hirdetes


útikritikák


Bali

Strandok | Vélemények | Látnivalók |Kalandok| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Két vidám magyar legény sörrel

Strandok

A Balira utazóknak jobb előre tudni azt, hogy az ottani tengerparton nincs vakítóan fehér, finom homok, vízbe nyúló pálmafák, tükör tiszta tenger. Nincsenek álomstrandok, nem olyanok, mint Mauritiuson, a Maldív-szigeteken, vagy a Dominikai Köztársaságban. Bali partjai talán inkább az olasz Adria strandjaira hasonlítanak. Mondjuk úgy: a tengerpartok nem különösebben szépek. A nyaralók által leglátogatottabb partszakaszokon az apály és a dagály erősen szabályozza a fürdési lehetőségeket. Dagálykor jobban lehet úszni, de a hullámok miatt csak a jó úszóknak. Dagály előtt és után néhány órával a víz nem igazán szép, mivel a hullámok felkavarják a homokot. Az apály látványként is izgalmas. A tenger ilyenkor legalább 500 méterrel visszahúzódik s a víz csak bokáig ér. Ilyenkor kellemes a nedves, szilárd homokon andalogni. Kuta strandszakaszán a vulkanikus homok szürkés színű, és ez a távolról jött turistát lehangolja. Balin sok helyen fekete homokos a strand. Ezeket többen nem szeretik, mert a fekete homok jobban felforrósodik, mint a világosabbak, és égetik a talpat.

,, Egy tévhit Balival kapcsolatban, hogy szép, fehérhomokos partokkal van tele: a strandok mind a szomszédos Lombokon, mind a Gili-szigeteken sokkal szebbek, mint bármelyik partszakasz Balin. " forrás

Sokan panaszkodnak arra, hogy Balin a strandok szemetesek. Ez azzal is összefügg, hogy a sziget partjain nagy többségben közstrandok vannak. A leggondozottabb strandok a nagy hotelek, resort-ok előtt vannak, például Nusa Dua-n. Az alábbiakban összegyűjtöttük Bali legismertebb strandjainak jellemzőit.

"Az Indiai óceán nem szemetes, hanem élővilág van benne. (ha van is benne szemét természetesen arról az ember tehet, aki úgy érzi a petpalack elfér a vízben is) Az árapály itt Balin nagyon látványos, ezért sokszor kerülnek partra a tengeri moszatok. (ezeket a személyzet rendületlenül takarítja) Megéri megnézni az óceán változását, amikor majdnem egy km-t is visszahúzódik, s láthatóvá válik az, amit eddig víz fedett. A helyiek szedegetik a tengeri sünöket, kis halakat, és mindent, ami ehető. Olyan látvány ez, ami szerintem megér egy pillanatot. Én teljesen besétáltam az "óceán alján" addig, ahol újra kezdődött a vízzel borított rész. Az óceán teljesen úszható, amennyiben alkalmazkodunk a változékonyságához. Délelőtt, délután sőt este is úsztam benne. A víz meleg, kb. 26-27 fokos. Csodálatos. Korall és kagyló darabokat lehet a partján gyűjteni." (Sz-P Orsi, 2016)


"Masszázs a parton: Szinte biztos, hogy ha kifekszel a partra pár perc sem telik el anélkül, hogy egy helyi asszony ne menne oda masszázst ajánlani. Mielőtt elfogadod a szolgáltatását, érdemes tisztában lenni vele, hogy az ő áraikon ajánlott masszázs profi változatát hasonló áron (100 000 rúpia) igényelhetjük valódi szalonban. Én is kipróbáltam, figyeltem őket munka közben, és az a tapasztalatom, hogy több olajat használnak el, mint én főzéshez, és inkább csak simogatják a testet, ami persze nyugtató is lehet, ha épp erre vágysz." forrás


"A Lovina Beach, szintén a csendesebb partszakaszok közé tartozik. A delfinek is nagyon szeretik, és ha szerencsénk van, a bérelt hajókról meg is láthatjuk őket. A türkizkék tenger hullámai tehát ezt a fekete partot nyaldossák, a sziget uralkodó színe ugyanakkor a zöld, a kissé keskeny utakon haladva úgy érezni, mintha egy zöld folyosóban járnák, miközben rizsföldek, fák, ligetek, vulkanikus tavak, kialudt tűzhányók, szentélyek és templomok sokasága váltják egymást. (2016)" forrás


Balin a legszebb tengerpartok a deli félszigeten vannak, Uluwatu környékén. Korallos, sziklás, 80m magas sziklafallal és az Indiai-óceán végtelen panorámájával.


Olvastam olyan véleményeket, hogy Balin "KIFEJEZETTEN" nem szépek a tengerpartok. Természetesen ezt a "fogalmat" hogy szép nehéz rangsorolni és a Balin lévő partok állapota függ az időjárástól és az aktuális évszaktól is! Ugyanis ha szeles az idő valóban nagy hullámok tudnak lenni - van olyan part ahol ez a jelenség állandó. Valamint december végétől kb. májusig több szemetet sodorhatnak ki az áramlatok!

Nem lehet és nem is szabad összehasonlítani például egy Dominikai parttal. Balin nagy az árapály jelenség ezáltal a víz szint 2-3 m is változhat 12 óra alatt. Ezáltal a pálmafák nem tudnak közvetlen a víz felé belogni ugyanis, az hogy hol van éppen a vízszint, ezáltal a part "vége" azt meghatározza a nagy árapály jelenség. Balin leginkább az óceánpartokra jellemző beachek vannak. Például ami Amerika nyugati partjait is jellemzi.

Azonban; és itt jön a lényeg: Balin gyönyörű partok vannak! Változó, hogy melyik milyen célra a legmegfelelőbb, de ezt nem fogom soha szó nélkül hagyni, hogy Balin "kifejezetten" nem szépek a partok ...ugyanis kifejezetten szépek!!! Nagyon sok gyönyörű part van Balin::

1. Melasti Beach (fürdésre teljesen alkalmas, gyönyörű türkiz víz, természetesen itt is érdemes figyelni az időjárási tényezőket)

2. Padang Padang Beach (hajlamosabb a nagyobb hullámokra, de ideális fürdeni. Nagyon nagy élmény végig sétálni rajta, mert egy sziklafal oldalán fut végig és egész sokáig el lehet sétálni a homokos parton a sziklák alatt - mellett)

3. Dreamland Beach (nagyok a hullámok de a part mentén alkalmas egyet csobbani vagy élvezni a hullámokat, egyszerűen mesés ez a partszakasz, a fénytől függően türkiz valamint korallzöld a víz színe!

4. Mengiat Beach (a felsoroltak közül a legalkalmasabb a fürdésre. Igazi családi nyaralós-napozós partszakasz. Ha a fény viszonyok jók akkor nem mondható meg egy képről vagy videóról hogy például egy Dominikai partot filmezzünk vagy Balin vagyunk)

5. Jimbaran Beach (fürdésre alkalmas, nagy séták, futásra vagy naplemente nézésre tökéletes)

6. Double Six Beach (egész napos programra, napozásra, fürdésre alkalmas ha az időjárási viszonyok megfelelőek. Sűrűn vannak nagyobb hullámok, azonban ennek a partnak inkább az az erőssége, hogy tipikus hatalmas óceánparti feelinget ad, plusz szerintem a világon az egyik legszebb naplemente és sétálóhely)
+1 ...

ha ez mind nem elég, akkor menjetek át Gilire, az mindig fürödhető fehér homokos régi "Bounty reklám" feeling. Gili felveszi a versenyt a világ összes top partjával!

Kuta Beach & Legian

Legian strandjain gyakran van fürdési tilalom a hullámzások és a víz alatti veszélyes áramlatok miatt.

Sanur

A strand elsősorban az aktív nyaralásra vágyóknak érdekes, mert sok a vízi sportolási lehetőség (szörf, jet ski, sznorkeling, kite szörf, wakeboarding stb.). Balin nem itt a legjobb búvárkodni, mégis nagyon sok búvárbázis található itt.

A part mentén van egy 5 kilométer hosszú kerékpárút! A Sanur strandjai hangulatosak, Bali évtizedekkel ezelőtti intimebb hangulatát idézi.

Jimbaran

Hosszú, jó széles, szép strandról van szó. Sajnos itt is lehangoló látványt nyújtanak a vízben úszkáló nejlonszatyrok, farönkök, mindenféle szemetek. Mint máshol is Indonéziában, Balin is teljesen felelőtlenül szemetelnek mindenhol, mindenhová a helyiek. Az apály és a dagály ide-oda szállítgatja a szemetet, a szennyet. Ha nem a víz, akkor a nyugati szelek sodorják ide-oda a szemetet.

Nusa Dua

Rendezettebbek, tisztábbak a strandok, mint más nyaralókörzetben. Az apály és dagály váltakozásai miatt itt is időzíteni kell a tengeri fürdést. Dagálykor lehet fürödni.

Többek szerint Bali legjobb strandjai közé tartozik a Mengiat Beach és Geger Beach. Ezek a Hyatt hotel és Geger templom közötti partszakaszon vannak. Szép kék a tenger színe, fehér a homok és kevés a zugárus, törődnek a tisztasággal.

Tanjung Benoa

Vannak szép és kevésbé szép strandszakaszai, akár egymáshoz közel is. Több szakasza elég szemetes. Apály-dagály probléma itt is gondot okoz. Dagálykor lehet fürödni. Apálykor sok a moszat a parton. Több hotel előtt rendesen próbálják eltakarítani. A parti vizek elég zsúfoltak a vízi sportok miatt (motorcsónakok, jet ski-k).

Medewi Beach

Egyértelműen szörfösöknek való partszakasz. A nem szörfözőknek ez nem egy vonzó hely, mert kavicsos a strand fövenye és sok a halászhajó, ami zavarja a nyugodt fürdést.

Seminyak strand


Blue Lagoon Beach

,, A szigeten az egyik legjobb (és Seronggához közeli) sznorkelhely a Blue Lagoon Beach, kb. 20 km-re van a vendégháztól. Az egyetlen szépséghibája, hogy rengeteg szemét úszik a felszínen. Mi azért elmentünk megnézni. A parton fekete volt a homok, lévén az egész sziget vulkanikus eredetű. Hatalmas halrajokkal úszhattunk, óriási murénákat üldöztünk, szépséges korallokban gyönyörködtünk. Sok hal annyira közel jött, hogy nekiment a kamerának. A látótávolság kifogástalan volt-. (2020)" forrás

Blue Point – Suluban

,, Az egyik legkülönlegesebb strand, ami teljesen más élményt nyújt apály és dagály idején. Érdemesebb apálykor menni, ha fürdőzni, napozni szeretnétek. 🙂 Sok – sok lépcső vezet a strandra, de abszolút megéri. Strandolás után nézzétek meg a naplementét a Single Fin bárban." forrás

Balangan

,, Számtalan szuper strand helyezkedik el Bali déli részén, egyike ezeknek a Balangan strand, ami remek hely száraz évszakban a szörfösöknek, de úszásra is alkalmas. Balin a nagy hullámok és erős áramlatok miatt óvatosnak kell lenni a legtöbb strandon, ha úszni, snorkelezni szeretnétek, a vadregényesebb helyeken nincsenek vizi mentők, így nem ajánlott egyedül nekivágni. Érdemes strandolás előtt a magasból megszemlélni az aranyló homok és az óceán találkozását. (2017)" forrás

Balangan strand - m.v. fotója

Vélemények

"A legtöbb strand Balin szemetes. A Sanur-i strand ehhez még pluszt is tud nyújtani: a szennyvizet itt eresztenek bele a tengerbe. A szállodák előtti részeken kampányszerűen, vagy szezontól függően takarítanak azért. A Sanur-i strand amúgy sem igazán alkalmas fürdésre. Amikor ott voltam, délután kettőtől már nem lehetett a víz felszínét látni a moszatoktól."


"A Jimbaran Beach szép fehér homokos strand, de sok a szemét, és a víz sem néz jól ki. Legalább a parti halas éttermek jók."


fotó by Hegedűs Ágnes

Látnivalók


"Első napunk egy királyi városba és az ottani templomhoz vezetett. Ezt a templomot még nem restaurálták. Balin nem minden templomba kötelező a sarong viselete, ezt előre jelzik, ha abban kell menni. Lehet mindenhol venni és bérelni is. Ahol viszont ezt kérik, ott nem csak illik hanem kötelező is betartani, ezen ruhadarab felvételét. Fontos, hogy az ilyen szent templomokba a nők ne menjenek kibontott hajjal. Számukra a kibontott haj a rossz szellemeket jelképezni.

Lélegzetelállító látványt nyújt az Úszó templom, melyet a tavak és a tengerek istenének szenteltek. A templom a Bratan tavon található. Az elnevezés onnan született, hogy dagálykor a templom szinte úszik a tavon. Ami még szebbé varázsolja a táját, az a tó mögött húzódó hegyek felhőbe burkolózó sziluettje. A balinézoknak itt már hideg van. Általában 20-25 fok. Számomra a legcsodálatosabb élmény mégis a Tanah Lot templom volt. Naplemente előtt érkeztünk ide, amikor apály volt. Ezért lehetőségünk volt bejárni az egész templomot. A sziklatemplomként ismert szent hely jellegzetessége, hogy dagálykor, megközelíthetetlen a szárazföldön keresztül. A templomban lehetőség van szentelt víz által megtisztulni. Akik ezen a rituálén részt vesznek, felléphetnek a templom lépcsőire, s innen csodálhatják az óceán hullámait.

Ez a templom a legismertebb Balin ezért itt mindig tömegre kell számítani, és bárhogyan is próbálunk úgy fényképet készíteni, hogy csak mi legyünk benne ez biztosan nem fog sikerülni. A hely szépségéhez talán ez is hozzátartozik. A templom előtti utcán végig bazár sort rendeztek be. Mindenféle ajándéktárgyat, ételeket és frissítőt is találunk. Ínyenceknek a kígyó chipset ajánlom. Igazi kígyó kisütve lisztben. Sült hal íze van. Fontos tudni, hogy naplemente után minden turista egyszerre indul a parkoló felé, majd vissza a szállodákba, ezrét forgalmi dugóra lehet számítani.

A balinézek legfontosabb zarándok helye az Anyatemplom néven közismert Besakih templom. Indiában élő hinduk is jönnek ide zarándokolni. A templom komplexum 42 hektáron terül el, a legutolsó templom az Agung hegy legtetején található. Ide érkezve már a parkolóban fel kell venni a sarongot. Az árusok ezt kihasználva jönnek, és kíméletlenül ajánlják a portékáikat. Figyelem! Bérelni is lehet, nem kötelező megvenni, csak ezt a tudtukra kell adni.

A templomba csak helyi idegenvezetővel lehet bemenni, s nem is mindig adnak erre engedélyt. Legyünk figyelmesek, mert akár fejenként elkérhetnek 100.000 rúpiát, mely természetesen irreális ár. Csoportként (8 fő) be lehet ennyiért jutni. Nem szabad hagyni magunkat. A templomkomplexum fő helye a Siva templom. Az itt rendezett szertartásokon és ünnepségeken turista nem vehet részt. A templomban nagyon sok lépcső van, mégis megéri leküzdeni őket és felmenni addig a szintig, ameddig lehet. Mind a panoráma, mind a szentélyek sokasága megéri a látványt.

Bár nem szent hely, mégis fontos látnivalónak számít a királyi palota kert és az úszó pavilon megtekintése is. Klungkung teljes egésze nem látogatható, csupán a valamikori tanácskozóhely, és a múzeumként berendezett épületek és természetesen a szobrokkal és csodás növényekkel teli park. Balinak jelenleg nincsen már királya, viszont a királyi leszármazottak még mindig itt élnek a régi királyi rezidenciában. A bírósági pavilon mennyezetén freskók örökítik meg, a pokol szenvedéseit.

Fűszerkertbe érve az eső is eleredt, (esernyőt biztosítanak) mintha megrendeltük volna. Így még intenzívebben lehetett érezni a növények frissítő illatát, és még jobban esett a helyben termesztett növényekből főzött kávé, kakaó és tea kóstoló. Megismerkedtünk a helyi fűszerekkel, és gyümölcsökkel, valamint a világhírű Copi Luwakkal és macskájával is. A kávé szerelmesei szerint az élmény felejthetetlen. Vigyázat! Felkeverni nem ér! A különleges teák és a frissen főtt kakaó is igazi parádé az ízlelő bimbóknak. A kertben tett séta igazi békés időtöltés. Csend, madárcsivitelés, bogárzümmögés. Még a hangok is meghatározzák Balit.

Balin nem csak egy fűszerkertben érezheted magad természetben. Amint kiérsz egy-egy városból, vagy faluból máris elragad a hihetetlenül zöldellő rizs és egyéb terményföldek látványa. A képet még trópusibbá teszik a pálmafák. A rizs ültetvények különösképpen szépek és turistát csalogatóak. Balin működik a teraszos rizstermesztés. Ez egy európainak nagyon különleges élményt nyújt. A rizst évente 3-szor tudják learatni, árasztásos módszerrel dolgoznak, és a termést kézzel szedik. A legtöbb helyinek van saját rizsföldje, és aki nem a turizmusból az a földjeiből tartja el a családját.

A balinéz építészet nem csak a rizsföldek kidolgozottságán vagy a templomokon látszik, hanem a falvakon is. Bár kifejezetten a turisták miatt megmaradt falu, mégis megéri eljönni és megnézni Penglipurant. Ebben a tipikus balinéz faluban láthatjuk, hogy itt a családok több generációja él együtt. Napi tevékenységük az áldozati koszorúk készítése – erre külön pihenő pavilonjuk van. A házaik több részből állnak. A templom van legelől, ez kötelező része minden otthonnak. Külön van a konyha, fürdőszoba és a terménytároló ezek az udvaron vannak. Ezek után következik maga a ház a családi szobával és hátul az ólak. A faluban gyönyörű rend van, tele virágokkal, bokrokkal, s a közelében még egy bambusz erdőt is meglátogathatunk.

Bali aktív vulkánja a Batur tónál fekszik, a Batur vulkán. A vulkánt az útról lehet a legjobban fotózni és csodálni. Forgalommal vigyázni! Több helyi étterem erre specializálódott, hogy panoráma helyekkel várja a turistákat. Ezen a környéken hűvösebb és szelesebb az idő. A balinézek fáznak is. A vulkán teteje 99%ban felhővel borított, mégis csodás látványt nyújt. A kirándulásokon tett látogatások ezekbe az éttermekbe igazi kulináris élmények. 90-100 ezer rúpia (6-8 USD) között befizetsz és annyit és annyiszor ehetsz, amennyiszer jól esik. Mindig indonéz és balinéz specialitásokat kínálnak, és mindezt valamelyik csodás látványosságunk mellett költhettük el. Leves, főételek, desszert és gyümölcs. Kávé, tea az árban, csak az italfogyasztást kell külön fizetni." (Sz-P Orsi, Vista-utazó, 2016)


"A fakultatív kirándulások között nem szerepel Kelet- Bali néhány gyöngyszeme, köztük Charlie csokigyára. Candi Dasa faluhoz közel él egy ausztrál úr, egy igazi paradicsomi helyen. Pálmafákkal övezett tengerpart, gyönyörűen szép, tiszta vizű tenger, és néhány bungaló, ez Charlie otthona, csoki- és szappangyára. Itt igazi kézzel készített csokoládét kóstolhatunk, és sokféle, szintén kézzel készített szappant vásárolhatunk. Mindegyik termékhez az alapanyagot a környező földekről, gazdáktól szerzik be, így teljesen helyi és természetes készítményeket vásárolhatunk. Találunk itt rizses és kókuszos csokoládét, de citromfüves és vulkáni homokos szappant is."


"Ezen az úton továbbhaladva érdemes meglátogatni Taman Ujung Királyi Palotát, és Tirta Gangga Királyi fürdőt. Szépen megóvott, és rendezett épületeket és kerteket találunk itt, nyugodt környezetben. A két hely a turisták által kevéssé ismert és látogatott, ezért nem túlzsúfolt helyek, ahol sokáig várni kellene, hogy egy jó fotót készíthessünk. Aki búvárkodni szeretne, annak is ideális hely Bali. A sziget észak-keleti csücskének egy kis ékszerdoboza Amed. A település szintén nem igazán ismert még a turisták körében, az ausztrál szörfösök most kezdik felfedezni.

A falu azonban már kész a vendégek fogadására, nagyon sok kis, hangulatos szálloda és étterem is van itt. Szinte minden kis öbölben van búvár, vagy snorkeling központ. Azonban nagyon elővigyázatosnak kell lenni, mert a biztonsági előírásoknak nem mindegyik búvárközpont tesz eleget. Érdemes előre tájékozódni. Izgalmas látnivaló a tengerfenékre süllyedt japán halászhajó, amelyet már teljesen benőttek a korallok, és sokféle színes halnak ad otthont. A hajóhoz nem kell palackkal merülni, kb. 10 méterre van a parttól egy árokszerű mélyedésben, így sznorkelezés közben is szuperül lehet látni." (Szandra)


"Besakih anyatemplom túravezető

A templom első bejáratához érkezve elmondják neked, hogy helyi túravezető nélkül nem mehetsz körbe. Ezért 100 000 rúpiát kérnek (kb. 2 000 Ft). Neked csak annyit kell mondanod, igaz többször is, hogy nem kéred ezt a szolgáltatást. Nem lesznek boldogok, de előbb-utóbb békén hagynak. A belépő 30 000 rúpia (kb. 600 Ft), ezt az erre hivatott helyen fizesd be, hogy jegyet is kapj. Ezután a benti részen több helyi vezető is odamegy majd hozzád felajánlani a szolgálatait. Higgadtan mondj nemet. Itt már csak 20 000 rúpiát kérnek (kb. 400 Ft). Persze érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e ennyi pénzt kiadni azért, hogy jó pár érdekességet megtudj a templomegyüttesről. Nem kötelező tehát helyi vezetőt fogadni. Ez az átverés. (2016)" forrás


,, Balit "ezer templom szigetének" is nevezik, ebből nem nehéz kitalálni, hogy templomból van egy pár. A legrégebbi vagy épp legszebb helyen lévők a legérdekesebbek, különösen ha tartozik hozzájuk valamiféle kis legenda is. Ezzel a szűrővel mentünk rá 3 templomra az 1000-ből.
-Uluwatu:a sziget déli csücskén, sziklafal oldalában, elég pazar környezetben. A helyiek úgy tartják, Uluwatu temploma őrzi a szigetet, és az itt lakó balinézeket, ő védelmezi meg őket az óceán gonosz szellemeitől.
-Goa gaja:Vagy más néven Elefánt barlang. Fel sem fogja az ember hirtelen, amikor ott sétál a 9.században épült, több ezer éves helyen és csak próbálja elképzelni, ahogy az akkori kor primitív társadalma épp a gonosz szellemeket űzi el, és imádkozik az isteneihez a sziklába vésett óriások között.Unesco site!
-Gunung Kawi: Hasonlóan szikába vésett 7 méteres monstrumok alkotják ezt a templomot is, ami a 11.század óta várt minket. Rengeteg árussal, egy szép rizsterasszal és egy óriási felhőszakadással kápráztatott el minket.😃 (2016)" forrás


,, Uhun Danu Beratan úszó templomát nézzük meg. Alacsony a vízállás, ezért nem olyan mintha a vízen úszna, de így is csodálatos. Szóba kerülnek a templomok, az istenek. Egy isten létezik, aminek több megtestesülése van. Brahma a tűz istene, Visnu a vízé és Siva az erőé. Jó időben érkeztünk, szinte mi vagyunk az elsők és egy férfiakból álló jávai csapat. Számukra kuriózumnak számítunk, megkérnek, hogy hagy szelfizhessenek velünk. (2018)" forrás


,, A legtöbb nagy templomhoz drámai tengerparti látvány is társul: A sziget déli csücskén található, az egyik legtöbbet látogatott templom a Pura Luhur Uluwatu. A templom egy délnyugati sziklacsúcson helyezkedik el, 70 méterrel a hullámok felett. A másik “képeslap” templom a Tanah Lot, Kutától kicsit feljebb, szintén a tengerpart mellett helyezkedik el. Mindkét templom lenyűgöző látvány a naplementében, ha nem bánod a sok turistát.

A harmadik, egyben legnagyobb templom, a gyakran csak Bali “anyatemplomaként” emlegetett Besakih Temple. Az óriási templom-komplexum 1000 méterrel a tengerszint felett fekszik, 23 kisebb templomot foglal magába és nagyjából 70 különböző fesztivált tartanak itt egy évben. " forrás


Kalandok

Kroya-vízesés

,, Elég bátornak tartod magad ahhoz, hogy a mélybe ugorj egy vízesés tetejéről? Akkor már írhatod is a következő helyet a bakancslistádra: a Bali szigetén található Kroya vízesésnél paradicsomi körülmények között szökik az egekbe az adrenalinszint.

A gyönyörű, eldugott vízesés Sambangan falujától nem messze található, és egy rövid túrával érhető el. A kirándulás után csak még jobban fog esni a csobbanás, utána pedig a lubickolás a kristálytiszta vízű lagúnában. Azt nem állítjuk, hogy a turisták teljesen elkerülnék a helyet, de az még így is megőrizte varázsát. Életre szóló élményben lehet része annak, aki elég merész az ugráshoz! (2017)" forrás

Mangrove erdei csónakozás

Párom választotta ki, és rajongva várta a mangrove-erdei lapos-fenekű csónakozást, amely ugyan nem volt hosszú, de e bioszféra minden jellegzetességét megmutatta. A kikötő partján moszatokat szárítottak a hajósok: a szárított, porrá őrölt terméket a takarmányozásban, a kozmetikai iparban használják. Meglátogattuk a szintén északi parton levő Mahagiri partot, a helyi halászok központját, majd dél felé vettük az irányt rozoga Mazdánkkal. Érdekes volt európai embernek olyan hidat látni, ahol csak gyalogforgalom zajlik (persze itt megengedett a robogó is). Ilyen volt a Yellow Bridge, a sárga híd, amely Nusa Lemnongant a még kisebb Nusa Ceningan szigetével köti össze. A Dream- beach nem érdemelte a nevét: ugyan a kilátás a hullámok a sziklákat „harapdáló” látványa elképesztően szép volt, de a vízbe bemenni itt nem szabadott, - azaz saját felelősségre igen- mert óriási hullámok csaptak ki a homokos partra, melyek könnyen visszaszippanthatták a meggondolatlan vízbemerészkedőt a mélybe. Hasonló volt a helyzet a Sunset, és a Sandy Beachnél is. Még szebb sziklára csapódó 3-6 méteres hullámokat fedeztünk fel a Devil’s Tears szikláknál. Nem akaródzott a videófelvételt abbahagynom, az ördög könnyeinek látványa életem legemlékezetesebb percei közé fog tartozni. (2022)  forrás

Olvasmányos linkek

A Kanto Lampo vízesésnél kezdtünk, majd Semarapura, mai nevén Klungkung kisvárosának gyönyörű császári palotája következett. A bírák ítélkezési színhelye, a Kertha Gosa pavilon, valamint a Kale Kembang vízi-palota itt a csúcs.
A Pura Bekasih anyatemplom az egyik legszebb hindu szentély Balin. Ez már közel volt a nagy hegyekhez. Ha nem lett volna felhős az idő, lehetett volna látni a Gurung Agung vulkánhegy 3100 m-es csúcsát is az épület mögött. De csak felsejlett a ködös felhőkben. Itt sikerült egy kis baksisért egy ceremóniát felvennem, melyet 8 szent ember mutatott be, és itt ismertem meg a bali zenének, a gamelan-nak hangzásvilágát, hangszer- összetételét is. Majd Penelokan falunál elértünk a Batur- hegy lábához. Az aktív vulkán „csak” 1717 m. magas, és pár órás trackinggel megmászható. Mi az alatta elterülő tó partján mentünk fel néhány, többemeletes, kávézókkal egybekötött kilátó-teraszra, hogy így csodáljuk meg a balinézek szent hegyét.

Visszakanyarodva ötödik látnivalónk aznap Penglipuran skanzen-faluja volt, amelyben laktak is. Az autentikus Bali építkezés minden formáját meg lehetett látni az egykor poligámiában élő őslakosok településén. Én- nem először, és nem utoljára- a rengeteg, gonddal megépített kertek, közterületek virágosításán ájultam el: botanikai varázslatok voltak tömegével. Már az egykori Bangli királyság területén voltunk ekkor, így nem hagyhattuk ki Pura Kehen templom végigjárását, mely a dzsungel közepén bújt meg, 30-40 m-es óriásfák tövében. Itt is, mint a hindu templomok látogatásánál, kendőt, szarongot kötöttünk a derekunkra, hogy „meztelen” térdünket eltakarjuk, a vallási szokásoknak megfelelően. (2022)" forrás


"Természetesen a szigetnek vannak turista központúbb és tradicionálisabb autentikusabb részei. Kuta és környéke a tömegturisták paradicsoma, míg a mellette elterülő Seminyak egyedi villáival inkább a tehetősebb kikapcsolódni vágyó vendégekre számít. A reptér közeli Tubán a családosokat célozta meg, míg Jimbaran Bay-en, a legdrágább üdülőhelyen szinte csak luxus szállodákkal találkozunk. Sanur, paradox módon, ahol az egész szigeti turizmus elkezdődött, megtartotta tradicionális falusi jellegét és elsősorban a művészetkedvelőkre, valamint a családokra számít. A déli csücskön fekvő Nusa Dua és Benoa szintén drágább környék, de a szállodák példaértékűen olvadnak bele a falusi környezetbe. " forrás


"Megcéloztuk Uluwatu híres (lakóiról ismert) templomát, ahol megint kaptunk szoknyát (sarong). Itt is vannak majmok, de nem olyan aranyosak, mint Ubud-ban. Inkább pofátlanok. Semmit nem szabad viselni, amit el tudnak venni, mert habozás nélkül megteszik. Mikor ott voltunk, az egyik embertől elvették a papucsát (!!). Egyébként vicces, mert mindenki ilyen nagy husángokkal mászkál, a gyerekek meg össze-vissza sikítoznak. :). Elsétáltunk a peremen, ahonnan gyönyörű volt a kilátás, majd vettünk jegyet, és be is ültünk a színházba, hogy jó helyünk legyen. Jól tettük, mert annyi ember volt, hogy a végén már csak a betonon tudtak ülni. Az előadás egészen egyedi volt, soha nem láttunk még hasonlót. Volt egy férfikórus, és ők kántáltak végig, miközben folyamatosan jöttek a szereplők, és eltáncolták a történetet, amit egyébként a belépéskor megkaptunk papíron, hogy azért tudjuk, mi is történik - tiszta brazil szappanopera. :) Volt tűzön átugrálás, és egyéb show elemek, tehát senki sem unatkozott. Az egész csak egy óráig tartott, és a végére tényleg sötét lett. " forrás


"Balin, nincs tömegközlekedés. Vagy motorral vagy bérelt sofőrrel lehet eljutni a városon kívülre. Yassar egyszer csak mellénk csapódott és valamiért nagyon szimpatikus lett nekünk. Talán a mosolygós és igaz tekintete miatt. Nem akartunk ilyen turistás szervezett túrára menni, buszos iroda által szervezettre meg végképp nem (ki tudja nem-e egy ausztrál zsebében landol a kifizetett pénz) de valahogy úgy éreztük itt Balin, hogy ezek a sofőrök valahogy mégis az igazi arcát tudják megmutatni a világ ezen pontjának. Szerintem nem tévedtünk. Yassar nagyon sokat mesélt az életéről és a családjáról, igaz kissé nehézkesen, az angoltudása miatt, de a tőle leginkább telhetően válaszolt minden kérdésünkre, hogy hogyan élnek itt az emberek. Az autó nem az övé volt és azért is folyamatosan fizet jutalékot a főnökének, egy szobát bérel Kutában a feleségével és a két kicsi fiával és most, hogy a kisebbik csak hét hónapos és a felesége nem tud dolgozni bizony még a napi ennivalóhoz jutás is nehézkes számukra, de egyáltalán nem éreztük, hogy azért mesélné el, hogy megsajnáljuk és még az ebédet sem akarta elfogadni, amire meghívtuk." forrás


"Még egy egész napos kiránduláson voltunk Balin, amiről még nem írtunk: körbejártuk a sziget déli csücskén található Bukit félszigetet. A forma ugyanaz volt, mint az előző kiránduláskor, tehát mi ketten kaptunk egy autót sofőrrel és idegenvezetővel. Az első program snorkeling volt Tanjungbenoa nevű helyen; ez a déli félsziget északkeleti csücske. Ez a sziget vízi-sport központja, egymást érik a jetskik, és a fly-fisht vagy parasailt húzó motorcsónakok, következésképpen baromi mocskos a víz. Persze a balinéz módi itt is megvolt, ketten kaptunk egy jó régi motorcsónakot egy "kapitánnyal". Kb. 200 méterre a parttól lehetett úszni. Tényleg minden programunkat ajánlom, amire Balin beneveztünk, de ide senki ne menjen, még csak véletlenül sem! Egyrészt sok mindent nem látni: volt elég sok hal (tuti etetik őket, mert ennél sokkal szebb vizek is vannak a közelben, ahova mehetnének), illetve kövek, pár korall-kezdeménnyel. Mivel a víz közel sem volt tengerkék, jó képeket sem lehetett csinálni (pedig direkt befektettem egy víz alatti fényképező-tokba). (2011)" forrás


"Annak, hogy Baliról oly sokan azt hiszik, hogy egy külön ország, miközben ide összpontosul az indonéziai idegenforgalom kb. 90 %-a, alapvetően egy oka lehet - már persze a szimpla gyökérségen túl - Bali tényleg nagyon különbözik Indonézia többi részétől. Bali vonzereje elsősorban kulturális egyediségében rejlik. Tulajdonképpen ezen a szigeten maradt meg egyedül mind a mai napig az a páratlanul gazdag hindu jellegű ősi indonéz kultúra, amelynek Jáván már csak a romjait lehet megcsodálni. Balin járva óhatatlanul felötlik az emberben a kérdés: vajon nem veszített-e azzal igen sokat az Indonéz szigetvilág, hogy valamikor a XV. század táján feladta gazdag és színes hindu-buddhista kultúráját, és áttért az iszlámra? Hát idegenforgalmilag biztosan: ha a többi szigeten is megmaradnak a túlburjánzó faragásokkal ellepett szentélyek, a lótusztavacskás ligetek meg a vízi paloták, akkor egész Indonézia maga lehetne a hamisítatlan trópusi paradicsom, ahogy a mesekönyvek és utazási katalógusok alapján elképzeljük.

Az elveszett paradicsom feelinget azért persze Balin sem kapja meg az ember rögtön első körben. Denpasar, Bali fővárosa, például éppen olyan, mint Mataram, csak huszonnyolcszor akkora forgalommal. Utazzunk akár taxival, akár saját motoron, iszonyat horror innen kivergődni Kuta Beachre, Indonézia Siófokjára. Nappali megvilágításban Kuta sem fest különösebben szívderítően: tényleg emlékeztet kissé Siófokra: gagyi, de túlárazott éttermekkel és félmeztelenül hőbörgő tetovált ausztrál szörfös tahókkal (akik, – efelől megnyugodhatunk – még sokkal, de sokkal primitívebbek, mint a legbunkóbb kigyúrt kopaszok Siófokon). Kuta Beach tulajdonképpen egy széles, lapos, homokos partszakasz, telezsúfolva indonéz és japán családokkal, valamint az itt gyakorlatozó kezdő szörfösökkel. Bár nem vagyunk akkora sportemberek, mint amekkorának kinézünk, Kután azért mi is befizettünk egy szörfleckére. Egészen addig jó móka is volt, amíg az egyik bukta után a szörfdeszka a levegőből az élével zuhant vissza a fejemre. Ezen élmény hatására felhagytam a további próbálkozásokkal, és inkább csak néztük a többi szerencsétlenkedőt (ami egyébként szintén rendkívül szórakoztató). (2014)" forrás


"Delfin kaland, avagy megfizettük az árát a turista csalinak: Na igen, második alkalom volt, hogy úgy döntöttünk, befizetünk valami szervezett dologra. Megérkeztünk Lovinába, már az fura volt, hogy a buszos nem akart az utcánk elején letenni (a GPS-en láttuk, hol tartunk) és bevitt a központba, ahol a barátja várt ránk robogóval, aki "ingyen" elvitt a szállásunkra. Na ez a kedves barát egy ügynök volt, tenyérbemászó modorral, és idegesítő dumával. De csak bedőltünk neki és elmentünk a 15 eurós delfintúrára, ahol játszadozó, ugrándozó delfineket voltunk hivatottak látni. Hajnalban kellett indulni, jött értünk egy halász fél 6-ra. És el is indultunk a szürke olajosan sima Indiai-óceánon a delfinek nyomában, még a napfelkelte előtt." forrás


"Sokféle vízi sportot lehet kipróbálni Balin. A búvárkodás nagyon vonzó, hiszen van egy elsüllyedt USS hadihajó, meg persze gyönyörű korallzátony. Akit nem érdekel a búvárkodás, azért annak sem kell unatkoznia. Sok mindent ki lehet próbálni, mint például szörfözés, búvárpipás merülés, flyboard, rafting, flyfish, tengeri séta, banánozás, fánkozás, kite surfing, álló evezés csak hogy megemlítsem a helyben legismertebbeket. A flyfish egy kicsit hátborzongató, hiszen felrepül az ember kb. 20 méterre és csak a kezével tartja magát miközben a szél ide oda dobálja a "halat". Banánozást is kipróbáltuk azután egy üveg aljú hajóval elmentünk a Teknős szigetekre ahol nem csak teknőst, de nagy gyíkokat, sast, denevéreket és kígyókat is lehetett látni. (2015)" forrás


"Ha szeretnél körülnézni a szigeten, rengeteg "utazási iroda" kínál egész napos utakat magasabb áron. Ezeket szintén kis barátkozás után leszoríthatod akár félárra is, de mégsem ezzel jársz a legjobban. Inkább bérelj egy autót sofőrrel, és tervezd meg te az utat! Igaz, hogy az egész napos kirándulások tíz programot is belesűrítenének egy napba, de lehet, hogy mégis szívesebben időznél egy vízesés alatt a hűsítő vízben, mint például a batikmúzeumban.

A prospektusokból könnyen összeállíthatsz egy egynapos programot, csak használd a google térképet, és válogasd ki az egy irányban lévő szimpatikus helyszíneket. Nekünk az egynapos túrába egy közeli piac, múzeum és templom, egy távolabbi vízesés és egy még távolabbi rizsföld is belefért." forrás


"Batur-hegy túra: Hogy ez valóban igazi átverés-e, nem tudom, de érdemes körültekintőnek lenni. Batur hegyére több száz turista jut fel naponta, hogy a napfelkeltét megcsodálja. Ubud környékén szinte keresni sem kell az erre szakosodott irodákat, mert az utcán szólítanak le, hogy ezt a túrát borsos áron eladják neked. Azt mondják, helyi vezető nélkül nem mehetsz fel. Mindenki ezt mondja. Nem engedélyezett. A Batur mászáshoz helyi vezető kell és kész. A helyi nem elég, hogy balinéz, de Batur környéki kell, hogy legyen. A helyi idegenvezetők, ha látják, hogy egyedül vagy, megszólítanak, de elég annyit mondanod, hogy ahhoz a csoporthoz tartozol ott elől, és már mehetsz is felfelé a többiek után. Magához a túrához valóban nem szükséges vezető, mert könnyű, kiépített, te magad is könnyedén feltalálsz a csúcsra. Ehhez azonban érdemes átgondolni, hogy mennyire vállalod be az éjszakai motorvezetést, hiszen célszerű hajnali fél 4-re odaérni a kijelölt kezdési ponthoz." forrás


,, Turistákhoz szokott majmok „csapdája”

Ez nem az a klasszikus, pénzsóvár helyi lehúzza egy kis pénzzel a tapasztalatlan utazót jellegű turistacsapda, mégis egy olyan potenciális veszélyforrás, amire jobb felkészülni. Ez pedig nem más, mint a trópusi országokban található, emberek jelenlétéhez szokott majmok „tolvajlása”. A probléma valószínűleg ott gyökerezik, hogy a turistás helyeken olyan szelídnek is tűnhetnek, hogy könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy vad állatokról van szó és sokan túl közel merészkednek hozzájuk egy jó fénykép miatt. A majmok pedig vannak annyira intelligensek, hogy a gyanútlanul közel tévedő emberektől ellopják, ami mozdítható, majd némi eledelért cserébe visszaadják azt, megrágott állapotban…

Balin a rendkívül látványos és népszerű Uluwatu sziklatemplomnál találkoztam ezzel a problémával, de nem lennék meglepve, ha más országban is jelen lenne. Itt láttam a leginkább agresszív és követelőző majmok hordáját. Olyannyira elszemtelenedtek, hogy a bejárattól egészen a sziklaszirtig (ahol a majmok többsége található) számos tábla figyelmeztet a veszélyre: ne legyen rajtunk semmi mozdítható (szemüveg, nyaklánc, karkötő, kalap, stb.), mégis, rengetegen sétálnak bele a csapdába. A majmok egész egyszerűen ráugranak a gyanútlan emberekre és letépnek mindent, amit csak tudnak, majd visszahúzódnak egy közeli bokorba. A megszerzett dolgot ezután általában visszacserélik egy zacskó gyümölcsre vagy bármi más eledelre (a helyi vezetők felkészültek, összekészített csomagok egész sorával rendelkeznek), bár jó eséllyel mire eddig fajul a történet, búcsút mondhatunk a tulajdonunknak: azt ekkorra már jól megrágták és összetörték a majmok. A tanulság: mindig, mindenhol vegyük komolyan a figyelmeztetéseket és cselekedjünk azok szerint! (2017)" forrás

Fotóegyveleg

fotó by Hegedűs Ágnes

Bedegul - g.t. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2017. 11. 28. 13:54
Egy ember!

A honlapnak bizonyosan nem célja, hogy Balit ,,rossz" helynek állítsa be. Különböző utazók, turisták különböző elképzelésekkel, szempontok alapján utaztak oda, és nem egyforma következtetéseket vontak le. A Bali főoldalán van több Bali-t imádó vélemény, ami bizonyítja, hogy nem koncepciónk a fikázás.


egy ember, 2015. 01. 25. 09:51
nem hiszem hogy ilyen rossz lehet Bali mint ahogy leírjátok!!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes