ÚTIKRITIKA.HU / Bhután


Bhután

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Bhutáni konyha | Fotóegyveleg

Földrajz

A bhutániak a saját országukat előszeretettel nevezik Druk Yulnak, ami annyit jelent, hogy "a villám sárkányok földje". Ez arra utalás, hogy a himalájai hegyek felől gyakran dúlnak területükön rendkívül erős viharok.

Időjárás és éghajlat

Jön!

Történelem

A bhutáni monarchiát 1907-ben alapították. Bhután volt a világon az utolsó ország, ahol bevezették a tévézést. 1999-ig tilos volt a tévézés, az internetet 2000 óta engedélyezik és mobiltelefonos szolgáltatás csupán 2003 óta létezik. A himalájai országban 2008-ban voltak először demokratikus választások.

,, Azaz ország teljes függetlenségét csak 2007-ben érte el és mindjárt az évszázadokig tartó királyságot az alkotmányos monarchia váltotta fel. A döntéseket a kormány és a parlament hozza, de azért a nagy tiszteletnek örvendő ötödik királyuk a 33 éves Dzsigme Keszar véleményét gyakran kikérik. Az állam alkotmányában benne van, hogy a hivatalos vallás a Buddhizmus, de a papok nem szólnak bele a politikába. A demokrácia azért itt is csak látszólagos, de mentségükre legyen mondva, hatalom jól sáfárkodik a nemzeti jövedelemmel (GDP: 2800 $). Valóban buddhisták így nem törekszenek extra anyagi jólétre, ebből fakadóan nem lopnak, tehát korrupcióra sincs szükség, és nem költik el marhaságokra közös pénzt sem. (2018)" forrás

Manapság

Bhután a világ első olyan országa, ahol meghatározott alkotmányos kötelezettségeket rónak az emberekre a környezet védelme érdekében. Alkotmány szabályozza azt, hogy az ország területének a minimum a 60 százalékát mindörökké erdőnek kell borítania.

Bhután több energiát termel, mint amennyire belső fogyasztásra szüksége van.

Az iPhone ott is tarol

"Kíváncsi vagyok, hogy az űrprogramokban, a Google-nél vagy a Sony-nál dolgozó mérnökök gondoltak-e arra, hogy a technológia, amit létrehoznak, konkrétan miként fog majd hasznosulni. Hogyan járul majd hozzá például az emberek spirituális kiteljesedéséhez itt Bhutánban. Egy olyan országban, ahol nem is olyan régen az analfabéta többség azt hitte, hogy a világ valahol a Himalája hegycsúcsainál véget ér, és most a technika a szobájukba hozza az egész világot. (2015)" forrás

A helyiekről

Bhután lakosságának egyharmada 14 év alatti, és az átlag életkor 22,4 év.

J.M. fotója

D.Z. fotója

iskolai uniformis

Turista etikett

  1. Szigorúan tartózkodjunk attól, hogy a helyieknek (beleértve a kísérőket) kritizáljuk, gúnyoljuk a vallásukat, a királyi családot és vallási vezetőjüket.
  2. A bhutániak nagyon érzékeny emberek, semmiképpen se viselkedjünk velük durván.
  3. Mindig kérjünk engedélyt, ha le akarunk valakit fényképezni.
  4. Visszafogottan kell öltözködni. A lenge öltözék (miniszoknya, derekat meztelenül hagyó top, stb.) nem elfogadott.
  5. A templomokba csak engedéllyel és a vezetőnket követve lépjünk be, amúgy előtte a lábbelinket levéve.
  6. Csak a jobb kezünkkel, vagy mindkét kezünkkel nyújtsunk át, vagy vegyünk át bármit. A bal kéz náluk tisztátalannak számít.
  7. Egy templom elhagyásakor szokás valami kis adományt hagyni. A bhutániak mind ezt teszik.
  8. Nem szabad a tavakba szemetelni, bennük úszni, mert többségüket szent területnek tekintik.

Bhutáni konyha

"A hagyományos bhutáni ételek szinte mindig tartalmaznak chilit, legnépszerűbb ételük, a ema datse nagy, zöld chilikből készül, melyeket sajtszószban tálalnak. Bár van bőven fehér rizsük is, a bhutániak jobban szeretik a helyi, kissé dió ízű vörös változatot. A magasabb területeken a búza az alapvető élelmiszer. Számos tibeti jellegű étel is elterjedt, mint a momos és a thukpa. Népszerű a disznózsír használata is magas energiatartalma miatt - az ide látogatók legtöbbször ehetetlennek találják, mert általában avas. Bhutánban nincs mészárszék, hűtőház is csak néhány van, így még a leglelkesebb húsevők is kénytelenek lesznek ott tartózkodásuk alatt vegetáriánus ételekkel beérni." forrás

Fotóegyveleg

D.Z. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon