hirdetes

útikritikák


Lviv

Lviv dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Kávézók | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros | Templomok | Egyéb látnivalók | Zsidó negyed | Örmény negyed | Német negyed | Lengyel negyed | Történelem | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A múlt hordaléka - k.a. fotója

Lviv dióhéjban


 • Lviv (2022-es adat szerint) 721 ezres lakosságú nagyváros, az ukrán fővárostól, Kijevtől 469 kilométerrel keletre, kb. 60 kilométerre a tőle nyugatra lévő lengyel határtól. A legközelebbi magyar határponttól kb. 230 kilométerre fekszik Lviv, vagy ahogy nálunk talán ismertebb Lvov, esetleg Lemberg.
 • Lviv óvárosa az UNESCO kulturális világörökség része!
 • Ez Ukrajna legnyugatiasabb, leginkább európai városa.
 • Lviv híres arról, hogy meglepően sok kávézó található a városban. Legalább 1500 kávézó van.
 • Nem túl nagy kiterjedésű, kompakt város, szóval gyalog jól bejárható a turista számára.
 • Névkavalkád: L’viv, Lvov, Lwów, Львів, Львов ,Lemberg vagy Leopolis.
 • Ukránul és angolul: Lviv; oroszul és lengyelül: Lwow.
 • A Wizzair 2022-ben, október 28-ig  heti két járatot üzemeltet Budapest és Lviv (Lvov) között (kedd és szombat). A repülés időtartama: egy óra. Pozsonyból is jár a Wizzair Lvivbe (Lvov-ba).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A rendbe rakott városközponti részek roppant szépek, hangulatosak, igazi középkelet-európai feeling
 2. Nincsenek turistatömegek
 3. Olcsó a taxi, ha nem csapnak be
 4. Az orosszal szemben hangsúlyozott ukrán nemzeti öntudat számtalan jele (pl. sok nemzeti lobogó)
 5. A szecessziós épületek (a barokk is, de azt nem annyira csípem)
 6. Érdekes volt látni, hogy mennyire tele vannak a templomok (és nem turistákkal, hanem hívőkkel), Lvivben feltűnően sok templom látható
 7. Az óvárosban a Galíciai utca megannyi háza
 8. A tematikus Masoch kávézó (a 19. században itt született Leopold von Sacher-Masoch, a mazochizmus "névadója")
 9. A séta fel a kastélydombra
 10. A sok rokonszenves utcazenész
 11. Jó erős kávé szuper a régies Atlas Café-ban és a trendi Coffeshop Company-ban
 12. A 22-es jelzésű troli útvonala csaknem megfelel egy városnéző kirándulásnak.
 13. A gyönyörű kilátás a helyi kastély romjai felöl (a város legmagasabb pontja)

Nem tetszett

 1. A külvárosban az itthoniakhoz is képest rémesebben szürke lakótelepek
 2. Sok minden a központban elhanyagolt, lestrapált
 3. A borscs (leves) itt se jött be nekem
 4. Nagyon középkelet-európaias, ezért nem annyira különleges, egzotikus egy magyarnak (vagy tévedek)
 5. A sok kátyú és rossz állapotú útburkolat
 6. A vendéglőkben lassú a kiszolgálás
 7. Nem szeretem a kaprot, márpedig ezt itt nagyon bevetik a fűszerezésben

Vélemények

"Az ukrán nagyváros viharos történelmét már az is mutatja, hogy mennyi neve volt a városnak az elmúlt pár száz évben. Volt Lemberg, Lwów, Lvov és Lviv is, de ismert magyarul Ilyvó-kén, és románul Lavov-ként is. A népek, kultúrák, birodalmak határvidékén elterülő nagyváros magán viseli az egymást váltó "tulajdonosok" nyomait. A középkori városközpont a lengyel időkben épült ki, ebből a korból csodás kereskedőházak maradtak fent. Lengyelország felosztása után a város az Osztrák-Magyar Monarchia területére került. Az Osztrák-Magyar Monarchia legkeletibb nagyvárosa, Galícia egyik legfontosabb központja komoly fejlesztéseket kapott a Monarchiától, ez a város arculatán is meglátszik.

Az első világháború után a város ismét Lengyelországhoz került, és Varsó után a lengyel kultúra második legfontosabb városa lett (lakosságszámát tekintve csak harmadik volt Varsó és Łódz után). Ez az időszak is nyomott hagyott a városképen, bár rövidsége folytán nem olyan komolyát, mint a korábbi Monarchiás időszak. A második világháború után a város a Szovjetunióhoz került, azóta Lviv (vagy lengyelesen Lwów) a lengyeleknek kicsit olyan, mint a magyaroknak Kolozsvár.

A szovjet idők inkább a város külső részein hagytak nyomot, szerencsére a történelmi belváros aránylag épen megúszta a háború és a szovjet rendszer pusztításait. Ukrajna függetlenné válásával a város jelentősen felértékelődött, a legnagyobb tisztán ukrán városként, az ukrán kultúra fellegvárának számít, talán még Kijevet is megelőzve. A város történelmi arculata, pezsgő kultúrája miatt mindenképpen megéri ellátogatni Lvivbe. " forrás


,, Az óvárost a 15-18. századok folyamán épült házak, templomok és paloták uralják. A történelmi óváros stílusában Prágát, Krakkót vagy Varsót idézi. De nem csak az épületek miatt érezhetjük úgy, hogy közép- vagy már-már Nyugat-Európában járunk, hanem a pezsgő élet miatt is. A főtéren árusok sokasága kínálja portékáit, szuveníreket, kézműves söröket, kávékat és különféle ételeket is fogyaszthatunk náluk. Jó időben a téren turisták hada hömpölyög, igaz itt a legtöbben ukránok és lengyelek, míg németül, vagy angolul beszélő turistával csak elvétve lehet találkozni.

A belváros szűk kis sikátoraiban egymást érik a különböző üzletek, éttermek, büfék. A kínálatban a tradicionális ukrán konyhán kívül megtalálhatóak a lengyel, a grúz és az olasz konyha fogásai is, valamint a legújabb street food trendeknek megfelelő kínálat is. " forrás

A főutca - z.k. fotója

,, A város még Krakkóhoz mérten is olcsó, hiszen a legjobb éttermek étlapján is a magyar kifőzdék árszintjével találkoztunk, a számos helyi sörfőzde termékeiért pedig, alig 300 forintot kértek.

Nem érdemes kihagyni a város legjobb helyeit sem: a vodkagyáros Baczewski család saját nevüket viselő, a húszas évek végét sajátságos módon megidéző éttermében kihagyhatatlan a borscs és a töltött ponty, de a lengyeleknél jól ismert pierogikkal is érdemes megpróbálkozni.

A tömegközlekedés első pillantásra kissé kaotikusnak tűnhet, hiszen útbaigazitást a nyelvi korlátok miatt elég nehezen kérhetünk a helyiektől. (2018) " forrás


,, Lviv nagyon jó kis hely. Érdemes kimenni a skanzenbe is (mondjuk az inkább nyári program), csak ott majdnem egy napot el lehet tölteni. A vasútállomás is nagyon szép, az is kicsit kijebb van a belvárostól. Szerencsére mèg nem annyira turistás-lehúzós, mint a hasonló nyugatabbi városok (pl. Krakkó, Prága stb.), de ez valószínűleg változni fog, ahogy egyre több fapados révén egyre több turista jelenik majd meg a városban, így aki tervezi, annak javaslom, hogy minél előbb menjen. ;) (R. B. 2018)"


,,  Lviv egy gyönyörű, romantikus, Monarchia-korabeli korabeli városka, ahol alig vannak turisták, pezseg az élet, minden második sarkon zenél egy fiatal, még vasárnap este 9-kor kis mindenki az óvárosban sétálgat gyerekkel-családdal-nagymamával. Ráadásul az egyetem miatt sok a fiatal, és még azt is érdemes hozzátenni, hogy hazai viszonylatban minden borzalmasan olcsó. Kint egy korsó sör a jobb helyeken 170 forint, egy doboz „márkás“ cigaretta 245 forint, és két fő egy elég fancy-nek számító étteremben ötezer forintból négy fogást ehet, alkohollal és üdítővel egyaránt. 

Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy Debrecen, Bécs, Szeged, Budapest, Krumlov és Prága egyvelegéből összegyúrt helyre találtam volna.  " forrás


,, Két napnál többet ,,nem érdemel" a város. Az érdekes látnivalók zöme egy kis övezetben van. Számunkra nem volt egy nagy durranás, és túl sok volt az ott töltött 4 nap.

Nagyon jókat lehet enni, kitünő ár-érték aránnyal. Jól láthatóan megpróbálják felturbózni a várost a turizmus számára, de azért e tekintetben a lehetőségeik azért behatároltak.  (L. A., 2019)


,, Lengyel beütés, sok lengyel beszédet is lehet hallani az utcán. Rengeteg a macskaköves út, bringával szinte reménytelen, de gyalog hamar bejárható. Ez talán a legeurópaibb része Ukrajnának. A városháza tornya zárva volt koronavírus miatt." (k.p., 2021)

Odajutás

Repülővel

 1. Az ultramodern Danylo Halytskyi Lviv nemzetközi repülőtér (LWO a kódja) 6 kilométerre helyezkedik el a városközponttól.
 2. Az Austrian osztrák légitársaság Bécsből már jó ideje közlekedtet Lvivbe közvetlen járatot.


Autóval

Lviv (Lemberg) autóval 576 kilométerre van Budapesttől. Megszakítás nélküli utazást feltételezve 8 óra 40 percet kellene vezetni (224 kilométer autópályán).

Vonattal

,, Vonattal minden nap, naponta többször is el lehet jutni Budapestről Lvivbe ezen az áron. A repülő csak hetente kétszer jár, tehát sokkal inkább kötött időben.
A vonaton sokkal nagyobb poggyászt vihetünk magunkkal. A 19000 forintos repjegy természetesen a legolcsóbb, csak kézipoggyászos verzió. Mivel Ukrajna nagyon olcsó, érdemes lehet az utazást összekötni egy kis bevásárlással. Ezt viszont nem igazán lehet megtenni, ha az ember csak egy kis kézipoggyászt vihet csak magával. A vonatos utazásnál ehhez képest nincs ilyen probléma.
A vonat árai kiszámíthatóak. Minimális árváltozás az árfolyam-ingadozások miatt előfordulhat persze, de pár száz forintnál nagyobb eltérések nem lesznek, így ez egy tervezhető költség, ez biztos ennyi lesz augusztusban is, szeptemberben is és decemberben is. A repülőjegy ára ezzel szemben szinte percről percre változik, így elég nehéz vele tervezni.
A vonatot elég indulás előtt egy hónappal lefoglalni, nem kell feltétlenül több hónapra előre elköteleződni. Ha valami közbejön, akkor a jegyeket vissza lehet váltani. " forrás

Szállás

Ajánlott hotelek:

Helyi közlekedés

 • Lviv buszpályaudvara 6 kilométerre van a városközponttól. Taxival meglepően hosszú ideig tart megtenni ezt a távolságot.
 • Lvivben nincs metróhálózat.

Villamos

Kilenc vonal működik a városban.

z.k. fotója

,, Irány a belváros! Három lehetőségünk van, amivel eljuthatunk ide: az egyik természetesen a taxi, a másik a villamos és végül akár gyalogolhatunk is. Ez utóbbi lehetőség azért nem teljesen elvetendő, mert a belváros felé vezető út is tele van látnivalókkal, így a főtérig lévő kb. 3,5 kilométeren nem fogunk unatkozni. Azonban ha nem akartok rögtön nekifogni a város felfedezésének, akkor marad a villamos vagy a taxi.

Én leginkább a villamost preferálom, egy vonaljegy 2 ukrán hrivnyába kerül (1 hrivnya, látogatásunk idején nagyjából 11 forintot ért), ami még az ukrán bérekhez viszonyítva is olcsó, nekünk meg egyenesen a nevetséges kategória. A villamosokon (és egyébként a trolibuszokon illetve buszokon is) felszállás után a vezetőtől kell jegyet venni, majd azt a villamoson az ablakok között elhelyezett lyukasztóban lehet kilyukasztani. Ha bliccelésen érnek, akkor 40 hrivnya (kb. 440 forint) a büntetés, tehát még ez sem megfizethetetlen, ettől függetlenül én azt mondom, hogy ilyen olcsó jegyek mellett nem éri meg bliccelni. A villamos egyébként konkrétan a főtéren (Ploscsa Rinok) áll meg, ide autóval be se lehet hajtani, így akinek erre található a szállása, annak mindenképpen érdemes villamossal jönni. (2017)" forrás

Busz

o.i. fotója

Marsrutka (iránytaxi)


Taxi

Sajnos a helyi taxisok közül sok a hiéna. Főleg az utcán beszálló külföldi turistákat vágják át, pl. felesleges kitérőkkel. A repülőtéren vagy a főpályausvaron várakozó taxisok nagy többsége simlis. A normál tarifának nem csupán a dupláját, hanem gyakran a háromszorosát, sőt négyszeresét is kicsalják a tájékozatlan turistából. Az más kérdés, hogy a taxi alapáron annyira olcsó Ukrajnában, hogy még a kicsalt összeg sem vészes. Azért jobb taxit rendelni. Igaz így 10-20 percet várni kell, de legalább nem csapnak be. Ha erre nincs időnk, és az utcán akarunk leinteni taxit, akkor legalább alkudozzunk keményen, lehetőleg a normál taxitarifa és a szóban forgó célpont távolságának (google-ban megnézhető) ismeretében. A telefonos taxirendelés problémája a nyelvi kommunikáció. Van olyan VIP taxitársaság, ahol lehet angolul kommunikálni, de ennek a szolgáltatásnak az árai drágák, bár olcsóbbak, mint a hiénák által diktáltak.

Mi a hivatalos tarifa? 33,40 hrivnya (kb. 360 forint) az induló ár, kilométerenként 5 hrivnya (kb. 55 forint).

A repülőtértől a városközpontig a távolság 6,5 kilométer. A kb. 18 perces fuvarért a normál ár: 77 hrivnya (kb. 850 forint), de a kint várakozó taxisok ennyiért nem akarnak fuvart, ha az utas tájékozatlan külföldi turista. Őket márpedig meg kell sarcolni. A 250 hrivnya fölötti ár már gaz rablás.

A legjobb a reptéren bent odamenni az információs pulthoz és kérni tőlük egy rendelést. Meg is mondják, hogy mennyibe fog kerülni. A 150 hrivnya alatti ár igazán elfogadható.

,, Gyors útlevél ellenőrzés és már sétáltunk is kifelé reptérről. Gyors tanakodás után úgy döntöttünk, hrivnyát majd a központban váltunk, ugyanis a taxis eurót is szívesen elfogadott tőlünk. Nem volt azért annyira egyszerű menet vele alkudni, de miután az első ajánlata után faképnél hagytam, 7 eurós (kb. 208 hrivnya) ajánlattal próbálkozott újra. Ebbe aztán szívesen beleegyeztünk." (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Néhány megbíizhatónak tekinthető taxis telefonszám (kérjünk meg egy helyit, hogy segítsen a rendelésben):

Taxi Komfort 243-42-43, 295-00-00, Market Service-Plus 380-32-20-81, (0322) 39-54-51; Comfort Taxi (0322) 43-42-43
Mif (0322) 41-91-11, (0322) 41-91-01; Radiotaxi Fortuna 240-50-40; Express 221-65-65; Rjasne +38(093) 717-99-50
Mercedes Taxi (0322) 43-63-00, +38(097) 656-00-00; Krok-West-LTD 15-06, (0322) 94-07-77, Trojanda 247-20-20, +38(096) 172-20-20

Kerékpár

e.k. fotója


Étkezés

Ajánlott éttermek: A hét kismalac nevű étterem-múzeum kombináció (ресторан-музей “Сім поросят”). Látványos is a finom és olcsó étkek mellett. 

Meglepően sok a grúz és az örmény vendéglő. Ráadásul szuperek.

,, A város jobbnál-jobb éttermei közül én a Puzata Hata nevezetű helyet emelném ki. Az étterem-hálózat Ukrajna több nagyvárosában megtalálható, Lvivben két éttermük is van. Azért ajánlom ezt a helyet, mert itt főként ukrán ételeket fogyaszthatunk jó áron. A rendszer kicsit menzás, tehát sorba kell állni egy hosszú pultnál, ahol mindenféle ételek vannak, ezekből kell kérni, az üdítőt, salátát, süteményt pedig külön el kell venni a hűtőpultból, és a végén egy kasszánál kell fizetni. Nagyjából olyan az egész, mint nálunk az IKEA-ban. Az árakról annyit, hogy ketten 1400 forintból ettünk egy komplett ebédet, ami tartalmazott fejenként egy-egy levest, egy-egy főételt (hús+köret) és üdítőt. Persze nem ez a hely a gasztronómia csúcsa, de ha Ukrajnában jártok, és valami tipikus helyi ételt ennétek, akkor javaslom, hogy ide térjetek be! (2017)" forrás


,, A fejenként pizza & ital & desszert komboért 5-6 eurót fizettünk, ami nekünk nagyon méltányos ár, de ha az ukrán havi 200 eurós átlagbérhez viszonyítunk, már nem is annyira.

xxx

A hosszú bóklászás után megkívántunk egy csésze kávét, mely a város markáns szimbóluma. Így betértünk a leghíresebb kávémanufaktúra helyszínére, ahol nemcsak a frissen őrölt kávét kortyolgattuk el, de a föld alatt a régi masínákat is megnézhettük.  (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Kávézók

A Pingvin nevű kávézó - sz.i. fotója

Vásárlás

,, A piacon hamisabbnál hamisabb utánzatok tömkelege, természetesen aprópénzért. Azért pár darabbal természetesen betankoltunk, akárcsak az olcsó cigikkel. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

A ,,baráti" Oroszország ura iránti szeretet hátsó szándékú kifejeződése - j.m. fotója

m.d. fotója

Gin tonik, Brandy kóla és Rum kóla - v.  jancsi leltára

Szórakozás

v.j. fotója

,, A vacsit a hangulatos sörszínházban öblítettük le, ahol a sörfőzésen túl a hangulatot az élőzene, és a vendégek műanyagpalackokkal való dobolása emelte. Még sosem láttam előzőleg ilyet, fantasztikus hangulat kerekedett a sörözőben. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Közbiztonság

Lvivben jó a közbiztonság.

o.i. fotója

,, A háborúból szinte semmit sem lehet érezni Nyugat-Ukrajnában. A nagyobb városok központjában van egy-egy emlékhely, illetve a hadsereg toborzóplakátjaiból van több az utcákon, de ezen kívül szinte alig érzékelhető bármi a keleten zajló háborúból. Az emlékhelyek persze szomorúak, hiszen a kirakott katonák fotója mellett az elhalálozás dátuma sokszor mindössze néhány héttel korábbi. " forrás

Egyéb hasznos információk

Lvivben (Lembergben) van egy tiszteletbeli konzulunk: Larisza Maleh

 • Címe: 79060 Lemberg, Knyaginyi Olgi u. 116.
 • Telefonja: (00-380-322) 645-822; 645-622
 • E-mail: consul@i.ua - Ügyfélfogadás: kedd-csütörtök 14:00-16:00

Óváros

,, A lvivi óváros utcái igazi lengyeles hangulatot árasztanak, a templomok többsége az Ukrajnában kevésbé elterjedtnek számító katolikus egyházhoz tartozik. A főtéren áll a városháza, mely 1827 és 1835 között épült, az épület tornyába 20 hrivnyáért (kb. 220 forint) fel is lehet menni. Ezt a pénzt igazán megéri kifizetni, ugyanis fentről fantasztikus kilátásban lehet részünk. A torony meglepően magas, alulról úgy tűnik, mintha csak néhány emeletnyire emelkedne ki az épület tömbjéből, ám odafentről látszik, hogy jóval a város fölé magasodik.

Fentről tehát csodás a kilátás. Mi naplementekor mentünk, érdemes valahogy így időzíteni a városháza meglátogatását. A torony közel 200 éves óraszerkezete is megtekinthető egy emelettel a kilátó-szint alatt. Arra fel kell készülni, hogy az órához tartozó harang gyakorlatilag a kilátó közepén van, így ilyen közelről nagyon hangosan kong. (2017)" forrás

Rynok (főtér) és a VárosházaFekete ház

h.j. fotója


Operaház


z.k. fotója

Templomok

Szent György katedrális


Boim kápolna


Dominikánus dóm


Egyéb látnivalók

Magas kastély

Skanzen

,, A Lvivi Skanzent (teljes nevén a Népi Építészet és a Vidéki Élet Lvivi Múzeuma) kerestük fel utolsóként, és ez volt messze a legjobb mind közül. A belépőjegy nem meglepő módon itt is nagyon olcsónak bizonyult, mindössze 20 hrivnyát (220 forint) fizettünk fejenként. A 36 hektáros, erdővel borított, dimbes-dombos területen nyolc nyugat-ukrajnai régió több mint száz jellegzetes épülete tekinthető meg. A skanzen nem csak múzeumként, hanem kirándulóhelyként is megállja a helyét, a hatalmas területen a látogatók jól eloszlanak, így főleg a skanzen hátsó részének erdei ösvényein csendben, szinte egyedül barangolhatunk egyik háztól a másikig. A skanzenben mi simán el tudtunk tölteni öt órát, annak ellenére, hogy a legtöbb foglalkozáson a nyelvi korlátok miatt nem vettünk részt. Pedig lett volna lehetőség kenyeret sütni, vajat köpülni, szőni, íjászkodni (a céltáblán Putyinnal!), zenélni, babát készíteni. Ha Lvivben jártok, és csak egy múzeumba mentek el, akkor az mindenképpen ez legyen (a pontosság kedvéért, idénre már kicsit drágult a belépő: most 30 hrivnyát, vagyis mintegy 330 forintot kell fizetni)!" forrás

Zsidó negyed

A pecsátki magyarul: pecsétek - j.k.

A zsidó múlt halvány emlékei - j.k. fotója

Örmény negyed

A 14. század óta jelentős örmény kisebbség élt mindig is a városban. Az örmény katedrálist valamikor a 14. vagy a 15. században építették. Lviv mai örmény lakói közül sokan nem a régen itt élők leszármazottai, hanem olyanok, akik az utóbbi évtizedekben telepedtek le itt a volt Szovjetunió különböző területeiről. Az örmény negyed központja a Virmenska utca.  

m.e. fotója

Német negyed

Jön!

Lengyel negyed

Történelem

1772-ben Galicia a Habsburg Birodalom részévé vélt, és Lvovból Lemberg lett.

Osztrák-magyar monarchia

1900-ban a Monarchiához tartozó Lembergben a népszámlálás adatai szerint kb. 160 ezren éltek. Közülük 20 ezren németül beszélőnek, 120 ezren lengyelül beszélőnek, 15 ezren ruténul (egy keleti szláv nyelv) beszélőnek vallották magukat. A 44 ezer zsidó által beszélt jiddist nem ismerték el nyelvnek, s így a lembergi zsidók vagy lengyelül, vagy németül beszélőnek vallották magukat. Még ezt is kakulálva, a mai Lviv lakosságának nagy többsége római katolikus lengyel volt. 

Zsidó Lemberg

1939-ben Lviv lakosságának egyharmada, mintegy 110 ezren zsidók voltak. Ma Lviv-ben kb. 5 ezer zsidó él.

A németek 1941-ben foglalták el a várost. Rögtön létre is hozták a zsidókat őrző gettót. Lviv zsidó lakosságának nagy részét 1943-ig lemészárolták.

Egyéb történelmi háttér

"A függetlenség kikiáltása után (1991) a nyugat-ukránok igyekezték eltávolítani az egykori szovjet fennhatóság legfeltűnőbb jeleit. A Lenin-emlékmű rögtön el is tűnt, és más szovjet szimbólumokat is gyorsan megsemmisítettek. A Vörös Hadsereg győzelmének emlékművei és temetője viszont megmaradt. A városi hatóságok ugyanakkor kapva kaptak a lehetőségen, hogy felbosszantsák nagy szomszédjukat, amikor a városközpontban utcát neveztek el Dzsohar Dudajevről, a csecsenföldi függetlenségi mozgalom vezetőjéről." forrás


"A mai Lviv (Lvov, Lwów, Ilyvó, Lemberg) macskaköves utcáin sétálgatva az az ember érzése, hogy ebben a gyönyörű városban mindennél jobban megmaradt az egykori Ausztria-Magyarország atmoszférája, ami akár meglepő is lehet, hiszen Lviv lakossága teljesen kicserélődött az elmúlt 70 évben. Lvivet ma az ukrán nacionalizmus "fővárosaként" ismerhetik leginkább a hírfogyasztók (a 2012-es ukrán parlamenti választásokon Lviv volt az egyetlen terület, ahol győzelmet tudott aratni az ukrán nacionalista Szvoboda párt), holott ez a város nem is olyan régen még lengyel (katolikus) többségű volt, elenyésző ukrán népességgel (Lemberg és Tarnopol lengyel (katolikus) szigetekként feküdtek Kelet-Galícia görögkatolikus többségében). Lehet, hogy éppen ez az oka a lvivi harcias ukrán nacionalizmusnak? Azokban a városokban, ahol nem az a népesség lakik, amely felépítette az adott települést, mintha a frusztráció is nagyobb lenne..." .forrás


,, A Pilsudski által meghódított Lwów a két háború között a lengyel kultúra egyik központi helye volt. Nem Varsó, nem Krakkó, hanem Lwów és a litvániai Wilno (Vilnius). Értem a lengyelek mai fájdalmát. A németek, amikor 1941-ben bevonultak Lembergbe (Lwówba), módszeresen kiirtották az ottani értelmiséget. Nem, nem a zsidókkal kezdték, hanem a lengyel egyetemi tanárokkal, tudósokkal, akikből sok volt. Nem kellettek nekik az „alacsonyabb rendű” szláv értelmiségiek, pláne a krémje. " (A.E., 2017)

Érdekességek

"1836-ban Lvivben született Leopold von Sacher-Masoch, a mazochizmus névadója,– a róla olvasható híresztelésekkel ellentétben – nem volt gróf, csak lovag (Ritter), nem voltak erőszakos, hatalmaskodó feleségei, s ő maga nem imádta, ha korbácsolták. Ennek az osztrák írónak a neve pusztán a művei révén valószínűleg nem maradt volna fenn, az utókor azért emlegeti, mert ő lett egy nemi eltévelyedés, szélesebb értelemben egy pszichés betegség névadója. Gyakran használjuk a szót mazochista, s ezen olyan embert értünk, aki saját érdeke ellen cselekszik, szinte keresi a szenvedést. Sacher-Mazoch volt az, aki elsőként - nem pszichológusként, hanem íróként! - figyelt fel erre a szexuális aberrációra, mely az önsanyargatásban, a lelki terrorban nyer csupán kielégülést. forrás

A köztéri smárolásra kijelölt terület felé mutató tábla - j.m. fotója

Olvasmányos linkek

"Lemberg a megbékélés helyévé válhatna, amihez azonban elkerülhetetlen, hogy a város ne hunyjon szemet a városi és a város körüli konfliktusok, a holokauszt és a második világháború során elkövetett lengyel és ukrán gyilkosságok fölött. Lemberg lakosságának legnagyobb része ma orosz. Az oroszok és ukránok közti határok is elmosódnak, csakúgy mint egykor a lengyelek és ukránok esetében. Gyakoriak a vegyes házasságok, és bizonytalan, hogy a gyerekek majd melyik kultúrát választják. Mindezek ellenére tagadhatatlan, hogy a konfliktusok esélye ma is megvan. Lemberg városában különböző hatalmi szimbólumok és jelek, valamint etnikai és vallási csoportok élnek egymás mellett, egymással harcban és egymást elfedve. Ukrán lepel borít mindent, de áttűnnek rajta más korok, amelyeket mostanság felszínre is akarnak hozni. A Habsburgok után ma Lemberg zsidó és lengyel múltjának a reneszánszát figyelhetjük meg. Elfedett héber és lengyel feliratok tűnnek elő, egy étterem lengyel tárgyakkal díszítette a termeit, és állítólag az Arany Rózsa zsinagógát is újra felépítik. Vajon egy újfajta együttélés első jelei ezek?" forrás

,, Az óváros szűk utcáin elveszve akár egy fél napot is el lehet bolyongani, pedig a terület nem túl nagy, viszont szinte minden épülete érdekes valamiért. Azonban a szűken vett lengyeles óvároson kívül kezdődik a Monarchia idejéből származó belváros. Ennek leghíresebb épülete, és az egész város egyik jelképe az Operaház. Az épület 1897-1900 között épült, bécsi neoreneszánsz stílusban.

Az Opera előtt található hosszú, elnyújtott tér Lviv igazi központja. Itt szerveznek különféle szabadtéri programokat, az árnyas fák alatti padokon itt sakkoznak az idősek, és a legtöbb tömegközlekedési járat érinti valahol ezt a hosszúkás teret. Itt található Tarasz Sevcsenko ukrán költő szobra is, ami minden ukrán város elengedhetetlen kelléke (A szovjet időkben Lenin volt ilyen elengedhetetlen kellék, Ukrajnában őt váltotta a legtöbb helyen Tarasz Sevcsenko)." forrás

Sétálóutca - z.k. fotója

,, A város egyes külső kerületeiben a kukákat május óta nem ürítik, a bűz elriasztja a turistákat, az elszaporodó patkányok fenyegetik a közegészségi állapotokat. A helyi hatóságok és az önkormányzat egymásra hárítja a felelősséget, miközben a szeméthalom egyre nő az utcákon. Június elején a lakók tiltakozásul több utcát eltorlaszoltak, egyesek felgyújtották a szemetet.
"Leírhatatlan a bűz. Egyes szeméthalmok az épületek második emeletéig érnek" - mesélte az 58 éves Marija Szidorovics, aki a 30 fokos hőség ellenére sem meri kinyitni az ablakokat. "A játszóterek mentén is vannak kukák, a gyerekek hetek óta nem játszhatnak" - teszi hozzá.
Az orvosok osztják a lakosok aggodalmait. "Ha nem biztosítjuk sürgősen a szemét eltakarítását, veszélybe kerülhet az emberek egészsége" - közölte városi egészségügyi hivatal főnöke. "Egy ilyen helyzet fertőzéseket okozhat, a rágcsálók, a betegségek hordozóinak a száma veszélyesen megemelkedhet" - figyelmeztetett." forrás


,, A város architektúrája nekem nagyon bejött, szeretem a színes épületek kavalkádját. Leginkább Prágához vagy éppen Krakkóhoz hasonlítanám, ugyanis anno lengyel fennhatóság alatt állt, így az épületeken ez dominánsan visszatükröződik. Nem hiába lett az UNESCO világörökség része. A jellegzetes macskaköves út, a sárga, viszonylag old school buszok és a villamosok kellemes hangulatot varázsolnak az idelátogató turistáknak. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Fotóegyveleg

i.h. fotója

Turistáknak - n.c. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon