ÚTIKRITIKA.HU / Luxemburg


hirdetes
útikritikák


Luxemburg

Luxemburg dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Utazás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Luxemburg város | Egyéb látnivalók | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Vianden városka - K-T. Gy. fotója

Ingyenes a tömegközlekedés Luxemburgban.Díjmentes a városi közelekdés, a helyközi busz- és vonathasználat.

.

Luxemburg dióhéjban

 • Luxemburg hivalatos neve: Luxemburgi Nagyhercegség. Luxemburg fővárosa és egyben legnagyobb városa az azonos nevű Luxemburg, ami a kicsi ország déli részén fekszik. 2590 négyzetkilométeres területén (kb. mint Nógrád megye) 646 ezren laknak (2022-es becslés).
 • Helyi nyelven az ország neve: Lëtzebuerg. Kiejtése kb. így: löceburh. Luxemburgban az úgynevezett nemzeti nyelv (köznyelv) a luxemburgi, viszont a hivatalos (adminisztratív) nyelvek a luxemburgi mellett: a francia és a német.
 • Luxemburg Belgiummal és Hollandiával együtt képezi az úgynevezett Benelux-államokat. Luxemburg nem határos Hollandiával! Északon Belgiummal, délen, délnyugaton Franciaországgal, keleten, délkeleten Németországgal határos.
 • Az ország kb. 100 ezres lakosságú fővárosa 997 kilométerre van Budapesttől.
 • Az euró a hivatalos fizetőeszköz.
 • Havi átlagos nettó fizetés (2022-ben): 3600 euró - Havi minimum bér: 2600 euró - minimum órabér: 15 euró
 • Leggyakoribb vezetéknév: Schmit
 • Hozzávetőleg 2 ezer magyar állampolgár él/dolgozik Luxemburgban. 
 • Uniós tagállam, a schengeni övezet része, szóval szabad a mozgás, adott a vízummentesség a magyar állampolgároknak.
 • Luxemburgról manapság leginkább egy kőgazdag mini ország, nagyhercegség és adóparadicsom ugrik be. 

Mit érdemes megnézni?

 • A főváros óvárosa
 • Vianden várkastély
 • Le Chemin de la Corniche
 • Luxemburg város óvárosi negyede és az erődrendszere (Az UNESCO kulturális világörökség része)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A francia és a német jellegzetességek jópofa kevereke
 2. Kerékpározni esőmentes órában az Alzette-folyó partján, a főváros legrégebbi részén
 3. A kiváló állapotú Burg Viaden, Luxemburg talán legszebb várkastélya
 4. A Le Chemin de la Corniche gyalogút a sok kilátóponttal (amikor nem esett az eső)
 5. A Grund nevű negyed a romantikus kis utcáival
 6. A Notre Dame katedrális színes ablakai
 7. A viaduktról (Passarelle) a kis völgyre való kilátás
 8. A Place d'Armes (plász dárm) térségében jó nagy a választék kajálós helyekből
 9. Clausen városrészben a buliélet péntek és szombat este
 10. A tökéletes közbiztonság

Nem tetszett

 1. Kipipálni jó érzés, de Luxemburg nem egy igazán maradandó, katartikus turista élmény
 2. Luxemburg városban a csúcsforgalomban a tömegközlekedési buszoknak nincs külön sávja és szintén araszolnak
 3. Jó, jó, hogy elképesztően gazdagok, de magyar utazói büdzsével elképesztően drága is számunkra
 4. Gyakran esik az eső
 5. Igaz, hogy UNESCO világörökség része, de a kazamaták nem villanyoztak fel, tán mert nem csípem annyira az ilyen földalatti alagutas dolgokat (ahogy láttam, a gyerekek imádják)
 6. A nagyhercegi palota igazán nem annyira látványos
 7. Azért a Place d'Armes téren illuzióromboló a meki, a Quick és a Pizza Hut
 8. Péntek este a kihalt utcák

Vélemények

"Luxemburgról tudni kell elsődlegesen, hogy nagyon drága és nehezen megközelíthető. Budapestről nincs direkt repülőjárat, csak átszállással lehet utazni, vagy Bécsből van közvetlen járat. Ajánlatos meggondolni, hogy autóval menjünk Luxemburgba, így rugalmasabbak is vagyunk és oda-vissza meg lehet még máshol is állni kirándulni, ha hosszabb utazásra vágyunk. Tankolni Luxemburgban érdemesebb mint Németországban, ott kicsit olcsóbb a benzin.

Luxemburg főleg üzleti város, kevés látnivalóval rendelkezik ahhoz, hogy több napot el tudjunk aktívan tölteni, és minden elég sokba kerül. Egy Benelux államok körúton belül érdemes itt megállni 1-2 éjszakára. Többre nem érdemes, mivel elég magasak a szobaárak. 1 db hostel van Luxemburg városban és ott is 1 éj 2 főre került 45 euróba 6 fős dormitoryban, saját fürdővel (2008-as adat). A háromcsillagos hotelek ára ennek kb. duplájától kezdődnek. A város egy része (többek közt a hostel is) egy völgyben helyezkedik el, ahol nagyon jó sétálni egyet, viszont akár autóval akár gyalog elég meredek feljönni onnan. A központban van sétálóutca, terek éttermekkel, ahol finom tengeri és főleg marhahúsból készült ételeket lehet enni. Maga az ország nagyon jó és modern vasúthálózattal rendelkezik, akár az országon belüli kirándulásokra akár a környező országokba átutazásra mennénk. Minden nagyon modern, nagyon tiszta, az ott élő emberek elég vegyesek, angol, német, francia, holland nyelven is meg tudjuk értetni magunkat. Viszont mindkét alkalommal hogy ott voltam esett az eső és borús idő volt :) Aki hosszabb időre tervez Luxemburgba, vállalnia kell, hogy a megélhetés költségei elég magasak, 1000 euró alatt nem találni kiadó lakást, és egy hajvágás is 40-50 euró között van. A város maga nagyon szép, helyesek a házak, kedvesek az emberek, mindenképpen érdemes egyszer útba ejteni." (V. Gabi, 2013)


"Luxemburg nem csak a főváros miatt érdekes. Ahhoz képest, hogy milyen kis ország, meglepően változatos a vidéki táj. Festői fennesíkok, szőlőhegyek és völgyek váltogatják egymást. Mindezeket buja erdők növik be. Nagyon szépek a Mosel-völgy szőlőültetvényes domboldalai, a folyó mentén ragyogó romantikus kis falvak. A természet ölelésében több helyen bukkan fel egy középkori kastély, csodálhatók meg szívet melengető pasztell színű házak.

Ami miatt Luxemburg nekem különösen rokonszenves, az az, hogy a nyilvánvaló jólét nem párosul pöffeszkedéssel. Minden rendezett, gondozott, tiszta. Látszik, hogy ott az emberek megdolgoznak az amúgy irigylésre méltóan nagy fizetésekért. Persze az idegenvezető elmagyarázta, hogy Luxemburg a jóllétét azért elsősorban mégis annak köszönheti, hogy ügyesen helyezkedett el a nemzetközi pénzvilágban. Na de a világ sok országában a politikai elit ezt az előnyös helyzetet kreatívan fordítaná saját anyagi érdekeinek kielégítésére. Luxemburgban az az érzése az embernek, hogy az állam a leleményes sáfárkodással beszippantott rengeteg pénzt jól teríti szét a lakosságra. Az emberek azonban nem lustultak el ettől, a szuper életkörülményektől, hanem a maguk munkáját is becsületesen hozzáadják ehhez a sikeres egészhez. Irigylem ezt a kis országot, hogy nem töri szét gerincét a ronda korrupció. Nem látni a gazdaság árnyékában rejtőző szegénységet, de hivalkodó gazdagokat se. Nem láttam sok luxusautót." (P. T., 2015)Tetszett:

-Nagyon finom édességeik vannak. Néhány említésre méltó cukrászda, amit semmiképp nem érdemes kihagyni: a "Chocolate House" ami közvetlenül a Hercegi Palota melletti sétálóutcában helyezkedik el, így falatozás/ forrócsokoládézás közben megfigyelhetjük a le-föl masírozó, egyenruhás őrséget (http://chocolate-house-bonn.lu/en/), valamint az Oberweis cukrászda (http://www.oberweis.lu/de)
-A Place d'Armes tér közelében van egy kis levesbár, ahol minden nap más és más ízletes levesek közül választhatunk (http://www.alasoupe.net/a_la_soupe.php)
-kedves, jól öltözött, segítőkész helyiek
-hangulatos, rendezett, tiszta utcácskák, jó közbiztonság
-Luxembourg városa néhány nap alatt jól bejárható, így aki autóval érkezik, érdemes ellátogatni a közeli településekre, vagy akár a franciaországi Metz-be, illetve a németországi Trier-be

Nem tetszett:


-a gyakori eső és köd, ami főként a téli hidegben nehézkessé teszi a városnézést
-esténként és hétvégéken kihalttá válik a város (sok ember csak dolgozni jár be a városba a környező országokból)

(Gy. Gabi, 2016)


,, Luxembourg sok helyen emlékeztetett Pestre vagy éppen Nyíregyházára. A belváros szélén álló épületek például Pest utcáit, a külső területek, valamint a város nagysága pedig Nyíregyházát idézte fel bennem. (Mindkét városban körülbelül 120.000 fő lakik!) A belváros azonban tagadhatatlanul egyedi, még az UNESCO is felvette a világörökségi listájára. Luxembourg régen egy nagy erődítmény volt, az egész óvárosi részt felölelve. Így aztán nem meglepő, hogy a centrumban sétálgatva azonnal középkori hangulatom lett, az Alzette folyó partján pedig természet közelben érezhettem magam, mivel ott nagyrészt meghagyják a helyi növényeket úgy, ahogy azok kifejlődnek. (2017)" forrás


,, Az ország/város meglehetősen egyedi, semmihez nem tudnám hasonlítani ahol eddig jártam,amilyen pici,olyan karakteres.
A helyiek jól beszélnek a saját nyelvünk mellett franciául és németül, de angolul nem igazán (az Airbnb házigazdánk olyan google translate által fordított üzeneteket küldött, amiket órákig lehetett kódfejteni) ,kivéve a vendéglátásban (ott viszont magyarul is elég jól beszélnek sokszor😂)
Étkezés viszonylag drága,de a csoportban ajànlott Melting Pot pl az egyik legfinomabb és költséghatékonyabb étkezési lehetőség itt-nem csak diákoknak!
Luxemburgot sokan mondják egynapos programnak-én ezt túlzásnak érzem, 2 nap viszont tényleg kényelmesen elég lehet-a tömegközlekedés ugyanis kíváló,könnyű eljutni kb bárhová.
Ami tényleg szuper látnivaló: Grund,a Vianden kastély még borús időben is megért egy misét, illetve szívem csücske lett a Mudam,a helyi modern művészetek múzeuma."  (sz.m., 2019)

Utazás

Kitérő Belgiumból

Egy irányban 3 órás vonatozással lehet eljutni Brüsszelből Luxemburgba. Oda-vissza 30 euró a jegy, amit a Midi pályaudvar nemzetközi jegypénztárában akár indulás előtt közvetlenül is meg lehet venni. Persze a kétszer 3 órás vonatozás hosszadalmas, de cserébe az ember egy plusz európai országot "kipipálhat", komolyra fordítva a szót Luxemburg helyes, mutatós hely, mármint a főváros.


-Frankfurt Hahn repülőtérre megy fapados járat (Wizzair), onnan pedig busszal át lehet menni Luxemburgba
-autóval is megtehető a táv, bár kissé fárasztó az utazás

Vagy távolsági busszal, esetleg ezek kombinációjával.

,, Luxemburgot egyébként egy németországi, belgiumi vagy franciaországi kirándulás, nyaralás során ajánlom meglátogatni. Mindhárom országból rendszeresen indulnak vonatjáratok ide. Ha Németországból szeretnéd megközelíteni, érdemes a Deutsche Bahn (www.db.de) ajánlatait figyelned, mert korai foglalás esetén 20 euróért is eljuthatsz ide, amennyiben Kölnből vagy környékéről utazol. Érdemes ezenkívül figyelni a FlixBus járatait, mert tapasztalatom szerint még mindig ez a legolcsóbb megoldás, ha nem akarjuk egy ismeretlen blablacar-os sofőrre bízni magunkat. A busztársaság Pozsonyból és Bécsből indít közvetlen járatokat. (2017)" forrás

Szállás

Ajánlott szállodák:

Más luxemburgi szálláshelyek árai itt

1 éjszakát töltöttünk vidéken, észak-nyugat Luxemburgban, ahol egy autentikus szállást sikerült találnunk egy régi épületben kialakított 3*-os kis hotelben. A ragyogó környezetben fekvő szállodának van saját étterme is, ahol fantasztikusan finom vacsorával zárhattuk az 1. napot. A szuper vacsorával ellentétben a reggeli választéka elég szűkös volt. Saját parkolóval nem rendelkeznek, de az épület előtt és mellett van hely a parkolásra, ráadásul teljesen ingyen, így ez egyáltalán nem okozott problémát.

A következő 2 éjszakát Luxembourgban töltöttük, ahol az Európai Parlament épületeihez közel volt a 4* szállodánk, amit minden szempontból csak ajánlani tudok. Saját parkolója nincs, közvetlen mellette van egy fizetős parkolóház, ill. 2 villamos megállóval odébb egy teljesen ingyenes parkoló. A szobák kényelmesek, a reggeli választéka pedig nagyon bőséges. Egyáltalán nem okozott gondot többféle, teljesen vegán reggelit összeválogatnom a kínálatból. (2022) forrás

Közlekedés

A legutóbbi szökönap 2020. február 29 emlékezetes nap a Nagyhercegség életében.
Ettöl a naptól ugyanis Luxemburg egész területén ingyenes mind a helyiek mind a latogatók számára a városi tömegközlekedés mind a távolsági járatok vonaton és buszon.
Jegyirodák nincsenek már, aki elsö osztályon szeretne utazni vagy a vonat külföldre megy az kiegészítöjegyet vesz a kalauztól a határtól.
Nincs más teendö mint letölteni a Mobiliteit.lu aplikációt amely percre pontosan mutatja a csatlakozásokat.
Esszerü a menetrend. Egy vasútvonal van, amely keresztülszeli az országot Eszakról Délre. Ezen az útvonalon a CFL állami vasúttársaság üzemeltet vonatot óránként a köztes félórákban pedig a belga és francia vasúttársaság. Ezen is ingyenes a jegy.
A vonat útvonalán nem közlekedik párhuzamosan busz hanem a nagyobb csomópontokból csatlakoznak az ország minden pontjâra sugárszerüen.
Igaz a Nagyhercegség területe egy Magyar megyével megegyezö, de Luxemburg bármely eldugott pontjára is el lehet jutni 30 percenként , lassan mondom bárhova fél óránként..
Ebben vilâgelsö Luxemburg 🙂 a térítésmentességben biztos! (Ata, 2023)


Habár a tömegközlekedés ingyenes keringek mint a gólyafos mire a belvárosba jutok.
Ugyanis helyi találmány hogy minden busz mindkét irányba ugyanazon megállóban áll meg csak a végállomást kell keményen figyelni. Átszállok a 15-ös buszra egyedül állok a megállóban és megállok a busz ajtajánál.
Ez Luxemburg kivételével Minden országban felszállási szándékot jelez 🙂 csak a harmadik buszt érem El mire rájövök ha nem nyomom meg a gombot akkor nem nyit ajtót a sofőr :):)

xxx

Amikor egy ország már annyira gazdag, hogy egy technikai bravúrral egy hegy oldalába négyszintes csomópont állomást épit.
Luxembourg városa három szintre épült. Az Alzette partján közvetlenül az Alsóvâros, a szikla tetején a Felsöváros és még efelett egy szinttel Kirchberg fennsíkja amelyre a luxemburgi föváros Európa negyede épült. És ehhez a három szinthez adjuk hozzâ a köztes negyedik szint ahol a vonatok közlekednek. Itt pedig viaduktok jelentik a kapcsolatot a völgyek átívelésére.
Nos az Alsóvârosból a Felsövárosba egy a levegöbe épített Skylifttel is fel lehet jutni vagy a völgy masik oldalán óriási liftekkel, mozgólépcsökkel vagy gyalog cikk-cakkban lépcsökön.
Nos a legfelsö szintre Kirchbergbe meg lehetett volna oldani sima mozgólépcsövel is de a mindössze húsz méteres szintkülönbséget fogaskereküvel oldották meg bravúrosan amely 1 percenként közlekedik.
Szóval aki az Európai Uniós negyedbe a Biróságra tart vagy jön máris szembesül a Nagyhercegség igazi gazdagságával.
Én a Pfaffenthal-Kirchberg állomást nevezném a technikai világörökségi listára.

(Ata, 2023)


,, Luxemburg, a kontinens egyik legdrágább országa, ugyanakkor meglepően nagyvonalú a tömegközlekedés tekintetében. A szolgáltatás színvonala a másodosztályon is elsőosztályú, épphogy csak Wi-Fi hiányzik. Ráadásul meglepően olcsó: másodosztályon 2 euró a kétórás, 4 euró a napijegy. Az utóbbi különösen turistabarát, ugyanis másnap hajnali négy óráig korlátlanul utazhatunk az ország összes belföldi járatán, mindössze egy BKK napijegy áráért. (2017)" forrás

Busz - k.p.fotója

Villamos - k.p.fotója


Megengedett véralkoholszint [g/l]

0,5 g/l gyakorlott járművezetők ; 0,2 g/l kezdő járművezetők; 0,2 g/l hivatásos járművezetők

Téli gumi használata kötelező: A közutakon közlekedő járművek mindegyike esetében, téli időjárási viszonyok között (havas, jeges utakon)

Étkezés

,, A menü 10 eurónál (3080 Ft) kezdődik, egy átlagos főétel pedig 15-30 euró (4620-9240 forint) között mozog. A franciák bagettet vagy salátát esznek ebédre, talán a németek azok, akik még leginkább hajlamosak főzni - én általában velük fogyasztom el az otthon készített ebédemet. A franciák otthagyják még a morzsákat is az asztalon, a németek ellenben megigazítják a tárgyakat, ha nem párhuzamosan vagy szimmetrikusan állnak. A franciák hosszú kávészüneteket tartanak, a németek meg folyton nézik az órájukat, hogy mikor hagyják már abba. Vicces őket együtt látni dolgozni, mikor ennyire különbözőek. (2017)" forrás

Vásárlás

Szórakozás

Vannak kijelölten dohánysást engedélyező és dohányzást tiltó sörözők, bárok.

Közbiztonság

Luxemburgan nagyon jó a közbiztonság, egyértelműen jobb az európai átlagnál. Legfeljebb a fővárosban kell tartani magunkat a szokásos turistás elővigyázatossági szabályokhoz, pl. a főpályaudvar tájékán. Luxemburg terrorfenyegettsége kics, főleg a szomszédos belgiumhoz képest.

A luxemburgi utazásunkat inkább a folyók esetenkénti áradása veszélyeztetheti.

Egyéb hasznos információk

Magyarország Brüsszeli Nagykövetségének Irodája Luxembourg-ban:

Cím:8, Boulevard Royal,L-2449 Luxembourg,Luxemburg

E-mail cím: mission.lux@mfa.gov.hu
Telefonszám: +35226203486
Konzul: Dr. Hanzséros Andrea

----------------------

Van egy tiszteletbeli magyar főkonzul Dalheim városban: Jean J. M. Ries

E-mail cím:riesclan@pt.lu
Telefonszám: +352621146502

Cím: 6 Wenkelhiel, L-5680 Dalheim, Luxemburg

Luxemburg város

Történelmi óváros

Nagyhercegi palota

A belső része csak nyaranta látogatható.

Notre Dame székesegyház


Grund negyed


Egyéb látnivalók

Le Chemin de la Corniche

(lö sömen dö lá kornis)


Viaden várkastély

Bock

Ahol az Egyesült Európa, az európai gondolat, Európa apja -Robert Schuman született.
A mostani Viadukt mögött, van egy kicsiny falu Clausen ahol Schuman 1886-ban meglátta a napvilágot. A Bock - a luxemburgi sziklaeröditmény volt ekkor a határ Németország és Franciaország között. Clausen Elzasz-Lotaringiában azaz akkor Németországban volt.
Így Schuman 32 éves koráig német állampolgár volt. Apja lotaringiai francia, anyja luxemburgi - anyanyelve is a letzeburgi volt.
1918-ban Elzász Lotaringia visszakerùlt Franciaországhoz, így Schuman hármas - francia német és luxemburgi állampolgár lett.
Ezzel a hâttérrel nem meglepö hogy mint francia külügyminszter (1948-1953) elindította Konrad Adanauerrel az Unióhoz vezetö rögös utat...
Minden szimbólikus Luxemburgban. Clausen feletti dombra epült a mai modern Európa negyed az Uniós intézményekkel és ezen a helyen lett 1995-ben Luxembourg város az UNESCO világörökség része. (Ata, 2023)

Földrajz

A lakosság 85 százaléka városlakó.A várható élettartam: 80 év (férfiak: 77, nők: 84)

A luxemburgi nyelv (lëtzebuergesch) kicsit hasonlít a németre és a hollandra (nekem a kettő keverékének hangzik), és meglepő módon az erdélyi szászok beszédjére.

Lëtzebuergesch kiejtése: letzebojis 

Az esernyős utca

,, Szerencsénkre ráleltünk egy valódi, híres látványosságra: az esernyős utcára. Ezt a nevezeteséget a Luxembourg Városi Hivatal kiváltképp Luxembourgot a turisták körében történő népszerűsítéséért hozta létre. A Rue Philipe II. felett 1200 színes esernyő látható kifeszítve, amit karácsonyi időszakban fények ékesítenek. Az installáció a “Let the Sunshine in” nevet kapta. Utólag elmondhatjuk, hogy a városatyák beletrafáltak. Nagyon tetszett nekünk!" forrás


,, Luxemburg nem a kánikuláról híres. Sokat esik az eső, fúj a szél, és az sem ritka, hogy nyáron (is) kabátot kell felvenni. Idén azonban ide is beköszöntött a hőség. A luxemburgiak azt mondták, ennyire meleg még sosem volt itt. Mivel a cégeknél az öltöny és a kosztüm a módi, de biztosan nem a rövidnadrág, így a munkába tartó, illetve onnan hazatérő embereknek is nehéz dolguk van ilyen kánikulában. Amikor pedig az emberek kiszakadnak a dolgos hétköznapokból, idejük nagy részét grillezéssel töltik a tóparton, valamint ilyenkor az sem ritka, hogy megrohamozzák a strandokat, és gyakran két óra sorban állás után lehet csak bejutni a medencékhez, de a gyönyörű strandokat látva ezt az időt is érdemes kivárni a ritkán beköszöntő nagy hőségben." forrás

Történelem

Az eredeti ország, Luxemburgi Nagyhercegség kb. háromszor akkora volt, mint a mai. Beletartozott a mai Belgium Luxembourg tartománya is. 1310 és 1437 között Luxemburg hercegei egyben Bohemia (a mai Csehország) királyai is voltak. A luxemburgi uralkodóházból háromszor került ki német-római birodalmi császár: VII. Henrik (1312-1313), IV. Károly (1355-1378) és Zsigmond (1410-1437). Nekünk magyaroknak tudnunk kell, hogy ő az a Zsigmond, akik 1387-től magyar király is volt. Zsigmond lánya, Luxemburgi Erzsébet hozzáment II. Habsburg Alberthez, aki követte apósát a császári trónon és egyben a csehek és a magyarok királyaként is uralkodott. A Habsburgok (naná, hogy házasság révén) 1506-tól 1813-ig uralkodtak Luxemburg nagyhercegeiként. 1815-ben a mai Hollandia, Belgium és Luxemburg Egyesült Hollandia néven állt össze. A holland király volt egyben Luxemburg államfője. Luxemburg 1839-ben vált független országgá. A 19. század nagy részében Luxemburg a Német Vámunió része volt. Az első világháborúban Luxemburgot német csapatok szállták meg. A világháborút követően Luxemburg szakított a Német Vámunióval, és 1922-ben Belgiummal hozott létre gazdasági uniót. A 2. világháborúban újra német megszállás következett. 1944-ben Londonban alapították meg a Benelux Közösséget. Luxemburg egyike volt az Európai Unió alapítóinak.

Náci felvonulás Luxemburg utcáin

Manapság

Luxemburg az egy főre eső GDP tekintetében a világ leggazdagabb országa! Luxemburg közismert adóparadicsom és gazdagságuknak egyik nyilvánvaló "titka". A pici országban 155 bank tevékenykedik! Némelyiküknek önmagában több pénze van, mint az egész országnak. Az adókedvezmények miatt rengeteg nagy cég teszi Luxemburgba a székhelyét. Csak néhány legyen említve: Skype, Amazon, RTL Csoport, Paypal. Itthon a médiában írtak arról, hogy az egyik leggazdagabb magyar, Gattyán György is Luxemburgba vitte a Docler Holding nevű cége székhelyét. Luxemburgban a havi minimálbér 604 500 forintnak megfelelő euró, a minimális nyugdíj havi 555 ezer forintnak megfelelő euró! (2015)

Luxemburg lakosságának csupán kétharmada őshonos.13,3% a portugál, 4,5% francia, 4,3% olasz,2,3% német, 7,3% egyéb uniós állampolgár (főleg kelet-európai) és csupán 5,3% a nem európai (!). Luxemburg többnemzetiségű társadalma tehát teljesen más összetételű, mint Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában. Nagyon kevés a mozlimok aránya. Luxemburgban a lakosság 87 százaléka római katolikus. Így nem csoda, hogy az ugyancsak katolikus portugálok viszonylag könnyen tudnak beilleszkedni. Jelenleg Henrik a luxemburgi nagyherceg.

A luxemburgi oktatási rendszer három nyelvű: Az általános iskolában alsó tagozaton luxemburgi nyelven kezdik az oktatás, aztán átváltanak németre, mig a felső tagozatosok már mindent franciául tanulnak.  


,, Sokan jönnek ide dolgozni, hiszen magasabbak a bérek, mint a környező országokban (és mint a világ legtöbb országában). A minimálbér 2017 elején 1998,59 euró bruttóra emelkedett, melyből az adó levonása után 1677 euró nettó marad meg, mely átszámolva kb. 516 516 forintnak felel meg. Csak a példa kedvéért ugyanez otthon 127 500 Ft bruttó, 84 788 nettó összeget jelent. Így nem csoda, hogy az ország vonzό célpont a külföldiek körében: tavaly több mint 9000 ember költözött Luxemburgba, tavalyelőtt ugyanez a szám majdnem 12.000 volt. (2017) forrás

A helyiekről

A luxemburgiak eléggé kiegyensúlyozott, nyitott, modern gondolkodású népség. A főváros a kontinensünk egyik legkozmopolitább helye, 120 különböző országból élnek ott. A más nyugat-európai országokban tapasztalható multi-etnikai konfliktusok Luxemburgban gyakorlatilag ismeretlenek. Ebben persze szerept játszik, hogy az őshonosak mellett a legnagyobb etnikai közösség a portugál, és hát ugyebár ők katolikusok, s egyébként is szépen alkalmazkodnak a helyi civilizációhoz. A luxemburgiakban van némi negatív érzés a németekkel szemben, főleg a 2. világháborús megszállás emléke miatt. Ezért nem tetszik nekik, ha valaki azt hangoztatja, hogy az ő luxemburgi nyelvük csupán egy német dialektus. Igazuk is van, hiszen a luxemburgi és a német nyelv ma már elég különböző, olyannyira, hogy az irodalmi német nyelvet tudók a luxemburgi nyelvből bizony keveset képesek megérteni. Az őshonos luxemburgiak praktikus, természetesen viselkedő emberek. Van egy rájuk jellemző mondásuk: Azok akarunk maradni, akik vagyunk (Mir wëlle bleiwe wat mir sin"). Jóllehet a helyiek a saját, luxemburgi nyelvüket beszélik, a hivatalos levelezésekben, ügyintézésekben a franciát használják. Az iskolákban kötelező németet tanulni, és a médiában is uralkodó a német nyelv.

"Mir wëlle bleiwe wat mir sin"

Turista etikett

 1. Ha nem beszélünk angolul vagy franciául, és csak németül tudunk, akkor minél hamarabb tisztázzuk, hogy nem vagyunk németek. Nem arról van szó, hogy a luxemburgiak utálják a németeket, de van bennük bizony ellenérzés. E mögött leginkább az van, hogy a lakosság és az ország méretéhez képest a 2. világháborúban a luxemburgiaknak voltak Európában a legnagyobb emberveszteségei. A német megszállók ugyanis kényszerrel besorozták a Wehrmacht-ba az árjának tekintett helyi fiatalokat, s voltak akiket birodalmi kényszermunkára hajtottak el.
 2. Igazodjunk ahhoz, hogy a luxemburgiak nagyon visszafogott módon kommunikálnak, ami mellett igazán furcsa, hogy volt kormányfőjük, az Európai Bizottság elnöke, Juncker elképesztően hebrencs módjára viselkedik, folyton válveregetésekkel, arcon legyintéssel fejezi ki lezserségét. Szóval a luxemburgiak egyáltalán nem úgy viselkednek, mint a Juncker. Különösen rossz néven veszik, ha a turista arrogánsan, fölényesen viselkedik. Az ország kicsiségén nyugodtan poénkodhatunk, mert a luxemburgiak ezért nem sértődnek meg. Viselkedjünk Luxemburgban (is) szívélyes szerénységgel. Meglátjuk, hogy ezt kellemesen reagálják le a helyiek. Más tészta, hogy a multikulturális közegben aztán még rengeteg féle kultúrához, civilizációhoz kell valamennyire igazodni.

Gasztronómia

Olvasmányos linkek

"A luxemburgiak arról híresek, hogy semmiről sem híresek. Illetve ők Európában a leggazdagabbak, de ezt kevesen tudják. Az országban van egy csomó dúsgazdag bankár. A luxemburgiak zárkózottak, tartózkodóak, befelé fordulók. Nem csak ruhát tudnak mosni, hanem pénzt is, de pénzalapok összerakásában bizonyosan mesterek. Keményen güriznek, intelligensek, jók a pénzügyekben." Luxemburg egy igazi kis gyöngyszem, amolyan "kedvencem" városka. Számomra sokkal vonzóbb egy kisebb "ékszerdoboz" mint a klasszikus nagyvárosok (Párizs, Róma, Barcelona...) És Luxemburg 100%-ig ilyen. Az épületek, mintha a 19. századba csöppentünk volna, az utcák tiszták, alig van forgalom és minden zöld." forrás


"Luxemburg állam lakossága 511.800 fő, közülük 221.300-an külföldiek! És ehhez még nem számoltuk hozzá azt a több mint százezer embert, akik nap mint nap ingáznak dolgozni a környező országokból. A lakhatás ugyanis Németországban, Belgiumban és Franciaországban lényegesen olcsóbb, mint Luxemburgban. És valljuk be, itt a határok nincsenek túl messze. Fél, vagy maximum egy óra alatt be lehet érni Luxembourg városba. Ennyit még Budapesten belül is elutazgattam reggelente, itt pedig még határt is át lehet lépni, ez aztán menő!" forrás


"A főváros is mindenképpen megéri a kirándulást, nagyon hangulatos, ott jártunkkor turistával se találkozunk, bár azért októberben ez nem annyira meglepő tény. A királyi palota körül nagy volt a sürgés forgás, mint kiderült a közelgő hercegi esküvő miatt. Az államban a tömegközlekedés nagyon jó, a fővárosban sűrűn közlekednek a buszok, a megállókban kijelzőkön láthatjuk, hogy mikor érkezik a következő. Aki a fővárosban száll meg és nem is akar máshova menni, annak egyébként még az olcsó tömegközlekedési jegy megvásárlása is felesleges, gyalogszerrel könnyen bejárható." forrás


,, Egy átlagos luxemburgi utcakép, legyen az falu vagy város, eltér a hazaitól. Az épületek általában pasztellszínűek szürkés tetővel. A templomok kőből épültek, és meglepődve tapasztaltam, hogy milyen sok középkorból származó emléket (szobrot, oltárt) őriznek. Luxemburgban hibátlan kompozíciót alkot hagyományos és modern, és ez rendezettséget és harmóniát sugall. Az utóbbi tekintetében páratlan megoldásokkal találkoztam: ezidáig fogalmam sem volt arról, hogy a modern is tud esztétikusan kinézni.

Az első napom a főváros, Luxembourg meglátogatásával telt el. Még soha nem jártam olyan városban, amelynek ilyen gyönyörű lett volna a fekvése. Luxembourg kicsi, de számos helyről csodaszép kilátás nyílik a városra. Egyetemista mércével nagyon is puccosnak tűnő pubokban ücsörögnek az öltönyös üzletemberek.

Talán felesleges megjegyeznem, mennyire drága az élet, de egy meg nem erősített forrás szerint a dohány és az alkohol még így is olcsóbb, mint Franciaországban. Kissé gyorstalpalva a város felfedezésére két óra bőven elég, persze aki az életérzést keresi, annak érdemes több időt rászánnia. A legerősebb benyomást az emberek sokfélesége tette rám, ehhez fogható multikulturális közeggel még nem találkoztam.

A második nap Vianden és Clervaux voltak soron. Az Ardennek lankáin fekvő városkák a luxemburgiak körében is kedvelt kirándulócélpontok. Vianden utcáin figyelmesen járva tetten érhetőek a középkor mementói: a Szent Miklós-templom, a várost övező bástyafal maradványai, nem beszélve a viandeni várról, amely Európa egyik legrégebbi, épségben fennmaradt középkori vára.

A harmadik napon elutaztunk a Mullerthal-völgybe, amit Luxemburg „kis Svájcaként” szokás emlegetni. Egyes részeit a pilisi Dera-szurdokhoz, más részeit pedig a Cseh Paradicsom óriássziklás részeihez tudnám hasonlítani. A 7 km-es túrát másfél óra alatt tettük meg, nem igazán siettük el. Kanyargós, szűk ösvényen keresztül vezetett az utunk, de nem volt nehéz a terep - minden korosztálynak bátran ajánlom. A túrát Berdorfban kezdtük és a német határ mellett közvetlenül, Echternachban fejeztük be. Az echternachi apátságot angol szerzetesek 698-ban alapították, ezzel Luxemburg rangidős települése. A város határában található Echternach legrégebbi emléke, egy Római Birodalom ideje alatt épült villa, de már az óbudai Acquincumnál is rosszabb állapotban van. (2017)" forrás


,, Pfaffenthal lift: Bármerre járok, igyekszem megtalálni azokat a helyeket, legyen az egy torony, vár, tetőteraszon nyílt bár vagy kilátó, ahonnan a legjobban beláthatom a várost felülről. Ez a lift egyike lett a kedvenc kilátóimnak, amellett, hogy ingyenesen igénybe vehető, a lift és a fenti kilátórész nagyszerű panorámát nyújt a városra." forrás


Luxemburgot járva szembetünö, hogy a helyiek nem túl vallásosak. Pedig talán az egyetlen ország Európàban ahol 1768-ig törvénybe volt iktatva a protestáns hit tilalma, a Nagyherceg és az örgrófok csak a katolikus hitet támogatták..
Viszont Napoleon 1801-ben kelt Konkordátuma egyedüliként Európában a mai napig érvényben van azaz megakadályozza az állam és egyház egybefonódását.

Ezért is érdekes hogy rendek nem igazán telepedtek meg Luxemburgban. Kivétel ezalól Clervaux óriási Bencés rendi kolostora amelynek tornya már messziröl látszik.

Mivel a luxemburgi állam egy cent támogatást sem ad nekik ezért almát termesztenek a hatalmas területen és helyben keszítik az apátsági almalevet amiböl exportra is jut.
Az apátság az egyetlen hely Luxemburgban ahova ha az idegen áatogató bekopogtat nem kérdezik töle honnan miért jött hanem szállást és meleg ételt adnak neki.

A másik szâmomra érdekes templom Vianden Szentháromság temploma amelynek meglepő módon 3 egymás melletti főoltára van.

Ami viszont az egész országra jellemző a hihetetlen dekoratív keresztelőmedencék. (Ata, 2023)

Fotóegyveleg

k.p. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes