de az. Nagyon kellemes. Az árszínvonala kicsit magasabb, mint a külső kerületeké, de a jó waffeles hely megfizethetetlen.

"Brüsszel óvárosában a kedvencünk a St. Hubert passzázs volt, a kis csokoládéboltjaival és az azokhoz tartozó vonzó, csinos kirakatokkal. Ugyanott több hangulatosan kialakított kávézó és vendéglő. A neoklasszicista passzázs a 19. század közepén épült. A passzázstól nem messze van a ,, Brüsszel hasának" becézett Rue des Bouchers. Ebben az utcában legalább nyolcvan (!) étterem található. Még a délután közepe táján is tele vannak az éttermek. Több étterem a tenger gyümölcseire specializálódik. Az óvárosban van Brüsszel fő bevásárló utcája, a Rue Nouve." (Rudiék, 2014)

Királyi palota

Palais Royal (pálé rojál)

Ha a király (momentán a 85 éves II. Albert) szabadságon kívül van, akkor a palota belül is meglátogatható. Ha a turistának ebből a szempontból éppen pechje van, akkor a palota előtti szép téren való időzéssel kell beérni. A palota impozáns, szóval egy brüsszeli városlátogatás programjába illik belerakni. Nem árt tudni, hogy a király nem itt lakik, ez a palota az irodája. Nyáron gyakran hosszabban szabin van az uralkodó, tehát olyankor nagyobb az esélye annak, hogy be lehessen menni. Látni lehet a pompázatos termeket, a művészien kidolgozott fa parketteket, a tarka tapétákat. A palotában engedélyezik a fotózást. Meg lehet nézni, hogy hol fogadja a király a notabilitásokat. A palotába, ha nyitva van, ingyenes a belépés!

Napfény híján - k. sz. fotója

,, A királyi palotát is érdemes meglátogatni, még akkor is a királyi család igazából már a sokkal zártabb laekeni Royal Palace lakik. A palota igazán szép, és július végétől szeptember elejéig ingyen látogatható. Ha pedig elfáradsz, a mellette lévő nemes egyszerűséggel Parcnak nevezett parkban lepihenhetsz egy kicsit (és a lelkes futókat nézve bűntudatot érezhetsz minden megevett hasábburgonya miatt). (2017)" forrás

Place du Grand Sablon

plász dü gran száblon)

Ez a tér brüsszeli bohém, magamutogató középosztálybeliek egyik kedvenc találkozóhelye, főleg nyáron a kávéházi és éttermi teraszokkal. Régiségkereskedésekkel és a város legmenőbb csokoládés boltjaival (Marcolini, Léonidas, Godiva) van tele a régi tér és környéke. Különösen vasárnaponként kellemes a turistának korzózni ott, ahol a helyiek is szívesen időznek. A Szépművészeti múzeum a közelben van, azaz a két hely meglátogatását kombinálni lehet. A sokaság ellenére a Place du Grand Sablon nyugis hely.

p. g. fotója

Manneken Pis

Nem is igazán értjük, miért ez a szobor Brüsszel fő nevezetessége, de ez az. Kicsi, aranyos persze. Mindig nagy itt a tömeg, amikor átöltöztetik, külön eljönnek a helyiek is lefotózni különböző ruháiban. Érdemes megkeresni a pisilő kislányt és a kutyust is, ha valakinek nagyon bejönnek ezek a szobrok.

Sok hűhó piciért - Kriszta fotója

"Szinte mindenkit meglep, hogy milyen apró a szobor, mindössze 58 centiméter. Vannak, akik csalódottak, mert arra számítottak, hogy a Manneken Pis sört fog pisilni. Sokféle legendát olvasni a kisfiú szoborral kapcsolatban, többségük nem tűnik valószerűnek. Ez egy szokványos szökőkút lenne, ha a víz nem egy kukiból jönne. Valójában nem is a szobor érdekes, hanem a sarkon, a nevezetesség előtt álló tömeg bábeli zűrzavara. Jaj, hát csak ilyen kicsi? - mondják tucatnyi nyelven. De hát a Manneken Pis PR-ja baromira hatékony, kötelező brüsszeli látnivalóvá vált. Onnan lehet tudni, hogy az ember közeledik a szoborhoz, hogy a szuvenírboltok kínálatában egyre dominánsabbá válnak a pisilős szobor replikái. Persze izgalmasak a történetek a szobor eltüntetéseiről és visszahelyezéseiről. XV. Lajos állítólag azért ütötte lovaggá (!) a szobrot, hogy nagyobb tisztelet övezze és ezért aztán ne lopják el. A 19. század elején egy komisz ember ellopta a szobrot a bronztartalma miatt. Elkapták és életfogytiglani kényszermunkára ítélték. Közismert, hogy bizonyos alkalmakra a kisfiút ilyen-olyan ruhába öltöztetik. Szegényből paprikajancsit csinálnak. Nemzeti ünnepen például valami nemzeties cuccot aggatnak rá." (K.J., 2013)

Indiai és kínai turista csoportok várnak a vizelő fütyi megcsodálására - Kriszta fotója

Atomium

Kriszta fotója

Az Atomium-ot érdemes megnézni, de tán nem kihagyhatatlan, ha szoros az időkeret. Élmény az alkotás alá állni és feltekinteni rá. Elég lehet távolról is megnézni, mert a 11 euró sok azért, hogy a turista időt veszítsen a liftre előtti sorban állással. (A lift maga aztán szuper gyorsan megy fel s le.) A városra nyíló panoráma miatt lehet érdemes befizetni, de a kilátás nem annyira különleges, hogy megérjen fejenként 11 eurót. Klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.

Viszont családosoknak igen, mert szinte mellette van a Mini Europe, ferde tornyostul, mindenestül. A kettő együtt már egy jó program lehet egy családnak. Két metró is kivisz ide, kis sétával. (Heysel vagy Esplanade)

Kriszta fotója

Múzeumok

Királyi Szépművészeti múzeum (Musees Royaux des Beaux Arts)

(müzé rojo dé boz ár)

2-3 órás programra érdemes kalkulálni. Mégis csak ez Belgium egyik legjelentősebb múzeuma. Régi és modern művészetet prezentálnak egy helyen. A középkori rész a fajsúlyosabb, amúgy inkább magát az épület a csodálatos, mint a múzeum felhozatala.

Ezért külön megérte

Horta múzeum

Csodás kis múzeum, amelynek tervezője és névadója a szecesszió (Art Nouveau) egyik alapítója, Victor Horta. Egy-két órát könnyen el lehet benne tölteni a századfordulós házban. Egyéni látogatóknak csak délután kettőtől fél hatig van nyitva, a délelőtt a csoportoké. Hétfőn zárva van! A Saint-Gilles negyedben található, azaz nincs a város kellős közepén. Felnőtteknek a belépőjegy 10 euró, diákoknak, nyugdíjasoknak 5 euró. Csodaszép, bár kicsit tömény élmény, felnőtteknek ajánlott első sorban, kamaszoknak, gyerekeknek unalmas lehet. Ez alól a kivétel a hálószobai piszoár, az mindenkinek nagyon bejön.

kr

"A szecessziós stílus imádója vagyok, tehát nekem a múzeum meglátogatása a brüsszeli programunk fénypontja volt. Kívül is, belül is lenyűgöző. Kár, hogy az épületen belül tilos a fényképezés. A tipikus brüsszeli sorház díszítettsége bámulatosan kifinomult, pompásak a lámpák, a belső fényesések, a bútorok. Időutazásszerű a lépcsőház, átéli a látogató, hogy milyen lehetett a légköre, amikor maga Horta itt lakott. Itt érdemes vécére menni, mert az illemhely is illeszkedik az egész ház stílusához. A legfelső emeleten a gyerekszobának saját téli kertje van!" (K.R., 2012)

Musee Rene Magritte

(müzé röné mágrit)

A laikusok számára nálunk kevéssé ismert, 20. századi belga szürrealista festőművész, René Magritte munkásságát lehet megismerni ebben a kis múzeumban, ami évtizedekig a művész otthona volt. Érdemes meglátogatni azoknak, akik nyitottak a meghökkentő festészet iránt. A művész rajzai és plakátjai is érdekesek. Ha esős éppen az idő és fedett programot keresünk, ide igazán érdemes behúzódni egy órácskára. A Place Royale-on található a modern (csak három évvel ezelőtt megnyílt) múzeum, ahol közel a nemzetközi hírű belga festő legalább kétszáz alkotása látható. Paul McCartney nagy rajongója Magritte-nek. A Beatles-ikon több Magritte-képet tudhat a tulajdonában. Magritte számos képére jellemző, hogy egyszerű tárgyakat meglepő csavarintással, bizarr környezetbe helyez.

k. e. fotója

Kakaó és Csokoládé múzeum

Nem nagy durranás, kicsi, picit unalmas. Pozitívum az ingyenes csokikostólás. A belépődíj 5 euró.

Természettudományi múzeum

Nagyon jó múzeum! A világ egyik legnagyobb természettudományi múzeuma (4 emeleten). Könnyen el lehet tölteni benne három órát. Gyerekeknek is szuper program, főleg a dinoszaurusz csontvázas részek. Hét euró a belépődíj. lehet fotózni. Hátizsákokat, nagyobb táskákat le kell adni.

Belga képregény múzeum

Brüsszel telis tele van hupikék törpikével (smurfs), a leglehetetlenebb helyekre képesek festeni egyet, ami kimondottan üdítő. Azoknak ajánljuk, akik gyerekkorukban habzsolták Tintin vagy Smurfs történeteit vagy csak egyszerűen képregény rajongók. Maga a múzeum épülete is figyelmet érdemel, mert szép szecessziós. 8 euró a belépőjegy, és van akinek ez meg is éri. A velünk utazó gyereknek akkor is érdekes lehet, ha nem ismeri a belga képregényhősöket. A múzeum való gyerekeknek és gyereknek megmaradt felnőtteknek. Ajánlott program.

Moof múzeum

Templomok

Koekelbergi bazilika

b. m. fotója

Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyház

(Cathédrale Saint-Michel-et-Sainte-Gudule)

,, A Katedrális Brüsszel egyik legszebb épülete. Tipikus brüsszeli dolog, hogy az előtte lévő kicsiny zöldterületet is parkosították, így bár forgalmas utak között található, az ember nyugodtan beleülhet az egyik kényelmes fanyugágyba, és gyönyörködhet az épület azon részében, amit lát az előtte álló fáktól. (2017)" forrás

.

t. p. fotójaNotre-Dame du Sablon

(notr dám dü száblon)

p.b.

Spirito

Sainte-Suzanne

L'Église Saint-Nicolas

m. b. fotója

Saint-Job (orosz ortodox)

Uniós ez-az

Az Európai Parlament látogatható részei eléggé behatároltak. Ingyenes a látogatás, de személyit vagy útlevelet kell vinni, rögzítik. Viszonylag korán zárnak, négykor és sokszor meglepetésszerűen zárva maradnak. Érdemes tájékozódni előre. Ingyenes idegenvezetés jár mindenkinek, általában angolul vagy franciául, illetve az EU összes hivatalos nyelvén elérhető az audio giude, magyarul is. Azért érdemes meghallgatni, hogy jobban tudatosuljon bennünk is, talán jobb egy 500 millió lakosú szövetségnek részét alkotni. 2019 nyarán enyhén szólva brit ellenes az eus légkör, ez a hírekből is könnyen átjön.

Az épületegyüttes elégé tagolt, kívülről szép és modern, belülről csak kis része látható. Szinte mindenki szelfizik egyet az ülésteremben, ez a látogatás csúcsa. Ha jó az idegenvezető, érdemes kérdezősködni, kiderülhet például, hogy maga az egész EU adminisztráció egy kb. harmincezer munkavállaltót foglalkoztató nagyvállalatra emlékeztet. Mennyire megkönnyítik vagy megnehezítik a munkavállalók dolgát az előírások, illetve, hogy sok szempontból ideális munkahely-e az EU?

Érdemes a Leopold Parkban is sétálni egyet, leülni és megcsodálni a híres strucc szobrokat. Ez az EU vicces momentumai közül való ugyanis. Sikerült a parkban a régi állatkert emlékét egy hatos strucc szoborral megörökíteni. Az eus dolgozók eléggé pipásak, hiszen pont az épülettel szembeni részen hat struccot látunk, ezek közül öt a homokba dugja a fejét.  Sajna fényképen nem mutat annyira, hisz a struccok alfele néz felfelé.

Kriszta fotói

Egyéb látnivalók

Az eresz

A Boulevard Anspach és a Rue Des Pierres sarkán van. Nem volt szívünk ezt a linket az Eu-hoz tenni.

Mini-Europe

Az Atomiummal együtt érdemes megnézni, a belépőjegy 1méter 15 cm-s magasság alatt ingyenes, 11.80.- a gyerekjegy, 15.80.- a felnőtt. Érdemes kombó jegyet venni: Atomium plusz Mini Europe vagy Planetárium, stb. Nagy és szórakoztató családos program.

Parc de Bruxelles

Érdekes negyedek

Marolles

"A Marolles-negyedben korábban főként spanyolok éltek, ennek köszönhetően ma is sok a spanyol leszármazott, manapság pedig egyre felkapottabb területnek számít: művészek özönlenek ide a világ minden részéről, lakásokat vásárolnak, és alakítják a kerület képét. Itt található a bolhapiac, és a legkülönbözőbb kis üzletek sorakoznak egymás mellett – a modern dizájnbolt mellett régiségkereskedés, a vintage ékszerüzlet után kortárs bútorokat és lakáskiegészítőket kínáló bolt, de egy dolog mindben közös: a rendkívül ötletes, olykor meghökkentő elrendezés és kirakat, melyek egyenként is látványosságszámba mennek. (2016)" forrás

u. a. fotója

Saint-Gilles

(száán zsíl)

Kellemes lakónegyed némi látnivalóval.

cs. b. fotója

Ixelles

(ikszell)

Hatalmas, a távolabbi pontokról cca 40 perc a központba érni gyalog. Kicsit pasaréti érzése támad az emberne itt sétálgatva. Szép és remekül karban tartott lakóházak, rengeteg a szecessziós részlet, de közben az itt élők igényeinek megfelelően  sok a bár, étterem, kicsi hangulatos boltocska. Nem a legolcsóbb negyed.

Kriszta fotói

EU-negyed

Szép és modern épületek simán együtt a régiekkel. Az EU környékén bármikor lehet lezárással számolni, így inkább gyalog javasolt a bejárása.


Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon