ÚTIKRITIKA.HU / Berlin


hirdetes

útikritikák


Berlin

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Emberek | Multikulti | Gasztronómia |Érdekességek| Fotóegyveleg

.

Kelet-Berlin - A hatvanas években épült Moszkva étterem (2008 táján végleg bezárt) - K.-T. Gyuri fotója

Földrajz

Berlinben 3,5 millióan, a vonzáskörzet beleszámításával 4 millióan élnek. Az úgynevezett berlini metropol régióban 6 millióan laknak. A turisták számára leginkább képbe kerülő negyedek ezek: Mitte, Kreuzberg, Prenzlauer Berg, Tiergarten, Charlottenburg, Fridrichshain és Schöneberg. A nevezetességek, vásárlási és szórakozási lehetőségek java ezekbe összpontosul. Mondjuk Prenzlauer Bergben nincsenek kifejezetten turistás nevezetességek, de érdekes, színes utcaképekkel teli negyed.

Berlin 44%-a zöldterület. Meglepő szám. A legnagyobb kiterjedésű zöldterület a Tiergarten, amit ha alaposan be akarnál járni, nem lenne elég hozzá egy egész nap. A berliniek szeretnek ott sétálni, futni, csónakázni, vagy valamelyik tisztáson heverészni és napozni ha éppen olyan az idő.
Emellett a Tiergarten tele van állattal, rengeteg a nyúl és a hattyú is, de rendszeresen látni ott rókát és vaddisznót is. Mindezt a város közepén. forrás

Időjárás és éghajlat

Berlin a mérsékelt klímaövezetbe tartozik, a tengeri és a kontinentális klíma átmeneti viszonylatában. Az évi átlaghőmérséklet 9,5 fok. Július és augusztus a legmelegebb, de ilyenkor is csak 18-19 fokos az átlaghőmérséklet. Januárban nulla fok körüli az átlaghőmérséklet. Augusztus a legcsapadékosabb hónap, április a legszárazabb. Télen gyakoriak a nagy erejű, tenger felől jövő szelek. Nyaranta jellemző, hogy éjszaka nagy hőmérséklet-ingadozások történnek. A berliniek gyakran állapítják meg, hogy az időjárás a nap keresztmetszetében is sokszor idegesítően szeszélyes és kiszámíthatatlan. Ugyan Berlin sűrűn beépített, de azért elég jelentős a zöldterület is, ezáltal a levegő viszonylag tiszta.

,, A BERLINI NYÁR: Mindenki azt mondta, hogy élvezzük ki a berlini nyarat, mert télen nagyon kemény lesz. Mármint a hideg miatt. Még a nyáron keressünk magunknak kedvenc helyeket, ahova majd télen megyünk, ha már nagyon muszáj, mert az utcán 5 percnél tovább nem lehet megmaradni.

Július elején érkeztem ide a legnagyobb melegből. Megérkezésem estéjén iszonyat meleg volt, nyitott ablaknál se lehetett megmaradni, úgyhogy nem aggódtam. Két napra rá elindultam a boltba, ami 5 perc sétányira volt 30 fokban, nyári ruhában és mire kijöttem, zuhogott az eső, szélvihar, hideg. Majd megfagytam hazafelé. Este nagykabát. Másnap jól beöltöztem, de megint 30 fok volt. Iszonyat szeszélyes az időjárás. MINDIG legyen nálunk esernyő és minimum egy pulóver, a legnagyobb kánikulában is. Ez igaz fordítva is. Rétegesen öltözzünk, mert 5 perc alatt megváltozhat teljesen az időjárás. Szerencsére azért több volt a forró nap, így kipróbálhattunk a tipikus berlini nyári programokat. Van bőven belőlük.
A legjobb, hogy Berlinben rengeteg park van. Jó pár parkban a város közepén pedig tó is, amiben lehet fürdeni. Ez az egyik legfurcsább élményem volt itt. Képzeljük el, hogy elmegyünk a Városligeti Csónakázó tóhoz, fürdőruhára vetkőzünk, leterítjük a törölközőnket és csobbanunk egyet. Mellettünk csónakázók hajtanak el és a tó közepén lévő szökőkúthoz beúszva megmasszírozhatjuk az elfáradt vállainkat a vízsugárral. Ha mindez nem lenne elég, akkor képzeljük még mellé, hogy miután kiúsztunk a partra és habtestünket lehelyeztük a törölközőre, a mellettünk fekvő ismeretlen srác, feláll, letolja a gatyáját és anyaszült meztelenül fejest ugrik a tóba, majd kijön, megszárítkozik, felöltözik, összeszedi a szemetet a fűből és mintha mi se történt volna, köszön és elmegy. Na, ez aztán a valóra vált Hair film. Imádlak Berlin!
Másik program a sörözés. Ennek a legjobb módja, ha bemegyünk a sarki török ABC-be és veszünk egy üveg sört, kinyitjuk a kasszánál és a bolt előtt asztalokhoz ülve megisszuk. Szinte mindegyik kisbolt előtt van asztal padokkal. Semmivel se rosszabb egy söröző teraszánál, ami mellesleg közvetlenül mellette van." forrás


“Négy nap lehangoló szürkeség után végre kisütött a nap” írja valaki. Ugyanabból a városból, ahol én is tartózkodom, élek.
Szerintem meg tegnap is csodás idő volt, ma is az van! 🙂

Mert mire fókuszálunk? Arra, hogy van néhány felhő az égen, vagy arra, hogy amúgy süt a nap?

Én arra, hogy süt a nap. Ha valaki azon sopánkodik jó magyaroschan, hogy de szar az idő, akkor bármilyen idő is van, az nem lesz elég jó neki.

A berlini időjárás nagyságrendekkel kiegyenlítettebb, mint a budapesti. Nincsenek benne 60 fokos különbségek. Stabilan -10 és +30 között van, nem -20 és + 40 között. És az a 10-10 fok nagyon nagy különbség! Pont az, amikor szarráfagysz a hidegben vagy amikor hőgutát kapsz nyáron.

Gyakran esik az eső?
Nézzen körbe az illető, és állapítsa meg, hogy itt zöldebb a fű, a fák zöldellnek, nem száradnak ki, nagyságrendekkel tisztább a levegő.

Tipikus valamit, valamiért dolog.
Én azt hiszem, jobban viselem az esőt, mint a hetekig tartó szmogot. De ez nyilván mindenki vérmérsékletétől függ.

Lehet a szelet is utálni itt, de az hozza a tengerről a friss levegőt. Szerintem friss levegő is kell a városnak. " forrás

Történelem

1963 június 26-án John Kennedy amerikai elnök Nyugat-Berlinben nagygyűlésen szólt a helyiekhez. Fő üzenete az volt, hogy az Egyesült Államok megvédi Nyugat-Németországot és Nyugat-Berlint a berlini falat 1961-ben emelő, kommunista Kelet-Németországgal és a mögötte álló Szovjetunióval szemben. Kennedy szolidaritásának kifejezéseképpen mondta ki német nyelven a legendássá vált mondatát, hogy Én berlini vagyok, azaz Ich bin ein Berliner. A nyugat-berliniek számára nyilván megnyugtató volt az amerikai támogatás demonstrálása, mindazonáltal és egyben vicces lehetett hallani azt, hogy Kennedy magát egy kedvelt berlini fánkkal azonosítja. Íme a berliner nevű fánk fotója:

"Miért van mindenhol medve Berlinben? A városban járva úton-útfélen medvékkel találkozhatunk embernagyságú műanyag változatoktól apró plüss szuvenírekig. Berlin címere ugyanis egy fekete medvét ábrázol ezüst háttérben, egy arany ötágú koronával a fején. Eredete vitatott, számos feltételezés szerint I. Albert szász herceg, ismertebb nevén „Medve Albert” brandenburgi őrgróftól származik, és első írásos emléke 1280-ból való. A medve évszázadokig a brandenburgi, majd a porosz sas részeként szerepelt, csak a 20. században lett önálló címerállat, majd Berlin jelképe." forrásHol vannak Hitler maradványai? Hitler Berlinben lett öngyilkos, viszont soha nem találták meg a csontjait ami alapot adott mindenféle mendemondáknak, miszerint Brazíliába szökött, esetleg valamelyik apró óceániai szigeten él inkognitóban a mai napig is.
A történészek viszont azt mondják, hogy a bunkerében lett öngyilkos és a katonái elégették a holttestét mielőtt még a szovjet csapatok felfedezték volna azt. Úgy tartják, hogy a hamvai egy manapság parkolónak használt terület alatt vannak, az U2 Mohrenstrasse megállójának közelében. forrás

Manapság

"Ez Berlin manapság: Sok érdekes, nemzetközi kreatív ember sok érdekes, nemzetközi és kreatív dolgot produkál sok érdekes, nemzetközi és kreatív ember számára. Sok a tér, a zöld, a fény, a nyugi (préselődés helyett), van emberek közötti kultúra, még a politikában is! Van tisztelet a másik (és nézőpontja) iránt. Az állam és a város szuperül működik, a bürokrácia annyira hatásos, mintha nem is lenne - vagy csak adminisztráció (aminek szánták)." (József, egy berlini magyar, 2012)

"Napjaink Berlinje egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a Führer vagy Honecker megálmodta. Az újraegyesített város olyasmit produkált, amire talán senki nem számított: Európa kulturális, művészeti és életmódközpontjává vált, vagy ha úgy tetszik, bulifővárossá. Nincs benne Colosseum, se Tower, se Notre-Dame, se Sagrada Familia, viszont van benne élet. De akkora adag, hogy csak győzzük elviselni." forrás


"Szembetűnő, hogy milyen jól élnek a berliniek. Az éttermek, a kávézók és a sörözők mind dugig voltak; ha valaki épp nem valamelyik parkban piknikezett, az biztos egy teraszon múlatta az időt baráti társasággal. A város egyébként is tele van eseményekkel, rendezvényekkel, vásárokkal. A németek nagyon jó közönségnek számítanak, mindenhová elmennek, minden teret és termet megtöltenek, minden érdekli őket. A szombati piac a Kolwitzplatzon vagy a híres vasárnapi bolhapiac a Mauerparkban persze más-más látogatókat vonz, de mindkettőn nagy élet volt. Már csak ezért is furcsa, hogy Berlin állítólag a szinglik városa, hiszen itt tényleg millió lehetőség van az ismerkedésre. A bohém életforma annak ellenére tipikus, hogy a város egyébként igen szegénynek számít, hiszen itt élnek a legtöbben állami segélyből. Ám az is igaz, hogy jóval olcsóbb az élet, mint más német városokban: 4-5 euróból simán jól lehet lakni. Özönlenek is a bevándorlók és a fiatalok a városba, aminek köszönhetően Berlin ma már egy igazi multikulti metropolis, tele művészekkel és csavargókkal." forrás

A katedrális bejáratánál a táblán ez álll (magyarra fordítva): A gyűlölet károsítja a lelket - V. Jancsi fotója

Berlini emberek

Sok nyugat-német nem igazán tiszteli Berlint, és egyben a berlinieket. Úgy általánosítanak, hogy a berliniekben nincsenek meg a hagyományos német erények, például a szorgalom, a rendszeretet, vagy a fegyelmezettség. Mivel Berlin a főváros, hát a kormányzati intézményeknek itt kell lenniük, de az üzleti élet nem rajong Berlinért és a legnagyobb német cégeknek nem itt van a központja. Sőt sokan elköltöztek Berlinből, hogy üzletemberi karriert építsenek más német városokban. Ezek a dolgok is erősítik azt az előítéletet, hogy Berlinben nem folyik komolyabb gazdasági tevékenység, ott csak állami bürokraták élnek, kereskedők, szolgáltatók, és mindenféle semmirekellők. Az utóbbi címkét mondjuk azok a furán öltözködő alternatív figurák kaphatják, akik kelet-berlini bohém negyedekben lebzselnek, sokak gyanúja szerint munkavégzést kerülve.

"Ha találkozom igazi, hamisítatlan berlinivel, akkor ami feltűnik, az a pimasz flegmaságuk. De nem sok van belőlük, rengeteg új van itt, sokan elmentek innen, mert a bérek a többi nagyvároshoz képest alacsonyak. Zárkózottak, nem igazán vegyülnek." (Ági, 2012)


,, Mindenki beszél angolul! Gondolkodás nélkül bárhol bármikor beszélhetünk angolul, mert majdnem 100%, hogy a másik érteni fogja.
Berlin nem tipikus német város. Szerintem több a külföldi, mint a német. Tősgyökeres berlinivel találkozni meg olyan ritka, mint a fehér holló. (2015)" forrás

Multikulti

"Multikulti: Kis-Isztambul Kreuzbergben es Neuköllnben. A rengeteg koreai, japán, vietnami stb. étterem. Rengeteg amerikai, angol, spanyol olasz, izraeli, stb. él, tanul, dolgozik itt. Állítólag kb. 15.000 magyar él a városban. Minden Pünkösdkor a Karneval der Kulturen Kreuzbergben, na ott aztán látni, hogy mennyire nem homogén ez a város." (Ági, 2012)


"A multikulti miliőbe már beleszoktam. A külföldiek más mentalitásukkal határozottan gazdagabbá teszik a választási lehetőségeket. Ha például szolgáltatásokról van szó, gyakran az itteni külföldiek a rugalmasabbak és olcsóbbak." (József, egy berlini magyar, 2012)

Gasztronómia

Magyarországon rengeteg helyen árulnak döner kebabos szendvicset, amiről sokan azt sejtik, hogy Törökországból való eredetileg. Nos, nem. 1973-ban Berlinben egy helyi török büfés találta ki az egészet annak alapján, hogy hazájában már réges-régóta sütöttek húsokat forgó nyárson. A büfésnek csupán a szendvicses megoldást kellett kidolgoznia. Ma Berlinben 1300 döner kebabos büfé létezik!

Érdekességek

1. Bár furcsának hangzik, de Berlinben több a híd, mint Velencében. Berlinben 1700 híd van, míg Velencében „csak” 400, de 180 kilométer hajózható vízfelület is van a városban.
A legszebb híd többek szerint az East Side Gallery közelében lévő Oberbaumbrücke, ami ráadásul határátkelőként is szolgált míg a város két részre volt szakítva. forrás

Fotóegyveleg

Anarchisták által firkált graffiti ezt jelenti: Gazdag szülőket mindenkinek! - gy.l. fotója


 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon