ÚTIKRITIKA.HU / Ukrajna


hirdetes

útikritikák


Ukrajna

Ukrajra, Kiev

Ukrajna dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kijevi látkép (távolban a Szent Mihály-székesegyház) - Kriszta fotója

Ukrajna dióhéjban

 • Ukrajna nyugaton Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával, valamint Moldovával határos, északon Fehéroroszországgal (Belarusz), északkeleten és keleten Oroszországgal, délen a Fekete-tenger képez természetes határt.  Ukrajna területi egysége kérdőjeles. Keleti és déli területeinek egy része polgárháború és szakadár tevékenységek által sújtott terület, a Krím-félszigetet pedig Oroszország bekebelezte ("visszavette").
 • Ukrajna területe 604 ezer négyzetkilométer, s ezzel a legnagyobb területű európai ország. A lakossága 43,3 millió (2022-es becslés).
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 148 ezer forintnak megfelelő hrivnya - (de Kijevben 240 ezer forint)
 • Leggyakoirbb vezetéknév: Melnik
 • Fővárosa, Kijev légvonalban 894 kilométerre van Budapesttől. Közúton 1119 kilométeres a távolság és megszakítatlan autózást feltételezve a menetidő 17 és fél óra lenne. Csupán 224 kilométeren számíthatnánk autópályára. Budapest és Kijev között a repülési idő: 1 óra 45 perc.
 • A magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vízummentesen utazhatnak Ukrajnába.

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • A Krím-félsziget turista célú meglátogatásáról a jelenlegi háborús körülmények miatt szó sem lehet.

Az UNESCO kulturális örökségének részei Ukrajnában:

 • Kijevben a Szent Szófia katedrális és a kapcsolódó kolostorépületek
 • A Kijev-Pecserszk Lavra (barlangkolostor)
 • Lvovban (Lviv) a történelmi városközpont műemlékegyüttese

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nagyon vendégszeretők az emberek, a külföldi turistával szívesen dumálgatnak és elképesztőeb segítőkészek, sőt gyakran nagylelkűek
 2. Kijev nagyon szép
 3. Az ár-érték arány nagyon kedvező
 4. Jó a kaja és olcsó is

Nem tetszett

 1. A kijevi repülőtér simlis taxisa (a külföldi a kedvelt átverhető préda)
 2. Ukrajnában a tömegközlekedés, főleg a távoilsági közlekedés nem igazán jó (a marsrutka nevű iránytaxik csúnyák, kényelmetlenek)
 3. Miközben az ukránok alapvetően melegszívű emberek, az utcán ritkán mosolyognak, s főleg nem idegenre
 4. A Csernobil&Pripjaty kirándulás kicsit csalódás volt
 5. A városi tahóparkolás bajnokai

Vélemények

,, Tetszett

1. Az egynapos Chernobyl/Pripjaty túra szürrealitása

2. Furcsa, monumentális sztálinbarokk szoci építészet

3. A gyenge hrivnya miatt relatív olcsóság


4. A "Closer" nevű hely ami a kijevi underground klub élet alfája és omegája

5. Az ukrán nők (szlávos) szépsége (sajnálom, Budapestet ilyen téren lenyomják)

6. Petrovka használtcikk piac

Nem tetszett

1. Kijevben hidegebb van mint Budapesten, "szürkébb" kevésbé szép város

2. Kevés lehetőseg a kulturális turizmusra

3. Budapesthez hasonlóan nem mosolyognak sokat az emberek, nyomasztó hangulat

4. Rengeteg kivagyi, felszínes és drága bulihely

"(K. A., 2015)


,, Magyarországról igen kevesen utaznak Ukrajnába, a legtöbben el se tudják képzelni, hogy Ukrajnába látogassanak. Aki esetleg mégis nekivág, az is ritkán jut Kárpátaljánál messzebb. Pedig Európa egyik legnagyobb országa rengeteg látnivalóval szolgál az odalátogatóknak, melyek közül több akár nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy Ukrajnában a magyar árak felével-harmadával számolhatunk (de bizonyos területeken, mint pl. a tömegközlekedés akár a magyar árak tizedéből kijöhetünk), akkor pedig egyenesen vétek kihagyni Ukrajnát.

Sajnos Magyarországon a Habsburgok áldásos tevékenysége miatt alig maradtak meg épségben középkori várak. Ukrajnában azonban több vár is viszonylagos épségben vészelte át a történelem viharait. Az egyik legszebb és legnagyobb ezek közül Kamjanec-Pogyilszkij nyugat-Ukrajnában. A városban nem csak a vár, de az óváros is szinte érintetlenül megmaradt. A lengyeles hangulatú várost egy meredek szurdokvölgy öleli körbe, ami drámai látványt kölcsönöz az óváros mellett a várnak is. A városban található többek közt a világ legészakibb oszmán-kori minaretje (elnézést az egriektől, de bizony Kamjanec-Pgyilszkij kb. Kassa magasságában fekszik), amit egy templomhoz építettek hozzá. Miután a város felszabadult az oszmán uralom alól, a minaretet meghagyták, csupán a rajta lévő félholdat cserélték le egy arany-színű Szűz Mária szoborra. Hát hol van még katolikus templomhoz épített minareten arany Szűz Mária szobor? (2018) forrás


,, Az árakról: összetett dolog. A közszolgáltatások jóval olcsóbbak, ebből téged a tömegközlekedés, és a múzeumok érintenek, ezek töredék áron vannak Magyarországhoz képest. Boltban az élelmiszerek ára változó, a nyugati márkák sok esetben ugyanannyiba kerülnek, mint nálunk, hiszen ezeket sokszor nyugatról importálják (pl. Mars-csoki ilyen, de a Coca-Cola olcsóbb, mert helyben palackozzák). A helyi termékek viszont jellemzően 20-40%-al olcsóbbak, mint a magyar megfelelőik. Éttermek, szállodák esetén nagy a szórás, a felső véglet, ami a leggazdagabb ukránokra és a nyugati turistàkra épít, az magyarhoz képest is drága lehet, de bőven találni olcsó szállásokat és éttermeket, akár a nálunk megszokott árak feléért is lehet elfogadható helyen enni és szállást foglalni." (erbé, 2019)


Olvasmányos linkek

,, Szerintem Kijev gyönyörű hely, és Magyarországon, itt a szomszédban az emberek többségének fogalma sincs, h Ukrajna nem egy szegény ország, hanem gazdag történelmi, kultúrális örökség letéteményese, változatos természeti adottságokkal megáldott hely, rengeteg látnivalóval, fantasztikus konyhával, sajátságos viszonyaik ellenére, v. pont ennek köszönhetően, jókedvű, barátságos emberekkel. (2012)" forrás

kr

,, „De hát ott nincs semmi!” Az egyik leggyakoribb érv ez volt. Erre nehéz mit mondani, hiszen az ország nagyobb, mint Franciaország, azt meg józan gondolkodással nehezen gondolhatjuk, hogy egy ekkora területű, 45 milliós országban nincs semmi. Csak röviden arról, hogy mi az a semmi: a Kárpátok hegyei, Lvov gyönyörű óvárosa, Odessza izgalmas tengerparti nyüzsgése, A Dnyeszter menti, kiváló állapotban megmaradt várak, A Krím-félsziget tatár emlékei, mecsetei, A Krím mediterrán és szubtrópusi éghajlatú üdülőhelyei, Kijev aranykupolás katedrálisai stb. Nyilván persze vannak olyan helyek Ukrajnában, ahol nincs semmi, csak lepusztult iparterületek, és omladozó lakótelepek, de Magyarországot sem Ózd alapján kell megítélni. " forrás

Fotóegyveleg

Kijev - Majdan - Kriszta

Vissza az elejére


Kommentek

Olga Sergeeva, 2020. 01. 09. 10:29
Kevés lehetőseg a kulturális turizmusra>Szamtalan templom, muzeum talalhato, parkok es kulonleges epuletek. Nem tudom mi szamodra a kulturalis turizmus, de boven van mit nezni.


Gabor, 2018. 09. 11. 23:19
jah siman mar voltam 2 szer ugy...bar ha angollal mesz nem kerdeznek csak at az e gate en


Péter, 2017. 09. 06. 04:44
Sziasztok!

Az lenne kérdésem, hogy magyar útlevéllel Angliából is vízummentesen lehet utazni Ukrajnába?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon