ÚTIKRITIKA.HU / Brugge


hirdetes

útikritikák


Brugge

Brugge dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás|Főtér|Miasszonyunk székesegyház|Minniewaterpark|A malom| Más látnivalók| Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Brugge dióhéjban

119 ezres a lakosság (2024-es becslés). Nálunk a francia (vallon) kiejtés használatos, és leírva Bruges: brűzs. A Brugge flamand kiejtése: bröhe

Brugge-ben a helyiek beszélnek franciául, de a saját nyelvük a flamand (holland). 

A legkomolyabban írjuk le: a világ egyik legszebb kisvárosa!: középkori építészeti emlékekmacskaköves utcák, csatornák, gazdag kulturális örökség. A várost este is látni kell, a legjobb ott megszállni, de ha brüsszeli hotelből jövünk, akkor tanácsos a legkésőbbi vonattal visszamenni.

2023-ban 8,3 millió (!) turista látogatott a városba. Közülük 6 millió csak napi látogató volt, azaz nem éjszakáztak ott. Ezt utálják is kellőképpen a helyiek, úgy reagálják le, hogy az árakat kicsit megtolják felfelé, pédául az éttermekben.

Érdemes még itthon, ráhangolásképpen megnézni videón ezt: Az Erőszakik (In Bruges) egy 2008-as amerikai-brit film Martin McDonagh írásában-rendezésében. Főszereplői Colin Farrell, Brendan Gleeson és Ralph Fiennes. A film közel teljes egészében a belgiumi Brugge városában játszódik.

Jóllehet Bruges egy kisváros, mégis több mint 80 hídja van, megkönnyítve a csatornák két oldala közötti mozgást. A csatornák és hídak nagy száma miatt a várost szokták az ,,Észak Velencéjének" is titulálni. 

Túl sok turista - Kriszta fotója

,, A közvélekedéssel ellentétben, a flamand Brugge neve autentikusan nem Brügge, pláne nem Brűzs, hanem Bröhhö, jó erős hákkal és kissé e-be hajló ö-vel a végén. Egyszer sikerült helyesen kimondanom, de annyira telement a szám slejmmel, hogy nem tudtam folytatni a mondatot.  (2017)" forrás

A belgiumi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Évszázadokkal ezelőtti városkép megőrzött állapota, elképesztő időutazás, kedvenc: a Begijnhof környéke
 2. Az óváros esti megvilágításban, a csatornapartok titokzatos labirintusa
 3. A sok aranyos kis csokibolt, cukrászda, bár, bisztró, szép művészeti galériák
 4. A hűvös időben felmelegedni a káprázatos forró csokoládéjukkal
 5. Hajókázás a csatornákon
 6. A Brugge (avagy Bruges) city card praktikussága, jó ár-érték aránya (38 euró)
 7. Csodálatosak a templomok
 8. Gyalog könnyen bejárható város, de bicajjal ki lehet menni a szélmalmokhoz is
 9. A Pommes-frites (azaz hasábburgonya) múzeum
 10. Minden utcában van valami egyedi, különleges

Nem tetszett

 1. A főtéri éttermekbe jó kiülni, de rémesen drága árakkal dolgoznak
 2. Az éttermek, bárok már 9-fél 10-kor bezárnak, késő este nincs sok hely nyitva
 3. Nincsenek éjszakai szórakozási lehetőségek, vacsora után, fél 11 táján már a hotelbe visszavonulásra kényszerül az utazó
 4. Könnyű eltévedni, bár ha nem szűk az időkeret, akkor ki bánja,
 5. Hétvégéken túl nagy a turistatömeg, féláron van a vonatjegy ugyanis
 6. A túl sok csokibolt miatt nehéz tartani a fogyókúrát
 7. Csak egyszer érdemes megkóstolni a málna és barack ízű söröket
 8. Egy nap kevés rá, legalább kettő kell
 9. A turista menüs éttermi ebédek nem megfelelő ár-érték aránya, minden étterem unalmasan ugyanazt kínálja
 10. Vastagtalpú cipő nélkül keserves a sétálás a macskaköves utcákon
 11. Vasárnapokon a boltok nagy része zárva van.

Vélemények

"Brugge városképe a késő középkor óta alig változott. Olyan, mintha a Csipkerózsika lenne, aki évszázadokkal ezelőtt álomba merült. Bár minden reggel a turisták csókkal felébresztik, azért továbbra is álmodik, akár nyitott szemekkel is, a kecses kis házak lépcsőzetes oromzatairól, a tornyokról és a titokzatos mellékutcákról.

Brugge kicsi, könnyen bejárható város, pedig van mintegy 120 ezer lakosa. Többségük persze nem a történelmi városrészben lakik, hiszen ott a házak többsége hotel, vagy valamilyen kereskedelmi, vendéglátós hely. Hála égnek, nincsenek magas épületek. Ahogy hallottam a kilencvenes évek elején amerikai szállodabefektetők fel akartak húzni egy 20 emeletes hotelt, de a helybéli lakosság beintett nekik. Ebben a városban bármely ház, amely kétszáz évesnél nem régebbi, új építésűnek számít.

A városháza hosszan elnyúló gótikus homlokzata lenyűgözött. Amikor a 14. században épület, ez a város Európa egyik leggazdagabb és legsűrűbben lakott városa volt. A belső, azaz folyami kikötő raktárépületeiben értékes szövetvégeket, drága fűszerekkel teli zsákokat raktároztak. Híres művészek jöttek és maradtak, sok nyelven beszélő bankárok furikáztak aranyozott hintókon, a hatalmas profitok megkaparintása fölötti diadalérzettel.

Amúgy Brugge múzeumainak java része éppen a Boldogasszony temploma közelében koncentrálódik. A múzeumok közül kedvencem a Groeningemuseum a Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel és Jan van Eyck világhírű festményei okán. A csodás alkotások élvezetébe itt is egy zsibongó japán turistacsoport rondított bele. Egymással és a fotómasináikkal voltak elfoglalva, szerintem fel se fogták, hogy mitől érdemes is e helyen lenyűgözöttnek lenni." (Dóri)

Kriszta fotója

Brugge tényleg olyan szép mint a képeken, ha nem szebb! Ennyire tiszta városban még soha nem jártam, pedig rengeteget utazunk, évi 5-6x is külföldre. Van olyan fotóm, amikor azt látom, hogy a járdát porszívozzák, rendes otthoni porszívóval. Meglepő ha egy elejtett zsepivel találkozunk, annyira fergetegesen tiszta a város. Talán Klagenfurt-hoz tudom hasonlítani, de az ottani épületek a 19. századból valók, míg Bruggeben a 16-17. századból főként. Szinte az egész óváros sétálóutcának van kialakítva, végig macskakővel(faltól falig). Magassarkúban eszébe ne jusson senkinek ide útnak indulni, legfeljebb ha mazochista!

Volt még sültkrumpli múzeum meg sörmúzeum (meg még ki tudja hányféle múzeum), ezeket kihagytuk idő és igény hiányában. Lehet hajókázni a csatornákon, szép időben kihagyhatatlan, 8 euró 30perc, megéri a látványért!
Lehet több helyen biciklit bérelni, de a macskakő nem hálálja meg.
Az óváros szélén érdemes még megcsodálni a régi szélmalmokat is, ingyenes és kiváló fotótéma. Maga az óváros egyébként gyalogszerrel könnyen bejárható, széltében hosszában kb. 30 perc...(Krisztián)


Brugge egy arany ékszerdoboz, amin a rengeteg pénzből emelt díszes templomok drágakövekként csillognak. A Boldogasszony templomában (Onze-Lieve-Vrouwkerk) annyira békével teli élmény üldögélni, hisz itt még a turisták is elmélyült csendbe, nyugalomba eresztik le magukat. Előttem egy idős helyi ember szelíd tekintettel fogyasztotta elemózsiáját. Csak a szokásos, fényképezésmániás japán csoport volt képes valamennyire felborítani az idillt. Persze mindenki látni akarja a kereszthajóban Michelangelo fehér márványból faragott klasszikusát, a 16. század legelejéből való Madonna a gyermekével szobrot.

Kriszta fotója

"Velencei lagúnás érzést kelt, hogy a várost csatornák sokasága szeli át. Partjain kis részben malmok maradványai és az óváros körülvevő régi erődítmények, Európa legmagasabb kőtornyai állnak. Nagy részben pedig azok a jellegzetes házak, amelyeket az ismert németalföldi festők vásznain ismerhettünk meg. Brugge (Brűzs-nek ejtendő) ma a turizmus révén érezheti magát egy újabb aranykorban. A piactér a jellegzetes németalföldi, keskenycsúcsos homlokzatú polgári házak sokaságából áll, meg a látványosan magas tornyú tanácsházából. Aki szerencsés, kifoghat itt szombati vásárt, vagy valamilyen ünnepséget, ahol látható az is, hogy a jólét ma is jellemzője a városnak.

Nagy az ázsiója Brugge-nek, pedig amúgy Belgium nincs annyira az utazók célkeresztjében. A közeli országokból folyamatosan, egész évben áradnak a turisták, akik könnyedén eltartják bősz vásárlásaikkal a város több száz aranyos kis boltocskáját, szálláshelyét és éttermét.

Csak elhatározás kérdése, hogy az utazó pár perc alatt megszabaduljon a többi turista tömegétől, és megnyugtató magányban érezze magát egy középkori hangulattal teli utcarészen. Brugge-ban a legjobb dolog céltalanul kószálni, térkép nélkül. Így lehet véletlenül felfedezni kis utcarészeket, hidacskákat. Belső kerteket, hangulatosabbnál hangulatosabb helyekre rejtett, kis, tölgyfaasztalos vendéglőket, romantikus zegzugokat. Meg gyönyörű gótikus templomokat, amelyeknek egyes oldalait izgalmasan mossa egy-egy csatorna vize.

A múzeumokat, templomokat mindenhol nagy hévvel látogató turisták fajtája itt elemében érezheti magát. Óriási a választék és kevés a csalódás. Ráadásul a történelmi városmag könnyen bejárható gyalog is. Három napot tartalmasan el lehet itt tölteni. Ebbe akkor még az is belefér, hogy bérelt biciklivel néhány órát kerekezni lehet a városon kívül valamelyik csatorna partján, meg-megállva egy-egy hangulatos malom tövénél. Meg egy-két kisebb településnél, amely még Brugge-nél is jobban megidézi a németalföldi festők által annyiszor vásznon megjelenített paraszti világot." forrás

Kriszta fotója

"Mivel egy napot szántunk a városra, múzeumokba nem jutottunk be, illetve kedvünk sem volt hozzá. Szívesebben kóvályogtunk térkép nélkül az utcákon, néztük az ami elénk került. A Notre-Dame volt az egyetlen, ami a "feltétlenül látnunk kell" listán szerepelt." forrás,, Brugge-ben a turistának nem igazán kellenek célok, bővel elegendő lődörögni a városban, enni egy csokit, sült krumplit, ha már unjuk az édeset. Na nekünk ez persze nem ment. a csoki meg a sült krumpli igen, na de a lődörgés. Amikor rengeteg látnivaló van itt is, rögtön említsük meg a fő teret, ahol színes házikók vannak - aljukban mindenféle vendéglátóipari alegységekkel, lehet lovasfogattal barangolni (biztos hangulatos, nem próbáltuk), és fel lehet menni a Belfort-ba, a harangtoronyba. (2017)" forrás


,, Brugge olyan város, amelynek érdemes minden utcájába bemenni. Belefér egy napba, hogy felfedezzük a legkisebb sikátort is. És nézzünk mindig felfelé! Egyrészt a házak homlokzatát is érdemes részletesen felfedezni, de van még azon túl is mit nézni. Brugge a tornyok városa is. A piactéren lévő őrtorony sem kicsi, de eltörpül a közelében lévő két templom gigantikus tornya mellett. (2019)" forrás

Kriszta fotója

Brüsszelből picit több mint egy óra buszozás után érkeztünk meg a Bruges-i pályudvarra. A szállásunk a Suite Leopold volt, a booking-on foglaltuk, és számunkra 10/10-es volt: kényelmes ággyal és tágas fürdőszobával, kedves tulajokkal, akikkel bort is kóstoltunk, és mintegy 15 perc sétára a központtól.

A tömegközlekedés Bruges-ben kiváló, a delijn.be applikációban 2,5 euróért lehet 60 percre, 7,5 euróért pedig egész napra szóló jegyeket kapni. A jegyek megvásárlására a buszon, kártyával is van lehetőség, a buszok pedig a pályaudvarról néhány perc alatt a belvárosba érnek.

Bruges az egyik legszebben megőrzött középkori város a világon – a gótikus tornyok, macskaköves utcácskák, csatornák („Észak Velencéje”), zeg-zugos parkok és hattyúk valóban mesebelivé teszik ezt a 110 ezres kisvárost.

Érdemes egy séta erejéig elveszni a kis utcákban, hiszen az egész város nagyon szép, rendezett, egységes hangulatot áraszt.

A gasztronómiát tekintve mindenképp ki kell próbálni a waffelt, a különböző alakú, méretű és ízű csokiknak se szeri-se száma, és a helyi sör (főleg a Bourgogne des Flandres) is kitűnő, a megszokottól teljesen más ízvilág.(2022)

Szállásválasztás, ajánlott hotelek

Brugge-ben a szállodák drágák, többségében 110 és 200 euró/éjszaka/szoba az ár. 100 euró alatt magánlakások szobát adják ki, szerencsés esetben 55-60 euró körül is (reggelivel).

Brugge-ben sok olyan kis hotel van, ami műemléképületben van. Lakóházból lett kialakítva, de gépészete eléggé régies, és ebből apróbb műszaki defektek adódhatnak. Minél többet ruház be a tulaj a korszerűsítésbe, annál magasabb szobaárakkal kénytelen dolgozni a beruházás megtérülésének (és a hitelek törlesztésének) céljából. A hotel romantikus belső világának tehát lehetnek kisebb hátrányai is. A régi hotelekben itt-ott érződik a szobákban némi dohszag. Az olcsóbb hoteleket tavasszal és ősszel gyakran megszállják zajos iskolás csoportok.

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: B&B Calis , Bed & Breakfast B&B Blomdaele Bruges ,

3 csillagos: Hotel Boterhuis , Hotel Bourgoensch Hof,

4 csillagos: Velotel, Hotel De Orangerie, Hotel Golden Tulip De' Medici , 

Közlekedés

Tömegközlekedés: felesleges, minden max fél óra sétával elérhető, de jegyár 2,5€/fő, 1 órán keresztül át is lehet szállni, 10 db-os jegy 17€, több ember is használhatja
- Flibco buszt nem láttam még 12€ alatt CRL-ról, de inkabb 20-24€ között mozog. (G. E., 2024)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

,, A repülőgépünk Charleroi-ra (CRL) érkezett, a Flibco cég közvetlen buszjáratával alig 2 óra volt az út Brugge-be. (Krisztián)

R. Gy. fotója

Brüsszelből a Midi pályaudvarról indulnak nagyon sűrűn vonatok Brugge-be. Vonatjegyet előre érdemes venni. Van a város közepén egy parkolóház.

Étkezés

A Philipstockstraat-on található a vendéglők legnagyobb választéka, sokféle árszinten és jelleggel.

2024 update: sültkrumpli = frietjes (frityesz), majonézzel, esetleg vmi szósszal mint pl. Andaluse v Samurai fogyasztandó, semmiképp ketchuppel! (G. E. )


,, Elmondható, hogy a város és ezáltal egész Belgium borzasztóan drága, ilyen árakkal utoljára Koppenhágában találkoztam. Tudvalevő, hogy a belgáknak a három ismert nemzeti eledele a Gofri (Waffel), ez 4-8 euró között van, attól függően hol esszük és mit tesznek rá. A Mosselen, azaz a lábosnyi főtt éti kagyló sehol nem kapható meg 25 euró alatt, a többség 28-30 euróért kínálja és ez csak egy főétel.

Az átlag főételek egyébként 18-25 euró között vannak, a leves 5-10 euró között (de nem levesfogyasztó népség). Egy szendvics 5-10 euró között van. Egy kétfogásos vacsora szinte bármelyik étteremről is beszéljünk, nem jön ki 50 euró alatt, de könnyen lehet 70-75 is! Lehet erre visszavágni, hogy márpedig a külváros egyik helyi bisztrójában a feléből is kijön, de a turista a belvárosban van, ott pedig ennyi. Sok hely kínál ebédmenüt, ezek általában 13-16 euró között vannak / fő.

Érdemes megkóstolni a Waterzooi nevű ételt, készítik csirkével illetve hallal is, fenséges, legalábbis nekem ez izlett flamandul a legjobban, de ezért is 23-25 eurót kérnek.
A belga csoki: gondoljunk egy formára, színre, töltelékre stb. ez mind van! Amit csak el lehet képzelni. Lehet mindenhol kimérősen venni, összeválogatva is átlagosan 20-22 euró / kg áron!
A sör: szerintem nincs ember aki végigitta volna már belgium összes sörét, annyi féle van. Supermarketban átlag 1,1-2 euró között már elég sokat lehet kapni, de vannak külön sörboltok, ahol több száz féléből lehet vásárolni, viszont az árak is magasabbak, 2,5-4 euró között van egy üveg, és ezalatt 2,5dl vagy 3,3dl-t kell érteni! Vendéglátóhelyen inkább 4-6 euróval kell számolni egy sörért!" (Krisztián kommentjéből, 2017)

Kriszta fotója

,, Az egyik legmaradandóbb kulináris élményem a több mint 300 éves történelemmel rendelkező Cambrinus étteremhez fűződik. A fogások mindegyikét sörrel készítik, összesen mintegy 400 féle sört használnak ételeik elkészítéséhez. Valószínűleg ott ettem életemben először nyulat, hosszas rábeszélésre. Nem vagyok nagy húsevő, a nyuszi elfogyasztása pedig álmomban sem merült fel bennem, de ennek ellenére azt kell mondanom, hogy isteni finom volt.

Az egyik legdrágább étterem a Duc De Bourgogne, ahol egy átlagos ebéd személyenként 60-100 euró között mozog.

Hallottam még egy Hobbit nevű étteremről, amit flamand cigányok üzemeltetnek, finoman és fűszeresen főznek. Természetesen sok helyen megkóstolhatjuk a tengeri herkentyűk mindenféle formáját. Aki éppen nem vendéglőre vágyik, megkóstolhatja a főtéren bódékban árusított belga sültkrumplit és frikandelt, vagy a hasonlóan híres waffelt.

Flandria legidősebb, 500 éves sörözője,a Café Vissinghe a régi városrészben található (Blekersstraat 2). Nagyon nagy élmény.

A nap zárásaként pedig, mindenképpen igyunk meg egy jó push cafe-t, alkohollal, habbal, fahéjjal vagy bármivel, a kávérajongók semmiképpen ki ne hagyják! (2016)" forrás

Életem legfinomabb waffelje - Kriszta fotója

,, Ha csak belekóstolnál a belga sörkultúrába, nem feltétlenül szükséges nyolc kocsmát végigjárni (ahogy mi tettük), pláne hogy a kocsmákban 4-5 euróért árult üveges söröket a sörboltokban megkapod 1-2-3 euróért. Meg ha már kifizetsz 4 eurót egy sörért, legalább csapolt legyen. Én általában a ház sörét ittam (elsőre) mindenhol, ezekkel nagyon nehéz mellényúlni. A De Garre, a Cambrinus, a De Halve Maan, a De Kelk, vagy a t' Poatersgat mind remek helyek és meg kellett állapítanunk, hogy a legjobbak a tripel típusú söreik. Viszont egy életmentő tanács: a Rodenbach Grand Cru a világ legszarabb a "Világ Legjobb Söre" díjas söre. Borszakértői szemmel: vörös szőlőből poshadt murci, enyhe érthetetlen lecsengéssel. A gyümölcsös sörök kedvelői is messze kerüljék el, savanyú, elrothadt meggy íze van. Elképzelni sem merem, milyenek lehetnek ugyanebben a kategóriában a nem nyertes sörök. (2017)" forrás


,, A házassági évfordulónkat Bruggé-ben töltöttük - ez tudatos költői fogás volt -, gondoltuk, megismerkedünk a belga konyhaművészet remekével, a moules-frites névre hallgató fekete kagyló sült krumplival kombóval. És azt kell, hogy mondjam, hogy bár még az olcsóbb helyeken sem olcsó igazán, de cserébe mindenhol akkora adagot kapunk, amekkorát feneketlen bendőm is alig tudott elnyelni. És a tenger baromi közel van, a kagyló baromi friss, a veszteség nagyjából az 1-2%-ot közelíti. Érdemes a boros verziót választani, a kagyló íze sokkal jobban kijön tőle. (2017)" forrás

A főtér. A piros házban levő vendéglőben ülünk a teraszon, és fokhagymás-póréhagymas fekete kagylót lakmározunk - H. Juli fotója

Vásárlás

,, Van Bruggeben nagyjából 300 csokoládé bolt és egy rossz szavam nem lehet rájuk. Igaz, hogy egy az egyben cserélik az aranyat bonbonra, de valóban jobbnál jobbak." forrás


,, Bár az egyik legnagyobb spártai királyról kapta a hálózat a nevét, a Leonidas pralinéüzletek korántsem nevezhetőek spártainak. A legjobb belga csokik, trüffelek, pralinék boltja ez, ahova magas ellenálló képesség (és vastag pénztárca) nélkül nem javasolt belépni. Ha a csokoládék világa nem hoz lázba, és a belga gofriktól is kissé megcsömörlöttél, jó lehet kipróbálnod az eredetileg Hollandiából származó Stroopwafelt. Ezek a diétásnak nem nevezhető, karamellel összeragasztott édes ostyatallérok szuvenírnek is ideálisak - már ha kibírod, hogy ajándékozás előtt ne bontsd fel. (2018)" forrás

Főtér

azaz a Grote Markt (kiejtés: hrote márkt)

m. a. fotója

Historium

VR (virtuális valóság) szemüveggel repít a középkori városba, majd Van Eyck egyik képe köré épített kis történeten megyünk végig, végül kávézás/sörözés az erkélyen kilátással a főtérre. Élmény. Drága. 25€/fő

aji

Provincial Hof

A főtéren, a Historium mellett, 3 év felújítás után a múlt héten adták át. Gyönyörű, de enyhe vizeletszag terjengett a nyitás másnapján, amikor ott voltunk. Rendezvény- és kiállítás helyszín lett. (G. E., 2024 április)

s. k. fotója

Miasszonyunk székesegyház

flamandul: Onze Lieve Vrouw (kiejtés: onze live fráu)

A város felfedezése folyamán nem illik kihagyni a Miasszonyunk székesegyházat, benne Michelangelo felbecsülhetetlen értékű kultikus Madonna szobrával, melynek komoly története van (Hitler elraboltatta, a Műkincsvadászok című mozifilm szinte csak erről szól). A Templom ingyenesen látogatható, de a Madonna megtekintése 7 euró."(Krisztián)

v. g. fotója

Minniewaterpark

2024. április update: Épp felújítás alatt áll, de azért a polgármester már ,,átadta". (G. E.)

Egyedi hangulatú park a város déli részén, a szerelmesek hídjával, jó éttermekkel és hattyúkkal.

A malom

Három malom van egyáshoz közel, de ezek közül csak a középső, a Sint-Janshuismolen (kiejtés: szintyjoháneszmaulen)  látogatható.

A malmot nagyon ajánlom. A belvárostól kb. negyed óra séta, belépőjegy: 9€/fő, délben ebédszünetre bezár, tanácsos utánanézni a nyitvatartási időre. (G. E., 2024)

b. n. fotója

Más látnivalók

Minden belépő megvehető a museabrugge.be oldalon.
Belfry torony – a város jelképe a középkori, harangjátékával negyedóránként egyedi háttérzenét biztosító, szinte mindenhonnan látható torony. A tetejére 14 euróért lehet felmenni, 366 szűk, keskeny lépcsőn át – ám a kilátás a pazar, éttermekkel szegélyezett középkori főtérre kárpótol a fáradalmakért.
Csónaktúra a csatornán – kihagyhatatlan program a város felfedezésére! Több társaság is indít csónakot, a csatorna belvárosi részének számos pontjáról, 10-12 euróért. A nagyjából félórás út egyedi perspektívát nyújt, a kapitány humoros idegenvezetése pedig stand-up előadókat megszégyenítően szellemes.
Koningin Park – a filmben kiemelt szerepet játszó zeg-zugos, rendezett park szökőkúttal, és egyedi hangulattal számunkra Bruges egyik legszebb része volt.
Groeninge Museum – a flamand festészet a középkorban kiemelkedőnek számított, és itt számos tanúját láthatjuk ezeknek az időknek. Hieronymus Bosch Utolsó ítélet műve előtt mi is percekig álltunk. Belépő: 14 euró.
Choco Story – kicsit inkább gyerekeknek szóló, interaktív csokimúzeum, ahol a csoki történetét mutatják be fejenként 11 euróért, a végén kóstolóval.
Szent Vér Bazilika – a főtér közvetlen közelében található templom, ahol egy üvegcsében állítólag Jézus vérét őrzik. Az évszázadok során megalvadt vér a történelem folyamán többször cseppfolyóssá vált, főleg nagy megpróbáltatások idején. A templom látogatása, és az üvegcse megérintése ingyenes program.(2022)

Főtér

,, Az, hogy a belgiumi Brugge (a flamand név kiejtése brahe) óvárosa és főtere nemcsak Európában, hanem az egész világon az egyik legszebb, közismert tény. Olyannyira, hogy Bruggéban ma már az év 365 napján akkora a turistaforgalom, hogy egyre nehezebb megbirkózni vele.
Több alkalommal volt szerencsém itt megfordulni, de mindig lenyűgözött az épületek és a kis utcák látványa. Már ha láttam valamit az előttem hömpölygő embertömegtől. A legnagyobb élményt persze az jelentette, amikor egy hirtelen kitört májusi zivatar után megjelent a szivárvány a főtér felett. Éppen ekkor hozta ki a pincér az erre a tájra nagyon jellemző főtt kagylókat, amelyeket fokhagymával díszített. Az íz, a látvány egyenesen mennyei volt.

Hát még az utána következő csokoládé, amelyet a főtérhez közeli kis utcában vettem. A belga csokoládéboltok Bruggéban is művészi szinten készítik el termékeiket, csak az István, a király egy sora jut mindig eszembe: „Oly’ nehéz a választás…”. Brugge és főterének képe hamar elraktározódik az agyban, és a képet nehéz kitörölni onnan. (2016)" forrás

Kriszta fotója

,, Groeninge múzeum (képtár ahol Van Eyck, Memming és Bosch híres képei megtekinthetőek) 8 euró. Aki szeret festményeket nézni, azoknak feltétlen ajánlom, még ha nem is egy Louvre. Csokimúzeum (Choko Story) 8 euró. Személyes megítélésem szerint közel sem volt olyan érdekes, mint amilyennek elsőre gondolná az ember. Egy több emeletes házban végigmegy az ember, és többnyire régi eszközöket, vajlingokat meg dokumentumokat látni a csoki történetéről, majd a kiállítás végén egy cukrász bonbont készít előttünk, amit meg lehet kóstolni. Ennyi! A város Történeti múzeuma viszont nagyon látványosra sikerült, teljesen bele tudja élni magát az ember egy aranyos történeten keresztül Brugge aranykorába. 13 euró a belépő, de őszintén mondom, ez megéri az árát, még gyerekeknek is izgalmas. A belépőhöz jár fejhallgató is kb. 10 nyelven, de hazaiul sajnos nincsen...
A Szent Vér bazilika látványa fantasztikus és belül is ingyenes, ugyan tartozik hozzá egy múzeum 2,5 euróért, de nem túl érdekfeszítő és csak egy helységből áll. (Krisztián kommentjéből, 2017)


Kriszta fotója


,, Ami feltűnő, hogy a városban majdnem minden műemléktemplom templom és kórház volt valamikor. Vagy már a középkorban is elismerésre méltó szociális háló volt Németalföldön, vagy akkoriban mindenki Rodenbach-ot ivott rendszeresen és indokolt volt ennyi egészségügyi intézmény fenntartása. Egyébként négy egyforma bazilika és vagy nyolc egyforma kisebb templom van a városban, az Onze-Lieve-Vrouwekerk nevezetű templomban egy Michelangelo Madonnával. Emellett majdnem ugyanúgy sikerült elsétálnom, mint a Szent Péter székesegyházban a La Pieta mellett, ami éppen fel volt állványozva, nekem meg eszembe sem jutott, hogy nem valami fő helyen, hanem a székesegyház sarkában kell lennie." forrás

Kriszta fotója

Programlehetőségek

Hajózás és biciklizés a legajánlottabbak a városban és azon kívül is. Az autós programok kerülendőek.

2024: Hajókázás 15 EUR felnőtteknek és 9 EUR gyerekeknek

2024: Lovaskocsizás 70€/kocsi, 4-5 főnek

,, Brugge-ben érdemes elmenni hajókázni egyet, nagyjából negyedóránként indítanak egy járatot, rengeteg hajó van (egy hajótársaság mind), több kikötőben, ugyanazzal az útvonallal, és szépen megvárják, hogy megteljen a csónak. Tanulság, hogy semmi esetre se szálljunk be elsőnek, mert akkor beültetnek a csónak végébe a súlyelosztás miatt, és így előre a többieket lehet látni, oldalra még csak-csak, de hátra egyáltalán nem, vagy csak nagyon kitekeredett pózban.

A hajóskapitányunk nagyon vicces figura volt - legalábbis ő maga szerint mindenféleképpen -, az összes mondatának végén, mint valami vén tengeri medve, elkezdett nevetni, hogy ha--ha--ha. Amúgy mondott érdekes dolgokat, ahogy végigmutogatta a várost. (2017)" forrás

Kriszta fotói

Olvasmányos linkek

"A kockaköveken kopogó lovas hintók, visszhangzó harangjátékok (a város egy hivatalos harangozót is foglalkoztat teljes állásban) teszik teljessé a középkori hangulatot. Brugge misztikus középkori atmoszférája, amelyet az esti kivilágítás (gyertyák, fáklyák, kandeláberek) csak tovább fokoz, romantikus érzéssel keveredik, és különleges hangulata szinte percek alatt magával ragadja a látogatót. Nem véletlen, hogy a helyi fiatalok által szerkesztett térképen piros szívekkel külön szuper romantikus helyek vannak megjelölve." forrás


"Ami a középkori hangulatot illeti, annak átéléséhez persze sokszor szükség van a látogató fantáziájára is, amivel a többi turista jelenlétét kirekeszti az agyából. Senki ne számítson arra – különösen a nyári főidényben ne –, hogy jótékony magányban engedheti át magát a romantikus élménynek. A keskeny utcákon nem flamand festményekről ismert külsejű urak és hölgyek járnak-kelnek, nem gazdag kereskedők elegáns hintóit húzzák csattogó patájú lovak. Hintók ugyan ma újra járnak az utcákon, de a lovakat farmeres kocsisok hajtják, és az ülésekből kíváncsi turisták fényképeznek kifelé (persze bizonyára közöttük is vannak gazdag kereskedők – már csak azért is, mert a hintózás árát meg tudják fizetni…).

Az álmodozó utazó egy kis hídon állva elképzeli, amint a csatornákon áruval megtöltött, ódon bárkák úsznak, a csöndes, sötét vizet díszes és kecses csónakok szelik, amelyekben középkori, festői ruhás alakok ülnek, vagy amelyekben arcukat legyező mögé rejtő arisztokrata hölgyek sietnek titkos találkára.... A valóság kicsit más: a csatornákon manapság egymást érik a rövidnadrágos, napszemüveges turistákkal telt, minden kecsesség híján lévő motoros hajók, amelyek nagy hullámokat vernek az épületek falára, és amelyeket több nyelven harsogó idegenvezetők kormányoznak az edzett idegzetű hattyúk és vadkacsák között." forrás


Kriszta fotója


"Mielőtt megünnepelnénk a féláron vett bérletet, gondoljuk végig, hogy megéri-e a Bruges kártya. Nem éri meg. 72 óra alatt kellene kihasználnunk előnyeit, és ez túl kevés idő. A kártya ugyanis csak 25-30%-os árkedvezményt biztosít a programokra és 50%-ot a bérletre. Nem utazhatunk vele, nem léphetünk be ingyen múzeumokba, galériákba, így mindenképpen keletkezik még költségünk a 40 euró felett. Körülbelül 90 eurót kéne még belépőkre szánnunk ahhoz, hogy elkezdjük érezni az előnyét, ez nagyjából 8-9 fizetős programot jelent, vagyis napi 2-3 alkalmat. (És ne feledjük el a 6 eurós közlekedési költséget, amit szintén a kártyán túl fizetünk!) Ezért aztán csak az vegye meg, aki kifejezetten múzeumkirándulásra érkezik. Amúgy számoljunk napi egy látogatással, vagyis összesen három-négy belépővel: 8 700 forint." forrás


Kriszta fotója

"3 hely, amit látnod kell, mielőtt meghalsz! A világnak számos csodája van, ám néhány még a legszebbek közül is kiemelkedik. Az egyik: Bruges! A képzőművészet és az építészet terén a városka elkényezteti az idelátogatót: a Miasszonyunk-templom dicsekedhet Európa legmagasabb téglából épült templomtornyával, illetve Michelangelo Madonna-szobrával." forrás


,, Brugge városában igen sok múzeum várja a turistákat. Legtöbbjükben fantasztikus középkori festményeket és egyéb műtárgyakat lehet megcsodálni. És aki ezekkel már telítődött, vagy kevésbé érdekli a művészetnek ez az ága, viszont nyitott a konyhaművészet iránt, az felkeresheti a Friet Museumot, azaz a Sült krumpli múzeumát (de van a városban csokoládé és sör múzeum is, hiszen minden érdeklődési kört ki kell elégíteni). A belgák néhány egyszerű ételt készítenek művészi fokon - waffel, sült krumpli -, de hát tudjuk, hogy mindig a legegyszerűbb fogás tökéletes elkészítése a legnagyobb kihívás. (2019)" forrás


"Brugge-ben a szállást jobb előre lefoglalni, a népszerűbb időszakokban ugyanis könnyen megszaladhat a számla - az olcsó helyek hetekre előre tele vannak, a drágábbak pedig hajlamosak árat is emelni, hiszen ha sok a turista, úgyis lesz, aki kifizeti. A legjobb ár-érték arányt valószínűleg a vasútállomás melletti Ibis Budget hotel képviseli - nem csak az Etap brandet nevezték át, a szobák is sokkal igényesebbek lettek.

A város két-három napra elegendő látnivalót tartogat. Ez alatt kulturális program és diszkrét lerészegedés egyaránt belefér a programba. A szállodákban a turistainformációnál fellelhető prospektusok és térképek általában tartalmazzák a legfontosabb látnivalókat, ezektől azonban valamelyest el lehet tekinteni. Egyrészt úgyis megtaláljuk mindet, másrészt a város olyan magával ragadó, hogy az ember hajlamos lesz csak úgy céltalanul kolbászolni az - idézet a filmből - "zegzugos" utcákban. Az óváros szinte érintetlenül megmaradt, sem a háborúk, sem a városfejlesztés nem tett különösebb kárt benne, így a múltba révedést vagy a sok egymás után feltörő "hú, de szép, azta, ó" indulatszót nem zavarja meg igazán semmi." forrás


"Brugge egy tüneményes kis ékszerdoboz, ha élhetek egy közhelyes kifejezéssel. Viszont, hogy némileg vulgárisabban is leírjam a helyet, szeretnék beidézni egy párbeszédet a Brugge-ben készült filmből, amelynek a címe Erőszakik (In Bruges). A finomabb lelkületűektől előre is elnézést kérek a kifejezésekért. :)

Harry Waters: Mesés, igaz?
Ken: Igen.
Harry Waters: Szóval, jól érzi magát a fiú?
Ken: Hát, én jól érzem magam. Ray nincs annyira oda érte.
Harry Waters: Mi?
Ken: Csak nem biztos, hogy ez az ő világa.
Harry Waters: Mi az, hogy nem az ő világa? Hogyhogy nem az ő világa? Nem az ő világa, mi a f*szt akarsz ezzel mondani?
Ken: Semmit, Harry.
Harry Waters: Az a város olyan, mint egy kibek*rt tündérmese. Ez a kib*szott tündérmese nem az ő világa? Az hogy lehet? A csatornák, a hidak, a macskakövek? Az a sok mesebeli lóf*sz hogy a f*szomba ne lenne a világa valakinek b*zmeg?
Ken: Ööö, azt akartam ezzel mondani, hogy...
Harry Waters: A hattyúk még megvannak?
Ken: Igen, igen, még megvannak.
Harry Waters: Hogy a f*szomba nem az ő világa az a sok szájbab*szott hattyú? Hogy a f*szomba?!Az utazás délutánján még gyorsan otthon megnéztük az említett filmet, úgyhogy kifejezetten szórakoztató volt, amikor a "kib*szott hattyúkhoz" odaértünk. Rengeteg van egyébként belőlük, egy egész kis szigetecske van nekik fenntartva a kanális egyik részén." forrás

Update 2019 nyarán: a hattyúk a sűrű hajóforgalomra való tekintettel emigráltak.


"Brugge-t végig lehet rohanni 1 nap alatt, sőt Brüsszelből reggel érkezős délután visszafordulós villámlátogatásokat is szerveznek, de én örülök, hogy 3 napot, 4 éjszakát töltöttünk itt. Egyrészt az időjárás kiszámíthatatlan, így legalább az egyik nap láttunk kék eget, másrészt belefért egy nap tengerparti kiruccanás is. Brugge történelmi belvárosát egy csatorna illetve a mellette párhuzamosan futó 2×2 sávos út öleli körbe, az egész egy 2 illetve 3 km átmérőjű ellipszis, így bármelyikpontjából bármelyikpontjába max. 25 perc alatt átjuthatunk gyalog. Gyaloglás mellett az óváros felfedeztető még lovaskocsival, mini hopp-on hopp-off busszal vagy a csatornahálózaton közlekedő 30-40 személyes csónakokból egy egészen más perspektívából nézhetünk fel az épületekre és akár olyan helyekre is eljuthatunk, ahova gyalog amúgy nem." forrás


,, A kanyargó utcákon sétálva sajnálattal tapasztaltam, hogy az alacsonyan álló ablakokat bizony sűrű csipke, vagy lenvászon takarja. Nagyon kevés helyre tudtam bekukucskálni, de nagyon kíváncsi voltam, hogy ezek a kívülről oly takaros házikók hogy néznek ki belülről! Egy helyen azt hittem sikerrel járok, illetve egy szürke cicus becsapdázott. Az ablakon nem volt függöny (végre!), és a macska annyira dorombolt és nézett rám, hogy nem bírtam ellenállni. Ujjamat az ablakhoz nyomtam, és vigyorogva cuppogtam az üveg másik oldalán levő állatnak. Talán két percbe is beletelt, mire észrevettem, hogy a lakásban öten is vannak, és mindenki rajtam röhög a kanapén ülve… Mondanom sem kell, ezután nem dőltem be sem a pintyeknek, sem a formára nyírt, lelkesen csaholó kiskutyáknak. Igyekeztem a brugge-i enteriőrök iránti érdeklődésemet kívülről kielégíteni.

Brugge-ben nagyon szeretik a színes ablakokat. Meglepve tapasztaltuk, hogy az utcára néző nyílászárókat zöldre, lilára, sárgára, rózsaszínre, vagy ezek kockás keverékére festik. Függetlenül attól, hogy a ház bordó, fehér, szürke, vagy csak natúr tégla. Az ajtókon gyakran előfordul a mintázott üvegfestés, a mi szállásunk egyik ajtajára például egy brugge-i városkép került. Kívülről nem lehet átlátni ezeken a színes ablakokon, de meglepő, hogy a belső tereknek csupán egy lágy árnyalatot adnak – egyáltalán nem zavaró." forrás


Fotóegyveleg

Kriszta fotói

R. Gy. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Krisztián, 2017. 03. 22. 15:01
Brugge-re visszatérve érdemes lekirándulni a tengerpartra (ha már 15km-re van), vonat közvetlenül levisz Blankenberge-be és Oostende-be. Mindkettő csodás város, Oostende egy kicsit nagyobb, gyönyörű parttal, mólóval és sok emberrel, Blankenberge kicsit családiasabb üdülőhely, szintén széles homokos parttal. A vonat oda vissza 8 euró / fő. Ugyan 30km-re vannak egymástól de egy nap alatt akár mindkét város megnézhető, mert a part mentén a világ leghosszabb villamosvonala található, 3 euró/fő 1 út, akár elejétől a végéig, mely összesen 8 part menti települést érint. De Haan szintén gyönyörű, a kettő között van, érdemes ott is leszállni és elidőzni. Knokke-ba nem netünk el (Balnkenberge fölött van), de képek alapján azt is érdemes lehet megnézni ha több idő van rá. Közbiztonság tekintetében béke és nyugalom van, fel sem tűnik, hogy mennyi féle náció él együtt.
Szóval ennyi jutott eszembe egy 4 napos Flamand kiruccanásról (merthogy Belgium ezen része Flamand, míg Brüsszel már Vallon. Más nyelv, más világ, de ugyanaz az ország. A Flamandok hollandul, míg a vallonok franciául beszélnek).
Jó utazást mindenkinek.


Krisztián, 2017. 03. 22. 15:01
Volt még sültkrumpli múzeum meg sörmúzeum (meg még ki tudja hányféle múzeum), ezeket kihagytuk idő és igény hiányában. Lehet hajókázni a csatornákon, szép időben kihagyhatatlan, 8 euró 30perc, megéri a látványért!
Lehet több helyen biciklit bérelni, de a macskakő nem hálálja meg.
Az óváros szélén érdemes még megcsodálni a régi szélmalmokat is, ingyenes és kiváló fotótéma. Maga az óváros egyébként gyalogszerrel könnyen bejárható, széltében hosszában kb. 30 perc...
Lehet kirándulni Gent-be, a vonatjegy a szupertiszta Intercityre oda vissza 13 euró, kb. 20 perces út és óránként legalább 4 járat megy!.
Gent árai hasonlóak mint Brugge-nek, viszont egy nyüzsgőbb nagyváros benyomását kelti, rengeteg a fiatal és azért piszkosabb is. Ha valaki mindkét várost megnézné, javaslom előbb Gent-be menjen, aztán Brugge-be. Brugge után Gent számunkra elhalványult, viszont ha előbb látjuk Gent-et, az is nagyon tetszett volna. Gent-ben ami említésre méltó, 3 euró egy villamosjegy, de 6 euró a napijegy (komolyan!). És amit semmiképp nem szabad kihagyni, a világhírű Genti oltárképet a Szent Bavó katedrálisból, melynek szintén történelme van (Napoleon és Hitler is elraboltatta, de mégis visszakerült). Golyóálló üvegfal védi (érthető okokból), 4 euró a belépő, de művészetet kedvelőt ez ne riasszon el, megéri!


Krisztián, 2017. 03. 22. 14:59
Érdemes megkóstolni a Waterzooi nevű ételt, készítik csirkével illetve hallal is, fenséges, legalábbis nekem ez izlett flamandul a legjobban, de ezért is 23-25 eurót kérnek.
A belga csoki: gondoljunk egy formára, színre, töltelékre stb. ez mind van! Amit csak el lehet képzelni. Lehet mindenhol kimérősen venni, összeválogatva is átlagosan 20-22 euró / kg áron!
A sör: szerintem nincs ember aki végigitta volna már belgium összes sörét, annyi féle van. Supermarketban átlag 1,1-2 euró között már elég sokat lehet kapni, de vannak külön sörboltok, ahol több száz féléből lehet vásárolni, viszont az árak is magasabbak, 2,5-4 euró között van egy üveg, és ezalatt 2,5dl vagy 3,3dl-t kell érteni! Vendéglátóhelyen inkább 4-6 euróval kell számolni egy sörért!
Néhány belépő Brugge látnivalóihoz:
Groeninge múzeum (képtár ahol Van Eyck, Memming és Bosch híres képei megtekinthetőek) 8 euró. Aki szeret festményeket nézni, azoknak feltétlen ajánlom, még ha nem is egy Louvre. Csokimúzeum (Choko Story) 8 euró. Személyes megítélésem szerint közel sem volt olyan érdekes, mint amilyennek elsőre gondolná az ember. Egy több emeletes házban végigmegy az ember, és többnyire régi eszközöket, vajlingokat meg dokumentumokat látni a csoki történetéről, majd a kiállítás végén egy cukrász bonbont készít előttünk, amit meg lehet kóstolni. Ennyi! A város Történeti múzeuma viszont nagyon látványosra sikerült, teljesen bele tudja élni magát az ember egy aranyos történeten keresztül Brugge aranykorába. 13 euró a belépő, de őszintén mondom, ez megéri az árát, még gyerekeknek is izgalmas. A belépőhöz jár fejhallgató is kb. 10 nyelven, de hazaiul sajnos nincsen...
A Szent Vér bazilika látványa fantasztikus és belül is ingyenes, ugyan tartozik hozzá egy múzeum 2,5 euróért, de nem túl érdekfeszítő és csak egy helységből áll.
Aki fogékony a művészetre, semmiképpen ne hagyja ki a Miasszonyunk székesegyházat, benne Michelangelo felbecsülhetetlen értékű kultikus Madonna szobrával, melynek komoly története van (Hitler elraboltatta, a Műkincsvadászok című mozifilm szinte csak erről szól). A Templom ingyenesen látogatható, de a Madonna megtekintése 4 euró.


Krisztián, 2017. 03. 22. 14:59
Brugge tényleg olyan szép mint a képeken, ha nem szebb! Ennyire tiszta városban még soha nem jártam, pedig rengeteget utazunk, évi 5-6x is külföldre. Van olyan fotóm, amikor azt látom, hogy a járdát porszívozzák, rendes otthoni porszívóval. Meglepő ha egy elejtett zsepivel találkozunk, annyira fergetegesen tiszta a város. Talán Klagenfurt-hoz tudom hasonlítani, de az ottani épületek a 19. századból valók, míg Bruggeben a 16-17. századból főként. Szinte az egész óváros sétálóutcának van megcsinálva, végig macskakővel(faltól falig). Magassarkúban eszébe ne jusson senkinek ide útnak indulni, legfeljebb ha mazohista!
A repülőgépünk Charleroi-ra érkezett, a Flibco cég közvetlen buszjáratával alig 2 óra volt az út Brugge-be. Ha szerencséje van az embernek és korán foglal, 1 útra már 5 eurótól vannak jegyek, ha későn foglal akár 34 euró is lehet már fő/út.
Elmondható, hogy a város és ezáltal egész Belgium borzasztóan drága, ilyen árakkal utoljára Koppenhágában találkoztam. Tudvalevő, hogy a belgáknak a három ismert nemzeti eledele a Gofri (Waffel), ez 4-8 euró között van, attól függően hol esszük és mit tesznek rá. A Mosselen, azaz a lábosnyi főtt éti kagyló sehol nem kapható meg 25 euró alatt, a többség 28-30 euróért kínálja és ez csak egy főétel. Az átlag főételek egyébként 18-25 euró között vannak, a leves 5-10 euró között (de nem levesfogyasztó népség). Egy szendvics 5-10 euró között van. Egy kétfogásos vacsora szinte bármelyik étteremről is beszéljünk, nem jön ki 50 euró alatt, de könnyen lehet 70-75 is! Lehet erre visszavágni, hogy márpedig a külváros egyik helyi bisztrójában a feléből is kijön, de a turista a belvárosban van, ott pedig ennyi. Sok hely kínál ebédmenüt, ezek általában 13-16 euró között vannak / fő.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon