hirdetes


útikritikák


Bali

Bali

Repülőjegy | Szállásválasztás | Vízum | Elutazás | Fotóegyveleg

.

Repülőjegy és repülés

Budapestről 1 átszállással Amszterdamon, Dohán és Dubai-on keresztül juthatunk el a kedvelt indonéz üdülőhelyre.

Figyelem!

Amszterdamon át a KLM járatai visznek Balira, repülőjegyet már 193 000 Ft-tól vásárolhatunk. A menetrend rendben van, a repülő viszont leszáll Szingapúrban üzemanyagot felvenni. Így a menetidő viszonylag hosszú Amszterdamtól Denpasarig, összesen 16 – 17 óra körülbelül a megállással együtt. Kb. 265 000 Ft-tól foglalhatunk repülőjegyet a Qatar Airways-nél. Egyszeri dohai átszállás, 2,5-3 órás csatlakozás, ideális menetrend. Itt is szingapúri megállással kell számolni. Az Emirates járatára 272 000 Ft-tól lehet foglalni, az átszállás Dubaiban van. Ez esetben számolni kell egy dubai éjszakázással is, mert Dubaiba az esti órákban landol a gép és a csatlakozás másnap reggel indul. Mindegyik társaságra érdemes jó előre jegyet foglalni, mert népszerűségének köszönhetően hamar fogynak az olcsó jegyek.

2 átszálással

Ha bécsi indulás is szóba jöhet, akkor 1 átszállással ugyancsak a Qatar, a KLM és az Emirates járatait lehet igénybe venni. 285 000 Ft-tól repülhetünk KLM-mel, de számoljunk a szingapúri megállással az átszállás mellett. Emirates jegyei nagyjából 320 000 Ft-tól indulnak, míg 324 000 Ft-tól van repülőjegy dohai átszállással (szingapúri tankolással számolni kell), jó csatlakozással. (Előfordulhat olyan, hogy bécsi indulással és budapesti érkezéssel olcsóbb a jegy, vagy fordítva. Mindig nézzük meg ezt is, ha szóba jöhet egy ilyen variáció.)

Ha az ár számít és a plusz éjszakázás és/ vagy a hosszú transzferidő nem, akkor 2 átszállással még olcsóbbra jön ki a repülőjegyünk. Ilyen esetben a Britsih Airways londoni és dohai átszállásokkal kínál 237 400 Ft-ért jegyet. Ez esetben 26 óra 35 perces utazási idővel számoljunk.

Az Emirates 2015. júniustól naponta közlekedő járatot indít Dubajból Balira. A naponta közlekedő, menetrend szerinti Dubaj-Bali útvonalon egy Boeing 777-300ER, kétosztályos repülőgép szállítja majd az utasokat.

Az Emirates Boeing 777-300ER járata

Az Emirates naponta közlekedő EK398-as járata reggel 8:30 órakor* indul majd a dubaji repülőtérről, és a Bali Denpasar Nemzetközi Repülőtéren fog leszállni este 21:40 órakor*. Visszafelé az EK399-es járat 00:05-kor* száll fel Bali szigetéről és másnap reggel 5:00 órakor* érkezik meg a Dubaji Nemzetközi repülőtérre. Érdemes megfontolni, főleg, ha kicsit hosszabb idő áll rendelkezésünkre, hogy Jakartába, a fővárosba érkezünk és Bali felé haladva Jáva szigetével is ismerkedünk kicsit. Így nemcsak Baliról, de Indonéziáról kapunk képet.

"Ha valaki azt a megoldást választja, hogy Jakartába érkezik, és felfedezi Jávát, majd belső repülőjárattal érkezik Balira, akkor 40 000 Rupia reptéri illetéket kell fizetni a check-in pultnál. Belső járatok közül érdemes az Airasia, vagy a LionAir légitársaságot választani. Sok desztinációt repül mindkét társaság, kedvező áron." (Szandra)

Repülőjegyek Balira - széles választék, biztonságos vásárlás, tanácsadás

Érkezés Balira

2015 óta már élvezni lehet Bali új nemzetközi repülőterének korszerűségét. Kellemes, hogy azért a modernséget vegyítették a Bali hagyományos kultúrájának jegyeivel. 

Szállásválasztás

Általános jellegzetességek

A szállodaválasztásban nyilván az első szempont az ár, ám Bali vonatkozásában is érvényes, hogy a szálláshely jellegéről is dönteni kell. Balin vannak nagyüzemi, mesterséges, biztonságos környezetben lévő hotelek változatos szolgáltatásokkal. Vannak kicsi, nagyon hangulatos butikhotelek fantáziadús kerti környezetben és elképesztően hangulatos belső építészeti megoldásokkal. Vannak hotelek, amelyek rizsföldek közegében lettek kialakítva, romantikát és egyben elszigeteltséget is kínálva. Bírjuk a zajt a mozgalmasság közelsége érdekében, vagy szálljunk meg olyan izolált helyen, ahonnan nem lehet kisétálva programozni? Fel van adva a lecke, amelynek terhét átvállalja az úti kritikus. Csak kérdezni kell és megfogalmazni a lényegesebb szempontokat.

A kettő, három, négy csillagos hotelkategóriákat nem érdemes európai viszonylatban értékelni, főleg az étkezés és szobák állapota tekintetében. A szobaméretek csaknem minden hotelben rendben vannak. Léteznek nagyon hangulatos olcsó szálláshelyek, de ilyen-olyan kényelmetlenségeket jellemzően be kell vállalni. Feltételezhető, hogy a szállodák kialakításánál sok helyen abból indultak ki, hogy a vendégek kevésbé fogják kultiválni a tengerparti strandot, és ezért hangsúlyt fektettek a medencék szép és tágas kialakítására. Van olyan luxushotel (The Laguna), ahol a tengeri feeling kedvéért homokos a medence környezete is.

Sok 5 csillagos szállodában többségben vannak az orosz és az ausztrál utazók. Az utóbbiak Sydneyből közvetlen járattal kb. 6 óra alatt ide tudnak repülni. Európaiak gyakran panaszkodnak az oroszok étkezési kulturálatlanságára, ellenszenves kivagyiságára, zajosságára, a sörvedlő ausztrálokra és a bunkó kínaiakra. Érdemes előre tájékozódni, hogy a kiválasztott szálloda parti szakaszán adott hónapban milyen mértékben korlátozza a fürdést az apály-dagály helyzet. Dagálykor lehet fürödni. Pontos, megbízható választ nem lehet adni, csak nagyon hozzávetőlegeset. A legtöbb szálloda, meg az utazási irodák zöme nem biztos, hogy érdekeltek a teljesen őszinte tanácsadásban. Marad az úti kritikus...

Területi szempontok

Nusa Dua

Itt csak 5 csillagos, vagy még magasabb kategóriájú hotelek vannak. Ezért is nevezik egyes írásokban Bali "luxus turistás sarkának". Ez egy kizárólagosan turistás-hoteles övezet, amely teljesen el van szigetelve a külvilágtól és semmi köze nincs az igazi Balihoz. A biztonsági helyzet tökéletes, mert mindenhol mindent ellenőriznek, kamerával pásztáznak. Nem minden tekintetben rokonszenves ez, de sok utazó így érzi magát biztonságban. Romantikusnak nem nevezhető, ugyanakkor a szervezettségnek, a szolgáltatások nagyobb választékának vannak előnyei. A Nusa Dua-i hotelvendégek gyakran örömmel húzódnak vissza a zárt, védett övezetbe egy-egy Kuta-i kiruccanást követően. Az utcák tisztaságára vigyáznak, gusztusos a hely, és egyben mesterséges is.

Az utazók számára jó bevásárlási lehetőségek vannak. A legismertebb a Bali-Collection-Center bevásárlóközpont, amelyben sok üzlet és étterem (népszerű a Mai Mai) található. Nagyon turistás ez a bevásárlóközpont és az árfekvés a legdrágább Balin. Jellemző, hogy az apály és a dagály váltakozásai miatt a nappali órák közel felében nem lehet a tengerbe menni fürödni. Igazodni kell a természethez és ehhez az utazóknak nincs mindig türelme. Kéretik erre lélekben kellően felkészülni! A szállodák előtti strandszakaszokat rendszeresen takarítják, tisztítják (szemét, növényi hulladék, moszat stb.), azaz itt tisztább a part, mint sok más helyen, Balin. Amúgy a nyaraló övezet steril világából röpke időre is ki lehet szakadni, mivel van a közelben egy kis falucska, ahol lehet vásárolgatni, vacsorázni. A repülőtér - a forgalom függvényében - kb. 30 perc. A nagyobb városok ugyancsak kb. félórára vannak járművel. Kuta taxival 35 percre van.

Tanjung Benoa

A strandok egy része elég szemetes. Az apály-dagály váltakozások miatt a fürdések időzítése komplikált. Talán nem érdemes hotelt foglalni ebbe a térségbe azoknak, akik Balitól elsősorban zavartalan tengeri fürdőzéses nyaralást várnak el. A strandok egy része elég nyüzsgős, zajos a vízi sportok miatt. Jó hosszan lehet a parti homokon sétálgatni, kocogni, futni. Kuta kb. 45 kilométerre van (kb. 10 euró).

Sanur

Itt sokféle szállás közül lehet válogatni 3-tól az 5 csillagosig, de Sanurt csak abban az esetben ajánljuk, ha Nusa Dua-n, vagy Benoa-n már nincs lefoglalható szálláshely. Nem túl szép a tengerpartja, a motorizált vízi sportok miatt a tenger sem tiszta és zajos. Sok szállodának nincs közvetlen tengerpartja, Sanur "szabadstrandjain" pedig több a helyi fürdőző, mint a turista, főként vasárnap, amikor családostul kivonulnak. A denpasariak is ide járnak strandolni. Sokak szerint kellemesebb, nyugisabb hely, mint Kuta és Legian. Több mint 15 kilométeres a Sanur-öböl. Nem annyira luxus szint, mint Nusa Dua, de nagy hotelválasztékot nyújt, ráadásul több árkategóriában is.

Sanurban más típusú emberek nyaralnak, mint Kután. Sok a gyermekes család, a nyugalomra vágyó utazók. Szép villák is láthatók, ahol állandó jelleggel ide települő európaiak élnek, azaz nem lehet kellemetlen a hely. A település sétánya is nyugalmat sugároz. A tenger itt szelídebb és megfelelőbb kisgyerekeknek. Az aktív pihenésre vágyó, de konszolidáltabb nyaralók mindenféle vízi sportokat űzhetnek itt kedvükre. Egy hosszú központi utcája van, tenger felőli oldalán vannak a szállodák, a másik oldalon éttermek. Sanurnak nincsenek diszkói, ezért 10 után már nincs "élet", de vannak kellemes kis vendéglői, több helyen élő zenével. Sok balinéz zenész Sanurban lakik.
Nincs túl messze a repülőtér, és egyórányi távolságra van a közkedvelt Ubud.

Jimbaran

Itt találhatók a legnagyobb és legdrágább szállodaláncok szállodái, pl. Ritz Carlton, Intercontinental, Four Seasons. Jimbarant abban az esetben ajánlja az úti kritikus, ha az utazó inkább a szálloda luxus szolgáltatásait szeretné igénybe venni, nem az utcai éttermeket, üzleteket. De megfelelő kiindulópont napközbeni kirándulásokhoz is. Szép, hosszú, széles strandja van. Az esti, éjszakai élet színtere kizárólag a település főutcája. Járdája alig használhatóan rossz állapotban van, tehát az úttesten közlekedik a nép. Hangulatos a hely, és az utcai mozgóbüfések állítólag mennyei nyárson sülteket árulnak.

Igazi, romantikus vacsorát költhetünk el Jimbaran Bay éttermeinek homoksávján. Az asztalok kb.2 m-re a víztől, gyertyafényben, a fehér homokban vannak. Tengeri halakat, egyéb élőlényeket kedvelőknek kifejezetten ajánlott! A repülőtér 15-20 percre van autóval.

Kuta

Igazi turistás hely, Nusa Dua-val ellentétben inkább hátizsákosoknak, bulizósabbaknak, lezserebbeknek érdemes itteni hotelben megszállni. Jellemző a zaj, a kosz, a harsogó zene, a szerencsétlen kóbor kutyák. Viszont: hatalmas a választék éttermekből, bárokból bulihelyekből, jók a más turistákkal való ismerkedési lehetőségek, sok van a bóvlisabb dolgokat árusító boltokból. Van sok pénzváltó és internet kávézó. Nem egy nyugis hely. Rengeteg ausztrál fiatal időzik itt, Bali az "ausztrálok Mallorcája". Ennél van kellemetlenebb elnevezése is Kutának, egy útikönyv szerint egy "turizmusfekély".

Központja a szörfözés szerelmeseinek is (főként ausztrálok járnak "át" szörfözni). A tenger inkább szörfözésre alkalmas, mint úszkálásra a nagy hullámok miatt. A tengerpart itt kifejezetten sötét, fekete vulkanikus eredetű homokos, viszont gyönyörűek a színek a naplementekor. Az egykori halászfalu mára összeépült északon Seminyakkal, délen pedig Tubannal.

Két központi része is van Jalan Legian (Legian út), tele üzletekkel, éttermekkel, szállodákkal és Jalan Raya Kartika (Kartika út) ennek tengerpart felőli oldalán sorakoznak a nagy szállodák, a másik oldalon itt is éttermek, üzletek vannak. A vízi park - Waterbom - és Kuta legnagyobb bevásárlóközpontja (Centro Mall) is ezen az úton van. Az úti kritikus abban esetben ajánlja Kutát, ha valaki nyüzsgésre vágyik, itt az élet nem áll meg, sem napközben, sem éjjel. Jó Kuta annak, aki szeret vásárolgatni, nézelődni, bulizni, szörfözni és nem annyira ragaszkodik a tengeri fürdőzéshez.

Legian

Nagyon hasonló Kutához, azaz zajos, hektikus, izgága. Kicsi utcái lepukkantak, az egész hely nem igazán érdekes és kelleme ahhoz, hogy az ember itteni hotelt válasszon.

Ubud

Merésznek tűnik, pedig értelmes, cool döntés Balin a teljes ottani tartózkodás idejét Ubud-i szállodában tölteni. Bármennyire is erősen turistás Ubud, de mégis Bali szebb és hitelesebb képét mutatja, mint sok tengerparti település. Itt nem kell mérgelődni a tengerpart, meg az apályok miatti csalódás miatt, mert Ubud-ban való hosszabb időzés arra inspirálja az utazót, hogy inkább Bali lényegét ragadja meg, tapasztalja meg. Ubud és környéke tele van olyan kisebb hotelekkel, amelyek építészeti és elhelyezkedési szempontból valóságos remekművek. Sok hotelt a rizsföldek közepén építettek fel. Különleges élmény ilyen helyen lakni. Persze nem mindenkinek való.

Ubud és környéke tele van kulturális látnivalókkal, kézműves boltok és műhelyek sokaságával, természeti szépségekkel, meghatóan gyönyörű, teraszos rizsföldekkel. Pompás kis kirándulásokat lehet tenni a hotelből kiindulva gyalog, kerékpárral. Sokan a tengerparti nyaralás után Ubudba is eltöltenek néhány napot, és többnyire sajnálják, hogy nem tették ide az állandó bázist a sziget felfedezéséhez. Ubud egy élénk, vidám, felszabadult légkörű kisváros. Tele van 20 és 30 év közötti hátizsákos, lezser fiatallal. Ők nem hasonlóak a Kutát kultiváló fiatalokhoz, inkább igényesebb, Bali kultúrája iránt nagyobb nyitottsággal forduló emberek. Nagyon kellemes, rokonszenves Ubudban a turista népség és persze vannak ezzel a hangulattal szívesen azonosuló, idősebb generációk is.

Napközben Ubud megváltozik, mert a tengerparti nyaralók ide jönnek csoportosan, vagy egyéni alapon turistáskodni. Ők kommerszebb formában ismerkednek Ubuddal, mint azok, akik itteni szállodában is laknak. Esténként Ubud, megszabadulva a nappali turistáktól, csodás hangulatú hellyé változik. Sok nászutas ragaszkodik Ubud-i szállodához, egyszerűen azért, mert így sokkal romantikusabb Bali-élményhez jutnak. Javasoljuk a tengerparti nyaralást összekötni pár nap Ubud -dal, ha lehet, Ubudot az elejére időzítsük. Pl. 2 éj Ubud + 7, vagy 12 éj tengerpart.

"Szállás minden réteg számára akad: a több hektáros spa resortok diszkrétebben olvadnak a környezetbe, mint Kután. Az olcsóbb, kisebb guest house-ok is medencével csábítják a vendégeket, és a családi vállalkozásként üzemeltetett hálótermes megoldások is elérhetőek. (Elizabeth Gilbert az utazása során 8-9 évvel ezelőtt a Monkey Forest utcán – ami a fő utcaként is felfogható – 10 dollárnál kevesebbet fizetett egy szállodában jó kilátású szobáért reggelivel és friss gyümölcsökkel. Ma már ezen az utcán és környékén ennyiért nincs szállás. A jó szállodában legalább 50 dollár egy éjszaka, 20-25 dollár körül van egy szoba a nem túl elegáns és felszerelt helyeken, és a hátiszákos helyek sem túl pénztárcakímélőek a 15 dollárral." forrás

Ajánlott szállodák (2024)

The Royal Purnama 5 cs.

 • Nusa Dua:
 • Benoa:
  • Bali Hyatt Sanur 5*+
 • Jimbaran:
 • Kuta:
 • Legian:
 • Ubud:
  • Kamandalu Ubud
  • Ubud Villages Resort

Bali egyik legszebb szállodája: a Como Shambala Estate (Ajánlott link)

A világ egyik legszebb hotelje, az Alila Villas Soori (Ajánlott link)

"Természetesen a szigetnek vannak turista központúbb és tradicionálisabb autentikusabb részei. Kuta és környéke a tömegturisták paradicsoma, míg a mellette elterülő Seminyak egyedi villáival inkább a tehetősebb kikapcsolódni vágyó vendégekre számít. A reptér közeli Tubán a családosokat célozta meg, míg Jimbaran Bay-en, a legdrágább üdülőhelyen szinte csak luxus szállodákkal találkozunk. Sanur, paradox módon, ahol az egész szigeti turizmus elkezdődött, megtartotta tradicionális falusi jellegét és elsősorban a művészetkedvelőkre, valamint a családokra számít. A déli csücskön fekvő Nusa Dua és Benoa szintén drágább környék, de a szállodák példaértékűen olvadnak bele a falusi környezetbe.

A szállodaválasztásnál általában igyekszem helyi tulajdonú, az ország építészetével harmonizáló szálláshelyet találni. Ezúttal mivel kisgyerekkel utaztunk, egyéb szempontokat is figyelembe kellett vennünk. Egyértelműen Sanur és Nusa Dua jöhetett szóba, ahol a gyerekbarát környezet mellett lehetőség van a helyiekkel való kapcsolatteremtésre. Bár a szállodák többsége gyerekbarát, aki már szállt meg olyan helyen, ahol gyerek klub vagy ovi is van, tudja, hogy ennek nincs alternatívája. Jó a gyereknek és jó a szülőknek. Persze, hogy volt lelkiismeret furdalásunk. Szegény gyerek semmit nem lát az országból. De a saját kárunkon megtanultuk. A kifejezetten gyerek programokon kívül, mint az állatkert, vagy egy kis turista buszozás, esti hajózás, egy ötévesnek bármi más kínszenvedés. A helyieknek különösen jó érzéke van a gyerekekhez. Pironkodtunk, de fiam szinte nyitotta és zárta a klubbot. (2011)" forrás

Szállások összehasolnlítása ezen a linken könnyű és praktikus.

Vízum

Magyar állampolgárok turisztikai céllal, 30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodással vízummentesen léphetnek Indonézia területére.

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézési igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

 • Telefonszám: 06-1-429-9908
 • E-mail: vizum@vista.hu
 • Ügyintézési díj: 5.900 HUF / vízum / fő
 • Vízumdíj (1x, 60 napos): 50 USD (+bankszámla kivonat)
 • Átfutási idő: 5-7 munkanap

fotó by Hegedűs Ágnes

Elutazás

A hazautazás napján szobát a legtöbb hotelben legkésőbb délkor el kell hagyni. Ha a repülő indulása késő délután, este van, akkor van mód a hotel csomagmegőrzőjében tároltatni a bőröndöket. Lehet úgynevezett late check-out-ot (késői kiköltözés) kérni, de ezért a recepció által megállapított plusz pénzt kell fizetni. Tanácsos az elutazás előtt néhány nappal foglalkozni a repülőtéri transzfer megszervezésével, elintézésével.

Nem árt még a szállodában lemérni a bőröndök súlyát, mert 20 kiló a turista osztályon a maximális súlyhatár. Általában egy-két kiló többletet tolerálják, meg az együtt utazók esetén összeadhatják a súlyt (azaz két fő esetén a két bőrönd összsúlya számíthat.) Ha számottevő túlsúlyt állapítanak meg, akkor bizony kilónként 30-40 USD-t is kifizettethetnek. A különböző légitársaságoknak erre nézve lehet eltérő gyakorlata.
2015 február 9-ig a repülőtéren ún. kilépési adót (departure tax) kellett fizetni. Ezt most már a légitársaságok többsége beépíti a repjegy árába. Ha még sincs benne az árban, akkor fejenként 200 ezer rúpiát kell fizetni a PSC (Passenger Service Charge) feliratú pultnál.

Az útlevél ellenőrzésnél kötelező leadni az érkezéskor kitöltött kiutazási kártyát (Departure card). Ha elvesztettük, akkor még az útlevél ellenőrző ponthoz jutás előtt ki kell tölteni újat/újakat.

Fotóegyveleg

fotó by Hegedűs Ágnes

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes