ÚTIKRITIKA.HU / Ciprus


hirdetes

útikritikák


Ciprus

Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közlekedés | Egészség | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Hal mezze (különféle hideg és meleg előételek sora) - S. Ilona fotója

.

Étkezés

Meglepően sok az orosz, grúz stb. étterem és nagyon jók is. Nem olcsók.

"A turista ne ragadjon le egy helyen és nézzen körbe, mielőtt beül egy étterembe. Az éttermekre jellemző a special offer, vendég csalogató ajánlat. Ha olyan, amit szeretünk érdemes azt választani. Olcsóbb, mint az étlap és nagyon finom, hogy holnap is ott egyen a vendég. És egyen halat, amennyit és ahány félét csak tud. A mezéket kötelező kipróbálni, a hús és hal mezét egyaránt. Minimum két főre készítik és nem olcsó, de hatalmas választékban és mennyiségben egyaránt. Előtte érdemes azért próbaképpen abban az étterembe enni valami mást is, mert a minőség hullámzó." (Marci 2013)

Cipruson a kávé átlagosan 3 euróba kerül. Egy normál méretű pizza 10-15 eurót kóstál. Egy 4 fős család éttermi számlája 80-100 euró körüli.

"Napközben a városi kis üzletekben vagy pékségekben vettünk valami snack-et. Az árak nyugat-európai színvonalúak. Esténként a kikötőben található éttermekben vacsoráztunk. Minden alkalommal az úgynevezett meze-t választottuk, aminek 3 változata volt: fish meze, meat meze és mixed meze. Ez kb. 20 fogásból álló komplett vacsora a végén desszerttel és ajándék házi likőrrel. Aki a mediterrán konyhát szereti, annak csak ajánlani tudom. (kb. 20-25 EUR/fő). A boraik is finomak." (Krisztina)

"Az ételeik isteniek. Specialitásuk a meze, amely tulajdonképpen terülj-terülj asztalkámat jelent. A felszolgálók végeláthatatlanul hordják az asztalra a különböző ételeket. Egy étkezés alatt akár 10-15-féle finomságot is végig lehet kóstolni. A meze állhat helyi különlegességekből vagy akár a tenger gyümölcseiből is." (Gerda)


"Gasztronómia...hmmmm...na ezt nem lehet leírni:) Van itt minden: görög, török, tengeri herkentyűk, angol és helyi specialitás. Amit lehet kipróbáltam: birka-bárány igazán ízletes (klíma miatt itt nem faggyúsak így ízük is más), steak medium zamatos, kis tavernák legolcsóbb kínálata is házi speciális öntetet és elkészítést rejthet pl. muszaka vagy rákkoktél házi készítésű öntettel mennyei, a kebab tésztája na az már ott van a topban és ha mixed akkor vannak benne nyárson sütött húsdarabkák és külön darált hús gombóckák is grillezve hozzá sali (öntet nincs) nagyon fiinom. Levesük nem igazán van, bár egy jó hallevest azért ettem. Édességek: a méztől és diótól csurgó, ragadó török finomságok itt is vannak, fagyi felejtős, a mustkolbászuk annyira nem ragadott meg, viszont a szentjánoskenyérmag szirupban pirított magvaik na azokba ha belekóstol az ember, nem bírja abbahagyni." forrás


, Fantasztikusan finom ételek lehet enni Cipruson, ha nem mozog az ember eleget, bizony könnyen feljön jó pár kiló. Nem lehet nem megenni mindent, amit rendelsz! Persze csak ha szereted a görög-török konyhát, ugyanis itt remek egyvelegét szolgálják fel egész korrekt áron, szinte bárhol. Sült és grill húsok, bárány, marha, zöldségek, saláták, feta sajtok..mindez remek fűszerezésben.

Ami a helyi borokat illet, hát ez megint csak meglepő volt számomra: borzalmasak! Nem hittem volna, hogy egy mediterrán országban ilyen pocsék „bort” állítanak elő. Ezzel szemben a helyi tömény – a szőlőből készült Zivana – igazán remek, gyorsan lecsúszik 1-2, de még 3 feles is (talán a rakihoz, a törökök nem hivatalos, igen magas alkoholtartalmú nemzeti italához hasonlít az íze). Aki szeretne hazahozni ebből a remek nedűből, a repülőtéri duty free üzletben bátran beszerezheti, ahol még csak nem is drágább, mint a városi üzletekben (1 liter 17,5 euró körül mozog).

Egyébként abszolút pozitív, hogy az angollal mindenhol boldogulunk, valamilyen szinten mindenki beszéli. A hivatalos nyelv a görög (ciprusi gyakorlatilag nem létezik), s számomra újdonságot jelentett, hogy aki érti a cirill ábécét, az a görög betűket is tudja olvasni. A legtöbb felirat latin betűkkel íródott, viszont az utcatáblákon szinte mindig mind a két ábécé betűivel írt szöveg szerepelt.

Kebap/kebab: ezt nagyon ajánlom mindenkinek rendszeres fogyasztásra, amíg Cipruson tartózkodik! Amit itt adnak, az köszönő viszonyban sincs azzal a kebappal, amit Magyarországon árulnak. Ínycsiklandozóan finom, ahogy Cipruson készítik, és a legfinomabbat egy pici büfében ettük, a már említett, kevésbé turistás részen. Ezért igencsak meglepett minket, hogy büfés a srác tökéletes angol kiejtéssel szólított meg minket, messze túlszárnyalva az elegánsabb éttermekben dolgozó felszolgálók nyelvtudását, a kiszolgálásról nem is beszélve - kedves, udvarias. Az étel frissel készült, és ár-érték arányban is a legjobb volt, amit ettünk. Újra bebizonyosodott, hogy az egyszerűbb helyeken jobb ételt kapni. (2016)" forrás


,, A sziget minden részére jellemző, hogy az étel 2x annyiba kerül mint itthon, még a nagyobb bevásárlóközpontok is drágák. Kivételesen a helyi halak olcsóbbak, így majdnem minden este halat sütöttünk a szállásunkon. Első nap 1 durbincs és 1 farkassügér került az asztalunkra, paradicsomból, paprikából, hagymából és természetesen olajbogyóval készült salátával, amit a helyi alapanyagok miatt, azóta se tudtuk felülmúlni. (2015)" forrás


,, Van itt minden: görög, török, tengeri herkentyűk, angol és helyi specialitás. Amit lehet kipróbáltam: birka-bárány igazán ízletes (klíma miatt itt nem faggyúsak így ízük is más), steak medium zamatos, kis tavernák legolcsóbb kínálata is házi speciális öntetet és elkészítést rejhet pl. muszaka vagy rákkoktél házi készítésű öntettel mennyei, a kebab tésztája na az már ott van a topban és ha mixed akkor vannak benne nyárson sütött húsdarabkák és külön darálthúsgombóckák is grillezve hozzá sali (öntet nincs) nagyon fiiinom.

Levesük nem igazán van, bár egy jó hallevest azért ettem. Édességek: a méztől és diótól csurgó, ragadó török finomságok itt is vannak, fagyi felejtős, a mustkolbászuk annyira nem ragadott meg, viszont a szentjánoskenyérmagszirupban pirított magvaik na azokba ha belekóstol az ember, nem bírja abbahagyni." forrás


,, Fantasztikus reggelit költöttünk el egy part menti kávézó teraszán. Aki szereti a török kávét, annak a ciprusi változat is ízleni fog, ugyanis gyakorlatilag a kettő ugyan az: erős íz, sok zaccal az alján. Reggeli gyanánt egy helyi specialitást próbáltunk ki, már nem emlékszem a nevére, de valami édes túrókrém-szerűséggel töltött tészta volt. Az ára nem volt vészes, a pincér néni nagyon kedves volt. Az éttermi árak nagyjából másfélszerese az itthoniakénak, az élelmiszerüzletben ennél talán kisebb a különbség - ahol egyébként remek kimért fehér - feta jellegű - sajtokat és olíva bogyót kapni (igen sokféle változatban). (2017)" forrás


Mi gyrost ettünk gyrossal, amivel nem nagyon lehetett mellé lőni, mindenhol finom volt. Illetve kóstoltunk tengeri herkentyűket, és mousakát, nekem minden ízlett. 2 éttermet emelnék ki: Ocean’s Basket (van belőle több, Ayia Napán és Paphoson is) és Opas Tavern Ayia Napán - viszonylag olcsóak, finomakat ettünk, és kiemelkedően kedves volt a kiszolgálás. (2022)

Vásárlás

"Árak terén elég nagy a szórás. A kisboltok elég drágák, de ott is van Tesco-féle, Papantoniou Supermarket a neve. Na, ott minden van. Ami megfigyelhető, hogy az egészségtelen termékeket nagyon büntetik. 1,5l víz 30 cent, kb. mint nálunk, de 1,5l cola 2,5€, kisboltban 4€. Dobozos 1l-es 100%-os narancslé 4,5€, 1,5kg narancs, ami ad 1l levet 2€. Kb. ugyanazok az árak vannak, mint nálunk, de ami látható, hogy nincsenek olcsó, gyenge minőségű termékek. Pl. nincs olyan sima zsömle, mint itthon 20 Ft-ért, hanem teljes kiőrlésű, rozsos, magos kifli van 50centért. Ha apartmanba megy az ember és nem szereti a halat, akkor sokat fog költeni. A tengeri dolgok ára nevetséges. 1kg polip 8€, 1kg tintahal 6,5€ és így tovább. Minden friss és jégen van. 1 kg marha azonban 14-16€." (Marci)

Cipruson az idegenforgalom és az ahhoz kapcsolódó kereskedelem szempontjából a nyár nem hivatalosan április elejétől október végéig tart. Ilyenkor az üzletek, az ajándékboltok gyakrabban vannak nyitva, de azért a nyitva tartások furcsa rendje jellemzi a ciprusiak fenemód kényelmességét. Hasznos tudni, hogy hétfőn, kedden és csütörtökön ugyan reggel nyolctól este fél kilencig nyitva vannak, ám rejtélyes módon szerdán nagyon sok bolt csak nyolctól délután kettőig tart nyitva, és szombaton is bezárnak délután ötkor. Viszont pénteken este fél 10-ig vannak zömében nyitva az üzletek. Meglepő, hogy az üzletekben az árak igen magasak, sok helyen a nyugat-európai átlag felett is. Az ajándékok zöme kézműves cucc, például kosáráruk és bőrdíszműves dolgok, kerámiák, ezüstékszerek, asztali fehérneműk, csipkék. A Troodos-hegységben lévő Phini faluban mutatós agyag- és kerámia ajándéktárgyakat lehet venni. A ciprusiak nagyra tartják a mézüket. Vannak turisták, akik míves csuporban visznek haza ciprusi kakukkfű mézet (sötétbarna, fűszeres illatú), ami jól enyhíti a köhögést. Sokan vesznek ajándéknak ciprusi brandy-t, ami speciel elég olcsó.

Szórakozás

Cipruson a bulizás epicentruma minden kétséget kizáróan Ayia Napa, azon belül is a The Square elnevezésű környéken. Tele van bárokkal, klubokkal, diszkókkal, sörözőkkel. Lényegében minden zenei stílus, bulizással kapcsolatos ízlésvilág megtalálható.

Íme néhány konkrét bulihely:

  • Közel 20 éve az Ayia Napa-i buliterep egyik főszereplője a Castle Club, kb. kétszáz főt befogadó kapacitással. Három buliterme van, 14 bárja és kilenc DJ-t foglalkoztatnak. Az egyik legnagyobb klub az üdülővárosban, és nívósnak mondják. Nyáron mindennap nyitva van. Választhatunk a hetvenes-nyolcvanas évek zenéje, az r&b és a sima tánczene között.
  • A Bedrock Inn táncos, és főleg karaokés bulihely. A karaoke választékában több mint négyezer nóta van. Este fél kilenc és 11 között lehet karaokézni.
  • A The Live Lounge Venue elég új hely, Ayia napa kellős közepén található. A hét minden estéjén nyitva van és specialitása az alternatív rock egy válfaja, az indie zene (nálunk nem annyira népszerű). Állandó élő bandák lépnek ott fel.
  • A Starkys kifejezetten táncolós hely és a zene is inkább slágeres, kommerszebb. Hajnali fél 5-ig van nyitva. Kapacitását tekintve a legnagyobb bulihely Ayia Napa-ban, legalább ezren férnek be. A karzatról tudjuk lefelé nézve pásztázni a táncparkett történéseit.
  • Az ugyancsak Ayia Napa-i Kool Club a house zene némileg underground elhajlását nyomja. Menő nemzetközi DJ sztárok is megfordulnak itt (pl. Tiesto).
  • Cipruson a Starskys fél 5-ig tartó nyitva tartása elég egyedi, mert hasznos tudni, hogy a legtöbb klub éjjel kettő körül zár. Egyébként a ciprusi fiatalok sokkal jobban szeretik az élőzenét, mint a gépit.
  • A szórakozási lehetőségek között a legjellemzőbbek a főleg britek által látogatott pubok. A magyar nyaralót legfeljebb a kivetett focimeccsek érdekelhetik a rugby nyilván kevéssé.

Közlekedés

A legfontosabb, mégpedig nem csupán az autóvezetők, hanem a gyalogosok számára is: Cipruson baloldali közlekedés van, a járművek másik oldalon van a kormány! A gyalogosoknak az úttesten való átkeléskor nagyon kell ügyelniük arra, hogy a megfelelő irányba vessék tekintetüket! Cipruson a közlekedésbiztonság átlagos, viszont a közúti közlekedés vonatkozásában a fegyelmezetlenség a jellemző: az elsőbbség megadásának gyakori elmaradása, a gyorshajtás, az indexelés mellőzése, tilos helyen parkolás stb. Autóvezetők alkoholfogyasztását illetően a megengedett határ 22 mg, afelett ittas vezetésnek számít és büntetik. Nincs túl sok helyen fizetős parkolóhely. Ahol van, ott az óradíj jellemzően 1 ciprusi font, de nincs igazán szigorú ellenőrzése az időhatár betartásának. Az autósok nagy szeretettel parkolnak a járdára, kerülgetni kell őket.

A bérautók rendszáma piros, a magánautóké fehér. A régi rendszámok a sárgák.

A szigeten az utak állapota fejlett. Színvonalas autópályák vannak Nicosia és Larnaca között, a Nicosia-Limasszol-Pafos útvonalon és Nicosia Ayia Napa között. Hasznos információ, hogy az autópályán 100 kilométer/óra a megengedett sebesség, városon kívüli egyéb közutakon 80. A tömegközlekedés nem igazán fejlett, vasúti közlekedés, metró, villamos például egyáltalán nincs. A városok között távolsági buszok közlekednek, három nagyváros, Nicosia, Larnaca és Limasszol esetében pedig iránytaxik is közlekednek. Ugyancsak iránytaxik közlekednek a repülőterekről Nicosiába és Limasszolba. Meglehetősen drága viszont az eljutás Agia Napából, Nicosiából és Larnacaból a paphos-i repülőtérre.

"Mi Larnacatól 6 km-re laktunk, helyi busszal mentünk be a városba. Menetidő 15-20 perc sofőr függő. A ciprusi buszvezetők érdekesen közlekednek. Van, hogy megállnak egy szupermarketnél s feleségük bevásárol, míg az utasok a buszon vannak. Van, hogy a buszfordulóban éppen kiszalad a sofőr egy csésze kávéra. Nem szabad türelmetlenkedni előbb-utóbb úgy is beér a városba a busz. A jegy egységesen mindig s mindenkinek 1,5 euró egy útra. Ezt a sofőrtől lehet megvásárolni. Beszélnek angolul. Vannak taxik is körülbelül 20-30 euróért visznek be a városba. (Ezt nem próbáltuk, csak ezt mondták a szálloda recepcióján)" (Papp Orsolya, 2015)

Hasznos információ, hogy Cipruson robogó kölcsönzésénél, nem engedélyezik az adott városon és vonzáskörzetén kívüli közlekedést. Hosszabb kirándulásokra nem való megoldás, ráadásul a rendőr jól megbünteti azt, akit rajtakap az engedélyezett övezeten kívüli motorozásért.

Buszközlekedés

Négy különböző típusú buszszolgáltatás használható Cipruson.  Vannak a városokat összekötő buszjáratok (trans-urban buses), vannak a kis településeket a nagyobb városokkal összekötő járatok, vannak a nagyonn városokon belüli helyi járatok, és végül a repülőtéri transzfereket végző buszok. A menetrendekről a turista információs irodákban tudunk tájékozódni, vagy a Cyprus by Bus honlapon.

Intercity busz - v.j. fotója

A városokon belül közlekedő buszoknak rözített útvonala van, és jellezően félóránként közlekednek, de csak délután 6-ig. Hétvékéek a városon belül közlekedő buszok még ritkábban járnak. Hétvégéken az egyéb buszközlekedés is erősen korlátozott.

A menetjegyet közvetlenül a sofőrnek fizetjük. Elvárják, hogy a viteldíj pontos összegét fizessük, azaz ne kellejen visszaadniuk.

Ezek a városok közötti buszvonalak:

Larnaca - Nicosia - Limassol - Larnaca-i repülőtér - Ayia Napa - Protaras
Ayia Napa - Larnaca - Paralimni
Nicosia - Limassol - Paphos
Nicosia - Limassol
Larnaca - Nicosia / Larnaca - Limassol
Paphos - Limassol - Polis
Larnaca - Paralimni - Protaras
Paralimni - Protaras - Ayia Napa / Paralimni - Deryneia - Larnaca / Paralimni - Protaras - Larnaca

A buszmegállókat könnyen be lehet azonosítani. Lehet egynapos, heti jegyet is venni. A 6 év alatti gyerekek számára a buszozás ingyenes. 

Nicosia térségében ezek a járatok

Taxi

Elég drága a viteldíj, mert a taxisok kihasználják azt, hogy a tömegközlekedési alternatívák szűkösek a szigeten. Előre állapodjunk meg a viteldíjban, nehogy kellemetlen meglepetés legyen a fuvar végén. A ciprusi taxisok egy része bunkó és hatékony erőfeszítéseket tesz arra, hogy a tájékozatlan turistát átverje.

"A buszjárat elég ritkás, vonatot azt sem tudom, hogy van-e. Érdemes, sőt, kötelező autót bérelni. 40 ezerért már lehet két főre autót szerezni, klímával. Nyáron nagyon meleg van náluk, kell a klíma. Autózni meg muszáj, a reptér miatt és a sok látnivaló miatt. Benzin annyi, mint nálunk. Igaz, hogy baloldalon kell menni, de meg lehet szokni, főleg, ha Pesten edződött az ember. Egyébként türelmesek és a bérelt autók piros rendszáma miatt is jobban figyelnek a turistákra. Full-biztosítás viszont kell, mert a hegyi szerpentinen éles kődarabok vannak az utakon. Kátyú szinte sehol sincs." (Marci, Vista, 2013)


"Ha valaki egyénileg utazik, érdemes autót bérelni. A baloldali közlekedést hamar meg lehet szokni, a bérautóknak piros a rendszámuk, így a helyiek könnyen felismerik a "bénákat" és talán jobban elnézik a bakikat." (Krisztina, 2011)


"Cipruson baloldali közlekedés van, amit nem árt figyelembe venni, mielőtt valaki autót/motort bérel. Ám vigyázni inkább a helyiekkel kell, akik gyakran száguldoznak az utakon és nem gondolnak arra, hogy a nyaraló külföldiek még csak most szokják a számukra idegen forgalmi rendet." (Gerda, 2012)


"Cipruson leginkább a kocsibérlés éri meg, nagyon jól be lehet járni a szigetet. Mi 3 napra vettünk ki egy kisautót. 80 Euróért egy Opel Corsat, automata váltóval, légkondival (bár ez télen nekünk nem volt fontos). Nem kell megijedni a baloldalas vezetéstől nagyon bele lehet jönni. A bérelt autóknak pirosa rendszáma, hogy a helyiek figyelmét is felhívja a „veszélyre”, táblák is jelzik az autópályán, hogy vezess a bal oldalon. Az autópályák Cipruson ingyenesek, s jól táblázottak. A városokról ezt már nem lehet elmondani, ott nagyon kell figyelni az útjelzőkre s utcatáblákra, mert ott roppant nehéz észrevenni őket. Térkép és GPS mindenképpen ajánlott, s nem szabad feladni, akkor sem ha már másfél órája nem tudja az ember hogy hol van." (Papp Orsolya, 2015)

A bérelt autóknak megkülönböztett rendszáma van, ami praktikus, mert így a helyi autóvezetők nem drámáznak, ha bizonytalanul vezetünk. - Kriszta fotója


,, Cipruson egy 2x2 sávos főúton, gyér forgalomban kipróbálhattam magam az ellentétes oldalon. Az út nem volt több 20 percnél, de bőven elég volt ahhoz, hogy elkönyveljem: nekem ez nem megy. Először is alapvető probléma volt, hogy folyton jobb oldalon kerestem a sebváltót és hogy megtaláljam a másik oldalon, ahhoz már a szemem is kellett. Ennél fogva a sávomat is nehezen tartottam. Egy ilyen “hol van a sebváltó?”-pillanatban sikerült végül satufékkel megállni piros lámpánál.

Ami a rossz oldalt illeti, nagyon furcsa volt így bemenni a körforgalomba is, ami persze, hogy nem egysávos volt. Az utolsó elágazásnál pedig vagy három percig álltam, mire sikerült jobbra kanyarodni. A sokkhatás nagyjából másnapra múlt el. " forrás


,, Nagyon utána jártunk annak, hogy kinél érdemes Cipruson autót bérelni és természetesen számtalan cég kínálja eme szolgáltatását, nekünk végül az AutroTrust Cyprus-ra esett a választásunk több okból kifolyólag is:

Kiváló ár-érték arány (8 nap full biztosítással 196 Eur, automata váltós kocsira)
Lehetőség az azonnali bankkártyás- (ebben az esetben valamivel olcsóbb is) vagy a helybeli készpénzes fizetésre
A kocsi már várt ránk Páfosz repterén, nagyjából 10 perc alatt átadták és mehettünk is az utunkra. Semmi sorban állás, csak a gyors szolgáltatás.
Csak 250 euró volt a depozit és készpénzben is ki lehetett fizetni (volna…. a tulaj azonban valamiért nem kérte el… végül is teljes körű biztosítást fizettünk…) (2019)" forrás


,, Amikor megtudtam, hogy a másik oldalon közlekednek Cipruson a számomra megszokottól, egy pillanatra bepánikoltam, de a negatív érzés gyorsan átment rajtam. Mindigis nagy volt a szabadságvágyam, így tudtam, hogy egy ilyen kis nüansz nem fog elbátortalanítani attól, hogy szabadon beutazzuk a sziget számunkra érdekes részeit. Az automata váltós autó jó választásnak bizonyult. Sokban leegyszerűsítette a dolgomat, hogy kettővel kevesebb kütyüvel kellett foglalkoznom és lényegében csak a kormányt kellett a helyes irányba tekergetnem a megfelelő pillanatokban. Na meg megszokni, hogy indexelésnél ne ablakot kezdjek el törölni…

Ami magát a közlekedést illeti, sokkal vadabbra számítottam, mint amit valójában tapasztaltunk. A nagyvárosokon kívül nem voltak túlságosan forgalmasak az utak (június elején), de a városokban sem volt durva a helyzet. Még Limassolban és Páfoszban sem. Pedig az ember azt képzelné, hogy hatalmas dugók vannak, dudálások, tolakodások, mindenki rohan, siet. Én ezt “vártam” ettől a déli országtól. De tényleg semmi ilyen nem volt, inkább az volt szembetűnő, hogy egész nyugodt mindenki, senki sehová nem hajt (az autópályán a megengedett sebesség 100 km/h, lakott területeken rengeteg a fekvőrendőr, a hegyekben a szerpentines utakon meg amúgy sem biztonságos száguldani). Aztán lehet, hogy csak szerencsénk volt és mindig jó időben voltunk jó helyeken 🙂

A nagyobb városokat (Paphos, Limassol, Nicosia, Larnaca és Ayia Napa) “A” jelzésű autópályák kötik össze, így egész gyorsan el lehet jutni A-ból B-be. Útdíjat sehol nem kell fizetni." (2019)" forrás


,, Elméletileg a legnagyobb megtehető távolság a szigeten 3 óra, valójában ez több is lehet, ha a hegyi kolostorokat látogatnád meg. Minden más úti cél könnyen és gyorsan megközelíthető a nagyon jó állapotban lévő gyorsforgalmi úthálózaton. A hegyi utak keskenyek és meredekek, a ciprióták és turisták egyaránt szeretik levágni a kanyart, úgyhogy érdemes nagyon óvatosan vezetni. A haladást a leomló kövek és kavicsok is megnehezítik, eső vagy zápor esetén erre is kell figyelni! (2019)" forrás

Egészség

Cipruson nincs semmi különleges, említésre méltó egészségi kockázat és semmilyen oltásra nincs külön szüksége az idelátogatónak. Természetesen betegség- és balesetbiztosítást érdemes itthon kötni.

Nincsenek trópusi betegségek a szigeten. A szerényebb vendéglőkben, kifőzdékben is ehetünk kockázatmentesen. A csapvíz ivását nem ajánljuk. (Fogmosáshoz azért használható.)

Más vélemény: Fogmosáshoz se használd. Az ásványvíz aránylag olcsó, inkább azt fogyaszd. forrás

A közkórházakban az európai egészségbiztosítási kártya bemutatásával ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás (egyszeri 10 euró/fő befizetésével), itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után. Számos magánklinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. Egy orvosi vizit 40-50 euró, a gyógyszerek árszínvonala magasabb mint nálunk. A legtöbb gyógyszer recept nélkül megvásárolható.

Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról komplikált tájékozódni. Viszont az ott nyaraló magyar betegség, baleset esetén átmehet (átvihető) a déli oldalra.

Az európai egészségbiztosítási kártya amúgysem jogosít az észak-ciprusi területen egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, tisztázandó azonban a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

A wc használtnál szokatlan, hogy a papírt általában nem lehet beledobni a wc-be. A szűk átmérőjű csatorna hálózat tehet  dologról. Könnyen megszokható, kövessük hát a helyi szokást!

-----------------

Magyar fogorvos dolgozik Cipruson: ZSOLT CSANADI Dental Surgeon. Διεύθυνση, Ευαγγελιστρίας 87,Κάτω Πολεμίδια. Τ.Κώδικας, 4156. Τηλ.Εργασίας, 25711388.

------------------

Bátorító e kórház elnevezése: Élet

,, Ciprus nyári időszakában a levegő tele van sivatagi porral, ami megterhelheti a kisgyerekek és a légzőszervi, valamint szívbetegségben szenvedők szervezetét. A legjobb, ha velük nem a nyári időszakot választod az ide utazásra, ha mégis ragaszkodsz hozzá, megfelelően szerelkezz fel a baj elkerülése érdekében. (2018)" forrás


Közbiztonság

Cipruson alapvetően jó a közbiztonság, jobb, mint nálunk. A turisták sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények nagyon ritkák. Nyugodtan sétálhatunk bárhol sötétedés után is. (A török területen is jó a közbiztonság.) A turisztikai főszezonban a külföldiek által sűrűn látogatott helyeken viszont előfordulnak lopások (többnyire kis értékű tárgyak), bankkártyával összefüggő visszaélések. Az erőszakos bűncselekmények inkább garázdaságok, jellemzően részeg turisták közötti kakaskodások utcán, bulihelyeken. A kábítószerrel való üzletelés is előfordul a fiatal turisták által leglátogatottabb helyeken. Ez azért tartozik a közbiztonság témájához, mert a ciprusi törvények a zéró tolerancia elve alapján tiltják a kábítószer birtoklását és fogyasztását. A rendőrség ezen a téren szigorúan lép fel.

Hasznos információ, hogy a bulihelyeken a lányok tartózkodjanak attól, hogy elfogadjanak ismeretlen fiúktól italokat, mert - igaz nagyon ritkán - előfordul, hogy belecsempésznek az itókába valamit, amitől az önkontroll erősen meggyengülhet. Olcsóbb szálláshelyeken előfordulnak ritkán lopások, néha kifejezetten útlevelek megkaparintása a cél. Jól látható, hogy a görögök és a törökök lakta országrészek között egy olyan tűzszüneti vonal húzódik, ami mindkét oldalon fegyveres katonák felügyelnek. Tekintettel arra, hogy a külföldi turista nem rendelkezik kellő helyismerettel, tanácsos a tűzszüneti vonal térségét elkerülni. Főként, hogy a zóna több pontján mindmáig vannak aknamezők, szerencsére ezeket az ENSZ figyelmeztetésként megjelölte. Van hivatalos határátkelőhely, ott közlekedni persze nem veszélyes.

"A közbiztonság nagyon jó Cipruson. Az idegenvezetőnk mesélte, aki már évtizedek óta él ott, hogy a helyiek sosem zárják a házak és az autók ajtaját sem." (Gigi)


"Sokan azt mondják, hogy már a közbiztonság sem a régi, de azért még mindig sokkal jobb a helyzet, mint például Írországban (ahol Ciprus előtt 7 évet éltünk). Ott sötétedés után nem sétálgat az ember az utcán, ha nem muszáj. Itt viszont nyugodtan megteheti. Kisfiunk születése előtt megfordultunk nyaranta pár beach partyn, de ott egy hangos szó sem hangzott el, verekedésről pedig szerintem nem is igazán hallottak. A ciprusiak nem isznak sokat, talán ez lehet az egyik oka." forrás


"BÜSZKESÉGEINK...A jövő dolgozói.... Három magyar középiskolás, akik iskolájuk által szervezett hat hónapos szállodai szakmai gyakorlatra érkeztek Ciprusra, május óta táskákat loptak a tengerparton óvatlan turistáktól, számtalan táskát... A bennük lévő pénzt természetesen elköltötték, a mobiltelefonokat, fényképezőgépeket és egyéb műszaki cikkeket eladták. Csütörtökön fülelték le őket és azóta előzetesben vannak..." (K. Zs., 2014. július)


,, Igaz, hogy az országban jó a közbiztonság, azonban mint bárhol máshol, a szezon beindulásával fennáll a lehetősége a lopásoknak. A kábítószer birtoklását és használatát is nagyon szigorúan veszik, még véletlenül se keveredj ilyen helyzetbe, mert az ügyeddel kapcsolatban zéró tolerancia fog érvényesülni. Cipruson euró a pénznem, bár néha feltüntetik az árakat ciprusi fontban, az elég megtévesztő, mivel az összeg így olyan mintha kevesebb lenne. Pénzt a gyakran látogatott turistahelyeken válts, ott vannak megbízható magánpénzváltók. A bankszámla használattal bánj óvatosan, mert túlszámlázhatnak. (2018)" forrás

Magyar külképviselet

Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodája, Nicosia

Konzulátus: Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Av. 54. I. emelet - Ideiglenes ügyvivő: Lakos Krisztina

Telefon munkaidőben: 00357-22383302,00357-22383303 - E-mail: consulate.nic@mfa.gov.hu

NICOSIA - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

  • Cím: 11 Lemesos Avenue, 2112 Nicosia - Postacím: P.O. Box: 21301, 1506 Nicosia, Cyprus
  • Telefon: +35722-588-000 - E-mail: cloizou@louisgroup.com - Tiszteletbeli főkonzul: Costakis Loizou

Egyéb hasznos információk

Ugyan 220 volt használatos Cipruson, de a konnektorok három állásúak. Jóllehet a kétvégű dugót valahogy bele lehet erőszakolni a konnektorba, de azért érdemesebb adaptert vinni. A szállodákban nem tudnak annyi adaptert kölcsönözni, amennyire szükség lehet. Ha valaki nem vitt itthonról, akkor kint vegyesboltokban, villamossági szaküzletben vehet átalakítót kb. 3 euróért.

Az az általános szokás, hogy a kapcsolónak is van kapcsolója. Ha végképp nem működik pl. a főzőlap, érdemes hátra lépni és megnézni, kipróbálni , van-e a konyhban még olyan kapcsoló, ami nem a villanyt kapcsolja. A konnektorokon is van kis mini kapcsoló és sokszor a légkondi sem csak a távirányítóval működik, még egy plusz kapcsolót is fel kell kapcsolni hozzá. Nyugodtaknak ez vicces szórakozás, ha valaki idegesebb, attól nem oldódik meg hamarabb a probléma.

,, Ciprus északi felén idén ősztől nem állnak át téli időszámításra, a görög részen azonban marad minden a régiben.
A téli időszámítás október 30-án kezdődik, vasárnap hajnalban kell visszaállítani az órát 3 órakor 2 órára. Törökországban azonban úgy döntöttek, hogy az idei évtől nem követik ezt a rendszert, vagyis nem lesz külön téli és nyári időszámítás - írja a Turizmus Online.

Ezt követően Észak-Cipruson – vagyis a sziget török felén – szintén úgy határoztak, hogy követik Törökországot ebben a döntésükben, vagyis október végén itt sem fogják visszaállítani az órákat. Ciprus görög részén azonban ezentúl is külön kezelik a téli és a nyári időszámítást, vagyis október vége után a szigeten belül két különböző időszámítás lesz.

Ez könnyen problémákat okozhat a jövőben, mivel a magyar turisták egy része a sziget északi, a másik része viszont a déli részén száll meg - fogalmazott egy évek óta Cipruson élő magyar idegenvezető. (2016)"  forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon