ÚTIKRITIKA.HU / Malajzia - illemkódex


hirdetes

útikritikák


Malajzia - illemkódex

A muszlim valláshoz kapcsolódó információk

Mint ahogyan már említésre került, az ország hivatalos vallása a muszlim, bár a lakosságnak körülbelül 30%-a más vallást gyakorol, azért azt fontos tisztázni, hogy mi most a turistákra koncentrálunk. Ennél a témakörnél ki kell kitérni arra, hogy ugyan a saría törvények nem vonatkoznak a turistákra, azonban nem is szabad őket teljesen figyelem nélkül hagyni, ugyanis komoly következményekkel számolhat az a személy, aki szembe kerül ezen törvényekkel. A kutatás során legfontosabb szabálynak azt találtam, hogy semmilyen formában nem szabad olyat tennünk, ami a Koránt megsérti, avagy ami a vallásgyakorlás megsértéséhez kapcsolódik.
Fontos még szót ejteni a hittérítésről, amely a muszlim vallási köznyugalom megsértésével egyenlő. Az ilyesmi viselkedés büntetőjogilag tiltott, mind a helyiek, mind a turistákra vonatkozóan. Abban az esetben pedig, ha még is elkövetnénk ilyen cselekedetet, akár 2–5 év közötti börtönbüntetésre is számíthatunk, még akkor is, ha csak turisták vagyunk és nem az ország hivatalos állampolgárai.
Ilyen hittérítésnek számítanak a következők:
– bármilyen más vallást hirdető jelképek mutogatása,
– bármilyen más vallás szóbeli hirdetése,
– bármilyen más vallás írásos hirdetése (brosúrák, szórólapok, füzetek stb.).

Női öltözködés

A nők öltözködése terén elvárt a visszafogottság. Ki kell emelni, hogy ez nem jelenti azt, hogy burkába kellene öltözni, vagy kötelező lenne a fejkendő viselése, azonban a legmegfelelőbb öltözés során a kezek és a lábak el vannak takarva. Természetesen a dekoltázs és a miniszoknya sem megengedett, de nem fognak börtönbe csukni vagy kivégezni abban az esetben, ha netán egy rendőr megállít ezért minket, azonban komolyabb pénzbírságra már számíthatunk ebben az esetben.

Utazásunk során arra is érdemes figyelni, hogy éppen a nyugati vagy a keleti parton vagyunk, ugyanis a nyugati partot tekintve egy sokkal turista központúbb helyet figyelhetünk meg, ahol nem probléma, ha a hotel medencéiben egy szál bikiniben fürdünk. Ahogy elhagyjuk azonban a szálloda területét, ott már figyelni kell arra, éppen hol strandolunk, ugyanis számos helyen teljesen elvártak a helyi szokások, vagyis ahol a helyiek csupán felöltözve strandolnak. Ilyen helyeken a turisták se kivételek, és kötelező jelleggel nekik is be kell tartaniuk a dresszkódot, vagyis minimum az egyberészes fürdőruha és a térdig érő úszónadrág viseletét. Ez alól egy kifejezetten eldugott strand sem jelenthet kivételt, mivelhogy a maláj kultúra kimondottan konzervatívnak mondható, ebből kifolyólag pedig egy nem helyes viselet már bűncselekménynek számít a turistákra nézve is, a következmény pedig lehet pénzbírság, de akár börtönbüntetés is.

Emellett még kiemelkedően fontos odafigyelni ezekre a kisebb falvak látogatásánál, hiszen ott a helyi lakosok kifejezetten vallásosok. Ezen kívül kulcsfontosságú, hogy az egyben turista látványosságként is funkcionáló vallási helyek megtekintésekor kizárólagosan csak zárt öltözékben jelenhetünk meg, ez pedig érvényes a férfiakra is (kerülni kell a szakadt nadrágot, illetve a vállat el nem takaró felsők, ruhák és nyitott cipő viselését), hiszen ezek hiányában a belépést is megtagadhatják a turistáktól. A templomokba és a mecsetekbe való belépéskor kötelező levenni a lábbelinket, a nőknek pedig kötelező az illendő kendő és a ruha megvásárlásra, kölcsönzése.

Összefoglalva tehát, törekedni kell az egyszerű és visszafogott öltözködésre, amely egyben a színválasztásra is kiterjed, ugyanis az erőteljes neon színek szintén nem preferáltak az országban, hiszen az ott élő nők magatartásának egyik alapja az, hogy nem hívják fel a figyelmet magukra, ezt pedig a turista nőknek is gyakorolniuk kell ott-tartózkodásuk során.

Nő – férfi kapcsolat

Legelsősorban a nők visszafogottan kell viselkedjenek, abban az esetben pedig, ha házastársként vagy párként érkeznek az országba, nem szabad azt kinyilvánítaniuk. Az alábbiakban elhangzottak kifejezetten igazak a közterületeken, ahol más emberek is körbevesznek minket.

A turistákra vonatkozó szabályok alapján tartózkodni kell minden olyan mozdulattól, cselekedettől, ami erkölcstelennek tartott Malajziában. Ilyen megnyilvánulásnak számít az ölelkezés, a csókolózás, illetve bármilyen közelséges testi kapcsolat. Ennek magyarázataként szolgál, hogy az iszlám vallás szerint a nőknek és a férfiaknak egymástól tisztes távolságot kell tartaniuk amikor nyilvános helyen tartózkodnak. Ez is szigorúan a keleti parton igaz, ahol egy jóval konzervatívabb társadalommal találhatjuk szembe magunkat.

Az előbbiekben leírtaknál már sokkal büntetendőbb a közszeméremsértés minden formája. Abban az esetben, ha esetleg elfognak egy párt közszeméremsértő magatartás közben, akkor nem számít, hogy turista vagy sem, egyértelműen büntetendő, hiszen a törvény szigorúan tiltja mindenkinek, aki az országban tartózkodik.

LMBTQ utazók, azonos neműek kapcsolata

Abban az estben, ha homoszexuálisként utazunk az országba, avagy LMBTQ párként, kiemelkedően lényeges tudni, hogy a malajziai törvények tiltják az azonos neműek kapcsolatát. Természetesen ettől függetlenül akadnak akár helyiek vagy turisták is, akik homoszexuális kapcsolatban élnek, illetve tartózkodnak az országban, ebben az esetben a legfőbb aranyszabály az, hogy ez a kapcsolat sose kerüljön nyilvánosságra.

Öltözködés szempontjából ki kell emelni, hogy akár az LMBTQ közösség tagjai vagyunk, akár nem, az embereket csupán amiatt is le lehet tartóztatni – ha turistáról beszélünk, ha nem –, ha olyan ruhát viselnek, amelyről a rendőrség úgy gondolja, nem sorolható be ahhoz a nemhez, amit az adott viselő a születésekor kapott. Ebből kifolyólag inkább nem is tanácsos azoknak a transzneműeknek meglátogatni az országot, akiknél a nemváltoztatás túl feltűnő.

Meg kell jegyezni, hogy jelenleg az országban növekvő tendenciát mutatnak az LMBTQ közösség elleni erőszakos merényletek, incidensek, amelyeknek vége sokszor halálos kimenetelű. Emiatt pedig még ha elszórtan léteznek is LMBTQ közösségeknek fenntartott bárok – többnyire csak a fővárosban, Kuala Lumpurban –, akkor se mernek a turisták élni a lehetőséggel.

Forrás: Malájföld - Malajzia magyarul FB-csoport


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes