ÚTIKRITIKA.HU / Brüsszel


hirdetes


útikritikák


Brüsszel

Brüsszel dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Közlekedés | Étkezés, vásárlás és szórakozás | Közbiztonság | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

A Wizzair hetente kétszer közlekedik Budapest és Brüsszel (Charleroi) között. A repülés időtartama kb. két óra. 

Brüsszel dióhéjban

 • A belga főváros lényegében az ország közepén terül el, a flamand országrészben. 1,2 milliós a lakossága (vonzáskörzetével inkább 1,8 millió); a brüsszeliek kb. 70 százaléka nem belga származású; egyes becslések szerint a főváros lakóinak fele arab, afrikai és török. A Brüsszelbe látogató turistának érdemes előre felkészülni arra, hogy a nem európai kultúrkörökből jött emberek sokaságát fogja látni.
 • Brüsszelben a francia nyelv dominál.
 • Brüsszelbe a repülési idő Budapestről valamivel kevesebb, mint két óra. Időeltolódás a hazai időszámításhoz képest nincs.
 • Brüsszelben gyakran esik az eső, jellemzően borult az égbolt, a tél enyhébb, mint nálunk a nyár hűvösebb. Május és szeptember között a legkellemesebb Brüsszelbe látogatni.
 • Brüsszel megismeréséhez egyáltalán nem kell autó, gyalog és tömegközlekedéssel sokkal könnyebb.
 • A belga fővárosban magas az árszint, de a takarékos utazó ügyesen találhat magának olcsó étkezési lehetőségeket. A sok belépőjegyre viszont kalkulálni kell (5 és 15 euró közötti árak/fő).
 • Átlagos havi nettó fizetés (2022-ben):  2500 euró  (belga átlag: 2100)
 • Brüsszel meglátogatását mindenképpen kombinálni kell a világ egyik legszebb középkori kisvárosának, Brugge-nak a meglátogatásával. Ha belefér az időbe, akkor még nagyon érdemes megnézni Antwerpent-t és Gent-et, no meg a tengerpartot. Szerencsére nincsenek nagy távolságok vonattal. Csak Luxemburg beiktatása jelent hosszabb utazást (oda-vissza 6 órát).
 • A belgiumi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Kriszta fotója

A fő látnivalók és nevezetességek:

 • Grand Place (a főtér) és az óvárosi környezete
 • a szecessziós Horta múzeum
 • a Manneken Pis (a pisilő kisfiú szobra)
 • a Hotel de Ville (városháza)
 • a királyi palota
 • a Szent Hubert Királyi Galéria (árkádos bevásárló hely)
 • a Királyi Szépművészeti Múzeum (világhíres képekkel)
 • Atomium
 • Kakaó és Csokoládé Múzeum
 • Képregény múzeum

Kerékpár tárolás - Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Csodálatos állapotban tartják a műemléképületeiket
 2. Nem túl nagy város, viszonylag könnyű felfedezni sétálgatva
 3. A sok üde zöldterület (pl. Bois de la Cambre, Parc Royal, Foret de Soignes)
 4. Az, hogy közel van hozzá kedvenc európai kisvárosom: Brugge
 5. Az izgalmas és egyben ellenmondásos multikulturális miliői, az utcákon a járókelők sokfélesége
 6. A szuper sörök, a finom csokik és a választékos konyha, a kagylók, na jó a waffles is, a frite már nem (fogyózok)
 7. A Grand Place lenyűgöző hangulata mind nappal, mind az esti kivilágításban, a világ egyik legszebb tere
 8. Rengetegféle etnikai étterem, díszes pub-ok, hangulatos kávéházak
 9. Nyugis, konszolidált város (volt, de lesz is), többségében jómódban élő helyiekkel
 10. A praktikus metró, gusztusos tiszta buszok, betartott menetrend

Nem tetszett

 1. Sok jellegtelen, a hatvanas-hetvenes években még modernnek számító épület
 2. Gyakran esik az eső
 3. A sok sietős, öltönyös, fapofa hivatalnok
 4. A rossz közbiztonságú utca- ás városrészek, a Midi pályaudvar környékén mászkáló rossz arcú figurák, a gyakori közlekedési dugók
 5. A járdákon a sok kutyakaki
 6. A békés felszín mögött a sok gyűlölködés a különböző etnikumok és kultúrák között
 7. A helyiek egy része elég arrogánsnak, vagy csupán barátságtalannak tűnik
 8. Túl sok az építkezésekből adódó zaj és torlasz
 9. 3 napon túl unalmas lehet turistaként
 10. Sok minden van zárva hétfőnként

Vélemények

A Flibco járata a Midi pályaudvaron tett le, ahonnan egy kb. 20 perces séta a főtér.
A város ezen része valódi kultúrsokk, az utcákon nagy a kosz, különböző grafitikkel összefestett fémrolóval lezárt üzletek a jellemzőek, sok helyen pedig a kínálat már európai helyett csak ázsiai avagy arab betűtípussal van kiírva. A hajléktalanság itt minden utcasarkon jelen van, sok a rosszarcú személy nappal is. Brugesbe a Brüsszel-Nord pályaudvarról indultunk Flixbussal, mindössze 5 eurós jegyárral. A környékre a fentebb írtak hatványozottan igazak.

A Grand Place és környéke ehhez képest igazi felüdülés, ráadásul sok látványosság sétatávon belül található. A pisilő kisfiúnál sem volt különösebb tömeg, és innentől kezdve már díszesebbnél díszesebb kirakatú csokiboltok, waffelezők és antwerpeni gyémántot kínáló ékszerboltok tarkították utunk. A Royal Gallery of Saint Hubert gyakorlatilag egy egyutcás bevásárlóközpont, ahol a legszebb boltok és éttermek találhatóak, semmiképp sem érdemes kihagyni!

Innen a párizsi Notre Dame-ra hajazó Szent Mihály székesegyház következett, amit belülről is érdemes megnézni. Egy sarokra tőle a Brussels Park található, amelynek végén a nyáron ingyenesen látogatható Király Palotát tekintettük meg – kívülről. A belváros ezen része 1-2 óra alatt kényelmes sétával felfedezhető. (2022)


"Amennyiben lehetőségem lenne elutazni egy külföldi városba, első körben biztosan nem Brüsszelt választanám, de egyszer mindenképpen érdemes megnézni, mert itt is vannak szép helyek és világhírű nevezetességek. A központ nyáron válik igazán barátságossá, amikor a kávézók teraszaira kikerülnek a színes napernyők. Ilyenkor szeretek leülni a Főtéren egy kávéra vagy egy limonádéra és gyönyörködni a díszes épületekben. A St Michael Székesegyházba mindig bemegyek pár percre. Szerintem ez a templom az, ahova azok is szívesen betérnek, akik nem vallásosak, mert világos, hívogató és barátságos. Első látásra teljesen egyszerűnek, szinte üresnek tűnik a belső tér, de körbesétálva páratlan kincsekre bukkanhatunk.

Az "Ízek utcája", nevéhez híven ínycsiklandó falatokat kínál, de aki nem teheti meg, hogy beüljön az egyik étteremébe, annak is érdemes végigsétálni rajta, már csak a jégágyon csábító tengeri herkentyűk látványa és a hangulat miatt is.

Érdekes volt a Csokoládé Múzeumba tett látogatás is. Ám nálam rendszerint az epres-tejszínes waffel elfogyasztása teszi fel az i-re a pontot. E nélkül elképzelhetetlen lenne egy brüsszeli látogatás, ahogy egy adag sült-krumpli nélkül is. Valószínűleg a sörimádók tovább folytatnák az előző mondatot, de mivel én nem tartozom közéjük, engem sajnos sose hoz izgalomba, hogy itt több száz fajta, márka és íz között válogathatunk.

Negatív dolgok: Bevallom, hogy nem szeretem Brüsszelt. Idegenvezetőként 8 éven keresztül vittem oda csoportokat, de előtte is többször jártam a városban. Mindig próbáltam meglátni a szépséget benne, de nem igazán sikerült. Számomra mindig ez volt a kötelező kör, amit le kell tudni, hogy aztán másnap elnyerve érte a jutalmamat végre továbbutazhassak Angliába. Abba a "ködös Albionba", ahol az esetek 99%-ában sokkal jobb idő van, mint Brüsszelben, ahol elég sűrűn esik az eső és gyakori a köd. Ez csak még borongósabbá és nyomasztóbbá teszi ezt az amúgy is mogorva, csupa beton várost. A házak egyforma szürkék vagy fehérek, szinte beleolvadnak az utcákat borító macskakőbe. Nagyon kevés a zöld terület, különösen a városközpontban. Az utcákon csak elvétve látni fákat vagy virágokat.

Szállodaválasztási tanács: Kerüljük a külvárosokat, mert azok nem túl biztonságosak. Az Európai negyed pedig esténként elég kihalt. Így a szállásunkat érdemesebb a Főtérhez minél közelebb foglalni.

Városi közlekedés: A városban könnyű közlekedni, de a látnivalók közül egyedül az Atomium az, amiért érdemes buszra szállni, hiszen minden bejárható gyalog. Aki szeret kerekezni, az bárhol tud biciklit bérelni. Gyakran tartanak autómentes napot, amikor a járműveket kitiltják a központból.

Enni-inni-venni: sör, csokoládé és csipke itt minden mennyiségben kapható. Hihetetlen a választék sörökből, korsókból és poharakból, de ne feledkezzünk meg a Pisilő Kisfiú alakú dugóhúzókról sem (gondolom, mindenki maga elé tudja képzelni). ;) A kagyló formájú pralinénak nincs párja. Ezekből minél többet veszünk, annál kedvezőbb az ár. De elkészíthetjük a saját bonbon összeállításunkat is. A csipkével viszont vigyázzunk! Mindig ellenőrizzük, hogy szerepel-e a címkén, hogy "Made in Belgium", mert szemrebbenés nélkül eladják a Kínában készült terítőket is ugyan azon az áron, pedig egyáltalán nem olcsó egy ilyen csipkecsoda.

A waffel (vagy gofri) minden édesszájút el fog csábítani. A megszokott ízeken kívül kérhetünk fagylaltosat, banánosat, epreset, vagy akár banános-epres-tejszínhabos-csokiönteteset is. Miután kikértük az utóbbit, szánjunk egy kis időt annak tanulmányozására, hogy ezt az utcán állva, hogy lehet szépen elfogyasztani. (A helyes válasz: sehogy; mert a magasra púpozott feltétnek egy része vagy a ruhánkon vagy a járdán szokott landolni.). A belga hasábburgonya azért olyan különleges, mert speciális technikával készítik, melynek köszönhetően a külseje ropogós és aranybarna lesz, míg a belseje teljesen puha marad. Isteni szószokat kérhetünk mellé.

Marci álom waffelja: habkönnyű waffel, rajta nutella és Mövenpick stracciatella fagyi - Kriszta fotója

Közbiztonság: A központban, fényes nappal sose féltem, de sötétedés után már nem szívesen sétálgatni a kihaltabb részeken vagy a külvárosokban. Ám amikor az Atomium felé mentünk, a buszunkat többször is megdobálták a különböző nációk, akiknek negyedén átvezetett az utunk.

A belga emberek: Elég vegyes a kép. Nagyon sok külföldről betelepült ember él itt és sajnos nem mondhatni, hogy egymással teljes békességben. Gyakoriak az összetűzések, az erőszak és a bűncselekmények.

Nevezetességek és látnivalók

A Grand Place meseszép, különösen délelőtt, amikor a festők és a virágárusok színessé és mozgalmassá teszik, az idegenvezetők pedig a különböző épületekről szóló történetekkel életre keltik a teret, melyet minden második év nyarán virágszőnyeggel borítanak be egy pár napra.

A Pisilő Kisfiú (Manneken Pis) általában csalódást okoz a méretével, mert mindenki jóval nagyobbnak képzeli a híres szobrot. Gyakran fel is öltöztetik a különböző nemzetek által ajándékozott, az adott országra jellemző ruhácskákba. (Pl. az amerikaiaktól kapott már Mickey Egér jelmezt is). Kevesen tudják, hogy létezik egy Pisilő Kislány (Jeanneke Pis) is. Ezt vigasztalásként szoktam megmutatni azoknak az utasaimnak, akik nagyon elkeseredtek a ténytől, hogy még 60 centi sincs az aprócska fiú. A rácsok mögött guggoló kislányt az „Ízek utcájából” nyíló egyik sikátorban találjuk.

Aki erre jár, a kizárólag éttermekből álló utcában válasszon ki egy szimpatikus helyet és kóstolja meg a kagylót, igazi, belga sültkrumplival. A teraszokat télen fűtik, bent pedig a kandallók melege hívogatja a vendégeket. Ez Brüsszel egyik leghangulatosabb része.

Az utca a Saint-Hubert Galériában végződik. Az impozáns, üvegtetővel fedett, elegáns bevásárló utca szinte összeköti a Főteret a St Michael Székesegyházzal, mely az egyik kedvenc templomom. Tele van szebbnél szebb szobrokkal; a szószék és a színes üvegablakok, pedig már önmagukban is megérnek egy látogatást. A Királyi Palota csak időszakosan látogatható, de az előtt lévő parkban bármikor tehetünk egy sétát. Ez a város szívében lévő kevés zöld oázis egyike. Látványos a szökőkútja a háttérben a Parlament cseppet sem hivalkodó épületével.

Innen pár lépes csak a „Művészetek hegye” (Mont des Arts), ahonnan pompás kilátás nyílik a városra. Talán itt lehet a legszebb fotókat készíteni. Az egykori Világkiállítási terület, a Heysel Park a brüsszeliek kedvelt kirándulóhelye. Hétvégenként gyakran jönnek ide a gyerekekkel, pihenni, piknikezni, sportolni. Itt található a Mini Európa is, ahol kontinensünk nevezetes épületeinek makettjeit sétálhatjuk körbe és van egy remek strand is. Közepén áll az Atomium, mely a vas kristályrácsának 165 milliárdszoros nagyítású mása. A látványos építményben tudományos kiállítás és kilátó van.

Szerintem Brüsszelre nem érdemes túl sok időt szánni. 1-2 nap alatt meg lehet nézni a város főbb nevezetességeit. Viszont kitűnő az összeköttetése Európa számos fővárosával (London, Párizs, Luxemburg, Amszterdam), így jó kiindulópontja lehet az egynapos villámlátogatásoknak." (Gerda,  2013)

"Discover Brüssel 72 órás jegyet érdemes megvenni 14 EUR-ért. Szemetes és rendezetlen a város, nincsen jó struktúrája. Emiatt jó térkép kell! Az útikönyvek gyorsan avulnak, ugyanis sok új metró épült az utóbbi 3-4 évben, sok építkezés van a városban.

Coach a repülőtérre: oda-vissza: 22 EUR/fő, megállója Brussels Midi-nél: rue de France és rue de l'Instruction sarkán. Turista információ a Gare de Midi-n ünnepnap is van.

Látnivalókkal kapcsolatban: EP European Parlament Visitor Center: Gare du Midi-től 27-es autóbusz a bejárathoz visz. Az Atomiumot csak kívülről érdemes megnézni. A Grand Place-t meg kell nézni. A többi ízlés szerint. Brugge-ba mindenképpen érdemes elmenni. Gyalogos város. A vonat hétvégén féláron van– 65 év felett – újabb félár. Oostende vagy Blankenberge irányába kell menni. Ajándékok: csokoládé és sör (pl. barna, erős, gyümölcsös)" (2013)


"Tetszett a város úgy egészében. A csokoládé és a sör városa:). A metróról érdemes tudni, de gyorsan rá lehet jönni, hogy nem olyan, mint pl. nálunk. Számozottak a metró kocsik, egy vonalon több is közlekedik. Ez nekem új volt, áll. Hollandiában is ilyen, de ismétlem, hamar átlátható.Tetszett a város unblock. A csokoládé és a sör városa:). A metróról érdemes tudni, de gyorsan rá lehet jönni, hogy nem olyan, mint pl. nálunk. Számozottak a metró kocsik, egy vonalon több is közlekedik. Ez nekem új volt, áll. Hollandiában is ilyen, de ismétlem, hamar átlátható." (Vista-utazó, 2014)


"Egyszerűen lenyűgözött bennünket Brüsszel, életünk egyik legjobb városlátogatása volt. Két és fél éves gyermekkel, nagyszülőkkel is ugyanolyan élvezetes, mint kettesben. A közlekedés elsőre bonyolultnak tűnik, de rövid idő alatt átlátható. Tanácsot nehéz lenne adni, a recepción kapott térkép nagyon hasznos segítség volt. Mi nem vettünk bérletet, csak jegyeket. Mindenféle tömegközlekedési eszközt használtunk. Étkeztünk sok helyen, mindenütt rendben volt a minősége az ételeknek. Be kell kalkulálni, hogy Magyarországhoz viszonyítva az éttermi étkezés lényegesen drágább. A városnak különleges hangulata van, nagyon sokféle náció él itt, sokféle kultúra keveredik. Mindenki nagyon udvarias és türelmes volt, talán éppen emiatt." (Vista-utazó, 2015)


,, Brüsszelben tényleg csalódás az a kis szobor, bár szerintem 'Európa fővárosában' ugyanilyen csalódás a központtól 500 méterre az utcán álló fekák hada, akik az utcán álló mosógéppel közösségi mosást csinálnak. :) (2017)


,, Az utcákon hemzsegnek az arabok és az afrikaiak, fejkendős asszonyok vonszolják, tolják, cipelik gyerekeiket vég nélkül. A központtól pár száz méterre már hegyekben áll a szemét, a kutyaürülék, a boltok előtt szoknyás férfiak ücsörögnek, feketék ordibálnak és a valaha szép színes belga házacskák előtt csapatokba verődnek a hódítók. Az őshonos lakosság pedig valami tompa közönnyel kerülgeti a betelepülteket, úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga. Lehajtja fejét és megszaporázza lépteit. Sehol egy rendőr.

Persze a központi tereken nagyobb a rend, több a rendőr is, és vannak szép régi épületek, templomok, paloták. De minden omlik, mohás és pusztul.  (2019)" forrás

sz. a. fotója

,, A sokak által emlegetett koszt nem, viszont hajléktalant nagyon is sokat láttunk. Főleg a pályaudvarok környékén, aluljárókban, metróállomásoknál láttunk nagyon sokat. Számunkra eléggé megdöbbentő volt, mivel a Nyugat-Európa és jóléti társadalom kifejezések kéz a kézben járnak. Nyilván tisztában voltunk vele, hogy nyugaton is léteznek vesztesei az éppen aktuális gazdasági folyamatoknak, inkább azon döbbentünk meg, hogy az általában jól működő nyugati szociális haló ellátja és megoldja ezeknek az embereknek a problémáit. (2019)" forrás

Szállásválasztás, ajánlott hotelek

A szállodaválasztás egyik szempontja, hogy milyen a környék, sőt a tágabb környék, a városnegyed. Íme néhány jellemzés egy-egy negyedről, kéretik a hotel kiválasztásánál beazonosítani, hogy melyik negyedben található a szálláshely. Központi elhelyezkedésűnek számítanak ezek a negyedek:

 • Brussels-City
 • Ixelles
 • Saint-Gilles
 • Koekelberg
 • Schaerbeek

Hitelesen brüsszeli a miliő a Les Marolles nevű környék. Az itt lakók a francia és a holland egy sajátos keverékét beszélik, amit leginkább csak a helyiek képesek megérteni. Népszerű negyed, tele használt-cikk boltokkal, dekorációs termékeket árusító üzletekkel, jellegzetes kávézókkal és éttermekkel. A Place du jeu de balle nevű téren minden reggel bolhapiacot tartanak.

 • A Sablon nevű negyed tulajdonképpen két térből áll, az egyiken egy neogótikus templom áll. A két tér környéke tele van ódon utcákkal. A Sablon Brüsszel egyik legrégebbi negyede. Manapság divatos hely a régiségpiac, az antik-üzletek, művészeti galériák miatt. Itt vannak a legjobb cukrászdák, csokoládés boltok (pl. Marcolini, Wittamer).
 • A Mont des Arts negyed a királyi palota és Királyi tér és a Brüsszel-park közegében található, tele van múzeumokkal, nevezetességekkel.
 • Az európai negyed (European Quarter) az elmúlt 10-15 évben épült fel. Tele van európai bizottsági irodaépületekkel. Az utcák tele vannak "eurokratákkal", azaz az európai uniós intézményekben dolgozó hivatalnokokkal, külföldiekkel.
 • Saint-Gilles viszonylag olcsó, alsó középosztályos negyed, emellett tele van csodás szecessziós épülettel. Az utóbbi 10 évben sok bohémebb felfogású középosztálybeli költözött ide. A helyi lakosság nagyon vegyes, a negyed éjjel-nappal mozgalmas, vibráló légkörű. Sok 3 csillagos hotel van errefelé.
 • Az Avenue Louise és a Toison D'Or tájékán sok a drága divatüzlet, ahol leginkább az európai uniós hivatalnokok és a diplomaták vásárolgatnak. A közeli Place du Chatelain egy hangulatos tér aranyos kis kávézókkal, virágboltokkal.
 • Az Ixelles egy kellemes negyed, jókat lehet enni, inni arrafelé. Sok hotel van ebben a negyedben. Nagyon kellemes boltos-éttermes-báros tereivelairbnbre például nagyon ajánlott.
 • A Saint-Jacques negyed, a főtér közelében a meleg közösség törzshelye. Egyre felkapottabb negyed a Saint-Gery/Sainte-Catherine a menő kávézóival és éttermeivel.
 • A központtól távol eső, de gyors metrókapcsolattal rendelkező Anderlecht városrészben van több olcsó hotel. Akik itteni szállodát választanak, azok legyenek tisztában azzal, hogy a környéken nagy többségben afrikaiak, arabok élnek és az éjszakai sétálgatás nem adatik meg teljes biztonságérzetben. Anderlechtnek vannak amúgy csinos kis részei is, de olyan veszélyesek is, ahová állítólag még a brüsszeli rendőrség sem szeret bemenni.
 • A Matong negyedben zömében afrikai feketék laknak, volt belga gyarmatokból, leginkább Kongóból. A negyedben a szolgáltatások is teljesen az itt legálisan, féllegálisan vagy illegálisan élő afrikaiak igényeire szakosodnak.

Brüsszeli hotelek közötti böngészés itt - hotelscombined.com

Közlekedés

,, Érdekes, hogy a Wizzair brüsszeli úti célként tüntetni fel a járatát, míg valójában az onnan 80 km-re lévő Charleroi-ba érkezik a gép. De mindegy, az ilyen apróságokon túl kell lendülnie egy "budget traveller"-nek. Ha a repjegy árához hozzávesszük még a reptéri transzfert, ami amúgy drágább volt, mint maga a repjegy, még akkor is bőven megérte megvenni az olcsó repjegyet. Charleroiból egyébként a Flibco buszai hozzá vannak igazítva az induló és érkező járatokhoz, szóval viszonylag gyorsan, 1 óra alatt bent is voltunk Brüsszelben. (2019)" forrás


"Brüsszelt lehet szeretni, lehet utálni, de egy dolgot nem lehet Brüsszelben: egyszerűen közlekedni. Sem gyalog, sem autóval, sem tömegközzel. Az alábbi tanácsokat adtam az ide utazó barátaimnak. Többfajta jegy közül lehet választani, döntsétek el ti, hogy akartok-e egy 72 órás városnézőt, vagy vonaljegyet vesztek. Ezen nem fogtok amúgy se sokat spórolni. Akármelyik jeggyel egy órán belül át lehet szállni egy másik járműre, így nem biztos, hogy túl sok utazási jogosultságot akartok megváltani, hacsak nem akartok busszal menni az egyik látványosságtól a másikig, öt perc séta helyett. Ha nem akartok sokat tömeg-közlekedni, akkor szerintem érdemes befektetni egy MOBIB basic mágneskártyába €5-ért, mert ezt fel lehet tölteni 1 utazással, 5 utazással, 10 utazással, napijeggyel, 3 napos jeggyel akár több fő részére is. Így olcsóbb egy utazás, mint a mágneses papír jeggyel. Habár az feljogosít elővárosi buszra és vonatra, erre nem hiszem, hogy szükségetek lesz. A metrómegállónál található KIOSK feliratú jegypénztárban ülő bácsikával intézzétek el. (2014)" forrás


Brüsszeli busz belseje - Kriszta fotója


,, A Wizzair 6:15-kor induló gépével repültünk Brüsszel-Charleroiba (24000 Ft/2 fő oda-vissza). Erről a reptérről Flibco busszal szűk egy óra alatt juthatunk be Brüsszelbe, a Gare du Midi állomásra. Időben lefoglaltuk interneten a buszjegyeket, így sikerült 5 eurós jegyeket kifognunk (20 euró/2 fő oda-vissza) (a legmagasabb ár az interneten 14 euró, a helyszínen pedig fixen 17 euróért (!) lehet jegyet venni). A buszok félóránként indulnak. Naivan kirohantunk a reptérről a buszmegállóba, mert gondoltuk, még elérjük a néhány perc múlva induló buszt. Elérni elértük volna, de az éppen induló busz teljesen megtelt. A következő busz, amivel mi utaztunk szintén tele volt. Szóval számítsunk rá, hogy ha nem érünk időben a megállóba, akkor csak a következővel tudunk elmenni (ez visszafele is igaz!).

A busz kicsit késve, 9 után indult, 10-kor pedig már a Gare du Midi metróállomáson voltunk. Itt megvettük a szükséges 6 metrójegyet (12,6 euró). A napijegy ára 1 főre 7,1 euró, úgyhogy éppen nem érte meg megvenni. Innen Heizel állomásig utaztunk, ahol az Atomium és a Mini Európa található. (2017)" forrás

Parkolás

A Grand Place-tól alig egy kilométerre van parkolóház. A belvárosban bent is van egy a De Brouckère-nél, onnan pár perc séta a főtér és a bevásárlóutca (a Nieuwestraat). Brüsszelben a tilos helyen parkolás felettébb kockázatos. Gyorsan megtörténhet, hogy elszállítják és akkor csomó pénzt ki kell fizetni. Csak az parkoljon a belvárosban, akinek feltétlenül szüksége van az autóra nap közben. Egyszerűen nem éri meg ezen idegeskedni.

"Brüsszel fizetős övezeteiben a parkolás 15 percig ingyenes, majd fél-egy-két-három órákra lebontva vannak megadva. Úgy emlékszem, itt az Atomiumnál minél tovább maradtunk volna, annál drágább lett volna az óradíj. Mármint nem arányosan számolva az óradíjakat, két óra már többe került, mint egy órányi parkolás kétszerese. Valahogy így: fél óra 0,50 €, 1 óra 1,50 €, 2 óra már 4 €. És csak bankkártyás automatákat láttunk, készpénzeseket nem. Az expó parkolóit is igénybe lehet venni, itt 5-6 € a napidíj.

A centrum területét nemrég átalakították forgalmi szempontból, kiszorították onnan az autós közlekedést, amennyire csak lehet. Sok utcát sétálóutcává minősítettek. Ezért ne lepődjünk meg, ha a GPS olyan útra navigálna, ami már behajtani tilos. Úgy olvastuk, hogy jobb és biztonságosabb, ha az autót parkolóházban hagyjuk. Többféle parkolóház is van a centrumban, két nagy szolgáltatót láttunk, az Interparkingot és a Q-Parkot. Mi az előbbiből szemeltünk ki a centrum Észak-Nyugati felénél egyet. Óránként 2,30 € volt a díjazás. Összesen szűk 6 órára 14 €-t fizettünk. A 8. emeleten sikerült parkolóhelyet találni, kilátásnak sem volt rossz. (2016)" forrás

Metró

Jelenleg - 2019 - hét metróvonal között lehet válogatni, kb. hét csomóponttal, ahol egyikről a másikra át lehet szállni. A metro valójában egy nagy villamos, ami általában a föld felett indul, a belvárosi részeken bemegy a föld alá, majd újra ki. Ilyen a hármas, négy-es és a hetes vonal, az egyes, kettes, öts, hatos igaz metro. Jegyet alapvelően az automatból érdemes venni, 2.10.- egy út egy órára egy főnek. Az automata csak kártyát fogad el. Legnehezebb egyébként az angol menübe való navigálás, a tárcsát nem csak nyomkodni, tekerni is lehet, ez volt a kulcsa. Aki két-három utazást tervez egy napra, annak érdemes napijegyet vennie. Vagy kapható a nálunk is népszerű tizes gyűjtőjegy. Felszállásnál mindig érvényesíteni kell. A vezetőnél fizetve ugyanez a jegy 2.50.-, megkövetelik, hogy viszonylag pontosan kiszámolt pénzzel fizessünk. Huszasnál nagyobb címlettel még egy népes család se próbálkozzon.

Bicikli

Itt is sok a biciklis, nagyon támogatott közlekedési forma. Sok helyen lehet bérelni is, egy órára is . A probléma a bérelt bicilki atombiztos rögzítésével lesz, majd a megtalálásával. Helyieknek rengeteg tárolási segítséget nyújtanak ehhez, turistáknak kicsit nehezebb.

Elektromos bérroller

Tiszta Amerika. Kibéreled, hasítasz vele és leállítod a járdán, ahol éppen kedved van. Persze nem ingyen. Tipp: kevés szívmelengetőbb van mint az európai negyedben nézegetni a reggel rolleren munkába hasító, öltönyös, középkorú pasikat. Ezzel is harcolnak a középkorúakat elérő krízis ellen, hajrá.

Busz és villamos

Pontos, kellemes, jegyet lehet venni a vezetőtől és szinte mindig tiszta. A google maps remekül ismeri a járatokat, érdemes az útvonaltervezőjét használni.

"A brüsszeli metrózók élete sem csak játék és mese. A két fővonal közül az egyik méltatlanul le van robbanva, a másik megüti azt a szintet, amit az EU központjától elvár az ember. „Van egy állomás, ami tiszta harmadik világbeli, úgy állnak ki a drótok a falakból, két állomásnak pedig nem sokkal ezelőttig ugyanaz volt a neve, most jöttek rá, hogy ez zavaró. A különbség otthonhoz képest az, hogy nem várják meg, amíg leszállsz, hanem benyomnak” – mondta kint élő olvasónk, aki szerint vannak azonban liftek a mozgássérülteknek és babakocsisoknak, és sokkal színesebb a millió bevándorló miatt az utazóközönség. Napközben trendi popzene, este komolyzene szól, és a kijelzők miatt jól tervezhetők az átszállások." forrás

kr


Bérroller - Kriszta fotója

Érdekes biciklitároló - Kriszta fotója

Étkezés, vásárlás és szórakozás

Vasárnap nagy kereskedelmi egységek nincsenek nyitva, viszont étkezési lehetőségek, akár reggelizéshez vannak bőven, leginkább a török és az arab vegyesboltok, gyorsbüfék. A pályaudvarok környékén és a városközpont peremén, a lakóterületek közelében vasárnap is sok minden nyitva van. A szuvenírek (pl. csokoládék, csipkék stb) nagyon drágák. A Szent Hubert Királyi Galéria valójában nem csupán bevásárló hely, hanem önmagában egy turisztikai látványosság.

"Csoki, sörök, kagyló és waffel. Aki Brüsszelbe látogat, garantáltan felszed pár dekát-kilót, mert nem lehet megállni azt, hogy úton-útfélen ne kóstoljuk meg a gusztusosnál gusztusosabban kínált bonbonokat, csokikat és édességeket. A boltokba betérve sok helyen kóstoltatnak is az eladók, arra ösztönözve minket, hogy vásároljunk. Rengeteg kiváló csokibolt van, melyekből én kettőt ajánlok. Egyik a főtértől nem messze található Chocopolis, a másik a Leonidas üzletlánc, akiknek rengeteg üzlete van (még Charleroi repterén is) . A Leonidas a legjobb hely arra, hogy megvegyük az itthon maradottaknak az ajándékokat, egy-egy hatalmas doboz bonbon személyében. Itt úgy tudunk vásárolni, hogy meg van adva az adott dobozmérethez tartozó ár, és ebbe annyi csokit pakoltatunk, amennyi csak belefér. Jó móka!

Amikor ez megvolt, jöhetnek a világhírű belga sörök. A választék gyakorlatilag végeláthatatlan és az árak sem vészesek, sokszor olcsóbbak, mint itthon. Érdemes a lehető legtöbbet megkóstolni, az én kedvenceim (már amire emlékszem), a Barbar, és a Kwak volt talán. Hölgyeknek kötelező a Kriek, ami egy meggysör, kicsit olyan mint a régi Meggy Márka, de nagyon jó.

Sör, csoki: pipa. Jöhet a kagyló. Szinte minden étteremben kínálnak friss északi tengeri kagylót, egyszerűen muszáj megkóstolni. Fekete vaslábosban hozzák a friss kagylót, úgy fűszerezve, ahogy kérjük. Remek! Tény hogy a kagyló megosztja az embereket, mert sokan gusztustalannak találják, de egy próbát mindenképpen meg kell hogy érjen. Tippem a Chez Leon étterem a mészárosok utcájában, ami a brüsszeliek egyik legkedveltebb étterme! Hangulatos kis hely, régi csempével kirakva, kedves pincérekkel. A Mészárosok utcája egy nem túl hosszú kis utca, de annál több étterem van benne. Gyakorlatilag egymás hegyén-hátán vannak a jobbnál jobb étkezdék. Érdemes este itt egyet sétálni, bár sokszor sajnos akkora a tömeg, hogy a séta már csak arról szól, hogy folyamatosan a tömegben próbálunk kicsit előre evickélni.

A waffle-t hagytam utoljára, mert ilyen itthon is van, gyakori és sokan szeretik is. Amiben mindenképpen más Brüsszelben, az az, hogy itt rengeteg mindent lehet rápakoltatni, szerintem a legjobb a csokis meg az epres. Hosszú séták közben, amikor nem nagyon akarunk beülni sehova, nagyon jól tud jönni egy nagy belga waffle. Ideális reggelizőhelyek a Panos gyorséttermek, ahol friss pékáruból a helyszínen készítik a jobbnál jobb szendvicseket. Vannak itt péksütik, és minden, mi szem száj ingere. Nem egy puccos hely, de ennek megfelelően az árak is kedvezőek, gyakorlatilag itthoni árakon tudunk vásárolni." (M. Gyuri,)


"Itt nagyom finom waffelt sütnek, vastag, ropogós, belül mégis isteni puha! És mellékesen kifejezetten olcsó, csupán 1 €, ami itt Belgiumban ritkaság! A turisták mégis elcsábulnak a tejszínhabos, epres, csokis csodák látványától, ezért pénztárcát nem kímélve kiadnak érte 5,50-et, de aztán megfogadják, hogy ezentúl csakis natúr waffelt fognak kérni. Nem kell rá tejszínhab, csak úgy feltét nélkül, hogy érezd az ízét! Remek!" forrás

"Amit Brüsszelben feltétlenül meg kell nézni, az egy sajtbolt, Tonton Garby szendvicsboltja. A pasi nagyon jó arc, tetűlassan készíti a szendvicseket, de olyan isteni, hogy megéri várni. Ja, és élt Magyarországon és magyarul köszönget." forrás


"Ha megszomjaztunk a séta közben keressük fel ezt a hagyományos brüsszeli sörözőt. A La Mort Subite (hirtelen halál) a Grand Placetól nem messze található. Aki a söröző szó hallatán egy füstös kocsmára számít, annak csalódást kell okoznom. A Mort Subite kellemes, pezsgő presszóhangulatot áraszt, se nem étterem, se nem kávézó, se nem söröző a szó szoros értelmében, de ez inkább előnye mint hátránya. Válasszunk egy testes apátsági barna sört vagy a friss gyümölcsös Krieket, egyik sem fog csalódást okozni. Az "A la Mort Subite" (hirtelen halál) híres kávézó-bár Brüsszel központjában. A nagy multú kávézó már négy generáció óta várja vendégeit. Ha igazán tradicionális belga sörre vágyunk ez a hely ideális választás." forrás

"Nagyon éhesek voltunk, közben folyamatosan kerestük a megfelelő éttermet. Sok van, van miből válogatni. Pénztárcánktól és igényeinktől függ, hogy melyiket válasszuk. Nem akartunk hosszú időt eltölteni az étkezéssel, ezért valami gyorsabb megoldást kerestünk. A hamburgereket 10-13 € körüli áron láttuk kiírva. Láttunk sushi bárt, kebabosokat, gyrosost. De voltak tengeri halakat, csigákat, rákokat kínáló éttermek, üzletek is. Végül a Brussels Stock Exchange pénzügyi épülete mellett találtunk egy hangulatos gyorséttermet, ahol egy kívánatosnak látszó óriás szendvicset szúrtunk ki. 4,40 €, még árban is tökéletes. Bementünk, gondoltuk rendelünk fejenként egyet, de végül olyan nagy volt, hogy ötünkre rendeltünk hármat, plusz egy kisebb hotdogot. A szendvics neve Mitraillette. Magyarra fordítva géppisztolyt jelent. Egy óriás bagett egyharmadát képzeljük el félbevágva, benne két hamburger hús, teletömve finom sültkrumplival, jól meglocsolva ketchuppal és mustárral. A másik verzióban valamilyen nemes sülthús volt, a sültkrumpli pedig currys csípős szósszal volt agyonöntve. Nagyon finom volt, később olvastunk csak utána, hogy ez egy klasszikus Belga szendvicsnek számít. Belenyúltunk a jóba. (2016)" forrás


32 fok! Brüsszelben - Kriszta, 2019. június 29.


,, Szórakozás: A belvárosban inkább kávézók vannak, de elszórtan van pár szórakozóhely. Ezek általában dugig tele vannak, és a zene is kérdőjeles. Brüsszelben jelenleg nagyon megy a funky, a hip hop, meg a szoftos elektró (deep house, asszem ez a neve). Általában nincs túl sok esemény, azokra is nehéz bejutni, és például italt is majdhogynem lehetetlen szerezni. Ezen felül említést érdemel még a tipikus brüsszeli szórakozóhely kialakítása is. Sok hely a kicsi, vékony házakban van kialakítva. Ez azt jelenti több hely esetében, hogy ha például a felső szinten van a ruhatár, akkor a hely alkalmaz egy embert, aki közlekedési lámpaként koordinálja a vendégeket (viccen kívül, teljesen tipikus: jöhetnek lefelé, álljanak meg, most kijönnek a földszinten a bulizós részről emberek, most kimennek emberek, bejönnek emberek). Mindezt azért, hogy utána egy heringpartira jusson be az ember. " forrás


,, Folyamatosan kerestük a megfelelő éttermet. Sok van, van miből válogatni. Pénztárcánktól és igényeinktől függ, hogy melyiket válasszuk. Nem akartunk hosszú időt eltölteni az étkezéssel, ezért valami gyorsabb megoldást kerestünk. A hamburgereket 10-13 € körüli áron láttuk kiírva. Láttunk sushi bárt, kebabosokat, gyrosost. De voltak tengeri halakat, csigákat, rákokat kínáló éttermek, üzletek is. Végül a Brussels Stock Exchange pénzügyi épülete mellett találtunk egy hangulatos gyorséttermet, ahol egy kívánatosnak látszó óriás szendvicset szúrtunk ki. 4,40 €, még árban is tökéletes. Bementünk, gondoltuk rendelünk fejenként egyet, de végül olyan nagy volt, hogy ötünkre rendeltünk hármat, plusz egy kisebb hotdogot. A szendvics neve Mitraillette. Magyarra fordítva géppisztolyt jelent. Egy óriás bagett egyharmadát képzeljük el félbevágva, benne két hamburger hús, teletömve finom sült krumplival, jól meglocsolva ketchuppal és mustárral. A másik verzióban valamilyen nemes sülthús volt, a sült krumpli pedig currys csípős szósszal volt agyonöntve. Nagyon finom volt, később olvastunk csak utána, hogy ez egy klasszikus Belga szendvicsnek számít. Belenyúltunk a jóba. (2017)" forrás


,, Az egyik leghíresebb belga étel a sültkrumpli. Már amikor a férjemmel Amszterdamban jártunk, akkor is csodálkozva néztem, hogy mennyi gyorsétterem van, ahol ezt papírtölcsérben tálalva, elvitelre árulják egy kis szósszal és nem köretként valami mellé. Egyébként megoszlanak a vélemények, hogy belga vagy francia találmány, mindenki a magáénak tartja. Egy biztos, itt Brüsszelben is sok helyen lehetett kapni, és többször is hatalmas sorok alakultak ki egy-egy üzlet előtt. Megkóstoltuk mi is és valóban megérte, nem tocsogott az olajban, nagyon finom és laktató volt. Bármikor ennék ilyet újra. Már csak azért is, mert a hagyományos ketchup, mustár, majonéz szószon kívül volt kb. 8-10 egyéb ízvilágú is. Mi az andalouset (mustáros mediterrán fűszeres és sült zöldséges pikáns szósz) kóstoltuk és isteni volt. (2019)" forrás


,, A pisilő kisfiúval szemben volt egy kocsma, ahol 7,5 euróért 3x16 cl-es kóstolót kínáltak. A pultnál mi választhattuk kb. 10 féle, 6-10%-os közül, hogy milyenek legyenek. A csapos persze elhadarta ezeket, de kértük, hogy egy kicsit lassabban, mert nem értettük. Meg is kérdezte, hogy honnan jöttünk, mi mondtuk, hogy "from Hungary", mire ő csak annyit felelt nevetve, hogy "köszönöm". Tuti sok magyar betér oda, tényleg jó kis hangulata volt a helynek. A sörökről meg annyit, hogy a belgák ebben is nagyon jók. (2019)" forrás


A napi gasztronómia kimerült egy waffelben a Galet nevű helyen, egy adag sültkrumpliban a Friterie Tabora-ban, illetve egy ramen levesben az Umamido Bourse étteremben. Bátran ki merem jelenteni, hogy életem legjobb ramen levesét ettem náluk. Brüsszelben egyébként egyáltalán nem szégyen nemzetközi kaját enni. Nagyon multikulturális ország egy nem túl erős saját gasztronómiával.

Amiből viszont mindenképp belgát kell kint fogyasztani, az a sör! Tele van a város jobbnál jobb kocsmákkal ahol a zseniálisabbnál zseniálisabb belga Trappist-ok, Dubbel-ek, Tripel-ek, Quadrupel-ek és apátsági sörök folynak a csapokból. forrás

Vásárlás

Antoine Dansaert: ez egy új divatbolt negyed

Giccs parádé

Galeries Royales Saint-Hubert - Kriszta fotója

Közbiztonság

,, A Zaventem repülőtéren és a metróban történt 2016 márciusi robbantások óta az eddigieknél is jobban odafigyelnek a biztonságra Brüsszelben: megerősítették a rendőri és a katonai jelenlétet, alaposan mérlegelik, hogy egy rendezvényt kockázatos-e megtartani, és ha igen, akkor előfordul, hogy le is mondják azt. Az embereket a fontosabb vagy zsúfoltabb épületekbe való belépéskor átvizsgálják, több helyre szereltek térfigyelő kamerákat, és sok a civil ruhás rendőr is. (2016)" forrás

A közbiztonság nem rosszabb, mint Budapesten. Csak azért írunk részletesen erről a témáról, mert az információk alapján még kisebb esélyt adhatunk annak, hogy valami kellemetlen bűnesetnek pont mi legyünk az áldozata. Akárcsak Budapesten, a belga fővárosban is egyre rosszabbá válik a közbiztonság, tehát érdemes a turistának tanulmányozni az erre vonatkozó tanácsokat. Két-három fős bűnbandák követnek el kizsebeléseket és rablásokat, gyakran a turisták sérelmére. A turistáknak a leginkább az alábbi helyeken kell óvatosnak lenni: a pályaudvarokon és azok környékén, a reptereken és a reptéri busz- és vonatjáratokon, az európai uniós irodaépületek táján, a turisták által sűrűn látogatott helyeken, a főtéren és a nevezetességek közelében, a metrón és a többi tömegközlekedési eszközön, a szállodák előtt és azok fogadóterében, vendéglátóhelyeken, nagy áruházakban, bevásárlóközpontokban, ajándékboltokban, üzletekben.

Korábban nem tapasztalt jelenség, hogy nyílt utcán, akár fényes nappal rablásokat követnek el az Európai Unió-s negyedben (leginkább a Schuman téren és környékén), a Grand Place, a Rue Neuve, a Place Sablon, a Parc de Bruxelles, a Place St. Catherine és a Quartier Louise környékén. A banditák célpontjai főleg a tájékozatlanul járkáló turisták, a magukon vagy magukkal értékes tárgyakat viselő, hordó járókelők. A tolvajbandák tipikus módszere, hogy az egyik bandatag tereli el az áldozat figyelmét azzal, hogy megszólítja, a cinkosa pedig, akcióba lép, elemel valamit. Előfordul, hogy erőszakkal elveszik a járókelő kéztáskáját, válltáskáját. Az autót bérelő turistának is ébernek kell lennie, mert rablók figyelemelterelő trükkökkel visznek el az ülésekről értékeket. A metróállomásokon a jegyautomatáknál is nézzünk körül kellő gyanakvással. A turista lehetőleg kerülje a forgalom nélküli mellékutcákat, az is veszélyhelyzet, ha a busz, villamos tele van, de az is, ha túl kevés az utas, pl, kora reggel vagy késő este. A pályaudvarokon váratlanul, villámgyorsan lépnek akcióba a rablók és a zsebtolvajok. Az is előfordul, hogy az áldozat megsérül.

A szállodaválasztásnál is számításba kell venni, hogy vannak rossz közbiztonságú kerületek, negyedek, utcarészek. Érdemes kerülni ezeket a helyeket, vagy ott óvatosan járni: két pályaudvar (Gare du Nord és Gare du Midi), Anderlecht, Stl Giles nyugati és északi része, Kuregem, Molenbeek, és Schelde-/Willebroek csatornák mentén. Bizony előfordulnak fegyveres rablások, gyakran fegyvernek látszó tárgyakkal. A turista pontosabban tud tájékozódni helyiektől (ismerőstől, rokontól, a szállodai recepcióstól, idegenvezetőtől).

Az úti kritikus hangsúlyozza, hogy a leírt helyzet dacára nem kell folytonos félelemben, pánikban turistáskodni Brüsszelben. Nem rosszabb a közbiztonsági helyzet, mint Párizsban, Barcelonában, Rómában. Nyugodtan lehet élvezni Brüsszel felfedezését, de az ésszerű óvintézkedéseket meg kell tenni, mindenekelőtt hagyjuk inkább a hotelszobában (pláne ha széf is van) az összes értékeinket, úti okmányainkat és csak az aznapra szükséges készpénz legyen nálunk, a bankkártya is legyen biztonságos helyen az öltözetünkben. Személyes értékekkel, drága mobiltelefonnal, videófelvevővel, fényképezőgéppel ne villogjunk, biztonságos helyen és módon tanulmányozzuk a várostérképet, és leginkább próbáljunk meg nem turistának, hanem határozottan mozgó helyinek mutatkozni.

"Egy magyar utazónak a Midi pályaudvar környékén lopták el a kézitáskáját. Egy másik magyarnak pedig ugyancsak a Midi-nél a metró mozgólépcsőjén valamilyen szutyokkal leöntötték a kabátját és mikor tisztogatni kezdte magát, a trükkös tolvaj elvitte a csomagját. Azaz: a repülőtérről érkezve vagy oda utazva, amikor minden csomagunk, értékünk magunknál van, akkor kell a leginkább éberséget tanúsítani!" (K.J. 2013)


"A brüsszeli polgároknak elege van a közbiztonság rosszabbodásától. Már a rendőrök is félnek a fegyveres bandáktól. Még sztrájkoltak is, mert a jogalkotás nem enged kellően drasztikus hatósági eljárásokat. A bűnözők szinte bátorítva érzik magukat. Az utóbbi két évben egyre többet hallom ismerősöktől, hogy utcai támadások áldozataivá váltak. A rablók ráadásul meg is verik az áldozatokat. A hivatalos statisztikák adatai rémisztőek. Brüsszelben átlagosan 10 percenként követnek el valami büntettet. Nálunk Woluwe-Saint Pierre-ben még biztonságos, de hát van dolgunk bent a városban is." (Emil, 2013)


"A központban, fényes nappal sose féltem, de sötétedés után már nem szívesen sétálgatok a kihaltabb részeken vagy a külvárosokban. Ám amikor az Atomium felé mentünk, a buszunkat többször is megdobálták a különböző nációk, akiknek negyedén átvezetett az utunk." (Gerda, ex-idegenvezető, Vista Mammut, 2013)


"Nem túl kedvező a közbiztonsági helyzet. Nagyon oda kell figyelni, mert irtó rafináltak a bűnözők. Vannak olyan metróállomások, ahova már a rendőrség sem hajlandó lemenni! Anderlecht, St. Gilles és Molenbeek az a három kerület, ahol nem túl ajánlatos esténként, de még nappal sem sétálgatni táskával, főleg a nőknek retiküllel. Gondolom, hogy egyre kevesebb magyar turista jön már ide kocsival, de ha mégis: soha-soha nem szabad látható helyre tenni bármit is. Még az autóban nálunk lévő táska sincs biztonságban, mert rögtön elveszik!! Múltkor a szemem előtt zajlott le egy ilyen jelenet a piros lámpánál, ahol se előre, se hátra nem mehetsz (naná ezt Ők is tudják). Persze senki nem tett egy lépést sem, még a károsultak sem (egy német rendszámú kocsi volt). Ki mer kockáztatni bármit is egy női táskáért?" (a régóta Brüsszelben élő Kati, 2013)

Egyéb hasznos tudnivalók

1. ,, Egész évre érvényesen: Teljesen értelmezhetetlen fordulatokra képes az itteni időjárás: néha 48 órán keresztül ugyanannyi a hőmérséklet (értsd: 8 fok van napközben, kora este, éjjel és másnap reggel is), máskor egyik nap -2 fok van, aztán meg +12." forrás

Ilyen szépet az ember nem szívesen pisál le 

,, A Szent Katalin templomnál feltűnt egy templom megalázásának legcsúfabb módja. Brüsszelben elég kevés a nyilvános WC, na itt a templom falát nevezték ki, nyilvános WC-nek. Aztán a közelben találtunk egy másik templomot, ennek az oldalánál, már nem a templomot lepisilve, hoztak létre piszoáros vizeldét. Roppant praktikus a teltházas mise után, de megnéztem volna az atya arcát, amikor ehhez hozzájárult. Ja és a mai napig is életben van az a jogszabály, ha bárkinek bármikor pisilne kell, bekéredzkedhet akárhová. Az már máskérdés, hogy be is engedi-e a tulaj az otthonába. " forrás

Látnivalók

Brüsszel látnivalóiról külön tartalom olvasható ide klikkelve

.

Programlehetőségek

Vasárnaponként a Midi pályaudvar környékén hatalmas kirakodó vásáros piac működik, sok kajálási lehetőséggel. A zsebtolvajok miatt az értékeinkre vigyázni kell.

Mini-Europe

Parc de Bruxelles

Moof Museum

Olvasmányos linkek

"Természetesen a turistacsapdák is elengedhetetlen kellékek itt: a csokiboltok (amit nem próbáltunk ki, mindkettőnknek volt már nem túl izgalmas élménye belga csokival), a brüsszeli csipke, amit már ugyanúgy Kínában gyártanak, mint sok minden mást, valamint a hülyébbnél-hülyébb ajándéktárgyak egyaránt a listán vannak.Ezen kívül egy-két apróságra kaptam még fel a fejem. Brüsszel éjszaka tele van neonfényekkel: a kocsmák, éttermek és üzletek nagymértékben használják a reklámnak ezt a formáját, ami személyesen nekem nagyon tetszik, szépen megvilágítják este a várost, és kellemes hangulatot árasztanak magukból a szépen megtervezett neoncsövek." forrás


"A korábbi nagy gyarmattartó államok fővárosaihoz, pl. Londonhoz vagy Párizshoz hasonlóan, Brüsszelben is rengeteg különféle bőrszínű ember él. Az előbb említett két városhoz képest feltűnt, hogy aránylag sokan származnak az un. Fekete-Afrikából, feltehetően az egykori Belga-Kongóból. Főleg a nők őriztek meg valamit a hagyományos viseletükből, amit a ruháik sokszínűsége mutat." forrás


"Első utunk a Bruxelles Parc-ba vezetett. Hatalmas szökőkút, árnyat adó hatalmas fák, gondozott gyepszőnyeg, kőszobrok. Olyan, mint egy mini Margitsziget. Innen elsétáltunk a Grand Centrale-hoz, ez az igazi belvárosa Brüsszelnek. Itt van a Grand Place, a Pisilő kisfiú szobra (ezt végül érdeklődés hiányában kihagytuk), számtalan kávézó, étterem, büfé, cukrászda, szuvenírbolt, csokibolt, söröző várja a turistákat. Szerencsére így hétköznap az abszolút még elviselhető tömeg volt csak a városban. Meglátogattuk a híres Pierre Marcolini üzletét is, ahol a macaronokra vetettük rá magunkat (és ezzel együtt megállapítottuk, hogy az anya által készített macaronok minimum elérik, de inkább meghaladják minőségben az övéit, legfeljebb az ezerféle töltelék az, ami levett minket a lábunkról), bevásároltunk a Leonidas csokoládéiból is." forrás


Itt a címzett - Kriszta fotója


"Brüsszel rendkívül megosztó főváros. Valaki vagy gyűlöli vagy imádja, középút általában nincs és közömbös sem marad senki iránta. A legjobb szó, ami jellemzi az az eklektika: ez ráillik a gasztronómiára, az emberekre és az építészetre egyaránt.

Nyilván ettetek már belga csokit, és ittatok belga sört. Nem is akarlak titeket sztereotípiákkal traktálni, mert azokat én is unom már. De azt tudjátok-e hogy a belgák igazi sült-krumpli rajongók és még a kagylót is azzal eszik? (Minden úti könyv ajánlja egyébként a Place Jourdant krumplikóstolásra, én nem, mindig hosszú a sor és semmivel nem jobb mint máshol). Szégyenszemre utóbbit még én sem kóstoltam, mert egyedül nem szeretek étterembe járkálni, meg drága is. Ezúttal inkább a halacskákkal próbálkoztam. Bár rengeteg-féle és fajta rákot és füstölt halacskát (pár deka elég belőle, mint a szalámiból, még csomagolva is úgy van, vákuumfóliába) lehet kapni a legszimplább élelmiszerboltban elmentem egy tengeri herkentyűket áruló gyorsbüfébe is.

A Mer Du Nord-nál különösebb intézményt még nem láttam: az emberek állva fogyasztják az osztrigát meg Szent Jakab kagylót, hozzá fehérbort kortyolgatva, télen is, kinn a csípős hidegben (ez is azt bizonyítja, hogy minden látszattal ellentétben Brüsszel egy ízig-vérig mediterrán város). Persze mindig sor van, de pár percnél többet nem kell várni, mert a pincérek szigorúan begyakorolt menetrend szerint sürögnek és forognak. Eredetileg egy halárus, ezt a funkcióját is megőrizte a mai napig, ha nagyon ízlett a kagyló vagy a hal rögtön vihetünk is belőle frisset és otthon is elkészíthetjük. Nem maradhatott el tipikus belga brasserie meglátogatása is: a brasserie egy tágas, általában nagy bel(ga)magasságú kávézó általában sok fa és tükördekorral, étlappal és déli menüvel." forrás


"Önszántamból talán soha nem indultam volna el Brüsszelbe. Szürke, unalmas, bürokratikus városnak gondoltam tele felhőkarcolókkal és öltönyös-kosztümös emberekkel, akik aktatáskával a kezükben, fontoskodva járkálnak fel-alá a városban. Ezen félelmeim végül beigazolódtak, mert az esős és ködös Brüsszel valóban létezik, útitársaimnak hála azonban sikerült megismerni a város egy másik oldalát is és emiatt a mai napig szívesen emlékszem vissza az ott eltöltött hét napra.

A főtéren, a Grand Place-on található a városháza, melyet a céhek épületei vesznek körbe. Innen bármelyik irányba is indultunk el, hangulatos sétálóutcákba értünk. A kis utcákban egymást érték a vendéglők és kávézók, melyek teraszain sokan ültek a tavaszi időjárás ellenére is. Persze nem tudtam elmenni a szépen felsorakozó csokoládéboltok mellett sem, és mivel a legtöbb helyen kóstolni is lehetett az édességekből, többször is próbára tettem nyelvem ízlelőbimbóit: vajon tényleg olyan finom a belga csokoládé, mint ahogy az a köztudatban él? Miután sikeresen felvásároltam a csokoládéüzletek készleteit, elsétáltunk a t’Serclaes-emlékműhöz is. A hagyomány szerint a szobor lábát, ha megérinti az ember, nagy szerencsében lesz része. Akár hiszünk az efféle mondákban, akár nem, a város központjában lévő emlékművet mindenképp érdemes felkeresni." forrás

"A főváros kulináris negyedét sem szabad kihagyni, ahol az utcáról behívó emberek, amint megkérdezik, honnan érkeztünk, egy magyar szót biztosan előhúznak a tarsolyukból. Nőknek természetesen a „Szeretlek!” szót dobják be. Egy kóstolómenü 3 fogásból áll és 10-12 euróért kínálják. Ez igen elfogadható ár, ha azt nézzük, hogy főleg tengeri csodákból tevődik össze a menüsor. A nemzeti eledelnek számító fekete kagyló hasábburgonyával, minden étlapon büszkén feszít. De ne hagyjuk ki a sült-krumplizó büféket sem – számtalan szószt kínálva hozzá –, ahol jóval olcsóbban jól lehet lakni.

Ha patinás sörözőben akarunk igazi különlegességeket kóstolni, és nem szeretnénk otthagyni egy fél fizetést, akkor mindenképpen térjünk be „A La Bécasse”-be, a Tabora utca 11. szám alatt. Itt a világos söröktől a vörösön át a Trappista barnáig, a meggysörtől a barackoson át a málnásig minden kapható, de a helyben főzött nedűk a legjobbak. A 130 éves sörbárban a vendégek – ezt nem nagyon látogatják turisták! – visszafogottan kortyolják az itókákat, körülbelül abban a tempóban, mint ahogy nálunk a bort szokás. Ennek az az oka, hogy némelyik különlegességet 8-9, esetleg 11-13 fokosra főzik, ami – tekintettel a szénsavra – azonnal fejbe vágja az embert." forrás


"Brüsszel legjobb sörözője, a Delirium Cafe. Talán sokan ismerik a rózsaszín elefántos cégtáblát. Messze földről híres a csapolt söreik választéka. Megjegyzem, én nem szeretem a sört, itthon egyáltalán nem iszom, inkább boros vagyok. Ezért nem hittem, hogy nagy élvezet lesz számomra a sörözés Belgiumban. De íme, soha ne tegyünk előre könnyelmű kijelentéseket, főleg ne ítélkezzünk, amíg valamit ki nem próbáltunk! Vannak itt fincsi gyümölcsös sörök, meggyes, málnás, őszibarackos, almás, ananászos, kókuszos, grapefruitos, mind nagyon-nagyon finomak. A Delirium Red Cherry (8%-os) és a Pink Killer (ez a grapefruitos isteni, 5,4%), no meg a Floris Pomme (üdítő 3,6% alma) fantasztikusak! És hát ennyi fért bele a kóstolásba, mert azért elég ütősek a 8-12%-osak. (Delirium tremens,Rader Ambree, Guillotine Bitter és társai). A hely nagyon hangulatos, régi sörfőzőből felhasznált berendezéssel, szinte az összes fellelhető belga sör cégére megtalálható falakon és a plafonokon." forrás

Az úti kritikus megjegyzi, hogy itthon - nehezen bár, de mégis... - szintén be lehet szerezni a Delirium príma belga söreit. Érdemes körülnézni a weben, illetve ha valaki hangulatos környezetben kívánja megkóstolni, akkor irány a Római part!

,, Brüsszelben tényleg mindenki lakik csak belga nem. A városban élő emberek nagyon furák, most nem mondok semmit, de nagyon nagy hibát követtek el, hogy mindenféle népséget ide beengedtek. Visszafordíthatatlan, európai értékrendet sértő dolgok zajlanak itt.

Az utcán egy hölgy nyíltan megütötte a gyerekét. Míg mások kiabáltak vagy éppen a bokorba vizeltek. A metrón folyamatosan büdös volt, főleg izzadtságszag. Az emberek öltözködése is gáz volt. Rózsaszín – virító hamisított márkájú szabadidő. Mintha a budapesti 8. kerületben kalandoznánk, s Brüsszel belvárosáról beszélek. De volt, aki köpött is.
Este 9-kor még valaki babakocsival és síró csecsemővel nyomult a metrón. Ember, normális vagy?
Az egész város pedig van hajléktalanokkal.


Az európai színvonal nincs meg Brüsszelben, ha a társadalmat nézzük. Nagyon nincs meg. Á, Londonban is él mindenki, de itt adnak magukra az emberek. A hétvége után Londont még jobban magasztalom, s New Yorkról alkotott véleményen is jó sokat javult.

Brüsszelbe leginkább az Európai Parlamentért érdemes elutazni. Ha az nem érdekel minket, kerüljük el meglátogatását.
Amszterdam jobb hely garantálom, inkább oda menjünk. (2014)" forrás


,, Az utcákon hemzsegnek az arabok és az afrikaiak, fejkendős asszonyok vonszolják, tolják, cipelik gyerekeiket vég nélkül.
A központtól pár száz méterre már hegyekben áll a szemét, a kutyaürülék, a boltok előtt szoknyás férfiak ücsörögnek, feketék ordibálnak. Az őshonos lakosság pedig valami tompa közönnyel kerülgeti a betelepülteket, úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga. Lehajtja fejét és megszaporázza lépteit. Sehol egy rendőr.

A budapesti metróállomások mikrobiológiai kutatóintézet tisztaságúak a brüsszelihez képest.

Persze a központi tereken nagyobb a rend, több a rendőr is, és vannak szép régi épületek, templomok, paloták. De minden omlik, mohás és pusztul. (2019)" forrás


,, Sok embertől hallottuk már, hogy Brüsszel ronda, koszos, nem éri meg megnézni. Azért nekünk igenis tetszett Brüsszel, 1-2 napot el lehet járkálni benne, de tény, hogy túl sok látványosság és érdekesség nincs. A főtér gyönyörű, csodálatos épületekkel van körülvéve és a körülötte lévő utcácskák és házak is megőrizték a középkori hangulatot . A híres pisilős kisfiús szobor körül falkában portyáznak a turisták, a legtöbben és legidegesítőbben az ázsiaiak, akik egy jó képért simán rád lépnek és beledöngölnek a macskakőbe.

A pisilő kisfiú egyébként egy elképesztően túlhype-olt látványosság, valami olyasmi, mint Koppenhágában a kis hableány szobra. Kicsi, jellegtelen, de valamiért minden turistakönyv a legfőbb látványosságok között emlegeti őket, így körülrajzák őket a turisták mint légy a trágyadombot az istállót.
Csalódásunkat aztán a Delirium Café-ban enyhítettünk, ahol legurítottunk egy-két belga sört. Jó, a legurítás erős túlzás. A belga söröket nem lehet csak úgy legurítani. A belga sörök nem a rohamivóknak vannak, hanem inkább a sör geek-eknek. De komolyan, ha szereted a sört és érdekelnek a sörkülönlegességek, akkor mindenképp érdemes ellátogatni Brüsszelbe. Egyrészt mert egymást érik a jobbnál jobb sörözők, másrészt mert olyan sörkultúra van, amiről otthon álmodni sem lehet. Szóval aki odáig van a belga típusú felső erjesztésű sörökért, annak Brüsszel (és egész Belgium) egy igazi mennyország lesz. Olyan választék van, hogy leesik az ember álla.(2019)" forrás


,, Brüsszel kapcsán mindenki hallott már a pisilő kisfiúról, azonban azt kevesen tudják, hogy van két társa: a pisilő kutya és kislány. A kutyus egy oszlopot céloz, de a másik kettő társától eltérően belőle nem folyik víz. Azért van ott egy kis sárga festék jelképesen. Nem mindennapi alkotás, de inkább a mondanivalója érdekes. Brüsszel lakossága elég sokszínű. Több, mint a fele nem is belga, hanem más nemzetiségű. A szobor is erre a keverékre utal, ezért is nevezik a helybéliek "rühes korcsnak". (2019)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

E. M. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Árpi, 2014. 02. 24. 15:04
A közbiztonság leírásával vitatkoznék! 5 éve itt élek, van rálátásom! A pályaudvar valóban problémás, de itt lényegesen jobb a közbiztonság, mint Budapesten! Aki turistaként érkezik, semmivel sem kell nagyobb körültekintéssel lennie, mint bármelyik fővárosban.


Gyuri, 2013. 04. 21. 19:53
Hétvégente, a Grand Place-től nem messze, azon a téren, ahol a Chocopolis is található, kézműves piac van. Príma áruk, megfizethető árak és remek vásári hangulat vár itt minket.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon