ÚTIKRITIKA.HU / Tioman


hirdetes

útikritikák


Tioman

Tioman sziget dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ilcsi fotója

Tioman sziget dióhéjban

 • Tioman sziget, azaz malájul Pulau Tioman a szárazföldi Malajzia délkeleti partjaival szemben található (50 km).
 • A szigeten csupán kb. 2300 helyi lakos él.
 • Tioman 136 négyzetkilométer területű, 245 kilométer hosszú partvonala van, 20 kilométer hosszú és 12 kilométer széles.
 • A sziget központi városa: Pahang. De sok helyi él a Kampung Tekek nevű helyen.
 • Tiomant Délkelet-Ázsia térségében búvár- és sznorkel-paradicsomként tartják számon.
 • Utazási magazinokban, honlapokon sok helyen a világ 10 legszebb szigete közé sorolják Tiomant.
 • Sokak véleménye szerint Malajzia keleti partjainál szebbek a strandok, mint a nyugati oldalon.
 • Tioman szigetén a turista főszezon február elejétől október végéig tart. Ez azonban nem jelenti azt, hogy novembertől január végééig nem lehet strandolni.
 • A búvárkodási lehetőségek miatt rengeteg fiatal látogat el Tiomanra, de nem szokványos szórakozóhelyeken gyűlnek össze egymással ismerkedni, hanem a strandokon és a búvárbázisok tájékán.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Lélegzetelállítóan szépek a vakítóan homokos strandjai és a tengervíz bámulatos
 2. A teljes idilli nyugalom, béke a főszezonon kívül
 3. Persze a színpompás korallszirtek a sok tarka hallal és növényzettel
 4. A kis öblök, hajóroncsok
 5. A sziget belsejének hegyeit borító sűrű esőerdők látványa a rájuk telepedő misztikus felhőkkel
 6. A pihenésen és a sznorkelezésen kívül jókat sétáltunk
 7. A kertben mászkáló varánuszok (akár 2 méteresek), akiktől nem kell félni
 8. Egy mesés öböl a Kampung Juara falu közelében
 9. Nincsenek utcák, zajos, büdös autóforgalom, kipufogógáz, motorzaj, káosz
 10. A nyugati part legészakibb részén Kampung Salang, mert ott azért volt egy kis mozgalmasság is a változatosság kedvéért

Nem tetszett

 1. Dagálykor a strandok sajnos elkeskenyednek, de ez a dagály sajátossága
 2. A kompon a 2 órás úton a belső térben fáztunk az átkozott klímaberendezés által ontott hideg miatt (visszafelé a fedélzeten voltunk és csodáltuk a tájat)
 3. Nyugtalanítóan fiatalok voltak a motorcsónakot vezető srácok
 4. A szemétgyűjtő kukát felborító, pimasz, rámenős majmok
 5. A helyi szolgáltatók - a luxushotelt leszámítva - nem igazán készségesek, segítőkészek, udvariasak
 6. A strandokon az átkozott, apró homoki legyek (sandfly)
 7. Hétvégéken túl sok szingapúri jön ide strandolni, némileg elrontva az idillt
 8. A bungalók terasza táján egy-egy majom pimasz, balhés, kiszámíthatatlan jelenléte, a strandokon a tolvaj (!) majmok miatti aggodalom
 9. Kellemetlen homoki legyek

Vélemények

Utazói vélemény Tiomanról

 1. Legjobban a sziget szinte teljesen érintetlen természeti szépsége tetszett.

 2. Lakóinak őszinte kedvessége, segítőkészsége.

 3. A gyakori motorbiciklizés a keskeny utakon, bár figyelmesek és udvariasak, még a fiatalok is.

 4. Mi a sziget keleti oldalán voltunk 12 napot egy Juara nevű kis településen, ahol kristálytiszta tenger, csendes, pálmafás, homokos tengerpart fogadott , szállásunk pedig egy szépen megépített bungalóban volt, ahol hárman 15 dollárnyi Ringitért szálltunk meg. Majd átmentünk a sziget nyugati oldalára, ahol viszont korallzátonyok övezték a partot így ott fürdeni nem nagyon lehetett, de ott is lehetett gyalogtúrákat tenni.

 5. Tömegközlekedés nincs a sziget sajátos környezete miatt (a sziget 95%-át meredek, nehezen megközelíthető hegyek, és őserdő borítja) csak taxival, gépkocsival, gyalog, illetve motorral lehet közlekedni. A szigetre a szárazföldről csak személyhajóval lehet átkelni.

 6. Európai értelemben vett szállodák (hál' Istennek!) nem találhatók, csak ízléses bungalók különböző árakon. Némi alkudozás lehetséges.

 7. A sziget meglehetősen nyugodt környezete miatt zajos, bulizós, részegeskedős, kurválkodós időtöltésre (hál' istennek) nincs lehetőség. Pihenni, fürdeni, őserdei gyalogtúrákra, a gazdag növény és állatvilág felszínes, vagy beható tanulmányozására viszont lehetőség van.

 8. Jobbára helyi kifőzdék találhatók a szigeten, ahol nagyon finom, és egészséges ételeket kínálnak, de lehetőség van kis vegyesboltokban is vásárolni. Nagyobb méretű ABC sehol nem található, csak a sziget "fővárosának" mondott Tekekben van néhány közepes méretű szupermarket. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, nagyobb bevásárlásokra (műszaki cikkek, ruhák stb.) nemigen van lehetőség.

(A. P., 2015)

Időjárás

A maláj szárazföldhöz hasonlóan Tiomannak forró és párás klímája van, napos délutánokkal, meleg estékkel, és picit hűvös éjszakákkal. Nagy időjárási ingadozások nincsenek, a szolid időjárást eseti záporok, viharok szakítják meg. A legkevesebb csapadék május és augusztus között van, és persze ilyenkor jön a legtöbb nyaraló a szigetre. A monszun szelek októbertől kezdve fújnak, és januárig nagy esők szokásosak, valamint a tengert erős hullámok vadítják, ami miatt éppen ilyenkor jönnek a szörfösök.

Megközelítés

Tioman szigetének van repülőtere TOD kódjelzéssel. A Berjaya Air nevű maláj légitársaság közlekedtet (propelleres repülős) járatokat Kuala Lumpur és Tioman között (60 perc repülési idő). Hetente háromszor van járat Szingapúr és Tioman között is (40 perc repülési idő). A Tiomanra repülő járatok azonban Kuala Lumpur és Szingapúr esetében is másodlagos repülőterekről közlekedik: az első Subang (SZB) nevű a szingapúri pedig, a Seletar (XSP).

A szárazföldi Malajziából (Mersing faluból) kompok, hajók is közlekednek a szigetre. Vannak gyorsabb hajók (speedboot) és lassabbak (slowboat = kompok)). Persze a gyorsabbak többe kerülnek. A lassabb komp kb. 6 eurónak megfelelő helyi pénzbe kerül. Figyelem!: A kompok csak a sziget nyugati oldalára közlekednek.

Szállás

A sziget egyetlen 4 csillagos szállodája a Berjaya Beach, Golf and SPA Resort, amit úgy építettek meg, hogy egy hagyományos maláj falura hajazzon. MInden bungalóban négy vendégszoba van.

Ezen a szállodán kívül a szállások mind strand melletti, egyszerű, de tiszta bungalók, nem hotelek.

Az október és január közötti esősebb időszakban nem minden szálláshely tart nyitva. Kockázatos szállásfoglalás nélkül érkezni a szigetre!

Közlekedés

Tioman sziget egyetlen közútja a repülőtér (Lapangan Terbang) és a Berjaya Tioman Resort között húzódik. Taxit a szigeten alig találni, a legpraktikusabb kerékpárt bérelni a hotelünktől. A szálláshelyekre szállítás történik motorcsónakokkal, sőt mopedekkel is.

Étkezés

Tioman szigetén számos ki étkezőhely található. Ezekben finom maláj étkeket lehet enni, viszonylag elfogadható áron. A tenger gyümölcsei persze frissek.

Vásárlás

 • Tioman szigetén nincsenek bevásárlóközpontok, diszkók, bárok és hasonló helyek.
 • A sziget egyetlen bankja (pénzautomatával) a Tekek-i kikötőgátnál (jetty) található. Pénzváltási lehetőség csak a repülőtéren van és Berjaya Beach Resort fogadóterében. Az átváltási kurzus vacak, tehát inkább a szigetre érkezés előtt intézzük el a pénzváltást.

,, De mi van a boltban? Hát, boltból van sok. Körülbelül 25 méterenként van egy belőle, de mindben ugyanazt lehet kapni: kínai tésztalevest, konzervet, kekszet és chipset, kb. ennyi.
Van olyan, amelyikben van fagyi is. Szóval az már luxuscikkes bolt. 
A fenti igen hosszú listából kiszámíthatod bonyolult matemaikai műveletekkel, hogy ha vega vagy, itt tuti éhen fogsz halni. Zöldség, gyümölcs itt nincs, de még kenyeret (toast kenyeret) is csak az egyik boltocskában láttunk, normális kenyér meg még mutatóban sincs. (2018)" forrás

Egyéb hasznos információk

Strandok

Tiomannak vannak olyan strandjai, amelynek közvetlen közelében lehet sznorkelezni.

Tioman sziget a kelet-malajziai Pahang állam partjainál található, és népszerű turisztikai célpont a kristálytiszta vízével, az élénk színű korallzátonyokkal és az érintetlen dzsungelrel borított hegyeivel. A szigetnek számos gyönyörű strandja van, amelyek mindegyike különböző jellemzőkkel és vonzerőkkel rendelkezik. Íme néhány népszerű strand a Tioman szigeten:

Salang strand: A Salang strand Tioman szigetének északnyugati részén található, és a sziget egyik legkedveltebb strandja. A homokos part és a kristálytiszta víz tökéletesek a fürdőzéshez és a búvárkodáshoz.

Juara strand: A Juara strand Tioman szigetének keleti partján található, és híres a szigeten található legjobb szörfös és búvárkodó helyekről. A homokos parton található pálmafák és a gyönyörű tengeri kilátás fantasztikusak.

Tekek strand: A Tekek strand a sziget fővárosában található, és számos szálloda és üzlet található a közelben. A homokos part és a sekély vizek ideálisak a gyerekeknek, és a strandon számos kávézó és bár található.

Paya strand: A Paya strand délkeletre található a sziget központjától, és egy csendes, nyugodt hely a pihenésre és a szórakozásra vágyóknak. A homokos parton található pálmafák tökéletesek az árnyékoláshoz, és a kristálytiszta vízben úszhatunk.

Monkey Beach: A Monkey Beach Tioman szigetének délkeleti csücskében található. A strand különlegessége, hogy a parton sok makákó látható, akik kíváncsian figyelik az embereket. A homokos parton található pálmafák és a hegyek hátterében elterülő dzsungel egyedülálló látványt nyújt.


Programlehetőségek

A turisták jellemzően azért jönnek Tiomanra, hogy búvárkodjanak, sznorkelezzenek, vagy egyszerűen a sziget csodálatos, buja természeti környezetében ellazuljanak, pihenjenek. Klasszikus nevezetességek a szigeten nincsenek. maga a sziget a nevezetesség.

Hajóroncs búvár túra

Van golfozási lehetőség is. Tioman valójában egy szabadtéri állatkert, ahol szabadon lehet látni csomó (veszélytelen) állatot, főleg majmokat. Gyalogtúrák jól követhető ösvényeken

Sznorkel túra a Coral Island-re

Persze ha kenyérdarabokat dobálgatnak a túra résztvevői a korallszirtek tájékán, akkor jönnek tömegben a halak, de valójában maga a víz alatti táj inkébb az érdekes.


Olvasmányos linkek

"Pulau Tioman kis sziget a maláj félsziget keleti oldalán alig 200 kilométerre Szingapúrtól. Mivel nincs komolyabb reptere, az európaiak körében nem olyannyira felkapott hely, bár az is igaz, hogy mi a monszun után, épp szezonnyitásra estünk be. Zsuzsa egykori munkatársa áradozott róla, így úgy gondoltuk hiba lenne kihagyni. Mivel a begyűjtött térképeken a legtöbb búvár zászlócska a sziget utolsó legészakibb megállójánál virított, így a választásunk erre a helyre, név szerint: a Salang nevű falura esett. És valóban, nem döntöttünk rosszul!

Őszintén megvallom, kicsit aggódtam, mikor Mersingben megláttam a zavaros tengervizet. Féltem, hogy hasonlóan járunk, mint Langkawin, ahol ott jártunkkor a monszun által felkavart tenger miatt semmit nem lehetett látni a tengeri élővilágból. Viszont itt, mikor kiszálltunk a hajóból és szembesültünk a gyönyörű kristálytiszta vízzel, a fehér homokkal és a pálmafákkal már tudtam, hogy a bátyámnak ezúttal tudunk majd valamit mutatni a paradicsomi környezetből.

Amúgy Salang maga nem egy nagy hely. Van vagy három nagyobb üdülőtelep, lábakon álló faházakkal, négy vagy öt étterem, két ABC és egy italbolt, ami este 8-kor bezár. Tipikusan az a hely ahol a második este már nevén szólítod az összes embert a falu egyetlen krimójában. Nincs is ezzel baj. Tök jó arcok gyűltek össze a fent nevezett műintézményben, amelynek itt éppenséggel egy BBQ étterem adott helyet. A falu éjszakai szórakozóhelyévé avanzsáló étteremben egész finom halételeket (cápát, ráját) és tengeri herkentyűket lehetett kipróbálni. A maradékot meg általában a települést átszelő patak partján tanyázó varánuszoknak dobálták ki, plusz látványosságot biztosítva ezzel is a turisztoknak.

Alkonyatkor hatalmas gyümölcsevő denevérek rajzottak ki a sziget barlangjaiból és olykor egyik másikban mintha jómagam is a Batman-t véltem volna felfedezni. A csibész majmok ilyenkor estefelé már takarodót fújtak. Rájuk viszont figyelni kellett! Egyáltalán nem voltak ijedősek, viszont olykor elég agresszívan viselkedtek. Zsuzsát meg is kergette az egyik. Ami még undok dolog és sokkal rosszabb a majmoknál: az a sand-fly, a homoki légy. Kis apró szúnyoghoz hasonló bogár, aminek a harapása hetekig nem múlik el, iszonyúan viszket és csúnyán elfertőződhet. Sose heveredjünk le csak úgy a homokra, csakis lepedőre és mindig jó alaposan kenjük be magunkat valamilyen napolajjal, vagy kókuszolajjal. Komoly! Szegény Gyöngyit alaposan megmarták!

No, de visszatérve a tengerhez. A magazinok nem véletlenül hirdették a 70-es években Tioman szigetét a világ egyik legszebb búvárhelyeként. Gyönyörű, épen maradt korallok, változatos tengeri élővilág alig pár méterre a parttól. Az ott töltött hét alatt pipával is becserkésztünk szinte minden említésre méltó tengeri szörnyet. Láttunk cápát, ráját, barracudát, tengeri kígyót, murénát és még teknőst is.

Persze, ha már ott voltunk a mélyebb vizeket is fel akartuk fedezni. Így ismerkedtünk meg egy a szigeten élő, fiatal és - csodák csodájára - magyar lánnyal, Rozival. Rozi pár éve egy nyaralás alkalmával látogatta meg barátnőivel a Tioman szigetet és egy pillantásra szerelembe esett a gyönyörű szigetvilágba és későbbi férjébe, Jamalba. Az amúgy maláj származású srác egy búváriskolánál dolgozott akkor is és most is.

Rendkívül sajnálom, hogy a sziget belsejében nem néztünk alaposan körül. Habár a helyiek nem tartották túl jó ötletnek, biztos izgalmas lett volna egy pár órás dzsungeltúra, vagy egy két nagyobb szikla megmászása. Amit azért mi sem hagytunk ki, az a sziget lepusztult kísértet szállodája! Az omladozó épület a partról és a jettyről is jól látható. Az öböl fölé magasodó domboldalba tervezett hotelt alig pár éve építhette egy vállalkozó, de mint hallottuk elmaradt a turisták özöne és a szállodát be kellett csukni. (2014)" forrás


"Tioman tényleg nagyon szép, de egy idő után kicsit unalmas és hát a szállásunk sem volt valami világszínvonalú, bár teljesen a tengerparton találtunk egy kis bungallót. A természet tényleg érintetlen és gyönyörű. Egyik délután a bungalló előtt snolkeleztünk és órákig játszhattunk egy hatalmas tengeri teknőssel. Itt még snorkellin közben is láthat az ember cápát vagy murénát. A majmok meg a varánuszok látványa egy idő után olyan mintha verebet,vagy macskát látna az ember otthon.

Egyébként macska is van számtalan a szigeten bár olyan szerencséssel, amelyik meg tudta óvni a farkát a varánuszoktól nem nagyon találkoztunk. Már a kiscicáknak is mindnek le van harapva:).Aztán azért itt már van negatívum is bőven. A mi partszakaszunkon összesen 2 "étterem" üzemelt,amelyek 2-től 7-ig zárva tartottak, mondjuk jobban is tették mert mindegyik undorító mocskos volt pedig ilyen téren már nagyon edzettek vagyunk)és egyikben sem lehetett kapni semmiféle alkoholt. A menü egyébként szinte kizárólag mindenféle rizs. Az egyetlen kis party bár pedig, minden másnap zárva tartott. Egyébként ez elég jó volt, szólt a zene meg esténként a szigetlakók mint egy kis család összegyűltünk itt..közös tűzrakás ..lakatlan sziget feelingstb.

Nem nagyon szeretek ,és vigyázok is rá hogy egy egy ember alapján megítéljek egy népet,de elég sok mintavételezés után elmondhatom hogy a malájok nem valami kedves népek, sőt azt is mondhatnám hogy bunkó,paraszt az összes (tisztelet a kivételnek). Pl. az általuk étteremnek nevezett valamiben kér az ember mondjuk sót az ételhez akkor csak megrántják a vállukat, aztán odamutatnak hogy ott van paraszt aztán hozd ide magadnak. Egyébként az árak ázsiai viszonylatban is elég magasak viszont a szolgáltatások nem érik el a thaiföldi szintet, az indonéziait meg még csak meg sem közelítik. Szóval igaz hogy bunkók az emberek de legalább szarok a szállások meg drágák:))). (2009)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes