hirdetes

útikritikák


Ipoh

Ipoh

Ipohról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés |Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság| Egyéb praktikus információk|Óváros| Más látnivalók Érdekességek| Fotóegyveleg

.

Malajziában az átlagosnál mosolygósabb, vagányabb a mozlim nők (ipoh-ban is) - Kriszta fotója

Ipohról bevezető

Lakosság (2023-ban): 857,000 - Malajzia harmadik legnépesebb városa. Körben hegyek veszik körül, nagyon jó az elhelyezkedése.

Ipoh lakosságának kb. 70 százaléka kínai származású.

Turisztikai téren nem egy felkapott maláj város. És ez adja a legnagyobb vonzerejét.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az óváros ugyan kicsi, de rendkívül fotogén: kis hangulatos utcák, koloniális házak, nevezetességek koncentráltan

Kriszta fotója

2. Az óvárosi Mural Art's Lane, azaz street art utca kreatív alkotásai

Kriszta fotói

3. A Concubine Lane déli forgataga

4. A Grab röhejesen olcsó

5. Kb 50-100 turista, ha lehet a városban, egyetlen utca vásáros, tömeges csak

6. A Gabrielle Mille Crepe cukrászdában (30, Jalan Market) életem egyik legfinomabb Pavlova sütije

7. A hangulatos árkádok

Kriszta fotója

8 A barlang templomok, főleg a Perak

Kriszta fotója

9. A turisták hatalmas többsége belföldi, és nagyon aranyosak, rokonszenvesek, illedelmesek

Kriszta fotója

10. Tájékozódás céljából nyugodtan fordulhattunk a helyi kínaiakhoz, mert jól tudnak angolul, segítőkészek, értelmesek.

Nem tetszett

1. Nagy a város turisztikai potenciálja, de a vonzerőhöz rengeteget kellene költeni a rendbehozatalokra, a szutykosság, rossz szagok felszámolására

2. Sok étterem csak ebédidőben tart nyitva (az indiai éttermektől eltekintve)

3. Viszont a belvárosban van néhány nagyon zajos bár

4. Hajléktalanok az utcán, elég sokan. Vagy csak jobban látszanak.

5. Vannak az óvárosban is nagyon elhanyagolt, koszos árkádok

6. A pusztulóban lévő, igazán régi steet art (2012)

Kriszta fotója

7. A Mirror Lake kihagyható, mert nemzetközi viszonylatban nem nagy durranás (a helyieknek az)

8. Hétfőn 18 óra után mintha ,,ciánoztak" volna. Szinte minden bolt zárva. (Szerencsére az éttermek némi többsége nyitva tart). 

9. A Little India nem olyan látványos, mint a penangi

10. A street food kifőzdék fotogének, de nem csábítottak étkezésre

Vélemények

"Meglepően kellemes hely. Vannak toronyházak és kicsi, aranyos kínai házikók. Szépen egymás mellett. Nagy a tér, a város nagy kiterjedésű, de összességében kellemes. Jól sétálható, elég sok a járda. Hatalmas a reggeli és a délutáni autós forgalom, egyébként nyugis. Nagyon hangulatos és fotogén az óváros, meglepően színes a kajáldák felhozatala. Remek a francia cukrászda és az újhullámos étkezdék is. Nagyon kellemes meglepetés Ipoh. (2024) Kr"


Teljesen véletlenül a kínai negyedben foglaltunk szállást és gyakorlatilag kínokat éltünk át, amikor kiléptünk onnan, mert annyira zseniális volt minden. Az emberek borzasztóan kedvesek voltak, már amennyit össze tudtak nekünk makogni angolul, mert a kevésbé turistás helyeken nyelveket nem nagyon beszélnek. Így sokszor még az is kérdéses volt, milyen ételt sikerült rendelnünk. (2023)

Kriszta fotói

Odajutás

Sultan Azlan Shah Airport- repülővel is jöhetünk

Ipoh repülőtere. Ipoh Malajzia harmadik legnagyobb városa, több járat is közlekedik ide. Ami a turistának érdekes lehet, repül ide az Air Asia és a Scoot Szingapúrból. És van hetente többször direkt járat Langkawira is. 

Amanjaya Bus Terminal

A legtöbben busszal jönnek ide, olcsó, sok van és gyors.

Railway Station

A Kuala Lumpur Penang (Butterworth) vonat megáll Ipohban. Naponta hat-hét vonat simán jön ha nem több.

Szállásválasztás

Belváros, ha gyalog szeretnénk közlekedni. Ha kicsit nyugisabb, természethez közelibb helyen akarunk lakni, a választék bőséges. De onnan vagy buszozni vagy grabezni kell minden nap.

Bőséges a hotel választék, rengeteg airbnb vagy booking. Ez utóbbinál vigyázni kell, a lakások nagy részét két cég kezeli a városban. Mindkettő automatizálva. Nagyon nehéz ügyintézőt keríteni, ha valami probléma akadna. Ami nagyon fontos: legyen a szállásnak medencéje.  Harminc fok körül jár a hőmérséklet egész évben, városi uszoda vagy strand viszont nincs. Egy medence nagyon jól jön az egész napos városnézés után. 

Resort helyett Ipohnak van egy kellemes és kifizethető megoldása: The Haven. A város szélén, benne a természetben, de megfizethető grab útnyira a központtól. Van tó, remek medence, jó reggeli az árban. Hét közben, szezonon kívül nagyon jó áron lehet itt pihenni.

"Octagon - csillagot nem tudok adni, mert minden lakás más komfortfokozatú. Mi egy tágas, kicsit lepusztultban voltunk. De a legkondi jó volt, a medence tiszta, a wifi gyors, a jogging kör az épületen fenomenális, a gym elfogadható. Ár-érték arányban jó volt. A közeli mall 10p séta, az óváros is. Kedvenc hostel - de itt nem aludtunk, csak ettünk: De Café & Rest House. Közös hálós, fiúk, lányok külön dormban. A füstölt kacsás mangós salátájuk pazar. Horizon - nem minősíteném, mert eljöttünk onnan. Kicsit messze van, de a környék legjobb medencéje miatt választottuk. Megjöttünk, hoppá, a medence zárva, elfelejtettek szólni róla. Hosszú veszekedés után tudtunk full refunddal lelépni. A harmadik lehetőség a Majestic, ott nem laktunk. De jó helyen van és itt is a tetőn a medence. Kr"

Helyi közlekedés

Gyalog, ha megoldható. Busszal, ha feltétlenül járműre kell szállni. Grab-bel, ha autóba. A Grab néhol viccesen olcsó - tudjuk, itt olcsó a benzin - , néha hihetetlenül drága. Kereslet-kínálat alapon. Motorral, főleg a helyiek. Jellemzően egyáltalán nincsenek tekintettel a gyalogosra és mindig onnan jönnek, ahonnan nem várjuk őket. Vannak bérelhető rollerek, nyilván klassz lenne bicajozni a városban, de mindkettő elbukik a járdák, bicikliutak hiányán.

Kriszta fotója

Étkezés

Boldog, ízletes, sós csirke - Kriszta fotója

Meglepően minőségi éttermekkel van tele a belváros. Egészen megfizethető árfekvésben. Sok a modern, az újhullámos hely is. Ami eléggé meglepő, tekintve, hogy kevés a turista a városban. A helyi középosztálynak ezek szerint bőven van igénye ilyesfajta étkezésre.

Kriszta fotói

Csapati - Kriszta fotója

Nagyon finom kacsa! - Kriszta fotója

Vásárlás

Az utcán bármit, a plázákban kicsit minőségibb dolgokat. Alkudozni ér az utcai árusoknál, máshol, nyilván nem. Minden kapható, egyedül az európai kenyér beszerzése nehézkes.

Kiírás: Mi mindent árusítunk - Te valamit veszel - Kriszta fotója

A kínai Újév közeledtével sok üzlet díszeket kap és szépen becsomagolt ajándékokat kínálnak - Kriszta fotója

Cuccok az indiai negyedben - Kriszta fotója

Szórakozás

Vannak szeszes italt áruló szakboltok. Nagy bulik minden este egy-két helyen a belvárosban, néhány kocsma a külföldieknek. Hétfőn általában minden zárva.

Ők nyilván nem szeszt isznak - Kriszta fotója

Egy óvárosi bár bejáratának dekorációja - Kriszta fotója

Közbiztonság

Teljes  biztonságban érezhettük magunkat. (aji, 2024)

A biztonság szavatolója - Kriszta fotója

Egyéb praktikus információk

Két napot hasznosan, aktívan el lehet tölteni Ipohban. Hármat is könnyedén. Közel van mindenhez, így nagyobb kirándulások kiindulópontja is lehet, így már megéri 5-6 napot maradni.

Óváros

Kriszta fotói

Cocunbine Lane

A kitartott szeretők (ágyasok) utcája. Ezt az utcát tényleg minden turista megtalálja, itt mindig tömeg van. Viszont néhány nagyon jó kis kávézó is van az utcában, ahol érdemes leülni 10-15 percra pihenni. Fő-fő látnivaló. A folyótól kifelé taláható a párja a Wife Lane (a feleségek utcája) kevésbé tömeges hely, de hasonlóany aranyos.

Az óváros egyetlen túlságosan elturistásodott utcája (valójában egy köz) - Kriszta fotói

Street art

Rengeteg van, nagyon jók is köztük. Annyira feltűnően itt sem vigyáznak rájuk. Ernest Zacharevic itt is alkotott pár nagyon szépet. Simán hagyják tönkremenni. Holott a rettenetesen párás levegő, a hatalmas esők eleve nem tesznek jót a festményeknek, de hát, az ő dolguk.

Kriszta fotói

A két szék és az asztal az igazi - Kriszta fotója

Mural Art's Lane

A folyó másik felén is egy utca, amit azért látogatnak, mert rengeteg falfestményt tudnak fotózni.

Ez az egyik első Zacharevic kép az óvárosban - Kriszta fotói

Kek Lok Tong Tempel

A legismertebb buddhista templom. Ingyenes a látogatása, de szokás adományozni pár ringgitet. A nyitva tartási időket betartják.

A várostól délre. Az Ipoh-i barlang templomok választékában nekünk inkább a harmadik volt a tetszési rangsorban. De látogatottságban az elsőnek tűnt. Látványos, az tuti. De csak kb. 30 percet időztünk ott. (2024)

Kriszta fotói

                 Az ott - mint tudjuk - nem horogkereszt, hanem szvasztika (egyebek mellett, ősi szankszrit jelkép)- Kriszta fotója

Konfuciusz (i.e. 551-i.e.479) - kRISZTA FOTÓJA

Sam Poh Tong Tempel

Ingyenes a belépés, a google szerinti nyitva tartásban mindig be lehet jutni. Adományokkal segíthetjük a templom fenntartását.

"Abszolut kedvencem, annak ellenére, hogy nem lehet itt egy végtelen lépcsősoron felmászni az égbe. Sem óriási aranyozott buddhát fényképezni. Maga a templom nem egy nagy durranás, de a belső kertje az ott álló pagodával maga a nyugalom és béke. Árnyékos, háborítatlan, hárman,( mind fehér turista) üldögéltünk bent a jó fél órát. Remek volt. A teknősök csak bájos ráadás. Kr"

Kriszta fotói

Ling Sen Tong Tempel

Kisebb, kevésbé felkapott. Pont ezért kellemes. A belépés itt is ingyenes.

Az utcán, a szomszédban lévő Dudjom New Treasure Buddhist Society is egy szépen karban tartott templom, de zárva a látogatók elől. Praktikus: hiába van a Mirror Lake 25 perc sátányira, azt a sétár a főúton, az autók mellett kell megejteni nagyrészt. Igen veszélyes, nem ajánlott.

Kriszta fotói

Perak Cave Tempel

A város északi részén van.

Nagyon fotogén. Érdemes reggel menni, még a tömeg előtt. Alapvetően egy nagy lépcsőmászásra kell készülni, a flip-flop nem a legjobb lábbeli hozzá. A barlang belseje sokszor vizes, csúszós. Nagyon szépen karban tartott, minden aranyozott, rendezett, cuki. A csúcsra fel kell mászni, nagyon jó kis reggeli torna. Lent a szentélyben ingyen tea és forró víz mellett megpihenhet bárki, a személyzet is nagyon rokonszenves. Viszont ide sokan jönnek. A belépés itt is ingyenes.

Kriszta fotói

Kellie's Castle

A városközponttól 13 km-re, délre található elhagyatatott kastély, nagyrész rom. A belépőjegy 10.- ringgit/fő, semmiféle kedvezményt nem kap a külföldi. Jó félóra az út ide, érdemes a grabbel megállapodni, hogy megvárjon, mert nehézkes másikat találni. Tömegközlekedés ide nincs.

Két ház valójában. A szinte leljesen leombolt a Kellas House, ebben lakott valójában az építtető, William Kellie Smith és családja. A második világháború alatt rombolták állítólag le.

A nagy attrakció a kastály.  William Kellie Smith skót volt, a viktoriánus terjeszkedést kihasználva csinálta meg a szerencséjét Batu Gajahban. Mérnök ember lévén a terjeszkedő bánya vállalkozásoknak nagy szükségük volt rá. Hamar önállósodott, saját céget alapított, különböző területeken vállalkozott. A családjának építette mindkét épületet, de a másodikat sajnálatosan már nem tudta befejezni, meghalt. Ebbe a kastélyba szerelték volna be Malajzia első liftjét, azért utazott Portuáliába, ahol hirtelen meghalt. A kastély befejezetlen maradt. Beborította a dzsungel, évtizedekig semmi sem történt vele. 2012-ben kipucolták, megnyitották, nagyon közkedvelt kirándulóhelye lett a belföldi turistáknak.

Kriszta fotói

Más látnivalók

Mirror Lake

A belépőjegy hol 8.-, hol 10.-ringgit fejenként. Ezért mindkét tó látogatható. Hangulatos, kicsi tavakról van szó, eléggé insta kompatibilisek.

"Na, engem felejtsenek el. Két tó látogatható, eredetileg bányatavak. Biztosan nagyon szépek, de sajna szombaton mentünk, sokan voltak. Ami nem baj. A baj az, hogy a csónakázáson kívül semmit sem lehetett csinálni, csak fotózni. Nincsenek még sétaútvonalak, piknikező helyek, semmi. Már felépült egy nagy wc komplexum, kávéház is van, ezzel jól állnak. Csak maga az attrakció kicsit sovány. Amit szerettünk volna, de nem jött össze: a Sam Poh Tongtól cca 25 percnyi sétra van a google szerint. Neki is veselkedtünk, de vissza kellett fordulnunk, egyáltalán nem gyalogosbarát az út. Baromi veszélyes volt mellette gyalogolni. Maradt a Grab. Kr"

Kriszta fotói

Market Lane

Régi pályaudvar

Hajdan szép lehetett. Manapság már eléggé szegényes légkörű hely. (aji, 2024)

Városháza

Óratorony

(Birch Memorial Clock Tower)

Kriszta fotói

Heritage Trail

Klasszul kitalálták, könnyen végigjárható, szépen kitáblázott. Pocsék térképet adnak hozzá. A főbb állomásai: Vasútállomás, War Memorial, a Háborús Emlékmű, a Városháza, a Bíróság, Hongkong-Sanghai épület, S.P.H. de Silva épület, F.M.S. Étterem, Mercantile Bank, Chartered Bank, az Óratorony, Jan Sahib's Office, Mikasa Fotóbolt, Perak Ku Kong Association, Han Chin Pet Soo Building, Cuncubine Lane, Darul Ridzuan Museum, Kintas Mosque. Harminc épület, intézmény, egy utca alkotja a Heritage Trailt, ebből cca 20 az óvárosban van, eléggé közel egymáshoz. Elég könnyű őket bejárni.

Straits Trading Building

Jelenleg: OCBC Bank Ipoh

Kriszta fotója

Little India

Kicsi, hangulattalan, elég koszos. Viszont remek kifőzdékben remek rotit sütnek. Remek árakon.

,, Hétfőn 18 óra után itt is zárva voltak a boltok. Máskor kellett volna jönni." (aji, 2024)

Kriszta fotói

Japán-kert

Ipohnak Fukuoka a testvérvárosa, ezt szimbolizálja a kert. Reggel 9-től délután négyig van csak nyitva. Minden kőnek, fának, bokornak külön jelentése van, érdemes itt pihenni egyet.  A helyi neve Taman Jepun Ipoh Fukuoka.

Gunung Lang Petting Zoo

Pedig ez egy kimondottan gyerekbarát állatkert a város északi csücskében. Állatsimogató 6.- ringgit a belépő fejenként. Ez igazán méltányos és családbarát. Kek Loog Tonggal könnyen kombinálható, közel vannak egymáshoz.

Qin Xin Ling

Pihenő- és kultúrpark. Inkább falu. A belépődíj 20.- ringgit, kevesebbet fizetnek a malájok. Félnapos kirándulásra is jó, lehet bent bicajozni, sétálni, kicsit minimundus jellegű. Több fontos ipohi épület kicsinyített mását megcsodálhatjuk itt. Gyerekekkel jó program.

Mecsetek

Masjid Panglima Kinta

1898-ban épült, akkor valószínűleg vízparti mecset volt. Nagyon szép, szépen karban tartott. A látogatása kicsit kaotikus, de megéri.

Panglima Kinta mecset - Kriszta fotói

22 Hale Street Heritage Gallery

Bár a Google szerint a hétfő népszerű időpontja a látogatásnak, valójában csak szerdától vasárnapig van nyitva. A belépő 10 ringgit/fő, a kiállítás kicsi és nagyon aranyos, elég jól reprezentálni a kínaiak életét az 1900-as években.

"Sajnos pont zárva volt, marad így látnivaló legközelebbre is. Kr"

Érdekességek

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes