ÚTIKRITIKA.HU / Bhután


hirdetes
útikritikák


Bhután

Bhután dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Dochula La hegyi hágó - sztúpák és lamaista szentélyek sokasága  - s.j. fotója

Bhután dióhéjban

 • Bhután kis dél-ázsiai ország a 14 987 négyzetkilométer területen. Kb. 785 ezer lakosa van (2023-as becslés), 75 százalékuk buddhista. Az alkotmányos monarchia államformájú Bhután fővárosa, Thimphu 6370 kilométerre van Budapesttől.
 • Bhutánban a közbiztonság teljesen jó. A turistának Bhután meglátogatása során nem kell számolnia komolyabb kockázati tényezőkkel.
 • Időeltolódás: téli időszámítás idején + 5 óra, nyári időszámítás idején + 4 óra
 • Általános vélemény szerint Bhután meglátogatására az optimális időzítés a november és március közötti időszak. Sokak szerint az október és a november is kellemes. A június és szeptember közötti időszakban viszont nem tanácsos Bhutánba utazni, mert ilyenkor a legkeményebb a monszun.
 • Nemzeti fizetőeszköz: a ngultrum (BTN).
 • A világ egyetlen országa, ahol a dohánytermékek árusítása teljes mértékben tilos.
 • Bhután meglátogatásához nincs szükség kötelező oltásra.
 • Baloldali a közlekedés.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Dorji
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 180 ezer HUF-nak megfelelő helyi pénz
 • Bhután hivatalos nyelve a dzongkha (dzsonga), amit a lakosság kb. 60%-a beszél. A dzongkha nyelv vagy bhutáni nyelv a sino-tibeti nyelvcsaládhoz tartozó tibeti nyelv, és tibeti írással írják
 • Emellett az országban több más nyelv és dialektus is használatban van mint például a sharchopkha, a nepáli, a tibeti és a tshangla.
 • A dzongkha Bhutánban az oktatás, a kormányzati és a média nyelve, de az angol is széles körben beszélt nyelv az országban. Az angol használata főként az üzleti, a kereskedelmi, a turisztikai és a nemzetközi kapcsolatok terén jelentős.

Fő látnivalók:

 • Thimphu a főváros egy nagy erődítménnyel
 • Paro-völgy, Paro város egy 16. századi erődítménnyel
 • Templomok, kolostorok, dzongok (erődítményszerű vallási és adminisztrációs központok)
 • Dochula-hágó
 • Tigris fészke kolostor

Speciális beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak (is) kell vízum a belépéshez. Vízumot csak bhutáni utazási irodán keresztül lehet beszerezni, azaz szokványos egyéni utazásra nincs lehetőség, csak szervezettre. Bhutánba csak úgy lehet beutazni, hogy napi 200 amerikai dollárt (főszezonban 250-et) befizetünk turisztikai díj címén. Ezt az összeget a szervezett utazás költségeibe (hotel, közlekedés, étkezés, idegenvezető) beszámítják. Ha nem csoportos útra fizetünk be, hanem helyben egyénileg kialakított programot akarunk, akkor is kell helyi utazási iroda, amely ad állandó kísérőt. Ez napi kb. 35-40 dollárral emeli a költségeinket.

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. Thiphuban, a fővárosban a központi kistermelői zöldség- és gyümölcspiac az elképesztő színekkel, illatokkal és életképekkel
 2. Paroból a sűrű erdős dombokkal szegélyezett közúton utazni Phuentsholing felé
 3. Az, hogy szinte kizárólag hagyományos népi építészeti stílusban készült épületek vannak
 4. A varázslatos, izgalmas, titokzatos tájképek
 5. Megismerni a Vajrayana buddhizmust, ami az ország életének minden vonatkozását meghatározza, és biztosítja az elképesztően erős hagyományőrzést

Nem tetszett

 1. A turista infrastruktúra gyengeségéből adódó kényelmetlenségek, időveszteségek
 2. Az éjszaka borzasztóan csaholó kutyák miatti alvásproblémák
 3. A hányinger kerülgetett sokszor a kacskaringós hegyi utakon, szédülés a magaslati levegőn
 4. Váratlan időjárási változások ugyanaznap keresztmetszetében
 5. Bhutánban a kaja nagyon egysíkú, monoton

Vélemények

"Bhután mély benyomást tett ránk. Különösen tetszettek a dzongnak nevezett, erődítmény jellegű buddhista kolostorok, melyekből néhányat elképesztő tájak környezetében csodálhattunk meg. Az országon belüli programot - mivel kötelező volt - egy helyi utazási irodával szerveztettük meg e-mailen. A repülést mi intéztük. Mivel indiai utazással kötöttük össze Bhután meglátogatását, így Mumbaiból repültünk Kolkatába és onnan a bhutáni Paroba (Drik Air). Ott várt minket az idegenvezetőnk, aki 5 napon keresztül velünk volt. Az utazásunk csúcspontja a Taktsang Pelphug templom-komplexum volt, amit "Tigrisfészeknek" is neveznek. Bhután turizmusának ez az emblematikus látványossága, elsősorban a hegyoldali sziklákon való drámai elhelyezkedése miatt. A kolostorhoz kemény menet volt felgyalogolni (fél kilométer hegymenetben), de megérte. Bármerre jártunk, mindenhol hagyományos építményeket láttunk. Bhután olyan, mintha az egész ország egy skanzen lenne.

A főváros, Thimphu is érdekes volt, úgy 2300 méteres magasságban. A városban mindenhol láthatók a fiatal királyi pár fotói. 2011-ben házasodtak össze és az - az idegenvezető elmondása szerint - hatalmas esemény volt a kis országban. Thimphuban voltunk egy érdekes textilmúzeumban. Bhutánban nagyszabású vallási fesztiválokat tartanak és nagyon díszes hacukákat varrnak az ilyen alkalmakra. Meg kell jegyeznünk, hogy az útviszonyok valamivel jobbak voltak, mint azt elképzeltük. Szerencsénk volt, mert végig sütött a nap, és semmi sem zavarta a gazdag programunk megvalósítását. A bhutáni étkektől nem voltunk elájulva. Csirke van minden mennyiségben. Csípősek a kajáik. A helyi sör iható.

Amit nagyon sajnáltunk, hogy az utazásunk idején, novemberben, nem tudtunk megnézni semmilyen templomi ünnepet, fesztivált, pedig, azok nagyon látványosak a látott fotók alapján. Ami nagyon mély benyomást tett ránk, az a bhutániak mély hitélete és hagyománytisztelete. Ugyancsak érdekes látni, hogy milyen komoly tisztelet övezi a királyi párt. Az idegenvezető elmesélte, hogy a király eredetileg a mostani királyné nővérére vetett szemet, de aztán "menet közben" átváltott a 10 évvel fiatalabbra. Még egy vicces dolog: Bhutánban nagyon szigorúak az erkölcsök, a prűdség szintjén, ehhez képest csomó helyen láthatók hímvesszőt ábrázoló ajándéktárgyak, sőt sok helyen látható méretes kukit formázó kútcsap, amiből árad a víz és nagy röhögve fotóztatják magukat a helyiek (is), ahogy azt isszák." (T.N.G, 2014)

,, Bhutánba bejutni nem egyszerű dolog. A szegény ázsiai kis ország szeretne bevételt a turizmusból, de nem akarnak úgy járni, mint Nepál, ahol ma már a tömegturizmus a jellemző, rengeteg problémát és fejtörést okozva a helyieknek a környezetterhelés miatt. Ez a hivatalos nepáli duma, azért én halkan hozzáfűzném, hogy nem igazán látom, a nyugati turisták látogatása mennyiben számít a szeméthegyek, kosz és mocsok dolgában. Csinálják a cirkuszt, hogy az Everest alaptáborban mennyi a szemét, miközben egész Katmandu egy óriási szemétdomb. Hagyjuk!

Buthán viszont egyszerűen megoldotta a dolgot, minden külfölditől napi 250$ sápot húz le. Igaz, ezért adnak szállást, kaját és idegenvezetőt, na de milyen szállást? Hogy az étkezésekről már ne is beszéljek. Van persze jobb hotel is a fővárosban, de az nem fér bele ebbe az összegbe, ott még plusz 100$ lenne személyenként a kényelem. Szóval vízumról csak akkor tárgyalnak veled, ha már bemutattad a szerződésedet valamelyik hivatalos bhutáni utazási irodával, hogy kicsengetted nekik előre az egész ott tartózkodásod költségét.

Egészen el voltunk ájulva, milyen kulturáltan léptünk be az országukba, és hogy mennyivel nagyobb volt a rend és tisztaság, mint az indiai szomszédnál. Úgy éreztem magam, mint aki kiengedtek a fogdából a szabad levegőre. Ez az érzés csak fokozódott, amikor megláttam az idegenvezetőnket és a kisbuszt, amivel a következő három napban utazni fogunk. A srác a helyi, kimonószerű népi viseletet (ghu) hordta, mint kiderült azért, mert az állam törvénnyel írja elő minden közalkalmazottnak (az utazási irodák is állami tulajdonban vannak) ezt a viseletet. A hölgyek ruházata (kira) merőben eltér a férfiakétól, de az egységesség ott is tapasztalható. Mindössze az anyag mintázata között van különbség, illetve teljes a szabadság a cipő területén, ezért aztán vicces volt látni, amikor az elegáns szövet alól neonzöld sportcipők bukkannak ki. (2018)" forrás

Olvasmányos linkek

"Napi 250 dollárt kell fizetniük a turistáknak, ami az egyik legdrágább úti céllá teszi Bhutánt. Ha viszont az utazónak sikerült túlélnie a leszállást a világ egyik legveszélyesebb repülőterén, kivételes élményben lehet része. Bhutánban jártunk, ahol mindenhol boldog arcokat látni, ahol őrzik a hagyományokat és a természetet, és ahol a király állt a demokratizálás élére. A turizmus mind nagyobb szerepet kap, bár az ottjártamkor napi 200 dolláros (2012. január 1-jétől 250 dolláros) látogatási adó távol tartja a közeli Nepált lerohanó hátizsákos tömegeket. Ez Bhutánt a világ egyik legdrágább turistacélpontjává avanzsálja, ugyanakkor a kevés látogató minimális hatással van a természetre és a helyi kultúrára.

A turisták számát adminisztratív úton nem korlátozzák, a limitet csak a borsos árú belépő jelenti. Ez azonban egy "all-inclusive" ár, azaz magába foglalja a kinti szolgáltatásokat: szállást, ételt, programokat, idegenvezetőt, túravezetőt, hordárokat, stb. Egyénileg is lehet utazni, de kizárólag kinti utazási irodával egyeztetett és előre kifizetett útiterv alapján, ilyenkor viszont van még egy napi 40 dolláros felár is. A programot kívánságunk szerint előre összeállíthatjuk, lehet benne a hegymászástól a raftingig bármi, ezekhez az eszközöket, a felszerelést is biztosítják. De fontos tudni, hogy a program véglegesítése után attól nem lehet eltérni, mert a helyiek a szerint foglalják le a szállásokat, idegenvezetőket, programokat, stb., és mivel a turistainfrastruktúra nagyon szűkös, improvizálásnak nincs helye.

Mit lehet csinálni Bhutánban? Az ország megismerésére a legjobbak a gyalogtúrák. Sétáltunk hegyről hegyre, faluról falura, és meglátogattunk számos kolostort, ősi palotákat, évszázados falvakat. A bhutáni utazások fénypontja egy-egy fesztivál, amelyből minden kolostor évente rendez egyet. Ezek közül a leglátványosabb a fővárosi, a Thimpu kolostorfesztivál - mi is ezt látogattuk meg. Erről, illetve a bhutáni körutazás állomásairól a következő részben lesz szó. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

J.M. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2018. 08. 14. 10:05
Még több kritika:
http://fikatours.blogspot.com/2018/07/himalaja-oregesen-3.html


Valcsicsák Zoltán, 2016. 09. 13. 09:43
Sok szeretettel ajánlom az első magyar nyelvű könyvet Bhutánról. Több mint útikönyv: személyes napló és portrékötet egyben, sok képpel és információval. Még receptek is! Részletek: www.bhutankonyv.hu


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon