ÚTIKRITIKA.HU / Berlin


hirdetes

útikritikák


Berlin

Általános tanácsok |Brandenburg kapu | Unter den Linden | Friedrich Strasse | Checkpoint Charlie | Kreuzberg | Mitte negyed | Óváros | City West-Charlottenburg | Múzeum-sziget | Pergamon múzeum | Berlini fal | Bundestag | Sanssouci kastély | Tierpark | Holocaust emlékmű | Gendarmenmarkt | Berliner Dom | Olimpiai stadion | DDR Museum | Potsdamer Platz | Számítógépesjáték múzeum | Kollwitz Platz | Alexanderplatz |Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Vörös városháza (Rotes Rathaus) - l. a. fotója

Általános tanácsok

Mindenképpen alaposan fel kell készülni egy berlini látogatás előtt. Rengeteg látnivaló van, és ha csak kevés idővel rendelkeznek, akkor érdemes listát csinálni arról, hogy mit szeretnének mindenképpen megnézni.

Top 5 trükk, hogy könnyen feltaláld magad Berlinben

 1. Ha csak egy rövid kiruccanásra utazol el, akkor érdemes minden napra egy másik útvonalat tervezned, ami magába foglal a közelben lévő összes látnivalót, így semmi nem fog kimaradni.
 2. Mindenképpen szánj egy napot arra, hogy elmenj az Alexanderplatz-ra, a sok látnivaló mellett, biztos, hogy a boltokba is becsábulsz.
 3. Ha meg akarod látogatni a külső kerületeket, akkor azt hévvel vagy villamossal megteheted, válts napi bérletet és időzítsd egy napra a látnivalókat.
 4. Nagyobb bevásárlóközpontokat csak a külső kerületekben találni, és a belvárosban is ritkán jön veled szembe egy non-stop. Az élelmiszerboltok a nagyobb megállók közelében lévő vásárcsarnokokban bújtak el.
 5. Nézz előre körül az interneten, mert számos helyre regisztrációval, ingyenesen be lehet menni, többek között a Reichstag üvegkupolájába." forrás

"Berlin minden egyes kerülete külön városként fogható fel, saját központtal és sajátosságokkal. Emiatt nincs igazi városközpont, még a Mitte sem az, bár a neve alapján (a Mitte középpontot, centrumot jelent) erre tippelhetnénk. A fal leomlását követően ugyan újjáépítették a Potsdamer Platzot és a kormányzati negyedet, ide azonban csak a turisták és a közszolgák járnak, az igazi élet máshol zajlik. (2016)" forrás


,, Berlin többek között tömegközlekedési hálózatának köszönhetően sokféle városnézési lehetőséget kínál. Az elővárosi vasút, az S-Bahn vonalai ugyanis átmennek a városon, a buszjáratok egy része pedig emeletes, így úgy érezhetjük rajtuk magunkat, mint egy városnéző buszon. A tömegközlekedés mellett ne hagyjuk ki a hajózást a Spreén és a TV-tornyot sem, a kelet-németek is onnan vettek mindent szemügyre. Extraként elektromobillal is megnézhetjük a várost.

Ha több napot töltünk Berlinben érdemes Welcome Cardot váltani. 24 órástól a hat naposig választhatunk. Ha a Schönefeld repülőtérre érkezünk, az ABC zónában érvényeset kell vennünk. A kártyával ingyenes a tömegközlekedés és kedvezményeket kaphatunk több múzeumban, városnézésen, kiállításokon, színházakban, éttermekben. Többek között a TV-toronyba 13 helyett 10,50 eurót, a Charlottenburgi Kastélyba 12 helyett 9 eurót fizettünk a kártyával. A kastélyig tartó hajóút pedig 25% kedvezménnyel 23,40 euróba került. A kártya mellé kis tájékoztató füzetet és várostérképet is kapunk. (2017)" forrás


,, A 100-as buszra szálltunk fel, melynek a megállóit, már középiskolában megtanultuk németórán. Végre egy dolog az iskolában tanultak közül, aminek hasznát vesszük! A 100-as busz ugyanúgy a városi tömegközlekedés egy járata, és a napi bérlettel vagy egy jeggyel igénybe vehető, mint bármely más busz, ez viszont egy panorámás emeletes busz, amely Berlin nevezetességein visz végig minket, éppen csak audio idegenvezetés nincs, amit nem is igényelnék, szóval egy pár percenként közlekedő, olcsó „hop on- hop off” busz. Nagyon király, nem tudom, más városnak miért nem jut ilyen eszébe.

A busszal megnéztük még a Brandenburgi kaput, mellette az amerikai és vele szemben a magyar(!) nagykövetséggel, valamint a Reichstag épületét. (2018)" forrás


,, Berlinnek fantasztikusan jó a kötött pályás közlekedése, ha nem félsz egy kis plusz sétától, akkor szinte mindenhova el tudsz jutni S-bahn vagy Ringbahn segítségével. A Ringbahn, ahogy az a nevéből is adódik, egy szép nagy kört megy a városban, úgyhogy ha nem csak a turistacsalogató nevezetességeket akarod látni, hanem Berlin valódi arcát, akkor turistabusz helyett inkább ezzel menj egy kört!

Csak pattanj fel az S41-es vagy S42-es járatra, és figyeld, ahogy az egyes kerületek, mint külön kis világok suhannak el melletted. A helyi Kőbányától kezdve a német Rózsadombig minden van itt. Mintha otthon lennél!
Nekem csak egy negyed kört sikerült megtennem, mert rohantam interjúzni Neuköllnbe. (2018)" forrás

Branderburg-i kapu

Egy emblematikus építmény, kiemelkedően jelentős világtörténelmi jelenetek szemtanúja. Színtere a nácik hadsereg díszmeneteinek, a Vörös Hadsereg győztes katonái ujjongásának, Berlin megosztottsága szürke évtizedeinek, a német egyesítés örömünnepének. 1989 novemberében nyitották meg a Brandenburgi Kapu-t, a nyugat- és a kelet-berliniek akkor mehettek át rajta szabadon. Hosszú évtizedekig a kelet-berlini oldalon állt bús magányban, mert a kelet-német határőrség nem engedett senkit a közelébe. 1999-ben itt a kapunál koncertezett a német Scorpions zenekar és persze előadták a Wind of Change slágerüket, amelyet az 1989-es történelmi változás ihletett meg. A Brandenburg-i kapu ma méltóságteljesen, békésen, szabadon szolgál Berlin jelképeként. Amúgy sokak szerint kisebb, mint, amilyennek elképzelték. Akárhogy is, az 1791-ben emelt kapu építészetileg is figyelemre méltó.

l. a. fotója

"Ezt mindenkinek látni kell! Életemben először gyermekként láttam és emlékezetemben izgalmas és monumentális építményként maradt meg. Felnőttként, újra látva is lenyűgözött. Az oszlopok letűnt korokról, háborúkról, a Kelet-Nyugat hajdani szembenállásáról mesélnek nekem." (Gábor, 2015)

Unter den Linden

A nevezetes kelet-berlini fasor jelentése: a hársfák alatt. Esténként érdemes sétálgatni az Unter den Linden-en, mert szép a kivilágítás és nyugalom van, kevés járókelő. Napközben tele van turistákkal, akiket szuvenírboltok sokasága próbál elcsábítani. rengeteg szép épületet (pl. Hotel Adlon) és érdekes üzletet lehet látni. Napfényes órákban jó elsétálni a Múzeum-sziget és a Brandenburg-i kapu között húzódó fasoron. Ez Berlin Champs Elysées-je (szerény változat), tele kávéházakkal, nagykövetségekkel, sőt itt van a Madam Tussauds panoptikum német verziója is.

Friedrich Strasse

A Mitte negyedben van Berlin egyik legnagyobb és legelegánsabb kereskedelmi környéke, a vásárlók Mekkája. Érdemes megnézni a Kaufhaus Lafayette épületén belül az üvegpiramist. A Friedrich strasse megszépült az utóbbi években, pláne, ha valaki azzal hasonítja össze, hogy milyen volt az NDK időkben. Ma ez egy szuper-modern út, drága divatüzletekkel, éttermekkel tele. Ajándékvásárláshoz is tanácsos idejönni, mert itt a legnagyobb a választék. Hátrányok: zajos, túl forgalmas, és a hosszú útnak vannak kevésbé izgalmas szakaszai is. Az viszont jó, hogy a legkülönbözőbb árfekvésű vendéglátóhelyek, étkezési lehetőségek vannak a választékban. Drágább divatüzletek vannak itt, mint a Kudamm-on.

Checkpoint Charlie

A Friedrichstrasse 43-45-nél áll a város kelet-nyugati megosztottságának szomorú, de tanulságos mementója a Checkpoint Charlie-nak becézett hajdani határátkelőpont helyén kialakított múzeum. A tablók beszámolnak az NDK-lakosok tragikus kimenetelű átszökési kísérleteiről is. A fő téma a fal, ami hála égnek már csak közeli történelem. A néhai határátkelőhelyen az amerikai katonának beöltözött statisztával 1-2 euróért poénfotó készíthető. Elgondolkodtató a múzeum, az egész hely.

Aki  mélyebben bele szeretne merülni a közeli  múlt  emlékeibe, annak az innen gyalogos távolságra található Topography of terror múzeum megtekintése javasolt. Akinek ez már sok, de az idő szép, annak javasolt a Panorama Punkt meglátogatása a Potsdamer platzon.

l. a. fotója

Kreuzberg

(krajcberg)

A nyugat-berlini városnegyed régebben az alternatív fiatalság találkozóhelye volt. ma már jobban dominál a török etnikai jelleg. Népszerű Kreuzberg a turisták és a berliniek körében is, mert nagy választék van olcsó és rokonszenves vendéglőkből, és egyébként is laza a miliő. Rengeteg zöldséges-gyümölcsös stand van az utcákon és igazán olcsók az árak. A graffitik közül vannak egészen figyelemre méltók is. Kreuzberg legjellemzőbb része talán a Schlesisches Tor környékén van. Népszerűek az itteni folyóparti bárok, klubok, sörkertek, bájos kávézók, parkok. Késő este magányos lánynak, nőnek kicsit ijesztő lehet egy-két utcarész és kószáló figura. Éjszaka a közbiztonság nem a legjobb a negyed egyes részein. A törökökön kívül sok arab is lakik, időzik a negyedben. Érdemes kerékpárral felfedezni Kreuzberget. Talán inkább fiatalabb vagy fiatalos középkorú turistáknak való a negyed.

l. a. fotója

Mitte negyed a szórakozóhelyeivel

A Mitte közepet jelenti, és a Mitte negyed valóban a berlini élet közepe. Túlmenően azon, hogy itt van a legtöbb turisztikai látványosság, a Mitte főleg a szórakozási és étkezési lehetőségeinek nagy választékáról híres. Óvatosnak kell lenni étteremválasztásnál, mert sok étterem drága áron silány étkeket kínál.

Óváros

City West - Charlottenburg

Pedig amúgy Berlinben a visszafogott jóízlés a jellemző...

Múzeum-sziget

Altes Museum (Régi múzeum) - l. a. fotója

Az UNESCO kulturális örökségének a része, teljesen indokoltan. Mint a nevéből kiderül ez egy sziget, ahol öt múzeumot összecsoportosítottak, lett légyen szó az ókorról, impresszionista festményekről vagy középkori szobrokról. Pont az a jó, hogy így a választék izgalmasan vegyes. Közülük még a leglényegesebbek végiglátogatása is igényel legalább két napot. Sokak szerint a sztár múzeum a Neues, mert az egyiptomi műgyűjteménye rendkívüli. Ha az ötből csak kettőre van idő, akkor tán: Neues és Pergamon. Szép a környezet a vízparttal, kávézókkal, nyári estéken tangóval a Bode múzeum lábánál. A Pergamon múzeum közelében van egy jópofa pizzeria, ugyanis az étlapon az apostolokról elnevezett pizzafélék vannak, A Júdás pizza erősen fűszeres, és sajnálatos módon nem tartalmaz feltétként ezüstpénzeket. Esős időben (és az gyakran előfordul Berlinben) praktikus, hogy ennyi fedett téri program van egy rakásra. Lehet venni kombinált jegyet valamennyi ottani múzeumra érvényesen, aminek fő előnye a sorban állások kihagyása. A három napos múzeumbérlet 19 euróba kerül.

--------------------------------------------------

Alte Nationalgalerie (Régi Nemzeti Galéria)

l. a. fotója

August Renoir - Gyerekek délutánja Wargemontban - l. a. fotója

Edouard Manet - A Konzervatóriumban - l. a. fotója

-------------------------------------------------

,, A Neues Museum nagy részét az egyiptomi részleg teszi ki, de messze menőleg nem olyan nagy és érdekes mint például a párizsi Louvre. Itt található viszont Nefertiti királyné híres mellszobra. Ami felháborított, hogy ugyan az egész múzeumban lehet fotózni, de a mellszobrot tilos lefényképezni! A múzeum 4 szintes, ha valaki mindent meg akar nézni, akkor kell rá pár óra.
Amit semmiképpen se hagyjunk ki, az a Pergamon múzeum, bár jelenleg épp felújítás alatt áll, ezért sok minden nem látható belőle. Többek között a múzeumnak nevet adó Pergamon oltár sem. Legszebb és leghíresebb kiállítási tárgya a babiloni Istár kapu, ez csodálatos! Rajta kívül is van még pár érdekesség... például a Miletus-i piac kapu, a szíriai Aleppo szoba, illetve néhány asszír és babilóniai kincs. De az egész kicsike, nem kell rá sok idő. Itt fotózni is lehetett mindent.
Egyébként mindkét múzeumban be kell rakni a táskákat a csomagmegőrzőbe (1 euróval működik, amit utána visszaad), a kabátot is le kell adni, illetve lehetünk bent kabátban, de a kezünkben nem tarthatjuk. (2018)" forrás

Pergamon múzeum

10-től hatig tart nyitva (kedden nyolcig). Hosszú-hosszú évekig felújítások folynak a múeumban, s ezért mindig lezárva tartanak egyes részeket. 

A belépőjegy 12 euró. A belépéskor várakozások előfordulnak. Hétvégéken a legnagyobb a tömeg. Online jegyváltás előre ezen a linken elérhető.

Sztár kincse a babiloni Istar-kapu.

Berlini fal (emlékmű és East Side Gallery)

Kihagyhatatlan program, különösen a magyarnak, hiszen a kelet-németek előtti határnyitással annak idején közvetve hozzájárultunk a Fal lebontásához. Furcsa érzések fogják el az embereket, mert a fal hajdani létezése annyira abszurd, pedig valós. Aki nem volt felnőtt 1989 előtt, annak érdemes elolvasni valamit a történelmi háttérről, mert amúgy nem lehet megérteni ennek a szabadtéri múzeumnak az értelmét. Berlinben három helyen van összefüggően hosszabb szakasz a Fal-ból. A hajdani rettenetesen hosszú fal nagy részét szuvenírként széthordták. A három hely közül az East Side Gallery a legreprezentatívabb. Izgalmas ellentmondás van a szürke, szomorú emlékek és a falakra festett vidám, színes graffitik, műalkotások között.

Bundestag (Reichstag)

A parlament mindennap nyitva van 8-tól este 10-ig és a látogatás ingyenes. Azonban csak úgy nem lehet bejutni, előre kell regisztrálni a belépéshez. Magához a bejelentkezéshez is gyakran órákat kell sorba állni. A regisztrálásnál rögzíteni kell azt, hogy melyik nap, hány órakor jövünk látogatni. Aki az üléstermet is látni akarja (a mi parlamentünkéhez képest nem annyira izgalmas) annak hónapokkal előre kell bejelentkeznie. Egy szimpla turistának mindez túl komplikált. Kihagyható program.

"A Reichstag üvegkupolás épületénél vagyunk, amely ma a német törvényhozás otthona, vagyis a Bundestag üléseinek helyszíne. Érdemes előre online bejelentkezni az ingyenes, angol vagy német nyelven elérhető, vezetett túrára. Ezen az épület történelmével éppúgy megismerkedhetünk, mint az építészeti finomságokkal és a kupolából nyíló remek panorámával. Helyben már csak a kupolába kérhetünk időpontot, de úgy nagyon hosszú várakozásra kell számítani, ezért tényleg érdemes előre gondolkodni. Mi délre kaptunk időpontot, így 11:30-kor kellett a beléptetőkapunál jelentkeznünk, hogy legyen idő átesni a biztonsági ellenőrzésen. Az épületben a túra előtt volt idő kifújni magunkat a jókora bőrfotelekben, és a mosdót is kényelmesen meglátogathatta mindenki.

A nagy változást az 1999-es felújítás hozta, amit a brit sztárépítész, Norman Foster és csapata végzett el. Úgy döntöttek, visszatérnek az eredeti épülethez, ahol pedig nem lehet, ott az eredetibe illeszkedő, de kortárs megoldásokhoz folyamodnak. Így született meg az üvegkupola kilátóplatformmal, de emiatt kerültek bemutatásra a falakon a hatvanas években eltakart, és így konzerválódott orosz katonagraffitik is. Idegenvezetőnk elmondása szerint a felújításkor elhívták az akkori orosz nagykövetet, és megkérdezték, bemutathatják-e a nagyközönségnek ezeket a mementókat. A nagykövet rábólintott, de néhány disznóságot azért letöröltetett. Végezetül az egyszerű, kék székekkel berendezett üléstermet, majd a híres üvegkupolát nézhettük meg. A kupolába idegenvezetőnk már nem jött velünk, hanem mindenki a maga ritmusában, audioguide segítségével deríthette fel a látnivalókat." forrás

A régi épület - m.m. fotója

Sanssouci kastély

Ejtsd: szan szuszi (amúgy a francia kifejezés magyar jelentése: gond nélkül). A Sanssouci kastély az UNESCO világörökség része, a Berlinhez közeli Potsdamban található. Berlinből vonattal egyórás távolságra van és érdemes is egy napot erre szánni. Kiváló minőségben van helyreállítva a kastély, avagy kis palota. Kellemes sétálgatni a szép parkban. Nyáron gyakran 30-45 percet is sorban kell állni a jegyért, ami egy órás látogatásra szól. Még a jegy birtokában is gyakran várakozni kell, hogy megnézzük a kastély 10-12 látogatható termét. 12 euró a jegy, ami talán drága ahhoz képest, hogy aztán kb. 20 percet töltünk bent az épületben. Szerencsére a termek szépek, pompázatosak, igaz kevesebb a berendezés, mint amennyire a látogatók számítanak. A termekben való fotózás jogáért pluszban 3 eurót kell fizetni! Azért ez az észak-német rokokó építészet gyöngyszeme, és kár kihagyni, bár tény, hogy sokaknak némi csalódást kelt. Hétfőn a kastély belső része nem látogatható. Érdemes kora délelőtt érkezni, amikor még zavartalanabbul lehet fotózni a kastélyt a turistatömeg nélkül. Érdemes vonattal jönni és nem autóval, mert Potsdamban az átlagosnál magasabbak a parkolási díjak.

"A látvány lentről a legszebb: a hatalmas szökőkút csak tovább fokozza a kastély egyedülálló szépségét. A park számtalan gyönyörű épülettel büszkélkedhet, található itt egy római fürdő, egy pompás kínai teaház, egy szélmalom, Humboldt egykori lakóhelye, a Scharlottenhof Kastély, az úgynevezett Új Palota, valamint az Orangerie. Szökőkutak, szobrok, obeliszkek pazar elegye kísér bennünket végig a tökéletes formára nyírt sövények között, amitől néha úgy érezheti magát az ember, hogy egy hatalmas labirintusban van. A park olyan nagy, hogy teljesen bejárni egy nap alatt szinte lehetetlenség, aki pedig mégis belevág, az alig fogja várni, hogy este bedőlhessen az ágyába!" forrás

Tierpark

A Mitte negyedben van, a város közepén. nyugis szép, hatalmas zöldterület érdekes állatokkal. Nem állatkert (nem tévesztendő össze a Berlin Zoo-val), hanem valóban park, ahol akár hosszasan is érdemes időzni, sőt piknikezni is, persze inkább napsütéses órákban. Sokak szerint szebb, mint a Zoo. Aranyos az elefántóvoda, és látni gorillákat is. Nagyon rokonszenves, hogy az állatoknak tág teret adnak a mozgáshoz.

Holocaust emlékmű

Közvetlenül a Branderburgi kapu mellett áll az emlékmű, amit nyilván nem azzal a szándékkal építettek meg, hogy szépségével bűvölje el a látogatókat. A modern alkotás éppenséggel naplementekor elég látványos a fények játéka miatt. Kívülről rideg az egész, de ha már bent jár a látogató, akkor hatással lehetnek rá az emlékmű üzenetei. A belépés ingyenes és tanulságos, sokféleképpen elgondolkodtató élmény az egész. Persze rengeteg vélemény alakult és alakul ki arról, hogy a holokausztról való megemlékezésnek ez a művészi megoldása mennyire hatásos és illő.

l. a. fotója

"Az Ebertstrassén sétáljunk el a nyomasztó, ugyanakkor páratlan holokauszt-emlékműig, a Holocaust Denkmalig, ami nem más, mint egy egyre növekvő kőtömb-labirintus. Itt sétálva elmerenghet az ember a történelem legsötétebb korszakán, hogy aztán a labirintus közepén lemehessen az ingyenesen látogatható információs és dokumentációs központba, hogy további információkkal gazdagodhasson. Az itt részletezett borzalmak nagyon felkavaróak, ugyanakkor jó látni, hogy egy ország ilyen mélyen szembe tud nézni szörnyű történelmével." forrás

Gendarmenmarkt

Nagy téren egy nagyon szép színházépület és két templom, amit érdemes megnézni röpke programként az összkép miatt. Talán még érdekesebb az, hogy a téren az év bármelyik időszakában szinte mindig tartanak itt valami érdekes szabadtéri programot. Praktikus információ: a téren a francia dóm épülete mögött van egy nagyon tiszta és ingyenes nyilvános vécé. A tér vonzáskörzete tele van éttermekkel, bárokkal. Szépek, jók, de drágák is. A Gendarmenmarkt Berlin egyik legszebb tere.

Berliner Dom

Igazán szép evagélikus templom kívülről és belülről is, és ezért talán megbocsátható, hogy belépődíjat kérnek (7 euró). A dóm leglátványosabb eleme a hatalmas kupolája. Fel lehet menni a toronyba és Berlin egy részére egész jó panorámát lehet látni. Az NDK-s időkben jellemzően a dómot nem lehetett látogatni és eléggé le is romlott az állapota, de szerencsére ma már rendbe van hozva. Össze lehet kapcsolni a meglátogatását a Múzeum-sziget programjával, mert közel vannak egymáshoz.

l. a. fotója

Olimpiai stadion

Jóllehet kieső helyen van, de igazán érdekes program. Aki látta sokszor az itteni náci nagygyűlésekről szóló dokumentumfilmeket, annak különösen furcsa érzés lehet látni a helyszínt. Bár szépen rendbe van hozva, azért mégsem annyira építészetileg érdekes, hanem a történelem megidézése szempontjából. Persze külön élmény itt megnézni egy focimeccset. Furcsa, hogy egy másodosztályú csapat stadionjáról van szó. Az U-Bahn kb. 15 perc gyalogtávolságra van a stadiontól. A stadion meglátogatása Welcome Card-dal csak 5 euró.

DDR Museum

A Mitte negyedben van (Karl-Liebknecht-str 1.) ezt a kitűnően szervezett, interakív múzeum, ami elsősorban az NDK-s hétköznapok világát kísérli meg ábrázolni. Korosabb magyar turisták számára feltétlenül érdekes a múzeum, mert össze lehet hasonlítani, hogy miben hasonlított és miben nem az ő "átkosuk" a mi "átkosunktól". Sok a látogató, főleg nyugat-németek. Többet profitál a múzeumlátogatásból az, aki tud németül, mert sok az interaktív játék, ahol a nyelvértésnek van jelentősége. Jó a múzeum azért, mert rámutat a DDR-kommunizmus rondaságaira, de visszafogottan, tárgyilagosan érzékelteti az NDK hétköznapjainak valóságát. Jegyek 9.50.- eurtól ezen a linken kaphatóak, nyáron és iskolai  szünetekben érdemes előre megvenni.

l. a. fotója

,, Mindenképp érdemes megnézni, nagyon jó kis tárlat. Nekünk, magyaroknak, főleg a 30+ korosztálynak is elég sok dolog vissza fog köszönni; a jó kis kétütemü Trabit nem kell bemutatni senkinek, itt egy szimulátorban ki lehet próbálni a vezetését. Van még Schwalbe motorkerékpár, keletnémet háztartási gépek, amik most már kicsit viccesnek hatnak az egyszerűségükkel, mint például a fúrógéppel hajtott fűnyíró. Egy pár berendezési tárggyal és eszközzel magam is találkoztam, a fürdőszobás képen látható mosógép például 20+ éven keresztül szolgált minket is a családban. Viccesen minimalista dolgok voltak ezek, de amire kellettek arra jók voltak évtizedekig. Lehet, hogy egy mai mosógép már az iphonedon jelez ha vége a mosásnak, meg nem ugrálja körbe kétszer a fürdőszobát mire végez a centrizéssel de a garanciaidő ut´án két nappal megdöglik akkor is ha három havi fizetésbe került...
A legfeelingesebb viszont a korabeli stílusban berendezett lakás. Az összetéveszthetetlen NDK „enteriör dizájn” nyomokban, vagy egészében a mai napig fellelhető bizonyos budapesti panelblokkokban konzerválva az utókor számára. A nappaliban elhelyezett ColorStar színes televíziókészüléken korabeli TV műsorokat, híradásokat és gyermekműsorokat nézhetünk újra. (2018)" forrás


,, Számomra nagyon érdekes volt hirtelen visszacsöppenni a múltba, gyerekkorom tárgyait látni.
A DDR múzeum olyan hely Berlinben, ahol megfoghatod a kiállított tárgyakat, ráülhetsz, beleülhetsz, mindent nyomkodhatsz, kihúzhatsz, meghallgathatod, stb.

Rögtön a bejárat környékén van egy Trabant szimulátor, ami egy igazi Trabant, de a szélvédője egy kijelző valójában. Beülsz a Trabiba… és mintha öregapánk lennénk, vezethetjük a kocsit egy lakótelepen körbe-körbe. Jó móka! (2017)" forrás

Potsdamer Platz

Elég nagy, ultramodern, mozgalmas tér, szinte New York-i feelinggel. Az üvegcsodás épületek dinamizmust sugároznak, s világosan jelképezik az új Berlint. A tér a fal leomlása után jött létre a Sony cég anyagi ösztönzésével egy olyan területen, ami a kettéosztott Berlin közötti senkiföldjén terült el.

Számítógépesjáték múzeum

Computerspielemuseum

Kollwitz Platz

Kollwitzplatz Berlin Prenzlauer Berg kerületében található, és egy hangulatos, parkos teret alkot a környező lakóházak között. A tér középpontjában egy kis piac található, ahol friss zöldséget, gyümölcsöt, virágot, pékárut és kézműves termékeket lehet vásárolni. A tér körül számos étterem, kávézó és bár található, így remek hely a pihenésre és az étkezésre is. A Kollwitzplatz környéke egyébként is nagyon trendi és divatos, tele van érdekes boltokkal, galériákkal és butikokkal, és éjszaka is izgalmas szórakozóhelyek várnak itt.

Ilyen hallevest lehet ott enni (én ettem), s a kenyér is elképesztően finom

Alexanderplatz

Mivel tévétoronyra évente több, mint egymillió ember megy fel, érdemes előre jegyet váltani, de figyeljük az időjárást is mert párás, felhős, esős időben semmit nem fogunk látni a gömb belsejéből. forrás

K.-T. Gyuri fotója 

"A berlini tévétorony (németül Berliner Fernsehturm) Berlin egyik legfőbb látnivalója, 368 méteres magasságával Németország első, Európa negyedik legmagasabb szabadon álló épülete. A város központjában található, az Alexanderplatz és a Rotes Rathaus között. 1965 és 1969 között épült az NDK kormányának megbízásából - helyszínét állítólag úgy választották ki, hogy lehetőleg az összes nagy kelet-berlini utca a toronyhoz vezessen. Jelenlegi tulajdonosa a Deutsche Telekom egyik leányvállalata. A torony építése közben számos anekdota született, vagy később a berliniek, vagy a turisták ragasztották rá.

Rögtön a gömb felállítása után sok találgatásra, mulatságra adott okot a gömbről visszacsillanó kereszt. A Nap sugarai ugyanis kereszt alakban csillantak vissza az üvegfelületről. Ez az ateista NDK-vezetésnek kínos volt. Állítólag ezen affér miatt nem is hívták meg az építészeket a megnyitóra, és innen kapta is az épület a becenevét: „A pápa bosszúja”. Egyes hírek szerint a Stasi gondolkodott fényvisszaverő tükröket felállítani a földön, amelyekkel a keresztet eltüntethették volna. Egy tovább anekdota szerint az NDK Népi Kamarája gondolkodott a lebontásán is, ez azonban komolyan soha nem merült fel.

Az idegenvezetők gyakran azzal a becenévvel említik a tornyot, hogy Telespargel (tele-spárga) és Zahnstocher (fogpiszkáló), mint olyan nevek, amelyeket állítólag sokat használnak a helybeli lakosok. Ez azonban nem teljesen igaz, mivel a berliniek általában kimondják a TV-torony (Fernsehturm) szót, nem használják a Telespargel vagy Zahnstocher kifejezést. Előbbi becenév sokkal inkább a NDK-s tisztviselők kívánsága volt, de a gyakorlatba nem nagyon ment át. Egy helyi mondás szerint Berlinben egyetlen normális kilátópont van, az a TV-torony, mivel egyedül onnan nem látni a tévétornyot." forrás

,, Annak ellenére, hogy „csak” egy tér, szerintem több mint 1 órát eltöltöttünk. Nagyon érdekes volt nézni az embereket, egy fánkkal (Dunkin Donuts, és akkor még Pesten nem volt olyan elterjedt ez a színes szagos fánkláz) és egy kávéval a kezünkben. A tér különböző „kijáratait” is megnéztük, és sétálgattunk a környéken. Sok esetben teljesen olyan érzésem volt, mintha a Gazdagréti lakótelepen sétálnék, hiszen rögtön a tér mellett nagyon sok panelház található. (2017)" forrás

Egyéb látnivalók

Siegessäule

A Siegessäule, más néven Győzelmi oszlop, Berlinben található egy hatalmas, 67 méter magas oszlop formájában, melyet 1864 és 1873 között építettek a porosz-osztrák háborúban való porosz győzelem emlékére. Az oszlop a Tiergarten park közepén található, és csodálatos kilátást kínál a városra a tetején található kilátóból. A kilátó megközelíthető egy kis felvonóval, és belépőjegyet kell vásárolni hozzá. Az oszlop környéke gyakran helyszíne különböző rendezvényeknek és koncerteknek is.

l. a. fotója

Új zsinagóga

Az Új Zsinagóga (Neue Synagoge) Berlin egy ikonikus épület a város központjában, amely az egyik legnagyobb zsinagóga volt Európában a 19. században. Az épületet 1859-ben nyitották meg és az első zsinagóga volt Berlinben, amelyben orgona is volt. Az épület eredetileg mór stílusban épült, azonban a második világháborúban bombázások során súlyosan megrongálódott.

Az épületet az 1980-as évek végén és a 90-es évek elején helyreállították, és most múzeumként működik, amely a berlini zsidó történelem és kultúra bemutatására szolgál. Az épület belső terei gazdag díszítéssel és szobrokkal vannak tele, amelyek bemutatják a zsidó vallás és kultúra fontosabb elemeit. A múzeumot érdemes felkeresni mindazoknak, akik érdeklődnek a berlini történelem, a zsidó kultúra és vallás iránt.

l. a. fotója

Városnézés hajóról

,, A Spree több hajóutat is kínál, a belvárosban nyolcféle túrából választhatunk. A legrövidebb egy, a leghosszabb négy órás, de természetesen a megállókban előbb is leszállhatunk és később is felszállhatunk. Az általunk választott út a Jannowitzbrückétől a Charlottenburgi Kastélyig tartott. Így hajóról is megcsodálhatjuk a dómot és a Reichstagot is. Jó pár híd alatt elhaladunk, néha annyira alacsonyak, hogy kézzel el is érhetnénk az alját, erre mindig figyelmeztetnek is. (2017)" forrás

TV-torony

A Berlini TV torony, más néven Fernsehturm Berlin, a német főváros egyik legismertebb látnivalója. A torony 368 méter magas, és a legmagasabb épület Németországban. Az építését az 1960-as években kezdték meg, és 1969-ben fejezték be. Az épület közepén található egy forgó étterem, amelyből lenyűgöző kilátás nyílik Berlinre. A torony tetejére lifttel lehet feljutni, és a látogatók szintén élvezhetik a kilátást a kilátóteraszról. A Berlini TV torony az Alexanderplatzon található, és könnyen elérhető a város tömegközlekedési eszközeivel.

Egy másik közkedvelt kilátótorony, ahonnan 360 fokban csodálható Berlin látványa.

,, 68 méter magas, a kilátóterasz 203 méteren van, az üvegtetejű lift 6 méter/másodperces sebességgel repít fel minket ebbe a magasságba. 1969. október 3-án nyitották meg, építése négy évig tartott. Tényleg pazar kilátás nyílik innen az egész városra. Láthatjuk, ami korábban a vasútról, később a hajóról is szembetűnő volt, rengeteg az építkezés a városban. Ezek közül a legérdekesebb a toronyból is jól látható, ismét felépítik a Városi Palotát, a Berliner Stadtschlosst, amely a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, ezért és az NDK számára nem elfogadható porosz jelképe miatt lebontották. Helyén épült meg 1973 és 1976 között a Köztársasági Palota, a tulajdonképpeni kelet-német parlament. Ezt az épületet bontották le 2008-ra és készül el az új Városi Palota 2019-re, az összes költséget mintegy 900 millió euróra taksálják. (2017)" forrás


,, A gömbben a látogatók két emeletet járhatnak be: az egyik a kilátóemelet, a másik a Telecafé, ahová két felvonó szállítja az érdeklődőket. Itt, 207,5 méter magasan található a panorámaétterem, amely félóránként fordul körbe. Aki itt akar megebédelni annak érdemes asztalt foglalnia, de fórumokon azt olvastam, hogy nagyjából negyed órás várakozási idővel – és persze a belépő megfizetésével – bárki bejuthat. A jegyárak annak függvényében változnak, hogy csak nézelődnénk vagy fogyasztanánk is, illetve, hogy melyik napszakban vetnénk egy pillantást innen a városra.

Persze nem árt az időjárás-jelentést sem figyelni, ugyanis aznap, amikor mi felmentünk volna, akkora köd volt, hogy az orrunkig sem láttunk. Nem lett volna nagy élmény a látvány…" forrás

Olvasmányos linkek

"A németek természetszeretete ugyanis nem ismer városhatárokat. Ez rögtön az első este kiderült, amikor kilátogattunk a Weissensee-re, a keleti városrész egy kedvelt kirándulóhelyére. Télen remekül lehet itt korcsolyázni a befagyott tó jegén, most viszont a szokatlan júniusi melegtől - és a magukkal hozott söröktől - megrészegült berliniek ellepték a tavat övező zöld területet. Nyitva volt még a strand is, ahol este 7 után is hatalmas volt a nyüzsgés. Ebben nyilván szerepet játszott, hogy itt, északabbra simán világos van este fél 10 felé. De azért kellett hozzá a helyiek megszállottsága is: ezen a strandon például már 1912 óta csobbannak a jéghideg - de tiszta - vízbe a lelkes berliniek. Viszont sehol sem láttam horgászt - még a halaknak is jó dolguk van.

A város Prenzlauer Berg kerületében laktunk, amely Berlin szétszakítása előtt jómódúnak számított, aztán a szovjet megszállás alatt lepusztult. Más városrészektől eltérően itt a háború jóval kevesebb pusztítást okozott, az épületek túlnyomó többségét még 1948 előtt építették. Mára ismét felkapott hely lett, a házakat felújították, sok sváb és fiatal költözött ide. Elég este végigsétálni a kiülős éttermekkel szegélyezett Kastanienallee-n, hogy megpillantsuk Berlin bohém arcát. Spandau Berlin legnyugatabbi részén található, egy helyi mértékkel régies hangulatú, csendes városrész. Főként nyugdíjasok lakják, akikre az utcákon cirkáló készenléti orvosok vigyáznak. Szombat lévén épp vásár volt, a főtéren pedig egy korosodó zenészekből álló rockzenekar szórakoztatta a napozóágyakon söröző közönséget.

Több mint két évtizeddel a berlini fal leomlása után a különbség még mindig tetten érhető a város keleti és nyugati fele között. Ennek felfedezéséhez a városnéző buszok helyett érdemes inkább az Alexanderplatzról induló és jóval olcsóbb 100-as vagy 200-as emeletes helyi buszokra felpattanni, melyek épp a fontosabb nevezetességek mellett haladnak el. A tömegközlekedés nagyon jó, kivéve, hogy a hihetetlenül lassú jegyautomatáknál kialakuló sor miatt az utas könnyen lekésheti a járatát - lám, egy újabb ellentmondás. A várost átszelve diszkrét kövezet emlékeztet rá, merre húzódott régen a határ. Paradox módon mára a keleti oldal tűnt építészetileg a vagányabbnak. Itt ugyanis sok mindent felújítottak, és az új épületek is előremutatóbbak, míg az egykor csillogónak számító Nyugat-Berlin kissé elmaradottabbnak látszik a 70-es, 80-as évek építészeti stílusával.

Berlin összességében nagyon élhető, sőt szerethető hely, egyvalamit azonban még a mindenfelé látható daruk és állványok sem nem tudnak pótolni soha: a háborúban odaveszett történelmi épületeket. Persze az is felér egy időutazással, ha az ember végiggurul a Karl-Marx-Allee-n, de az inkább a katasztrófaturizmus kategóriájába tartozik. A más európai városokra jellemző hangulatot nem pótolják az amúgy ötletes épületdekorációk, az elhagyott sörgyárban berendezett mozi, vagy a mégoly zseniális építészeti megoldások sem, mint a német parlament alsóházának otthont adó Reichstag új üvegkupolája, ahová előzetes regisztráció után bárki felsétálhat." forrás


 • Sétálj vagy biciklizz: Potsdamer Platz, Charlottenburg, Unter den Linden, Checkpoint Charlie, Alexanderplatz, a Spree mindkét oldala, Brandenburg, Grünewald. Az utazás legjobb része állítólag az eltévedés, szóval próbálj eltévedni.

 • Igyál helyi söröket: Berliner Weisse, Berliner Kindl Pils, Schultheiss Pilsener. Ehhez kocsma is kell: a Bei Schlawinchen-t szinte minden szaklap és útikönyv az egyik leghangulatosabb helyi pubként tartja számon.

 • Menj el a berlini falhoz és nézd meg a grafittiket.

 • Berlin partyváros. Bulizz, aztán hajnalban ülj be az anarchizmus szellemétől áthatott, dekadens dizájnú, 0-24-es nyitva tartású, kultikus Schwarzes Caféba, és igyál egy feketét vagy 2-es pont.

 • Vásárolj olcsón egyedi cuccokat. Hétközben vintage ruhák akár kilóra a Garage-ban és a Colours Kleidermarkton, vasárnap bolhapiac a Mauerparkban.

 • Látogass el a Supamollyba, ami egykoron egy foglalt ház volt, ma pedig Berlin egyik klasszikus „arty” helyszíne koncertekkel, kiállításokkal, partikkal.

 • Juss el az Alexanderplatzra, lépj be a legmagasabb épületbe, és szállj be a liftbe. Menj fel a legfelső emeletre, és nézz körül.

forrás


"A kilencven perces túrát követően visszasétáltunk a Brandenburgi kapuhoz, hogy innen az Unter den Lindenen, vagyis az egykori NDK legszebb sugárútján korzózhassunk monumentális nagykövetségi épületek – a magyar is itt van! –, szép szállodák és kávézók mellett elhaladva. Ha valaki megéhezett, itt talponállókban currywurstot kóstolhat, de persze cizelláltabb éttermek is várják a megfáradt turistákat. Ebéd után a Friedrichstrasse felé folytattuk utunkat, ami most a metróépítés miatt kissé csatatér jellegű volt, de máskor kellemes sétát ígér ez az utca is. Egészen a legendás határátkelőig, a Checkpoint Charlie-ig mentünk. A határőrökkel fotózkodási igényét itt kiélheti, aki szeretne emlékbe egy ilyen képet, majd érdemes végigolvasni a kifejezetten tartalmas szabadtéri kiállítás történelmi áttekintését, a sikeres és sikertelen szökések sztorijait is. Ugyanitt van egy fizetős múzeum, de részletesen megismerkedhetünk a fallal az ingyenes kiállításon is.

Innen érdemes a Gendarmenmarkt felé venni az irányt, ami Berlin egyik legszebb tere a rajta álló fantasztikus templomok miatt. Ugyanitt, a sarkon, a Charlottenstrasse 60. szám alatti Fassbender und Rauch csokiboltja újabb kihagyhatatlan látnivaló! Berlini épületek csokimásai és finomabbnál finomabb bonbonok, pralinék és sütemények várják itt a betérőt. Persze, ha mindent meg akarunk kóstolni, már nem lesz ingyenes a túra, de fejenként pár praliné kiválasztása és szertartásos megkóstolása jó kompromisszum lehet. A csokimennyország után sétáljunk vissza az Unter den Lindenre, és folytassuk utunkat tévétorony iránt az Alexanderplatz felé. Út közben elhaladunk a Humboldt egyetem épületei mellett, majd felbukkan a Múzeumsziget, rajta a berlini dómmal és a fantasztikus gyűjteményeket magukban rejtő múzeumokkal Pergamontól Bode-ig. Egy következő napon mindenképp látogassunk el valamelyik gyűjteménybe, de arra készüljünk fel, hogy ez a program már nem lesz ingyenes.

Nikolaiviertel - Ideális, ha romantikázni támad kedvünk. E mögött az épület mögött, a Rathausstrasse, Spandauer Strasse és Mühlendamm között terül el a hangulatos Nikolaiviertel, a város bölcsője. Itt található a város legrégebbi temploma, a Nikolaikirche is. Pár utcácska az egész negyed, és bár újonnan épült házakkal egészítették ki, mégis nagyon klassz, ódon hangulatot áraszt. Akinek hiányzott a városnézés során az óváros-hangulat, itt megtalálja. Üljünk be valamelyik hangulatos kisvendéglőbe, és hajtsunk le egy korsó jó német sört, egy ilyen fárasztó nap után megérdemeljük!" forrás


"A Stasi-múzeum gyakorlatilag egy lakótelep egyik épületében van. Berlinben sok panel van, többségük ma üresen áll, ami érhető, már csak a lehangoló atmoszféra miatt is. A Stasi-múzeumban nem sok tárgyat találunk – mondjuk a locsolókannába rejtett fényképező nem semmi –, inkább a fényképek és a leírások érdekesek. Mai fejjel felfoghatatlan, hogyan lehetett az egykori NDK-ban százezer főállású Stasi-alkalmazott. Különösen hátborzongató a második emelet, ahol minden pontosan úgy maradt az irodákban, ahogy a rendszerváltáskor hagyták. Kísérteties időutazás. (2016)" forrás


,, Amikor ott voltam, még nem is tudtam, hogy mennyire izgalmas helyen járok, csak az tűnt fel, hogy igen sok a török bolt és török ember errefelé. Persze ez nem véletlen, hiszen ez Berlin török negyede, amit Kis-Isztambulnak is hívnak.

Érdekesség: csak ebben a kerületben 310 ezren élnek. Miheztartás végett mondom, hogy Magyarország második legnépesebb települése Debrecen, a maga 201 981 főjével.

Neukölln szerepelt a kormány által összeállított no-go zónák listáján is, amivel csak később szembesültem, így akkor és ott nem tudtam róla, hogy rettegnem kellene. Egyszerűen úgy éreztem magam, mintha Berlin akármelyik másik szegletében, vagy éppen Budapest utcáin bandukolnék. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

fotó by Konkoly-Thege

Kunst-Werke Institute for Contemporary Art - fotó by Andris

A TV-torony és a Mária-templom - l.a. fotója

Bebelplatz - Humboldt-egyetem - l. a. fotója

Schlossbrücke - l. a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Takács Petra, 2014. 10. 20. 19:23
Tök jó ez az oldal remélem továbrais meg lesz.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon