ÚTIKRITIKA.HU / Borneó Sabah része


hirdetes

útikritikák


Borneó Sabah része

Sabah dióhéjban | Vélemények |Szállás|Étkezés| Kota Kinabalu |Labuan-sziget|Tuaran| Sipadan-i búvárparadicsom | Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Borneó (Sabah) - gyümölcsárus - N. K. fotója

Sabah dióhéjban

Sabah egy malajziai szövetségi állam, Borneó szigetén. 76 115 négyzetkilométerén kb. 3,4 millióan élnek. Sabah központi városa: Kota Kinabalu.

Vélemények

Egy Gunung Kinabalu mászással megkoronázva biztos, hogy sosem felejtitek el!
A Mulu nemzeti parkban pár napot érdemes eltölteni az esőerdő közepén. Szuper szervezett programok vannak a park terüreletén belül, akár több naposak is.
Ha belefér a programba, akkor Sabah tartomány ismegér egy látogatást. Semporna igazi természeti csoda és turisták által kevésbé látogatott (legalábbis még pár éve így volt.)
Borneo minden kritériumotoknak megfelel és ha Kota Kinabaluval szemben lévő kis szigetek egyike nem elég a pihenésre, akkor utána irány Langkawi!
Viszont az autóbérlés itt problémás,nagyok a távolságok és rosszak az utak. Érdemes inkább mindig repülni és ott leszervezni a fuvart (akár a szálláson keresztül). (2023)

Szállás

Hátizsákos szállás Kota Kinabalu-ban - Jetta fotója

Kota Kinabalu - Shangri-La hotel - kertre néző - Jetta fotója

Étkezés

Kota Kinabalu-ban a Chilli Vanilla étterem magyar vonatkozású! Gulyás és magyaros csirkeételek ehetők. A szakácsok helyiek.

Jetta fotója

Kota Kinabalu

589 ezres a lakossága (2023-as becslés). A helyiek egyszerűen KK-nak becézik.

Fő látnivalók: városi mecset, Manukan sziget, Mamutik sziget, Jesselton Point, Kokol Hill, Atkinson Óratorony, Mansopiad Cultural Village 

Jetta fotója

"A vadon helyett rendezett civilizáció fogad, Sabah fővárosa, Kota Kinabalu azonban még így is meglepetés volt. Tulajdonképpen mi voltunk a naivak, hiszen amikor februárban egy hetet már Malajzia kontinentális részén töltöttünk, azt azért észrevettük, hogy ez az ország majdnem minden szempontból messze Magyarország előtt jár. Ennek megfelelően Kota Kinabalu, ez az észak-borneói kikötőváros is bőven megelőzi Budapest kivételével az összes magyar várost. Meridien és Hyatt, plázák hosszú sora, gyors- és válogatott egyéb éttermek tömege várja itt a turistákat, akik a helyiek reményei szerint inkább a pénzzel nagyvonalúan bánó közel-keletiek lesznek, mint nyugatiak." forrás

Városi mecset (Floating Mosque) - Jetta fotója 

Lépcső a Clock Tower-hez - Jetta fotója

És maga a Clock Tower, azaz Óratorony - Jetta fotója

Máté fotója

Labuan-sziget

Filipino piac - N.K. fotója

Tuaran

N. K. fotója

A magyar női kajak sportág felfedezetlenül maradt csillaga könnyedén lapátol - N. K. fotója

Mozlim sznorkel - N. K. fotója

Sipadan-i búvárparadicsom

"Sipadanon a másik sztár a barrakuda. Amikor ez az út még tervezési szakaszban volt, a „mindenképpen látni kell“ listán, valami természetfilm hatására szerepelt egy olyan bejegyzés is, hogy "néhány ezer köröző barrakuda közt úszkálni". Sipadanon néhány éve még garantált volt a találkozás ezekkel a közhiedelemmel szemben az emberre gyakorlatilag veszélytelen halakkal, ma viszont már egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem jelennek meg. Nekünk szerencsénk volt, ott volt mind a sok ezer fiatal példány (a méter feletti öregek inkább magányosan úszkálnak), és bár közéjük úszni már tilos, így a körözés elmaradt, azért az sem néz ki rosszul, amikor egy óriási falnyi ezüstös test lebeg az ember előtt." (2008) forrás

Olvasmányos linkek

"Borneó hallatán mindenkinek az első gondolata a zöld áthatolhatatlan esőerdő, a sűrű liánokkal benőtt dzsungel, amely otthona az állatkertekből ismert egzotikus állatoknak. Borneóra gondolva, romantikus gondolatok rohanják meg az embert, amint egy túra során parafa sisakban, khaki színű ruhában machete késsel vágja magát előre, miközben rikácsoló tukánok és békés orangután családok bámészkodva figyelik a magasból. Szerintem mindenki tudja az igazságot. Hallottuk rengetegszer. Csak sajnos nem merünk szembenézni a tényekkel.

Az emberi mohóság már erre a csodálatos helyre is rátette a kezét. A modern világ lakóinak fogyasztása mérhetetlen és e célból minden talpalatnyi földet igába kell hajtani. Kivágjuk az erdőket, leöljük az állatokat, elűzzük az őslakosokat, hogy kibányásszuk az ásványkincseket, hogy ipari nyersanyagokat állítsunk elő, hogy gyárakat építsünk a helyükre. (2015)" forrás

Fotóegvveleg

Kota Kinabalu - Jesselton Point - Jetta fotója

Sapi Island - Jetta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Ferenc, 2018. 04. 30. 12:06
2018. februárban voltunk Borneo maláj részén, Kota Kinabaluban. Bankokból repültünk a Malaysia Airlinessel, Kuala Lumpuri átszállással. 40 000 Ft. volt oda-vissza a repülőjegy, jó ár. (Más kérdés, hogy soha többet Malaysia Airlines, mert visszafelé törölték a járatunkat, délután 4 óra helyett hajnali 2 órakor értünk vissza Bangkokba, és az ígéret ellenére nem biztosítottak szállodai szobát.) Kota Kinabaluban a Pan Borneo szállodában laktunk (4 éjszaka, jó szálloda), ami közel van a reptérhez és ingyenes transzfert is biztosítottak. A szállodai recepció segítségével szerveztük meg a látnivalók megtekintését, így a nemzeti parkot, a nagyorrú majom nézést és a sziget túrát. Helyi utazási irodától jött egy fiatalabb srác mini busszal (hatan voltunk) és vitt mindenhová a 3 napon keresztül. A nemzeti park nagyon érdekes volt, fákon járkáltunk, melyet függőhidak kötöttek össze, volt ott pillangópark, meg lehetett meleg vizű forrásban fürdeni. (Sör horror árban van!) Láttuk a Kota Kinabalu hegyet is, de az egy 2 napos program, menedékházi ott alvással, jó erőnléttel. Útközben bementünk egy „botanikus kertbe”, ahol láttunk két kb. 1 méter átmérőjű rafflesia virágot, meg párat, ami még gumós állapotban volt. Az is látható volt, hogyan csapolják a gumifákat. A következő programunk a majom nézés volt a Weston folyón. Ezt ajánlják most, jobb, mint a korábbi hely, igaz, több mint másfél óra távra van Kota Kinabalutól. Tényleg láttunk közelről nagyorrú majmokat, sötétedés után meg „szentjános bogár szerű rovarokat”, melyek a parti bokrokból tízezer számra jeleztek vissza a villogó zseblámpa fényére. A sziget túra csak félig sikerült, mert 2 helyet csak 1 szigeten voltunk. A srác a kikötőben átadott bennünket egy másik malájnak, aki viszont csak átvitt a sziget strandjára, fürödtünk, kaptunk ebédet (elég sokan voltak, főleg kínaiak), de hallani sem akart arról, hogy átvigyen a szemben lévő szigetre. Persze ezért vissza érve reklamáltunk, ment az egymásra mutogatás. A szálloda mellett volt egy kis éjszakai piac, ott vettünk minden este durián gyümölcsöt. Thaiföldhöz képest olcsó volt, nekünk nagyon ízlett (a szállodába persze nem lehetett bevinni). A piacon az árusok nagyon kedvesek és érdeklődők voltak, a fiatal és idősebb nők ugyan úgy beszélgettek velünk, mint a férfiak, semmi nyoma nem volt itt a muszlim „elkülönülésnek”.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes