hirdetes


útikritikák


Bali

Bali dióhéjban | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Goa Gajah templom - Elter Karcsi fotója

Balin az esős évszak november és március között van, tehát nem ideális desztináció téli nyaralásra! (Az esős évszak legcsapadékosabb hónapjai a december és a január.)

(A legjobb időzítés: június és szeptember között. Ilyenkor alig esik, és a nappali átlaghőmérséklet kellemes 27 fok körüli.)2024. februártól a külföldi turistáknak 150 000 rúpia (kb. 3500 forint) illetéket (belépési adót) kell fizetniük, ha Balira utaznak. A helyi hatóságok a sziget környezetének és kultúrájának védelmével igazolják a döntést.

Az adó a tartományba külföldről vagy az ország más részeiből érkező külföldi turistákra vonatkozik. Az utazókat arra kérik, hogy még érkezés előtt fizessék be, a Love Bali weboldalon keresztül. Amennyiben a honlapon keresztül történő fizetés nem működne, a reptéren, illetve a bali kikötőkben szintén lehetőség van a készpénzmentes fizetésre.

-------------------------------

A Ticket to Paradise (Beugró a Paradicsomba) című új amerikai sikerfilm (Julia Roberts&George Clooney) bámulatos strandjeleneteit nem Balin forgatták, hanem az ausztráiiai Whitsunday-szigeteken. Bocsánat, de Balin nincsenek ilyen szép strandok. Amúgy is hangsúlyosan próbáljuk értésre adni, hogy Balira nem a strandolás miatt érdemes menni, hanem a belső területek csodálatos tájképei (pl. rizsföldek) és a kulturális turisztikai látnivalók miatt.

Bali dióhéjban

 • Bali Indonézia egyik szigete, 5780 négyzetkilométer területű (kb. 153 km hosszú és 112 km széles)., lakossága kb. 5,7 millió (2024-es becslés). Bali a nála sokkal nagyobb Jáva sziget déli végének közelében fekszik. A két sziget közötti legrövidebb távolság mindössze 3,5 kilométer. Fontos tudni, hogy a mozlim többségű Indonéziában Bali lakói 85 százalékban a hinduizmus hitét követik (pontosabban ez a hinduizmus gyakorlásának egy helyi változata)!
 • Indonéziában a nemzeti fizetőeszköz az indonéz rúpia (IDR).
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum, ha 30 napnál rövidebb időt töltenek Balin (Indonéziában).

A Balira utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Bevezető Balihoz

Az indonéziai sziget neve jól cseng az egzotikus utazásokat tervezők számára. Romantikus, paradicsomi nyaralóhelynek képzelik el többnyire. Az is a maga módján. Pontosan arra szeretnénk rávilágítani ezen a honlapon, hogy mik miatt érdemes Balira utazni és mikre felesleges számítani. Bali elsősorban a kultúrája, a helyi lakosok kedvessége, a csodás rizsföldek, az érdekes életképek miatt vonzó, míg strandjai átlagosak, akár némi csalódást is kelthetnek.

A sziget a jellegénél, adottságainál fogva príma választás lehet nászutasoknak, romantikus nyaralást kereső házaspároknak, bulizós baráti társaságoknak, szingliknek, családosoknak, a kulturális turizmus és a nyaralás könnyed vegyítésére vágyóknak. Bali érdekes lehet a szokványosabb turistalátványosságok iránt nyitottaknak és a kifinomult utazási élményeket igénylőknek egyaránt. Bali-n esküvőket is szerveznek turistáknak, persze nem azoknak, akik ezt helyben, nyaralás közben határozzák el…

Hegedűs Ágnes fotója

A sziget picit kisebb, mint mondjuk Hajdú-Bihar megye, azaz nincsenek nagy távolságok, bár a kacskaringós, emelkedős utakon a közlekedés nem kifejezetten gyors. A lényegesebb látnivalók közötti távolság jellemzően kevesebb, mint 30-40 kilométer. A Denpasar repülőtér és a hotelzónák közötti transzfer átlag 30-45 perces. (A félreértések elkerülése végett: a nemzetközi repülőtér messze van magától Denpasar várostól, valójában a Tuban területén található.)

A szigetre itthonról eljutni drága dolog, ám az ottlét költségei már elég olcsók. Vonatkozik ez a szállásra, a szolgáltatásokra és az éttermi árakra. A taxizásra szükség van, s a viteldíj kifejezetten olcsó. A turisták jellemzően felfedezik és élvezik azt a harmóniát, kedvességet, jámborságot, kiegyensúlyozottságot, amit a helyiek sugároznak feléjük a hotelekben, az éttermekben, az utcákon, a falvakban. A helyiek figyelmesek, vendégszeretők s szüntelenül mosolyognak.

A helyiek hindu vallásúak és komolyan vett hitéletük, napi háromszori nyíltszíni imádkozásaik, szertartásaik a helyi életkép jellegzetes részét képezik. Ezek önmagukban is turistalátványosságok. Lépten-nyomon láthatók a házi oltárok a friss virágokkal, füstölőkkel. Bali szigetén változatosak a természeti adottságok. Vannak vulkanikus hegyek, tengerpartok, dzsungelek, kanyargó, bővizű patakok. Vannak bőven különböző nehézségi fokú kirándulási (trekking) lehetőségek.

Jó a közbiztonság. Főleg Nusa Dua zárt turista övezetében és a frekventált helyeken. A biztonságra külön ügyelnek a 2002-es és 2005-ös terrormerényletek óta. A hétórás (nyáron csak 6) időeltolódás fizikai feldolgozása sem csekély feladat. Kint az átállás eltarthat 2-3 napig is. Legalább az elején késő este nem túl nehéz fennmaradni a szórakozáshoz.

A Balira utazóknak jobb előre tudni azt, hogy az ottani tengerpart nem úgy néz ki, mint amit képzeletük alapján egy trópusi, egzotikus, mesés szigettől elvárnak. Jellemzően nincs vakítóan fehér, finom poros homok, pálmafák, tükör tiszta tenger. A strandok nem olyanok, mint Mauritius-on, a Maldív-szigeteken, vagy a Dominikai Köztársaságban. Tán inkább az olasz Adria strandjaira hasonlítanak. Mondjuk úgy: a tengerpartok nem különösebben szépek. Főleg nem dagálykor. S főleg nem az esősebb, szelesebb időszakokban, azaz november és március között. Kellemetlen kötelességünk figyelmeztetni arra, hogy Bali, a külföldi nyaralók által is használt strandokon súlyos probléma a szemetesség. Előre szólunk, hogy ne legyen nagy a csalódás.

És mégis: szó sincs arról, hogy Bali alkalmatlan tengerparti nyaralásra! A strandokon azért el lehet időzni, andalogni, kocogni, naplementét nézni és a szállodák pompás medencékkel marasztalják a vendégeket. Az emlékezetes élmények azonban jellemzően nem tengeri fürdőzésekhez kötődnek, hanem a szigettúrákhoz, a helyiek életvilágához, a jellegzetes, egyedi Bali-s érzésvilághoz.

Bali időjárása

Amennyiben a honlapunk Bali fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Bali-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ubud a csúcs!
 2. A sok utcai oltár a virágokkal és az adományokkal
 3. Az ott élők természetes kedvessége, kiegyensúlyozottsága
 4. A zöld minden árnyalata a növényzetben
 5. Az útszéli gyümölcsárusok bőséges és izgalmas kínálata
 6. A frangepáni virágok illata és látványa mindenhol
 7. A masszázsimádók egyik édenkertje
 8. Kiváló lehetőségek vízi-sportokra (szörfparadicsom)
 9. A balinéz pavilonépítészet, a szentélyek látképe
 10. A Kelingking Beach
 11. A teraszos rizsföldek látványa, a legszebbek Tegalang környékén!

m.v. fotója

Nem tetszett

 1. Kutában a közlekedési dugók és a kipufogógáz
 2. Drága a sör, még drágábbak a borok, a koktélok terén gyengék
 3. A turistáknak kínált hagyományos táncműsorok vontatottsága, unalmas hosszúsága (max. fél órát lehet kibírni)
 4. A turisták pénzére egyre erőszakosabban, ellenszenvesebben, gyakran simlisen hajtanak
 5. A helyiek nem igénylik a külső környezetük vonatkozásában a tisztaságot és a rendet (ez látható az utcákon és a tengerpartokon is)  
 6. A strandokon a nyomulós zugárusok
 7. Nusa Dua bármennyire biztonságos és gondozott, azért az igazi Balihoz kevés a köze
 8. A monszunidőszakban éjszakánként rengeteg a szúnyog
 9. Az amúgy is kleptomán majmok ösztönzése lopkodásra (= pénzszerzésre) - Ubudnál a Monkey Forestben kifejezetten agresszívek, lopnak mindent, ami mozdítható, A harapás veszélye főleg akkor áll fenn, ha az általuk kiszemelt tárgyadat te nem akarod elengedni.
 10. A turistáknak kialakított fa- és kőfaragó műhelyek magas árai (akár a négyszerese is lehet a kevésbe frekventált helyekének), mesterkéltsége
 11. A Seminyak Beach - környezet nem védelmi borzadály - elkerülni!
 12. A településeken a mellékutcákban többnyire nincs járda
 13. A Tanah Lot annyira turistás, hogy már nem élvezhető
 14. Robogót csak akkor bérelj, ha egy “kis” izgalomra vágysz. 😅
  Autót ellenben akkor sem. 😁
 15. Tegallalang teraszos rizsföldjén vannak olyan kilátópontok, ahol fizetni kell a fotózásért

Vélemények

Kután volt a szállás a reptér közelsége miatt.

Robogót béreltünk és innen Bali déli részét jártuk be. Aki nem tud tényleg ne itt tanuljon meg,láttunk turistás példákat,hogy ne csináld.
Mindenért fizetni kell-ezek viszonylag elenyésző összegek: pl.parkolás, vízesések meglátogatása..stb.
Nem drága, de azért nem is annyira olcsó Bali.
Nagyon segítőkészek,kedvesek a helyiek, a pénz számolással elég sokszor meggyűlt a bajuk!
Meglepően "jól"beszélnek angolul.
Igenis vannak szép strandok, bár, hogy ezeket lásd néha meg kell küzdeni a természet erejével. (2024)


Bali hatalmas csalódás volt nekünk 🙁 Pláne ez a mindenért fizess és nincs mögötte érték jellegű lehúzás. (2024)


"Tetszett:

1. A színek és a fények
2. Árak
3. Barátságosak és befogadóak az emberek
4. Motorozás
5. Bárhol lehet szörfözni
6. Majdnem minden nap láthat az ember hindu "felvonulásokat" az utcán (mindig ünnepelnek valamit)
7. Építészet,
8. Kultúra, hindu szokások (szakrális fürdőzés a tengerben, kis tálkákban adomány az Isteneknek)
9. Sok-sok napsütés és meleg
10. A világ minden tájáról ide látogató egyedül utazó turista, akikkel nagyon könnyű összebarátkozni
11. Rizsföldek egyedülálló látványa

Nem tetszett:

1. A szemetelés, és hogy minden terméket műanyag csomagolásban árulnak (pl. egy pohár vizet, vagy egy darab banánt is)
2. A sok kóbor, gazdátlan, néha csontsoványra fogyott, beteg, éhező kutya
3. A turisták által közkedveltebb helyeken elképesztő dugó
4. A sok régi, elavult jármű általi szmog
5. Sok balinéz (nem mind!) barátságossága mögött hátsó szándék áll - a pénzed
6. Gyakorlatilag nincs tömegközlekedés (ez leginkább a környezetszennyezés miatt zavar, hiszen ezért jár mindenki motorral)
7. Szőke hajjal nem tudsz végigsétálni a tengerparton anélkül, hogy ne szólítsanak le minden másodpercben
8. Nem oltják be a saját kutyáikat, és nem nézetik meg soha állatorvossal
9. Egészségügyi ellátás (minősíthetetlen)
10. Az utak minősége"

(Hegedűs Ágnes, 2017)


Tetszett:

- A helyiek mosolygása, mindenki mosolyog és köszön
- A spirituális élet és ceremóniák
- Munduk vízesések és a gyönyörű dzsungelek
- Dzsungelban a szállások
- Úgy tusolhatsz hogy közben nézed az eget
- Lovina delfin nézése de úgy hogy megmondtuk akié volt a csónak menjen távol a tömegben levő csónakoktól
- Tetszett mikor motorbalesetet szenvedtünk a helyiek egyből oda szaladtak és hozta k kötszert , fertőtlenítő szert és a motorunkat is elvittek a szervizbe.
-Ubudban a rizsteraszok, meg lehetett mászni őket és csodálni akar órákon át
- A Jatiluwiih rizsteraszok hogy órákig lehetett benne sétálni.
- Sanurban az élőzenés éttermek é s a parti piacok
- Jimbaranban a romantikus tengerparti vacsora. Ott rengetegen vacsoráztak és a sötétben a gyertyafény világított .
- Banjarban a gyógyfürdők gyönyörű trópusi kertben.
- Nusa Dua gyönyörű tengerpartja, pálmafás és fehér homokos
- Az Uluwatu templom látványa
- Uluwatu gyönyörű színű partjai
- Finom ázsiai ételek és főzőleckék, itt szerettük meg a temphét vegetáriánus ételt és a nasi gorenget.
- Tirtaganga gyönyörű kertje és a vízen járás
- Tempuyang templom: 1700 lépcső vezet fel a hegy tetejére
- A sok vízesés
- A helyiek kedvessége
- Nusa Penida kilátói
- egyszerű az élet
- Amedban a sznorkelezés és esténként a tücsök zenekar:)
- Alig volt szúnyog
- Gyönyörű virágok
- Mindig meleg van
- Pemuteranban a kemencés pizza és a hely nyugalma
- A water palace


Nem tetszett:

- A helyiek túl sok személyes kérdése
- Pofára ár mondás azokban az üzletekbe és zöldségesnél ahol nincs ár kiírva
- Kritikán aluli egészségellátás
- Többször a faluban mikor kerestünk orvost, nem találtunk segítséget
- Nem használtak fájdalomérzéstelenítőt , volt hogy kötözőszer és fertőtlenítő szer se volt, elfogyott.
- A helyiek vezetési stílusa, ugyanis rosszul vezetnek, 5-6 évesek is vezetik a motort
- Többnyire a pénzt látják a turistákban.
- Nem adnak a környezetükre a házuk körül.
- A sok áramszünet
- Rengeteg a kóbor kutya
- Egy ismerős elkapott hastífuszt, s emiatt 2 hétig kórházban volt
- A helyiek eldöntik mindig nekünk mi a jó, legyen az étel, program.
Mindig minden apró részletet meg kell kérdezni . Ami nekünk nyilvánvaló, nekik nem az.
- A vízum hosszabbítás nagyon körülményes ( az se mindegy milyen színű a toll)
- Az Uluwatu templomnál a majmok kiveszik a turista kezéből a drága telefont, szemüveget és ledobják a szakadékról, s ezt mi láttuk .
- A sok Homestay mellett állatot tartanak és elviselhetetlen a bűz ha úgy fúj a szél és rengeteg a légy .
- A rossz higiénia
- A helyi piacokon a nyers húst és a halakat úgy árulják hogy 100 légy rajtuk van, és ez egész nap kint van és a legyek rárakják a petéjüket ez idő alatt
- A Kuta rész nagyon turistás, semmi természet nincs ott, tele van csótánnyal, még nappal is.
- A Nusa Penida útjai járhatatlanok (Batki Bernadett, 2019)

Besakih - Hajni fotója

Alapvetően nem jó az energia a szigeten, bár aki drogozni,bulizni,és piálni akar vég nélkül az biztosan mást mond majd erre, mert pont az az energia lepi el az egész helyet:)

Mi jut eszembe még ha visszagondolok? Kosz,mocsok-kosz -mocsok és igénytelenség vég nélkül.Az ott élő helyi embereket abszolút nem zavarja az a végtelen mennyiségű szemét és törmelék amit maguk alá-elé dobnak.Miből gondolom? Abból hogy rajta- benne fekszenek..És ez nem pénz kérdés.Ők így n őttek fel, és ebben szocializálódtak.

Sok influenszer és blogger videója alapján az jöhet át hogy ez egy szuper jó hely,gyöngyörű természettel..Igen,vagy 1-2 hely ami jól néz ki ,de arról nem beszél senki hogy egy 15 km-es út motorral is akár 1.5 óra(átéltem) közben kb.40 szer majdnem belehal az ember abba hogy fel mert ülni a robogóra(sportmotorom amikor volt nem féltem 300 -al sem, de itt egy másodpercig nem volt jól érzésem közlekedni)közben megfullad az ember a felszálló kosztól amit belélegez..2 nap motorozás után fájt a tüdőm és nem volt hangom sem.Ugyanez a táv autóval akár 2-3 óra csúcsforgalomban.Öt perc után ragad az ember a párától és a levegőben szálló kosztól ,mindezt 30 pár fokban..Biztos vagyok benne hogy Balin az átlagos várható élettartam 5-10 évvel rövidebb mint nálunk.A

Aki pedig az itthoni orvosi ellátást szidja az nézze meg mi lenne vele ott egy komolyabb balaesetnél.Elhiszem hogy más minden ember ,mások az elvárások, de valahogy mégis azt látni hogy a turisták 90 % fiatal, aki beb...ni,drogozni jön, vagy hátizsákos olcsó turista.8 százalék a luxi hotelekben lakik ,és nem is érdekli mi van odakint(én is ott laktam, de van szemem, és orrom..) 2 százalék pedig a valóságot látja és csalódottan fog távozni. (Balázs, 2023)


Itt élnek a világ legkedvesebb emberei, egyszerűek és nagyszerűek és hihetetlenul tehetsegéesek. Mindenki mosolyog (meg akkor is amikor epp nem), segitőkészek, nincs előitelet bennük ées semmin nem stresszelnek feleslegesen. Az egyetlen "szabály" náluk, hogy érezd jól magad és élvezd az életet. (2024)


"Inkább az olasz Adria partjára hasonlít a tengerpart, mint Maldívra. Az utazók többsége szerintem jobbat vár. Ár-érték arányban nagyon jó. Időjárás erősen csapadékos a téli hónapokban, általában éjszaka esik, de nappal sem kevés. Az a szerencse, hogy 1-2 órát erősen esik, utána pár perc alatt kiderül. Páratartalom ütős, 90% télen.

 • Mindenki kedves és mosolyog, békés a sziget.

 • Kuta oldal bulizós, Nusa Dua elegáns, sok az étterem, Benoa egy félsziget (Tanjung Benoa), ahol szépek a szállodák, de az út mentén ápolatlan helyeken, néhol járda nélkül lehet csak közlekedni, közvilágítás foghíjas, elég unalmas.

 • Kuta fekete, vulkanikus homokos, tele éttermekkel, szórakozóhelyekkel.

 • Nusa Dua és Kuta között kb. 15 perc taxi út van, érdemes Nusa Duan megszállni és átjárni Kutára vacsorázni, esetleg masszázsra befizetni, mert töredéke. Így lehet spórolni az egyébként drága 4-5*-os szállodák szolgáltatásain.

 • Van gyorskaja és európai ízek, de persze itt sem ez a lényeg, hanem a helyi ízek. Sok a bóvli, de jó áron kiváló minőségű másolatokat kapni. A helyben készült faragások, maszkok, bútorok csodálatosak. Nem olcsók, de gyönyörűek.

 • Uluwatu számomra nagy élmény volt. Északon a hegyekből nem láttam semmit, mert köd volt, kb. 5-6 órát utaztunk tök feleslegesen.

 • A Floating Temple is szuper, nagyon tetszett. A Majmok temploma elég idegesítő, tele kellemetlenkedő, lopdosó majmokkal, koszos. Ubud kézműves falu, elmegy. A rizsteraszok nagyon megnyugtatóak, szépek, teljesen más élmény, mint a tengerpart.

 • Közlekedés kicsit kaotikus...

 • A szállodák kertjei csodálatosak, ilyen buja, kreatív, megnyugtató kerteket sehol máshol nem láttam.

Jáván láttuk Borobudurt és Prambanant, ezek must see. Yogyakarta is nagyon tetszett, a palota és az utcai káosz is. 2 éj 3 nap elég. Az itt készült batikok világhírűek. Lombokon nem jártam, állítólag szebb, mint Bali. Összességében életem egyik legszuperebb útja volt." (2014)

Hegedűs Ágnes fotója

A mai nap elhagytam Balit. Vegyes érzésekkel. Véleményem szerint erősen túlhájpolt az egész. A természet csodálatos. Tény. De ami körülötte van.. az katasztrófa. Teljesen élhetetlen. Az utcák rondák és mocskosak, túlzsúfolt minden. Az öt csillagos szálloda előtt 300 méterrel az út mellett még a szemetet legelő teheneket látod. Az utak állapota katasztrofális.
Lehet nem lesz népszerű amit írok,de nekem ez a véleményem az itt töltött egy hónap után. Biztos, hogy nem jövök ide vissza többé annak ellenére sem hogy a indonéz kultúra meg életfelfogás bejön. Sajnos mi emberek teljesen tönkre tesszük ezt a helyet is. (m. cs. , 2023)


"Tévedés, hogy Bali az itthonnál olcsóbb hely. A koronavírus-járvány előtt sokkal kevesebből is megúsztad, ám a pandémia ezt is tönkretette. Persze, vannak termékek, amik olcsóbbak, mint idehaza, de nem állítanám, hogy egy filléres helyről beszélünk." (2023)  forrás


, Baliról hallottunk pozitív és negatív véleményeket is. Az „egy kis művészeti élmény, egy kis poszt- hippi feeling, egy kis hindu mosolygás, szeretet, végül egy kis csendes- óceáni pálmafás relaxáció” utáni vágyunk győzött: 6 napot terveztünk oda és négyet a szomszédos kis szigetre, Nusa Lembonbanba. A rövid távolságokon is hosszú autózás már meg sem lepett.

.A második ubudi tartózkodásunk alatt felfedeztük a város művészeti kínálatát, főként a Jalan Monkey Forest-et és környékét bebarangolva, ajándékvásárlásokkal egybekötve, valamint a kelet- ázsiai masszázsszalonok kínálta szolgáltatásokat is kipróbáltuk. (István, 2022)


"Szerintem Bali túl van értékelve. Mázlisták, hogy ilyen jól cseng Bali neve a világ utazóinak körében. Thaiföld sokkal jobb hely, szinte minden tekintetben. Ami jobban tetszett nekem Balin, mint Thaiföldön az a természet, és a falvak. A teraszos rizsföldek gyönyörű látványát Balihoz kapcsolom a gondolataimban." (2014)


"Igaz, hogy Thaiföldön több a szép strand, mint Balin, viszont vannak dolgok, amikben Bali a nyerő: a helyi emberek, a kultúrájuk, a hitviláguk, a szokásaik, a kedvességük és a szeretetteljességük. Sok helyen jártam még, de az említettek vonatkozásában sehol nem ért olyan mélyreható, markáns és szép élmény, mint itt. Hangsúlyoznom kell, hogy az emelkedett élmények nem a hotel régiójához, a Nusa Dua-hoz, hanem a körutazásokhoz és Jimbaran-hoz kötődnek."


"20 évvel ezelőtt Bali olyan volt, mint amilyennek manapság szívesen elképzelnénk. 10 évvel ezelőtt már nem volt annyira jó hely. Most, amikor újra eljöttem, már túl sok a lehangoló dolog."


"A honlapotok tengerpartos része kicsit túl negatívan hangzik, én annyit hozzátennék, hogy bár a tengerpart 90%-ban nem a legjobb, de - főleg délen - a szállodák medence-csodái bőven kárpótolják az oda látogatókat, illetve Nusa Duán a tengerpart is szuper, persze nem egy Maldív-szigetek, de nagyon odafigyelnek arra, hogy méltó lehessen a fehér-homokos tengerpart elnevezésre, még ha mesterséges is. Bali egy kis kincses sziget, szinte minden szempontból, eredeti és autentikus, és a nyaralás igazi élményként zárulhat, amennyiben nem egy Szingapúrt várnak a kedves utasok. Az én utasaim között, akik kicsit is csalódtak, erre panaszkodtak, hogy előtte Szingapúrban álltak meg, s ugyanazt várták volna Balitól is, pedáns rendet és tisztaságot; márpedig Balin előfordulhat, hogy míg a hotelszobánk erkélyéről balra nézve a csodálatos luxushotelt és -körülményeket látjuk, addig jobbra nézve, a szomszédos telken már egy-egy szemétkupac csúfít bele a kilátásba.

De hát Bali nem is lenne Bali mindezek nélkül, ettől Bali és ettől eredeti. Illetve, ha már úti kritika, ami még elronthatja a nyaralók kedvét néha, az a trükkös árusok és pénzváltók, esetleg taxisok, de ha már valaki tudja, mire figyeljen oda egy kicsit, semmi nem ronthatja el a nyaralását." (Heni, 2014)


"Illúzióromboló, hogy a bali emberek mennyire nem törődnek a környezetük tisztaságával. A hotelövezeteken kívül a falvakban, településeken, a természetben mindenhol szemét szemét hátán, főleg műanyag flakonok. Sok helyen égetnek műanyagszemetet, az meg bűzt áraszt. Mangrove erdőket vágnak ki az autóút építésénél, a korallszirtek a tengerben félig elpusztítva (sznorkelezni a sziget északi részén érdemes). Bali lakói nem gondolnak arra, hogy így 20 év múlva csaknem elpusztítják a szigetüket, és persze ezzel a turizmust is?" (Gabi)


Esős évszak (november-március) idején az áramlat az óceánba természetes úton bekerülő faágakat, de rengeteg emberkéz által elszórt szemetet is a partra sodor. Takarítják rendszeresen, de nem mindig győzik. Szeméttelepek itt is vannak, amit a gerilla-szemétdombok keletkezését tiltó táblákkal igyekeznek megakadályozni, de a sziget méretéhez és szemétfeldolgozó kapacitásához képest jóval több hulladék keletkezik nap, mint nap.
Balin küzdenek a szemét ellen, de szerencsére rengeteg gyönyörű, tiszta partszakasza van

Rengeteg aranyhomokos, szép strand van Balin, ilyen például Jimbaranban a Melasti Beach, de, akad bőven fekete homokos part is, mint a Padang Galak. A szomszédos szigetekre, Gili-re, Nusa Penidá-ra, Nusa Lembongan-ra is megéri áthajózni, ha belefér az időbe, illetve ha már többször jártunk Balin és változatosságra vágyunk. (2023)  forrás


"Bali tökéletes úti cél aktív és passzív nyaralni vágyóknak is. Mi nászúton voltunk ott és beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Rengeteg a látnivaló, 2 hét talán nem is elég mindenre, de nagyon jól éreztük magunkat és tervezünk majd még visszamenni.

Nagyon tetszett a paradicsomi környezet, a gyönyörű tájak és a tengerpart. Kevésbé tetszett, hogy a helyiek nagyon agresszíven próbálnak a turistákra minél több mindent rásózni és sajnos alkudni mindig muszáj, ami egy idő után nagyon fárasztó is lehet és egyáltalán nem biztos, hogy jó üzletet köt az ember még hosszas alkudozás után sem." (2013)

Hegedűs Ágnes fotója

"A szentélyek, rizsteraszok, áldozati gyümölcs és virágkosarak szigete. A legszebbek a falvak a sziget belsejében és a kevésbé turistás keleti részen. Béke és nyugalom honol ebben a trópusi paradicsomban. Rendezett, ápolt házak sorakoznak egymás után smaragdzöld rizsföldek között. Isteni trópusi gyümölcsöket lehet enni: mangosztin, kígyóbőrgyümölcs, papaya jelképes összegért. A legizgalmasabb program a rafting a dzsungelben. Belógó liánok, ugrándozó majmok között evez a turista a sebes folyón, ahol akár 4 méter magas zúgók is vannak. A víz meleg, nem is bánkódik az ember, ha beleesik." (Cs. Ági, Vista, 2014)


"Igyekeztünk mindent megnézni és bejárni. Már a reptéren összegyűjtöttük a turistáknak szóló prospektusokat és átnéztük a különböző programcsomagokat. Részt vettünk egy 2 egész napos túrán is, mely alkalmával a látnivalók 90%-át meg tudtuk nézni. Benoában a környező éttermekben biztonsággal fogyasztható minden. Hasmenéses betegségtől nem kell tartani, erre nagyon oda figyeltek a helyiek. Sok templomba csak helyi idegenvezetővel lehet bejutni, annak ellenére is, hogy az ember megveszi a belépőjegyet.

A közbiztonság jól szervezett, vigyáznak a turistákra. Nagyon nagy kint a szegénység és a helyi lakosok épp ezért szeretnének minél több pénzt kisajtolni a turistákból. Ez volt az egyetlen negatívum. Kétféle tengerpart között esetenként akár 4 szeres árdifferencia is lehetett a napágy bérlésnél. Volt olyan alkalom, hogy egy helyi kisboltban 3 palack víz vásárlásakor akart a pénztáros dupla árat számolni a vizekért. Fokozottan figyelni kell, hogy nyugtát adjon az eladó a kisboltban is, mert egyébként, lehet, hogy nem olyan áron kapja a turista a megvett terméket, mint ami ki van írva..." (Vista-utazó, 2015)

"Balin, nem szabad csupán a hotelben pihenni, hanem meg kell ismerni a szigetet. Sokkal több, mint óceán és napfény. Ottlétünk alatt nagyon sok szép helyre kalauzoltak el bennünket. Minden fő látványosságot módunkban állt megnézni. Odajutás közben megismerhettük, láthattuk hogyan élnek a szigeten. Az emberek boldogok, hálásak, imádkoznak, áldoznak. Mindezt nem látványosságból űzik, semmi köze a turizmushoz, ők valóban így élnek. Bármerre is jártunk az áldozati kosarak mindenhol ott voltak, legyen az utca, templom, bolt, benzinkút, vagy szent hely. Mindent a füstölő és virágok illata lengett be. Semmihez sem lehet hasonlítani. Megismerkedtünk a helyi gyümölcsökkel. Kígyó gyümölcsöt mindenkinek nagyon ajánlom, nem csak szép de nagyon ízletes is. Balin rengeteg robogó van, mivel nagyon szűkek és picik az utak ezért evvel könnyebb közlekedniük. Sok forgalmi dugót láttunk, sőt apró koccanást is. Viszont, ami meglepő, egyetlen hangos szóváltás sem volt. Egymásra néztek, konstatálták, hogy nem történt baj és haladtak tovább. A balinézok lassúak, nyugodtak, boldogok. Balin mindenkinek van munkája, s nincsen hajléktalan sem. A szent hitük és meggyőződésünk miatt teljesen nyugodt életet élnek. A túráink során egy balinéz idegenvezetőnk volt, aki megtanult magyarul, és ő kalauzolt végig minket a szigeten. Már az is egy élmény volt, ahogyan őt hallgattuk. Roppant aranyos. (Iputu Agust) Bali 99%-ban hindu vallású. A hindu hit szerint napi háromszor imádkoznak, és áldoznak. Balin több mint 200 ezer templom található. Mindegyik hasonlít, de mégis valahol más. Ami biztos, nagyon egyedi az építészeti stílusuk." (Sz-P Orsi, 2016)   


"Ha Balit három szóval kellene leírni az első biztos a turista lenne, aztán a tenger és a … templom. Összességében Balit látni is egy tapasztalás volt, és nem mondhatnánk, hogy semmi sem fogott meg, de ide nem vágyunk vissza. Ajánljuk Balit mindenkinek, aki szereti a jól kiépített homokos tengerpartot, akit nem zavar, ha egy helyen több a turista mint a helyi, aki szereti ha az otthon megszokott dolgok, ízek több ezer kilométerre is megtalálhatóak. Nem ajánlom azoknak, akik nem szeretik a túl turistás helyeket, nem szeretik, ha a hétvégén a reggae buliba nincsenek helyiek a felszolgálókon és a zenekaron kívül … Legközelebb, ha erre járunk inkább Lombok." forrás

Hajni fotója

"Kipróbáltuk az elefánt háton utazást is. Az elefánt vezetője sokat mesélt az állatokról, a túra végén az elefánt fürdeni ment a medencéjébe, majd lehetőség volt megetetni is. Fantasztikus élmény egy ekkora teremtény hátán ülni, és csak élvezni a zöld földek látványát, melyek mellett elhaladunk. A raftingot mindenkinek ajánlom igazi adrenalin bomba. A csónak vezetője vigyáz az utasaira, s közben elmesél mindent a folyóról és a mellette húzódó falvakról is. A folyó hullámai igazi trópusi, dzsungel környezetbe sodorják utasait. 9 km-en keresztül van lehetőség raftingolni, melyet majd csak másnap fognak izmaink érezni. A folyó bizonyos szakaszain faragványok vannak, melyek bemutatják a hindu történelmet.

A másik két fontos hindu történelmet bemutató mű a két nemzeti táncuk a Barong és a Kecak. Mind kettő felejthetetlen és különleges mind előadásban, mind hangzásában is. Maszkban és mezítláb táncolnak, teljes átéléssel. A Kacak esti előadás, mert tűz tánc is van benne. Egyfajta szertartás ez is nekik. A táncok a jó és a rossz harcát mutatják be, melyben kiderül, hogy egyik sem győzhet, ezért lesz harmónia és összhang a világban. Aki ide utazik az nem csak testileg és szellemileg töltődik fel, hanem lélekben is összekapcsolódik ezekkel az életérzésekkel. A békével, a boldogsággal és a nyugalommal. Lelassul, elengedi az otthoni rohanós napokat, a sok hangos és felesleges szót. Kicsit talán mindenki magába néz és belülről is feltöltődik energiákkal." (P. O., 2016)


"Összességében Bali nem adott annyira sok újat egy korábbi thaiföldi utunkhoz képest, mint amennyit vártam tőle (de nem csalódottan jöttem haza, mert volt nagyon sok varázslatos benne). Az árban lévő három helyi kirándulásból sajnos egyik sem ment az ún. lebegő templomhoz, ami a leglátványosabb a szigeten. (Egyébként ötféle túraút volt, azok egyikének része ez a templom.) Az utat Önök csak közvetítették, a szervező más cég volt, így feltételezem utóbbi határozta meg a kirándulásokat is.

Az idegenvezetőnk - Agus - fantasztikus figura. Sikeres fellépő lehetne egy magyar stand up comedyben, olyan humorosan és szlenggel megtűzdelve beszélt, megfűszerezve egy kellemes balinéz akcentussal. (Magától tanult meg magyarul, és mi turisták tovább fejlesztettük a szókincsét.) Úgy tűnt szívesen kóstolna gyakrabban magyar pálinkát (a fogyasztása után az isteneit ki tudja engesztelni), így aki fertőzés ellen vinne magával a következő utasokból, az tegyen be egy tartalék üveggel. De lehet vinni néhány szép (nem zöld, mert olyat importálnak a szupermarketekbe) magyar almát is ajándékba, vagy egy magyar feliratú pólót (kb. L-es méret). Étkezésnél vigyázni kell, mint minden trópusi országban. A szállodánkban (Mercure Resort Sanur) fogyasztható volt a jégkocka és a fagylalt is. A csapvízzel lehetett fogat mosni is. Ugyanakkor a húsleveseket (ami pl. volt reggelire is néha) nem javaslom.

Közbiztonság átlagos. Ha alkalmat adunk rá a tömegben, akkor valószínűleg kizsebelnek. A szállodaszobai széfben tartottuk mindazon pénzünket és értékeinket, amit nem vittünk magunkkal, és onnan nem tűnt el semmi. (Ez utóbbival kapcsolatban volt negatív tapasztalatunk Thaiföldön, ezért hangsúlyoztam.) Ja, a majomerdőkben a majmokkal is vigyázni kell, pl. napszemüveg, zacskós chips a kedvencük, azt gyorsan elviszik. (Utóbbit láttuk magunk is.) Az árban benne volt egy 90 perces masszázs is. A masszőr hölgyek kérdésünkre elmondták, hogy reggel nyolckor kezdtek. Mi este hétkor kezdtünk náluk, és még jöttek utánunk. Nincsen pihenőnapjuk egyik héten sem ... Nyugodtan adjunk nekik egy kis fizetés kiegészítést, megérdemlik, ügyesen dolgoznak!

Jó tanács! A kirándulások során a fűszerkertben vásároltunk kávét és teát. Ugyanezek, esetenként mutatósabb csomagolásban (kézzel faragott fadoboz) sokkal olcsóbbak voltak a bevásárlóközpontban (ahová ingyenes külön busz ment a szállodától). Ugyanez igaz az egyszerűbb fafaragásokra is. A tömeggyári fafaragó is olyan ügyes, mint a szervezett turista célpontként meglátogatott kis műhelyek fafaragói. Tény, hogy utóbbiban olyanok a vezetők, akiket megemlítenek az útikönyvek és nemzetközileg is elismertek esetleg, továbbá a választék nagyobb és lehet találni igazi különlegességeket. A harmadik ilyen tömegcikk, ami olcsóbb és ugyanolyan (vagy egyenesen ugyanaz) mint a turistaközpontok árusainál, az a szappanok és néhány kozmetikum. Az árusok kedvesek, hívogatnak, de nem akaszkodnak az emberre, mint pl. a közel-keleten (főleg Egyiptomban). A kisgyerekek közül néhány nagyon ragadós tud lenni, hogy eladjon pár (egyébként szép) képeslapot." (2016)

Hajni fotója

"Az út előtt azt hittem, biztosan túlzás az, hogy Bali a mosoly szigete. Vagy ha igaz is, valószínűleg nem mindenhol őszinte az a mosoly. Tévedtem. A nálam kevésbé romantikus lelkek persze gondolhatják azt is, hogy ez pusztán annak szól, hogy Bali a turizmusból él. Rettentően szegény tartománya Indonéziának, mégis mindenki mosolyog. Az ott élő emberek (jó, talán a minket átvágni akaró, csalódott taxist leszámítva) nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velünk. És egy ponton túl őszintén nem érdekel, hogy miért, mert egyrészt kicsit sem éreztük ezt álszent modornak, másrészt amit ebből hazahoztam, az az, hogy még most is ismeretlen emberekre mosolygok Budapest utcáin, reflexből. És visszamosolyognak. (2016)" forrás


"Az egyetlen, ami nem tetszik Balin: Nem csak Kuta beachen, hanem máshol is azt tapasztalom, hogy nagyon mennek a 'fehérek' pénztárcája után. Állandóan jönnek a kérdések az utcán, a boltban, az éttermekben, hogy hova mész, mit csinálsz, igen, taxi, hol laksz, stb stb. Nyílván mindez nem azért, mert valóban érdekli őket, hanem mert el akarják adni a saját szolgáltatásukat. Például, ma ettem egy kis étteremben, azaz már kifizettem a tulajnak valami pénzt, de még megkérdezte, hogy hol lakom. Nem cseverészésből, mert amint elmondtam, mogorva pofát vágott és békén hagyott az asszonyság. Persze az angoljuk se magas szintű, összesen ezeket a kérdéseket tudják, de akkor is, a jávai emberek sokkal természetesebbek, ártatlanabbak, egyetlen alkalommal se kértek semmit tőlem.

Másik példa a shuttle bus, ahol simán eladtak egyel több jegyet, hogy dőljön a pénz, így hárman ültünk egy sorban a két személyes helyen, és amikor panaszkodtunk, akkor mondta a sofőr, hogy de hát nincs több hely, és majd leszállnak páran, akkor jobb lesz. Hogy miért adtak akkor el annyi helyet, és hogy a következő megálló csak másfél óra múlva lesz, arra már nem tért ki persze. Ilyenek, ravaszkodnak mindig egy kicsit a több pénzért. Kicsit bénának és klisének érzem az Eat Pray Love idézését ezen a ponton, ahol házra gyűjtött a nő a balinéz barátnőjének, és az elkezdett játszogatni, hogy miért is kell még több és még több pénz... hát ilyenek, ha a nagypénzű fehérek közelébe kerülnek, megkergülnek. (2017)" forrás

Elter fotója

,, Bali otthon közkedvelt tengerparti üdülőhelynek számít. Azonban akinek már volt szerencséje több délkelet-ázsiai tengerparton is megfordulnia, az tudja, hogy Bali tengerpartjai bőven elmaradnak Délkelet-Ázsia jobb tengerpartjai mögött. Másrészt annyi minden van Balin, ami miatt sokkal inkább érdemes ideutazni: a sziget belseje gyönyörű a vulkánokkal és rizsteraszokkal; a kultúra is egyedi a balinéz templomokkal és szertartásokkal; s emellett például a szörf is világhírű. Úgy is fogalmazhatnék, hogy Balira a tengerpartok miatt menni olyan, mint focimeccsre a szotyola miatt. Ha már Bali és tengerpart, akkor érdemes a közeli Gili-szigeteken, vagy akár a szomszédos Lombok szigetén körbenéznünk. (2017)" forrás


,, Bali, iszonyat túlhype-olt, turistagettó. Sejthető, hogy valamikor tényleg egy eldugott és egyedi kincs lehetett. Ma már minden szegletéből vagy az süt le, hogy mennyire turistalehúzás, vagy pedig a turistákból élők nyomortelepe. Bármelyik, random választott kis sziget Indonéziában ezerszer több, és autentikusabb élményt ad. És ugye térdig jár az ember a részeg ausztrál tinikben, valamint a 20-as, szingli, önmagukat kereső, new-age-es európai hippi pics*kban." 


10 Tetszett:
1. trópusi idő: állandóan nyár
2. a nyitott, közvetlen, barátkozós emberek (erről még bővebben a következő részben)
3. rengeteg strand: homokos és sziklás, fürdős és szörfös
4. elképesztő természet: vízesések, mászható vulkánok, 360 fokos hegyvidéki panorámák, majomerdők, tavak, napfelkelték és -lementék a partról, templomok a sziklaszirten
5. budgetbarát még a magyarnak is (1 forint = 51.8918919 Indonesian rupiahs)
6. egyedi kultúra: a csodás természet mellett vallási kultúrában is gazdag ország
7. Bali a szörfparadicsom
8. mindenki megtalálja az igényeit: low budget utazók és luxusra éhezők is
9. misztikus templomok és vallási szokások
10. finom ételek: mindent lehet kapni, a legolcsóbb helyi bodegában 16,000 rúpiáért is jól tudsz lakni finom falatokkal, de megtalálod a luxus Mozaic éttermet is  (2018)" forrás


,, Szeretjük a 160 forintos benzint, meg a 300 forintos frissen facsart 3dl mangó-ananász levet is. (2018)" forrás

(2022. márciusban 1 liter benzin 320 HUF)


,, A balinéz népség kedves és békés, mintha a hobbit földön lennék a Gyűrűk urából. Itt az a típusú flow élmény, amit otthon gyakorolni kell, kötelezően rád nehezedik és kellemesen lelassít. A sok növény és pára, az édes és sós illatok keveredèse rögtön ráhangol az itteni istenségekre. " (m.k.gy., 2019)

Olvasmányos linkek

"Az esős évszakot mindenképpen szerettük volna elkerülni, ezért a május és október közötti időszakot céloztuk be. Nem mintha az esős évszakban unatkozni kellene, csak épp a napi rendszerességgel érkező, rövid, ám brutális zuhé nem mindenkinek van ínyére. Hidegre itt sosem kell számítani,a tengervíz mindig meleg, tehát alapvetően rossz szezon nincs, csak jó és még jobb. Érdemes előre megtervezni, hol lesz Balin a bázisunk. A sziget nem irdatlan méretű, de roppant sűrűn lakott, így a kanyargós utakon mindig, mindenütt nagy a forgalom. Bár a fő látnivalók nincsenek nagyon messze egymástól, azért előfordulhat, hogy 2-3 órát kell autóznunk egyiktől a másikig. Két lehetőség adott, vagy többször költözünk ottlétünk során, vagy letáborozunk egy helyen, és sok-sok hosszú kirándulással számolunk.

A turistaközpontok délen, Sanur, illetve Kuta környékén vannak, itt rengeteg szállodát, pezsgő éjszakai életet és homokos tengerpartot találunk. Ha vásárolni támad kedvünk, akkor a sziget belsejében található Ubudba érdemes ellátogatnunk, ha pedig búvárkodni szeretnénk, akkor Amed, Padang Bai, Pemuteran vagy a már említett Tulamben a megfelelő úti cél. Ez utóbbi, a térképen szinte fel sem tűnő kis falu a sziget északkeleti részén fekszik, és mára legendás hírnévre tett szert a búvárok körében. Első pillantásra nem volt túl bizalomgerjesztő a fekete kavicsos tengerpart látványa, sőt eleinte a víz alatt is csalódást keltett a sötét homokban felbukkanó néhány korall, anemóna. Az ember irigyli a balinézek merészségét, akik időnként az egész családot egyetlen robogóra felpakolva cikáznak az autók közt. Igyekeznek vigyázni egymásra, de ekkora forgalom mellett így is gyakoriak a balesetek, és bizony a helyi viszonyok között kevésbé rutinosan mozgó külföldiek is bajba kerülnek időnként. A bal oldali közlekedéshez nem szokott, motorozásban járatlan turistáknak nem javasolnám az önálló robogózást.

Rengeteg lehetőség van arra, hogy kedvező áron egész napra autót vagy mikrobuszt béreljünk sofőrrel, aki ráadásul a további programokat, mondjuk a hajókirándulás megszervezését is elintézi helyettünk. Mi így jártuk be például Menjangan szigetét, ahol a víz alatt látványos korallkertekben, a felszínen pedig a szigeten élő szarvasok látványában gyönyörködhettünk. Ubudba mindenki elzarándokol, akit Balira vet a sors. Egyrészt a vásárlás miatt, másrészt pedig azért, hogy a Monkey Forestben majmokkal fotózkodjon. A jópofa kis jószágok meglehetősen ügyes tolvajok, egy pillanat alatt kikapják az ember kezéből a csemegét, aztán gond nélkül felülnek a turista fejére.

Bali ugyan tényleg álomsziget, de azért az nem igaz, hogy itt minden jól működik. Azzal is szembesültünk, hogy a szemét hamarosan maga alá temeti ezt a páratlanul szép helyet. Ezen persze nincs mit csodálkozni. Bali nagyjából akkora, mint Békés megye, csakhogy míg a magyar megyének 470 ezer lakosa van, addig ezen a szigeten több mint négymillióan élnek. És turistából is kicsit kevesebb van Gyulán, mint Kután. Még ha a balinézek nem is szoktak volna rá a mindenféle csomagolt termékre, elég lenne az a több millió turista, akiknek palackos víz, dobozos kóla meg zacskós chips nélkül elképzelhetetlen a nyaralás. A hulladékgazdálkodás gyerekcipőben jár, és bizony elkeserítő látvány a mindenfelé felbukkanó szemétkupac. (2015)" forrás


"A szigeten rettenetesen sok turista van. De rettenetesen. Még angol nyelvű helyi újságok is vannak, kifejezetten az itt letelepedett külföldiek érdeklődési köréhez szabva (álláshirdetések, ingatlan, stb). És a helyiek alkalmazkodtak is a lehetőségekhez. Minden drága, mert úgyis megveszi valaki. Főleg az amerikai expatok (hazájuktól távol élők - jééé, én is az vagyok), akik itt kiskirályok az otthoni pénzükből (na ilyen sajnos nem vagyok). Az árak a jávai árak 3-4-5-szörösei. Tömegközlekedés nincs, a helyiek saját autóval, motorral járnak, a külföldiek meg taxival. Csak a hátizsákos, low budget utazók szívnak, mint például én is. Mondjuk nekem ott a CS, ami isteni találmány az istenek szigetén.

Az utak különben teljesen jók, a forgalom is normális (kivéve Kutában és Denpasarban, ahol azért rendes dugó van), bár engem meglepett, hogy ennyi autó van mindenfelé. Valahogy úgy képzeli az ember Balit, mint egy lakatlan Édent, fehér homokos partok és zöld rizsteraszok között. Ehhez képest város város hátán, tele turistával és taxisokkal, akik méterenként próbálják az emberre rátukmálni a szolgáltatásaikat. És ha nemet mondasz a fuvarra, azért egy strandkendőt még igazán vehetsz. Olcsón, csak neked. Nem lehet 10 métert sétálni az utcán anélkül, hogy masszázst, fuvart vagy sarongot ne próbálnának eladni az embernek, miközben arról faggatnak, honnan jössz és hova mész. Halál idegesítő. Azért persze a híres Bali fényképek sem mind Photoshoppal készültek. Amellett, hogy zsúfoltabb a hely, mint vártam, azért vannak csodaszép rizsteraszok és tengeri sziklán álló, festői hindu szentélyek. (2013)" forrás


"Az igazi móka Balin akkor kezdődött el, amikor néhány napra kibéreltem egy robogót, magamra vettem a hátizsákot és elkezdtem felderíteni a sziget eldugottabb szegleteit. Noha a kutai viszonyok láttán már kellő mennyiségű rosszindulat és negatív előítélet volt bennem Balival kapcsolatban, röviddel az indulás után be kellett látnom, hogy ez a sziget jóval több annál, mint amit róla gondoltam. Változatos, színes, lenyűgöző és szórakoztató egyszerre, mind látvány, mind kultúra, mind pedig a rajta élő emberek szempontjából. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy életem eddigi legjobb motorostúráját zavartam le a 125-ös Yamaha nyergében. Hol egy érdekes templom, hol egy zöldellő rizsterasz, hol pedig egy szokatlan arcberendezés miatt voltam kénytelenek rámarkolni a fékre, így sajnos három, erőltetett menetben végigmotorozott nap sem volt elég a véltnél sokkal nagyobb sziget bejárására. " forrás


"Többször találkoztunk vicces falusi szertartásokkal, például a felnőttkor küszöbére érő fiút felpakolják egy életnagyságú falóra, amit négy haverja felkap a vállára, és körbe-körbe körbe sétálnak vele a főutcán, és próbálják kirázni a nyeregből. Az egész falu meg persze követi őket, és röhög az ingyencirkuszon, a forgalom eközben Bali észak-déli főútján pedig áll. Mindez nem a turisták szórakoztatására fenntartott kamufolklór, hanem egyszerűen maga az élet." forrás


"Az emberek amúgy szinte már túl barátságosak, mindenhez vigyorognak meg hálálkodnak, kicsit furcsák nekem. Lehet a vallás miatt, valami hinduk egyébként, tele is van az utca kis rizses-biszbaszos tálkákkal, amik szerintük napi áldozat az isteneknek. De nem csak emiatt van mocsok, simán szemetel mindenki, főleg aki egész nap egy helyen van és butikozik vagy próbálja rásózni valakire a robogóját, autóját. Jellemző, hogy minden munkára 3 ember van, és még fel is veszik őket, lefogadom, hogy statisztikailag nincs munkanélküliség. Ez egy boltban úgy néz ki, hogy áll egy eladó minden sorban, ha veszel valamit odaadod neki és majd ő elviszi a pénztárhoz, ahol vannak vagy 3-an, egyik tényleg dolgozik, a másik kettő meg nézi. Felvennének ide egy teszkós HR-est és kapásból kirúgná felét a francba." forrás


"Bali. Sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. Mára félig megette a turizmus, a pénz, és annak mindent elsöprő hatalma. Persze különleges, ahogy keveredik a balinéz hinduizmus, az egyre inkább terjeszkedő iszlám és a nyugati ateizmus. Kétségtelen, hogy egy szörfparadicsom, mert olyanok az adottságai, és persze vannak még kevésbé frekventált helyek, bár nyilvánvalóan füllentettek azok, akiktől azt hallottam, hogy a sziget északi részén, illetve a sziget belsején vannak még érintetlen területek, ahol meg nem nagyon láttak fehér embert. Ez azért sem lehetséges, mert csak 2010-ben 2.6 millió turista látogatott Balira, ami a sziget gyorsan szaporodó lakosságának jó kétharmada." forrás


"És még egy helyi nevezetességre beneveztünk. Kakasviadal. Először a gondolattól is felháborodtam, de végül úgy döntöttem, nem hagyom ki. Egy helyi srác szervezett be minket és szállított a helyszínre, a szomszéd faluba a robogóján. Na, itt nem voltak turisták. De voltak kb. 50-en fiatalok és idősek, kakastulajdonosok és csak fogadni vágyók, ideiglenes dominó asztal a földön, bambusz tetővel fedett küzdőtér egy hivatalosan senkihez nem tartozó földön a falu szélén. A kakasviadal illegális, de Tomy szerint annyira tradicionális hogy nem lehet eltüntetni. Ő maga is több kakassal rendelkezik, az egyik közülük többszörös nyertes. A kakasviadal menete egy laikus számára kicsit zavarosnak tűnhet." forrás


"Indonéziáról mindenkinek Bali jut eszébe és ez nem véletlen, mert Bali kúl hely. Annak ellenére az, hogy nem szívlelem a kifejezetten turista helyeket, és kifejezetten irtózom a Bintang trikós, kövér és sörszagú bulléktól, akikből akad bőven a Circle K-k és Mc Donald's-ok árnyékában. Szót sem érdemel a jellegtelen Kuta beach, a köré épült drága resortok, plázák és zsibárusok említésre sem méltók. Akkor miért jó Bali? Elsősorban: Hinduizmus, kultúra, balinézek. Másodsorban: snorkeling, szörfözés, búvárkodás." forrás


"Minden rosszra fel voltunk készülve Bali-ba menet, turista-áradatra, drágaságra, zsúfoltságra. Persze turista sok van, de valahogy kevésbé zavaró ez itt, egy olyan helyen, ami fel van rá készülve. Beszippantja a turistákat, elvésznek. Az árak meglepően olcsók. Olyan, mint a legeldugottabb keleti csücsökben volt. Egy valamire nem számítottunk: a kultúrára. Idáig sok szépet láttunk, de emberi kéz alkotta dolgokból finoman szólva is alul voltunk kínálva. A buszon teljesen rátapadtunk az ablakra és csak ámultunk. Minden sarkon egy szobor, minden ház egy külön szentély. Hihetetlen, hogy lehet két, egymástól 25 km-re lévő sziget, ennyire más. Külön országgá kéne nyilvánítani." forrás


"Balin is megállna az élet nők nélkül. Nemcsak a házimunkát végzik, és a családot tartják össze, de ők a vallási szertartások, és ünnepségek lebonyolítói is. Szóval a balinéz nők mindennek az alfái és omegái, így rendkívüli tisztelet jár nekik. Részemről már csak azért is, mert házigazdaként egyszerűen brillíroznak. El tudják azt képzelni otthon, hogy csak úgy mennek az utcán, mikor valaki odalép és behívja önöket a házába? Hát velünk Balin pontosan ez történt!" forrás"Bali eszméletlenül sokszínű. Ha itt vagy, azonnal bérelj egy robogót, és takarodó az utakra, a kis falvakba, a hegyekre, a tengerpartra, a rizsföldekre, a kakaóültetvényekre, a tavakhoz.
Itt amellett, hogy bal oldali a közlekedés, az a szabály, hogy nincs szabály, és tömve vannak az utak. Jelentem, bejártam a sziget nagy részét, és már szinte úgy közlekedek, mint egy original balinéz.
Számomra Bali testesíti meg azt a helyet, ahol le tudnám élni az életemet. Bár ez erős volt, mert sosem tudok megülni a seggemen, de na, értitek. Ahol egyáltalán nem érdekel, ha eltévedek, és ahol mindenhol isteni balinéz kávét szürcsölhetek. Ahol minden van, amit szeretnék. Ahol életem legjobb organikus csokiját kóstoltam meg. Ahol szétárad a pozitív enerdzsí. Ahol a hinduizmus átjárja a levegőt, és minden színes virágokkal van feldíszítve. Ahol mindig ünnepelnek valamit. Ahol a legfinomabb kajákat nyomhatod a képedbe. Ahol a frangepáni illata mámorít hajnalban, amikor mezítláb sétálsz haza a tengerpartról. Ahol láthatod, milyen kemény munka lévén kerül is a rizs az asztalodra. Ahol gyönyörű hegyektől kezdve a fehér homokos paradicsomig, minden van. Ahol szerelmek és csalódások kezdődnek. Ahol mindenki mosolyog, és hihetetlenül segítőkész, és nap végére neked is lezsibbad a pofád a vigyorgástól. Ahol a leginkább tudod értékelni azt, hogy egyáltalán élsz, és ezeket megtapasztalhatod. Ez Bali. (2016)" forrás


,, Tartom magam az állításhoz, miszerint Bali legszebb tengerpartja is elmarad akár csak a szomszédos szigetek strandjainak szépségétől, a thai üdülőszigetek, vagy a kelet-indonéz szigetek strandjairól már nem is beszélve.

Van viszont miért Balira látogatni, bőven, nekem is egyik kedvencem, csak nem a tengerpart miatt. Mind természeti, mind épített, mind pedig kulturális látnivalóban bővelkedik a sziget. Az első kategóriában talán kiemelném a Kintamani-vulkánt és az ubudi majom-erdőt a közeli rizsteraszokkal; az épített és kulturális látnivalók tekintetében az ezernyi templom és az azokban megfigyelhető táncok és szertartások alighanem napokra képesek lekötni az arra fogékony utazók figyelmét. Balin a sziget belseje sokkal nagyobb csodákat tartogat, mint tengerpartjain. (2017)" forrás


"A fényképezőgépemet szorosan a csuklómra tekertem és egy pillanatra sem engedtem ki a markomból! Szegény japcsi kiscsaj ott bőgött, mert a majom elszaladt a gépével. Egy jó tanács! Kajás szatyorba értéket ne tegyetek! Útlevél, pénz, telefon, fényképezőgép stb. a majom simán elszalad a szatyorral, ha egy pillanatra kihagysz! ...és utána módszeresen kirámolja." forrás,, Zuhanyozz egy vízesés alatt. Számos gyönyörű vízesés van az egész szigeten, melyek nincsenek elkerítésezve a publikum elől, és nem csak a távolból csodálhatod őket – bontakoztasd ki a lelked mélyén lapuló Tarzant, és ugrás!! Személyes kedvencem talán a Tegenungan vízesés, Ubudtól nem túl messze. A leglátványosabb pedig talán a Gitgit vízesés, de mivel ez az egyik leghíresebb, itt nagyobb turista hordákra kell számítani." forrás

A Fotóegyveleg alatt érdekes kommentek olvashatók!

Fotóegyveleg

l. j. fotója

Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Balázs, 2023. 10. 31. 07:03
Most érkeztem vissza Baliról..Mondhatom hogy ennek a szigetnek jól áll a sötétség..:) Aki romantikus elképzelésekkel ,rózsaszín szemüvegben érkezik ide, az inkább csak sötétben hagyja el a hotelt, mert "kissé" csalódott lesz.Aki itt spiritualitásról beszél az nem tudja hogy mit is jelent a valódi spiritualitás.Ezek az emberek az isteneiktől és démonaiktól rettegnek, ezért az a végtelen mennyiségű áldozati tálka(még a bérelt motorba is be volt tűzve::)Alapvetően nem jó az energia a szigeten, bár aki drogozni,bulizni,és piálni akar vég nélkül az biztosan mást mond majd erre, mert pont az az energia lepi el az egész helyet:) Mi jut eszembe még ha visszagondolok? Kosz,mocsok-kosz -mocsok és igénytelenség vég nélkül.Az ott élő helyi embereket abszolút nem zavarja az a végtelen mennyiségű szemét és törmelék amit maguk alá-elé dobnak.Miből gondolom? Abból hogy rajta- benne fekszenek..És ez nem pénz kérdés.Ők így nőttek fel, és ebben szocializálódtak.Sok influenszer és blogger videója alapján az jöhet át hogy ez egy szuper jó hely,gyöngyörű természettel..Igen,vagy 1-2 hely ami jól néz ki ,de arról nem beszél senki hogy egy 15 km-es út motorral is akár 1.5 óra(átéltem) közben kb.40 szer majdnem belehal az ember abba hogy fel mert ülni a robogóra(sportmotorom amikor volt nem féltem 300 -al sem, de itt egy másodpercig nem volt jól érzésem közlekedni)közben megfullad az ember a felszálló kosztól amit belélegez..2 nap motorozás után fájt a tüdőm és nem volt hangom sem.Ugyanez a táv autóval akár 2-3 óra csúcsforgalomban.Öt perc után ragad az ember a párától és a levegőben szálló kosztól ,mindezt 30 pár fokban..Biztos vagyok benne hogy Balin az átlagos várható élettartam 5-10 évvel rövidebb mint nálunk.Aki pedig az itthoni orvosi ellátást szidja az nézze meg mi lenne vele ott egy komolyabb balaesetnél.Elhiszem hogy más minden ember ,mások az elvárások, de valahogy mégis azt látni hogy a turisták 90 % fiatal, aki beb...ni,drogozni jön, vagy hátizsákos olcsó turista.8 százalék a luxi hotelekben lakik ,és nem is érdekli mi van odakint(én is ott laktam, de van szemem, és orrom..) 2 százalék pedig a valóságot látja és csalódottan fog távozni.Miért érdemes mégis ilyen helyekre ellátogatni?? Nagyon egyszerű..A magyar ember hajlamos azt hinni hogy a világon mindenütt kolbászból van a kerítés, csak Magyarországon nehéz élni.Aki ide ellátogat ,boldog lehet hogy oda született ahova, és van tiszta vize a csapból amit meg tud inni, tiszta étele -ruhája, és kulturált emberhez méltó környezete.Ezért nagyon értékesek ezek az utak.Az ember megtanul hálásnak lenni, és becsülni azt amije van.Európa a világ legszebb és legélhetőbb helye, csak mi hisszük hogy ami messze van az jó is:)


Rolimagyar, 2019. 04. 17. 01:26
Sziasztok, sokan irtok Agus-rol az idegenvezetorol, valaki estleg megosztana az elerhetoseget? Koszonom!


még egy magyar, 2017. 08. 21. 14:30
Én egy kicsit másmilyennek láttam Balit, mint az előttem szóló, de csak annyiban, hogy Ubud számomra egyáltalán nem volt vonzó. Túl sok, túl nyüzsgő, a túristák által túl felkapott. A Jimbaran parton a naplementében ettük életünk legrosszabb tengeri herkentyűs vacsoráját. Pedig a Tripadvisoros kommentek alapján nagyon vártuk a sok finomságot. Az én szívem csücske a városoktól távoli kirándulások voltak a természetbe. A kis falvak, az ottani élete a helyieknek, a kis templomok, a csodálatos rízsföldek, a buja erdők, az ezekben megbúvó vízesések, az isteni finom gyümölcsök amik leginkább visszavonzanak idén már harmadszor Balira. Az emberek tényleg nagyon kedvesek, bár kezdenek a felkapottabb környékeken(valószínű a sok turista hatására) simlisek lenni. Nem súlyos a helyzet, de jobb odafigyelni. Búvárkodásra, szörfözésre ideális. Mindkettőt kipróbáltuk már és csodálatos élményt adott. A felkapott strandokon nagyon sok különböző attrakciót lehet kipróbálni nem túl borsos áron. Pl. flyfish, jetski, parasailing, banana boat, donut boat, jet pack.Nagyon sok utazási iroda kínálja ezeket a programokat csomagban, de sokkal jobban jár az ember, ha ott helyben fizet be rájuk. Nagy kedvencünk volt még a vadvízi evezés. Teljesen kezdőként mentünk, de nem okozott gondot az evezés és ha nehéz is lett volna akkor is kárpótolt volna bennünket a csodás látvány, ami az "út" alatt elénk tárult. Egyszóval mi pont azért szeretjük Balit mert az is megtalálja itt a számításait, aki a városoktól, az emberektől elvonulva, inkább a természet közelségét szeretné élvezni és ha ahhoz van kedve akkor egy-egy program vagy vacsora erejéig pár perc alatt a nyüzsgő városokban lehet.


Egy magyar, 2017. 08. 11. 17:52
Mi több alkalommal voltunk Balin.Tapasztalatunk szerint, a magyarok többsége télen a csapadékos időszakban utazik és Nusa Duán lakik. Szerintem hiba egy helyen megszállni,így nem lehet a szigetet megismerni.Túl nagy a forgalom,így rohanás az egész nap.Ubud fantasztikus hely, legalább három-négy éjszakát ott kell eltölteni, vacsorázni és kényelmesen bejárni a szigetet.Gyönyörű szállodák vannak, mára drágábbak mint a tengerparti luxusszállodák.Itt lehet érzékelni Bali vonzerejét.Nusa Dua egy gyönyörű mesterséges félsziget,de ott a luxuson kívül nem jön át Bali valódi hangulata.Agus ,aki jól beszél magyarul,óriási figura, megszervezi töredék áron a legjobb kirándulásokat.Bátrabbak robogót tudnak bérelni.például Jimbaranról bejárni az Uluwatu környéki strandokat (itt vitatkoznék Thaifölddel)és utána Jimbaran tengerpartján vacsorázni. Vagy szombat esténként beülni az Ubudi Wayan Caféba vacsorázni. Tapasztalat: sehol a világon nincs olyan kézművesség mint Balin, (kő,fa,ezüst,festészet). Mindezért el kell szakadni a csoportosan szervezett programoktól.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA