ÚTIKRITIKA.HU / Brüsszel / Látnivalók


hirdetes


útikritikák


Brüsszel / Látnivalók

Általános tanácsok | Grand Place | Óváros | Királyi palota | Place du Gran Sablon | Manneken Pis | Atomium | Múzeumok | Templomok |Uniós ez-az| Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Általános tanácsok Brüsszel felfedezéséhez

Brüsszel fő turisztikai nevezetességeinek feldolgozásához legalább két teljes nap szükséges.

,, A város gyalogosan is könnyen bejárható, mivel nincsenek hatalmas távolságok. Ez alól egyedüli kivétel az Atomium, amihez tömegközlekedni kell. (2019)" forrás


Brüsszeli hétvégénkre főként múzeumlátogatást terveztünk, mégpedig a Brüsszel kártya birtokában. Ez a kártya rengeteg múzeumba ingyenes belépésre jogosít. Nekünk éppen megérte megvenni, de érzésem szerint annak, aki nem direkt múzeumlátogatást csinál nyitástól zárásig, annak nem feltétlenül térül meg, ezért érdemes előre számolgatni (vagy nem foglalkozni 10-20 euró veszteséggel...). Sajnos a legtöbb múzeum reggel tíz órakor nyit és este hatkor zár. A templomokba általában nincsen belépő, ami nagyon jó, hiszen csodálatos élményeket kapunk, ingyen.

A Brüsszel kártyához járó helyi közlekedési bérletet a megállókban lévő automaták egyikéből kellett felvennünk. Az automatákon nem érintős kijelző van, hanem csak egy gomb, így elsőre nem értettük, hogy mit kell csinálni velük, de aztán egy idő után rájöttünk, hogy a gomb nem csak nyomógomb, hanem tekerhető is, így lehet a menüpontok közül válogatni. (2019) forrás

Kriszta fotója

Grand Place

(gran plász)

Kriszta fotója

A Grote Markt Brüsszel fő attrakciója a csodálatos épületeivel, a sok turistával, a környék éttermeivel, kávézóival és sörözőivel. Európa egyik legszebb tere, különböző korszakokból (gótikus városháza, renaissance és barokk) való műemlékpalotákkal. A tér az UNESCO kulturális világörökségének a része. Érdemes megnézni nap közben és éjjel is. Ki van világítva, csodaszép.

"A legjobban azt élveztem, hogy oda álltam a hatalmas, méltóságteljes tér közepére és átszellemülten néztem magam köré. Este is visszamentem, hogy megnézzem a teret megvilágításban. Persze két teljesen eltérő élmény. A napközbeni látogatás szombatra esett és érdekes volt látni az esküvői népeket. Javasolom Brüsszel látogatóinak, hogy rögtön itt kezdjék a város megismerését." (Gabi)

Kriszta fotója


,, A brüsszeli főtér messze az egyik legszebb része a városnak. Nem véletlen, hogy napközben selfie stick-kel forgolódó turistákkal van tele, akik a legjobb szögben próbálják lefotózni a fejüket és a mögöttük lévő óriási épületeket. (Igen nehéz az egész Városházát beleszuszakolni egy képbe.) Éjjel sokkal hangulatosabb a tér, legalábbis, amikor jó az idő: ilyenkor a helyi fiatalok és turisták jönnek ki, és padok híján a földre ülnek egy-két sörösüveggel a kezükben hajnalig beszélgetve.

A Grand Place-on lévő épületek amúgy annyira gyönyörűek, hogy nem tudom elhinni, hogy eredetileg céhházak voltak, olyan társaságoknak helyet adva, mint a pékek, a bútorasztalosok vagy a zsírkereskedők csoportja! (2017)" forrás

Kriszta fotója

Óváros

Nem túl nagy, pont kényelmesen bejárható. Tele van olyan helyekkel, amikről nem is értem, miért turistás, de az. Nagyon kellemes. Az árszínvonala kicsit magasabb, mint a külső kerületeké, de a jó waffeles hely megfizethetetlen.

"Brüsszel óvárosában a kedvencünk a St. Hubert passzázs volt, a kis csokoládéboltjaival és az azokhoz tartozó vonzó, csinos kirakatokkal. Ugyanott több hangulatosan kialakított kávézó és vendéglő. A neoklasszicista passzázs a 19. század közepén épült. A passzázstól nem messze van a ,, Brüsszel hasának" becézett Rue des Bouchers. Ebben az utcában legalább nyolcvan (!) étterem található. Még a délután közepe táján is tele vannak az éttermek. Több étterem a tenger gyümölcseire specializálódik. Az óvárosban van Brüsszel fő bevásárló utcája, a Rue Nouve." (Rudiék, 2014)

Királyi palota

Palais Royal (pálé rojál)

Ha a király (momentán a 85 éves II. Albert) szabadságon kívül van, akkor a palota belül is meglátogatható. Ha a turistának ebből a szempontból éppen pechje van, akkor a palota előtti szép téren való időzéssel kell beérni. A palota impozáns, szóval egy brüsszeli városlátogatás programjába illik belerakni. Nem árt tudni, hogy a király nem itt lakik, ez a palota az irodája. Nyáron gyakran hosszabban szabin van az uralkodó, tehát olyankor nagyobb az esélye annak, hogy be lehessen menni. Látni lehet a pompázatos termeket, a művészien kidolgozott fa parketteket, a tarka tapétákat. A palotában engedélyezik a fotózást. Meg lehet nézni, hogy hol fogadja a király a notabilitásokat. A palotába, ha nyitva van, ingyenes a belépés!

Napfény híján - k. sz. fotója

,, A királyi palotát is érdemes meglátogatni, még akkor is a királyi család igazából már a sokkal zártabb laekeni Royal Palace lakik. A palota igazán szép, és július végétől szeptember elejéig ingyen látogatható. Ha pedig elfáradsz, a mellette lévő nemes egyszerűséggel Parcnak nevezett parkban lepihenhetsz egy kicsit (és a lelkes futókat nézve bűntudatot érezhetsz minden megevett hasábburgonya miatt). (2017)" forrás

Place du Grand Sablon

plász dü gran száblon)

Ez a tér brüsszeli bohém, magamutogató középosztálybeliek egyik kedvenc találkozóhelye, főleg nyáron a kávéházi és éttermi teraszokkal. Régiségkereskedésekkel és a város legmenőbb csokoládés boltjaival (Marcolini, Léonidas, Godiva) van tele a régi tér és környéke. Különösen vasárnaponként kellemes a turistának korzózni ott, ahol a helyiek is szívesen időznek. A Szépművészeti múzeum a közelben van, azaz a két hely meglátogatását kombinálni lehet. A sokaság ellenére a Place du Grand Sablon nyugis hely.

p. g. fotója

Manneken Pis

francia kiejtés: mánöken pisz - holland kiejtés: mánöke písz

(a holland nyelv brabanti nyelvjárásában: a pisilő emberke

Nem is igazán értjük, miért ez a szobor Brüsszel fő nevezetessége, de ez az. Kicsi, aranyos persze. Mindig nagy itt a tömeg, amikor átöltöztetik, külön eljönnek a helyiek is lefotózni különböző ruháiban. Érdemes megkeresni a pisilő kislányt és a kutyust is, ha valakinek nagyon bejönnek ezek a szobrok.

Sok hűhó piciért - Kriszta fotója

"Szinte mindenkit meglep, hogy milyen apró a szobor, mindössze 58 centiméter. Vannak, akik csalódottak, mert arra számítottak, hogy a Manneken Pis sört fog pisilni. Sokféle legendát olvasni a kisfiú szoborral kapcsolatban, többségük nem tűnik valószerűnek. Ez egy szokványos szökőkút lenne, ha a víz nem egy kukiból jönne. Valójában nem is a szobor érdekes, hanem a sarkon, a nevezetesség előtt álló tömeg bábeli zűrzavara. Jaj, hát csak ilyen kicsi? - mondják tucatnyi nyelven. De hát a Manneken Pis PR-ja baromira hatékony, kötelező brüsszeli látnivalóvá vált. Onnan lehet tudni, hogy az ember közeledik a szoborhoz, hogy a szuvenírboltok kínálatában egyre dominánsabbá válnak a pisilős szobor replikái. Persze izgalmasak a történetek a szobor eltüntetéseiről és visszahelyezéseiről. XV. Lajos állítólag azért ütötte lovaggá (!) a szobrot, hogy nagyobb tisztelet övezze és ezért aztán ne lopják el. A 19. század elején egy komisz ember ellopta a szobrot a bronztartalma miatt. Elkapták és életfogytiglani kényszermunkára ítélték. Közismert, hogy bizonyos alkalmakra a kisfiút ilyen-olyan ruhába öltöztetik. Szegényből paprikajancsit csinálnak. Nemzeti ünnepen például valami nemzeties cuccot aggatnak rá." (K.J., 2013)

Indiai és kínai turista csoportok várnak a vizelő fütyi megcsodálására - Kriszta fotója

Atomium

Kriszta fotója

Az Atomium-ot érdemes megnézni, de tán nem kihagyhatatlan, ha szoros az időkeret. Élmény az alkotás alá állni és feltekinteni rá. Elég lehet távolról is megnézni, mert a 11 euró sok azért, hogy a turista időt veszítsen a liftre előtti sorban állással. (A lift maga aztán szuper gyorsan megy fel s le.) A városra nyíló panoráma miatt lehet érdemes befizetni, de a kilátás nem annyira különleges, hogy megérjen fejenként 11 eurót. Klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.

Viszont családosoknak igen, mert szinte mellette van a Mini Europe, ferde tornyostul, mindenestül. A kettő együtt már egy jó program lehet egy családnak. Két metró is kivisz ide, kis sétával. (Heysel vagy Esplanade)

Kriszta fotója

Múzeumok

Királyi Szépművészeti múzeum (Musees Royaux des Beaux Arts)

(müzé rojo dé boz ár)

2-3 órás programra érdemes kalkulálni. Mégis csak ez Belgium egyik legjelentősebb múzeuma. Régi és modern művészetet prezentálnak egy helyen. A középkori rész a fajsúlyosabb, amúgy inkább magát az épület a csodálatos, mint a múzeum felhozatala.

R. Gy. fotója

Idősebb Pieter Bruegel  (piter bröhol) festménye, A lázadó angyalok bukása (1562) - R. Gy. fotója

                         (Ellentétben az ifjabbal, ő nem írta a nevét h betűvel)

Ifjabb Pieter Brueghel festmény, a Lakodalmi tánc a szabadban (valamikor 1607 és 1614 között) - R. Gy. fotója

Ifjabb Pieter Brueghel festménye, A betlehemi népszámlálás (kb. 1611) - R. Gy. fotója

Jan Frans Verhas festménye (1880), Az iskolák felvonulása 1878-ban - R. Gy. fotója

Horta múzeum

hétfőn zárva

12 euró

Csodás kis múzeum, amelynek tervezője és névadója a szecesszió (Art Nouveau) egyik alapítója, Victor Horta. Egy-két órát könnyen el lehet benne tölteni a századfordulós házban. Egyéni látogatóknak csak délután kettőtől fél hatig van nyitva, a délelőtt a csoportoké. Hétfőn zárva van! A Saint-Gilles negyedben található, azaz nincs a város kellős közepén. Felnőtteknek a belépőjegy 10 euró, diákoknak, nyugdíjasoknak 5 euró. Csodaszép, bár kicsit tömény élmény, felnőtteknek ajánlott első sorban, kamaszoknak, gyerekeknek unalmas lehet. Ez alól a kivétel a hálószobai piszoár, az mindenkinek nagyon bejön.

n. r.  fotója

"A szecessziós stílus imádója vagyok, tehát nekem a múzeum meglátogatása a brüsszeli programunk fénypontja volt. Kívül is, belül is lenyűgöző. Kár, hogy az épületen belül tilos a fényképezés. A tipikus brüsszeli sorház díszítettsége bámulatosan kifinomult, pompásak a lámpák, a belső fényesések, a bútorok. Időutazásszerű a lépcsőház, átéli a látogató, hogy milyen lehetett a légköre, amikor maga Horta itt lakott. Itt érdemes vécére menni, mert az illemhely is illeszkedik az egész ház stílusához. A legfelső emeleten a gyerekszobának saját téli kertje van!" (K.R., 2012)


Megszeretnem továbbra sem sikerült, de legalább most már értem, hogy miért vagyok erre képtelen. (a.a.)

Musee Rene Magritte

(müzé röné mágrit)

A laikusok számára nálunk kevéssé ismert, 20. századi belga szürrealista festőművész, René Magritte munkásságát lehet megismerni ebben a kis múzeumban, ami évtizedekig a művész otthona volt. Érdemes meglátogatni azoknak, akik nyitottak a meghökkentő festészet iránt. A művész rajzai és plakátjai is érdekesek. Ha esős éppen az idő és fedett programot keresünk, ide igazán érdemes behúzódni egy órácskára. A Place Royale-on található a modern (csak három évvel ezelőtt megnyílt) múzeum, ahol közel a nemzetközi hírű belga festő legalább kétszáz alkotása látható. Paul McCartney nagy rajongója Magritte-nek. A Beatles-ikon több Magritte-képet tudhat a tulajdonában. Magritte számos képére jellemző, hogy egyszerű tárgyakat meglepő csavarintással, bizarr környezetbe helyez.

R. Gy. fotói

Kakaó és Csokoládé múzeum

A Choco-Story Brussels , korábbi nevén Kakaó- és Csokoládé Múzeum egy magántulajdonban lévő múzeum Brüsszelben , Belgiumban, amelyet 1998-ban alapítottak Gabrielle kezdeményezésére.
A Choco-Story Brussels látogatása során megtudhatod, hogyan neveltek először a maják, majd az aztékok kakaófát, hogyan hódította meg a kakaóbab Európát, és hogyan készül a kakaóból csokoládé. Egy csokoládékészítő mester közvetlenül előtted készíti el a pralinét.


k. e. fotója

Nem nagy durranás, kicsi, picit unalmas. Pozitívum az ingyenes csokikostólás. A belépődíj 5 euró.

Természettudományi múzeum

Musée royal des sciences naturelles de Bruxelles

Nagyon jó múzeum! A világ egyik legnagyobb természettudományi múzeuma (4 emeleten). Könnyen el lehet tölteni benne három órát. Gyerekeknek is szuper program, főleg a dinoszaurusz csontvázas részek. Hét euró a belépődíj. lehet fotózni. Hátizsákokat, nagyobb táskákat le kell adni.

p. r. fotója

Belga Képregény Múzeum

Comic Strip Museum (Centre Belge de la Bande Dessinée)

Brüsszel telis tele van hupikék törpikével (smurfs), a leglehetetlenebb helyekre képesek festeni egyet, ami kimondottan üdítő. Azoknak ajánljuk, akik gyerekkorukban habzsolták Tintin vagy Smurfs történeteit vagy csak egyszerűen képregény rajongók. Maga a múzeum épülete is figyelmet érdemel, mert szép szecessziós.

R. Gy. fotója

8 euró a belépőjegy, és van akinek ez meg is éri. A velünk utazó gyereknek akkor is érdekes lehet, ha nem ismeri a belga képregényhősöket. A múzeum való gyerekeknek és gyereknek megmaradt felnőtteknek. Ajánlott program.

R. Gy. fotói

Moof múzeum

Brussels Comics Figurines Museum

A Moof Múzeum (Musée de la Bande Dessinée) Brüsszelben található, és a képregények világának szentelt múzeumként ismert. A múzeum Brüsszel központjában, a híres Grand Place-en található, és lenyűgöző gyűjteményt mutat be a világ minden tájáról származó képregényekből.

A múzeumban számos kiállítás található, amelyek bemutatják a képregények különböző típusait, műfajait és történeteit. A múzeum gyűjteményében több mint 6 000 képregény található, köztük olyan ikonikus művek, mint a Tintin és a Smurfs, valamint számos más nagyszerű alkotás is.

A múzeum rendkívül interaktív és dinamikus élményt kínál a látogatóknak. A kiállítások nem csak a képregények történeteit és művészetét mutatják be, hanem lehetőséget biztosítanak a látogatóknak arra is, hogy kipróbálják saját kreativitásukat, és megtervezhessék saját képregényüket. A múzeumban a látogatók egyedülálló élményt élhetnek át, amely segít nekik mélyebben megérteni a képregények világát.

Templomok

Koekelbergi bazilika

A Koekelbergi bazilika (Basilique Nationale du Sacré-Coeur) Brüsszel egyik leglátványosabb épülete, és a világ egyik legnagyobb Art Deco bazilikája. A bazilika Brüsszel Koekelberg nevű városrészében található, és egy hatalmas kúp alakú épület, amelyet lenyűgözően díszített homlokzatok és építészeti részletek jellemezenek.

Az épület belseje is lenyűgöző a óriási szentélyével. Az egyedülálló díszítési elemek, mint például a színes üvegablakok és a művészi faragások tovább fokozzák az épület impozáns megjelenését.

A bazilika magassága 89 méter, ami a világ legmagasabb Art Deco épülete. A magaslatról a látogatók gyönyörű kilátást élvezhetnek Brüsszelre és a környező vidékre.

Az épületet az 1900-as évek elején építették, és azóta is Brüsszel jelképe és turistalátványossága.

b. m. fotója

Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyház

(Cathédrale Saint-Michel-et-Sainte-Gudule)

,, A Katedrális Brüsszel egyik legszebb épülete. Tipikus brüsszeli dolog, hogy az előtte lévő kicsiny zöldterületet is parkosították, így bár forgalmas utak között található, az ember nyugodtan beleülhet az egyik kényelmes fanyugágyba, és gyönyörködhet az épület azon részében, amit lát az előtte álló fáktól. (2017)" forrás

.

t. p. fotójaNotre-Dame du Sablon

(notr dám dü száblon)

Notre-Dame du Sablon (Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel) egy gyönyörű gótikus stílusú katolikus templom Brüsszel belvárosában. A templom a 15. században épült, és lenyűgöző belső tereiről, valamint a bonyolult kőfaragványairól híres.

A templom különleges jellemzője a csodálatosan faragott faoltár, amelyen két szárnyat találunk, ahol a szentek és más vallási motívumok jelennek meg. A faragványok a flamand művészet csodálatos példái, és kiváló minőségűek. A templomban számos más műalkotás és díszítőelem is található, mint például a gyönyörű üvegablakok, amelyeknek színes motívumai a bibliai történeteket ábrázolják.

A templomot több száz év alatt számos alkalommal átalakították, bővítették és felújították, így olyan különleges elemek is találhatók benne, mint például a különleges faragott fűrészporos ornamentumok és a gazdag dekorációk.

p.b.


Sainte-Suzanne

A Sainte-Suzanne Brüsszel egyik legszebb katolikus temploma, amely a 19. században épült. Az épület a neogótikus stílusban készült, és magában hordozza a középkori építészet klasszikus jegyeit.

Az épület belső terében gazdag díszítések és faragványok találhatók, amelyek a művészi részletek iránt érdeklődő látogatók számára különleges élményt nyújtanak. Az oltár és a keresztelőkút is kiváló példái a neogótikus művészetnek, és a faragott kő oszlopok tovább fokozzák az épület eleganciáját.

Az épületet kívülről is érdemes megtekinteni, hiszen a homlokzat díszítése és a tornyok magassága nagyon impozáns látványt nyújt. A templom előtt található tér is egy kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosít a látogatóknak.

L'Église Saint-Nicolas

L'Église Saint-Nicolas Brüsszelben egy lenyűgöző építészeti csoda, amely a 17. században épült, és a barokk stílus egyik kiváló példája. Az épület Brüsszel óvárosának egyik legszebb temploma, és a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

Az épület homlokzata díszített és részletes faragványokkal, szobrokkal és oszlopokkal van ellátva. Az épület belseje gazdag díszítésekkel és faragványokkal van díszítve, amelyek között találhatók színes üvegablakok, faragott oltár, szobrok és festmények.

Az egyik legimpozánsabb része az épületnek a nagy kórustér, amelyet a látogatók csak ámulva néznek, mivel a gazdag faragványok, a díszes mennyezeti freskók és a szépen faragott fapadok egyszerűen lélegzetelállítóak.

m. b. fotója

Saint-Job (orosz ortodox)

Uniós ez-az

Az Európai Parlament látogatható részei eléggé behatároltak. Ingyenes a látogatás, de személyit vagy útlevelet kell vinni, rögzítik. Viszonylag korán zárnak, négykor és sokszor meglepetésszerűen zárva maradnak. Érdemes tájékozódni előre. Ingyenes idegenvezetés jár mindenkinek, általában angolul vagy franciául, illetve az EU összes hivatalos nyelvén elérhető az audio giude, magyarul is. Azért érdemes meghallgatni, hogy jobban tudatosuljon bennünk is, talán jobb egy 500 millió lakosú szövetségnek részét alkotni. 2019 nyarán enyhén szólva brit ellenes az eus légkör, ez a hírekből is könnyen átjön.

Az épületegyüttes elégé tagolt, kívülről szép és modern, belülről csak kis része látható. Szinte mindenki szelfizik egyet az ülésteremben, ez a látogatás csúcsa. Ha jó az idegenvezető, érdemes kérdezősködni, kiderülhet például, hogy maga az egész EU adminisztráció egy kb. harmincezer munkavállaltót foglalkoztató nagyvállalatra emlékeztet. Mennyire megkönnyítik vagy megnehezítik a munkavállalók dolgát az előírások, illetve, hogy sok szempontból ideális munkahely-e az EU?

Érdemes a Leopold Parkban is sétálni egyet, leülni és megcsodálni a híres strucc szobrokat. Ez az EU vicces momentumai közül való ugyanis. Sikerült a parkban a régi állatkert emlékét egy hatos strucc szoborral megörökíteni. Az eus dolgozók eléggé pipásak, hiszen pont az épülettel szembeni részen hat struccot látunk, ezek közül öt a homokba dugja a fejét.  Sajna fényképen nem mutat annyira, hisz a struccok alfele néz felfelé.

Kriszta fotói

Egyéb látnivalók

Az eresz

A Boulevard Anspach és a Rue Des Pierres sarkán van. Nem volt szívünk ezt a linket az Eu-hoz tenni.

s. a. fotója

Mini-Europe

Az Atomiummal együtt érdemes megnézni, a belépőjegy 1méter 15 cm-s magasság alatt ingyenes, 11.80.- a gyerekjegy, 15.80.- a felnőtt. Érdemes kombó jegyet venni: Atomium plusz Mini Europe vagy Planetárium, stb. Nagy és szórakoztató családos program.

Parc de Bruxelles

A Parc de Bruxelles Brüsszel központjában található és egy gyönyörű, tágas park. Az ilyen típusú nyitott tereket gyakran használják kikapcsolódásra és pihenésre, és a Parc de Bruxelles nem kivétel. A park kiterjedése több mint 30 hektár, így akár piknikezésre, sétálásra, kerékpározásra vagy csak a kertben való pihenésre is van lehetőség.

A parkban sétálva a látogatók felfedezhetik a gazdag növény- és állatvilágot, és megpihenhetnek a tavak és a vízesések mellett. A kert szépen karbantartott, és számos szobor és egyéb műalkotás található itt, amelyek a művészetet és a történelmet egyesítik.

A parkban található épületek között azonban kiemelkedik a Palais Royal vagy a Királyi Palota, amely egyike Brüsszel főbb látnivalóinak. A palota látogatható, és a látogatók megtekinthetik azokat a területeket, amelyeket a királyi család általában használ.

A Parc de Bruxelles a helyiek és a turisták kedvelt helye, akik egy kellemes időtöltést keresnek, vagy egy kicsit pihenni szeretnének a város zajától. A parkban számos rendezvényt is tartanak, például koncerteket, piknikeket és sporteseményeket, így mindig érdemes megnézni, hogy éppen mi zajlik itt.

Érdekes negyedek

Marolles

"A Marolles-negyedben korábban főként spanyolok éltek, ennek köszönhetően ma is sok a spanyol leszármazott, manapság pedig egyre felkapottabb területnek számít: művészek özönlenek ide a világ minden részéről, lakásokat vásárolnak, és alakítják a kerület képét. Itt található a bolhapiac, és a legkülönbözőbb kis üzletek sorakoznak egymás mellett – a modern dizájnbolt mellett régiségkereskedés, a vintage ékszerüzlet után kortárs bútorokat és lakáskiegészítőket kínáló bolt, de egy dolog mindben közös: a rendkívül ötletes, olykor meghökkentő elrendezés és kirakat, melyek egyenként is látványosságszámba mennek. (2016)" forrás

u. a. fotója

Saint-Gilles

(száán zsíl)

Kellemes lakónegyed némi látnivalóval.

cs. b. fotója

Ixelles

(ikszell)

Hatalmas, a távolabbi pontokról cca 40 perc a központba érni gyalog. Kicsit pasaréti érzése támad az emberne itt sétálgatva. Szép és remekül karban tartott lakóházak, rengeteg a szecessziós részlet, de közben az itt élők igényeinek megfelelően  sok a bár, étterem, kicsi hangulatos boltocska. Nem a legolcsóbb negyed.

Kriszta fotói

EU-negyed

Szép és modern épületek simán együtt a régiekkel. Az EU környékén bármikor lehet lezárással számolni, így inkább gyalog javasolt a bejárása.


Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

H. Juli fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon