ÚTIKRITIKA.HU / Berlin


hirdetes

útikritikák


Berlin

Berlin dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

l.e. fotója


Berlin dióhéjban

Berlinnek mintegy 3,5 millió lakosa van (2022-es becslés). Nem gondolná az ember, hogy Berlin kilencszer (!) nagyobb területű (892 négyzetkilométer), mint Párizs (persze az utóbbinál az elővárosok nélküli méretről beszélünk. Berlinben több híd van (kb. 1700), mint Velencében.

Budapest és Berlin között közvetlen járat esetén az átlagos repülési idő: 1 óra 20 perc.

A német főváros drága ugyan, de összességében nem olyan vészesen nagy a különbség Budapesthez képest. A legnagyobb az eltérés a közlekedés (+ 76 százalék) és az élelmiszerek (+72%) esetében, a lakhatás durván másfélszer annyiba kerül átlagosan, mint Budapesten (+54%), ami a fizetések különbségét nézve azért elviselhetőnek tűnik.

A ruházkodás gyakorlatilag ugyanannyiba kerül Budapesten és berlinben, összességében pedig a német főváros másfélszer drágább a magyarnál, amin érdemes elgondolkodni, ha összevetjük a fizetések közti jelentős különbségekkel.

Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 3120 euró (németországi átlag: 2770 euró) (Magyarország: 780 euró)

A bolti sör picit olcsóbb náluk, mint nálunk.

(Kérjük, hogy valamennyi fejezetünk bármely részéhez szóljon hozzá közvetlen kommentálva, vagy írjon nekünk az utikritika@utikritika.hu e-mail címre.)

Berlini hotelek foglalása itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com!

A berlini utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Időjárás

Berlin időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A rengeteg különböző hangulatú, jellegű negyed
 2. A berlini éjszakai élet választéka sokféle korosztály és ízlésvilág számára
 3. A Mitte-negyed retro bulihelyei
 4. A berlini tömegközlekedés szervezettsége
 5. Mindent áthat a történelem és haladás levegője
 6. A modern építészet ízlésessége, a városfejlesztés kreativitása
 7. A sok rokonszenves, értelmesnek tűnő, sznobságtól mentes helyi ember
 8. A sok zöldterület
 9. A multikulturális, toleráns közeg
 10. Örülni annak, hogy a két Berlin megérdemelten egyesült

Nem tetszett

 1. Sok a jellegtelen utca, az 50-es, hatvanas években épült szürke épület
 2. Nálunk is sok a falfirka, na de Berlinben szörnyen sok és ronda
 3. Az éttermi árak magasba szöktek
 4. Kevés az épen, eredeti állapotában megmaradt műemléképület
 5. Berlin bejárása nagyon időigényes, jelentősek a távolságok
 6. Télen nagyon hideg, szürke és barátságtalan
 7. Sok az építkezési terület
 8. Nincs igazán hangulatos, romantikus belvárosa
 9. Érdekes a történelme, de egyben lehangoló is
 10. Nehézkes gyorsan megszeretni Berlint, mert nem klasszikus szépségű, és az izgalmasságát csak fokozatosan lehet felfedezni.
 11. Az olimpiai falu egy nagy semmi, unalmas

Vélemények

"Nekem ezek tetszettek: ebéd a berlini TV Toronyban, a Trabi szafari program, a berlini föld alatti világ program, a város sokszínűsége, a rengeteg látnivaló, a környezettudatos gondolkodásmód. Nem tetszett a sok toronydaru látványa, a közlekedési zaj. Nem tetszett, hogy a Reichstagba (régi Német törvényhozás épülete) hónapokkal előbb kell belépőjegyet váltani online, a helyszínen nem megváltható. Nem tetszett a nagyvárosi személytelenség. Számomra Berlin olyan mintha a második otthonom lenne. Először gyermekkoromban jártam itt először a DDR időkben, már akkor nagyon megszeretettem a nagyvárosi forgatagot. Voltam közvetlenül a rendszerváltás és újraegyesítés után is. Ami szembetűnő volt, hogy azonnal elkezdődtek a különbségek egy szintbe hozása nyugat és kelet között, bár az emberekben még a mai napig él az „Oszi és Veszi” különbség.

Berlinben nagyon jól elfér egymás mellett a múlt, a jelen és a jövő. Minden városrész más és más, pont ezért megunhatatlan és vonzó mindenki számára. Sokszínűségét és változatosságát a városi forgatag adja. Egy hely, ami igazán nem szűkölködik történelmi nevezetességekben. Ahol ízlésesen elfér a régi korok építészete a modern stílus mellett. A kulináris élvezetnél nagyon hiányolom, hogy a régi „Kelet-Berlin” ízei teljesen eltűntek a rendszerváltás után. Emlékszem, amikor a világ Coca Cola-t ivott, addig Kelet Németországban a Vita Cola aratott. Az Alexander Platz-on Hansi pizzájának is felejthetetlen volt az íze. Persze ezt senki ne hasonlítsa a Nápoly-i pizzákhoz, de ez „legalább” volt! Az NDK-s Kaufhof-ban vásárolt „Fleischsalate” ízét még mai nap is érzem a számban. Ma már nincs az a Kaufhof, és nincs az a hússaláta sem.” (Gábor, 2014)


"Hosszú évek óta Berlinben élő, harmincas magyar nő vagyok. Talán kíváncsiak lehetnek a Berlinbe készülő utazók, hogy egy itt élő berlini magyar szemszögéből milyen ez a város. Íme röviden, hogy mit szeretek Berlinben: A lehetőségeket. Azt, hogy megvan a konzervatív, polgári lét minden feltétele, de emellett senki nem nyel nyársat, hanem az élni és élni hagyni elve érvényesül. Itt a divat, a kultúra, a vélemény vonatkozásában sokkal több minden meg van engedve, mint otthon. Nem kell feltétlenül alkalmazkodni a normákhoz. Szeretem azt, hogy egy Michelin csillagos étteremben nem kell vagyonokat fizetni egy menüért. Hogy nem Berlin nem olyan puccos, mint München, és hogy nyitott minden újra. Rengeteg park, játszótér, kerthelyiség van. Közel van Potsdam, erdő, mező, tavak ahol az ember friss levegőt szívhat, úszhat, grillezhet. A hozzám kilátogató magyar ismerőseimnek tetszik, hogy Berlin olcsó, jók az éttermek, a kocsmák, a klubok. Tetszik nekik, hogy megérinti őket a történelem szele, kézzelfoghatósága.

Mik azok a dolgok, amiket nem szeretek? Nincsenek hegyek. Potsdamtól eltekintve, nem igazán lehet elmenni sehová a közelbe kirándulni. Az emberekben meglévő érdektelenség. Bizony, a lazaságnak is megvannak a hátrányai. A kutyaszar mindenhol. Hogy a város egyik végéből a másikba órákat kell utazni, mert akkora kiterjedésű. Zavarnak az utcazenészek az U-Bahn + S-Bahn szerelvényekben, mert meg lehet tőlük süketülni. Marha rossz az idő sokszor, a nyár az utóbbi években szabadságra ment.

Spéci tippjeim

Éttermek: Horváth (Kreuzberg), Miseria e Nobilita (Friedrichshain), Papaya (Friedrichshain), Alpenstück (Mitte), White Trash Fast Food (klub is egyben, Prenzlauer Berg), Curry 36 (a legjobb Currywurst, Kreuzberg) vagy a Wittemberg Platzon a Kadewe mellett van egy bódé, ahol szinten jó a Currywurst, emellett szuper a szalmakrumpli és mindenféle szószok vannak hozzá.

Vásárlás: Kadewe (!), ha viszont inkább egyedi dolgok, akkor a Hackescher Markt – Alte Schönhauser Str. környéke. Friedrichshain negyed mindenképp, minden van. Szombaton piac, vasárnap bolhapiac, jó boltok (Proviant, Olivia), jó éttermek, jó klubok-kocsmák. Ráadásul nincs messze a Treptower Park, ami szerintem Berlin egyik legmenőbb helye, főleg a szovjet katonai emlékművel a közepén... Na és honvággyal küszködőknek egy Szimpla is adott ott!” (Ági, 2014)


 • Klassz dolog kényelmesen, meg-megállva végigsétálni az Unter den Linden-en az Alexanderplatz-tól a Brandenburgi kapuig. Németországban vagyunk, evidens, hogy valahol el kell fogyasztani egy sült kolbászt sörrel. Mellényúlni nem lehet!

 • Itt-ott szemetesek Berlin utcái, de nem kirívóan.

 • Az S-Bahn, U-Bahn hálózat nagyon jó, egyszerű eligazodni, sűrűn közlekedik, tiszta!!

 • A közbiztonságot jónak találom, természetesen az alapvető dolgokat be kell tartani, mint minden nagyvárosban.

 • Nagyon érdekes élmény volt számomra a Fal vonala, ahol elmerenghet az ember, illetve kutathatja az egyre inkább eltűnő kontrasztot az egykori keleti és nyugati oldal között.

 • Pezseg a város, a fiatalok nyitottak, de beszéltem idősebb ex kelet-németekkel, akik visszasírták a "régi szép időket"...

 • A Reichstag-ba előzetes regisztráció mindenképpen javasolt, mert ad hoc jelleggel macerás, ijesztően hosszúak a sorok, ha helyben találjuk ki, hogy be szeretnénk menni.

(Attila, 2014)


"A 20 évvel ezelőtti, kissé komor hangulatú Berlin mára egy fiatalos, lezser, nagyon jó hangulatú varos lett, jobb mint Párizs, kevésbé zsúfolt mint London. A közbiztonság jó, semmi veszélyérzete nincs a látogatónak. Régen a Kurtfürstendamm volt a város ütőere az eleganciájával. Ma ez uncsi, nyárspolgári képet mutat. Az igazi élet a volt keleti részén lüktet: romkocsmák, ellenkultúrát hirdető galériák, látványos belső udvarok, különleges öltözékű fazonok. Az utca népe ott önmagában kellemes látványosság, ruhaötlet parádé. Jó hely Kreuzberg, ahol a török dominál, de az egész városész egy egzotikum.

A legjobb kaják Berlinben vannak. A Lafayette áruház aljában kihagyhatatlan a francia halleves 12 euróért, ugyanitt nagy lábosokban kagyló kapható. A japán, indiai, spanyol, kínai éttermek igazi eredeti ételeket kínálnak jobbnál jobb fűszerekkel, szakavatott, lelkes szakácsokkal. Itt a dönert is komolyan gondolják. A központi vasúti pályaudvar egy építészeti csoda, vonatok jönnek, mennek több emeleten áttekinthetetlen, látszólagos káoszban. Olyan az egész, mint egy valami elvarázsolt kastély. A metró nagyon jó, a térkép alapján könnyű eligazodni. De érdemes biciklit szerezni, mert nagyon jól kialakított bringás utakon, aki teheti, nyomja a pedált. A város a sok zölddel, széles utakkal szinte a bicajosoknak lett kitalálva." (Géza, 2014)


Ez Berlin manapság:

 • Sok érdekes, nemzetközi kreatív ember sok érdekes, nemzetközi és kreatív dolgot produkál sok érdekes, nemzetközi és kreatív ember számára.

 • Sok a tér, a zöld, a fény, a nyugi (préselődés helyett), van emberek közötti kultúra, még a politikában is! Van tisztelet a másik (és nézőpontja) iránt.

 • Az állam és a város szuperül működik, a bürokrácia annyira hatásos, mintha nem is lenne - vagy csak adminisztráció (aminek szánták).

 • A város nem igazán szép, bár vannak szép részei. Budapest például sokkal szebb.

 • Az időjárás meg nem trópusi, de már melegszik! A tengerpart hiányzik a pálmákkal, de a tavakban lehet úszkálni.

 • A közlekedés és a közbiztonság szuper.

 • Ahol alternatív stílusú élet van, az a Mitte körüli kerületek. Nálam Kreuzberg es Schöneberg viszi a pálmát.

 • A multikulti miliőbe már beleszoktam. A külföldiek más mentalitásukkal határozottan gazdagabbá teszik a választási lehetőségeket. Ha például szolgáltatásokról van szó, gyakran az itteni külföldiek a rugalmasabbak és olcsóbbak.

(József, egy berlini magyar, 2014)


"Most olvastam a National Geographic-ban, hogy a világ 10 legérdekesebb villamosvonala között van a berlini 68-as. Ez a járat a S Köpenick S-Bahn megállótól közlekedik a Berlin déli vonzáskörzetéhez tartozó, festői Alt-Schmöckwitz faluig. Feltehetően azért került a nagy tekintélyű folyóirat top listájára, mert a járaton utazva kellemes módon láthatunk egyszerű helyi életképeket." (Péter, 2012)

"Berlinnek nincs olyan klasszikus városszerkezete, mint pl. Párizsnak, vagy akár Budapestnek, ahol ugye a belváros egy viszonylag régi épületekből álló, egységes képet mutat. Helyette van egy régi épület, mellette egy üveg felhőkarcoló, mellette egy építési terület stb. Szóval nagyon kaotikusnak tűnik, a második világháború pusztításait a város kettévágása a mai napig nem engedte "begyógyulni". Meglepő, még több mint 20 évvel a Fal leomlása után is, mennyire sok helyen látszanak az üres, gazos telkek, építkezések. Ugyanakkor barátnőmnek pont ez a modernség, izgalmas építészeti környezet tetszett. Ebben a városban nagyon él a múlt, szinte minden sarkon van egy emlékmű, ami vagy egy lebombázott templomra, vagy a holokausztra, vagy a falra emlékeztet. Ugyanakkor ez szervesen illeszkedik az utcaképhez, ötletes megoldásokkal oldják meg (pl. a lebontott fal eredeti nyomvonala macskakővel kirakott vonalként fut végig az utcákon), szóval nem hat nyomasztóan.

Kulturális látnivalók szempontjából meg merem kockáztatni, hogy felveszi a versenyt Párizzsal is (sőt...), csak a Museumsinsel 5 múzeuma annyi műkinccsel büszkélkedhet, ami sok városnak bőven elég lenne, és akkor még Berlin többi múzeumáról nem is beszéltünk, pl. Gemaldegalerie (Régi Képtár), vagy a Bauhaus múzeum... Szóval ha valaki művészettörténet-megszállott, annak legalább 4-5 múzeum meglátogatása kötelező. És még ott van a Checkpoint Charlie-, és a DDR múzeum, amik szintén érdekesek. Nagy élmény volt a Reichstag kupolájába felmenni, ingyenes, csak előre be kell jelentkezni. Itt érdemes kérni az (ingyenes) audioguide-ot, sok érdekes információt tudhatunk meg. Ingyenes látnivaló az East Side Gallery, kb 1.5 km hosszan meghagyták a falat, tele graffitivel. És ha ezek után még mindig van kedvünk a falhoz, megnézhetünk egy szintén megmaradt falrészletet a Nordbahnhofnál is (itt az U-Bahn állomáson is van pár érdekes tabló arról, hogy a város kettévágása hogyan érintette a metróvonalakat).

A híres berlini specialitás, a Currywurst kicsit csalódás volt, egy vastagabb virsli leöntve ketchuppal, megszórva curryporral, mellé sült krumpli. Akkor már a Bratwurst (szintén virsliszerű) finomabb. Szintén érdekes, nem kifejezetten turistás látnivaló a Ritter Sport üzlet (Französische strasse 24), ahol a rengetegféle kész Rittersport csoki mellett mindenki összeállíthatja a saját ízesítésű csokikreációját - gyerekeknek életre szóló emlék lehet." (Marci, 2015)


"Évtizedek óta Berlinben élő magyar vagyok. Mi tetszik nekem itt? A nyitott, laza stílusú lakók, a sok zöld, az erdők és a tavak a városban, sok jó kultúra. Mi az, ami nem tetszik? A nyers, udvariatlan stílusú lakók, meg az, hogy a tél hosszú (legalább hat hónap) és szürke.

zt tanácsolom az ide látogató magyar turistáknak, hogy gyalog vagy busszal egyenként fedezzenek fel negyedeket, amelyek izgalmasan különbözőek. Még jobb ez a felfedezés biciklivel. Kölcsönzőből sok van. J

avasolom a Földalatti Berlin nevű szervezett programot és azt is, hogy a nyáron ide látogatók próbálják ki a berlini tavak valamelyikében a fürdést. Berlinben szerintem nagyon jó a közlekedés és a közbiztonság is. Berlin még mindig nem annyira multikulturális, mint New York, London vagy Párizs, de fejlődik. A török, arab dominancia, sok más pl. a rengeteg lengyel az itt lakóknak fel sem tűnik. A negyedemben (Kreuzberg) sok spanyolt, angolt, franciát hallani, viszonylag kevés a színes.

Mint itt élő berlini, ezeket az éttermeket ajánlom: Grünfisch, ETA Hoffmann, Aigner, Lafayette, Zitrone, Bar Centrale." (Lityi, 2014)


,, Berlinről azt mondják, hogy manapság nagyjából azt a szerepet tölti be, mint hajdanán Párizs. Ez Európa kulturális fővárosa, a kortárs művészet központja, a szabadlelkű fiatalság találkozóhelye. És valóban, a város igen inspiráló, azonnal magával rántott, néhány nap után azt éreztem, hogy nem esne nehezemre Berlinerré (elnézést, Berlinerinné) válni. Pedig az is rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem csak egy élhető hely a rendezett, kellemes külvárosi részeivel és a hipszterek által lakott belvárosával, hanem megvan benne az is, ami általában a nagyvárosok jellemzője: a kaotikusság. Ahogy egy itt élő mondta: ez nem az a város, ahová azért jössz, hogy sok pénzt keress. Ide az életérzés miatt költöznek az emberek.

Ami Berlint igazán egyedivé teszi az az, hogy hiába egy szexi, modern város, folyamatosan, kiirthatatlanul jelen van a múlt. Itt áll a fal, amely két világot választott el egymástól, és amelyre ma már külön iparág épült. Darabkáit néhány eurótól a több száz, akár ezereurós összegig megvásárolhatjuk a szuvenír boltokban, de rákerülnek a falat borító híres festmények és graffitik a bögrékre, képeslapokra, pólókra is. Akárhol járunk-kelünk a városban, jönnek szembe velünk az emlékművek, utcarészletek, melyeket dokumentumfilmekben láthattunk fekete-fehér felvételeken. (2018)" forrás


Az első pillanatban amikor megláttam a várost sosem gondoltam volna, hogy én valamilyen kötődést is kitudok alakítani ehhez a helyhez. Egyáltalán nem volt főváros hangulata. És főleg nem így képzeltem el a nagy nyugati Németország fővárosát.

Kicsit olyan benyomásom is volt, mint ha például Debrecen óriási felturbózott változatába érkeztem volna. Utólag aztán mégis olyan emlékekkel és élményekkel lopta be magát ez a város a szívembe, hogy szívesen visszatérnék ide. A látnivalók nem is annyira érdekesek, egyáltalán nem erről szól Berlin. Ha valaha visszamegyek biztosan arra fogok koncentrálni, hogy minél többet megismerjek a lakosok sokszínűségéből, minél több bizarrabbnál bizarrabb kocsmába elmenjek, és a lehető legfurcsább technopartikon részt vegyek. forrás

Olvasmányos linkek

"A város Prenzlauer Berg kerületében laktunk, amely Berlin szétszakítása előtt jómódúnak számított, aztán a szovjet megszállás alatt lepusztult. Más városrészektől eltérően itt a háború jóval kevesebb pusztítást okozott, az épületek túlnyomó többségét még 1948 előtt építették. Mára ismét felkapott hely lett, a házakat felújították, sok sváb és fiatal költözött ide. Elég este végigsétálni a kiülős éttermekkel szegélyezett Kastanienallee-n, hogy megpillantsuk Berlin bohém arcát.

Nemcsak itt volt szembetűnő, milyen jól élnek a berliniek. Az éttermek, a kávézók és a sörözők mind dugig voltak; ha valaki épp nem valamelyik parkban piknikezett, az biztos egy teraszon múlatta az időt baráti társasággal. A város egyébként is tele van eseményekkel, rendezvényekkel, vásárokkal. A németek nagyon jó közönségnek számítanak, mindenhová elmennek, minden teret és termet megtöltenek, minden érdekli őket. A szombati piac a Kolwitzplatzon vagy a híres vasárnapi bolhapiac a Mauerparkban persze más-más látogatókat vonz, de mindkettőn nagy élet volt. Már csak ezért is furcsa, hogy Berlin állítólag a szinglik városa, hiszen itt tényleg millió lehetőség van az ismerkedésre. " forrás


"Ami számomra a leginkább érdekes, hogy Berlin nagy város, hét közben voltunk és mégsem éreztük azt a zizegést, amit itthon. Széles utak vannak, de nem volt olyan nagy forgalom, nem voltak dugók, mint Budapesten. A németekről alapvetően nem a nyitottság jut eszembe, mégis sokkal nyitottabbnak tűntek az emberek. Egymáshoz szóltak, egymásra mosolyogtak, véletlen beszélgetések alakultak ki a villamoson. A tisztaság sokkal nagyobb, nem látni szeméthegyeket a kukák mellet, csikkeket a megállóban. Rengeteg helyen van szelektív hulladékgyűjtő az utcán, a megállókban és használják is. Persze vannak árnyoldalak is. Rengeteg graffiti van a házak falán láttunk punkokat (négyet) és egy hajléktalant is, sőt egy kéregető is megtalált minket (azt hiszem, azért itthon kicsit nagyobbak lennének ezek a számok, ha sétálnék a városban). " forrás


"Charlottenburg, Kurfürstendamm (helyi becenevén: Ku’damm): Szorozzuk fel a Váci utcánkat öttel, és megkapjuk Berlin leghíresebb bevásárló utcáját a végén a félig lebombázott Emlékezés templomával. Esti fényben, ha lehet, még lélegzetelállítóbb. A pompás Ku’damm annak idején a merev kelet-berlini Unter der Linden nyugati megfelelőjének számított. De nemcsak ezért érdemes felkeresni, hanem a valamivel nyugatabbra lévő, csodálatos Schloss Charlottenburgért és az egymást érő múzeumokért is.

Mitte: Az egykori zsidónegyed, melynek emlékét jószerével csak az Új Zsinagóga szépen restaurált épülete és egy-két kóser étterem őrzi, ma alternatív fiatalok gyülekezőhelye, de pár utcával arrébb már a nagy világmárkák sorakoznak. A Sophien-, a Linien- és az Auguststrasse szabálytalan Bermuda-háromszöge pedig a galérialátogatókat nyeli el." forrás

"A Berlinben töltött idő alatt rengeteg új dolgot láttam és hallottam, de semmi sem maradt meg bennem annyira, mint a Curry Wurst, amit szinte minden sarkon találni. Lényegében ez egy német gyorséttermi lánc, ami currys ketchupos virslit kínál, és mindenkinek kötelező kipróbálni. Otthon is könnyen elkészíthető, sőt hozzá való fűszerkeveréket készen is lehet vásárolni. A másik érdekesség az ún. Moon Boots Girls, vagyis hótaposós lányok, akiket leginkább a különböző szórakozóhelyek közelében lehet látni, ugyanolyan hótaposóban, rövid szoknyában (még a januári mínuszokban is) és övtáskával. Németországban a prostitúció legális, és ezek a fiatal és egyébként dekoratív hölgyek, amolyan luxus prostiknak számítanak, akik Berlin legfelkapottabb negyedeiben hotelek, bárok közelében dolgoznak, a lehető legnagyobb természetességgel. " forrás


"Először 1999-ben még főiskolásként 5 napot, másodszorra, 2006-ban átutazóban egy éjszakát, most pedig egy egész napot és egy éjszakát töltöttem az egyik legbiztonságosabb európai városban. Utóbbi tényt egy helyi polgár közölte velem, és csekélyke idő alatt szerzett tapasztalataim is ezt támasztották alá. Itt is –mint sok európai nagyvárosban- mindenki biciklivel jár, mert minden utcában van bicikliút és a bicikliket nem is zárják le, csak odatámasztják a portugál étterem vagy olasz kávézó falához, ahol az ebédidőt töltik.

Voltam olyan szerencsés, hogy a Prenzlauer Berg nevű (fotó-kukken Sie!) negyedben szálltam meg, ahol minden sarkon apró boltocskák várják a vásárlókat, legyen az biozöldség-gyümölcs üzlet, vagy balettruha szaküzlet. Ezentúl persze 500 m-es körzetben vagy 200 kávézót találunk. A barátságos és nagyon zöld környéken tett sétát követően gyorsan kipipáltam néhány kötelező és korábban is látott jelképet (Potsdamer Platz a falmaradványokkal, Alexanderplatz, Reichstag, Unter den Linden), majd sokat sétáltam a Múzeumsziget környékén, ami talán az egyetlen környék, ahol nagyobb számban fordulnak elő klasszicista és még régebbi épületek (aki ismer még ilyet cáfoljon meg!). Megkóstoltam egy Apfelstrudelt fagyival – fincsi volt, de nem vagyok benne biztos hogy teljesen autentikus.

Az idő rövidsége miatt nem látogattam meg a közel 150 múzeum –van Ramones múzeum is!– egyikét sem, de elterveztem, hogy valamely úton-módon a közeljövőben eltöltök majd néhány hónapot a városban, hogy legrejtettebb titkait is kifürkésszem. Az estét, stílusosan, mint egy true Berliner, a hip Bar 25 nevű szórakozóhelyen töltöttük a Spree partján, amely külsőleg leginkább a 10 évvel ezelőtti Zöld Pardonra hasonlított, a törzsközönséget és a hangulatot illetően meg inkább a mai Szimplára." forrás


"Átsétáltam a holokauszt-emlékműhöz, amire az útikönyv leírása és a fotó alapján azt mondtam, hogy ez nem érdekel. Természetesen elítélem, ami történt a háborúban, de maga a szobor művészisége meg az, hogy elgondolkodtató (tipikus útikönyvi szöveg, mint az "ezt meg kell nézni" - utalom az ilyeneket), a könyvből nem jött át. Élőben viszont nagyon érdekes élmény volt bemenni a sötétszürke gránitlapok (ha jól rémlik) közé, amik először csak lábközépig értek, aztán az oszlopok is nőttek, de az alap is lement, aztán följött, kicsit jobbra dőlt, balra dőlt, jó hullámos volt minden irányba, és bármerre is néztem, az oszlopok szabályosan álltak, mindenhol egyforma széles folyosóval. Innen a Potsdamer Platz-ra mentem, ami sajnos jórészt megsemmisült a háborúban, de azóta modern épületekkel raktak tele, és egész jó néz ki :) Ott van a falnak is pár darabja, és azok előtt ült egy német katona, akitől eredeti vízumot, vagyis Ausweis-t lehetett venni elég olcsón." forrás


"A Kurfürstendamm üzletei mellett érdemes elzarándokolni a híres KaDeWe bevásárlóközpontba is, amely exkluzív kínálatáról, magas árairól, valamint arról híres, hogy a londoni Harrods után ez Európa második legnagyobb áruháza. A Párizsi Galleries Lafayette "fióktelepét" is megtalálod Berlinben, de a nagy divatmárkák képviseltetik magukat a Quartier 206 bevásárlóközpontban is. A Friedrichstrasse egyébként az egyik legforgalmasabb bevásárlóutca, míg egyedi cuccokat inkább a Häckescher Höfe környékén érdemes keresgélni. Piacból rengeteg van, a Winterfeldtplatzon például szerdán és szombaton szerezhetsz be mindent, mi szem-szájnak ingere, míg a York Strasse környékén török piac kínálja egy bazár teljes választékát. Étkezés szempontjából Berlin egyébként is nagyon kozmopolita: nagy kedvenc a currywurst, a currys mártással tálalt kolbász, de van itt vietnami, kínai, török étterem is minden mennyiségben. A kebab állítólag finomabb errefelé, mint Törökországban." forrás


,, Berlinről sejtettem, hogy távol áll a tökéletességtől, hogy aligha a szépségéért keresné fel bárki is, és nekem ismeretlenül pont ez volt benne a legvonzóbb. Az első néhány alkalommal mégis mindig megdöbbentem, amikor lépten-nyomon a felszínen futó csőrendszerbe botlottunk. Nem gondoltam volna, hogy egy európai nagyvárosban mindez elképzelhető. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

l.e. fotója

A katonák gyilkosok! - maradvány Berlin-Mitte anarchista miliőjéből - l.j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Tóth Sándor, 2018. 01. 22. 19:37
Üdv!
Nos, az elég érdekes, hogy a múzeumok mind kimaradtak. Főleg azért, mert mindegyikben találkozhattunk magyarokkal, többel is, pedig kevesen voltak épp a tél közepén a legtöbben. Ajánlom, hogy a Neues és a Bode, amelyek nem annyira népszerűek, mert nem annyira látványosak, legközelebb mégse maradjon ki a programból.
Az Állatkert meg egyenesen fantasztikus.
Régi épületeket bizony elég keveset lehet találni, azok inkább a régi külvárosokban (Spandau, Köpenick) találhatóak.
A randa kék csövek az egyik legszebb környezetvédő ötlet gyermekei: azokon szivattyúzzák a betont a nagy építkezésekhez, majd elbontják azokat. Így nem kell a nehéz járműveknek széttaposni és telefüstölni a környéket. A Múzeum-szigetnél egyenesen egy hajóról pumpálják az anyagot (manapság a Pergamon Múzeumba).


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA