hirdetes


útikritikák


Kuta

Kuta dióhéjban | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Éttermek és szórakozás | Vásárlás | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

sz. k. fotója

Kuta dióhéjban

  • Kuta strandolás szempontjából rémes hely. 5 kilométeres partszakaszán nincs egyetlenegy tiszta, rendezett strand sem. Mindenhol piszkos, szemetes, borzasztó, gusztustalan! A strandok tele vannak zugárusokkal, piknikezőkkel, szörfösökkel. A veszélyes áramlatok, az erős vízsodrás miatt amúgy sem túl biztonságos ott bemenni úszni. Ráadásul árnyékos helyek sincsenek. A kevés árnyékos helyet elfoglalják a zugárusok. A strandok amúgy nagyon szépek lehetnének, ha vigyáznának rájuk, és rendben tartanák őket. 2012-ben beindult némi rendcsinálás, azaz picike javulás történt a strandok tisztasága vonatkozásában.
  • A szörfösöknek ez szuper hely. Kuta és Legian között vannak a legfelkapottabb szörfös helyek.
  • Kutára többnyire hátizsákos fiatalok mennek lakni, mert ott 15 USD körüli árakért lehet szobát kapni. Kuta a szórakozóhelyei miatt annyira vonzó. Aki szereti a nagy mozgalmasságot, annak érdemes pár órára idelátogatni. Számítani kell arra, hogy Kuta utcáin a turistát szinte folyamatosan zaklatják a taxisok és az árusok (transport! have a look! massage!). Kuta tele van fürdőnadrágos ausztrál fiatallal, akiknek a kezéből elmaradhatatlan a sör. Reggeli után már elkezdik az egész napos piálást.
  • Kuta-nak nincs semmi hiteles indonéz, vagy Bali-s jellege. Kuta tele van kajáldákkal és kocsmákkal, bárokkal, na és főleg mopedekkel. Bulizóknak viszont Kuta feltehetően jó célpont. Az utcák szűkek, gyakran nehéz a közlekedés a járdákon a tömeg miatt. Piszok, szemét mindenhol.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1. Sok helyen szemetesek az utcák, illetve mindennek a kellemetlen látvány mellett szaga is van.

Vélemények

Bali nagyon biztonságos hely, nem véletlenül választják a solo traveller csajok is bátran. A helyiek valahogy azonnal kivívják az ember bizalmát, jóindulatú őszinte mosolyuk csupa jót ígér. Kutában pár napot töltöttem csak, de a tengerpartra többször lesétáltam, ha tudsz és szeretsz szörfözni, akkor ez a rész egy paradicsom neked, ha viszont úszni szeretnél, el kell hogy keserítselek, mert konkrétan tilos a legtöbb helyen úszási szándékkal bemerészkedni a vízbe. Gyorsan megérted, hogy miért, ha meglátod a hatalmas és erős hullámokat. Minden esetre a parton sok bár és kiülős hely van illetve a naplemente is gyönyörű. (2022) forrás


Sokkal inkább turistaorientált mint a többi hely a szigeten. Luxushotelek és plázák vannak a part mentén. Az óceán hullámzása itt volt a leglátványosabb, tobb 100 méter széles hullámok csaptak össze dominóként.
Nagyon szerettük csak bámulni, miközben kortyoltuk a kókuszlevet. (2024)


"Bali leglátogatottabb helye Kuta egy szörf- és üdülő paradicsom ahol az egy négyzetméterre jutó Starbucksok száma London belvárosáéval vetekedhet. A parthoz közel egymás mellett sorakoznak a nagy luxusszállodák, ahol minden elérhető a bevásárlóközponttól, luxuséttermektől és spa szalonoktól kezdve a privát napozó ágyakig, talán a privát tengerrel együtt… A még szabad parcellákon lázas építkezések folytak még nagyobb és több luxushotelt ígérve hamarosan.

A tengerpartról nézve Kuta egy hosszú szikrázó többemeletes ablaksor. Kuta és a tengerparti üdülő komplexum az elmúlt évek hirtelen fejlődésének köszönhetően egybeépült Legiannal és Seminyakkal is, így egy több kilométer hosszú üdülővárossá alakítva a fővárostól délre fekvő partszakaszt. Pár száz méterre a parttól a zajosabb városi utcákról nyíló kis szűk sikátorutcák kínálnak olcsó alternatívát a hátizsákos turistáknak és a hullámok bolondjainak. A szobák minőségéhez és felszereltségéhez képest azért még így is borsos áron kiadók. Mindenesetre a túlkínálat miatt két perc alatt le lehet alkudni a szobát az eredeti ár 60%-ra is, ami még így is sok némelyikért. " forrás


"Kutát szokták "az ausztrálok Mallorcájának" is nevezni. A bevásárlós utcák nagyon nyugatiasak. Újabban a modernizálás jegyében Kután többségbe kerülnek a nyugatias boltok, étkezőhelyek és némileg kezdenek háttérbe szorulni a hagyományos kifőzdék, árus strandok. Kutát próbálják így magasabb színvonalra felhozni, de ez azt is jelenti, hogy emelkedett az árszint. Azért még a hátizsákos turistáknak maradtak olcsóbb kajáldák, vegyesboltok. Van még olyan étterem, ahol 2 fő többfogásos vacsorát kap kb. 3500 forintnak megfelelő helyi pénzért.

Napi ezer forintért béreltünk robogót. Kután belül állandóak a közlekedési dugók. Amúgy nem ajánlatos sofőr nélkül bérelni autót, mert a közlekedés a szigeten elég balesetveszélyes. Ez persze érvényes a motorozásra is. Be is voltunk folyton ijedve. De legalább a robogóval lehetett valahogy lavírozni a dugókban.

A csodálatos Ubud kb. 65 kilométerre fekszik Kutától, mégis az útviszonyok miatt közel két órát eltartott az odamotorozás. Előfordulnak közúti ellenőrzések és a helyi rendőrök rendre nemzetközi jogosítványt követelnek. A sör és az alkohol drága Balin. A bor rémisztően drága. A kis pénzváltóknál kedvezőbb a kurzus, de vigyázni kell, hogy a nagy köteg helyi pénz összegben megfeleljen. Hallottuk, hogy vannak átvágások. Szóval ébernek kell lenni. A társaságunkban voltak olyanok, akiknek egyáltalán nem jött be Kuta. Szerintük túl stresszes, az utcák bűzlenek a kipufogógáztól, és a strand szemetes." (Roro, 2015)

"Igazi szörfös paradicsom. Hosszan elnyúló szabad stand, hatalmas hullámokkal. Ez az óceánszakasz nem kifejezetten alkalmas úszásra, mert a hullámoknak nagyon erős a sodrása. Itt inkább csak élvezze mindenki az óceánban való ugrálást. Kuta óceánpartja nagyon alkalmas egy feledhetetlen naplemente megcsodálására. A végtelenbe nyúló óceán mögött lebukó nap látványa még ezt a nyüzsgő partot is békéssé teszi. Kutára nagyon sok indonéz jár át, más szigetekről. Nem szabad meglepődni, ha egyszer csak odalépnek melléd, és fényképet szeretnének készíteni veled. Balin van a legtöbb turista, a többi szigeten elvétve fordulnak elő, ezért szeretnek főleg európaiakkal fotózkodni. Kután nagyon sok a szórakozóhely, disco, bár és étterem. Egy estét megéri itt tölteni." (Sz-P Orsi, 2016) 

,, Kuta (ahol pár napot töltöttünk) hatalmas változás volt nekünk Jáva szigete után. Balin kb. 5.000.000 ember él, így Denpasar és környéke hemzseg az emberektől, motorosoktól, autóktól, és a turistáktól. Sajnos sikerült a turista negyed kellős közepébe szállást foglalnunk, így az első, amit láttunk ebből a gyönyörű szigetből, az a rengeteg magából kikelt, félmeztelenül és elefántmintás bő gatyában mászkáló, félig részeg turisták hihetetlenül lehangoló látványa volt.. Hangzavar, nyüzsgés, tömeg. Kicsit letörte a kedvünket.

A Jáván megszokott nyugodtság, és a helyiek szeretetét sehol sem találtuk. Mivel előre lefoglaltunk itt 3 éjszakát, megpróbáltuk a legjobban kihasználni a lehetőségeket. Kuta homokos tengerpartja hosszan elnyúlik a város mentén, ahol kis szerencsével találhatunk kevésbé zsúfolt részeket is, bár nem könnyű.

Éjszaka a város utcaképe teljesen megváltozik. Az ajándék és márkás ruhaboltok helyét a szórakozóhelyek veszik át: hangulatos bárok, chilles reggie, zúzós rock kocsmák, techno partik, bármi megtalálható. (2019)" forrás

Szállás

Ajánlott szállodák(2024)

-----------------------------

Nem ajánlott: Ibis Bali Kuta ,

Közlekedés

Kutából bárhová megy a turista kirándulni a szigetre, meg kell küzdenie a környező közlekedési csomópontok szörnyű dugóival. Olcsón lehet bérelni mopedet (kb ezer forint egy napra). Az üzemanyag röhejesen olcsó. A mopedekkel ki lehet cselezni a közlekedési dugókat. De annak, aki nem szokott így közlekedni, nem ajánlott. Rengeteg taxi és iránytaxi közlekedik az utakon, maguk is hozzájárulva a folytonos dugókhoz.

Nincsenek járdák. Ami van, ott meg jobb ha az orrod elé figyelsz, mert egyrészt olyan keskeny és hepehupás, hogy nagyon kell vigyázni hogy a bokádat ki ne törd, másrészt meg ugye lépten-nyomon canang sari-ba botlasz, amire meg nem túl szerencsés rálépni. Ugyanis a helyiek a járdákra, kapualjakba, lépcsőfeljárók elé is előszeretettel helyezik el a kis áldozataikat, amikre ha rálépsz utolér az istenek haragja.

Nagyon kell figyelned a forgalomra, simán elsodorhatnak a robogósok, vagy az autók akik a legkeskenyebb, leglehetetlenebb utakra is bemerészkednek. (2022) forrás

Étkezés és szórakozás

Vannak gyorséttermek, pizzériák és indonéz konyhás éttermek egyaránt. Van néhány elég jó étterem Kutában. Kuta sétányán egyre több a modern, kulturált étterem, kávézó. Fennáll a veszély, hogy a hagyományos utcai mozgó kifőzdék, boltok eltűnnek, és így elveszik a Bali-karakter. Az árakhoz támpontként: a Bamboo Corner nevű étteremben egy többfogásos vacsora két főnek kb. 3500 forintnak megfelelő helyi pénzből megúszható. Kuta olyasmi az ausztrál fiataloknak, mint az európai kortársaiknak Mallorca vagy Ibiza: bulihely.

"Éjszaka sem áll le az élet, nagyon sok diszkó várja, hogy a szörfösök kieresszék a gőzt. Ugyan nem vagyok egy nagy partizós, de hát ha már úgy alakult, hogy itt ezt lehetett csak csinálni, megnéztem a bulit. :D Nagyon érdekes volt nézni, ahogyan a fehérek összekavarnak a balinéz lányokkal, akik láthatóan nem olyan szégyenlősek, mint a muszlim lányok, és nagyon rövid testhezálló ruhákban próbáltak becserkészni valakit aznap estére.

Volt aztán ott minden, a szokásos nagy darab, pirosra égett angolok berúgva ugráltak, a helyi kiscsávók lépten nyomon drogot kínáltak, a baráti társaságok a színpadon táncoltak, az indiaiak nagyon élvezték láthatóan a táncot, mint mindig, és persze volt egy-két olyan kellemesen emelkedett hangulatban lévő turista, aki megpróbált a rúdon táncolni. (2017)" forrás

Vásárlás

Kuta tele van boltokkal, ajándéküzletekkel és van néhány üzletközpont is, sőt két bevásárlóközpont is. Sok boltban ugyanazon modelleket árulják. A kereskedők annyira nyomulósak, mint a török Riviérán. A pénzváltóknál ébernek kell lenni, mert némelyikük megpróbál simliskedni.

Nem ihatsz csapvizet, de még fogat mosni vagy gyümölcsöt mosni sem ajánlott, szóval mindenképpen készülj fel arra, hogy kartonszámra ásványvizet kell vásárolnd, hacsak nincs szűrt víz a szállásodon.

Strandok

Lengén vagy burkoltan - Varga Gábor fotója

Programlehetőségek

A kötelező programnak tekinthető Ubud kb. 65 kilométerre van Kutától, de a közlekedési dugók miatt legalább 2 órás utazásra kell kalkulálni.

Olvasmányos linkek

"Azzal szórakoztunk az első két nap, hogy felfedezzük Kuta-t, ami arról híres Balin, hogy a világ minden tájáról érkeznek ide szörfösök. Van egy halom turista (főleg kigyúrt testű szőke ausztrál szörfösök), millió szuvenír bolt, este nagy bulik, beach hangulat. Végigsétáltunk a Legian street-en (központi utca) egészen a központig, majd visszafelé már a tengerparton jöttünk. Atya ég mekkora partra vetett medúzákat láttunk! Gyermekfej nagyságúak... Hát ha egy ilyen szembe jönne a vízben, tuti ki tudna nyírni. :)

Kuta ici-pici utcákból áll, gyakran járda sincsen. Erős szmogot érezni a levegőben, amit a melletted másodpercenkét elhúzó 10 robogós okoz. Baromi félelmetes az egész, bár mi már csak röhögünk rajra, hogy "ilyen nincs!". Totál káosz. Nincsen trafi, nincsen szondázás... mindenki azt csinál amit akar. A helyiek azt szokták, hogy családostul ülnek fel egy robogóra (papa, mama, mama egyik karjában újszülött, és lóg valahol rajtuk még egy nagyobbacska gyerek is). Bukósisak nuku, de az SMS-t azt írják, mikor éppen nem kell kanyarodni. :)

Millió bolt, de turistát alig láttam bennük, szóval nem értem miből élnek meg. Alkudozni tuti lehet. :) Árulnak szappant, teát/kávét, üvegbetétes tálakat, ruhát, hamis Rolex órát, fából faragott hatalmas műbránereket (végén sörnyitó) ... etc. Percenként szólítanak le, akarsz-e masszázst, manikűrt, transzportot (robogóval elvisz pénzért bárhová) ... stb. A helyiek picik, sötétek (bőrszín), picit vágott szeműek, többségük beszél angolul, kedvesek, segítőkészek. Volt egy csávó, aki miután segített belőni a térképen, hogy hol is vagyunk, megpróbált szájon csókolni. Na ő túl kedves volt... :)

Egyébként hatalmas nagy arcok vannak, ti is spannolnátok velük, egyszerűen nem lehet megállni röhögés nélkül mikor egyik-másik ilyen figurába belebotlasz. Nagy a szövegük, meg az egész kisugárzásuk egy poén. De itt ez a feeling. Szörfös élet, sunshine, drog, szabályok sehol, mindenki happy és kicsit buta, buli van, barátkozás ezerrel. (2011)" forrás


"Taxival lehet bemenni Kutába. A hiénák 15 USD áron visznek be, de a hivatalos, taxiórás verzió csak 2,5 USD. Van egy kis különbség. Alapvetően egész Kuta a pénzről szól. Zsíros amerikai turisták hömpölyögnek félmeztelenül az utcákon, szórva a pénzt, ami megbolondítja a helyi lakosságot és az indonéz árak sokszorosát tartja reálisnak. Robogók és motorok ezrei száguldoznak az utcán, van McDolands, Wendy's, KFC, meg minden, ami nem ide való. Mondjuk én nem bánom, mert ugyan a Meki általában drágának számít Indonéziában, a kutai árak annyira csillagászatiak, hogy a Meki lett a megfizethető számomra. Nevetséges, hogy az az összeg, amiből Jogjában hárman ettünk-ittunk, itt max egy italra elég. Van bevásárlóközpont, éjszakai fények és minden luxusmárka beszerezhető a főutcán. Mindent a turisták igényeihez szabva. Elszakad a papucsod a shoppingolás közben? Semmi baj! Irány a papucsautomata!

A strandon is sokan vannak, de azért nem Agárd szabadstrand szinten. A víz elég hideg, viszont a szörfösök élvezhetik az óriási hullámokat. Részemről a jelképes lábmártogatást adtam elő strandolás címszóval (és kicsit nosztalgikusan gondoltam vissza Tahitire, meg a 36 fokos tengervízre). A homokban ülve pár percenként kell elhessegetni a karkötő, sarong, italárusokat és a masszázst ajánlgatókat.

Apropó masszázs. Azzal jól jártam. A lábmasszázs 1200 Ft per óra áron fut és végre igazi reflexológia, nem az az idétlen thai masszázs, ahol véraláfutásosra öklözik az ember vádliját, de a talpához alig érnek. Szóval kiélveztem a lehetőséget és teljes testes bali masszázsra, meg reflexológiára is mentem. Aztán nagy lelkesedésemben befizettem egy lábradírozásra. A túraszandálom által kiképzett sarkamat akartam újjá varázsolni. Miután a srác megmasszírozta a talpamat, nem is figyeltem már, mit művel. Mikor kész lett, meglepődve láttam, hogy nem is reszelő volt a kezében. Aztán hazafelé menet, mikor elkezdett csípni a talpam, már sejtettem, hogy jobb lett volna, ha jó szokásomhoz híven árgus szemekkel figyelem, mennyire szakértő, aki hozzám nyúl. Hát ez a srác nem volt szakértő. Reszelgetés helyett pengével vagdosta le a bőrt a talpamról. De nem csak ott, ahol a szandál miatt kellett volna, hanem mindenhol. És annyira, hogy sok helyen el is fogyott a bőr. Rózsaszín foltokban világít ki a hús a bőröm alól. Pár helyen vérzik is. Ami nem semmi, hiszen a talp bőre normál esetben nagyon vastag. Jól jártam. Most pár napig hordhatok zárt cipőt és csak reménykedhetem, hogy gyulladás, fertőzés és repedés nélkül megúszom. (2013)" forrás


"Én a javai emberekhez szoktam egészen idáig, akik valósággal bálványozzák a fehér embert, mert sok helyen, ahol jártam, nagyon kevés a nem ázsiai turista. Ráadásul bármi van, mosolyognak, és Balin erről szó sincsen. De nekem tengerpart kellett, megkockáztattam hát a hírhedt Kuta beachet, rögtön a reptér mellett, gondolván, hogy annyira nem lehet turistás. Pedig az, a helyiek minden fehérre két lábon járó dollárjelként tekintenek, és a kultúrájukkal teljesen jól megfér, hogy zaklassák őket, hátha akad egy kis üzlet.

Kuta kicsit Siófokra emlékeztet, minden utcája végig éttermekkel és bazárral van tele, lehet shoppingolni, kajálni, strandolni, és mindenféle outdoor programra jelentkezni. A helyiek ábrázata egyébként kicsit más, engem az ausztrál aboriginalokra emlékeztetnek, és Jáva után meglepő, hogy a legtöbb helyi menő csávó hosszú hajú, sőt, melíroztatva van az eredetileg fekete hajuk valami szőkésre. Nyílván iszonyat jól szörföznek, és ellentétben a muszlimokkal, isznak és tetkókkal vannak kivarrva. És, ahogy már említettem, meglehetősen flegmák, biztosan mert az a menő.

Kuta egyébként az ausztrál, európai és amerikai szörfösök Mekkája, remek hullámokkal és széles stranddal. A strand nem rossz, de a nagy hullámok miatt nem lehet nagyon messze bemenni, én körülbelül derékig merészkedtem, így is beterítettek a hullámok, amikor hozzám értek. :) (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes