ÚTIKRITIKA.HU / Kuala Lumpur


hirdetes


útikritikák


Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett |Vélemények| Hasznos információk | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Szállás | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A Merdeka 118, Kuala Lumpur új sztárja, a világmásodik legmagasabb épülete, 679 méter magas, és 2023. novemberében adta át a szultán, de egyelőre (2024. január közepi állapot szerint - még nincs nyitva a publikum előtt)  - Kriszta fotója

Kuala Lumpur dióhéjban

 • Malajzia fővárosának, Kuala Lumpurnak (2024-es becslés szerint) 1,45 millió lakosa van, a vonzáskörzettel együtt pedig, 8,8 millió.
 • Rengeteg helyen zajlik építkezés, roppant gyorsan húznak fel toronyépületeket.
 • Annak ellenére, hogy bevásárlóközpontok, autópályák, irodaházak épülnek, gondoskodnak arról, hogy maradjon kellő zöldterület.
 • A Petronas-tornyok közelében például több száz éves fák láthatók.
 • Kuala Lumpur maláj nyelven annyit jelent, hogy ,, iszapos torkolatvidék".
 • A Petronas ikertornyokat Cesar Pelli argentin építész tervezte. 1998 és 2004 között a világ legmagasabb épületete volt, ikerépületként ma is az.
 • Élhető, könnyen bejárható, nagyon turistabarát város.

repülőjegyek Kuala Lumpurba

Fő látnivalók:

 • Merdeka 118, a világ második legmagasabb épülete
 • Petronas tornyok
 • Nemzeti múzeum (Muzium Negara)
 • KL torony (menara Kuala Lumpur Tower)
 • Központi piac
 • Aquaria KLCC
 • A királyi palota
 • Madár park
 • Masjid Negara főmecset
 • A városhoz közel a Batu barlangok
 • Kínai/indiai negyed

"Vissza a szállodába, zuhany, kicsit lehűtöm magam, majd irány a kínai negyed. Érdekes volt így sötétedés után ismerkedni a környékkel – őszintén szólva így utólag, miután végigjártam a Lonely Planet ajánlott útvonalát, nem vágnék neki így késő este. De akkor már nem akartam félbehagyni, bármily félelmetes volt néhány utca. Még éjszaka is forróság, büdös, kosz és patkányok. Ugyanakkor ezerrel zajlik az élet, utcai kajaárusok, csodálatos régi házak és üzletek – így késő este különös hangulatban. Lenyűgözött, ahogy a hatalmas felhőkarcolók közt egy teljesen más világba csöppent az ember..." forrás

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Van pénzük ahhoz, hogy sok minden korszerű legyen, baromi gyorsan fejlődnek
 2. A Petronas-ikertorony nagy durranás, hiába vannak máshol magasabbak
 3. Nagyon jó kajáldák vannak, a gasztronómiai választék még talán izgalmasabb, mint Bangkokban
 4. Nagy, de nem nyomasztóan nagy a város turista szempontból
 5. Nagyon sok jó vásárlási lehetőség van (olcsóbb, mint Szingapúr)
 6. Szerényebben viselkednek az emberek, mint Szingapúrban
 7. A hétvégéken nyugisabb, rokonszenvesebb az utcakép
 8. Érdekes az etnikai-kulturális mix
 9. Étkezés és szállás vonatkozásban jók az ár-érték arányok, nincs drágaság
 10. Jó a közbiztonság, kevés a kellemetlen arc az utcán
 11. A Brickfields nevű negyede az indiai karakterével (azoknak, akik még nem jártak Indiában)
 12. Jó a metrórendszer, a turista nevezetességek könnyen megközelíthetőek
 13. A helyiek elég jól tudnak angolul, és ez segít a tájékozódásban
 14. A Grab-bel utazás nagyon olcsó: 2024. januárban a reptérről a centrumba, az 55 kilométeres utazás 75 ringgit-be került, ami 5500 HUF-nak felel meg: Liszt Ferenc repülőtér-Sas-hegy 24 kilométer, a taxi  kb. 13,000 HUF - igaz Malajziában 155 HUF-nak megfelelő ringgitbe kerül a legolcsóbb benzin.
 15. Ez a fotótéma

Kriszta fotója

     16. Az Eaton Residences KLCC by Perkasa apartmanházban béreltünk lakást. Kolosszális döntés volt! A nagy tetőmedencéje káprázatos.

Nem tetszett

 1. Nincs sok szép régi épület, a szép modern dolgok mellett nem annyira régi (20-40 éves), ingerszegény épületek vannak
 2. Vannak nagyon szennyezett levegőjű, túl zajos utcarészek
 3. Valamennyire illuzióromboló, hogy a kínai negyed híres Petaling streetjén az árusok nagy többsége indiai. 
 4. Sok, gyakori a barátságtalan közlekedési dugó, főleg ha esik az eső
 5. Ha hőség van és nagyon párás a levegő, akkor fárasztó a városnézés, köd is gyakran van
 6. Túl sok a felhőkarcoló, túl modern, túl sok az építkezési zaj
 7. A gyalogosok fegyelmezetlenül közlekednek
 8. A nevezetességek közötti gyalogos közlekedés gyakran érdektelen szakaszokon keresztül vezet
 9. Túlzásba viszik a légkondicionálást
 10. Hiányzik a városból a finomság, az ízlésesség, elég kaotikus, stresszes
 11. Drágák a belépőjegyek
 12. A malájok kedvességéhez képest a kínaiak kevélynek tűnnek, az indiaiak pedig valahogy szánalmasaknak. 
 13. Vannak utcák, negyedek, ahol a házakat már nem szépítik, nincs műemlékvédelem

Kriszta fotója

14. A Batu Cave-nél a túl nagy tömeg

Kriszta fotója

Vélemények

Pár napot töltöttünk Kuala Lumpurban. Csak tömegközlekedést használtunk, mert olcsó és megbízható. Megnéztük a látványosságokat: Batu Cave, felmentünk a KL Towerbe, körbesétáltuk Petronas tornyokat, és a Kínai negyedet. A KL Tower kilátás szempontjából jobb mint a Petronas tornyok, mert magasabbra lehet felmenni és olcsóbb is valamennyivel, de azért megkérik az árát.

Penang és Langkawi után visszatértünk Kuala Lumpurba, ahol még két napot töltöttünk. Megnéztük a Mardeka Square-t, a Bangunan Sultan Abdul Samad-ot, illetve a nagyon híres Central Market-et is, ami csak hétvégén van nyitva.

Másnap, hazaindulás előtt körbesétáltuk a hatalmas Perdana botanikus kertet, és megnéztük egy lepkeházat is. Ez követően meglátogattuk az összes vallás templomát a városban. Először a Masjid Jamek mecsetet, majd Tokong Thean Hou budhista templomot, majd a The Holy Rosary katolikus templomot és végül a Sri Maha Mariamman hindu templomot. Hatalmas élmény volt ezt a 4 vallást látni szinte egyszerre.

(Cs. Zoltán, 2022)

Petronas - Kriszta fotója

,, A nagy fejlődéssel összhangban alakult a maláj fővárosi élet a mindennapokban. A mérleg egyik serpenyője a munka, pénz, kínálat a másik a vásárlás, evés, szórakozás. Az új városnegyedek tele vannak óriási toronyházakkal, irodaépületekkel, bankokkal ahol visszafogottan elegáns és jól öltözött fiatal férfiak és nők dolgoznak napi 10-12 órát. A közeli óriás mélyhűtött plázák széles körben kínálják az életvitelhez szükséges divatos márkákat és kiegészítőket: Channel, Dior, Jimmy Choo, Ralp Lauren, Luis Vitton üzlet mindegyikben van. valószínűleg a nagy kínálat miatt is a ruhák, kiegészítők, táskák nem drágák ( nagyjából hasonló áron kaphatóak mint otthon, de lehet hogy nagy nevek sokkal olcsóbban) és a sok olyan márkából is válogathatnánk ami Magyarországon nem ismert vagy el sem érhető…. Amit nagyon nem értettem hogy egy országban ahol a leghidegebb a 22 fok egész évben miért árulnak szőrös csizmát, sálat, meleg pulóvert azaz egész téli kollekciót minden üzletben. Hisz hiába van naptárilag november izzad mindenki. Két opció jutott eszembe a túristák miatt vagy maguknak, hogy tudjanak vásárolni a túlhűtött üzletközpontokban.

A szabad közös tér, kávézó terasz vagy park nincs, egyedül a Petronas tornyok mögötti nagy rendezett parkban élvezhetik a napot és a természetes levegőt az emberek munka vagy a vásárlás után. Ha valaki nem figyel oda napokat el tud tölteni a légkondicionált terekben anélkül, hogy kimenne a szabadba.( Különösen hogy a nagyobb irodaházak bejárat előtti szabad területe is hűtött néhol) " forrás


,, Bepillantottunk a Central Market kis butikjai közé is, ahol szinte bármi kapható, ami szem szájnak ingere. Ahogy csak az egész városban, itt is megtalálhatóak a különböző kultúrák hagyományos kis „kütyüjei“, kávézók, gyorséttermek és sok-sok kedves, barátságos ember. Ezután végigsétáltunk Chinatown utcáján a piros lampionok alatt és hirtelen teljesen más világban éreztem magam. Bár bevallom őszintén, ezen a ponton kicsit elment az étvágyam a szemem elé táruló felakasztott húsok és nem túl higiénikus elkészítésük láttán. (2019)" forrás

Kriszta fotója

,, Kuala Lumpur a világ második legbarátságosabb városa (Vancouver az első).  Néhány éve arra jártamban, én is tapasztaltam a kedvességet és a barátságosságot. Kicsit paráztam, mert ugye muzulmánok, meg a rosebb tudja, hogy mikor golyózik be valamelyik mártírjelölt, de nem volt baj,. Viszont a város számomra kurva unalmas volt még a dupla toronnyal is (a Sean Connery filmből). Szépen 3 óra alatt megnéztem mindent, amit édemes volt a Hop On Hop Off busszal, és a többit az smafu.

Viszont meg akartam kóstolni a világhírű laksa levest, ami kókuszos, currys és van benne minden fincsi csirke, rákocska amiket szeretek. Sört nem találtam csak 40 perc séta után, és a reggeli kávé is gond volt, mert nem volt. Csak tea.. Ráadásul valami muzulmán ünnepen mentem hétvégén, baj volt a pénzváltással is. Végre találtam egy kifőzdét ahol volt laksa leves, hideg sör és utána eszpresszó kávé is. Boldogan bezabáltam a levest, ami nem volt szenzációs, mert ezt a thaiak jobban csinálják, csak máshogy nevezik.

Mikor fizettem és kölcsönösen imádkozásra összetett kézzel hajlongtunk és végre bandukoltam vissza a hotelembe, nagy kiabálás mögöttem. Három-négy srác fut felém, és már tudtam, hogy most elrabolnak eladnak az ISIS-nek vagy az Al Kaidának, és magas váltságdíjért engednek csak el, amiből nem lesz semmi, mert nincs pénzem váltságra. El lesz nyiszálva a nyakam miközben néhányszor meghallgatom az Allahu Akhbart, és a kurva rozsdás bárányszeletelő kés mélyen a nyakamba hatol, amíg a turbános geci, el nem választja a fejemet a törzsemtől. Ettól kezdve én is egy áldozat leszek, egy név, egy szám akiket a paradicsomkertbe vágyók a 71 szűz kurva reményében eltettek láb alól.

Mikor beértek, akkor láttam meg az egyik srác kezében a pénztárcámat. Mosolygott és mondta angolul, hogy mennyire örül, hogy utólért, mert nem is tudná hol keressen, ha elvesztem volna. Átadta az ottfelejtett pénztárcámat, kb 1800 dollárral, tán 200 euróval, valami maláj pénzzel, és 20 ezer thai bath-tal, a Visa és Mastercardról már nem is szólva. Mikor előrántottam egy százdollárost a kedvességéért, a többiekkel együtt megjátszott nevetős rémülettel utasították el és szabadkozva elrohantak." (R.G., 2019)

Kriszta fotója

,, Taxi helyett GRAB-ot rendeljetek, mert sokkal olcsóbb. - Hop-on hop-off városnéző busz, mely megáll a legtöbb látnivalónál, a jegy 24 órán keresztül használható. - Van egy helyi ingyenes járat, is melyet sajnos csak az utolsó nap vettünk észre.🤨 Tettünk egy kört azzal is, és valóban ingyenes volt! (Nagyon kevés az európai turista.) - Jalan Alor (ízek utcája, a Bukit Bintang negyedben) - Thean Hor kínai templom, ami gyönyörű! (A hop-on hop-off busz itt nem áll meg!) - Batu Caves-hez délelőtt menjetek, mert nagyon meleg van. - Indiai negyed, ahol nagyon finomakat ettünk, nagyon olcsón. Ezen kívül ne hagyjátok ki a sok érdekes gyümölcsöt!!! Kuala Lumpur fantasztikus, minden percét élveztük! " (n.m., 2020)


Ez a hétmilliós nagyváros valahogy emberléptékű tudott maradni. A felhőkarcolók mellett rengeteg a dzsungeles zöld terület, szerethető egyensúlyban van a fejlett technológia Ázsia kócos bájával és ami az én szememben a legtöbbet ér, hogy minden vallás és kultúra egyforma tiszteletet élvez. A magasvasúton egymás mellett utazik a fényes selymekbe öltözött, homlokán piros bindit viselő hindu férfi a csadorba burkolt muszlim asszonyokkal és a tűsarkú cipős,miniszoknyás kínai lányokkal. Senki nem néz furcsán a másikra. Remekül megférnek egymás mellett a különböző hitűek templomai is, sőt az összes vallási ünnep munkaszüneti nap, így van olyan év, hogy 46 napot nem kell dolgozni menni. (2020) forrás

Kriszta fotója

Szállásválasztás

Bőséges a választék. Annak, aki jó hotelbe szeretne menni, ajánlott egy olyan választása, ami a központban van, egy-két bevásárlóközpont közelében. Az olcsóbb hotelek kicsit kijebb vannak, kicsit lepukkantabban néznek ki, de simán vállalhatóak. A legolcsóbb kategória kevésbé ajánlott. Biztonsági, zaj- és büdösség szempontok szerint is kerülendőek.

Airbnb és apartmanbérlés- prímán működik. A lenti képen található Eaton Residences a remek példa rá. Egy egyhálós, nappalis, kb.felszerelt konyhás lakás egy pár éves épületben olcsóbb, mint egy jó négycsillagos hotel. 15 percre a bevásárlóközpont minden földi jóval, az utca másik oldalán a metrómegálló, az 51.emeleten pedig egy remek medence. Nyilván a jövőben még sok ilyen épületet fognak megnyitni. A recept kb. az, hogy a kínai befektető megépíti, az indiai kibérli és működteti. Mivel szinte csupa pasi vesz részt az üzemeltetelésben, a finomabb részletek kimaradnak. Nincsenek díszpárnák, szegényes a konyha felszereltsége, de ennyit a remek szállásért simán be lehet vállalni. Hátránya, hogy sok apartmant cégek üzemeltetnek, nincs személyes kontakt, ha valami nem stimmel.

"Minden van a lakásban, de csak a minimum. 2 darab mindenből, maximum 4. Tányér, bögre, kanál és villa. Kés viszont sehol sincs, max egy éles szeletelő kés. Ami hiányzott, mi megvettük. Kenőkést így vettünk hármat, szépen vittük lakásról lakásra. Mosókapszulát, sót és kávét is. Európában megszokott, hogy használható maradékokat talál az ember az airbnb konyhájában, itt nem. KK"

"Hatalmas trollok lettünk a medencében, de nem volt más választásunk. Reggel 10-es nyitáskor kb.harmincan vártunk arra, hogy a vízbe mehessünk. 10-kor mindenki bevetette magát a medencébe. Huszonöten szelfiztek, egy háromgyerekes család és a magyar pár fürdött és úszkált a medencében. És a szelfizők csúnyán néztek, mert a fürdőzők a lágyan fodrozódó vizet felkavarták. Úszással. Hát, így jártak. Csak ebben a medencében le lehetne forgatni egy jó kis dokumentumfilmet, kb. életem az instán címmel. A pucsítós, lelkesedős fotózások után sokan simán szárazon mennek vissza a lakásba megszerkeszteni a képeket. Úgy érzem, valamit közben elfelejtettek. Kr"

Az Eaton Residences KLCC apartmanház medencéje  - Kriszta fotója

Hasznos információk

,, Ami a HOP-ON HOP-OFF buszokat illeti, kicsit azért eltért az elképzelésünktől és eddigi tapasztalatainktól. Megesett, hogy majdnem egy órás várakozás után olyan rozoga buszra szálltunk fel, hogy még a következő megálló előtt lerobbant és várhattunk a következőre, szintén nem keveset. A legpoénosabb szituációnk is pont ezzel kapcsolódik össze. Lett volna még pár hely, ahol szívesen leszállunk a buszról, de mivel sokat kellett várakozni féltünk, hogy nem találunk vissza a hotelba, így úgy döntöttünk nem kísértjük a sorsunkat és a nyitott tetőről csodáljuk ahogy kigyúlnak az esti fények. A vicces része a kalandnak az volt, hogy még így sem értünk vissza a hotelhez, a sofőr ugyanis úgy döntött aznapra elég a szolgálatból és kirakta a turistákat az ún. Titiwangsa megállóban, mondván innen tömegközlekedve menjünk tovább. A megálló neve egy életre megmaradt és mostmár nagyokat nevetünk rajta, akkor viszont inkább döbbenten néztünk, hogy mi is történik és onnan vajon hogyan jutunk „haza“. (2019)" forrás

Közlekedés

 • Elég olcsó a taxi, kilométerenként kb. 60 HUF. De még jobb és olcsóbb a Grab, ami teljesen jól működik.
 • Mindenképpen érdemes kipróbálni a metrót, ami magasvasút is, mert külön programnak is elmegy, akár céltalanul utazva is.
 • Nagyon jó a tömegközlekedés, megfizethető is
 • 11 vonalon járnak a metrókocsik, ultra modernek az újak, a 30 éveseken már látszik a kor. De mindenhol nagy a tisztaásg, működik a légkondi és nagyon kellemes az egész.
 • Van metró és monorail, mindkettő gyors és pontos, csak az egyik a város felett megy, a másik alatta.
 • A legfontosabb és legegyszerűbb szabály: mindig az ellenkező oldalra kell nézni az úttesten való átkelés előtt, mint otthon.

Metró (azaz Rapid Trasit) MRT

Mindkettőre előre kell jegyet venni. 4-8 automata áll rendelkezére. Minden automata kiírja, milyen fizetési módot fogad el, de sajnos csak az utolsó fázisban. Érdemes kis címletekkel felszerelkezve nekivágni a token beszerzésnek, olyan automatát nem láttunk, ami az ötvenest elfogadná. Amikor látunk egy - egy embert idegesen rohanni a következőhöz, csak annyit jelent, hogy működik ugyan, de pl.kártyát nem fogad el. Nincs szingapúri megoldás, hogy a hitelkártyádat húzza le a rendszer egyenesen. Két opció közül választhatunk. Vagy egy előre feltöltött kártyáról húzzuk le egyesével az utazásokat vagy minden utazáshoz külön tokent veszünk az automatából. Ha nehéz előre pontosan tervezni, sétálgatunk, szeretünk gyalogolni, a tokenes a nyerő. Egy családnak, két gyerekkel, kötött programmal a kártyás lesz a megoldás. Befelé és kifelé is kapukon kell menni. Így a csalásokat minimalizálják.

"Az automata, nagyon egyszerű, kifejezetten hülyebarát. Zöld gomd az English, de a maláj feliratokkal is szépen meg lehet venni a tokeneket. A kártya feltöltése csöppet bonyolultabb csak. Arra senki se számítson, hogy a pultban ülő kislány fog neki jegyet kiadni. Mert nem tud. Angolul sem, hiába van odaírva, hogy információ. Kérdezel, int az automata felé, szolgáld ki magad. Próbálkozol még egyszer, erre benyomja az automatán a gombot és három nyelven kezd el orítani a hangszóróból, hogy az automatánál tudsz jegyet venni. Megértettük. Kr"

Az árak , rövid távon, sajna olcsóbbak a pesti áraknál. A három megállós token 1.70.- ringgit 128.- forint. Nyilván a hosszabb utazás drágább lesz, de a nevezetességek nincsenek nagyon messze egymástól. Petronas KL Sentral, központi vasútállomás monoraillel 3.60.- per fő. Vannak nyugdíjas- és diákkedvezmények is. A tokent/kártyát érvényesíteni kell a beengedő kapunál és a kiengedőnél is.

Egyetlen negatívumot tudunk írni: a legrégebbi, központi állomásokon bizony meglátszik az idő. De ezt a malájok is tudják, el is kezdték felújítani pl a Masjid Jamek állomást. Még az elején járnak, kicsit kaotikusan kezdődik.

-

Kriszta fotói

Csak nők által használható metrókocsik (a tapizások kiküszöböléséhez) - Kriszta fotója

Monorail

Nagy kedvencünk a zöld vonal. De mindegyikre igaz, hogy egyrészt érdekes, mert a helyiek járnak vele, másrészt is érdekes, mert a nagy és tiszta ablakaiból menet közben várost lehet nézni.

Kriszta fotói

A Monorail-en cigiző 740 ezer forintnak megfelelő pézbüntetést kap vagy/és max. két éves börtönbüntetést - Kriszta fotója


,, Hamar kiderült ugyanis, hogy tömegközlekedni nem olyan egyszerű: nincsen például korlátlan napi/heti jegy, ami az összes járműre jó lenne, bárhova is mész; van ugyan touch&go kártya, de azt a tanácsot kaptuk egy helyitől (aki maga jött oda hozzánk a KL Central Állomáson, gondolom látta milyen elveszetten keressük merre az arra), hogy minden út előtt vegyük meg a jegyet egyenként. Ez éri meg esetünkben a legjobban. Az volt a tapasztalatunk, hogy minden esetben érdemes mérlegelni az Uber használatát. Főleg ezek miatt:
Sokszor olcsóbban jöttünk ki, mint a tömegközlekedés. Két főre különösen, főleg ha azt nézem, hogy egy úton belül a tömegközlekedésnél sokszor át kellett szállnunk másikra, és ellentétben Budapesttel itt a vonaljegy nem érvényes átszállásra. Újra jegyet kellett vennünk. Persze ezek a különbségek nem nagy összegek (3-400 Ft), dehát sok kicsi sokra megy.
Arról nem is beszélve, hogy a gyalogos közlekedésre kiépített járdák megmagyarázhatatlan okból nincsenek, vagy nagyon hiányosak. Nem egyszer kellett 3 sávos út szélén sétálnunk, vagy naponta többször zebra hiányában átkelni az úton. Az Uber pedig házhoz visz. (2016)" forrás

,, A nagy melegnek, az olcsó benzinnek, a rossz minőségű járdáknak, az építkezéseknek köszönhetően szinte alig sétálnak emberek az utcákon. Még egy év után is néha meglep, mennyire nem találkozom senkivel. Az mondjuk igaz, hogy a gyalogosnak felettébb szemfülesnek kell lennie, mert néha elfogy a járda, a zebrák csak illendőségből vannak felfestve, és ha egyszer véletlen zöld van a gyalogosnak, akkor se állnak meg az autósok szívesen, bárhonnan jöhet egy motoros, előszeretettel használják a járdát is. De mindezek mellett, alig van baleset. Szóval a legjobb módszer itt, jól körülnézni és határozottan átmenni az úton, ha zöld a lámpa, ha nem, mert van olyan kereszteződés is, ahol a gyalogos lámpa egyszerűen nem vált át zöldre. 😉 (2017)" forrás

Gyakori a járdára parkolás - Kriszta fotója

Étkezés

 • Nagyon olcsón lehet étkezni, ha nem turistás étterembe megyünk. Akár 400-500 forintnak megfelelő összegből is jól belakhatunk.
 • Minden féle, fajta, ízű étterem megtalálható. Kifizethető. Simán.

" A Pavilionban a Pauls-ban 2 főétel, egy side salad, egy víz és egy kóla 10000.- forint alatti összegbe került. A szervizdíjat automatikusan hozzászámolák. Hát, ilyen minőségben egy pesti plázában ezt nem tudom utána csinálni. Kr 2024 január"

"Vacsorázni átmentem a Bukit Bintang városrészbe, sok helybéli javasolta, hogy ott a legjobb az éjszakai piac. Végre kipróbáltam a rettenetes szagáról nevezetes duriánt. Ez egy gyümölcs, amelyet penetráns, rothadó szaga miatt még a repülőterekről is kitiltottak. Hát, az íze sem tett a gyümölcs rabjává. Jóval nagyobb élményt jelentettek a pálcikákra tűzött húsok, gombák, zöldségek, melyeket az orrunk előtt sütöttek meg, aztán különféle szószokba mártogathattuk őket. Kipróbáltam a helyi kávét is, amely a teh tarik, azaz a húzott tea mintájára készül, csak épp kávéból. Sokszor átöntögetik jó magasról két edény segítségével, amitől különösen laza és habos lesz." forrás

Az irodaházi dolgozók hétköznapi ebédelése - Kriszta fotója

,, A Jalan Anor utcá a street food mennyország. Amilyen ázsiai kaja itt nem volt, az talán nem is létezik. Ugyanakkor valahogy az az érzésünk, hogy maláj konyha mint olyan, nem létezik. Van kínai, indiai és minden egyéb, ezeknek a helyi változatai, de 2 hét utcai evés után még mindig nem tudnék megnevezni egyetlen igazi tisztán maláj ételt. Életünk első békája is lecsúszott. Íze, mint a csirkéjé.

Street foodozásra egy másik helyet is kipróbáltunk a kínai negyedben, a városrész neve: Madras Lane. Utólag tudtuk csak meg, hogy a város egyik legjobb Asam Laksa lelőhelyére bukkantunk. Zoli kevésbé volt oda érte.😀 Tény, hogy koszos is volt, meg büdös is, dehát istenem! Azoknak, akik Indiába készülnek edződniük kell.😄
Az Asam Laksa egyébként a malájok büszkesége, egy kiadós csípős, fűszeres leves, amit rendre beválasztanak a világ 50 legfinomabb kajái közé. (2016)" forrás


Imádom a helyi ételeket is! Ha egy elegáns éttermbe ül be az ember,vagy a milliónyi ínycsiklandó illatot árasztó utcai kifőzde kínálatából választ,garantáltan isteni kaját fog kapni! És azok a gyümölcsök! Végem van a színes és csábító illatú trópusi gyümölcsöktől! Az út szélén,a közértekben vagy a reggeliző helyeken megpucolva, felszeletelve,nyársra húzva kínálják,csak ezen el tudnék élni egész hátralévő életemben! forrás

Vásárlás

Kuala Lumpurban több hatalmas, szép bevásárlóközpont található, amiket akkor is érdemes meglátogatni, ha nincs igazán vásárolni való kedvünk. Látványosak és kitűnő lehetősége arra, hogy a helyi emberek zsongását nézzük. Ajánljuk például a KLCC-t (Kuala Lumpur City Centre-t), akár étkezéshez is, mivel jó nagy food court-ja van, de sok jó a la carte étterme is van. Családosoknak biztosan jó program. A KLCC hatalmas és óriási az áruválaszték. Az egyik legszebb ázsiai bevásárlóközpont. Este is nagyon látványos, főleg a park része. Közel van a Petronas ikertornyokhoz.

,, A várost járva és az üzletházakba betévedve folyamatosan éttermekbe, kifőzdékbe, gyorskajáldákba botlik az ember ezért olyan érzése van hogy Kuala Lumpur egész nap eszik. Az üzletházak és boltok mennyiségét nézve pedig az, hogy vásárol. Egész nap vásárol és közben megéhezik. Az éttermek sem drágák (otthoni árakhoz viszonyítva) viszont a gyorskajáldákban, helyi kifőzdékben kifejezetten olcsón (is) ehetünk különösen ha az éppen aktuális ebéd menüt választjuk, a legolcsóbban pedig a kínai zöldség piac környékén találunk valamit … igaz ott ki tudja mit tesznek a levesbe.

Egyébként a kínai negyed legérdekesebb része a zöldség és hús piac, bár a szagokhoz és a cicákhoz a ketrecben a hentespultnál hozzá kell szokni. A többi a Lonely planet és a helyi turista útmutató szerint izgalmas látnivaló a taoista templomok kivételével nem igazán fogott meg. A legnagyobb terület egy szerintem otthon is ugyanilyen és ugyanezt kínáló bóvli piac, (ahol azért vettem egy “igazi” Ray Ban tokot a szemüvegemnek 700 Ft-ért mert az előző sajnos eltört) illetve a Központi Piac épülete aminek a kínálata igényesebb, de sajnos elvesztette a jellegét azzal, hogy teljesen felújítottak, és modernizáltak természetesen többek között légkondicionálóval. és fotocellás ajtókkal.

Az éjszakai Kuala Lumpurt elnézve Frank Sinatra New York, New York slágerének egyik sora jutott eszünkbe: I want to wake up in that city / That never sleeps. Hajnal háromkor ugyanolyan forgalom volt a Bukit Bintang kereszteződésében mint nappal, a mozik éjjel egykor még indítatnak egy vetítést, a masszőr lányok is kínálják a szolgáltatatást, bár ők már nem ugyanazok az egyenruhás nők akik nappalos műszakban – tényleg – masszíroznak.

Minden kapható és minden eladó jó áron. A hiradástechnikai és elektronikai eszközök kifejezetten olcsóbbak, átlagban 25% -al jobb áron hozzá lehet jutni ezekhez mint otthon. Figyelembe véve hogy sokat közülük itt vagy a szomszédos országokban gyártatnak le a nagy cégek nem meglepő annyira. " forrás

Piaci ,,szimmetria" - Kriszta fotója

,, Central market...nos, a benne árult dolgok megintcsak nem a mi ízlésünk, bár kétségtelen, hogy a petaling streetes kínai hamisítványok helyett, itt főleg kézzel készült dolgok között lehet kutakodni. Nekem inkább kívülről tetszett, mint belülről. Maga az épület ugyanis Art Deco stílusban lett tervezve és megőrizve az utókornak. (2016)" forrás

A steril Central Market - Kriszta fotói

Szórakozás

Meglepően sok és jó szórakozóhely van, igaz a legjobb diszkók, bárok elég drágák is. A diszkókban egy 3 dl sörért 1500-2500 forintnak megfelelő helyi pénzt is elkérnek.

A maláj turisztikai hivatal szervez sokszor zenés-táncos előadásokat. Színvonalasak, jók, ingyenesek, csak éppen elég nehéz őket megtalálni. Marketingben még van hová fejlődniük.

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel Citin Seacare Pudu, Lantern Hotel

3 csillagos: Hotel Swiss Inn, Pacific Express Hotel

4 csillagos: Hotel Traders Kuala Lumpur, Implana KLCC Hotel

5 csillagos: Hilton, Hotel The Majestic

Ezen a linken könnyen megtalálhatja a különböző hotelek  különböző ajánlatait Kuala Lumpurban.

"Még amikor az Air Asia-s repülőjegyeket vettük, a repülőjegyhez kaptunk nagyon jutányos áron transzfert is, amit az Air Asia birtokában lévő SkyBus biztosít, s ami Kuala Lumpur központi pályaudvarához, a KL Sentral-hoz visz be a reptér LCCT termináljától. A szállás helyének kiválasztásakor ez volt az egyik szempont, a másik pedig az, hogy bár központi helyen lenne jó lakni, de semmiképp sem szerettem volna szállást KL nightclubokkal telezsúfolt részén (Bukit Bintang), egyrészt a közbiztonság, másrészt a hangzavar miatt. " forrás


"Mindenképp ajánlott valahol a központban hotelt keresni, mert ellenkező esetben sok időt és pénzt pazarolhatunk az utazásra. Óriási dugók vannak. Mi a Swiss Garden nevű szállodában laktunk, melynek jó volt az elhelyezkedése. Sétálás közben viszont láttunk egy másik hotelt, amit szintén tudunk ajánlani mindenkinek, mert az talán még jobb helyen van, mint a Swiss Garden. A hotel neve: Ancasa Hotel. " forrás


.. Állati jó döntés volt nem a városközpontba foglalni szállást és nem hallgatni az interneten olvasottakra. Hiába a sok ajánlás az olcsó és központi elhelyezkedésű kínai negyed hosteleire vonatkozóan, úgy döntöttünk kimegyünk a külvárosba. Miért jó "Zuglóban" lakni? Hát pl. mert napi 3-4000 Ft-ért (ennél többet nem szeretünk szállásra költeni) nem kell egy lepukkant hostelben lakni, ahol még ablak sincs, pláne nem kell senkivel megosztani a privát teredet (ami valljuk be, egy-egy napra poén, 10 hónapig már sok). Vállalom, hogy utálok minden, magukat hostelnek és backpacker szállásoknak kikiáltott helyet. Vagy annyira igénytelen a hely, hogy kénytelen vagy a szobádon kívül csövezni, amíg el nem jön az alvásidő; vagy a másik, hogy tele vannak részeg, idióta turistákkal. Mostanra már nem érdekel minket, ha 1 órát tömegközlekedni kell a nevezetességekig a szállásról. Időnk úgyis annyi, mint a tenger." forrás

Közbiztonság

Kuala Lumpurban is az a helyzet, hogy kellő körültekintéssel el tudjuk kerülni, hogy meglopjanak vagy kiraboljanak. A maláj főváros közbiztonság szempontjából nincs rosszabb helyzetben, mint a legtöbb európai nagyváros.

A legjellemzőbb bűnözési mód az, hogy motorosok kikapják a turista válláról a válltáskát. Főleg a lányoknál, nőknék próbálkoznak ilyesmivel, a gyöngeségük miatt. Azt javasoljuk, hogy a táskát a felső testünk elülső részén hordjuk, és a kezünket is tartsuk rajta, ha nagyon forgalmas, vagy éppenséggel nagyon kihalt helyen járunk. Az úttest felé eső részén ne legyen bármi olyan rajtuk, amit könnyen kiragadhatnak motoros rablók. A legfontosabb szabály azonban az, hogy ne legyen náunk egy helyen az összes pénzünk és az útlevelünk. Soha nem spóroljunk a szállodai, hostel széf szolgáltatása vonatkozásában. 

--------------------------------------------------------------------------

Ha kirabolnak minket, akkor forduljunk a rendőrséghez, s ha útlevelünket is ellopták, akkor a magyar konzuli hivatal: 

Cím: Level 11, Wisma Goldhill, 67, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur

Telefon: +60-3-2020-1072 vagy  +60-3-2020-1073

Ügyelet (0-24): +60-16-323-9502 - Csak bajba jutott magyar állampolgárok számára

Konzul: Fodor Zsolt

E-mail: consulate.kul@mfa.gov.hu

Ügyfélfogadás: hétfő, szerda, péntek: 9.00 -12.00

--------------------------------------------------------------------------

Saját testi biztonságunk dolgában Kuala Lumpurban nagyon óvatosnak kell lennünk gyalogoskémt. Még a zöld közelekdési lámpánál is óvatosan menjünk át az úttesten. Eleve ellenkező irányba kell nézni, mint otthon, plusz sok helyen a zebránál nincs lámpa. És nincs automatikus előnye a gyalogosnak. Sok helyen van a 4-6 sávos városi út felett híd, ajánlott a használata.

Sok az építkezés. Az épitkezéásek mentén mozogjunk óvatosan, mert előfordulhat baleseveszély.

Visszatérve a lopásokra, rablásokra, e tekintetben Kuala Lumpurban azért sokkal rosszabb a helyzet, mint Szingapúrban. Íme egy konkrét eset, ami magyar utazókkal esett meg: 

,, Éjfél körül járt az idő. Már javában pörgött az éjszakai élet, a klubok előtt többen cigiztek, mások arra vártak, hogy bejuthassanak a szórakozóhelyekre. Néhány száz méterrel odébb viszont már szinte üresek voltak az utcák: egy-két motoros cikázott oda-vissza. A nagy zsivaj után jólesett a csend. Azzal viccelődtünk, hogy itt aztán könnyen vesedonorok lehetünk, de eszünkbe sem jutott, hogy bármi baj történhetne.

A kihaltnak tűnő utcán egy motoros közeledett felénk szemből, majd elhajtott mellettünk. Fel sem tűnt, hogy pár méterrel mögöttünk megállt, és visszafordult. A következő pillanatban már azt láttam, hogy útitársam rohan a motoros után, próbálja visszaszerezni a táskáját, de hirtelen hasra esik.

A válltáskában volt mindenünk: az okmányaink, a fényképezőgépünk és a szobakulcsunk is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy legalább az én telefonomat nem lopták el, azt a zsebemben tartottam. Felfoghatatlan volt, ami történt. Útitársam sokkos állapotba került, órákig sírt és reszketett. Nem csoda, ott álltunk a világ másik végén, és fogalmunk sem volt, hogy jutunk majd haza.

Egy taxis jött oda hozzánk, kérdezte, mi történt. Elmondtam, hogy kiraboltak, és mindenünk a táskában volt. Azonnal felajánlotta, hogy elvisz minket a rendőrségre, ahol feljelentést tehetünk. Többször is mondtam neki: nincs pénzünk, nem fogunk tudni fizetni, de nem törődött vele.

A kocsiban próbált megnyugtatni minket, azt mondta, rosszabbul is járhattunk volna. Kuala Lumpurban gyakoriak a rablások, több turistának késsel vágták le a válláról vagy a derekáról a táskát. De olyan esetről is mesélt, amikor ellenszegültek a rablónak, aki válaszul megkéselte áldozatát.

A rendőrségen kiderült, hogy a turisták ügyeivel egy másik kapitányság foglalkozik. Korábbi segítőnk, a taxis szó nélkül átvitt minket oda is. Ott felvették a jegyzőkönyvet, és kaptunk egy cetlit a magyar nagykövetség címével és telefonszámával. Már az ajtóban voltunk, amikor utánunk szólt a nyomozó, hogy hétfőn próbálkozzunk, mert hétvégén nincsenek nyitva a külképviseletek.

Szombat hajnali öt óra volt, és ezzel még nem volt vége a rendőrségi hercehurcának. Egy járőrrel el kellett mennünk a helyszínre, hogy ott pontosan megmutassuk, hol raboltak ki minket. Később kiderült, erre azért volt szükség, hogy ellenőrizzék, van-e térfigyelő kamera az utcában. (2017)" forrás

Egyébb hasznos információk

1. ,, A WC használat itt számomra egészen érdekes. Van rendes angol WC és van a guggolós fajta, de ami mindkettőben van, az a “bidé” itteni megfelelője, ami egy kis csap, zuhanyfejjel ellátva a WC mellett. Na most, ami ebben nem annyira kellemes, az az, hogy ha az angol WC-ben használják ezt a csapot, akkor elárasztják a padlót is vízzel, meg hát ki tudja mivel, és ha hosszabb szoknyában/ruhában/papucsban van az ember, nem túl higiénikus érzés használni a mosdót. A mecset mosdóiról meg ne is beszéljünk, ahova elvileg cipő nélkül kellene bemenned, de néha biztosítanak lábujjközti papucsokat, amiket felváltva használnak az emberek. 😉 (2017)" forrás

Látnivalók

Kuala Lumpur látnivalóiról itt épül külön tartalom

Olvasmányos linkek

"Kuala Lumpur épp olyan, amilyennek elképzeltem. Keveredik benne a múlt és jövő. Egymást érik a 100 éves épületek és a hipermodern felhőkarcolók. Váltják egymást az indiai, kínai, muszlim, nyugati stílusú épületek, éttermek, emberek. Van a városnak valami lenyűgöző kisugárzása. Modern, de közben őrzi a múltat. Nem túlzsúfolt, pedig sok az épület egymáshoz közel. Nem koszos, pedig lenne rá oka. Az emberek köszönnek a járókelőknek, mint valami kisvárosban. Azt mondhatnám, hogy élhető város. Felkerült a kedvenc fővárosaim listájára. " forrás


"A mecsetekbe természetesen nem lehet belépni hiányos öltözetben, de a hindu templomokban szinte elvárás, a metrón meg senkinek sem tűnik fel egy rövidnadrágos alak, mert annyifélék az emberek: hidzsábot viselő muszlim nők, hinduk tradicionális öltözékben, kínai tinédzserek manga figurának öltözve, rákvörösre sült európaiak I LOVE KL pólóban. Sőt: Gangnam Style-os pólót hidzsábbal viselő kínai." forrás

Kriszta fotója

"Megdöbbentő élmény volt a maláj nemzeti múzeum: a világ bármelyik nemzete nyugodtan felbérelheti azt, aki a tárlatokat tervezte. Professzionális, informatív, jól vitrinezett, jól megvilágított múzeum volt, arról nem is szólva, hogy lényegében ingyért. Ázsiában már sok megdöbbentően magas színvonalú kiállítást láttunk, jó volna, ha végre Európa is észbe kapna és túllépnénk az üvegvitrinbe kontextus nélkül behajigált tárgyorgián, és az jobb alsó sarokban sárguló A4-es fehér lapon." forrás


"Állítólag Kuala Lumpur a Föld 5. legkeresettebb városa, amit el is hiszek, mert ha én egyszer Ázsiában járok, ide biztosan beugrok legalább egy napra, mert olyan kajáik vannak, hogy azokat nem lehet kihagyni!!! A várost úgy képzeljétek el, hogy nagyon meleg van(ált. 29 fok, de mi most pont a legmelegebb hónapban jöttünk, szóval még ettől is melegebb van), jó magas a páratartalom. Vannak szegény részek, ahol nyomorékok kéregetnek az utcán, meg este vigyázni kell, hogy ne lépj rá egy óriás csótányra, na meg vannak a gazdag részek, ahol oly nagy a fényűzés, hogy káprázik a szemed. Hatalmas plázáik vannak(KLCC, Pavilion), melyeket dugig töltöttek Gucci-val, Loui Vuiton-nal, és a többi számunkra megfizethetetlen márkával." forrás

Kriszta fotója

"Mára tervezett programunk a Hop on Hop off busz volt egész napra, ez a város legfontosabb pontjaira hoz és visz, illetve 22 megállója van. Az utolsó a tornyok. Nekünk az első. Erre a jegy 38 RM /fő / 24 óra. Mivel mi 10.40-kor váltottuk meg a jegyünket, ezért a jegy másnap délelőtt 10.40-ig érvényes…-lenne, ha még it lennénk, de addigra máshol leszünk. 15 percen belül jött is a busz. Nagyon jól döntöttünk, hogy ezzel jártuk be Kuala Lumpurt, aminek egyik oka az idő rövidsége volt. Nagyon meleg volt, mint a pokolban és ezen a busz is tudott enyhíteni, de volt, hogy a tetőn utaztunk. Sok mindent láttunk és sok helyen jártunk: KL tévétorony, Little India, Central Market, Plázák,Chinatown, Bintang Walk (itt volt a bevásárló központok tömkelege), KL sentral, National Museum, Lake Garden, Bird Park, Orchidea Park, national Mosque, Merdeka tér." forrás


"Felmentünk a KL toronyba, aminek két előnye van: egyrészt innen látni a Petronas tornyokat, másrészt pedig igaz ez alacsonyabb, mint a Petronas (421m), de egy dombon van, így messziről úgy látszik, mintha ez lenne KL legmagasabb épülete. És természetesen 360 fokos a kilátás. A kilátó 276m magasan van." forrás


"Hacsak nem muszáj én nem jövök ide vissza, annyira nem fogott meg a hely. Pedig látszik az igyekezet, hogy próbálnak úgy kinézni mint egy nyugati város, de közben az ázsiai gusztustalanságok is jelen vannak, amitől meg kicsit elmegy az ember kedve." forrás


"A város első tapasztalataim alapján rendkívül gyorsan fejlődik, ahol a szegénység és a fényűző gazdagság egyaránt megfér egymás mellett. Láttam hajnalban a taxira várva méretes csótányokat és patkányt is szaladgálni az utcán az alvó hajléktalanok mellett, ugyanakkor voltam a vezető nélküli városi gyorsvasúton, a Petronas towers skybridge-jén és a világ leghosszabb akváriumában." forrás


"Indiából érkezve a maláj főváros civilizáltsága lenyűgöző volt. Bátran próbálgattuk a különböző utcai büfék kimeríthetetlen kínálatát, és boldogan szeltük keresztül-kasul a várost a légkondicionált magasvasutakkal, a hazai árszínvonalhoz képest továbbra is megdöbbentően olcsón. A nedves meleg elől egyszer egy nyolc szintes IT plázába, máskor pedig valamelyik óriási parkba menekültünk, ahol egérszarvasok, egzotikus madarak, orchidea- és rózsakertek között bóklásztunk órák hosszat." forrás


"A várost járva és az üzletházakba betévedve folyamatosan éttermekbe, kifőzdékbe, gyors-kajáldákba botlik az ember ezért olyan érzése van hogy Kuala Lumpur egész nap eszik. Az üzletházak és boltok mennyiségét nézve pedig az, hogy vásárol. Egész nap vásárol és közben megéhezik. Az éttermek sem drágák (otthoni árakhoz viszonyítva) viszont a gyors-kajáldákban, helyi kifőzdékben kifejezetten olcsón (is) ehetünk különösen ha az éppen aktuális ebéd menüt választjuk, a legolcsóbban pedig a kínai zöldség piac környékén találunk valamit... igaz ott ki tudja mit tesznek a levesbe." forrás


"Amikor a bazi-nagy világrekorder giga-mega torony előtt álltam, és felnéztem rá, akkor nem az jutott az eszembe, hogy "hát ez fantasztikus, ez az emberi nagyság és a civilizáció szimbóluma", hanem az, hogy "mennyire durva, hogy még mindig képesek ezt a szart (olaj) forgalomban tartani" forrás


"A híres tornyoktól hosszú sétát tettünk az érdekes épületek között, azonban nem a szabad ég alatt! Valószínű a gyakori esőzés illetve a tűző nap miatt a nevesebb toronyházakat, plázákat fedett, időnként légkondicionált, panorámás sétáló folyosók kötik össze. Eszméletlen volt, időnként több felé ágazott az "út". forrás


"Most végre kiírhatom magamból: SZERETLEK KUALA LUMPUR!!!! Hihetetlen, egyszerűen, az hogy a zöld lámpa tényleg zöld, hogy nem akarnak folyamatosan elgázolni, sőt olyan is volt hogy az autós ÁTENGEDETT az úton.. Komolyan ez nagy felüdülés Thaiföld után." forrás


"Kérdés: miért volt két lábnyom egy közhasználatú WC ülőkéjén??? Konkrétan valaki ráállt az angol WC-re és úgy végezte dolgát előttem... vagyis erre a következtetésre jutottam a nyomokból, tisztára mint Poirot :P Szóval érdekesek ezek az itteniek." forrás


"Ha be akarsz menni a városba, akkor van rendezett menetrenddel közlekedő shuttle bus (Indonéziában ilyen miért nincs?), ingyen wifi-s gyorsvasút, ami fél óra alatt teszi meg a 70 km-es távot (Indonéziában ilyen miért nincs?), soksávos, új autópálya (Indonéziában ilyen miért nincs?)… Dohányozni kb sehol nem lehet. Oké, ez egy európainak nem nagy cucc, de Indonézia után, ahol kb még a kórházi műtőkben is mindenki cigizik, elég fura. Viszont az, hogy a vasúton, metrókon van kizárólag nőknek fenntartott, bugyiszínű vagon, emlékeztet minket arra, hogy azért Malajzia is egy konzervatív ország. Kuala Lumpurban összesen két sovány napot töltöttünk, ez messze nem elég arra, hogy átfogó képet alkossunk róla, a továbbiakban tehát az első szédület lenyomatát olvashatjátok. Szóval megérkezünk a városközpontba, feljövünk a mozgólépcsőn. Mindenféle emberek, de csador ritka, mi több, sehol egy szandál-zokni vagy bozontos női láb. Mindenhol ki van írva minden vagy öt nyelven, szinte már morbid. Mindenki beszél angolul. Jóllehet, a hivatalos főnyelv a bahasa malayu, ami nagyrészt megegyezik a bahasa indonesia-val, meglepve konstatálom tehát, hogy nem csak indonézül, de malájul is tudok. Ez azért elég menő, nem? " forrás


A város felett szinte mindig felhős az ég,az eső nem esik,hanem ömlik,és ha utána kisüt a nap, kipurcan az ember a forró párától. Kicsit olyan,mint amikor kinyitom a gőzölős sütő ajtaját és nem kapom el időben a fejem 🙂 De micsoda illata van az egyenlítői virágoknak eső után és milyen fantasztikus látvány,ahogy a forró aszfalton gőzölögve párolognak a pocsolyák! forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes