ÚTIKRITIKA.HU / Malajzia


hirdetes


útikritikák


Malajzia

Malájzia

Malajzia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Egy alulértékelt, imádnivaló maláj város, Ipoh óvárosa - Kriszta fotója

https://utikritika.hu/malajzia/ipoh

A Malajziába utazóknak 2023. december 1-től online regisztrálniuk kell magukat a malajziai idegenrendészeti hatóság honlapján.
A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint életkortól függetlenül minden utazó, így a magyar állampolgárok számára is kötelező az országba történő belépést megelőző három napon (72 órán) belül elvégezni ezt a regisztrációt a malajziai idegenrendészeti hatóság Malaysia Digital Arrival Card (MDAC) honlapján.

A határellenőrzés során a helyi hatóság kérheti a regisztrációs igazolás bemutatását, annak hiányában pedig megtagadhatja a belépést az utazóktól.

Malajzia dióhéjban

 • Írhatjuk Malajziának és Malájziának is. Mindkettő elfogadott. Nincs rá szabály.
 • 90 napnál rövidebb turistáskodáshoz nem kell vízum magyar állampolgároknak. Kötelező jelleggel nincs előírva védőoltás.
 • Malajzia picit olcsóbb mint Thaiföld, és sokkal olcsóbb, mint Szingapúr. Nyaralás szempontjából Thaiföld ár-érték arányban némileg jobb, Malajzia a természeti látványosságok szempontjából tán többet kínál, mint Thaiföld.
 • Kuala Lumpur, a fővárosuk 9200 kilométerre van Budapesttől.
 • Sok utazó szerint augusztus és szeptember a legkellemesebb időzítés az ország meglátogatására, a legkellemetlenebb pedig: március, április és október.
 • Az időeltolódás otthonhoz képest a nyári időszámítás idején +6 óra, a téliben +7 óra.
 • Malajzia a Délkelet-ázsiai régió országa, amely részben az ázsiai szárazföldön, kis részben a Borneó sziget északi részén terül el. Malajzia Thaifölddel, Szingapúrral, Indonéziával és Bruneivel határos. 330 ezer négyzetkilométeres a területe, azaz több mint háromszor nagyobb Magyarországnál. (2024-es becslés szerint) 34,6 milliós a lakosság, amelynek nagy része a Thaiföld és Szingapúr közötti nyugat-maláj országrészben él.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 291 ezer forintnak megfelelő ringgit
 • Az ország lakosságának kb 8-9%-a külföldi vendégmunkás. Kb 3 millió emberről beszélünk.
 • Baloldali a közlekedés.
 • Leggyakoirbb vezetéknév: Tan
 • Ramadán 2024-ben: március 10.-április 8.
 • 2017-ben idegenforgalmi adót (TTx) vezettek be. Az adót a turistáknak minden szálláshely típus igénybevétele után kell majd fizetni. Az adó mértéke 10 maláj ringgit (körülbelül 600 forint) szobánként/ éjszakánként. Ez az összeg nem tartalmazza a foglalási költséget.
 • Malajziában a ringit (MYR) a hivatalos pénznem.

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • A főváros, Kuala Lumpur és a közelében levő Batu Cave (barlang-szentély)
 • A kulturálisan érdekes Penang (GeorgeTown miatt)
 • A nyaraláshoz szuper Langkawi sziget
 • A teaültetvényes, magasföldi Cameron Highlands
 • Az álmosságában is hiteles Melaka városka
 • Bevállalósoknak Borneo dzsungelei

Az UNESCO világörökség részei Malajziában:

 • Kinabalu Park (természeti)
 • Gunung Mulu Nemzeti Park (természeti)
 • Melaka és GeorgeTown (kulturális)

Időjárás

A turisták által leginkább látogatott Nyugat-Malajziában az utazást, nyaralást zavaró mértékű csapadékosság áprilisban, májusban és szeptemberben, októberben okoz problémát. A többi hónapban is vannak esők, de inkább rövid, felfrissítő záporok formájában. Kelet-Malajzia amúgy csodás partjain október közepe és február közepe között túlságosan nagy a csapadékosság. Borneón a csapadékosság egész évben normális, hiszen amúgy miként is létezhetnének az ottani esőerdők.

Malajzia időjárása

Bármilyen kérdéssel, programszervezéssel, repüléssel, szállásfoglalással kapcsolatos felvilágosításért, segítségért forduljon a Malajzia úti kritikusához az utikritika@utikritika.hu e-mail címen. Kifejezetten örülünk, ha a honlapunk tartalmát illetően e-mailben vagy egyenes kommentben bármit kritizál, kétségbe von, helyesbít, kiegészít. Az úti kritikus szereti, ha őt is kritizálják!

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Természeti szépségek tekintetében talán többet tud nyújtani, mint Thaiföld
 2. Gazdagabb ország, mint Thaiföld, s ezért az infrastruktúra rendezettebb, jobb minőségű
 3. Izgalmas az őshonos maláj, az indiai és a kínai kulturális mix, illetve együttélés
 4. Jók az utak, gyorsan el lehet jutni a nevezetességekhez
 5. Nagyon tartalmas programot lehet összerakni Szingapúrral kombinálva
 6. Jól szervezett a turizmus, sok a program- illetve túraajánlat
 7. Jó a közbiztonság, e tekintetben nyugodt lehet az utazó
 8. Nem jellemző, hogy átverik a külföldieket
 9. Penangon George Town-ban a kulináris gyönyörök kavalkádja
 10. Ipoh egy nagy pozitív meglepetés - sok látnivaló, hangulatos óváros turistatömeg nélkül!
 11. Szuper ötlet volt fél napot szánni Putrajaya, a kormányzati főváros megnézésére, főleg a Rózsaszínű mecset miatt

Kriszta fotója

12. Melaka teljesen lenyűgözött minket. A leghangulatosabb maláj város.

Christ Church (1753) protestáns templom Melakában - Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. Drágább mint Thaiföld, sokkal drágább, mint Vietnam vagy Kambodzsa
 2. Nem olyan mosolygósak, lazák a malájok, mint a thai emberek
 3. A nyilvános vécék vidéken sok helyen gusztustalanok
 4. A vallás miatt túl nagy a konzervativizmus, az erkölcsi, öltözködési szabályozás, a turista nem tudja annyira elengedni magát, mint Thaiföldön
 5. Nagyon párás a levegő
 6. A helyi turisták közül sok a kulturálatlan viselkedésű
 7. A helyiekkel való beszélgetés esetén túl sok a tabu téma (vallás, politika stb.)
 8. Több nevezetességnél duplája a belépődíj a külföldieknek, mint a helyieknek
 9. Bár gazdag ország sok a szegény ember
 10. Étkezés terén válogatós utazónak nehézségei támadhatnak
 11. Malájságok, idióta szabályok sokszor
 12. Mindenhol van építkezés és több félbehagyott építkezés.

Vélemények

Malájságok, idióta ötletek. Társasház, airbnb:

Tetőmedencében beíratják a vendéggel minden adatát, telefonszámot és útlevélszámot is. A medencéhez, minden áldott nap.

Egyedül vagyunk a medencénél, csak mi és az őr. De nem enged ki a bejáraton, tessék szépen körbe battyogni, oda van írva, hogy exit. A két ajtó egymás mellett van.

A gymbe csak online foglalással lehet bemenni. A gym természetesen üres, az előtte ülő gyezsúrnaja/biztonsági őr nem enged be online foglalás nélkül. De, mivel angolul sem tud, azt sem tudja megmondani, hogyan kellene online foglalnom a töküres gymbe.

Az első osztályú vonathoz a lounge csak fél órát van nyitva indulás előtt.

" 2024 januárjában Malájzia már nem számít extrán drágának a magyar utazó számára. Sajnos. Sőt, több alapvető szolgáltatás olcsóbb és jobb, mint otthon. Ilyen a tömegközlekedés. Az országos és a Kuala Lumpur-i is. Kb.15 éve voltunk itt, azóta egy városnyi felhőkarcolót építettek, kb 5 metróvonalat és 30 plázát a város közepébe. És , bár harmadszorra jöttün Malajziába, még mindig tudunk olyan helyeket, látnivalókat találni, hogy csak csettintünk rá. Szeretjük, jövünk újra. Kr 2024 január"

,, 2022 nyarán voltunk Malajziában az egész családdal (2 felnőtt + 2 gyerek). Nem ekkorra terveztük az utazást, hanem télre, de mivel 3 év után idén májusban megnyitották a határokat, és nem tudtuk, hogy mi fog történni a világban később (infláció, háború stb.) ezért úgy döntöttünk, hogy elmegyünk most nyáron. Igaz, hogy ide mindenki inkább télen utazik főleg az esős évszakot elkerülve, de így utólag azt mondanám, hogy ennek is megvoltak az előnyei és hátrányai. Thaiföld után kíváncsian vártuk hogy ismét felfedezzünk egy újabb országot Ázsiában

Kuala Lumpur igazi világváros 2-3 napnál többet nem igazán érdemes eltölteni ott. Penang egy igazi kulturális, és kulináris sziget. A medúzák miatt sajnos nem a strandjairól híres, ha valaki azért megy oda, hogy jókat ússzon és fürödjön a tengerparton annak nem ajánlanám. De ha szeretsz mozogni, túrázni és szép helyeket megjárni, valamint jókat enni, akkor ez lesz a te szigeted. Langkawi-n viszont nincsen probléma a medúzákkal, itt már igazán ki lehet kapcsolódni, strandolni, pihenni, de itt is lehet túrázni és sportolni, jókat mozogni, jó programokat találni. A sziget vámszabad terület, úgyhogy itt mindenféle alkohol nagyon olcsó!


Az időjárással is szerencsénk volt, mindösszesen csak egy alkalommal kapott el bennünket egy trópusi eső, de nem volt vészes. Egyébként Malajzia időjárása januártól-áprilisig kedvező, illetve nyáron a július még egy alkalmas hónap az utazásra (mi pont ekkor voltunk ott). Mindennap esett az eső, de inkább csak este, így nappal nem volt ezzel gond.

Pozitívumként éltük meg, hogy nem a tipikus turista időszakban mentünk, plusz a Covid-lezárás vége után egyből, ezért szinte nem találkoztunk külföldi turistákkal. Ha véletlenül találkoztunk akkor, köszöntünk egymásnak főleg Kuala Lumpurban vagy Penangon. Langkawin már azért akadtak, de ott is nagyon kevesen voltak. Így a nagyon zsúfolt látványosságoknál szinte alig voltak, nem volt tömeg, kényelmesen tudtunk utazni, bárhova bejutni, szétnézni. Langkawin például a 300 m hosszú tengerparton sokszor csak mi voltunk akik fürödtek, olyan volt mint egy lakatlan szigeten lettünk volna, miénk volt az egész part.

Negatívumként éltük meg, hogy pont a turisták hiánya miatt sok minden zárva volt. Értem ez alatt, hogy zárva volt sok étterem, kajálda, szálloda, vagy Langkawin pl. a Sky Bridge. A Covid miatt nagyon sok szolgáltatás megszűnt. Nagyon érdekes volt hogy a szállásunk Kuala Lumpurban egy hatalmas pláza mellet volt és azon keresztül kellet a metróhoz eljutni. Ez teljesen üres volt, csak a metró miatt volt nyitva, és főleg éjszaka, mikor mentünk vissza a szállodába kicsit bizarrnak tűnt a félig kivilágított nagy terek, a leállított mozgólépcső és a rengeteg üres bolthelyiség.

Összességében nagy tetszett Malajzia, nagyon nagyon jól éreztük magunkat, fantasztikus volt minden. Az emberek nagyon kedvesek, nagyon segítőkészek. Az ételek változatosak, finomak. Szuper volt minden. (Cs. Zoltán, 2022)


"Malajzia picit drágább, mint Thaiföld. Malajzia előnye viszont az, hogy ott még nincsenek annyira kimunkálva a turista megkopasztásának technikái. Kuala Lumpur mellett a Batu Caves nem okozott csalódás, elég látványos. Kuala Lumpur nem érdemel többet két napnál. Langkawi-n a cable car-os-panorámás hely volt az abszolút csúcs, Penang-on a Georgetown-i utcai kajáldák nyűgöztek le, Sabah-ban a vonatozás (North Borneo Steam Railway) a szép tájakon." (Dani, 2016)


"Malajziában az tetszett, hogy nem zaklatják a turistákat, minket is mindenhol békében hagytak. A malájok kedvesek,l segítőkészek, mindig jól útba igazítottak minket. Meglepett minket, hogy mennyire jómódú ország. Azt hittem, hogy szegényebb. Tetszett Malajzia kulturális és természeti sokfélesége, az új és a régi dolgok közötti izgalmas ellentmondások. A Batu Caves nekünk nem jött be annyira, mert túl koszos volt a környezet. Úgy általában Malajziában nagyon kell vigyázni arra, hogy sokszor az ember a kinti nagy melegből rohadt hidegre lehűtött belső terekbe megy. Én kétszer is megfáztam. Fantasztikusan változatos a konyha náluk. Van kínai, maláj, indiai és nyugati kaja és ezek kreatív kombinációi. A malajziai utazásunk egyik csúcspontja a Cameron-felföld volt a teaültetvények miatt. Ilyen csodás zöld színeket még sehol nem láttam. A másik kedvencünk Melaka város, volt, ami sokkal hitelesebben maláj hely, mint Kuala Lumpur. Tele van történelemmel és kultúrával." (Tivadar)


"Igazából... nagyon mások Malajziában az emberek, összehasonlítva Burma, Laosz és Thaiföld népeivel. Intelligensebbek. Szeretik a csendet, nem bömböl állandóan valami idétlen muzsika, s ők sem szeretik a nyivákoló thai karaokézókat. Általában érdeklődők, barátságosak, jóindulatúak voltak, akikkel találkoztunk az országban. Rendkívül gazdag természeti szépségekben, hegyek, völgyek, mesés tengerpartok, álomszigetek, búvárparadicsomok, buja erdők és mindig zöld táj kényezteti a lelkeket. Vigyáznak is rá, sok a nemzeti park, mindenütt van szemetes és ápolják kertjeiket, parkjaikat. A táj nem csak üres szépség, a különböző trópusi növények és állatok sokaságát élteti, erről (is) híres az ország. " forrás


"A Malajziában forgalmazott és nyilvános helyeken vetített nyugati filmeket mind cenzúrázzák, sokszor olyan sok jelenetet kivágva, hogy már a sztorit is nehéz követni. Szenvedélyes csókolózást bemutató jelenetek természetesen nem maradhatnak meg, amin viszont csak ütik a nőket, azok nyugodtan mehetnek. Malajziában egyszerűen mindenhol van ingyenes WIFI. Jó, az erdőben nem, de egészen lepukkant buszállomásokon és a legolcsóbb szállodákban is igen. Az ország általában olcsó és színvonalas, Kuala Lumpurban viszont tragikus a szálláshelyzet. Igazán olcsó szoba nincs, ami pedig még relatíve az, az valójában nem szoba, csak furnérlemezzel leválasztott, ablaktalan, apró cella. Viszont legalább légkondi mindenhol van. Ahhoz képest, hogy az igazi délkelet-ázsiai metropolisokhoz képest másfél millió lakosával csak törpe, Kuala Lumpur közlekedése egészen tragikus. Többször érkeztünk busszal, és a központi pályaudvar felé minden alkalommal irtózatos, alig mozduló dugóba keveredtünk.- Malajziában majdnem az összes busz elképesztően kényelmes, simán verik még a thai színvonalat is. A VIP és a Super-VIP kategóriákban akkora ülés jár, mint bármelyik légitársaság business class-án." forrás


"Úgy higgyék el, hogy itt keresve sem találnak fürdőruhás embereket a tengerben. Ez elsőre furcsa lehet, de muszlim országról lévén szó, itt nem nagyon illendő bikiniben fürdőzni, úgyhogy én sem mernék. Tudniillik Malajzia lakosságának több mint fele a muzulmán vallást gyakorolja, ami az élet adta örömök közül a fürdőzésben is a mértékletességre törekszik, mindenkinek, különösen a nőknek fedett tagokkal, sőt, lehetőség szerint talpig csadorban kell a vízbe ereszkedniük. Hát, meg kell, hogy mondjam, jobb érzés e nélkül a hacuka nélkül úszkálni. Csak a nyugati turistáknak fenntartott, zárt strandokon lehet bikinire levetkőzni, ám eszünkbe se jusson ennél jobban nekivetkőzni, azzal ugyanis szentségtörést követnénk el." forrás

- Még a Singapore-iak is inkább Kuala Lumpurt, Melakát választják hétvégi kikapcsolódásra, mert olcsóbb.
- Jó a közbiztonság, bár Kuala Lumpur - Chinatownról ez nem mondható el (bár minden városnak vannak lepukkant negyedei)
-- keveset lehet alkudni (ha egyáltalán lehet), de minden nagyon olcsó és tisztelik a vásárlót, tehát mi is adjuk meg a tiszteletet.
- Chinatownban az alkudozást 20-30%-ról kell indítani, különben drágán fogunk vásárolni.
- Nagyon párás, mellbevágós őserdő feelinges a levegő
- Nagyon nagy a különbség a szegények és gazdagok, nagy városok és vidék között
- Gyümölcsök közül a mangó, az ananász, a dinnye hihetetlen édessége fantasztikus
- Ételeik többsége thaiból átvett és továbbfejlesztett, ami nagyon fűszeres és sok esetben, csípős, erős  " (K.Á.)


,, Modern nagyváros (Kuala Lumpur), szép strandok (Perhentian szigetek), teaültetvények (Cameron highlands), vulkán (Mt. Kinabalu), világhírű merülő helyek (Sipadan), s érdekes állatvilág (Borneó szigete); van itt minden, amiért érdemes lehet az országot felkeresni, ráadásul mindez multikulturális környezetben, köszönhetően a főleg maláj, kínai és indiai eredetű népességnek. Malajzián mégis sokan átsiklanak délkelet-ázsiai útjuk szervezésekor. Véleményem szerint elsősorban azért, mert a közelben lévő országok (főleg Indonézia) látnivalói grandiózusabbak. Megmászható vulkánok, hófehér strandok, szuper merülő helyek, érdekes állatvilág, stb. jóval nagyobb számban találhatók Indonéziában, és az Air Asia-nak, valamint a többi fapados légitársaságnak köszönhetően csupán egy rövid repülőút a különbség.

Malajzia mind látnivalói, mind elhelyezkedése miatt is nagyon hasonlít Indonéziára, csak kisebb, könnyebben bejárható kivitelben. És ez az, amiben Malajzia igen erős: míg például Indonézia borneói része (Kalimantan) viszonylag nehezen utazható, már csak a távolságok miatt is, addig Malajziában ugyanez nagyon egyszerű." forrás


,, Jól szervezett, modern, és tiszta a környezet. Az ország és fővárosa nem a látnivalóiról híres, de azért el lehet itt tölteni egy rövidebb időt. A Batu barlangok és a Petronas tornyok talán azok a látnivalók, amik kihagyhatatlanok egy kl-i látogatás alkalmával, de ezek egy nap alatt könnyedén megtekinthetőek, mivel a közlekedés nagyon jól szervezett és egyszerű. A Batu egy hindu templomkomplexum, szóval a muszlim környezetből kilóg, de pont emiatt érdekes ez itt. Fura, hogy pont ez volt KL egyetlen olyan pontja, ahol kosz volt.
Itt nem sikerült helyiekkel beszélgetnem, a hinduk, akikkel a Batu körül szóba elegyedtem nem voltak szimpatikusak, ott is hagytam őket, de a muszlim taxisofőröm egy roppant értelmes és kedves figura volt, sokat elmondott nekem az ország rohamléptekkel történő fejlődéséről, és hogy mennyire nehéz ezzel lépést tartania neki személy szerint. A maláj-kínaiak is, akikkel utazásom alatt összebarátkoztam, nagyon aranyos és barátságos emberek voltak, szóval biztosan jól elleszek itt, ha visszatérek.
Az éttermek sokkolóan olcsók voltak nekem, és a kaják nagyon ízlettek. Alkoholt sehol nem láttam, de biztosan van.
Az árak alacsonyak még KL-ben is, a tömegközlekedésért nem fizettem sokat, a taxi meg kifejezetten olcsó volt, főleg, hogy körbevitt a fél városon, megállt, és várt, amíg én fotózgattam. " forrás


,, A középkori fűszerkereskedelem útvonalán elhelyezkedő Malajzia kulturálisan rendkívül változatos, Indonézia után talán a második legváltozatosabb népesség-összetételű ország a régióban. Évszázadokon keresztül malájok, kínaiak, indiaiak és egyéb népek éltek és a mai napig élnek együtt Malajzia területén. Az etnikai sokszínűség hagyatéka természetesen mindenfelé megfigyelhető Malajziában járva: indiaiak által emelt hindu templomok, kínai színes piacok, közel-keleti éttermek, a Borneón található törzsi népek kultúrájáról nem is beszélve. A maláj mellett a kínai és az indiai eredetű népesség alkotja a lakosság nagy részét, ezért ha nincs időnk Kínát és Indiát külön-külön megjárni, Malajziában járva könnyen belekóstolhatunk e két ország kultúrájába. (2017)" forrás


,, A maláj emberek szerintem nagyon nem kedvesek, sőt kifejezetten undokok és utálják a turistákat szerintem és ez nem tetszett, mert Ázsiában eddig nem ezt tapasztaltam.. Mindenki aki mosolygott és kedves volt ált.ban indonéz volt, vagy singapore-i, vagy indiai vagy más egyéb ázsiai országból érkező..

KUL nekem pl. nem nagyon tetszett és fogott meg az az igazság.. :( ( én eddig ázsiai nagyvárosok közül ezekben jártam: HKG, BKK, SIN és ezek közül mindegyik nagyon tetszett.. de KUL vmiért nem annyira )

Ami tetszett KUL-ban: kínai negyed, éjszakai piac, annak a hangulata meg a rengetegféle fajta ételválaszték, KL közepén az ECO Forest Park a függőhidakkal meg szuper kirándulási lehetőségekkel, ahol találkoztunk óriás bambuszokkal is :) " (nono, 2019)


,, Malajziában én elsősorban a nyugati partvidéket kerestem fel (Penang, Cameron-felföld, Kuala Lumpur, Melaka), továbbá a középső területen található Taman Negara Nemzeti Parkot, így erről a területről tudok nyilatkozni, a keleti partvidék szigeteiről nem. A nyugati partvidéken októberben, novemberben és decemberben lehet nagy esőkre számítani. A hőmérséklet egész évben egyenletesen meleg, magas páratartalommal, kivéve a Cameron-felföldön, amely kellemesen hűvös klímája miatt a helyieknek is kedvelt üdülőhelye.

Teaültetvények a Cameron-felföldön. A teának nem jó akármilyen klíma, de a Cameron-felföldön pont olyan van, amilyen kell

Három hetet töltöttem októberben Malajziában, tapasztalataim szerint délelőtt és kora délután szép napos idő volt, majd délután 3-4 óra körül megérkezett az eső, és gyakran el sem állt egész estig. A napi programomat és időbeosztásomat ehhez a szabályszerűséghez igazítottam. Mindehhez fontos információ, hogy Malajziában – miként Thaiföldön – az esős évszakban a keleti partvidék szigeteinek egy részét lezárják a látogatók elől. Tehát aki nyaralni érkezik Malajziába, és szeretné minden percét jól kihasználni az utazásnak, az ne az októbertől decemberig tartó időszakot válassza. A meleg elől úgysem tud majd elmenekülni, de a nagy esőket így elkerülheti. (Szabó Elvira)" forrás


,, Számomra Malaysia sokkal pozitívabb élmény volt, mint Thaiföld. Tisztább, rendezettebb, gazdagabb és az emberek kedvesebbek. (p.a., 2020)

Olvasmányos linkek

"Pár nap Kuala Lumpur után, elindultunk Melaka testvér városa Penang felé. Georgetown, Penang óvárosa, tényleg nagyon hasonlatos, de még a déli kistestvérénél is változatosabb és érdekesebb gasztronómiai élményt nyújt. Három nap városnézés után, áthajóztunk a thai határnál fekvő, ezért duty-free Langkawi szigetre, ami leginkább a viszonylag csendes tengerpartjáról és az olcsó söréről ismert. Azonban, a malajziai szigettúra következő állomása a Perhentian szigetek volt a különlegesebb.

Ez az istenháta mögötti, gyakorlatilag teljes mértékben őserdővel borított trópusi éghajlatú szigetet, csak kizárólag kis méretű csónakokkal lehet megközelíteni, kikötő hiányában. Az odavezető viharos szélben és esőben kellett megtennünk a közel egy órás utat, így a hullámok jó egy-két métereseket dobtak a ladikon, révén hogy Andi nem tud úszni, ez neki egy halálfélelemmel teli utazás volt, de becsületére legyen mondva, ennek ellenére nagyon jól tűrte. A sziget maga egy pár óra alatt gyalog körbejárható egyébként, már ha nem égsz rákvörössé az előző napi snorkling közben és fekszel hason napokig a szobában…Filmekbe illő fehér homokos tengerpart, dzsungel, pálmafa, korallzátony szavak jellemzik a helyet, ahova leginkább a búvárkodni járók utaznak a hihetetlen tengeri élővilága miatt. Antival volt szerencsénk együtt úszni a halrajokkal, tigris cápával és teknősöket is láthattunk a természetes életkörülményeik között. Ez a cápafaj egyébként vegetáriánus, úgyhogy elég biztonságos úszópartner annak ellenére, hogy biztos nem az a legélvezetesebb számára ha emberekkel fürdőzhet. Az irgalmatlan leégés ellenére, egy életre szóló élmény volt ez is. " forrás


Egy malajziai úti beszámoló és a tények:

 1. Malajziában összesen 340 dollárt költöttem. Ez napi átlagban 42,6$, ami jónak mondható, hiszen ebben van a Taman Negara utazás, az odautazás költsége, és minden egyéb.

 2. Malajziában borzasztóan drága az alkohol. Közértben sincs félliteres sör három és fél amerikai dollár alatt. Az ország lakosságának többsége muszlim (sokan viszont nem), az állam azonban nem betiltja az alkoholt, hanem csak irtózatos adókkal sújtja.

 3. A maláj muszlim inkább iszik sört, mint disznót eszik. Disznóval szinte csak a kínai éttermek étlapján lehet találkozni, de ezek közül is sok hirdeti magát azzal, hogy náluk minden helal (az Iszlám előírásainak megfelelő).

 4. A világ országai közül az egyik legfurcsább forma Malajziának jutott. Az ország nagyobbik része Borneó szigetének északi felére esik, a kisebbik pedig Délkelet-Ázsia legdélebbi csücskére.

 5. Malajziában nagyon sokan és nagyon jól beszélnek angolul. Megdöbbentő módon még a helyi kínaiak is.

 6. Malajziában egyszerűen mindenhol van ingyenes WIFI. Jó, az erdőben nem, de egészen lepukkant buszállomásokon és a legolcsóbb szállodákban is igen.

 7. Malajziában a pénz főleg a kínaiak kezében koncentrálódik, az indiaiak már kevésbé szerencsések. Míg a kínai bevándorlók maguktól érkeztek és szenvedtek át magukat több generáción keresztül a klasszikus bevándorlólét lépcsőfokain, addig az indiaiakat az angolok szinte egy az egyben átemelték Indiából. Külön falvakat és iskolákat létesítettek nekik, ahol szinte izolációban nőtt fel több korosztálynyi ember. Az angolok távozásával ugyan integrálódni tudtak, de alulreprezentáltak a politikai- és érdekszervezetekben, többségük pedig szegény. Az indiai középosztály többnyire árusokból és vendéglősökből áll.

 8. A maláj államfői poszt rotálódik az ország egyes tartományaiban ma is (papíron) uralkodó kilenc szultán közt.

 forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Melaka - Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 08. 03. 06:43
A bérelt autóval kompon át lehet menni a szigetre. Két helyről is megy kompjárat: Mersingből és Tanjung Gemok-ból. A napközbeni kopjáratoknál előfordul, hogy egy-egy kimarad kellő kereslet miatt.
Malajziában bérelt autóval át lehet menni Szingapurba. nyilván azért rá kell kérdezni a car rental cégnél, hogy mik az adminisztratív feltételek.


Molnár Attila, 2023. 08. 02. 20:40
Kedves úti kritikus!

Feleségemmel szeptemberben megyünk 12 napra Malajziába.
Kuala Lumpurban kezdünk, majd bérelt autóval a teaültetvényeket, Tioman szigetét, Szingapúrt, majd Melakát látogatjuk meg.
Már megszerveztünk mindent!

A kérdésem, hogy bérelt autóval hogyan juthatunk Tiomanra? Komp? Vagy a félszigeten kell hagyni? 3napot leszünk ott...
Illetve Szingapúrba átmehetünk a kocsival?
Ezekre a kérdésekre nem találtunk még választ.
Hálásan köszönnénk a válszt:)


Zúzmara, 2019. 04. 21. 15:10
Sziasztok!
Novemberben mennénk Malajziára, ill. Borneóra. Valaki járt arra is? Hova érdemes menni, és hol mennyi időt érdemes eltölteni?


Dorogi, 2018. 10. 21. 17:06
2019 január vège felè indulunk Malajziába egy hónapra.60 èvesek vagyunk.Hàzaspàr èrdeklődőt keresünk..


Nagy Attila, 2017. 07. 25. 05:01
Tetszett: A színes kultúra, a finom ételek, a jól szervrzett közlekedés, a gyönyörű esőerdők, néha őszinte emberek. Nem tetszett: A közbiztonsàg az utóbbi időben sokat romlott( 3x loptàk el a papucsom a mecsetből, később a telefonomat lop tàk el, majd amikor rendőrt akartam hívatni, 10 en tàmadtak ràm, kettő késsel a mecsetben, annak ellenére hogy muszlim vallàsú vagyok), sok turista félreérti a malàjok kedvességét, mosolyàt, a Malàjok nagy része minden fehér embert angolnak, vagy amerikainak néz, tehàt betolakodó, gyarmatosító vagy a szemükben, sokan nem tudjàk hol van európa..Ha valaki elesik az utcàn, kinevetik,màs muszlim orszàgokban 5-6ember szalad, hogy felsegítsen. Sok szomszéd orszàgban is jàrtam, Indonéziàban és Maimar ban sokkal kedvesebbek, őszintébbek az emberek.


Zsanett, 2015. 12. 30. 13:43
Sziasztok!

Érdekelne, hogy a keleti parton érdemes-e megszállni. Ha igen, melyik részt ajánljátok? Mennyiben különbözik a nyugatitól?

Köszönöm!


Cs.Á., 2015. 06. 03. 18:59
Pangkor Laut Resort ( privát sziget) a legszebb szálloda egész Malajziában. A trópusi esőerdő szélén és közvetlenül a tengerparton,csak természetes anyagokból épített luxus bungalók. Fine dining, Smaragd-öböl, csodálatos spa, igazi nászutas szálloda.


Alpár Pál, 2015. 04. 23. 10:30
Nemrég voltunk már másodszor Malajziá-
ban, és mondhatom, csodálatos ország, kedves, jóindulatú és segítőkész embe-
rekkel megáldva, ami a muszlim hitükkel is magyarázható, cáfolva azt a sunyi liberális mendemondát miszerint ez a vallás kártékony a világra. Az tény, hogy nem lehet lépten- nyomon prostikba bukkanni,amely biztosíték arra, hogy a nemi betegségek is jóval nehezebben terjednek,és a lerészegedésig sem ihetja le magát a ,,kultúrált,, európai vagy éppen amerikai mint Thaiföldön,
A szállás szerintünk színvonalas, és igenis elfogadható áron, az ételeik pedig igencsak finomak ugyancsak megfizethető áron. A közlekedési eszközök ugyancsak kulturáltak az áruk azonban fele annyi mint nálunk. Aki fintorog ettől az országtól az menjen Thaiföldre, amely szerintem egy lezüllött kocsma ehhez az országhoz képest.Mi Tioman szigetén voltunk, amely valójában egy nemzeti park csodálatos környezetben hangoskodó részegeskedő európaiaktól mentesen. A vallásukat pedig igen diszkréten gyakorolják és az imahelyeik is patyolattisztának mondható.


Péter, 2015. 03. 10. 21:39
Kedves úti kritikus!

Augusztusban mennénk 2 hétre nászútra malajzi
ba. 2-2 napot gondoltunk eltölteni Kuala lumpurban és Szingapúrban. Ezt követően 9 éjszakát pihennénk valamelyik tengerparti részen. A szigeteket néztük, de két véglet van. A szállások 90% nem jó állapotú, a maradék 10% elég jó, de aránytalanul magas áron. A kettő közötti arany középúthoz kérnénk segítséget. A szigeteken kívül más opció is szóba jöhet.
Köszönjük


úti kritikus, 2014. 10. 21. 11:23
Kedves Ibanez!
7 nap esetén persze az időeltolódás miatti alkalmazkodás problémás, de az élmény kompenzál. Inkább abban látom a bajt, hogy egy malajziai látogatásban csupán egy célhely van benne. Én inkább javasolnék 4 nap Langkawit és a maradékba belenyomni Kuala Lumpurt (+ Batu Cave) vagy/és Penangot. az úti kritikus


Ibanez, 2014. 10. 20. 21:59
Egy kérdésem lenne. Feleségemmel csak 7 éjszakát tudnánk Malajziában (Langkawi)érdemes e átutazni a fél világot 7 napért vagy az nagyon kimerítő, és nem tudunk aklimatizálódni.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes