ÚTIKRITIKA.HU / Berlin


hirdetes

útikritikák


Berlin

Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egészség | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

VIP riksa - K.-T. Gyuri fotója

Közlekedés

Autót csak annak érdemes bérelnie, aki  ezt  a vidéki Németország meglátogatására fogja használni.

Hasznos megfontolni a Berlin Welcome Card (AB) megvásárlását. Ez a kártya ugyanis érvényes a tömegközlekedési járművekre korlátlan használattal. Ide értendő a Berlin-Brandenburg Közlekedési Vállalat valamennyi busz- és vasúti járata az AB zónán belül. Korlátlanul használható a berlini Tegel repülőtéri csatlakozása. A Berlin Welcome Card azért is népszerű mert rengeteg kedvezményt kínál múzeumok, kiállítások és vendéglátóhelye vonatkozásában.

Berlin Card árai:

  • Felnőtt:
    • 2 napos: 6.380.- Ft/fő
    • 3 napos: 8.470.- Ft/fő
    • 5 napos: 10.890.- Ft/fő
    • 3 gyerek ingyenes 0-14 évig
  • 3 napos AB + Múzeumsziget: 11.990.- Ft/fő

Érdemes venni napi bérletet. A Tageskarte ára 6,30 és 6,80 euró körül mozog, függően attól, hogy mennyire tág övezetben használható. A Tageskarte érvényes a teljes berlini tömegközlekedésre. A normál jegy 2,30, 2,70 vagy 3 euró (AB vagy BC vagy ABC zónákra érvényesen melyik-melyik). A normál jegy két órán belül érvényes. A hat éven aluliaknak ingyenes a tömegközlekedés. Van egy rövid szakaszos jegy típus, ami 1,40 euró és átszállásra nem jogosít, illetve a metrón 3 megállós, a busznál és a villamosnál 6 megállós távolságra jó. Lehet kerékpárt felvinni az S-Bahn-ra és az U-Bahn-ra, de ezért többletet kell fizetni. A berlini közlekedés app letöltésével már bárhol bármilyen jegy megvehető. Arra kell csak vigyázni, hogy a megvétel egyben a lepecsételése is a jegynek, ami ezek után csak két órát lesz érvényes.

Hasznos információ, hogy a metró- és a villamosmegállóknál ritkán lehet jegyet venni. Ajánlatos tehát előre venni jegyeket, vagy felszerelkezni kellő mennyiségű aprópénzzel a jegyautomaták használatához. Az automata elfogad 5 vagy 10 eurós bankjegyeket. Nem érdemes lógni, mert a büntetés 40 eurót jelent. Az S-Bahn (olyan mint a HÉV) és az U-Bahn (metró) hálózata jól össze van igazítva. Hajnali négytől éjfél egyig közlekednek, hétvégeken pedig az S-Bahn három vonalán egész éjszaka közlekednek a vonatok. A busz és villamos vonatkozásában hasznos tudni, hogy a Metro-Lignen kiírások rájuk és nem az U-Bahn-ra vonatkoznak. A buszokon este nyolc után be kell mutatni a jegyet a sofőrnek. Elég sok helyen és sűrűn járnak éjszakai buszok. Onnan lehet megismerni a jelzésüket, hogy a számok előtt van egy N betű (N, mint Nacht, azaz éjszaka).

Akár városnézésnek is elmegy, ha felszállunk a Berlin Zoo és az Alexanderplatz között közlekedő 10-es számú buszra. Villamos csak a város keleti részén üzemel. A közlekedési vállalat, a BVG kioszkjaiban lehet ingyen kapni járattérképet.

A berlini közlekedési vállalat költségcsökkentési pályázatának 23. helyezettje

Nagyon jól lehet Berlinben közlekedni bicajjal. Főleg a város nyugati részén vannak jól kialakított kerékpársávok. Napi 10-12 euróért lehet kerékpárt bérelni. A gyalogosoknak nagyon kell ügyelni a járdákon kialakított kerékpársávokra, mert ha azon gyalogolnak, akkor könnyen nekik mehet egy kerékpáros. A taxi drága Berlinben. Érdekes, hogy van egy tarifájuk a két kilométernél rövidebb utazáshoz. Ez maximum 4 euró, a nap bármely szakaszában és maximum 4 utassal. Aki ilyen tarifát akar igénybe venni, annak csak annyit kell mondania a taxisofőrnek, hogy: Kurzstrecke! Két kilométer után a taxaméter számolója bőszen neki lendül.

"Fantasztikus a tömegközlekedés. Hétvégenként egész éjjel járnak a fontosabb U-Bahn + S-bahn vonalak. Rengeteg a buszjárat, Kelet-Berlinben a villamos is közlekedik. Viszonylag drága, de jól szervezett, tiszta és kényelmes. Autóval úgy érdemes, hogy az ember leparkol a szállásnál, és utána tömegközlekedéssel megy mindenhová, mert nincs parkolóhely, és ha van is akkor drága." (Ági, 2012)


,, Nem sokszor találkoztam ellenőrrel, de könyörtelenül megbüntetnek mindenkit, akinél a legkisebb probléma is adódik. Nincs kibúvó! A büntetés 60 euró, úgyhogy jobb nem játszani vele. Én úgy gondolom, hogy aki Berlinbe jön, szinte mindenkinek ez a „beugró”. Kivétel nélkül minden ismerősöm (én is) befizettük már ezt az összeget. Az ellenőröket esélytelen kiszúrni, ugyanis a metál pólós fiatal sráctól az öltönyös úrig bárki lehet.

Viszont esténként és hétvégén, akinek van teljes árú havi bérlete, vihet magával egy főt! Ezt érdemes megjegyezni. " forrás


,, Berlinben a buszokon az első ajtónál kell felszállni és felmutatni a jegyet vagy bérletet.
A jegyellenőrök beszélnek külföldiül is. Amúgy elég kultúrált, normális figurák. Nagy eltérés más városok jegyellenőrzéséhez képest, hogy itt az állomásokon nincs beléptető kapu, hanem simán csak besétálsz, felszállsz a metróra, viszont egyre gyakrabban járnak az ellenőrök. (2017)" forrás


Így néznek ki felülről a berlni elektromos buszok - m.m. fotója


,, Berlin az első olyan városok közt van, ahol bevezették a közösségi robogókölcsönzést, és ez annyira bejött nekik, hogy a tavaly nyáron elindított szolgáltatás területét idén még nagyobbra növelték. Így most már nemcsak néhány kerületet fed le a Coup nevű vállalkozás, hanem a német főváros teljes körvasúton belüli nagy részét. Nemrég ott jártunk egy sajtórendezvényen, és kihajtottuk a maximumot a motorokból.
A kikölcsönözhető elektromos robogókat a tajvani Gogoro gyártja, ezt a céget a HTC egyik volt igazgatója, Horace Luke indította el még 2015-ben, míg a berlini rendszert üzemeltető Coup a német Bosch egyik leányvállalata. A bérleti díj az első fél órára 3 euró, ezt követően tízpercenként plusz 1 eurót emelnek le a számlánkról. 20 euróért már reggel 7 és este 7 között bármennyit robogózhatunk, míg ugyanez este hét és reggel hét között csupán 10 euró. (2017)" forrás


,, Berlin közlekedése tartogat egyéb érdekességeket is. Ilyenek például a kéregető zenészek, vagy utcazenészek, vagy hívjuk inkább őket a helyi BKV ügyeletes showmanjeinek. Felszállsz az S-bahnra, elfoglalod a helyed, és szépen csendben magadba roskadva utazol a melóba, amikor egyszer csak felcsendül a Despacito vagy a Volare cantare. Bírd ki egy mosoly nélkül!

A muzsikusok csak első alkalommal lesznek számodra különleges látványosság, ugyanis szinte részei a menetrendszerinti közlekedésnek.

És igaz, amit egy blogon olvastam Berlinről. Ez az a hely, ahol a legtöbb ember utazik nyitott sörösüveggel a metrón. És ami igazi kuriózum, hogy itt nem szólnak emiatt rád." forrás

Bicajjal

,, Berlinben számos közlekedési mód van, a high tech technológiájú eszközöktől kezdve a kétkerekűekig bármin körbeutazhatjuk a várost. A jól kiépített kerékpárutaknak köszönhetően, Berlinben igazán egyszerű a biciklizés, ám pontosan ki van jelölve, hogy hol is lehet kerekezni. Több száz kilométernyi kerékpárút fut mind az utakon, és azokon kívül. Ha valaki számára túl kimerítő sport a biciklizés, úgy nevezett kétkerekű gyaloghintókra is felpattanhat, s kényelmesen ücsöröghet, míg valaki más hajtja a különös járművet. (2019)" forrás

Étkezés

Berlin kolbász nélkül kb. olyan, mint Prága sör nélkül. Van, de minek?

Berlinben némileg olcsóbban lehet étkezni, mint Londonban vagy Párizsban. Ráadásul az egy tál ételek tartalmasak, azaz jól lehet lakni egy fogással is. Egy gyorsbüfében, egyszerűbb, snack bár jellegű étkezőhelyen akár 4 euróból is kijöhet egy étkezés. Egyszerűbb étteremben egy főre 10 eurót, egy közepes kategóriájúban 15-20 eurót, a jobb éttermekben 25 eurót kóstálhat az ebéd vagy vacsora. Jóllehet az étlapokon feltüntetett árak tartalmazzák a szervízdíjat és az adót, ám hasznos információ, hogy a berliniek jellemzően adnak legalább 10 százaléknyi borravalót. A felszolgálók gyakran diákok, akiknek az alapbére jelképes, és valójában a borravaló jelenti számukra a jövedelmet. Készpénzfizetésnél jobb világosan értésre juttatni, hogy mennyi is a borravalóval megfejelt összeg.

"Általam ajánlott éttermek: Horváth (Kreuzberg), Miseria e Nobilita (Friedrichshain), Papaya (Friedrichshain), Alpenstück (Mitte), White Trash Fast Food (klub is egyben, Prenzlauer Berg), Curry 36 (a legjobb Currywurst, Kreuzberg) vagy a Wittemberg Platzon a Kadewe mellett van egy bódé, ahol szinten jó a Currywurst, emellett szuper a szalmakrumpli és mindenféle szószok vannak hozzá." (Ági, 2012)

"A legjobb kaják Berlinben vannak. A Lafayette áruház aljában kihagyhatatlan a francia halleves 12 euróért, ugyanitt nagy lábosokban kagyló kapható. A japán, indiai, spanyol, kínai éttermek igazi eredeti ételeket kínálnak jobbnál jobb fűszerekkel, szakavatott, lelkes szakácsokkal. Itt a dönert is komolyan gondolják." (Géza)


Ha 30-40 évvel ezelőtt írtam volna ezt a posztot, akkor az biztos, hogy teljesen lepontozom a helyi konyhát. Az átlagos magyarok akkor is imádták volna, mivel a német konyha nagyon hasonló a magyarhoz. Ez annyit jelent, hogy legyen minél zsírosabb, minél nagyobb a hús és akkor elégedettek a vendégek. Én viszont nem annyira csípem a fehér kolbászt, a Leberkäse-től borsódzik a hátam amint meghallom, a fritatensuppet (palacsintalevest) pedig egyenesen főbenjáró bűnnek tartom. Szerencsére a multikulturalizmus nem feltétlenül csak rosszat hozott magával, de változatos ízű éttermeket is. Berlinben szinte a világ összes nemzete megtalálható, ennek tükrében olyan ínyencségeket kóstolhatsz meg autentikus szakácsoktól, amire kevés más helyen lenne esélyed. Én kifejezetten imádtam azt, ahogy kísérleteztünk azokkal a konyhákkal, amihez még soha nem volt szerencsém. Ha valamiért egyszer visszamegyek Berlinbe akkor az biztos, hogy ez lesz az egyik indok. forrás


"Ha az ember negyven fokban támolyog egy többmilliós nagyváros beton- és aszfaltrengetegében (ahogyan azt három héttel ezelőtt mi tettük), s energiáinak jelentős részét az köti le, hogy szervezetének hőháztartását hogyan tudja kordában tartani, valahogy nem a zsíros csülök lesz a vágyai titokzatos tárgya. Valami lazábbról és könnyebben emészthetőről álmodozik – és itt jön a képbe a berliniek kedvenc gyorsétele, a currywurst, vagyis a currys, catchup-os főtt, majd megsütött virsli.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy Berlinben nem tudsz úgy elhajítani egy kavicsot, hogy az ne találjon el egy currywurstos standot. Az Unter den Lindentől a Tiergartenen át a Kurfürstendammig, az Állatkerttől a Pergamon-múzeum melletti placcon át az Alexanderplatzig mindenhol ott látod az (általában török vagy arab fiatalemberek által működtetett), 12-15 négyzetméteresnél ritkán nagyobb pavilonokat, amelyek a mifelénk inkább megszokott lángososhoz vagy hamburgereshez hasonlítanak, s amelyek fő attrakciója a currywurst. Az árak a két eurós fapados változattól a hat-hét eurós extrákig terjednek, de mindegyik alapja a virsli (olykor eleve felszeletelve, máskor egy darabban)." forrás

"Az őslakosok mintha kifejezetten előnyben részesítenék a török, olasz és vietnami konyha remekeit, elhatároztam, hogy német földön a német főztöt is kipróbálom. A mindenfelé árult curry wurstot keleti fűszerezése miatt nem találtam elég autentikusnak, a csülök viszont túl zsíros volt, így maradtam egy vagdalthússzerű ételnél barna szósszal, főtt krumplival és dinsztelt vörös-káposztával, amelyet egy spandaui hentesnél kóstoltunk meg. Rosszat nem tudok róla mondani, de különösebben jót sem, minden estre közelebb kerültem annak a megértéséhez, miért vették át a hatalmat a jóval izgalmasabb külföldi konyhák."forrás

,,Rengeteg virsliárus bódé van elszórva városszerte, ahol kifejezetten barátságos árakon kaphatunk mindenféle kolbász jellegű dolgot. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy ha csak néhány napot töltünk a városban, melyik az a hely, amit mindenképpen érdemes felkeresnünk, ha ki szeretnénk próbálni az igazit.
Történészek egyik ajánlása - és most már az enyém is - a Konnopke's Imbiß. A büfé (az imbiss, akármilyen helyesírással írjuk is, lényegében egy büfészerű kis éttermet jelent) a belvárostól kissé északabbra, a Schönhauser Alle-n található - az igazán ismert nevezetességek közül az Alexanderplatzhoz van talán a legközelebb. Mivel a berlini tömegközlekedés fantasztikus, a központi helyekről szinte bármivel elérhető néhány perc alatt. Leggyorsabban metróval, ami pont itt, az Eberswalder Straße megállóhelynél jön fel a felszínre, és változik hirtelen magasvasúttá. (2017)" forrás


,, Az első kolbászos standnál benyomtunk egy jó nagy adag „helyi remekművet”, ráadásul szembesültünk a ténnyel, hogy Berlin tényleg nem drága, mert kb 2 eurót fizettünk a kolbászért, mustárral és friss kenyérrel megspékelve. (2017)" forrás,, A berlinieknél (is) teljesen normális és nagyon népszerű az utcán evés, mely kisebb-nagyobb talponállókban, vagy az ún. Imbissekben történik. Ez az imbisz-kultúra nyilván összefüggésben van azzal, hogy a németek egyik nemzeti étel-típusa, a Wurst (kolbász féleség) igen könnyen fogyasztható menet közben/állva, másrészt pedig egy hatalmas alapterületű, nagy városról van szó, ahol az emberek sokat utaznak, út közben megéheznek, vagy a munkahelyi ebédet akarják egy kis sétával összekötni - mindenesetre, egy kis adag meleg étel mindig jól esik. Zárójel bezár.

Az imbiszek forgalmának a legnagyobb részét azonban itt Berlinben az a bizonyos Currywurst adja. Képzeljünk el egy szépen megsült kolbászkát (Bratwurst, például), melyet aztán kisebb darabokra vágnak, és kellemesen fűszeres, curryporos ketchuppal tálalnak, legtöbbször papírtálkában, sültkrumplival, de kérhető nem feldarabolva is, zsömlében. Alapvetően semmi különös nincs benne, mégis hihetetlen népszerűségnek örvend, tulajdonképpen egyfajta "nemzeti", "nagyon német" ételként tekintenek rá az emberek. Hidegben, melegben, esőben és napsütésben is nagyon sok ember eszik a magasított asztaloknál, eldobható műanyag kisvillákkal, ahogy kell." forrás

Vásárlás

"Vásárlás: Kadewe (!) ha viszont inkább egyedi dolgok, akkor a Hackescher Markt – Alte Schönhauser Str. környéke. Friedrichshain negyed mindenképp, minden van. Szombaton piac, vasárnap bolhapiac, jó boltok (Proviant, Olivia)." (Ági, 2012)


,, A nosztalgiázás fogalmát kimerítve ellátogattunk egy turkálóba. A Frankfurter Tor állomásnál egy négy emeletes, hatalmas épület. A férjemnek emlékei voltak ezzel kapcsolatban, nem hagyhattuk ki. Ruhák 50 centtől, leárazás minden egy euro; fel lehet öltözködni, ha valakinek épp olyanja van. (2016)" forrás


,, H&M:  gondoltuk benézünk, majd konstatáltuk, hogy euróban költve semmiképp nem éri meg. Egyedül a Primarkot ajánlom, nincs Mo.-n, nagyon olcsó és cserébe ugyanolyan rossz, mint a többi fast fashion bolt.

Elmentünk a híres bolhapiacra, illetve a Mauerparkba. A bolhapiacon annyi mindent vettem volna, kár hogy csak kézipoggyászom volt. Bár lehet, hogy nem baj, mert ennyi hülyeséget egy helyen még sosem láttam.  (2017)" forrás

Szórakozás

A bulihelyekkel teli Friedrichshain negyedben, a Boxhagen Platz-nál található a pesti romkertes Szimpla kávézó berlini testvére. A pesti hely tulajdonosa hozta ezt is össze. A pincérek magyarok, a zene, meg a vörösbor is magyar. Berlinben állítólag legalább 10 ezer magyar él, köztük rengeteg huszonéves, harmincas, azaz a kellő dimenziójú célközönség adott. Egyébként a vendéglátóhely kulturális missziót is teljesít, mondják, kitűnően.

"A titok nyitja keleten van, nem elsősorban a formálisan városközpontnak kinevezett Mittében, hanem mindenekelőtt Prenzlauer Bergben és Friedrichshainban. Ez a két negyed a mai Berlin lüktető szíve, itt laknak a bohémek és a művészek, itt van a legtöbb squat, itt vannak a punkok és az anarchisták klubjai, kocsmái, kultikus törzshelyei, rengeteg vendéglő, szórakozóhely és az alternatív kultúra kiszolgálóegységei, a gót-emós harisnyaüzlettől az Elvis-rajongók fodrászatáig. Ebben a két városrészben szinte kizárólag fiatalok laknak, állítólag Prenzlauerben a legmagasabb a gyermekszületés aránya egész Németországban. Rengeteg a park, a kisebb-nagyobb játszótér, előfordulhat, hogy a homokban játszadozó kisgyerekek mellett egy csapat punk sütöget éppen kolbászt gázlángon." forrás


"Akárcsak a világ többi metropolisában, Berlinben is legendásak a véget nem érő éjszakák. Szó szerint, hiszen a legtöbb szórakozóhelyen nincs záróra. A különböző zenei stílust kedvelők mind megtalálhatják a kedvükre valót a különböző lokálokban, klubokban. Természetesen minden korosztályra és ízlésvilágra gondoltak, és garantáltan nem fog senki unatkozni, aki este is nyakába venné a várost. De a Berlin Calling c. film óta minden fiatal, szerte a világból azért vágyik Berlinbe, hogy egy igazi Kalkbrenner féle bulin részt vegyen. Ha Párizsban vagyunk, sanzonokat hallgatunk, ha Londonban, akkor The Beatlest, és ha Berlinben vagyunk, akkor elektronikus zenét. Ebben a stílusban a német főváros tudja a legjobb színvonalat nyújtani, időről időre új klubok nyílnak, folyamatosan átalakulnak, egy-egy bulin pedig olyan trendteremtő zenék születnek, amik majd slágerként bejárják az egész világot. Az egész város egy hatalmas kavalkáddá válik éjszakánként, és fergeteges hangulat vár, akárhova térsz be. Az igazi underground klubokat viszont nehéz megtalálni, így ne lepődj meg, ha egy gyárépület, legkevésbé sem feltűnő vasajtajához kalauzolnak, mint az alábbi képeken láthatjuk." forrás


"Tempelhof repülőtér: Mi a buli egy brutális kiterjedésű, fűvel és betonnal borított sík terepben? Így önmagában semmi, sőt, halálosan unalmasan hangzik, de ha betesszük a lábunkat erre a közel hárommillió (!) négyzetméteres területre, látni fogjuk, hogy a helyiek ezt egészen másként gondolják. A négy éve bezárt repülőtérre – ami már azzal az abszurd ténnyel is kuriózumnak számított, hogy a város közepén építették meg a húszas években – hétvégenként kirajzanak az emberek, és szabadidős tevékenységeknek hódolnak, a passzív fűben hempergéstől a nagyon aktív gurulós szörfölésig. A kite-osok víz nélküli paradicsoma ez, hiszen a szél itt jó erőre tud kapni, de csupán bringával végiggurulni a két kilométeres kifutópályán is olyan élmény, amit eredendő bűn kihagyni, ha erre járunk.

Vacsora és punkkoncert foglalt házban: Jól jegyezzük meg a városnegyed nevét: Friedrichshain-Kreuzberg. Arról ismerjük meg, hogy a házfalak rogyásig vannak dekorálva – néha antikapitalista kinyilatkoztatásokkal, néha meg olyan street art-művészek kéznyomával, mint a méltán híres Blu –, ahol a legmagasabb az arabok, törökök, feketék és a bohém művészek aránya, ahol az ellen-kulturális hatások a német zöld párt malmára hajtják a vizet, és ahol a legjobban érezheti magát az ember, ha akarja.

Berlini Szimpla: Ha már magyarként turistáskodunk, akkor feltétlenül érdemes betérnünk oda, azaz oda és oda, mert kettő is van belőle: négy éve üzemel a Szimpla kávézó, és éppen most üli egy éves születésnapját a Badehaus Szimpla Musiksalon, amelynek épülete egy szerelőpályaudvar szolgálati fürdőhelyiségeként szolgált sokáig. Plusz mi kifejezetten örültünk, hogy anyanyelvünkön bombázhattuk kérdéseinkkel az ott dolgozó honfitársakat, akik, tegyük hozzá, nyitottak és készségesek voltak, mint a legtöbb berlini." forrás

,, Berlin híres a rengeteg szórakozóhelyről és féktelen bulikról. Itt mindig pörög az élet. Berlin a techno fővárosa, így, aki erre vágyik, könnyen belefuthat bármelyik sarkon egy buliba. Néhány hely pl. péntek este 11-től hétfő reggelig van csak nyitva és vasárnap délután 3-kor is úgy dönthetünk, hogy a finom ebéd után nem a parkba megyünk, hanem egy brutális techno partyba.
Fontos, hogy mindig van belépő. Általában 8-15 euróba kerül egy átlagos buli. Mindenhol vannak security-s arcok, komoly dress kód van, részegen nem engednek be, és fényképezőgéppel se, így azt a városnézés után mindenképpen hagyjuk a szállásunkon! Az első időszakban három helyre sem engedtek be minket, egyszer mert az egyik srácon a társaságban látszott, hogy be van rúgva, másszor pedig nem volt elég lány a társaságban. Itt nagyon fontos, hogy több legyen a nő bent, mint a férfi, így ha a társaságban túlnyomó többségben vannak a fiúk, érdemes feloszlani, hogy kb. minden 2-3 fiúra jusson egy lány. Álltunk úgy sorban egy hely előtt, hogy 5 perces késlekedéssel álltunk be egymás után és úgy csináltunk, mintha nem ismernénk egymást. Simán elküldenek, vagy azt mondják, hogy telt ház van, ha pl. 10 fiú és egy lány jelenik meg egy társaságban. Ha túl szakadtan vagy felöltözve vagy túl elegánsan, akkor sem engednek be mindenhova. Kerüljük a magassarkút az underground helyeken. Azt hallottam, hogy Berlin színe a fekete, így azzal nem lehet mellélőni. Természetesen nem minden hely ilyen, csak a felkapottak (legyen az akármilyen lepukkadtnak tűnő, sötét techno buli, ahova tartunk)." forrás


V. Jancsi fotója 


,, Elindultunk vacsorázni és „éjszakázni” Wrangelkiezbe. Az a környék zseniális. Kicsit ijesztő pl. a Görlitzen park, ahol azért láttunk fura alakokat, ill. a házak is lepukkantak, de az éjszakai élet tényleg nagyon pezseg és látni, hogy a helyi fiatalok tényleg oda járnak kikapcsolódni. (2017)" forrás


,, A hely, amit csak úgy emlegetnek, hogy a berlini szimpla. Ez egy magyarok által létrehozott, üzemeltetett pub, szórakozóhely, ahol állítólag jobbnál jobb koncerteken csapathatod, ha éppen egy kis kikapcsolódásra vágysz. Én magam is bejutottam ide, csakhogy nem egy esti koncert alkalmával, hanem délután kettőkor, amikor maximum a beszállítók hozzák a megrendelt italmennyiséget.

Erre a környékre egyébként is érdemes ellátogatni, a Badehaus ugyanis a RAW-Gelände nevű helyen található, ami az egyik legvagányabb része Berlinnek. Ez egy több ezer négyzetméteres placc, amely egykor a Deutsche Bahn tulajdona volt, ma egy kulturális központ, omladozó, összegraffitizett falakkal…(2018)" forrás

Egészség

Tanácsoljuk, hogy az egészség- és baleset-biztosítás megkötésén túlmenően vigyünk Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amit a lakhelyünk szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnál állítanak ki kérésünkre.

A berlini utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Berlin - Alexanderplatz - kulturált nyilvános vécé

Közbiztonság

Berlinben kifejezetten jónak mondható a közbiztonság. A forgalmasabb pontokon, az turisták által tömegesen látogatott helyeken ugyan előfordulnak lopások, kizsebelések, de nagyon ritkán. E tekintetben százszor jobb a helyzet, mint Barcelonában, Rómában vagy Párizsban. Turisták sérelmére elkövetett rablások a legritkábban fordulnak elő. Atrocitások tekintetében legfeljebb az lehet jellemző, ha részeg fiatalok kezdenek el kötekedni az emberrel. A bulik után a fiatalok a metrószerelvényeken és az utcákon is folytatják a szórakozást, néha randalírozás formájában. Az éjszakai háborgatásnak talán nagyobb a valószínűsége Berlin keleti oldalán, annak is a külvárosi részeiben.

Rendőrbusz a Brandenburgi kapunál - K.-T. Gyuri fotója

"Vannak városrészek, ahol éjjel egyedül ne járkáljon, de még csak ne is tömeg-közlekedjen az ember. De ezek igazából nem olyan negyedek, ahová a turisták járnak – mert minek. Egyedül amúgy se járkáljon az ember, mostanában divat az, hogy fiatal srácok minden ok nélkül összevernek embereket. Amúgy szerintem nagyon biztonságos a belváros, velem ott soha sem történt baj. Betörésnek viszont sajátos módon voltam már áldozata: kizártam magam a lakásból és a lakatos elkért 80 eurót, amiért egy hitelkártyával kinyitotta az ajtót." (Ági, 2012)


,, Berlin nagy, és éppen ezért mindenféle ember él itt. Sok a lopás, úgyhogy mindig figyeljünk az értékeinkre. Lehetőleg ne aludjunk el a metrón hajnalban egy buli után és ne hagyjuk őrizetlenül a táskánkat.
A legfőbb bulinegyed metrómegállóiban készüljünk fel, hogy leszálláskor megrohamoznak minket az afrikai bevándorlók és mindent kínálnak, mi szem szájnak ingere. Már akié, ugyanis leginkább drogokat árulnak, könnyűtől a keményig bármit és mindent. Fű? Hasis? Kokó? Ezek az átlag kérdések, melyeket minimum 4 nyelven meg is kérdeznek mindenkitől." forrás

Magyar külképviselet

Konzuli hivatal címe: Unter den Linden, 76 10117 Berlin (bejárat a Wilhelmstrasse 61. sz. kapun) - Vezető konzul: Schultheisz Csaba

Előhívó: 00-49-30;  Telefon: Magyarországról: 0049/30/203-100, vagy 0049/30/203-10+ az ismert mellékszám
Németországból: 030/203-100, vagy 030/20310+az ismert mellékszám (Berlinből kezdeményezett hívás esetén a 30-as előhívót nem kell tárcsázni)

Ügyelet: Magyarországról: 0049/172/3233-930 (mobil szám, kizárólag munkaidőn kívül érhető el!)
Németországból: 0172/3233-930 (mobil szám, kizárólag munkaidőn kívül érhető el!)

Fax: 229-1666 vagy 394-1385, E-mail: consulate.ber@mfa.gov.hu, Honlap: berlin.mfa.gov.hu

Ügyfélfogadás: hétfőn, kedden és pénteken: 9.00-12.00, szerdán: 9.00-12.00 és 14.00-16.00, csütörtökön ügyfélfogadás nincs

,, A berlini nagykövetségünk írja: A 2016. december 19-én Berlinben történt, halálos áldozatokkal járó terrortámadás óta fokozott rendőri jelenlét tapasztalható Németország nagyvárosainak pályaudvarain, repülőterein, egyéb fontosabb közlekedési csomópontjain, a frekventált, a turisták és a helyi lakosok által látogatott emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, középületek közelében. A december 19-i terrortámadás után a német hatóságok megnövekedett terrorveszéllyel számolnak.

A Németországba készülő magyar utazóknak azt tanácsoljuk, hogy főleg a nagyvárosok forgalmas helyein, tömegrendezvényeken, turisták által látogatott fontosabb közterületeken, helyszíneken a szokottnál is nagyobb óvatosságot, körültekintést tanúsítsanak, németországi tartózkodásuk ideje alatt folyamatosan kísérjék figyelemmel és pontosan tartsák be a német hatóságok útmutatását.

Javasoljuk a Németországba utazóknak, hogy indulásuk előtt regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az „Online adatlap konzuli védelemre” elektronikus nyomtatvány kitöltésével, és ott ne csupán Németországot jelöljék meg, hanem az országon belüli pontos tartózkodási helyüket is, de a várost mindenképp.

Egyéb hasznos információk

1. A reptéren van egy óra ingyenes wifi, a „Free Airport WiFi Telekom” hálózatra kell csatlakozni. Sok metróállomáson is van ingyenes wifi, itt a „BVG WiFi” hálózatot kell keresni. A belváros közterein is el lehet csípni kapást a „”Free WiFi Berlin”-re csatlakozva. (forrás)

2.

"Jelentem, kipróbáltunk egy turistabuszt, amitől mindig fáztam, és bejött! A BerlinCard ajánlata alapján a Berlin City Circle buszt választottuk, és bár az ára borsos (20 EUR, de a kártyával van rá huszonöt százalék kedvezmény) a végeredményt tekintve megéri. Tíz percenként lehet fel és leszállni rá a különböző pontokon, és két napig érvényes a jegy – meg lehet szakítani a minket érdeklő helyeknél. Mi például a Kurfürstendamm-ra nem terveztünk már visszatérni, hát leszálltunk és tettünk egy nagy sétát a vonzó bevásárló utcán. Alapban a túra két és fél óra, megszakítással több. De a vezetés rengeteg nyelven elérhető és egyáltalán nem unalmas, sőt." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2015. 04. 25. 16:35
Jobb későn, mint soha: Berlinben a tömegközlekedés nem ingyenes a 65 év feletti német állampolgároknak. Kapnak kedvezményt, de fizetniük kell. Értelemszerűen a 65 év feletti magyar állampolgár nem hivatkozhat arra, hogy itthon ingyen közlekedhet. Tudomásul kell vennünk, hogy gazdaságilag jobban állunk, mint Németország, így az állam - bezzeg nálunk - nagyvonalúbban tud bánni az idősekkel.


Katalin Gyárfás, 2014. 04. 26. 11:37
Eu tagországból jött, 65 éven felüli turistáknak véletlenül nem ingyenes a tömegközlekedés?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon