ÚTIKRITIKA.HU / Benoa


hirdetes


útikritikák


Benoa

Benoa dióhéjban | VéleményekSzállás | Közlekedés | Vásárlás | Éttermek és szórakozás | Programlehetőségek | Fotóegyveleg

Nagy szobor a kikötőben - n. cs. fotója

Benoa dióhéjban

 • Jellemzően Tanjung Benoa-nak nevezik ezt a turista övezetet (a tanjung annyit jelent: partfok). Valójában inkább egy félszigeten van Tanjung Benoa, a sziget keleti részén.
 • A közeli Nusa Dua jelentősebb hely vásárlás és szórakozás tekintetében, Tanjung Benoa a vízi sportolási lehetőségek tekintetében nagyobb választékú.
 • A nemzetközi repülőtér kb. 40-50 perces útra van Benoától, optimális esetben 25-35 perc, csúcsforgalom esetén akár másfél óra is. A legközelebbi jelentős város, Sanur nyaralóhely kb. egy óra távolságra van (taxival kb. 6 euró).
 • Az utcai váltóknál előnyösebb pénzt váltani, de alaposan ellenőrizni kell, hogy mennyi pénzt adnak át. A bankókötegnél előfordulhat, hogy megpróbálják átvágni az ügyfelet. Előre tisztázni kell, hogy van-e a jutalék felszámolva (comission). Repülőtéren, hotelben nem érdemes pénzt váltani.
 • Tanjung Benoa térségében nem szépek a strandok! Egy részük elég szemetes.
 • Az apály-dagály váltakozások miatt a fürdések időzítése komplikált. Talán nem érdemes hotelt foglalni ebbe a térségbe azoknak, akik Balitól elsősorban zavartalan tengeri fürdőzéses nyaralást várnak el. A strandok egy része - főleg apálykor - elég nyüzsgő, zajos, dízelszagtól büdös a vízi sportok miatt. Több helyen bójákkal határolják be a fürdésre alkalmas területeket, amik többnyire nem kellően nagyok. Jó hosszan lehet a parti homokon sétálgatni, kocogni, futni, de nem feltétlenül mezítláb, ugyanis vannak jócskán kavicsok, kövek. 17 óra után nem ajánlott fürödni a tengerben.
 • Kuta kb. 45 kilométerre van (kb. 10 euró). Jimbaran autóval kb. 40-45 perc. Benoa jóval nyugisabb, mint Kuta.
 • Vannak szép és kevésbé szép strandszakaszai, akár egymáshoz közel is.
 • Több szakasza elég szemetes. Apály-dagály probléma itt is gondot okoz. Dagálykor lehet fürödni. Apálykor (kb. hat óránként) sok a moszat a parton. Több hotel előtt rendesen próbálják eltakarítani. A parti vizek elég zsúfoltak a vízi sportok miatt (motorcsónakok, jet ski-k). Benoa strandjainál sznorkelezni nem érdemes.
 • Lehet egész napra kibérelni angolul beszélő taxist a kirándulásokhoz. Ez elég praktikus és jutányos megoldás.
 • A sziget felfedezése szempontjából Benoa nem annyira praktikus hely, ugyanis a sziget többi részébe utazáskor egy kerülőutat (a repülőtérhez vezető fizető szakaszon) kell tenni, ami mindkét lehetséges irányban 20-30 perc többletidőt okoz. A szigetbelső érdekesebb részeihez az út autóval kb. két óra.

Vélemények

"Benoához képest Nusa Dua-ban szerintem érdemesebb hotelt választani. Benoa strandjain túl sok a tengeri moszat és a műanyag szemét. Vacak dolog fürödni a tengerben úgy, hogy műanyag tálca úszik melletted és a víz felszínén benzinlerakódás rétege fekszik. Délelőtt a vízi sport miatt van borzasztó zaj, dél tájban jön az apály és akkor azért nem lehet fürödni. 10 nap alatt egyszer voltunk hajlandók bemenni a tengerbe, pedig a strand amúgy a természeti adottságai révén lehetne akár csodálatos is. Inkább elbuszoztunk a Geger Beach-re, ami tiszta, szép strand, a tengervíz is szép. Két napozóágyért 4 eurót fizettünk, ez elfogadható. Az apály-dagály problematika azonban itt is fennállt. A Novo Hotel előtti strand is elég jó.

Benoában kevés a kellemes sétálási lehetőség. Ahol van valami élet, ott ricsaj van és kosz. Jó dolog viszont, hogy Tanjung Benoa-n van néhány szuper étterem. Benoa utcáin a járdák vacak állapotban vannak. Nem árt a lábunk elé nézni. Sok a zaj, közte építkezési zaj is. Még így is nyugisabb hely Tanjung Benoa, mint Kuta, vagy akár Nusa Dua. Például, kevesebbszer zaklatják a turistát a zugárusok. Balira május közepe és szeptember közepe között a legérdemesebb elutazni. Ez a száraz időszak. A teknőcfarm állatkínzó hely. A szerencsétlen állatokra rázúdul a sok turista." (Kata és Ricsi, 2012)


A környék egyáltalán nem hitelesen helyi, nagyon turistás, éjjel-nappali szupermarketekkel, Starbucks-szal. Persze sokan így érzik magukat otthonosan. Benoára mondják, hogy ez az ausztrálok Mallorcája.

Szállás

Ajánlott hotelek (2024):

4 csillagos: Hotel Nikko Bali ,

5 csillagos: Grand Mirage Resort ,

Közlekedés

Nusa Dua-ba taxival vagy busszal szokás bemenni. Kirándulások, szigetlátogatások esetén kellemetlen, hogy át kell mindig vergődni a Denpasar és Kuta közeli közlekedési csomópont csúcsforgalmán, ez borzasztó időigényes! Bosszantó a nyaralást országúti araszolással tölteni. (Terveznek valami kerülőutat építeni.) Elképesztő mennyiségű moped közlekedik az utakon. Napi 6 euróért lehet mopedet bérelni és elmenni kirándulni. Kizárólag rutinos motorosoknak ajánljuk, mert nem veszélytelen Balin a közlekedés.

A repülőtér és Benoa között is gyakran vannak közlekedési dugók, araszolással.

Vásárlás

 • A Circle K nevű szupermarketben a Bintang nevű sör 2 euróba kerül (24 ezer rupia).
 • A helyi ajándékboltokban alkudozni kell. Az árak sokkal olcsóbbak, mint a reptéri szuvenír üzletekben.
 • A Tanjung Benoa-n nyaralók közül sokan a Nusa Dua-i Bali Collection nevű bevásárlóközpontba járnak át vásárolni.

Éttermek, szórakozás

Szuper jót lehet enni a Luna Bonita nevű étteremben (előétel, főétel, italok kb. 20 euró két főnek). Vannak olcsóbbak is, és még jók, pl. a Klasik 2 főnek kb. 8-10 euró. Jó a Neyalan nevű is. Jó kis kocsma az Atilichnaya Bar, szuper koktélokkal. Többen dicsérik a Luna Bonita étterem melletti masszázst. Home Spa a neve, két órás profi masszázs 11 euró.

Strand

Az apály és a dagály erősen meghatározza azt, hogy mikor tudunk a tengerben fürödni. Átlátszó tengervízre ne számoljunk. A víz többnyire tejszerűen homályos, sok az alga és a partra kivetődik ilyen-olyan szemét. A jetskik miatt sok helyen benzinbűz terjed a strandon. A strandolókat folyamatosan zavarják a mozgóárusok.

A Tanjung Benoa strand tágas és tiszta, finom fehér homokkal, de ugyanaz a probléma az apály miatt, mint Nusa Duában.

Programlehetőségek

A strandon zöld trikós fiatalemberek mászkálnak és elég jutányos áron kínálnak kirándulásokat. Nem verik át a turistákat. Érdemes elfogadni, hogy kilenc óra előtt kezdődjön a kirándulás, mert akkor a délelőtt kezdeti részében nem kell annyi turistába ütközni. Fejenként 10 euróba (egyeseknél 20 dolcsi) kerül pl. egy 2 órás kis csónakos kirándulás, amelyben van haletetés, Turtle Island (teknőcfarm madarakkal, repülőkutyával, rétisassal, kakasviadallal, kígyónézéssel stb.). Napi kb. 70 euróért lehet bérelni sofőrt egy egész napos szigettúrára.

Fotóegyveleg

Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes