ÚTIKRITIKA.HU / Pápua Új-Guinea


Pápua Új-Guinea

Pápua Új-Guinea dióhéjban | Tetszett&Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Pápua Új-Guinea - Utazás

Csak a turistáknak mutatkoznak így

Pápua Új-Guinea dióhéjban

Az Óceánia kontinensrészhez tartozó Pápua Új-Guinea 462 840 négyzetkilométer nagyságú, kb. 8,9 millióan lakják (2020-as becslés). Fővárosa: Port Moresby. Port Moresby légvonalban 13 568 kilométerre van Budapesttől. Pápua Új-Guineában trópusi, párás, meleg klíma uralkodik. Október és november a legesősebb időszak. Decemberben és januárban van a legnagyobb hőség, akár 38-40 fok is. Júniusban és júliusban van a leghűvösebb, de ez is csupán nappali 22-24 fok. Az utazók többnyire Ausztráliából repülnek ide, vagy Iriyan Jayaból szárazföldi úton. Pápua Új-Guineában a nemzeti fizetőeszköz a Pápua Új-Guineai kína (PGK).

Pápua Új-Guinea nem egy olyan ország, ahol az utazó egyéni alapon könnyedén mehet ide-oda. Bizony ajánlatos befizetni szervezett túrára, ha szeretjük az ilyesmit, ha nem. Kísérő nélkül kockázatos és nem is praktikus megpróbálkozni az ország felfedezéséhez. Pápua Új-Guineában a közbiztonsági helyzet nem igazán megnyugtató, de a szervezett csoportokat biztonságban viszik biztonságos helyekre. Az ország egyes részei nagyon veszélyesek. A legjobb kis létszámú csoporttal utazni.

A magyar külügyminisztérium Pápua Új-Guineát utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába sorolja. A külügy szerint Pápua Új-Guinea a turisták számára nem biztonságos ország, mert az ország egyes területein szinte állandósultak a törzsi és etnikai villongások. A fővárost, Port-Moresby-t ezek az események nem érintik közvetlenül, ott azonban a rendkívül rossz közbiztonság okoz gondot. Gyakoriak a lopások, gépjárműfeltörések. Nem ajánlatos sötétedés után egyedül sétálni az utcán.

Pápua Új-Guinea meglátogatását egyáltalán nem ajánljuk kényes, kényelmes, tapasztalatlan utazóknak. A tömegközlekedés megbízhatatlan, és külföldi turisták számára veszélyes lehet. Jóllehet évente közel 200 ezer turista látogat az országba, azért a turisztikai infrastruktúra még fejletlen. Az országban számos ma is aktív vulkán található, melyek megközelítése veszélyes.

Leggyakoribb vezetéknév: John

Vízumügyintézés

A magyar állampolgároknak Pápua Új-Guineába már nem szükséges előre beszerezni vízumot, mert két helyen - Port Moresby nemzetközi repülőterén (Jacksons) és Tokua (Rabaul) nemzetközi repülőterén helyben kiállítják a vízumot (vis on arrival). Ingyenes a vízum és 60 napos tartózkodást tesz lehetővé. Ez a hivatalos honlap mutatja, hogy mely országok állampolgárai jogosultak a visa on arrival rendszerre (Hungary ott szerepel). 

Ha viszont előre be akarjuk szerezni a vízumot (mert pl. nem a fent jeleztt 2 reptér valamenyikére lesz az érkezés:

A vízumkiadás feltételei:

 • kitöltött vízumkérőlap
 • 1 fénykép
 • elutazást biztosító érvényes repülőjegy
 • szállodafoglalás
 • a tartózkodás anyagi feltételeinek igazolása
 • 35 ausztrál dollár vízumdíj

Vízumbeszerzés előtt szükséges tájékozódni a vízumkiadásra jogosult Pápua Új-Guinea-i külképviseleten:

 • Brüsszel, Avenue de Tervuren 430
 • Tel.: 7790-826
 • London, SW1 4AR
 • Tel: (44) 207 9300 922 6
 • Fax: (44) 207 9300 828

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézési igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője, Czakó zsófia áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

 • Telefonszám: 06-1-429-9908
 • E-mail: vizum@vista.hu
 • Ügyintézési díj: 5.000 HUF / vízum / fő

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A pápuák különböző szertatásaival való ismerkedés élményei
 2. Nagy meglepetés volt, hogy a természet milyen változatos, egyedi és bámulatos
 3. A helyiek többsége barátságos és segítőkész
 4. A nagyon egyszerű facsónakban való utazás a folyókon
 5. A falvak házait tanulmányozni
 6. A turisták által kevésbé látogatott falvakba eljutni
 7. A helyi kis kölyköknek örömet okozni azzal, hogy megmutattuk a fényképezőgépünkön a róluk készült képeket
 8. Ahogy elmagyarázták a krokodilvadászatok és -feldolgozások módszereit
 9. A rengeteg csodás madár, papagáj
 10. Meglepően sokféle a helyi szokásvilág, építkezési mód, egyáltalán nem sablonos

Nem tetszett

 1. Belépéskor a vámosok elvették a kekszeinket, táblás csokijainkat
 2. Folyton minden helyi megpróbálja felajánlani magát idegenvezetőnek, és kellemetlen elutasítani őket
 3. A férfiak a legtöbb munkát a nőkre hárítják
 4. Jókat egyszer sem ettem, az étkeikben nincs fűszer
 5. A szúnyogok elleni folytonos küzdelem
 6. Ahogy a helyiek a bételrágás közben gusztustalanul köpködnek
 7. Baloldali a közlekedés

Vélemények

,, Emlékezetes sztori Pápua Új-Guineával kapcsolatban. Egy pesti házibulin jelen volt két barátom, akik együtt épppen Pápua-Új-Guineába készültek turistáskodni. Egyikük tapasztalt utazó, a másik egyáltalán nem tapasztalt és e desztináció vonatkozásában kifejezetten majrézott. A buli egy vendége a majjrés barátnak átnyujtott egy újságkivágást. Az beleolvasott és elsápadt. Az újságkivágáson a cikk címe ez volt: Üstbe ment terv. Arról szólt, hogy egy angol arisztokrata pár évtizeddel ezelőtt Pápua-Új-Guineán járt és megfőzték a kannibálok. A cikk egy magyar bulvárlapban jelent meg és persze orbitális baromság. Arra viszont megfelelő volt, hogy a majrés barát még jobban megijedjen ettől az utazástól. Nem visszakozott, odautazott és ép bőrrel jött vissza. Ugyan egy kisebb rablótámadás közbejött, de az útonállók nem a húsukat akarták megenni, hanem a holmijukból akartak ezt-azt eltulajdonítani. Üstbe nem mentek és az utazás sem ment füstbe."   

Olvasmányos linkek

"A legtöbb turista a főváros után a fősziget északi részén található Sepik folyón hajózik végig, így ismerhetők meg legjobban az ország különböző etnikai csoportjai, amelyek mindegyik saját nyelvvel és szokásokkal rendelkezik. A folyó az indonéz határ mellett fekvő magashegységben ered, és a legfontosabb kereskedelmi útvonalat jelenti a belső területek és a tengerpart között. Tavak, lagunák, holtágak, vízesések, mocsarak kísérik útját. A túrák általában Madang városából indulnak, ahol kiváló kézműves tárgyakat lehet vásárolni. A kisebb szigetek mindegyikének megvannak a maga sajátosságai.

A kulturális antropológusok által alaposan tanulmányozott Trobriand-szigetek lakossága például május és szeptember között látványos fesztiválokkal ünnepli a legfőbb élelmiszernek tekinthető yamgyökér betakarítását. Igazi csemege az utazási palettán. Világjárt utazók számára is egészen különleges élményt nyújt a világ második legnagyobb szigetén fekvő ország. Kevés látnivaló szépsége hasonlítható össze a világon az ország híres vízi útjaival. A hegyvidék szinte alpesi jellegű legelőkkel tarkított ormai völgyei között számtalan nagy folyó ered, s jut el kanyargós, varázslatos útvonalon a tengerig. Komfortos, biztonságos szálláshelyek, jól szervezett programok, képzett vezetők várják a világutazókat.

Pápua Új-Guinea rendkívüli változatosságának és a kannibáloknak köszönheti ismertségét. A szigetek domborzata óriási különbségeket mutat, hegyek, magas földek, mocsarak és óriási sziklák váltogatják egymást. Az élővilág lenyűgöző, a szinte érintetlen őserdők nagyon sok állat- és növényfajtának nyújtanak élőhelyet. A törzsi életmód Pápua harmadik vonzereje, a hagyományok és szokások rengeteg néprajzkutatót és filmes csoportot vonzottak a szigetre.

Sajnos, csakúgy, mint a fejlődő országok nagy részében, Pápuán is gondot okoz az infrastruktúra hiányossága, és az egyre növekvő bűnözés, de a különleges országot a kisebb kellemetlenségek miatt nem szabad kihagyni. (2012)" forrás


"Madagaszkár és Indonézia után a világ harmadik legnagyobb szigetországa Pápua-Új-Guinea, amelynek lakóitól egykor az emberevés sem állt távol.A falvakban lakó helybéliek szinte ugyanúgy élnek, mint néhány száz évvel ezelőtt. Sok településen még sosem járt idegen. Pápua-Új-Guinea az ausztrál utazók körében kedvelt elsősorban, hiszen Európából vagy Amerikából a repülőút akár két napig is eltarthat, ráadásul nagyon drága is. Pedig az ország minden turista álma, aki egzotikumra, ugyanakkor háborítatlan kultúrára és természetre vágyik. A világ egyik utolsó szabályozatlan folyóján, a Sepiken kenuval evezhetsz végig, óriásteknősök és még nagyobb krokodilok között, amelyek a mangrovék, pálmák és cserjések árnyékából figyelik a betolakodókat. A pápuaiak magas oszlopokra építették házaikat, hogy a méteres hullámokkal háborgó folyó áradásaitól megvédjék otthonaikat. Esténként a falusiak nagy tüzeket gyújtanak, tánccal, énekkel és zeneszóval ünnepelnek. Érdekes úti cél lehet Rabaul városa, amelyet tűzhányók vesznek körül - az utolsó nagy kitörés 15 éve volt. Ezenkívül a búvárkodás szerelmesei is megtalálják itt a számításukat, az északi Walindi partjainál a türkiz színű vízben színes halacskák és korallok látványában gyönyörködhetnek." forrás

Fotóegyveleg

A fogorvos mellőzése

Gy. J. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Vandorboy, 2018. 10. 15. 08:21
HASZámíts rá, ha földön mész át Indonéziába, hiába nem kell már vízum indonéziába, akkor is az ott regnáló hivatalnokon múlik , hogy beenged-e. Már 2x komoly harcot kellett folytatni velük, 7h keresztül, miközben repjegyünk volt Jayapura-ból.


Máté, 2016. 11. 18. 12:09
Pápua Új-Guineába nem szükséges előzetes vízum magyar állampolgároknak, azt könnyedén meg lehet kapni érkezésnél Port Moresby repterén. A vízum ingyenes és 60 napig tartózkodhatunk vele az országban.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS