hirdetes


útikritikák


Ubud

Ubud dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Közlekedés | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Kellemetlenségek | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Besakih templom - István fotója

Ubud dióhéjban

Lakosság (2023-ban): közel 30,000

 • Ubud egy városka Bali sziget közepén. Egyfajta kulturális, képzőművészeti központnak számít Balin. Aki Balit meglátogatja, annak kötelező ide ellátogatni.
 • A tengerparti nyaralóhelyekről átlagban 2 óra alatt lehet eljutni Ubudba, függően az aktuális közlekedési helyzettől.
 • A tengerszint felett kb. 200 méterrel fekszik, így éghajlata kissé szellősebb, enyhébb, mint a partvidéki területeké.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A legszuperebb hely Bali szigetén! (sokak szerint), laza, tarka, rokonszenves, igazibb Bali
 2. Az esték és a kora délelőttök, amikor nincsenek itt a kiránduló látogatók, csak az itt alvó turisták
 3. Rengeteg jó kajálda van
 4. A környező rizsföldek (Tegalang)
 5. A kereskedők nem annyira nyomulósak, mint a tengerpartokon
 6. Sok kulturális programlehetőség (pl. Agung Rai Museum of Art), táncelőadások (pl. a Kecak Fire&Trance Dance)
 7. A Gunung Lebah Temple
 8. A Monkey Forest majom-mentesebb részei, avagy kicsit arrébb a Sangeh Monkey Forest-et, sokkal nyugisabb, nincs akkora tömeg, gyönyörű, és ott nagyon kis barátságosak, lehet venni mogyorót, amivel etetheted őket. Konkrétan rádugrálnak, de végig kísér egy ottani dolgozó, aki ha már szemtelen lenne a majom, letessékeli rólad
 9. A piac

Nem tetszett

 1. A motorkerékpárok zaja és bűze
 2. Napközben a parti nyaraló övezetekből ide özönlő turista csordák
 3. Egyre inkább elüzletiesedik, folyamatosan veszít a korábbi bájosságából
 4. A pofátlan, tolvaj, vicsorgó majmok (kicsit féltem tőlük) - Engem kiraboltak a motoron amikor a Majomerdő melletti keskeny útszakaszon haladtam. Simán felugrottak, vittek amit tudtak. Egyik barátnőmnek a fejébe harapott egy amikor fotózkodni akartak. Én nem szeretek odajárni.

 5. Este a szúnyogok
 6. Bulizósoknak nem való a hely
 7. A járdák hiánya
 8. Egyre drágábbak a szálláshelyek
 9. Nagyon sok a turista
 10. Fárasztó a simlis taxisokkal való alkudozás

Vélemények

A rövid távolságokon is hosszú autózás már meg sem lepett. A nem nagy sziget déli részén elterülő Denpasari repülőtérről a jakartai taxi-tarifa duplájáért (350.000 Rupi) vittek el a huszonvalahány km-re levő Ubudba, ahol szállást foglaltunk.

A tengerparti falvakba, beachekre nem akartunk menni (sok helyütt nem szép a part, és úszni is veszélyes), ezért gondoltunk a sziget kulturális fővárosára azok helyett.

Itt is, mint sok helyen az országban, a hotel külsőre nem látszott valami bizalomkeltőnek, de bezzeg odabenn: önálló bungalóban kaptunk helyet, tágas szoba, gardrób, fürdőszoba, kinti konyha, nagy hall, terasz, és 15 m-re a medence.

Mivel otthonról ottani magyar szálon, ajánlással megszerveztük egy privát autóssal a 6 napos Bali kirándulásainkat, meg- nyugodtunk, hogy majd jelentkezik az illető, és megyünk. De nem így történt. A reptéri transzfert még elrendezte egy haverjával, de utána magunkra maradtunk.
J

obb híján másnap elindultunk gyalog legalább a várost felfedezni. A Puri Saren palota, a Pura Saraswati templom, a nyüzsgő fő- utca, a Jalan Raya jöttek elsőre, kávézással, az utcára néző bárszékeken ülve ebéddel, (itt volt sör is!) majd délután a profi módon megépített, gyönyörű Monkey Forest park. (2022) forrás


5 napot töltöttünk Ubudban. A szálláson béreltünk nevetséges áron (2300 ft/24 óra) robogót, és azza fedeztük fel a környéket.

A közlekedésük - finoman szólva is - kaotikus, de mi imádtuk. Se lámpák, se szabályok, se tábáak, mégis mindenki halad a dolgára és figyel a másikra. Az előzést, az élesebb kanyarokban a fordulást dudálással jelzik.

A rizsteraszokat vétek kihagyni (érdemes hátsó utakon megközelíteni a főút helyett, mert lenyügöző a panoráma). Több is van egymás mellett, mi a kevésbé turistás, nyugis, olcsó helyeket kedveljük.

Aki szeretné összekötni a lazulást és a panorámát, az szánjon egy napot az Alas Harum meglátogatására, kb. 1000 Ft a belépő (ez is vicc kategória), amiért lehet használni a medencéket, dj zenel délután és körbe lehet sétálni a teljes komplexumot (hinták, fonott kosarak, mesébe illő növények és szobrok lépten-nyomon). Kényelmes napozóágyat minimum fogyasztásért (23000 ft-tóol) cserébe kapsz, de enélkül is zseniális a feeling.

Nekunk a Banyumala-vízesés volt a másik kedvencünk. Érdemes a robogóra pulóvert vinni, mert fent a hegyekben hűvösebb lehet. A vízeséshez a főutról egy rosszabb minőségű út vezet le, de totál vállalható és a vízeséshez is biztonságos lépcsőkön vezet az út. A vízeses alatt lehet fürödni, fotózkodni, szintén kihagyhatatlan élmény. (2024)


"Ubudot szeretem a legjobban, még akkor is, ha nincsen tengerpartja. A hely hangulata ütősen lüktet az ereimben ahogy közeledek hozzá a motoron. Annyira szeretek itt lenni!

Kávézók, piac, az emberek, a füstölő illat, az apró ceremóniák sokkal aktívabban vannak itt jelen, mint bárhol máshol a szigeten. Vagy csak én engedem őket közelebb magamhoz itt.

A rizsföldek véget nem érő látványa pazar, nagyon szeretem, hogy ha egy kávézó végében foglalok helyet, hiszen akkor is ez a látvány fogad. A város közepén megelevenedik a saját mozivásznom, és csak nézem. Akár órákig is. Ubud inspiráló hely. (2016)" forrás

"Ubudot szokás Bali kulturális fővárosának nevezni. Fantasztikus hely éjjel-nappal, a piacok, az alkudozás, az őrült "monkey forest", ami tele van kis virgonc majmokkal, akik kegyetlenül lenyúlják a turisták kalapját, napszemcsijét, telefonját, de közben szuper cukik, a gyönyörű templomok, a csodás éttermek és kávézók mind a kedvenceim közé tartoznak. Szintén ajánlom, hogy nézz meg egy "kecak"-ot, ez a helyi tradicionális tűz-tánc show, óriási élmény. (2016)" forrás


"Ubud csodálatos. Nagyon zöld, tele mindenhol csodálatos hindu templomokkal és oltárokkal, pici banánlevélen tálalt áldozatokkal, ami általában pár szem rizsből, kókuszdarabkákból és virágokból áll. Minden reggel kis ceremónia keretében teszik ki ezeket az isteneknek, de ha tehetősebbek, akkor akár naponta kétszer is áldozhatnak.

Hogy mit lehet Ubudban csinálni? Csodálni az épületeket, balinéz táncelőadásra menni, megnézni a rizsföldeket, templomokat, vásárolni, illetve van egy majomerdőnek nevezett hely, ami egy újabb templom, tele kis zsivány majmokkal akik kiveszik az ember kezéből a telefonját, ha nem vigyáz. Mivel majmokban már volt részem Jáván, ide nem fizettem be, de részt vettem egy jó kis biciklitúrán a hegyekbe, ahol lényegében csak lefelé kellett gurulni a gyönyörű rizsföldek mellett. (2017)" forrás


"Ubud számomra egyáltalán nem volt vonzó. Túl sok, túl nyüzsgő, a turisták által túl felkapott." (e.m., 2017)


,, Ubud kihagyhatatlan és vétek lett volna egy napnál rövidebb időre meglátogatni. Minden szempontból jó választás volt főhadiszállásnak. Kisváros, gyalog bejárható és Bali bármely nevezetessége 1-2 órára van innen robogóval. Egyetlen hátránya talán, hogy nincs tengerpartja, de őszintén szólva Balin nem voltunk elájulva a tengerparttól. Szemetesek, zsúfoltak és rosszak a víz alatti látási viszonyok. Amednél állítólag vannak jó búvárkodó és sznorkell helyek, Kutaban pedig tanulóhullámok kezdő szörfösöknek, de mivel megyünk tovább a Gili szigetekre ahol mindez elérhető lesz, sőt szinte más dolgunk sem lesz, csak ez, így Balit más oldaláról akartuk megismerni.

Ubud Unesco világörökségnek nyilvánított rizsföldek között fekszik és a sziget vallása és művészete itt van leginkább jelen. Mit is jelent ez? Balin a lakosság 90%-a hindu, ellentétben a nagy indonéz átlaggal, ami 90% muszlimot mutat és csak 10% hindut. A két valláshoz gyökeresen más szokások és rítusok kapcsolódnak. Emiatt lehet Balinak ez az egyedi varázsa a többi 15000 (igen tizenötezer) másik indonéz szigethez képest.

Az utcák tele vannak az isteneknek készített apró napi felajánlásokkal, benne frissen vágott virágokkal, templomokkal, imádkozó, csodálatos sarongba öltözött nőkkel...és az egyenletnek még nincs vége. Az 1 négyzetméterre eső cuki, kókuszolajjal főző, banánlevélen tálaló mini warungok (családi kajáldák) és vegán éttermek száma itt a legmagasabb a szigeten, megspékelve mindez jó pár jóga stúdióval. Mindezt négyzetre emeli az a sok-sok kreatív üzlet ami a városban és környékén található. Fafaragók, kőfaragók, festők, asztalosok, bútorboltok...a vérükben van a kreativitás.

Elveszni a rizsföldek között: Érkezésünk után 5 nappal, új járgányunkkal legelőször a környékbeli rizsföldekre mentünk. Tegalalang rizsterasz...az az igazi képeslapra illős, picit turistás, de kárpótolt a látvány. Be lehetett menni a teraszokra, úgyhogy be is másztunk.  (2016)" forrás

Odajutás

I'm Ari Bali Driver available for pick u up from airport bali to your hotel in Ubud USD $30/car( maksimum 4people+luggage)
Messenger me please or you can contact me on WhatsApp +6282145009563

Közlekedés

Kicsi város, nincs szükség tömegközlekedése, minden gyalogtávolságra van. Taxisok azért vannak, és vadul próbálják becserkészni az utasokat.

j. s. fotója

Szállás

A családi szállàsok tisztâbbak, jobban odafigyelnek mindenre. A hàzinèni ès bácsi, gyerekek tartnak fenn. Nagyon jó tapasztalataim vannak. Hotelek, szemèlyzet àltal kezelt helyek, nem annyira tiszták. Sajnos a covid miatt, nagyon sokàig be voltak zàrva ezek a helyek. Szellôztetés és légkondi nélkül. Ezér konkrétan szétrothadt minden. Van, hogy az àgynemũ is…
Kicserélve nem lett, kifestve nem lett. A fürdôk tutti penszészesek.
Ubudban, a Cinta grill and inn-t ajànlom, jó helyen is van. (2023)

Ajánlott hotelek (2024):

4 csillagos: Alaya Resort Ubud , Bucu View Resort

 • 5 csillagos: Maya Ubud Resort & Spa Bali , Tejaprana Bisma ,

Alila Ubud

"Az Ubud Hanging Gardens egy boutique hotel Ubudban. A 38 luxus villát Gordon Shaw építész tervezte, mindegyik villához saját medence tartozik, ahonnan látható a völgy másik oldalán a Pura Penataran Dalem Segara templom, a fantasztikus kertek és rizsteraszok. Az üdülő szolgáltatásainak könnyebb eléréséhez saját sikló szállítja a vendégeket. A kétszintes végtelen medence formája a környező dombok íveit idézi." forrás

És még valami az Ubud Hanging Gardensről

Étkezés

"A központi piacon (alias Art Market) gyorsan vettünk néhány ajándékot. Az elsőként mondott ár kevesebb, mint az ötödéért lehet megvenni a portékákat, így az alkudozás erősen ajánlott. Az ázsiai alkudozásról inkább egy másik bejegyzésben írunk majd. A piac mellett található az Ubud Palota és a Puri Saren Agung templom. Nagyon gyönyörű. A palota alatt több, igen finom ízléssel berendezett faházat kell érteni. Még a kisebb falukban is legalább három hindu templom található Baliban, így Ubud esetén sejthető, hogy kitettek magukért. Az ebédet a "Dirty Duck" nevű étteremben fogyasztottuk el, szintén a szingapúri háziorvosunk ajánlására. A rizsföldek előtt található ez a gyönyörűen berendezett, igaz, kicsit drága étterem. Különálló házrészekből áll, lélegzetelállító. A Lonely Planet útikönyvben nem szerepel, de mindenkinek tudjuk ajánlani." forrás

"A 9 Warung egy vegetáriánus, önkiszolgáló étterem. Egy igazi művész által létrehozott hely, ahol az elfogyasztott adagok után fizetsz, csakis annyit, amennyit megettél. Egy szedőkanálnyi étel kb. 3000 IDR-be (60 Ft) kerül. Miután elfogyasztod az ételt, te magad mosogatod el a poharadat, tányérodat, és az árát becsületkassza alapon az asztalon levő befőttes üvegbe teszed.

A 9 Warung nemcsak a fantasztikus ételek miatt különleges, hanem a tulajdonos (Tony) filozófiája és a hely kellemes hangulata miatt is jó itt lenni. Tony egy szereteten és bizalmon alapuló helyet hozott létre. Te magad is adományozhatsz 30 000 rúpiás (600 Ft) kupont, amelyből minden nap hármat kitesznek a falra, hogy azok az emberek, akiknek aznap épp nincs pénzük ételre, felhasználhassák és jól lakhassanak. Ebben az esetben ők ezt a kupont teszik bele az üvegbe fizetségként. Szerintem ez fantasztikus kezdeményezés." forrás


"Balin "kopi"-nak nevezik a kávét, és a balinéz kopi nagyon híres az egész dél-kelet ázsiai régióban. Akármelyik városban is jársz, kihagyhatatlan!! Messze a kedvenc kávézóim Ubudban: Kopi Desa. (2016)" forrás


,, Sweet Orange Warung (Subak Juwuk Manis, Ubud; www.sweetorangewarung.com) az utánozhatatlan hangulatáért a rizsföldek között, világbajnok juice-ai és indonéz konyhája miatt. Egy helyi házaspár csinálja. A tipikus példája annak, ha valaki szívvel lélekkel csinál valamit az csak nyerő lehet. Napokat, hosszú órákat voltunk ott. Volt, hogy könyvvel vonultunk oda, volt, hogy a nélkül és élveztük a jelent. Beültünk a babzsákba, arccal a rizsföldeknek...élveztük a jelent. Egyszerűen tökéletes hely.
Ubudnak a vallási és művészeti értékén felül van még egy olyan előnye is, a rizsföldek között fekszik, így nem nehéz, de igazán jót nem is könnyű olyan helyet találni aminek a székei és asztalai a rizsföldekre néznek vagy épp az egész hely a rizsföldek között van és még olcsó is és finom is. Nahát a Sweet Orange ilyen hely. Talán 7-szor voltunk ott, volt hogy naponta kétszer. (2016)" forrás

Starbucks - aji fotója

Vásárlás

"A híres ubudi piacon megtanultuk, hogy rendkívül pofátlanul kell alkudozni, mert máskülönben 3-4-szeres áron tukmálnak ránk dolgokat. Nem vásároltunk sok mindent, csak egy-egy sarongot, amire a temple látogatások miatt feltétlenül szükségünk volt, ugyanis fedetlen lábbal oda semelyik temple-be nem szabad belépni. Bár az eredeti ár kevesebb, mint felét fizettük a sarongokért, még így is jócskán áron felül vettük őket. Legközelebb okosabbak leszünk." forrás

m. f. fotója


,, A pénzváltókkal vigyázni kell, mert hajlamosak átvágni az embert. Nos ezt tegnap mi is megtapasztaltuk, szerencsére résen voltunk, ezért nem tudtak minket becsapni.
Ubudban a Pengosekan és Nyuh Kuning utca sarkán lévő kis bódénál /pénzváltónál szerettünk volna 100 dollárt beváltani, a koma 200 000 IDR- es kupacokba le is számolt 1.5 M IDR-t majd kért tőlünk 23000-t, mert a váltás 1 477 000 lett volna.
Odaadtuk azt is majd összefogta a kupacokat, átadta és mondta, hogy akkor meg is vagyunk.
Mi is megszámoltuk ott előtte és csak 1.3 M volt, amíg összefogta valahogy 200 ezer eltűnt...
Mondtuk, hogy ez igy nem lesz jó. Számolja át ő is. Számolgatta, de persze nem jött ki a matek. Ezért idegesen visszaadta a 100 dollárost és mondta, hogy most neki mennie kell, keressünk másik váltót. 🤣
Mondtuk, hogy OK és eljöttünk, aztán rögtön eszünkbe jutott, hogy még 23000 IDR-t is odaadtunk a fickónak ezért utánaléptünk, hogy azt is jó lenne ha visszaszolgáltatná.
Szerencsére nem ellenkezett, rögtön visszaadta, így anyagi veszteség nélkül megúsztuk a kalandot.
Szóval csak azt tudjuk mi is tanácsolni, hogy mindenki vigyázzon és a nagyobb pénzváltókat használja. Illetve kerülje ezt a váltóhelyet. (béem, 2022)

Szórakozás

"A Paradiso a világ első bio vegetáriánus és vegán mozija. Napi két filmvetítés közül válogathatsz, a legfrissebben elérhető mozifilmek közül. A vetítés alatt kényelmes fotelekben ülsz, mialatt egészséges ételeket fogyasztasz.

Úgy működik, hogy a megváltott jegyed értékét (50.000 IDR, kb. 1000 Ft) teljes összegben lefogyaszthatod a film nézése közben. Egy hosszú városnéző nap után jól esik beülni egy szuper filmre és a vacsoráról sem kell gondoskodni.

Elhelyezkedése kényelmes, abszolút központi, a Down To Earth Café szomszédságában, nagyon közel a Jalan Hanoman utcához. (2016)" forrás

c.m. fotója

"Masszázsra és mindenféle kényeztetésre is rengeteg alkalom van, ki is próbáltam már kétszer a balinéz masszázst. Nekünk Európaiaknak (és a többi tehetősebb népségnek) ezért tetszik annyira Ázsia a csodálatos természet és kultúra mellett, mert itt mindaz, ami otthon drága, és az ember kétszer meggondolja, hogy ad-e rá ki pénzt, itt nagyon könnyen elérhető. Például a taxi mondjuk legyen maximum 50 ezer rupiah, ami olyan három euro, vagy az étel itt Balin olyan 40-70 ezer rupiah (3-5 euró), Jáván pedig ennek a fele volt. A 60 perces masszázs 70-80000, azaz 5 euró körüli. Mindenhol ezek a nagy számok, sok-sok nullával, és közben nagyon kevés az értéke. Itt az európai középréteg megengedhet magának minden nap jó pár kényeztető kis luxust, amit talán otthon kevésbé. (2017)" forrás

Kellemetlenségek

A legnagyobb kellemetlenség Ubudban: a sok motoros. Bűz és zaj ebben az amúgy idilli miliőben. Nehogy már tökéletes legyen az egész.

Látnivalók és programok

Monkey Forest

 

"Ubud egyik utcájának végén található a majmok erdeje nevű szent hely, ami arról híres, hogy rengeteg majom él itt. Ugrabugrálnak a templomok falain, a fákon és a turisták fején is, ha arra invitálják őket egy banánnal. Egy érdekes jelenségnek lettünk tanúi az erdő egyik, turisták elől eldugott szegletében. Ott üldögélt egy majom két kővel ügyködve. Az egyik kő teljesen sima felületű és gömbölyded volt, míg a másik rücskös. Úgy tűnt, hogy a kettő összedörgölésével vagy azt szeretné elérni, hogy A: a sima még simább legyen B: a göröngyös is olyan sima legyen, mint a sima. Teljességgel elmélyedt a munkálatokban és csak akkor riadt fel mikor egy társa megközelítette. Először mindkettőt, majd a rücsköset hátrahagyva kiderült, hogy a sima volt számára a fontosabb, s nagy ordítás közepette odébbállt. Több társánál is láttunk hasonló kezdeményezést, de ez az egyed volt a legelmélyültebb. Vajon őseink is ilyen, már-már infantilis, ismételgető mozgásokkal alakították ki a szerszámkészítés alapjait?" forrás


"Az ubudi Monkey Foreestben a majmok általában nyugodtak, de bizonyos szabályokat be kell tartani a közelükben: például nem szabad rájuk mosolyogni, mert a fogak látványát veszélyként illetve támadásként (vicsorgás) értelmezhetik. Ha ránk mászik, nem szabad kétségbeesni, meg kell várni, amíg magától lemegy, illetve ha kivesz valamit a kezünkből, táskánkból (az én zsebembe belekukkantott egy, és majdnem kivette a mobilom ), nem szabad agresszívan reagálni, mert nagy valószínűséggel úgyis magától eldobja, mihelyt rájön, hogy nem ehető dolgot szerzett. Nekem sikerült megharaptatnom magam az egyikkel, mégpedig egyszerűen úgy, hogy nyújtottam felé a kezem, de persze kaja nem volt nálam, ő pedig egyszerűen megfogta, és ráharapott. Megérdemeltem. Nem szakadt fel a bőr, és alig látszott valami, de azért a biztonság kedvéért elmentünk az elsősegély pontra megnézetni, mert azt olvastuk, hogy ebolát hordozhatnak, ezért bármi történik, fertőtleníteni kell az érintett testrészt. Az elsősegélynyújtó lány szerint minden majom be van oltva. Remélhetőleg ez nem csak a turisták megnyugtatására szolgáló szöveg volt." forrás

Tegallalang rizsterasz

a. m. fotója

,, Az egyik legismertebb rizsterasz az Ubudon található Tegallalang. A központból körübelül 15 perc taxival, közvetlen a főút mellett, ahol számos étterem és kávézó várja az ide látogatókat rizsteraszos kilátással. (2018)" forrás

Olvasmányos linkek

"Ubud a sziget közepén helyezkedik el, kb. 1-1,5 óra autóútra a fővárostól a (forgalom függvénye), holott az autóút kb. 25 km… A 30 000 fős kisváros a művésztelepeiről, a környező rizsteraszokról, Mick Jagger 1990-es hindu szertartást követő esküvőjéről és nem utolsósorban az Ízek, imák, szerelmek helyszíneként ismert. Az Ízek Imák Szerelmek írónője Elizabeth Gilbert itt találta meg a szerelmet és a két barátját is: az idős füvesembert Ketutot, és a fiatal gyógyító asszonyt Wayant. Több újságcikk tanúsága szerint a könyv és a film bemutatása után megnőtt Ubud népszerűsége, többek között sok magányos nyugati nő utazott Balira hogy megtalálja az igazi szerelmet. Ők valószínűleg nem értették a mondanivalót. Nem a hely a lényeg… A gyógyító hölgynek, akinek rendelője a város fő utcáján található, szinte el kellett menekülnie a turisták állandó zaklatása elől. (Egyébként a hollywoodi kasszasikerben kicsit zavarosak a helyszínek: főhősnő aki az életben - és a könyvben is - Ubudban volt a sziget közepén, a filmben a tengerparti bungalowja előtt meditál, egy tengerparti buliból hajt haza biciklivel amikor a későbbi szerelme elüti. Autóval az útviszonyok miatt kb. 1,5-2 óra lehet a tenger, biciklivel ez gondolom még több…" forrás

"Míg Kuta partiarcokkal és szörfösökkel, Sanur pedig családosokkal van tele, Ubud a hippitanya. Feltűnően sok átszellemült arcú, alternatív ékszereket viselő, kora harmincas, melltartómentes hölgy üldögélt a város kávézóiban. Minden tele van masszás szalonokkal, jógastúdiókkal, galériákkal, tradicionális tánc tanfolyamokkal. Az árult szuvenírek egészen magas színvonalúak, és bőven találni nem népies vonatkozású műtárgyat, festményt is, még olyan is volt köztük, ami nem csak jól nézett ki, hanem még azt is elképzelhetőnek tartottam volna, hogy a lakás falára kirakjam. A város igazából nem nagy, sőt ha jobban megnézzük, egészen kicsi. Négy-öt háztömbnyi csak és kizárólag nyugatiak által lakott belvárosból áll, ahol őslakost csak a pultok mögött látunk, és körülötte minden tele van nyugdíjasoknak árult villákkal." forrás


"A majomerdő is poén volt, Dóri mai kedvence. Mikor elkezdett a táskájában mandula után kutatni, egyből letámadták a majmok. :) Aztán adott a kezembe pár darabot, amit részben odaadtam, részben elvett a kezemből egy emberszabású, majd mikor látta, hogy nincsen már több nálam, elkezdett kutatni. Kiforgatta a zsebemet, de a legnagyobb poén az volt, mikor felemelte a felsőmet, hogy bekukkantson alá..." forrás


"Ez az a város, ahol viszonylag sok turista megszáll annak ellenére, hogy nem a tengerparton van. Sok jó szállodája és masszázsközpontja van. Ezen kívül ez Bali kulturális és kézműves központja; minden ház előtti rész tele van eladó szobrokkal (ez különben sok más falura is jellemző)" forrás


"Bali kulturális központja Ubud városa, a mellette lévő erdő szerecsendiófáin makákómajmok élnek. Úgy gondolják, a turistákat csak azért teremtette a majmok istene, hogy őket etessék, és előszeretettel lopják el tőlük a kisebb tárgyakat. Az erdő mellett lévő Alas Kedaton nevű templomot egyenesen a makákók tiszteletére építették, Balin tehát a majmoknak is aranyélete van. A makákók egyébként szemtelenek, sokszor ráugranak a turisták fejére, vállára, ilyenkor türelmesen le kell guggolni, barátunk egy idő után szépen lemászik a földre, ezen a szigeten ő sem strapálja magát fölöslegesen. (2015, Dr. Drávucz Péter blogjából)" forrás

Fotóegyveleg

g.v. fotója

v. g. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes