ÚTIKRITIKA.HU / Ciprus


hirdetes

útikritikák


Ciprus

Ciprus dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Ciprus, az élő történelemkönyv | Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.

.

Paralimini (Protarasznál) - a csodás tengerszínekben popázó Fig Tree Bay (Fügefa öböl) - j.k. fotójaCiprus dióhéjban

angolul: Cyprus (szájprusz), görögül: Κύπρος (Kýpros) (kiejtés: kiprosz)

 • A Földközi-tenger keleti részén fekvő szigetország, Ciprus 9250 négyzetkilométer területű, azaz Magyarországnál 10-szer kisebb. 1,2 millió lakosa van (2024-es becslés).
 • A fővárosa, Nikózia 1810 kilométerre fekszik Budapesttől.
 • Az ország "görög területén" euró a fizetőeszköz, a török területen a török líra.
 • Ciprus 2004 óta az Európai Unió tagja, jóllehet földrajzi értelemben Ázsiához tartozik. A teljes sziget lakosságának 78 százaléka görög-ortodox vallású, 18 százaléka muzulmán. A sziget 1974 óta megosztott, délen görögül beszélnek, északon törökül. Ciprus török területének különállását a világon csak Törökország ismeri el.
 • A Larnaka-i nemzetközi repülőtér Nikosiától délkeletre, kb. 40 kilométer távolságban fekszik.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1490 euró (Magyarország: 843 EUR-nak megfelelő HUF)
 • Cipruson az átlagos fogyasztói árszint 35 százalékkal magasabb, mint a magyar.
 • 2024. június: 1 liter benzin 1,40 EUR
 • Az év bármely részében értelme lehet Ciprusra utazni.
 • Bal oldali a közlekedés! (Ha valaki nem tudná, e tekintetben külön kell írni, azaz nem baloldali)
 • Leggyakoribb vezetéknév: Georgiou (kiejtés: jorju - a g betűk hangjai szinte nem hallhatók)

Ciprus időjárása

Amennyiben a honlapunk Ciprus fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Ciprus-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu 


A ciprusi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tartalmas ország kultúra, történelem és a táj tekintetében és az ezzel kapcsolatos élményeket jól össze lehet kötni a strandolással.
 2. Európai viszonylatban vonzó a klíma, sok napsütés
 3. A ciprusiak irigylésre méltóan nyugis életmódja
 4. Jókat lehet enni, szuper a mezze
 5. Vicces lázni s hallani, hogy mennyi orosz él a szigeten.
 6. Troodos-hegység a kolostorokkal
 7. Angol tudással jól el lehet boldogulni Cipruson
 8. Nem túl nagy a sziget, azaz a felfedezése nem túl időigényes
 9. Jó hely családos nyaralásra, gyerekekkel
 10. A strandok közül a Corallia Beach, a homok finomsága alapján a Coral Beach
 11. Fig Tree Bay, Protarasz
 12. Hatalmas pozitív meglepeés volt Limassol ultramodern jachtkikötője, a Marina és az Old Port, ami valójában szintén modern

Nem tetszett

 1. A július végi brutális hőség
 2. Drágák az italok és a turisták éttermekben az ár-érték arány nem igazán jó.
 3. Ciprus megosztottságának szomorú története
 4. A sok részeg brit a sörözőkben, és a beképzelt oroszok
 5. Egyes parti részek túlépítettsége, a sok beton
 6. A futószalagos tömegturizmus
 7. A sok gagyi és a zaj Ayia Napa-n, a főszezonban
 8. Paphos-nak nincs igazi egyedi karaktere
 9. Sok az utcákon a szemét, főleg a heliyek házainak közelében. Úgy tűnik sok helyit ez nem zavar, vagy lusták valamit tenni ez ügyben. 
 10. A ciprusi szigetlakók örült autóvezetési szokásai
 11. A középkorú, idősebb szolgáltatók közül sok a mogorva ésérdekes módon a fiatalok értik jobban hogyan kell szolgáltatni (igaz, a többségük nem helyi)
 12. Kevés az igazán finom és szép homokos strand
 13. A kenyér választék a magyarnak gyötrelem
 14. A görög részen a vendéglők legalább felében közepes az étkek minősége

                                        Bocsi, de engem étkezésnél zavarnak a kunyeráló kóbor macskák. j.k. fotója

Vélemények

Az egy hetes itt tartózkodás végére az az érzésem alakult ki, mintha mindenki ki akarna hasítani egy darabot a szigetből, de törődni vele, gondozni őt, már senki nem akarja. A törökök elfoglalták a sziget egyharmadát, de nem fejlesztenek semmit azokon a területeken, ahol ők élnek. Egyes részek szó szerint az enyészetté válnak lassan az évtizedek során. A briteknek két katonai támaszpontot is kiharaptak Ciprus déli partszakaszából, és mindkettő földterületet szögesdrótokkal körbekerítve védik.

Látványos fejlesztések részükről sem történnek. És ugye itt vannak a görög származású lakosok az ország déli és középső részén, akik ráérősen teszik a dolgukat, de egy ujjnyival sem többet. A sziget belseje száraz és kopár, elhanyagolt földek vannak mindenfelé. Lehet a covid időszak nagyon megviselte őket, hiszen a sziget 80%-ban mégiscsak a turizmusból élt addig. Illetve az orosz oligarchák házvásárlásai és gazdag nyaralásaik teljesen leálltak (valószínű, hogy az ukrán-orosz háború miatt) és őket felváltották a svéd, finn, angol és német családok, illetve legénybúcsús csapatok. A turizmus visszaépülésének pedig a háborús helyzetek biztosan nem kedveznek…

Mallorca, Szicília szigete a tapasztalataim szerint ezerszer jobban gondozott, szebb, zöldebb és rendezettebb a belső részein is, ráadásul a tengerpartjaik is sokkal szebbek (pláne Szardínia), mint Ciprusnak. (2023) forrás


"Tetszett: Nekem a legjobban földrajzi fekvése tetszik. Gyönyörű a tengerpart, szépek a hegyi részek, az Akamas félsziget Aphrodite fürdőjétől bejárva pedig elképesztően szép. Az egész egy hatalmas arborétum, csodálatos tengerparttal. A feleségemnek pedig a történelmi helyek tetszettek a legjobban. Érdemes megnézni őket.

Nem tetszett: Ciprus kétarcúsága. A szállodában korrektek, tiszták, mosolygós, segítőkész személyzet. Igaz, hogy drágább, de nincs lehúzós érzése az embernek. Ha a falusi turizmus mellett dönt szinte kivétel nélkül csalódni fog. Éttermeknél szintén ez a helyzet, van olyan, ahol méregdrágán a fagyasztott kaját tolják, holott 5 méterrel arrébb a következő étteremben frissen készítik és olcsóbb is. Körbe kell nézni, tájékozódni kell és akkor nincs probléma.

Milyenek a helyiek?

Szintén vegyes. Aki a turistából él étterem, szálloda, az kedves és mosolygós. A fiataloknak és egyes rétegnek talán már egy kicsit sok vagyunk. Egyébként nagyon vegyes, itt is vannak gazdagok és szegények, kedves és kevésbé kedves emberek. No extra összességében.

Praktikus tanácsok

Béreljen autót mindenképpen, kiránduljon, ne ragadjon le egy helyen és nézzen körbe mielőtt megvesz egy ajándékot, vagy beül egy étterembe. Az éttermekre jellemző a special offer, vendég csalogató ajánlat. Ha olyan, amit szeretünk érdemes azt választani. Olcsóbb, mint az étlap és nagyon finom, hogy holnap is ott egyen a vendég. És egyen halat, amennyit és ahány félét csak tud. A mezéket kötelező kipróbálni, a hús és hal mezét egyaránt. Minimum két főre készítik és nem olcsó, de hatalmas választékban és mennyiségben egyaránt. Előtte érdemes azért próbaképpen abban az étterembe enni valami mást is, mert a minőség hullámzó. A szálláson ne spóroljon és nagyon nézze meg, hogy hová megy, mert förtelmes csalódások érhetik. Családosnak Agia Napát nem annyira ajánlanám." (Márton, 2017)


"Én úgy definiálnám Ciprust, mint egy "prémium görög sziget". Hangulatra, szokásokra nekünk nagyon hasonló (nekik persze ég és föld!), de az árak és a szolgáltatók (szállodák, programok stb.) jobb színvonalúak. Jó karban tartják a turizmust, ez érződik is, folyamatosan fejlesztik, találnak újabb tematikákat, pl. falusi turizmus. Tetszett a sziget, kedves, közvetlen emberek, fiesta hangulat, jó ételek, szép falvak, templomok, mozaikok, tájak, tengerpartok. Finom ételek, görög konyha, a szállodákban nagy választék (görög szigetekhez képest). Közbiztonság szerintem szintén rendben van, a török részen nem jártam, ott lehet, hogy vannak neccesebb részek. Sok szórakozási lehetőség a városokban, szállodák területén egyaránt. A hotelek a görög szigetekhez hasonlítva magasabb árfekvésűek, de jobbak is, itt egy 3 csillagos bátrabban választható. Ezen felül, a falusi turizmus is jó lehet, szép tájakon (nem tengerparti!), kedves vidéki emberekkel, nyugalomban.

A ciprusi emberek?

Idősebbek: kedvesek, nyugodtak, ráérősek, mediterrán fiesta hangulattal.

Fiatalok: lazák, csajozósak, szeretnek bulizni, nem szeretnek dolgozni :), kedvesek, jóindulatúak!

” (Balázs, 2017)

Cavo Greco - sajna 2019 óta - biztonsági okokból -  lezárták a barlangrendszert a turisták elől - p.b.

Nissi Bay strand (Ayia Nappa) - z.g. fotója

"Legjobban a Troodos -hegység tetszett a kolostorokkal és a hangulatos kis falvakkal. Cipruson az ételek kimondottan jók, főleg a tenger gyümölcseit ajánlanám. A vásárlási lehetőségek megfelelőek. Az éttermekben gyakran van élőzene. Érdemes igazi kis helyiek által látogatott éttermekbe, bárokba benézni, ott utánozhatatlan a hangulat. A helyiek kedvesek, nem erőszakosak. Csoportunk búcsúestéjén egy helyi étterembe vittek minket, ahol épp helyi fiatalok, katonák szórakoztak, és minket is barátságosan bevettek a szirtakiba :) A pincér pedig, a hölgyeknek rózsát ajándékozott. Adnak a személyes szolgáltatásokra, főleg kedvességgel és figyelmességgel fogják meg a turistákat." (Eszter, 2016)


"Larnaca tipikus nyaralóhely, hotelek, éttermek, sétálóutcák, rengeteg szuvenír bolt. A belvárosban el lehet tekeregni egy délutánt, esetleg egy napot. Ayia Napa a fiataloknak van kitalálva, fehér-homokos tengerparttal, rengeteg bulihellyel, ennél fogva elég zajos.

Tetszett: a görög vendégszeretet; a hajókirándulások. Hogy jókat lehet enni, autóval nagyon szép helyeket lehet felfedezni. Aphrodité sziklája!

Nem tetszett: Sok helyen kavicsos a tengerpart, főleg Larnacánál. Előfordulnak néha, itt-ott nagyobbfajta csótányok. Alapvetően elég kopár a környezet. Drága. A szebb tengerparti részeken annyian vannak, mint a heringek.

A kajáról csupa jó emlékem van, finom, méretes adagok, nem olcsóak. A ciprus mezét érdemes kipróbálni, ez a helyi ételekből felsorakoztatott terülj-terülj asztalka. Minimum 4 fő kell hozzá.
A közbiztonság a turisták által látogatott területeken teljesen átlagosnak mondható. Vásárlás tekintetében Ciprus elég drága. Akkor is, ha a kaját szupermarketben vesszük meg. A szuvenír és egyéb csecse-becse boltok megfizethetőek.

Többször voltam Cipruson és szálloda kérdésben engem még nem ért csalódás, általában 3-4 csillagosakat választottam; a szobák mindig tiszták és rendezettek voltak, a reggeli pedig, bőséges. Ayia Napát tekintve zajosabbak a szállások, a bulizó fiatalok jönnek-mennek éjszaka. Larnaca sokkal nyugodtabb ilyen szempontból. A helyiek kedvesek és segítőkészek. Néha már túlságosan is, amikor az embert séta közben próbálják becsalogatni a bárokba, éttermekbe. Egyébként egyre több magyarral találkozni ezeken a helyeken.

Tanácsaim:

 • Hajókirándulások! Ayia Napa központjában rengetegféle hajókirándulásra be lehet fizetni, viszonylag jó áron kínálják. Különösen érdekes a "Famagusta a halott város" fantázianevű túra, ahol a tengerről ugyan, de vethetünk egy pillantást a török területen álló kihalt, üres épületekre. Elég kísérteties élmény.

 • Aki nem fél a fordított közlekedéstől, béreljen autót!

 • A Kykkos kolostort mindenképpen ajánlom, nagyon szép. Fedett vállak és boka a kötelező viselet, ha nem akarunk a sarki bódéból magunkra aggatni valamit, akkor vigyünk kendőt, hosszú szoknyát, hosszú nadrágot.

 •                                                                   Kriszta fotója - Kykkos kolostor

 • Nicosiából csupán a homokzsákos határra, a drótkerítésre és a fegyveres őrökre emlékszem. Erre sokan kíváncsiak, számomra nem volt meghatározó élmény.

 • Aphrodité sziklája! Az autót az autópálya másik oldalán lévő parkolóban lehet hagyni, majd egy alagúton kell átkelni a sziklához. A part itt is kavicsos, nem kifejezetten strandolós hely, de ide nem is ezért kell menni. Hanem mert misztikus.

 • Ha valaki ellátogat a Kykkos kolostorhoz, véletlenül se induljon el a hegyoldalba vájt földúton haza, mert az rövidebbnek tűnik, ugyanis vannak olyan szakaszai, ahol mindössze 1 autó fér el. És bizony jöhetnek szembe. Életveszélyes, a mai napig nem tudom, hogy éltem túl ezt a kalandot” (Andi)


"Márciusban, tehát az ottani előszezonban töltöttünk el 5 napot Ayia Napán. Összességében nekünk nagyon tetszett. Gyönyörű partszakaszai vannak. Kulturális és természeti látványosságok is vannak, szerintem, nem lehet unatkozni. Görögországgal (szárazföldi részek), Tunéziával és Egyiptommal tudom összehasonlítani. Nálam Ciprus a befutó. A helyiek nagyon kedvesek, egyáltalán nem tolakodók, mint pl. Egyiptomban.

Tetszett: a helyiek mentalitása, a tengerpart... minden.

A közbiztonság jó. Larnacaban gyakran találkoztunk járőrökkel, akik felügyelték a rendet. Vásárlás: az árak, mint ahogy korábban írtam nyugat-európai színvonalúak. Ajándéktárgyak minden vegyesboltban vásárolhatók. Szórakozási lehetőségek: Ayia Napa belvárosában egymást érik a bárok, discok, éttermek, kávézók. Márciusban, amikor mi voltunk, még nem nagyon üzemeltek az éjszakai szórakozó helyek, sokat renováltak.

A helyiek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Egy alkalommal kicsit eltévedtünk, egy kis boltban kértünk útbaigazítást. A bácsi nem beszélt idegen nyelvet, de egy papírra egész jól használható térképvázlatot rajzolt! :) A vendéglátóhelyeken beszélnek németül és angolul, de angollal könnyebben lehet boldogulni.

Tanácsok:

Napvédő krémet az előszezoni időszakban is használjanak, mert a kellemes, kicsit szeles tavaszi napsütésben is nagyon le lehet égni... saját tapasztalat! :) Időeltolódás van! Éjszakai járattal érkeztünk, hajnali négykor értünk a szállodába és természetesen elfelejtettük átállítani a telefonon az órákat, így az ébresztőnk is elcsúszott egy kicsit. A reggelit 1 órával lekéstük, de a főpincér nagyon kedves volt és egy kis asztalon gyorsan megterített nekünk. Ha valaki tengerparton szeretne házasodni, Ciprus jó helyszín lehet. A Nissi Beach Hotel-ben és a legtöbb tengerparti szállodában van lehetőség esküvőt tartani. Más: Gasztronómiai élmények szerzése szempontjából is tökéletes úti cél." (Krisztina, 2016)

Nissy Bay strand - z.g. fotója

"Nekem nem jött be Ciprus. Számomra nagyon semleges volt, a szó minden értelmében. Az emberek többségében Ciprus valamiért úgy él, mint egy görög sziget, ám azt leszámítva, hogy nagy részén görögül beszélnek, más hasonlóságot nem igazán lehet felfedezni. Megérkezvén egy számomra ismeretlen helyre, imádom az első napok felfedezéseit, amikor ismerkedem a helyi szokásokkal, ízekkel, színekkel, illatokkal, hangulatokkal, zenével, építkezési stílusokkal és szép lassan kialakul bennem egy tarka-barka, színes kép az országról, melyet ezekből a mozaikokból, impulzusokból rakok össze. Na, Cipruson pont ezek hiányoztak nekem. Se nem görög, se nem török, de nincs saját "egyénisége" sem. Olyan "langyos".

Tetszett:

A helyiek vendégszeretete. Az ételeik és a boraik. A hegyekbe tett kirándulás, és amikor egy hajókirándulás során lehorgonyoztunk egy öbölben, ahol úszkálhattunk a kristálytiszta vízben. Cipruson a strandok a legszebbek. Aya Napa környékén hihetetlenül gyönyörű a víz. Szinte medence-szerű még a mélyebb részeken is.

Nem tetszett:

A sziget kopársága a tengerparti részeken. (bár év elején gyönyörű virágok nyílnak és hegyekben is nagyon változatos a növényzet). A településeik. Az épületek egyszínűek, egyhangúak. Az, hogy szembesülni kellett azzal, hogy még a közelmúltban is milyen szörnyűségek történtek a szigeten, és milyen viszályok dúlnak a mai napig a törökök és a görögök között, miközben a turisták önfeledten süttetik magukat a tengerparton.

A jelentős brit kötelékek miatt nagyon sok angol él, nyaral a szigeten, ahol minden nagyobb brit márka is képviselteti magát. Érdekes, hogy a Taco Bell, a híres amerikai gyorsétterem hálózat, mely tex-mex ételeket kínál, Európában egyedül itt képviselteti magát! Szórakozni elsősorban Ayia Napán lehet. Rengeteg bár, diszkó várja a tombolni vágyókat, így a fiataloknak, akik a barátaikkal utaznak, ez az ideális nyaralóhely.

A ciprusi nyaralóprogramok szerintem nem jók ár-érték arányban. Az egyik legdrágább úti cél, de közel sem tud annyi élményt nyújtani, és nem kínál annyi látnivalót, mint mondjuk a görög szigetek. Szerintem érdemes a Troodos-hegységben tenni egy kirándulást, megnézni a Kikkói kolostort, megmártóznia habokban Aphrodité-sziklájánál, napozni és fürödni a híres Nissi Beachen, vízbe ugrálni egy hajókirándulás során, átmenni a török részre, bort kóstolni és végigenni legalább egy mezét." (Gerda)


"Nekem bejött Ciprus, szerintem egy tökéletes nyaralóhely. Ha egy dolgot kellene kiemelnem, akkor az a gasztronómia lenne. Óriási menüsorokat ettünk, szerintem már a kaja miatt is érdemes elmenni Ciprusra. A jellegzetes helyi ételük a meze, ami általában 7-14 apró fogásból áll és választani lehet, hogy hús, hal, zöldség vagy vegyes mezét kérünk. A görög konyha egyébként is finom, de a ciprusi ételek valahogy megunhatatlanok. A mi csoportunkat csak „mezés” menükkel kínálták és még az 5. napon is sikerült új fogásokat felfedeznünk, ugyanis minden konyha másként főz. Különösen szórakoztatók voltak azok a vacsorák, amikor odajött hozzánk az étteremvezető és mindenkit meghívott a helyi pálinkára, a "grappára".

Tetszett: a kaja, a zene, a kedves helyiek, az éjszakai hangulat.

Nem tetszett: a kicsit kopár környezet, a drága szórakozóhelyek, a keskeny "libasoros" járdák.

Érdemes autót bérelni a szigeten és átmenni más városokba is, megnézni a hegyek közötti falvakat, a helyi emberek életét. Én a nászutasoknak is ajánlanám a szigetet, Ciprus nagyon romantikus hely, a nagyobb szállodákban esküvőket is tartanak, volt, ahol még kápolna is volt a kertben." (Gigi)

Omodos falu - Kriszta fotója

"Nem tetszett: Ami nem tetszik az Ciprus kétarcúsága. A szállodában korrektek, tiszták, mosolygós, segítőkész személyzet. Igaz, hogy drágább, de nincs lehúzós érzése az embernek. Ha a falusi turizmus mellett dönt szinte kivétel nélkül csalódni fog. Éttermeknél szintén ez a helyzet, van olyan, ahol méregdrágán a fagyasztott kaját tolják, holott 5méterrel arrébb a következő étteremben frissen készítik és olcsóbb is. Körbe kell nézni, tájékozódni kell és akkor nincs probléma."


"Ciprust látni, érezni, ízlelni KELL! Kocsi bérlést nagyon javaslom. Nem kell megijedni a fordított forgalomtól, szépen bele lehet jönni. térkép GPS javasolt a táblázottság nem a legjobb a városokba, autópályán kifogástalan. A vendéglátó helyeken nagyon kedvesek, nagyon finomak az ételek. Mind természeti mind történelmi tekintetben nagyon gazdag sziget. Amiket láttunk s javasoljuk: Larnaca: sóstó, erőd, St Lazarusz Templom, Hala Szultán Tekke; Ayai Napa- monostor, partszakaszok; Fig Tree Bay- Protaras ez mese ez a part; Konnos Bay; Aphrodite születési legendájához kötődő szikla csoport kihagyhatatlan mindenkinek, Limassol -lovagvár, Paphos - Mozaikok csodás ókori ásatási park; Lefkosia - főváros - gyalogosan átmenni a török részre. Látni a damarkációs vonalakat. (katonákat sose fotózzunk, elveszik a gépet)

Voltunk idegenvezetővel is buszos kiránduláson a török részen. Nagyon megéri erre befizetni, nagyon tartalmas, szép. Annyi a negatívum akik télen mennek sajnos már csak sötétben látják a halott várost, itt egy program felcseréléssel ezen is lehet orvosolni egyszerűen. Nem érdemes csak strandolni, ahhoz túl szép a sziget. A kiépített partok szépen rendezettek, a vadpartoknak pedig meg van a varázsa. Gyerekes s állatbarát családoknak javaslom a Mazotosi Teve farmot, nagyon aranyos élmény. Képeket nagyon szívesen csatolok ha kapok olyan felület címet, ahol ezt megtehetem.

A tenger télen is simán fürödhető ha süt a nap még jól is esik a kellemes sós víz. Télen szép zöld minden nincs kiégve a növényzet. Csodálatos. Átlag 17 -18 fok van. Esőre készülni kell, ha süt a nap akár 25 fok is lehet. Felfedeztünk autentikus hegyi falvakat, templomokat is. Látni kell hogyan élnek a ciprióták. Angolul hellyel-közzel beszélnek, de megérteni megértik mindenhol. Közbiztonság kiváló. Segítőkészek az ott lakók. Az idegenvezető nagy tudású, kedves nő. Talán lehetne kommunikatívabb, ne az utasnak kelljen rátelefonálnia érkezése utána. Ha nem is megy ki a reptérre a szálló recepcióján hagyjon üzenetet, mikor várható az érkezése. Elektromos konvertert vinni kell mert ott nem 220V van. (2015),, Most jártam először Cipruson, kellemes élmény volt. Először is az időjárás: már május elején majdnem 30fok volt, a sekély, égszínkék öblökben sokan fürödtek. Egész télen tavaszi az időjárás, 20fok körüli, ha fürödni nem is lehet, a zöld, mediterrán virágoktól színes szigeten kellemesen pihenhet, kirándulhat az ember, esküvőket is egész évben szervezhetünk ide.
A mediterrán konyha nagyon színes, a helyi friss zöldségek, gyümölcsök itt egész évben a napon érnek. Tavasztól őszig alig esik az eső, ilyenkor veszít a sziget zöld színéből, de a változatos tengerpartok, a kristálytiszta vizű tenger kárpótol bennünket.
Érdekesség: az asszuáni gát megépítésével "elzárták" azt az áramlatot, ami táplálta a tengert, nincs plankton, kevés a kishal a vízben, sajnos nem olyan gazdag a tenger élővilága, viszont abszolút cápamentes övezet!
Macskakultusz él a szigeten, a macskákat imádják, a kutyákat nagyon nem szeretik, azt hiszik róluk, hogy betegségeket terjesztenek, ezért nem is nagyon találkozunk kutyával a szigeten. A macskák viszont a szállodákban is előszeretettel ólálkodnak az asztal körül, de nem volt zavaró.
Sok utas panaszkodik az orosz turisták miatt, de én csak szép fiatal orosz lányokkal találkoztam, akik profin pózolnak a parton, illetve sok kisgyermekes családdal, szóval abszolút nem a hangos, svédasztal-lerabolós orosz közönség volt a jellemző.
Az angol 16-17 éves fiatalok járnak Ciprusra állítólag nyáron bulizni, az idegenvezető igen szélsőséges bulizási szokásokról mesélt pl. Agia Napán, úgyhogy csak óvatosan engedjük el gyermekeinket az éjszakába..

Összességében kellemes nyaralóhely Ciprus, minden igényt kielégít: gyönyörű tengerpart, jó szállások, kedves emberek, kulturális látnivalók, kulináris élvezetek." (P. I. 2016)


Ami számomra meglepő volt az idei olaszországi és barcelonai nyaralásom után, hogy Ciprus ezekhez képest iszonyat olcsónak éreztem étterem és programok szempontjából. Néhány példa: 4-en kb 50-60-70€ért megvacsoráztunk mindig (ebben volt néha előétel is, plusz koktélok, jatt). Napozóágy kb összes parton, ahol voltunk 2,50€ volt, napernyő szintén 2,50€ így 2 napágy napernyővel = 7,50€ (ez Róma melletti tengerparton pl. 24€ volt..) Gyros pitában általában kb 4,50€, Gyros tál 8€. Tengeri herkentyűs tál 16-17€. Koktélok 4,50-8€. Előételek 3,50-4€. (2022)

Ciprus, az élő történelemkönyv

"Aki Ciprusra készülődvén arra gondol, hogy egy hellén szigetre fog érkezni, téved. Az is, aki egy mini Törökországgal számít itt találkozni. Nyomokban ugyan besandít az elmébe egy kicsi ebből is, meg abból is, de alapvetően semmihez nem hasonlítható ez az ország. Fontos megemlíteni, hogy önálló államról van szó, tehát nem egy a sok görög sziget közül! Meghökkentő a státusza is: három kontinens ölelésében fekszik, politikailag Európához, földrajzilag Ázsiához tartozik. Az ókori görögök a Földközi-tengert tartották a világ közepének és ezen belül is Ciprust a világ köldökének. A szerelmet pedig a világ mozgatórugójának, így nem véletlen, hogy itt született Afrodité, a szerelem istennője. Ezért igen sok külföldi pár választja házasságkötése színhelyéül. Az összes jelentős ókori népnek útba esett jövet-menet. Nincs az ókorról történelemkönyv, amelynek térképein ne szerepelne legalább 3-4 városával. A kor legjelentősebb rézlelő-helye volt.

Történelmének 9 évezrede alatt rengeteg nép hagyta itt lenyomatát, hihetetlenül változatos, izgalmas világot képezve ezzel, amihez a természeti adottságok is nagyban hozzájárulnak. A Troodos hegylánc egy lélegzetelállító eleven földrajzi képeskönyv. A geológusok számára valóságos paradicsom. Az ornitológusok is megtalálják itt számításukat, mivel Ciprus egy igen fontos vándormadár vonulási útvonal. A tenger- és vízi sportimádók mindenféle típusú partvidéket föllelhetnek: a hófehér homokost, tele köbmilliméternyi méretű csigákkal és kagylókkal, az aranyhomokost, a fekete vulkanikus homokost, a sziklásat, a láva-barlangosat, a köveset, a kavicsosat és még sorolhatnám. A tenger mindenkié, a legdrágább villák előtti partszakaszra is leteríthetjük gyékényünket és lubickolhatunk a habokban. A tengervíz nagyon sós (szuperhalin, 39,2 sóezrelékes), bőrbetegségeinknek bámulatos gyorsasággal búcsút mondhatunk.

Életünkre leselkedő lények se a vízben, se a szárazföldön nincsenek. A közbiztonság rendkívül jó mind a görög, mind pedig a török részen. A változatosság az étkekre is vonatkozik. A ciprusi konyha igen erősen befolyásolt a közel-keleti hatás által, ételeik rendkívül ízletesek és egészségesek. A népzene is magán viseli ezt a hatást, így ha valaki ciprusi népzenét keres, akkor nem a Zorba- és szirtaki féle muzsikával fog találkozni. Még egy különlegessége van a szigetnek: a nemlétező ország, Észak-Ciprus, amely az 1974-es török inváziót követően szakadt le a déli részről és majd’ 29 esztendeig felfedezhetetlen terület volt a turisták számára. Napjainkban viszont már látogatható és föltétlenül ajánlott is, mert az északi partvonalon végigvonuló fantasztikus csúcsokkal kicsipkézett Ötujjú hegység csodálatos fellegvárai, a 8 évszázados kora-gótikus Bella Pais Apátság, a 3200 esztendő óta a Földközi-tenger gyöngyszemének számító Kyrenia városka, meg a közel 4 évtizede üresen álló famagustai új-város, a halott város, mind olyan élményeket nyújtanak, amik évek múlva is meghatározóak lesznek számunkra! Ennyire kicsi helyen ilyen színes földrajzi, történelmi, geológiai, gasztronómiai, néprajzi és népzenei kavalkáddal találkozni máshol nem igen lehet!" (Zsuzsa)

Olvasmányos linkek

"Illatok: ha jártatok már mediterrán országban, akkor tudjátok miről beszélek. A déli országoknak, főleg vidéken, van egy speciális fűszeres illata. Kár, hogy még nem találták fel az illatos laptopokat. Az olajfák, a virágzó hibiszkuszbokrok, a leanderek és a narancsvirágok együttes aromája. Különösen tavasszal nagyon kellemesek ezek az illatok, nyáron pedig a tenger illata a parton, amikor kicsit összekeveredik a naptejekkel, de még így is nagyon kellemes. Naplementék: végül, de nem utolsó sorban imádom a ciprusi naplementéket. Van már több tucat képem róluk, mert minden nap más a naplemente és nincs két egyforma. Tengerparton ülni az esti úszás után és figyelni a naplementét, nos ezekért a pillanatokért érdemes élni szerintem. Ehhez nem kellenek milliók, csak értékelni kell az élet apró örömeit." forrás


"Lefkara csöpp, macskaköves falu, szűk, tekergős utcákkal, az udvarokból kihajló, rózsaszínben pompázó fákkal. Nikosz befordult egy szőlővel futtatott árnyas kertbe, ahol gyanútlanul a kerti székekre telepedtünk. A háziak rögtön szolgálták fel a behűtött limonádét, majd egy kis előadást hallgattunk Lefkaráról. Bizonyítandó a helyi csipke hírnevét, a háziasszony megmutatta az euró előtti ciprusi fontot, amelyen a csipke mintázata volt az egyik díszítő elem. Az üdítő után akkor kezdtünk gyanakodni, mikor betereltek minket a házba, amely ajándékboltként működött. Na igen. Ügyesen összekapcsolták a kellemest a hasznossal: az utazási iroda leszerződött a helyi ajándékbolttal.

Semmit nem vettünk, mert útikönyvünk figyelmeztetett, hogy az ilyen helyek már itt is kínai utánzattal vannak tele. Ha eredetit akarunk venni, a kertkapuban üldögélő idős asszonyokat keressük, akik maguk készíti a csipketerítőt. Az iráni család kislányában viszont remek vásárlóra akadtak, kifelé a nyakán és a karján is csilingelt egy-egy új szerzemény. Apja a szőlőlugas sarkában bóbiskolva várta a vásárlás végét. A kis kitérő után egy erdei úton kapaszkodtunk Omodosz felé. A főtere bájos, lejtős placc, tele ajándékboltokkal, kávézókkal, a kávézók teraszán bölcsen hallgató helyi öregekkel. A falu híres a borospincéiről, némelyik a turisták számára látogatható."  forrás


"A legnevezetesebb szakasz kétségkívül a mindig nyüzsgő Nissi Beach, de én inkább a kissé megbújó Konnos Bayt imádtam. Az öbölhöz egy lépcsős út vezet lefelé a sziklás parton, de a látvány és élmény még a legnagyobb melegben is megéri a rövidke sétát: elképesztően kék tenger, hangulatos parti étterem, különleges, vízen úszó napágyak és szórakoztató vízi sportok várják itt a strandolókat. Protaras sekély vizű, lassan mélyülő partjait a családosok és idősebbek is kedvelik." forrás


"Ayia Napa felkapott városkája, ahol a főszezonban még a beton is pezseghet, annyira turistaváros lett ebből a régen tipikus kis ciprusi faluból. Egymást érik a kávézók, éttermek, bárok, szórakozóhelyek. Oroszok és angolok előszeretettel választják nyaralóhelynek, nem véletlen, hogy remek steakeket kapni és Limassolban 18 bundabolt vígan megél.

Ciprus nem görög, nem török, hanem Ciprus maga. Egy olyan sziget, ahol különös módon nyugodtak, lazák és igyekszenek élvezni az életet a ciprióták. Történelme elég viszontagságos, hiszen földrajzi helyzete révén megfordultak itt főníciaiak, törökök, keresztes lovagok, angolok és még sok egyéb nemzet. Éppen ezért kultúrája, hagyományai és ételei igazán változatosak. Gyönyörű tengerpartjai vannak, az ember szinte el sem hiszi, hogy valódi tengerben úszkál és nem egy fehérre meszelt, türkízvizű medencében. Márciustól októberig nincs eső, novemberben vetnek és márciusban aratnak. A macska szent állat és gyakran csapatokban mászkálnak. A kutya viszont a ciprusiak számára magát a dögvészt testesíti meg, így nem is nagyon van a szigeten.

Több várost is volt szerencsém meglátogatni: Limassol, Larnaca, Protaras, Paphos, Curion vidéke, Troodos hegyi falucskái. Nem egyszer kissé kábán barangoltam eme városok utcáin, főleg mikor egy teljesen leromlott állapotú étterem mellett egy luxus óraüzlet volt, majd amellett egy lakóépület, utána ruhaüzlet, majd azt egy újabb romos épület követte. " forrás


"A fővárostól 40 percre van a legközelebbi strandLarnacán, ahol van a görög oldal legnagyobb nemzetközi repülőtere. Praktikus, mert közel van, és a buszmegállóban már rögtön a strandon is vagyunk. Személyes kedvencem Ayia Napa, Nissi Beach, ami a világ top10 legszebb strandjában benne van, nem véletlen. Nicosiában hihetetlenül pezsgő az éjszakai élet. Limassol, illetve Paphos a másik két nagy kulturális város, amit meg kell említenem. A távolsági buszokkal, amik rendszeresen, és viszonylag sűrűn közlekednek, könnyedén megközelíthető Ciprus bármely része. A májustól szeptemberig tartó időszakban érdemes 20, vagy annál nagyobb faktorszámú napolajat vagy tejet használni, mivel nagyon erős a sugárzás. Ha az ember megunja a tengert, nem jelent problémát, hisz ott van a Troodos-hegység, ahol kiváló kiránduló útvonalak vannak a túrázók számára. Ősszel a kisebb települések várják falunapokkal az érdeklődő helyieket és turistákat.

A török oldal mesés kincseket tartogat, ilyen pl. Nicosiában a bazársor, illetve a legendás Karpas vidéke. Fontos tudni, hogy a török oldal nem elismert állam, a görögök megszállt területnek nevezik, és ezt az elnevezést is várják el a turistáktól is: „megszállás alatt álló terület”. Ami a veszélyességét tekinti a területnek, érdemes lányoknak nagyobb társaságban, esetleg fiúkkal látogatni, mert az utcákon csak férfiakat lehet látni, ami kissé ijesztő lehet. A buszutazások drágábbak, és kaotikusabb, mint a görög oldalon, azonban személyes tapasztalatom alapján érdemes ellátogatni a nagyobb városokban itt is: hajótúra Kyernián, látogatás Golden beachre, stb. Fontos: a határon tilos átvinni márkázott termékeket a görög oldalra (elvileg) szóval érdemes a már megvett árut magunkon viselni, ha nem akarunk problémát a görög határon. (2015)" forrás


,, Aki szereti a török kávét, annak a ciprusi változat is ízleni fog, ugyanis gyakorlatilag a kettő ugyan az: erős íz, sok zaccal az alján. Reggeli gyanánt egy helyi specialitást próbáltunk ki, már nem emlékszem a nevére, de valami édes túrókrém-szerűséggel töltött tészta volt. Az ára nem volt vészes, a pincér néni nagyon kedves volt.

Cipruson az éttermi árak nagyjából másfélszerese az itthoniakénak, az élelmiszerüzletben ennél talán kisebb a különbség. Remek kimért fehér - feta jellegű - sajtokat és olíva bogyót kapni (igen sokféle változatban).

Ami minket nagyon meglepett, hogy ez az ország az autósok paradicsoma, szerintem senki nem fekszik le úgy aludni, hogy nem repesztett minimum napi 10 km-t. Nem túl kellemes este sétálva attól félni, hogy mikor ütnek el, ráadásul a zaj is elég nagy. Nagyon furcsállottam, hogy szinte egy kerékpárost sem láttam, holott az éghajlat enyhe, a parti menti városok teljesen síkak, véleményem szerint ideális kerékpáros terep lehetnének.
(2016)" forrás

Fotóegyveleg

Nissy Bay strand - z.g. fotója

A Tróodos-hegységben a csodálatos Kikkos kolostor - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Brigi & Dani, 2022. 11. 03. 14:04
Páfosz picit nyugisabb, mint a sziget többi része és a látnivaló is valamennyivel több, ezért nekünk nagyon tetszett.

A legegyszerűbb, ha autót béreltek, ugyanis a buszok elég kiszámíthatatlanul járnak.
Viszont autó nélkül is rengeteg kis szuper szervezett program van, ahol elvisznek a legszebb látnivalóihoz.


Itt bővebben olvashattok Ciprus időjárásáról, költségeiről:
https://mindiguton.hu/uticelok/ciprus/

Ezt a Páfosz környéki látnivaló, program és szállásajánlót érdemes elolvasni, ebben minden benne van:
https://mindiguton.hu/ciprus-latnivalok


Sándor, 2019. 11. 06. 19:25
Sziasztok! December 25-én érkeznénk Larnakába, tudunk kaját vásárolni? Vagy eleve étteremre készüljünk? A mini marketek nyitva vannak? Az ortodox karácson egybe esik az idén?


úti kritikus, 2019. 06. 22. 17:14
Mária,
Lehet hallani a repülőgépek fel- és leszállásait. Elviselhető, nem drámai. A reptérre vezető főút forgalmi zaja inkább zavaró. A hotel egyéb negatívumainak elviseléséhez nagyobb önuralomra van szükség, mint a reptéri zaj eltűréséhez.


Mányoki Mária, 2019. 06. 22. 15:28
Repülőtér közeli szállodában (Flamingo Beach) szállt már meg valaki? Mennyire zavaró a zaj?


Dávid, 2018. 12. 01. 20:47
Rövid kisfilm Ciprusi utazásról!
2018 Január 20+ fok
Larnaca ,Aiya Napa,Nicosia

https://youtu.be/lLPp6mExIN4


úti kritikus, 2018. 11. 28. 17:39
Gabinak:

http://utikritika.hu/ciprus/ciprus_-_idojaras_havi_lebontasban


Gabi001, 2018. 11. 28. 17:11
Sziasztok! Januárban volt már valaki? Milyen az időjárás olyankor?


B.K.Zsóka, 2018. 01. 16. 10:13
Szép napot,

érdeklődni szeretnék, hogy március végén milyen hőmérsékletre lehet számítani? (saját tapasztalatot várnék, véleményem szerint a netről nézett hőfokok olykor alulmaradnak a valóstól pl. Kanári szigetek eseté is). Köszönöm :)


Timar Magdi, 2013. 09. 29. 14:45
Szeptember kozepen voltunk Larnacaban ,a SANDY BEACH-en. Elotte eleg sok megosztott velemenyt hallottunk !! De.... Amikor a szálláshelyunkre ertunk , nagyon sok pozitiv elményt tapasztaltunk. A szallodaban a szemelyzet nagyon kedvesen fogadott bennunket. Aztan a másnapi látvány önmagáert beszelt !! Egy gyönyorü pálmakert kozepén volt a szállodánk , ami szinte szemet gyönyörködtető volt. A tengerparti strand tiszta volt es a szálloda személyzete vegtelenul szolgátalkész volt. Összeségeben mindenkinek ajánlom , mert egy csodaszép ÉLMÉNNYEL fog hazaterni es CIPRUSRA mindeg szeretettel fog GONDOLNI !! / Magdi, 2013 /


Veronika, 2013. 02. 07. 22:21
Ciprus csodás, én 4 hónapot töltöttem itt. A tenger tiszta és meleg. A Coral Bay hosszú aranybarna homokos strandja és türkiz vize varázslatos. Paphos a leghangulatosabb város egész Cipruson. A többi város sokkal nemzetköziesebb és "turistásabb". Paphos igazán azt nyújtja amilyen egy élhető ciprusi város adni tud, egyéniséget. A város olyan, mint egy élő múzeum, több ezer éves kövek az utak mentén, virágzó kaktuszok, a kikötő pedig igazán hangulatos. Éjszaka nyüzsgő hely, a Bar street megtelik fiatalokkal. Hihetetlenül sokoldalú város. Ha elegünk van a hőségből a közeli hegyekben friss a levegő és csodás kolostorokat találunk. Nyáron hatalmas a forróság, úgyhogy én a júniust ajánlanám, akkor még zöld az egész sziget, májusban tele van virágokkal is. Nem túl fülledt a levegő és nincs annyi turista. Amit negatívumnak említhetek az a sok részeg angol turista és az ételek. Abban nincs nagy változatosság és nem túl ízletesek. Minden másért érdemes jönni Ciprusra. Mindenkinek csak ajánlani tudom. (Veronika, 2010)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA