ÚTIKRITIKA.HU / Langkawi


hirdetes

útikritikák


Langkawi

Langkawi

Langkawi dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Hasznos információk | Közlekedés |Strandok| Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

b.e. fotója

Langkawi dióhéjban

Optimális időzítés: december és március között. Szeptember és október a legcsapadékosabb.

 • Langkawi sziget, avagy malájul Pulau Langkawi Malajzias északnyugati parja közelében fekszik. Langkawi a legnagyobb sziget egy ugyancsak Langkawinak nevezett szigetcsoport részeként. A szigetcsoport kerek száz mészkőszigetből áll. Langkawi közel van a thai határhoz. A sziget központi városa Kuah, ami Langkawi délkeleti részén fekszik. Langkawi legjelentősebb strandja a Panta Cenang, ami Kuahtól nyugatra terül el, onnan kb. 20 kilométerre.
 • Észak-Malajzia két legjelentősebb szigete, Langkawi és Penang jellegben lényegesen különbözik egymástól. Penang erősen városias és eredetiségéből már sokat vesztett. langkawi gyérebben lakott és a sok érintetlen dzsungeles erdő valami titokzatosságot kölcsönöz a szigetnek. A helyiek maguk is ,,Kis mennyországnak" nevezik a szigetüket.
 • Langkawi Malajzia legjelentősebb nyaralós helye. A turisták élvezik, hogy a sziget adómentes (duty-free övezet), azaz nincsenek sem adók, sem vámok. Az alkohol például sokkal olcsóbb, mint Malajzia más részein. Még az 5 százalékos állami adót sem hajtják be.
 • Langkawi 478 négyzetkilométer nagyságú. Északtól délre 25 kilométer hosszú, kelet-nyugati viszonylatban 40 kilométer a legnagyobb távolság. A sziget 60 százaléka magróveerdő, hegy, egyéb erdő, cserjés.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Elég sok nyaraló, látogató van ahhoz, hogy a szolgáltatások nagy választéka jöjjön létre
 2. Sok az érintetlen természet, szépek a tájak, rengeteg túralehetőség van
 3. A helyiek rutinosan, nem túláradó, de elegendő szívélyességgel viszonyulnak a turistákhoz
 4. Még nincs elviselhetetlen tömegturizmus, van sok nyugis hely
 5. Csodás, tiszta tengerparti szakaszok vannak (főleg északon), egyértelműen, messze-messze szebbek a strandok, mint Penang szigetén
 6. Langkawi Sky Bridge
 7. Nem pofátlanul drága
 8. Nem túl nagy a sziget, és a néznivalók elérése nem túl időigényes
 9. Szuper a cable car, a gyerekeknek is nagyon bejön
 10. Baromi jól lehet kombinálni a programos napokat a lustálkodós-strandos napokkal

Nem tetszett

 1. Bulizós helyekből nincs nagy választék, túl nyugis, kicsit uncsi esténként
 2. Túl sok a szúnyog
 3. Nem elég lezser, laza hely, túl konszolidált, ami inkább a családoknak, meg a középkorú pároknak kedvez
 4. A strandok valóban szépek, de a tengervíz nem mindig kellően áttetsző és több strandon (pl. Chenang Beach) a medúzák miatt nem lehet fürödni
 5. Irtó nagy felhőszakadások fordulhatnak elő
 6. A Penang és Langkawi közötti kompozás megerőltető
 7. Sznorkelezés szempontból nem a legjobb hely
 8. Egyes hotelek környéke túl unalmas
 9. Szingliknek nem való
 10. itt-ott az utcákon erős a csatornabűz

Vélemények

Penangról az Air Asia-val repültünk át Langkawira. Ez már tipikusan egy turista sziget. Itt inkább a pihenésre összpontosítottunk. Gyönyörű tengerpartok és hegyek (kicsit Thaiföldre hasonlított). A legtöbb időt a fő strandtól Pantai Cenang-tól délre, a Pantai Tengah-on a szálloda tengerpartján töltöttük. De azért megnéztük Telaga Tujuh vízesést, ahol a tetején a természetes medencékben fürödni is lehet, illetve elmentünk egy mangrove kajaktúrára is (ennek azért eléggé megkérték az árát). Sajnos a Sky Bridge zárva volt, ami az egyik legnagyobb látványosság a szigeten. (Cs. Zoltán, 2022)


"Szuper a Langkawi. Mi imádtuk. Tény, hogy Penangon több a kulturális látnivaló, meg van városi élet, viszont a nyaralás, a természeti szépségek tekintetében Langkawi tutira a jobb." (Jani, 2011)


"Langkawin elvileg a nagy szám a beach, ami tényleg nem volt rossz, de még mindig Phuketen volt a legjobb a homok eddig. Viszont Langkawin rengeteg rák volt, legalább három különböző faj tagjai rohangáltak fel alá a parton, borsó és dióméret között váltakozva. Többet is megkergettünk, illetve a nagyobbak mély, széles lyukaiba egy botocskát dugva, birkózni lehetett velük. A part elhagyatottabb részein minden léptünkre tucatnyi ollós levestöltelék oldalazott arrébb, és minden hullám jó pár kagylót is felfedett, amik a nedves homokba ásták magukat. Az élet azonban nem fenékig tejfel, medúza hullákkal is tele volt a part, az útikönyv szerint csak kellemetlenek, nem igazán mérgezőek, de ez is elvett a fürdési kedvünkből." forrás


,, Most jöttünk haza Langkawiról, Csodaszép, de nem kifejezetten snorkelezős, türkizkék vizű hely. Ellenben itt is vannak csodás partok, vízesések és majmok és varánuszok szaladgálnak az úton 🤩 Nagyon ajánlom!" (k.a., 2019)


,, Tetszettek: Langkawin a mangrove erdő + denevérek + meg a rengetegféle, -fajta halbemutatós rész a kirándulás alatt és nagyon szuper id.vezünk volt ( rája etetés, piranja etetés, rák bemutató stb. ) illetve egy másik hajókirándulás ahol egy édesvízi tónál kezdtünk: Lake of the Pregnant Woman nevű ami nagyon elvarázsolta körbeölelő hatalmas hegyekkel + az odavezető kis erdei úttal is a kis majmokkal.. :) (nono, 2019),, Penang-Langkawi a kissé kényelmetlen gyorshajóval: 3 óra (kb. 4500 Ft átszámítva a jegyár kb./út). Airasiával 35 perc és kb. ugyanennyibe kerül (oké, + check-in+stb, de akkor is inkább egy rövid repülés mint egy ablaknélküli zsúfolt hajó).
Nagyon attraktív üdülősziget őserdőkkel, rengeteg szállodával és üzletekkel, bevásárlóközpontokkal. Duty-free terület, ezért remek árakon lehet csokit, sört, cigit stb. vásárolni. Sok-sok pici szigetecske van Langkawi körül, ezek plusz szépséget adnak a tájnak. A strandok szépek, sok a zöld, és remek nyaralóknak szuper látni- és tennivaló van: a cable car, Skybridge, mangrove-erdő, vízesés, 3-D kiállítást, meg minden más amit imádnak az ázsiaiak. Az embereken kívül emberszabásúak, a makákók és álarcos langúrok élnek itt, az előbbiekkel jobb vigyázni mert meglopnak, az utóbbiak félénknek tűntek. Langkawi kiváló nyaralásra, akár aktív programokkal is, szép tengerpartok, trópusi növényzet, nagyon kedves helyiek. Tisztaság van, a közlekedés nem kaotikus. Mindenki megtalálja a neki megfelelő szállást, legyen az egy cuki vendégház vagy luxusvillák, hotelek. (b.k., 2018)

Szállás

Ajánlott hotelek:

,, A szállások között bőven lehet válogatni, vannak a nagy luxus szállások amik itt valóban csodálatosak, és rendkívül jó helyre telepítettek, aztán van megannyi kisebb nagyobb hotel az közkedvelt Cenang partszakaszon, meg persze szerte az egész szigeten. Mi egy maláj családnál szálltunk meg végül, s nem is csalódtunk. De tényleg mindenkinek talál magához illőt, nyüzsgőt, csendeset, olcsót, drágát.

A szállásunk nem volt közel a parthoz, sőt, de a legtöbb helyen ezt olvastam, hogy viszonylag távol van a parttól így telejsen mindegy volt már a távolság. Autót béreltünk, és kereszbe kasul utaztuk az egész szigetet. (2015)" forrás


,, Meritus Pelangi: emeletes bungalók, egy bungalóban általában négy szoba. Szép a kertje, szép a partja. Közel a reptérhez és Cenanghoz, ahol lehet vásárolni, szórakozni, gyakorlatilag a sziget szórakoztató központja. remek hotel elérhető áron.

Ritz Carlton Langkawi
Vadiúj, csodás környezet, minden részlet tökéletes, igényes és gazdag utasoknak kiváló. Nagy terület, villák, golfkocsik, nagyon igényes éttermek, spa, és csodásan főznek. TOP!

Holiday Villa Langkawi
Jó középkategóriás hotel szép parton, csoportoknak szuper. Egyéni utasokat szoktunk ide küldeni mert nagyon jó az ára is. Bátran tegyük továbbiakban is, közel van a szórakozási lehetőségekhez (uberrel vagy 400 Ft).

Berjaya Langkawi
A tengerparton és a környező őserdei domboldalon, óriási területen helyezkedik el. Kettős érzés: az étterem, strand stb. csak az állandóan körbejáró transzferbuszocskákkal közelíthető meg, ha nem akarsz több kilométert gyalogolni a 100%-os páratartalmú 35 fokban, másrészt pedig ezért cserébe őserdőt, nyugalmat, cölöpön álló házikókat (egy házban 4 szoba) és rengeteg majmot kapsz. A víz feletti bungaló kamu, nem lehet bemenni itt a vízbe és apálykor szárazon áll. A szobák tágasak, kényelmesek. Csak a központi strandon lehet fürdeni. A kaja itt kivételesen nem túl jó. De mégis van a helyben valami vonzó, annak aki szeretnek a természetben lenni, de átlagos magyar utasnak ezt csak akkor ajánljuk ha tudatában vannak a fentieknek.

The Danna
Egy újabb ötcsillagos szépség, angol elegancia, trópusok = szafarikalapok, oldworldcharm. Suite-ek, villák, nagyon közel van a Skybridge-hez, a helyi hatalmasságok szeretnek idejárni, mert biztonságosan belátható terület (nem viccelek, még bodyguard room is van a suite-ekhez).

Westin Langkawi
Ez is óriás nagy területen lévő szállodakomplexum főépülettel, villákkal. Nagyon jó hotel sok szolgáltatással, családbarát, jó a konyhája. Baráti társaságoknak szuper a villa, még 5 hálószobás is van.

St. Regis
Francia-marokkói stílusú luxusszálloda. Nagyon igényes utasok imádni fogják. Itt jöttem rá hogy mi hiányzik Langkawiról: a kandalló. De itt volt, hála a magasságosnak. A szálloda a Westin mellett van a következő öbölben. (B.K., 2018)

Hasznos információk

1. Komolyabb vásárlás inkább a sziget központi településén, Kuah-ban lehetséges. Langkawi szigete vám- és adómentes terület. Még az alkohol is olcsóbb, mint Malajzia egyéb területein. Azért Langkawin nincsenek olyan nagy bevásárlóközpontok, mint Kuala Lumpurban. Inkább a kisebb üzletházak, és még inkább a specializált boltok a jellemzőek. Ezekben a boltokban legalább lehet alkudozni. 

2. Langkawi nem egy bulizós, nagy éjszakai életet kínáló sziget. Néhány szórakozóhely van, ahol zömében külföldi nyaralók mulatnak.

Masszázs szép környezetben - m.r. fotója

Közlekedés

Taxi vagy grab

"Langkawi már a levegőből is tökéletes választásnak tűnt. Elvileg ugyan a félsziget nyugati oldalán vannak szebb strandok, de ott csak jóval drágábban találtam volna szállást, így emellett döntöttem. Langkawin találkoztam először a fix tarifájú taxis rendszerrel, ami az egész országban egyformán működik: a fontosabb közlekedési csomópontoknál, látnivalóknál van egy-egy diszpécser, aki közli a viteldíjat (fix áras és olcsó) – ott kell fizetni és nincs többé vita a sofőrrel. A repülőtérről a szállodába 24 ringgit (kb. 1800 forint) volt az út a félórás menetért." forrás

Autóbérlés

"Másnap reggel, miután megettük reggelire a kötelező napi Roti Canai-t, visszacaplattunk a szállodához, és kerestük az autót. Egyszer csak egy aranyos kis KIA-ból kiszállt egy hölgy és miután látta hogy nagyon figyelünk, odajött hozzánk és átadta a kulcsot. Mondta, hogy van benne 10 MYR-nyi benzin, ami bővel elég lesz az első kútig, az autót pedig holnap reggel hagyjuk a repülőtéren, a slusszkulcsot pedig hagyjuk a helyén, az autó maradjon nyitva. Kérdeztük, hogy nem fogják-e így ellopni. Erre ő vigyorgott, "Hát ez egy sziget! Nem lehet ellopni." forrás

Étkezés

A szigeten a szállodák éttermein kivül nagy az éttermi választék. Van sok kínai, maláj és nyugati konyha étkeit kínáló étkezőhelyek, a legkülönbözőbb árfekvésben. Ha a nyaraló szeretne a heliyekkel vegyülni étkezésnél, akkor ajánlunk egy vasárnapi éjszakai (valójában esti) piacot, a Sunday Padang Matsirat Night Market-et. Itt egyszerű kifőzdék közül lehet választani, nagyon finomakat. 

l.l. fotója

,, Mi Pantai Cenang részen laktunk, ott rengeteg jó étterem van végig a part menti úton."


,, Langkawin is nag yon jókat lehetett enni, mi a következő éttermeket probáltuk ki, mindegyik csak ajánlani tudjuk: Tapaz Telaga Harbour, Mare Blu Italian, German Food Corner, Leila's Arabic Restaurant, Pia's the Padi Restaurant (elképesztően jó indiai és malay étel és nagyon nagyon kedves kiszolgálás). Szerintem Langkawin mindenképp érdemes a hotelen kívül is enni, mert nagyon jó heyek vannak. (pa, 2020)

Strandok

,, Amire figyelni kell, hogy a medúzák sajnos a globális felmelegedésnek köszönhetően egyre nagyobb problémát jelentenek a szigeten. Több helyen látni figyelmeztető táblákat, de mégis úgy éreztem nem kellő a tájékoztatás (mondjuk, sosem láttam a vízben tömegeket). Számos medúzafaj megtalálható a tengerben az ártalmatlantól az akár halálos csípésűig (kockamedúza). Érdemes óvatosnak lenni, de ha már megtörtént a csípés, egyből ecetet vagy kólát kell rá önteni és a fájdalom mértékétől függően orvosi segítséget kérni. Nem szabad ivóvízzel leöblíteni, és ha tényleg nagyon erős fájdalommal, hányingerrel, szédüléssel jár a csípés, érdemes egyből a helyi klinikára sietni.

De ne várjon senki komoly orvosi ellátásra, a klinika jól felszerelt, de az emberek lazán veszik a munkaidőt és a balesetek komolyságát. Leginkább a januártól májusig tartó időszakot tartják “medúza szezonnak”, de egész évben előforduló jelenség. (2017)" forrás


,, Bèreljetek robogòt, a T shops nevű üzleteknèl reggel 9kor csak 20 RM 12 òrára. Mindenkèppen járjátok be az èszaki rèszt ès partot, ott sokkal tisztább ès nyugisabban lehet fürdeni, távol a nagy tömegtől. (2018)"


,, Mi tavaly februárban pár napot voltunk Langkawin, Cenangon - akkor a strandján a fürdés tökéletes volt! Majd pár napra átmentünk Koh Lipe-re ( fényévekkel szebb & jobbak a strandjai). Hazaindulás előtt még egy napra visszatértünk Cenangon ugyanarra a partra, ahol eddig fürödtünk, de  tele volt a tenger apró medúzával ...(hp, 2020)


,, Ajánlott átmenni  a Tanjung Rhu strandra, ha zavartalanul szeretnél strandolni, mert ott nincsenek medúzák! (r.m., 2020)

Látnivalók

Pantai cenang

Szép tengerpart pihenéshez.

Tanjung Rhu beach

Nehezebben megközelíthető, pont ezért exkluzívabb part

,, A mangrove túra szuper volt, az éjszakai piacok kihagyhatatlan élmények, állatpark, csatangolás a belvárosban...korall rezervátum. (2018)"


,, Nekünk nagyon tetszett a félnapos, késő délután induló séta a dzsungelben, ami direkt sötétedésig tart, hogy aktív állapotukban is láthassuk pl. a repülőmakikat. Helyi kis utazási irodában foglaltuk Pantai Cenang főúton."


,, Érdemes kipròbálni a night market-et, mindenkèppen üres hassal èrkezni :) A mangrove erdő kihagyhatatlan, minket nem èrdekelt a sasetetès, majometetès, talàltunk a parton egy Joe nevű csònakost, aki olcsòbban elvitt egy rugalmasabb, de csodálatos tùràra. (Van eléhetősègem, ha èrdekel). A skybridge gyönyörű, de tőle nem messze èrdemes továbbhaladni a Telaga Tujuh vìzesèshez + "7 wells" vìzesèshez, csodàs a környezet ès jòt lehet fürdeni. A skybridge belèpőben benne van a 3D mùzeum is, èrdekes, megèri bemenni ;) (2018)

Underwater World és a sziget felfedezése

"Ez az attrakció pont olyan, amilyennek hangzik. Rengeteg akvárium és terrárium színes halakkal, rákokkal és egyéb élőlényekkel. A 38 ringgites belépő nem lenne drága, de aki már látott ilyet bárhol a világban, (pl. Campona) az nyugodtan kihagyhatja, ez is ugyanolyan.

Menjünk tovább a sziget keleti felébe, ahol egy vadregényes folyót és mangrove erdőt hirdet a prospektus. Az utak kitűnő állapotúak, helyenként több sávosak és a sziget nem olyan nagy, hogy ne lehetne odaérni bárhová egy órán belül. Rengeteg ugyan a mopedes, akik néha négyen is felülnek egy 50 köbcentis kétkerekűre, hogy aztán minden körülnézést mellőzve, vágódjanak be elém a legváratlanabb helyekről. A forgalmat lassítja még a sok bénázó turista is, (többnyire ausztrál) akik most vezetnek életükben először motort, és még nem vették a bátorságot, hogy a 30-as sebességhatárt átlépjék.

Nagyon szép völgyeken halad az út, időnként látni a tengert is a szemben lévő szigetekkel. Az útmentén munkások dolgoznak, akik folyamatosan nyírják a padkát, mert itt a növényzet nő ám piszkosul. Áthaladva egy nagyobbacska falunk észrevettem, hogy az iskolából épp jönnek ki a gyerekek. Pontosabban csak lányok, mert itt a koedukáció elképzelhetetlen. Mindegyik lánykán egyenruha, ami egy fehér, térdig érő kendőt, és egy világoskék nadrágot jelent. A kendő, csador szerűen, szorosan az arcukhoz illeszkedik. Nincs is ezzel gond, gondolnánk, muzulmán országban vagyunk. Csakhogy itt a populáció jó része kínai vagy indiai, akiken roppant szokatlanul nézett ki ez a jellegzetesen arab viselet. Eszembe jutott, hogy ráerőltetni gyerekekre, vallási megfontolásból egy ruhadarabot, legalább akkora marhaság, mint amikor a Sárközi le akarja erőltetni a kendőt az arab lányokról a francia iskolákban.

Megérkeztünk a folyópartra, amit inkább neveznék fjordnak, mert csak a tenger felé hajózható egy rövid szakaszon és nincs is sodrása, ráadásul a víz is sós. A partot kusza mangrove gyökerek hálózzák be, halászcsónakok mindenfelé. Az út végén egy szépen kiépített parkoló a szokásos bazári körítéssel. Parkolni egyébként nagyon jól lehet mindenütt. Általában ingyenes, de ahol fizetni kell, ott is nevetségesen alacsony áron." forrás

Langkawi Sky Bridge

Az abszolut must see. Lehetőleg reggel a tömeg előtt. A cable carral együtt egy jó félnapos program. Nagyon szeles időben kileng, ezért akkor lezárják. A két jegyre fejenként kb.50.- dollárt kell számolni.

Közelében: Seven Wells Waterfall. Többmedencés vízeséses fürdőhely. Oda-vissza más és más túra útvonalon érdemes menni, de így a Sky Bridge-el együtt már egésznapos program. Zipline - drótkötélpályán zuhanós lecsúszás - is van a bevállalósoknak.

"Ez az utolsó napunk a szigeten, az eső nem esik, a szél sem fúj annyira, talán sikerül végre feljutnunk ahhoz a függőhídhoz. Reggeli után be is vágódtunk az autóba, a GPS-t persze a szobában felejtettük, de hát végül is ez csak egy sziget, nem lehet eltévedni, de leginkább a szobánk van nagyon messze a parkolótól. Szóval, nem volt gond, simán megtaláltuk a helyet, főleg, hogy már egyszer voltunk ott. A parkolóban már alig volt hely, megjelentek a turistabuszok is, és ahogy felnéztünk a magasba már látszódott, ahogy a kis felvonófülkék kúsznak fel a magasba és tűnnek el félúton a felhőkben. Mindegy, ha már itt vagyunk, felmegyünk, ha fene fenét eszik is. 30 ringgit a belépő, öt perc múlva már bent is ültünk a hat személyes szerkezetben, ami meredek szögben emelkedett a hegycsúcs felé. Ahogy az várható volt, a felhő fentről nézve sem átlátszó, ezért a tájról nem is tudtam fotókat készíteni, pedig biztos izgalmas a látkép, mert a sziklahasadékok között lenézve minden irányból a tenger vesz körül minket. Megvizsgáltam a hidat statikailag én is, de nem veszem a bátorságot ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak biztonságtechnikai kérdésekben, de vettem a bátorságot, hogy végigmenjek rajta, pedig érezhetően ingott egy kicsit és a beton lapkák között, ami a járófelület volt, le lehetett látni a mélybe. Ezzel együtt stabilnak tűnt, de nem tériszonyosoknak való. Mivel az időjárási helyzet óráról órára változik erre, gondoltuk várunk egy órát, hátha elmennek a felhők, de nem. Ezalatt azzal szórakoztattam magam, hogy figyeltem a világ minden tájáról idesereglett turisták arcait, viselkedésüket. Többségében Indiaiak, japánok, kínaiak vannak itt, hébe-hóba látni egy nyugati látogatót. " forrás

m.r. fotója

"Tomiékkal már a Sky Bridge-hez vezető felvonó lábánál találkoztunk. A közel 700 méteres magasságban található híd valóban nem vezet sehová: a két végén 1-1 kilátó található. Különlegessége, hogy az egész hidat egyetlen, ferde oszlop tartja középen. Igazi mérnöki csoda, amely épp le volt zárva felújítás miatt. Mellette azonban van még két kilátó, ráadásul kicsit magasabban is, így felülnézetből csodálhattuk meg, ha már átmenni nem tudtunk rajta. Sok időnk nem volt bámészkodni: hamar felhők borították be a hegycsúcsot. De még így is szerencsésnek mondhatjuk magunkat: az elmúlt 48 órában szinte végig felhőbe burkolózott a csúcs, kész csoda, hogy pár percig gyönyörködhettünk a környező szigetekben. Tiszta időben egyébként ellátni egészen Thaiföldig. Hogy ne elégedjünk meg egy mérnöki csodával: a 700 méterre felvezető felvonó a világ leghosszabb fesztávú felvonója, a maga 2,2 kilométerével." forrás


Cable Car

"A sziget észak-nyugati felén kimagasló hegység két csúcsára megy fel a hiper-szuper kabinos felvonó, 708 m magasságba. Mi sem 'csak úgy' jártunk arra, hiszen csodás az idő, kék ég, szikrázó napsütés - kihagyhatatlan alkalom fentről körbetekinteni a szigeteken (nem adjak olcsón a mulatságot, 30 ringgit turistáknak fejenként, az kb. 2400 Ft)." forrás

m.r. fotója

Hajós kirándulások

"Napjainkat általában úgy próbáltunk összeállítani, hogy délelőttönként kirándulni voltunk, délután pedig fürödtünk a tengerben illetve a szálloda medencéjében. Másnap elmentünk a fővárosba, Kuahba. Mi leginkább helyi kis üzleteket szerettünk volna megnézni ahol mindenféle kis szuveníreket lehet kapni. Természetesen meg is találtuk ezeket az üzleteket, nagyon klassz dolgokat árultak pld: maszkokat, lámpákat, vázákat stb. Ez egy nagyon kis város, amit néhány óra alatt meg is lehet nézni, így délutánra már vissza is értünk a szállodába és ismét a tengerbe vetettünk magunkat.

Pénteken elmentünk egy hajókirándulásra, három szigetet jártunk körbe:

 • Pulau Dayang Bunting

 • Pulau Singa

 • Pulau Kentut

A túra reggel 9:30-kor kezdődött: a szállodánk tengerpartjánál parkoló kis csónakokkal vittek minket körbe a szigetek körül. Az első Dayang volt (névrokona a Maláj-félsziget keleti partján található Dayang szigetnek, ahol szeptemberben voltunk), melyet csodálatos mészkősziklák vesznek körül, valamint a sziget belsejében található egy édesvízi tó is. A tóban nyugodtan lehet fürdeni, valamint néhány vízi sportot is ki lehet próbálni, mint pl.: vízibicikli, csónakázás stb. Itt körülbelül 1 órát töltöttünk el, majd mentünk tovább Pulau Singa felé ahol azt néztük meg, hogy hogyan etetik a sasokat. A csónakkal megálltunk a szigetnél levő egyik kis öbölbe ahol a csónak vezetője ételt dobott a tengerbe, majd ezután a sasok folyamatosan landoltak a vízen és szedték ki a lábukkal az élelmet. Nagyon érdekes volt. Utolsó állomás Pulau Kentut sziget volt, melynek csodálatos fehér homokos tengerpartja van a partmentén pedig óriási pálmafák találhatóak. Nagyon szép kagylókat és korallokat lehet gyűjteni. Itt szintén kb. egy órát töltöttünk, majd fájó szívvel hagytuk el a szigetet. Gyönyörű volt." forrás


"Az előszezon kedvezményes árai sok csoportos kirándulást tettek még érdekesebbé, így délutánra be is fizettünk egy "Island Hopping"-ra. A három órás kirándulás több szigetet is érintett. Az első megálló a Pulau Beras Basah, egy sziget, melynek közepén egykoron egy hatalmas barlang állt. Egészen addig, míg be nem szakadt a teteje. Az így keletkezett, helyenként akár 10 méteres üregben összegyűlt a csapadékvíz. Az édes vizű tó partján strandot alakítottak ki, melyben igazán élvezetes csobbanni egyet. A partról a vízbe lógatva lábunkat, törpeharcsa-szerű halak végeznek pedikűrösöket megszégyenítő munkát. A szigeten egy órát töltöttünk, a csónakkikötőben a zsákmányra leselkedő, meglehetősen agresszív majmok gondoskodtak arról, hogy sem a megérkezés, sem a távozás ne legyen izgalomtól mentes.

A következő programpont kicsit mesterkélt: a Pulau Singa Besar sziget mellett a hajóskapitányok csirkehús-cafatokat szórnak a vízre, amit a menetrend szerint érkező sasok el is fogyasztanak. Látványos, de feledhető élmény. Mindezek után Pulau Dayang Bunting szigetén kötöttünk ki, ahol pipát (sznorkelt) és szemüveget (maszkot) béreltünk, és búvárkodtunk egy kicsit. A sekély víz túlságosan fel volt kavarva, de azért látványos volt a tengerfenék élővilága. És maga a sziget is káprázatos volt. Újabb egy óra leteltével visszaszálltunk a csónakba, ami a kikötőbe száguldott velünk. A túra összesen 1800 Forintunkba került (25 RM). Vacsorára grillezett halat terveztünk enni, meg is találtuk a megfelelő éttermet. Amíg sültek az általunk kiválasztott halacskák, megismerkedtünk Hitler macskájával, szegénykémnek pont a szája felett volt egy fekete folt a fehér bundáján. Amúgy épp a szomszéd asztalnál fogyasztotta a maradékot." forrás

Mangrove erdőtúra

A sziget északkeleti részén, csak vezetett túra lehetséges.

"A következő túránk a Mangrove erdő túra volt. A mangrove erdőről azt érdemes tudni, hogy olyan, mint egy őserdő. Mocsaras, iszapos, nem lehet keresztülmenni rajta, sós vízből táplálkozik és csak csónakkal lehet megközelíteni. Az erdő úgy alakul ki, hogy a mangrove fának három látszatra egyforma, de különböző termése van: - az egyik lesüllyed a vízben és a "szülő fával" együtt erdőt alkot, - a másik lebeg a víz tetején, így elég messzi területekre is elkerülhet és terjeszti ezt a növényfajt, - a harmadik pedig az előző két típus összegzése, mert ennek a termésnek az egyik vége nehezebb mint a másik és így függőleges helyzetben úszik a vízben. Nekünk nagyon kényelmes volt az út, mert csak hárman utaztunk egy nagy motorcsónakban (plussz a vezető). Az első érdekes esemény az volt amikor András átvette a vezetés és ő kormányozta a motorcsónakot a szigetek és az erdők között, nagyon izgalmas volt!

m.r. fotója

Első megállónk egy kis öbölben volt, ahol megnéztük, hogy hogyan etetik a sasokat, utána folytattuk utunkat a denevér barlang felé. A barlang nem volt túl nagy viszont denevér bőven volt benne, szerencsére nappal volt és mindegyik aludt. Gyorsan megnéztük őket majd továbbmentünk egy halfarmra: a legérdekesebb a rája etetése és simogatása volt. A rájának nincs foga, így az ennivalót közvetlenül a szájába lehet tenni. Csilla és András kipróbálták, hogy milyen az amikor ráját simogat az ember, Andi inkább csak fényképezte a történéseket. Utolsó megállónk a crocodile cave volt: régen elég sok krokodil élt itt, ma már csak ritkán és csak keveset lehet itt látni. (mi nem láttunk egyet sem). " forrás

Olvasmányos linkek

"A thai határtól egy órányira helyezkedik el Malajzia egyik legnagyobb szigete. Langkawi. Termeszeti csodában, állatvilágban, kulináris élvezetekben nagyon gazdag hely. A muszlin-indiai-kinai-thai konyha különleges ízvilagot nyújt. Fűszeres és csípős, édes és még édesebb. Például a csemegekukoricát siman belerakják egy mogyorós-banános ízesítésű édes palacsintába, Vagy a fagyizóban van kukorica fagylalt. Inkább érdekes, mint finom. Viszont kotelező megkóstolni.

A sziget körül rengeteg apró pici sziget is gazdagítja a szépségét ennek a helynek, illetve Langkawin belül is van kilátó, ahol 360 fokos kiáatással belátni a környéket. Lélegzetelállító, ahogy a tenger körülöleli a szigetet és apró kisebb szigetek mindenfelé kibújnak a vizből. Mindenféle madárnak is otthona a dzsungellal borított zöld terület. Rengeteg a sas is, hiszen ez a sasok szigete! Motorozás közben sokszor az eget pásztáztam és néztem ahogy köröznek odafent. (2014)" forrás

Kilim geoerdő park - m.r. fotója

"A Maláj-félszigeten tett körutazásunk csúcspontja a Langkawi szigetén eltöltött négy nap volt. Október elsején, dél körül érkeztünk meg ide, a Penang (Georgetown) felől menetrend szerint érkező hajójárattal. Langkawi egy 99, más források szerint 104 szigetből álló szigetcsoport, jó 30 kilométerre a szárazföldtől, Malajzia északnyugati részén, közel a thai határhoz. Ha egy nagy lapos rántott húsként képzeljük el a főszigetet, akkor a jobb alsó (délkeleti) részen találjuk a kikötőt, ahova megérkeztünk. Innen taxiztunk a délnyugati csücsökbe, ahol az olcsóbb szállások sorakoznak. Persze ezek is tengerpartiak, legalábbis egy részük, a parti út átellenes oldalán pedig az igazán olcsó szobák várják a hátizsákosokat.

Érdekes, hogy itt a pénzes turista az arab. Aki Európából, hátizsákkal jön, annak egyből a költségkímélőbb megoldásokat ajánlják. Sok időt és energiát fektettünk abba, hogy olcsó szállást találjunk a tengerparti részen. Végül egy thai nő szólított le minket, aki saját kocsijával elvitt minket a tengerparton álló, de eldugott házáig (Thai Villa). Az előszezonra való tekintettel féláron kínált szobát, amiből egy kicsit még alkudtunk is, így kevesebb mint 5000 Ft-ért kaptunk kétágyas szobát (éjszakánként). Az ablakunk ugyan nem, de a terasz a tengerre nézett, sok kellemes percet töltöttünk itt. Estére nem sok erőnk maradt, fürödtünk és sétáltunk egyet a parton a giccses naplementében. Bámultuk a kagylógyűjtögetőket. A strand is megelevenedett: kite-osok és jetskisek lepték el a vizet." forrás

m.r. fotója

,, A tisztaság az egész szigetre jellemző, sokkal inkább odafigyelnek az emberek a környezetükre. A forgalom is nyugodt, 60 km/h átlag sebességgel lehet kellemesen körbe autózni, a motorosok sem vakmerősködnek, békésen megférnek.

Kell is a figyelés és a fegyelem, hiszen a sziget az UNESCO világörökség része főként az észak keleti partszakaszok és a mangrove erdők miatt. Szervezett csoportokban vagy magán túrákon is meg lehet látogatni a parkot. a közel 5-6 órás úton elvisznek egy denevér és cseppkő barlangba, majd lesznek kisebb nagyobb szigetek, mangrove erdők, különleges tengeri fossziliákat tartalmazó sziklák, majom etetés akik a mangrove erdőben laknak, ebéd egy úszó étteremben, sas etetés, sok sok látnivaló és egy kis tengreparti fürdés vagy például egy csapat delfinnel is találkozhatunk, mint ahogy nekünk sikerült!" (2015)" forrás


,, Az ég szürkés, a víz kellemes hőmérsékletű. Nincsenek sokan a parton, fürdőzőket pedig szinte alig látni. Két párt látunk összesen a partmenti sétánk során, ami nem sok. Később jobban megértem az okát. A homok helyenként fehéres, máshol a fehér homok keveredik a fekete homokkal. Van a szigetnek olyan része, ahol a part teljes egészében fekete homokos, oda nem látogattunk el. Beértük azzal, amit itt látunk. A fekete homok a vulkáni tevékenységből maradt meg.

Hölgyek fekete ruhában ülnek a parton, vagy szállnak fel a motorcsónakokra mentőmellényben. Számomra még mindig meglepő látványt nyújt az, hogy míg én bikiniben élvezem a lágy szellő simogatását, ezek a nők talpig feketében élvezhetik csak a tengerpartot.

Leginkább megismerni szeretném a nők ezzel kapcsolatos érzéseit és gondolatait, mint ,hogy ítélkezőn tekintsek rájuk. Ez a viselet része a muszlimok életének, és látva ezt elgondolkodtatott, hogy mekkora szabadságban van nekünk részünk.

Nem volt kötelező elbújtatnom bikinis testemet, de én sokkal jobban éreztem magam úgy, ha a kendő rajtam volt. Az utcákon sétálva is mindig volt rajtam kendő, ami nem volt kötelező, de így jobban el tudtam kerülni a férfiak tekintetét.

Nincs ez másképp akkor sem, ha fürdenek a vízben. A férfiakon rövidnadrág van, a nőkön pedig egy búvárruhára emlékeztető kezes-lábas, fejet takaró résszel. (2016)" forrás


"A népek errefelé különböznek a korábban tapasztaltaktól, sehol nem bömböl a zene, nem ordibálnak, nem karaokéznak. Ide nem partizni jönnek az emberek. Pedig lehetne! Mivel az egész sziget vám mentes övezet, márkás italoktól a dizájner cuccokig sok minden megtalálható. Rengeteg a duty-free shop, amik inkább áruházak. A bőséges és olcsó italválaszték ellenére sehol egy részeg embert nem látni. A kísértésnek ellenállnak a szigeten lakó és ide látogató maláj muzulmánok is. Viszont mi nem tudtunk ellenállni.... a CSOKINAK!!! A szűk két hét alatt majd 1 kg fekete csokit ettünk meg, végigkóstoltuk a kínálatot 75-85% kakaótartalom között új-Zélandtól Belgiumon és Svájcon keresztül Dél-Amerikáig. Jó kis utazás volt! :)" forrás

Fotóegyveleg

A naplemente megcsodálására jön ki egy csomó ember a partra. - m.r. fotója

Magyar öröm

p.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 01. 20. 18:02
Tünde,

Október (szeptemberrel együtt) az esős évszak csúcsában van. Nagyon nem szabad megijedni, mert ez jellemzően csupán napi 2-3 óra esőt jelent. Maradnak napsütéses órák és napközben, főleg délelőtt 27-28 fok körüli finom meleg. Késő délután és kora este a leggyakoribb az eső. Napi 6-7 napsütéses órára lehet számítani.Az esős órákra kell találni valami fedett helyes programot. Ha a nappali órák első részében 30-31 fok fordul elő, akkor az esős órákban meglévő 23 fok körüli hőmérséklet még kellemesnek is minősülhet számunkra. Októberben is kalkulálni kell magas páratartalomra. Hozzá kell szokni. Persze manapság nem lehet teljesen hagyatkozni az előző évek októbereinek tapasztalataira. Jöhet jobb, de rosszabb is. Egy dolog biztos: Langkawi baromi jó turista és nyaraló desztináció.
Ami a medúza problémát illeti. Nem nagy a veszély, illetve ha sok van belőlük, akkor a jó szállodák személyzete erről informálja a vendégeket. Különböző strandokon más és más a helyzet. Nem annyira a csípés veszély a gond, hanem az elhalt, vízfelszínen sodródó medúzák látványa zavaró. A medúzák miatt azonban nem szabad lemondani Langkawiról. Nekem még egyszer sem okozott nagy problémát.
Az árak nyugat-európaiak, de pl. olcsón is lehet enni a népiesebb helyeken. Érdekes módon éppen a halak és a seafood, ami igazán drága, az egyszerű tésztás étkek két főre nem kerülnek 5 eurónál többe. A turista programok nem olcsók.


Székely Tünde, 2020. 01. 20. 04:22
Hello.Én az oktoberi idöjárás felöl szeretnék érdeklödni.Valoban nagyon esös?És a meduzák?Valoban nagyon kell tartani töle?Mannyire drága a hely?PL ételek ,programok terén?Most tervezzük Férjemmel a nyaralásunkat.nagyon megköszönnem ha valakinek lenne pár érdemleges infoj.Üdv:Tünde


úti kritikus, 2020. 01. 04. 14:31
Katinak:
A helyi pénzzel, a maláj ringgit-tel szokás fizetni. Persze sok helyen lehet amerikai dollárral vagy (kevésbé) euróval fizetni, de olyan rossz árfolyamon, hogy annál egyszerűbb és előnyösebb pénzt váltani. Malajzia nagyon modern ország, szóval a legtöbb helyen lehet bankkártyával fizetni. Én Revolut kártyát használok, mert ott forintról lehet egyenesen átváltani ringgit-re.


Holler Kati, 2020. 01. 04. 13:02
Nem latok valaszt egy kerdesre, ami engem is erdekel: Langkawin kozlekedesben, vasarlaskor stb. helyi penz v USA dollar es Euro is elfogadott? Koszonom a valaszt


B.Vera, 2019. 10. 23. 15:28
Üdv.Azt szeretném kérdezni hogy csak helyi kp-t fogadnak el Langkawin?Vagy milyen költőpénzt vigyünk?
köszönöm Vera


B.Vera, 2019. 10. 23. 15:28
Üdv.Azt szeretném kérdezni hogy csak helyi kp-t fogadnak el Langkawin?Vagy milyen költőpénzt vigyünk?
köszönöm Vera


Balom Edit, 2019. 08. 11. 07:35
Kedves úti kritikus! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
Üdv. Edit


úti kritikus, 2019. 08. 10. 18:01
Edit:
Nem kell tranzit vízum azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek van konfirmált továbbutazó jegye és ülése nemzetközi járaton és nem tartózkodik átszálláskor kínai repülőtér területén belül 24 óránál hosszabb időt.
Foreigners who have confirmed onward tickets and seats on international flights and directly transit through China and stay for no more than 24 hours within the airport boundaries do not need to apply for a transit visa.


Balom Edit, 2019. 08. 10. 16:47
Üdv mindenkinek. November közepén tervezzük az utazást Langkawi bá. Viszont felmerült egy fontos kérdés. Mivel az olcsóbb repülőjegy kétszer átszállással van Kínában egyik oldalon olvastam hogy kell vízum. Nem értem hiszen csak átszállás lenne. Erre tud valaki infót? Köszönöm szépen. Edit


Varga Zoltán, 2014. 02. 23. 13:44
Köszönjük az infót, Család beleszeretett a Szigetbe...

Biztos megyűnk

Üdv.: Zoli, Kati, Attila


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes