ÚTIKRITIKA.HU / Dubai


hirdetes

szállások

Al Khoory Apartments 5cs. - vélemények »

Amway Rotana Jumeirah Beach Residence 5cs. »

Amway Suites Jumeirah Beach Residence - vélemény »

Anantara The Palm Dubai Resort 5cs. »

Új szállás »

Új szállás »

Új szállás »

Atana Hotel**** - vélemény »

Cassels Al Barsha 4cs. - vélemény »

Citymax Bur Dubai*** - vélemény »

Cosmopolitan Hotel Dubai 4cs. - vélemény »

Dukes Dubai 5cs. - vélemény »

Five Palm Beach Jumeirah 5cs. - vélemények »

Hilton Dubai Jumeirah 5cs. - vélemény »

Hilton Dubai Palm Jumeirah 5cs. - vélemények »

Hilton Dubai The Walk 5cs. - vélemény »

Hilton Ras Al Khaimah Resort&Spa***** - vélemény »

Iberotel Miramar Al Aqah Beach Resort - vélemény »

Ibis Al Barsha 3cs. - vélemény »

Ibis Deira City Centre 3cs. - vélemények »

Ibis Mall of Emirates 2cs. »

Ivory Grand Hotel Apartments-Al Barsha 4cs. vélemények véá »

JA Ocean View Hotel**** - vélemény »

Kempinski Mall of the Emirates***** - vélemény »

Mövenpick Hotel Jumeirah Beach 5cs. »

Mercure Hotel Dubai Barsha Heights 4cs. »

Novotel Deira City Centre Hotel 4cs. - vélemények »

Pearl marina Apartman Hotel**** »

Pride Hotel Apartment »

Rixos Premium 5 cs- vélemények »

Rixos The Palm***** »

Roda Al Murooj Hotel Downtown 5cs. - vélemények »

Rove City Centre 3cs - vélemény »

Skylight Hotel*** »

Sofitel Dubai Jumeirah Beach 5cs. - vélemények »

Sofitel Dubai The Palm 5cs. - vélemény »

Suba Hotel 4cs. - vélemény »

Villa Rotana**** - vélemény »

Wyndham Dubai Marina**** - vélemény »


útikritikák


Dubai

Dubai

Bevezető | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

,

Kriszta fotója


Jóga, fitness és tánc tábor az Emirátusokban - Arabian Retreat*****Csoportos elvonulás program Dubaiban és Ras al Khaimahba

Egyesült Arab Emirátusok - Citymax Al Barsha at the Mall *** - DubaiRepülőtéri transzferrel és magyar nyelvű programokkal foglalható

Bevezető

Lakosság: 3 millió (2023-as becslés).

Annak, aki az első látogatását tervezi Dubaiba, érdemes tájékozódnia arról, hogy mit is remélhet ettől az utazástól. Ne menjen Dubaiba az, aki a hagyományos kulturális turizmust tekinti egy utazás fő értékének. Dubai múzeumok, emlékművek, történelmi műemlékek tekintetében keveset, vagy legalábbis nem a megszokottat tudja csak kínálni. Viszont nagyon is érdemes Dubaiba látogatni annak, aki pihenni, kikapcsolódni, a napi robotból kiszakadni, melegben strandolni szeretne, és aki élvezni akarja a kényeztetést egy kényelmes szállodában. Dubai mindazoknak való, akik kíváncsiak arra, hogy elképesztően sok pénzből egy szerencsés sivatagi országban mi mindent lehet felépíteni.

Simán ide lehet utazni négy-ötévente úgy, hogy mindig van 4-5 napnyi új attrakció, építmény, kiállítás, amit az előző  látogatásunk óta építettek, nyitottak meg. Pont ezért arra fel kell készülni, hogy állandóan építkeznek, ez adja a városban az alapzajt. Szerencsére strandokat is építenek, így van hol megpihenni már a városban is.

Ez itt a legek országa. Lehet róla vitatkozni, hogy ez jó-e, de tény, hogy mindenből, még játszótérből is igyekeznek megalkotni a legnagyobbat.

Kriszta fotója

Dubai nagyon kitalálta magát a turizmus kifejlesztése terén is. Töménytelen pénzből rengeteg mesterséges turista attrakciót hoztak és hoznak létre. Már most elég a programkínálat, a megfelelő turisztikai infrastruktúra ahhoz, hogy a félnapos sivatagi látnivalón és a nap melegén kívül bőven legyen egyéb ok is a turisták számára az idelátogatáshoz. Már nem csupán a tengerparti strandolást, a bevásárló turizmust kínálják, hanem a szórakozató programokat (trópusi síelés, témaparkok), a különleges építmények, lakóövezetek látványát (Burdzs Kalifa, Atlantis, Pálma). Ugyanakkor a sok pénzből telik arra is, hogy hagyományos értékeiket is korszerű tálalásban, jó minőségben tálalják a külföldi turistának.

A turisták számára is nagyon előnyös, hogy rohamléptekkel javítják a közlekedési helyzetet, elsősorban a metróhálózat fejlesztésével. Dubaiban a látogatót képes lenyűgözni az emírség hatalmas ambíciója, hogy addig fejlessze az országot, amíg még van ehhez hatalmas pénzforrása. De vannak negatív vélemények is. A bevezetőnkhöz csatolt figyelemreméltó vélemények között vannak olyanok, amelyeknek megfogalmazói nem rokonszenveznek Dubai mesterséges jellegével, a gazdagsággal való hivalkodással, a városfejlesztés presztízs jellegével. Nagyon érdemes elolvasni a vélemények rovatunkat, mert tanulságosan tükrözi az országgal kapcsolatos érzések sokféleségét.

A magyarok számára Dubai meglátogatása vonatkozásában külön vonzó az is, hogy mindössze kettő vagy három óra az időeltolódás, és viszonylag rövid a repülőút. Budapestről vagy Bécsből például közvetlen járattal 5-6 óra alatt ott lehet lenni. Elfogadható áron vannak repülőjegyek. Dubai légvonalban 4015 kilométer távolságban van Budapesttől.

A Dubai utazási csomag drága eleme a szálloda. Vannak bőven olcsó szállodák, ám azok olyan problémásak (kosz, zaj, vendégkör, lestrapáltság), hogy teljesen elronthatják a vakációt. Dubai nem egy hátizsákos, spórolós desztináció. Ha valaki tényleg jól akarja magát érezni, akkor csakis színvonalas, 4 vagy 5 csillagos szállodát szabad választania. A kinti kiadások vonatkozásában nyugat-európai átlagos árszinttel érdemes számolni. A kiadásokon az dob sokat, hogy a sok vonzó program belépőjegyei szép kis összeget igényelnek. Márpedig gyermekkel utazó családnak vétek kihagyni például a Wild Wadi fantasztikus vízi vidámparkot, ahová a belépő nem két fillér. Dubaiban jó és kierjedt az airbnb, sok európai vett itt lakást, amit így hasznosít.

Leggyakoribb vezetéknév: Ali

Ramadán 2023-ban: március 22 - április 21.

Hotelek foglalása itt- hotelscombined.com

Amennyiben a honlapunk Dubai fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Dubai-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu  

Tetszett & nem tetszett

Tetszett

 1. Dubaiban tökéletes a közbiztonság! Nem kell aggódni zsebtolvajok, a gazemberek (kivétel néhány taxisofőr) miatt.
 2. Kellemesebb jólétet nézni, mint szegénységet.
 3. Meglepően nagy a programkínálat, főleg a szórakoztatás és a vásárlás vonatkozásában, de a hagyományos látnivalókból (piacok, hajókázás, sivatag) is bőséges a választék. Manapság már akár 6-8 napot is el lehet tölteni kizárólag Dubaiban úgy, hogy minden napra legyen valami érdekes program. Még egy-két évvel ezelőtt is 2-4 nap alatt megnézhetett a turista minden érdekeset.
 4. A modern építészet sok érdekes és parádés példányát lehet megcsodálni.
 5. Dubaiban jól lehet kombinálni a programozást a szimpla strandolós, medencés nyaralással, pihenéssel!
 6. Nincs veszélye annak, hogy esők elrontják a nyaralást, a programokat.
 7. A metró, a villamos és a monorail. Így kell tömegközlekedést fejleszteni. Természetesen a reptérre is megy metró.
 8. Marina esti sétákhoz
 9. Víziparkok
 10. Kalifa környéke príma találkozási pont lett
 11. Kovid után rengeteg digitális nomád települt Dubaiba, könnyű társaságot találni
 12. Minden kapható, remek a kaja, jók a szupermarketek

Nem tetszett

 1. Nincs Dubaiban több olyan negyed, ahol kellemesen lehet sétálgatni az utcán kellemes, romantikus, régi műemléképületek között. Próbálkoznak több-kevesebb sikerrel létrehozni promenádos helyeket, de ezek mesterségesek és a légkörük is az.
 2. A bevásárlóközpontokon kívül alig van az ember a tényleges helyi lakossággal. Helyit az utcán többnyire csak autóban ülve lehet látni. A turista csaknem kizárólag vendégmunkásokkal érintkezik. Ők is lehetnek érdekesek, de mégsem jelentik a helyi lakosságot. A helyi állampolgárok nem kedvesek a külföldiekkel. Feltehetően lenézik őket. Szomorú hallani, érzékelni, hogy a szegény dél- és délkelet-ázsiai országokból hosszú évekre idetelepedő sok millió vendégmunkás milyen kiszolgáltatottságban (tán olykor megalázottságban) és családjaiktól tartósan távol gürcöl itt.
 3. Nagy hátrány, hogy folyton és mindenhol építkeznek és zavaró ennek a látványa, zaja, levegője. Ahol nem újat építenek, ott felújítás folyik.
 4. Jóllehet nem annyira szigorúak a viselkedési szabályok, mint Iránban, de azért figyelni kell azok tiszteletben tartására. Nem engedheti el magát az ember az öltözködésben, meg a viselkedésben, ahogy például Thaiföldön.
 5. Dubaiban nincs sok természetes zöldterület. A sivatagi világban találhatók bőven izgalmas természeti képek, de azért végül is sok helyen a pusztaságszerű szikár táj unalmas, a mesterségesen átalakított természeti környezetek pedig, sokak szerint nem igazán szépek.
 6. Pénteken, szombaton, vasárnap este nagyon nehéz szabad taxit fogni!
 7. Sok helyen (pl. a recepcióknál) a hölgy vendéget levegőnek nézik, ha férfi kisérője van
 8. Csupán egy mesterkélt világ ami baromi jól lett marketingelve
 9. A 2020-as expóra készülve baromi sok az építkezés
 10. Internet alapú telefonálás állami akadályoztatása. Barátságtalan gesztus a turisták felé.
 11. Metrón, közértben sokszor elkapja az embert a Little India érzés.
 12. Elképesztő mennyiségű itt lakó orosz, mindenhol oroszul beszélnek, sokszor kicsit hangosak

Vélemények

"Dubai a csodák birodalmának is mondható. Szinte a világon sehol sem tapasztalható ilyen mérvű fejlődés kreativitással párosítva. Dubaiban semmi sem tűnik lehetetlennek, az emberi képzeletnek nincs határa. Elég csak a mesterséges sípályára gondolni a forró országban, vagy a több mint 200 emelet magas Burj Khalifa-ra, és a mesterséges Pálma-szigetekre. Befektetésben és építészeti remekekben itt nincs hiány. Ha felteszi valaki a kérdést, hogy miért pont oda, akkor körülbelül ezt lehet válaszolni: mert Dubaiban a hagyomány találkozik a szupermodern korral és e kettő összessége csodálatos eredményeket hoz."


"Az igazság az, hogy Dubaiban a külföldiek 95 százaléka állandóan, esetleg idényszerűen ott dolgozó, vagy üzleti ügyben éppen arra járó. Többször is előfordult kint, hogy meglepődtek turista mivoltomon. Rengeteg építkezés, daruhegyek, monstrum felhőkarcolók jellemzik ezt a várost. Az árszint többnyire nyugat-európai. Egy-két étterem árai ez alatt vannak. Ha valakinek sok pénze van, akkor nézze meg a pálma szigetet fentről a levegőből, repülős túra keretében. Nekem az egyik kedvenc élményem a Deira-i halpiac. Kétszer voltam Dubaiban, és ide másodszor is eljöttem. A fűszerpiacot is imádom."


"Dubai teljes egészében átverés a turista fronton. Baromi jól meg van marketingelve, hogy ide el kell jönni, mert ez egy menő hely. Szerintem, Dubai túl van értékelve. Rengeteg modern, magas építmény, még több leendő építmény, azaz poros építkezés. Rendben, hogy valamikor majd ezek felépülnek, de amikor ez megtörténik, akkor újabb építkezésekbe kezdenek, mert végtelen mennyiségben van lóvéjuk. A nagy utakon folyton közlekedési dugók vannak. Sok helyen gyalog gyorsabban eljut az ember egyik pontról a másikra. Aztán vagy éppen szmog van, vagy az építkezések, meg a sivatag felől jön a por.

Rengeteg a bevásárlóközpont, bazár, bolt, de az árak egyáltalán nem olcsóbbak, mint itthon. Lényegében semmit sem találtam, amit az otthonihoz képesti olcsósága miatt meg akartam volna venni. Hűtőszekrényt meg csak nem viszek haza a bőröndben. Ami eredeti, az rohadt drága. Ami olcsó, az meg hamisítvány. Aztán lézengtünk céltalanul fel s alá a rohadt nagy MOTE-ban (Mall of the Emirates) és vizslattuk a sok fehér egyendzsellabás huszonéves fazont, ahogy fennhordott orral átnéz rajtunk. Úgy éreztem, hogy mi az ő szemükben csak hitetlen, csóró senkik vagyunk. Na jó, mert fehérek vagyunk, azért kevésbé senkik, mint a dél-ázsiai inkább senkik.

A helyi nőcik legalább izgalmasak a bújócskázós maskarájukkal. Aztán, ha nyáron jössz, akkor meg megrohadsz a 38 fokban. Ja, hogy árnyékos helyet kell találni? Azért utazzak egy csomót és verjek el valagnyi pénzt, hogy behúzódjak valahová, s ott kuksoljak? Oké, vannak tényleg letaglózó látványok, mint amilyen a pálmasziget. Illetve az tetszik az embernek, hogy elképzeli, milyen jól néz majd ki az egész, amikor kész lesz. És milyen jó lesz azoknak, akiknek készül. Két-három napot le lehet itt nyomni Dubaiban némi élvezettel. Lehet, hogy néhány év múlva szebb, meg zöldebb hely lesz, de most még nem az. Ja és figyelni a taxisokra, mert simliskednek! Jobb térképpel a kézben vizslatni, hogy a legrövidebb utat választják-e. Tudnak angolul, mert a legtöbb taxis indiai, és azoknak az angol a második nyelv. Úgy kell szervezni a programokat, hogy az ember lehetőleg ne csessze el a fél napját brutális közlekedési dugók közepette."


"Dubai nagyon tiszta, nem hasonló a többi turisták által kedvelt arab országhoz, mint Egyiptom és Tunézia. Nagyon nagy a rend. Nincsenek falfirkák, az utcák nem szemetesek."
Molnár Dávid fotója


"Többször is jártam ott. Értelmiségi vagyok, és kifinomult gondolkodásmódomnál fogva tán az lenne a logikus, hogy ne szeressem Dubait annak mesterkéltsége, kivagyisága, mesterkélt, műanyagos jellege miatt. De szeretem, jobban mondva kedvelem, mert imponál nekem céltudatos fejlődése. Rendben, mondhatja bárki, hogy ennyi könnyen szerzett pénzből nem kunszt nagyszabású terveket megvalósítani. De én nem a szerencsés helyi népre nézek fel, hanem azokra a külföldi tervezőkre, akik a szép modern építészeti remekeket megálmodták és megteremtették. Azért az uralkodó családot is értékelem azért, mert értelmesen tervezi azt a jövőt, amikor majd már nem árad a pénz az olajeladásokból. Egyébként érdemes tudni, hogy a pénz Dubaiban nem is az emírség területén, hanem a többi emírségben és az Arab-félszigeti térségben történő termelésből származó bevételekből jön. Ez éppen azt jelenti, hogy Dubai vezetése roppant ügyesen manőverezve fejlődik. Turistacélpontként is Dubai a vonzó és nem a másik emírség, Abu Dhabi, amelynek földjében sokkal több a kincs. Dubai céltudatosan vállalta magára ezt a szerepet, és ez tetszik nekem."


"Dubai egy gőgös, csillogó díszletváros, igazi tartalom és értékek nélkül. Üres és felszínes. Véleményem szerint arra jó, hogy aki elmegy oda, egy pillanatra leeshessen az álla, de hamar rájöjjön, hogy mindez mégis mennyire kevés ahhoz, hogy az ember jól érezhesse magát egy ilyen helyen. Megmutatja a fogyasztói társadalom igazi lényegét, azt a zsákutcát, ahová az egész vezet, az öncélú gazdagságot. Magamutogató, pökhendi és talmi, tökéletesen bizonyítja, hogy nem lehet mindent pénzért megvenni. Egy görbe tükröt tart elénk, és elgondolkoztat. Tényleg ezt szeretnénk? Talán pont ezért kell egyszer látni. Én mindenkinek azt javaslom, hogy ha meg akarja nézni, csak egy megálló legyen az ázsiai útja előtt, maximum 2 éjszaka. Igazán ezután fog az emberben felértékelődni, az ázsiai városok "szegénysége", és jön rá sok utazó, hogy mik is lehetnek valójában egy szerethető város erényei, mik az igazi értékek az életben."

Kriszta fotója

"Dubait én egy 3-4 napos tartózkodásra ajánlanám maximum, mivel nem kimondottan az a tengerparton pihenős desztináció, és olyan nagyon sok látnivalót sem rejteget. Mindenképpen kombinálnám utána valami egzotikus nyaralással, pl. Maldív, Mauritius, Sri Lanka, stb. Érdekes volt, később szívesen visszamennék, mert állandó építkezések vannak, kíváncsi lennék, mit tudnának még kitalálni, építeni. De csak Dubai miatt nem utaznék oda, csakis stopoverként. Ami tetszett az a Burj Khalifa környéki rész, tele étteremmel, tényleg jókat és finomakat lehet enni anélkül, hogy bármi bajt elkapna az ember, mint pl. Egyiptomban vagy Tunéziában. Jó, hogy sokan vannak Dubaiban, és sokféle ember, a világ minden tájáról. Amit nem tennék, ha turistaként visszamennék, hogy nagyon drága szálláshelyet foglalnék. Az olcsóbb szálláshelyek is elég jó helyen vannak és minőségben is elfogadhatóak, bőséges reggelivel, és nem kell egy vagyont szánni rá. Sokan kérdezik, hogy vajon csak pénzes turistáknak való, vagy átlagos keresetűeknek is belefér-e egy ilyen út, szerintem igen.

Helyben főleg a taxira és étkezésre kell költeni, de a taxik elég olcsók, valamint a bevásárlóközpontok tele vannak éttermekkel, és ki lehet fogni pénztárcabarát vendéglátóegységeket is. És azok a gyümölcslevelek és smoothiek isteniek! Valamint van szabad strand is, ami nem fizetős, nem csak a Jumeirah Beach Hoteleinek drága partszakaszain tudnak mégis az oda érkezők napozni. Egy utasom kipróbálta a metrót, de pórul jártak, így azt senkinek sem ajánlom. Nagyon ritkán vannak a megállók, a főbb látnivalóktól elég messze áll meg és ahhoz képest nem is olcsó, sokat is kellett várniuk. Kisgyerekes családoknak nem ajánlom, ha csak nem kimondottan a Wild Wadi Aquapark miatt mennék, vagy az Atlantis, the Palm Hotelben laknak és annak az aquaparkját használják. Kisgyereknek sok látnivaló vagy érdekesség nincsen Dubaiban, inkább fiatal felnőtteknek ajánlom és onnan felfele minden korosztálynak. Kisgyerekkel inkább másik tengerparti emírségbe érdemes menni, ahol a hotelnek saját partszakasza van.

Nagyon jó volt december 2-án ott lenni, amikor a nemzeti ünnepük van, bár ilyenkor a bazárok meg a boltok zárva vannak, de ha valaki ebben az időben menne, lehet érdemes lenne belevenni, mert nagyon izgalmas belecsöppenni az emberek helyi ünnepébe. Még ebben a modern világban is mindenhonnan a müezzinek hangja hallatszik, felvonulások vannak, táncos előadások, minden a nemzeti színekben pompázik. Valamint inkább október-május között javaslom az utazást, így is 25-30 fokra lehet számítani. Május-szeptember időben meg 40-50 fokra, amikor a helyiek is a házukban maradnak, vagy mindenki a légkondival hűtött bevásárlóközpontokba menekül.

Érdemes lehet megemlíteni, hogy olyan, mint járda, nem igazán van. Itt nem sétálgatnak az utcán az emberek, mint ahogy azt Európában megszoktuk. Két hely között mindenki autóval közlekedik. Ha legközelebb mennék, biztos elmennék egy sivatagi túrára, bár Dubaitól csak 1 óra autózás, mire a sivatagba ér az ember. De azt mondják nagyon szép és megéri. Kár, hogy nekünk akkor nem fért bele. Arra tökéletes, ha nem túl messze akar az ember menni, nincs is sok ideje, amit ott tud tölteni, de valami különlegesre és meleg helyre vágyik."


"Dubai a 22. század, ezt a saját zsírjában sült európainak látnia kell..."

Kriszta fotója

"Kétszer 2 csodálatos hetet töltöttem el Dubaiban. Egyszerűen imádom. Az egyik barátnőm dolgozik kint ezért is látogattam el ide először. Én nem mondanám egy drága helynek. Egy négy csillagos szálloda 8-10 ezer Ft/éj/fő. Szerintem ez annyira nem vészes. Ajánlanám Dubai Marina, Mall of The Emirates környékét. Discovery Garden kicsit kintebb van, de itt is vannak olcsóbb szállások. A taxi nagyon olcsó, de a tömegközlekedés is kiváló. Programokra lehet különböző vouchereket venni így 50%-kot meg tudunk takarítani. Mi p.l így voltunk sivatagi szafarin és a Hatta szafarin is. A Burj Khalifába érdemes interneten előre megvenni a jegyet (ide sajnos nem szoktak kuponokat árulni). Nagyon sok étterembe is van kupon, szóval ezt is ajánlom. Mi a JBR (Jumeirah Beach) strandra jártunk. Itt nem volt belépő, viszont zuhanyozási lehetőség sincs. A Pálma szigetekre érdemes a kisvasúttal kimenni (Monorail). Illetve itt érdemes az Aquaparkban is eltölteni egy napot. Itt van tengerparti rész is. Szerintem az ember nem mindennap mondhatja el, hogy a Pálma szigeteken strandolt. :-) Mindenkinek ajánlom ezt a csodálatos helyet. Órákig tudnék róla írni. Harmadszorra is tervezek menni. :-) Egy Dubai fan. :-) "


"Másodszor voltam Dubaj-ban. Mindennel meg voltam elégedve. Az árak elfogadhatóak, sok minden olcsóbb, mint idehaza. Egyszerű a közlekedés, akár buszon, metrón, taxival. Senki nem akart soha becsapni. Étkezés is könnyen megoldható és olcsó." (Tibor, 2014)


"Elmentünk a nevezetes Burj al Arab vitorlás alakú szállodáig, viszont természetesen nem tudtunk bemenni, csak kívülről csodáltuk meg, bár így számomra nem volt nagy varázsa. Ezután meglátogattuk a Pálma szigeteget is, amely egy pálma alakúra, a vízre kiépített teljesen mesterséges városrész. Bár nem tudtunk a házak közé, vagy a strandra bejutni, csak a központi hatalmas Atlantis szállodáig és bevásárlóközpontig vitt minket a taxis. Itt megnéztük az akváriumot, amelybe még búvárruhában is bele lehetett volna merülni.

Ha több időnk lett volna, talán még szánkózni is elmentünk volna pár órára. A Mall of Emirates bevásárlóközpont arról híres, hogy mesterséges sípálya is található a tetején. Mivel már csak egy óránk maradt, ehelyett a repülőtérhez közeli, Deira City Centre-be kértük a következő fuvart, hogy könnyen és kényelmesen vissza tudjunk érni a repülőtérre. Mindegyik bevásárlóközpont egyedi és elkápráztató, de főként nem a világhírű üzletek, hanem a belső design miatt. Az iszlám építészet jellegzetességeit ötvözi a minőség és modernitás, emellett minden tiszta és rendezett, még az utcákon is. A luxusautók szerelmesei pedig elég ha az üzletsorok helyett a parkolóban tesznek egy sétát, itt garantáltan találnak soha nem látott újdonságokat.

Nagyon lenyűgöző lehet a város, akit érdekelnek a legmodernebb újítások, a luxus és az arab világ, érdemes egyszer eljutni ide. Viszont engem annyira nem nyűgözött le, mint vártam. Kicsit száraz volt azzal a rengeteg felhőkarcolójával és műviségével. Bámulatos mi mindent képesek létrehozni, ugyanakkor túlságosan mesterséges volt számomra. Szinte minden mű volt, semmi sem természetes. Talán csak nem szoktam hozzá a felhőkarcolók látványához, korábban még sosem jártam ehhez hasonló modern nagyvárosban. (Kitti, 2015)" 


Molnár Dávid fotója


"Dubai fantasztikus hely. Erőssége talán éppen a multikulturális értékeiből fakad. Ha akarsz, egész nap csak a strandon pihenhetsz a Burj al Arab, vagy a felhőkarcolók tövében. Vagy épp eltöltesz egy napot a sivatagban. Ha hiányzik Európa, egész álló nap vásárolhatsz a városnyi méretű plázákban, vagy ha a helyiekkel akarsz megismerkedni, Deira városrész piacainak sikátoraiban megtalálod őket. Minden egy helyen, a kikapcsolódás ezer formája vár." ( 2015)


"Minden szervezett program profin volt lebonyolítva, ha csak egyedül voltam, akkor sem mondták vissza. Időben is mindig tudtuk tartani a menetrendet. Az idegenvezetők is segítőkészek voltak.
Közlekedés: érdemes metrókártyát venni már első nap, mert metróval könnyen elérhetőek a főbb csomópontok a városban és könnyű feltölteni. A taxisok nem mindig ismerik jól a várost, nem minden taxiban van GPS így érdemes térképet mutatni nekik. Utazástervezés: érdemesebb október-március között oda látogatni, mert a többi hónapban nagyon meleg van és így nap közben nehéz mozogni. Több fórum javaslata ellenére pénzt a reptéren is érdemes váltani, fura módon ott volt a legolcsóbb, de eurót és dollárt is elfogadnak mindenhol. Étkezés: bármilyen típusú étterem megtalálható, érdemes a helyi specialitásokat kipróbálni. Közbiztonság: biztonságos, de így sem érdemes bizonyos helyeken egyedül sétálgatni, főleg nőknek nem. Látnivaló: 1 hét alatt minden megnézhető." ( 2015)


"Semmi sem lehetetlen! Homokvihar tette porossá a várost, alig lehetett látni. Estére ionizátorokkal a levegő páratartalmát kihasználva esőt gerjesztettek, 2-3 óra alatt kitisztult a levegő.

Dubai talán fentről a legszebb. A Creek csatorna vizéről szállnak fel a hidroplánok, melyek 30 perces kört tesznek a város felett. A Pálma-szigetek, az Atlantis, a Burj Al Arab, és 880 méter magas Khalifa torony álomszép.

A tevepólót játszani kevés helyen lehet a világon, de Dubaiban igen. A tevém nagyon gyors volt, jó taktikus, de nekem egyszer sem sikerült megütnöm a labdát." (Csiszár Ági, Vista, 2017)  


,, Úgy tudnám Dubajt a legjobban összefoglalni, mint a kontrasztok városát. A homokos part és a pálmafák mögött hatalmas felhőkarcolók tornyosulnak, és a fürdőző emberektől 3 utcára már öltönyös aktatáskás embereket találtam. A 40 fokos tűző napsütés és a taxik és hotelek 18 fokos légkondis levegője között nincs átmenet. A száraz sivatag közepén csodás virágokkal és élettel teli kertet találhatunk, és a turisták nyári mini ruháit tetőtől talpig feketébe öltözött nők rosszalló tekintete sem kerülte el a figyelmemet. Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer látogasson el a városba, hiszen azt tapasztaltam, hogy nem drágább bármelyik nyugat európai országnál, viszont sokkal különlegesebb programokkal és helyekkel találkozhattok ott. (2018)" forrás


,,Tudom, nem lesz népszerű amit írok, de nekem Dubaj a világ legsemmitmondóbb helye. Mi áprilisban mentünk, kb olyan alapon, h még ott nem jártunk és csak pihenni akartunk. Az egész egy porfészek, kultúra semmi, az egész látványosság a Kalifánál, Burj Arabnál és az Atlanticnál kifullad. Ennyi pénzért simán kaptok egy thai v karibi nyaralást, ahol csodálatos idő van és a strandok hibátlanok. Bocsi, hogy ennyire őszinte voltam..." (S. D., 2018)


,, Dubaj végső soron a turistacsapdáktól eltekintve elég érdekes város, ami remekül ötvözi a nyugati és a keleti hatásokat, és az arab örökségből is meg tudott tartani valamennyit. Az ugyanakkor biztos, hogy a nagy összekeveredés miatt igazán se nyugatinak, se igazán keletinek nem érződik, a felszínt megkapargatva pedig kiderül, hogy hiába nagyobb itt minden, mint máshol, a legtöbb dolog vagy kontextusában értelmetlen, vagy egyébként is.

Ha valaki a rekorder felhőkarcolókat, az arab óvárost, a strandokat és a kirándulóhelyeket mind egy helyen akarja látni, annak mindenképpen érdemes elgondolkoznia egy látogatáson, de Dubaj igazából pont olyan, mint a Balaton Sound:

vannak benne király dolgok, de a felszín alatt annyira azért mégsem vonzó, huzamosabb ideig pedig nagyon nehéz elviselni.

(2019)" forrás


,, Dubaiban szinte sehol nincs járda, csak taxival, autóval és tömegközlekedéssel tudsz eljutni egyik helyről a másikra. Személy szerint nekem az utolsó 3 napban már hiányzott a zöld a növényzet,séta a friss levegőn. Sajnos ezek ott nincsenek de helyette felhőkarcolók,óriási épületek igen. Kinek mi? Sokan imádják ezt a fényűző és csillogó várost,de én inkább Abu Dhabira voksolok, ha választani kellene. (2019)" forrás

Olvasmányos linkek

"Szürreális egy hely ez a Dubaj. Az egész város azt üzeni: Mi emberek mindenre képesek vagyunk! Felhúzzuk Smaragd várost a sivatag közepén, az időjárás arcába köpünk, pont úgy mint a természetébe. Szigeteket húzunk fel oda, ahol eddig nem voltak, havat oda, ahol sosem lesz. Egyszerre lenyűgöző és elborzasztó, hogy mire vagyunk képesek. A legfurább az, hogy a saját kezünk által alkotott dolgok sokkal idegenebbek, mint amit a természet adott nekünk. (2013)" forrás


"Dubaira csak ez az egy nap jutott, de nagyjából láttam is, amit akartam – ha lenne még egy napom és ha még meglenne a jól fizető állásom, még egy dolgot kipróbálnék: a Burj A-Arab szállodában az ötórai teát, ami a legtöbb vélemény szerint egészen kivételes élmény, de úgy 25-30 ezer forint körül kóstál." forrás


"Az igazat megvallva a Bur Dubaj bazár már nem az igazi. Nem elég színes, nem elég hangos, nem elég szagos, és még csak nem is elég koszos ahhoz, hogy egy tisztességes bazár legyen. Ma már inkább turistalátványosság, mint valós élettér. Hogy milyen volt fénykorában, azt legkönnyebben a Dubaj Múzeumban tudhatjuk meg. Mindenképpen érdemes magát az épületet is szemügyre venni. Ez ugyanis az egyik utolsó vályogház. A vályog egyébként itt még akkor is meghatározó építőanyag volt, amikor Amerikában például már felhőkarcolókat építettek. Dubaj azóta persze behozta a lemaradást. És ma már itt is a legmodernebb technológiát alkalmazzák, már csak virtusból is." forrás


"És tudjátok mit? Dubai első pillantásra elragadott magával. Kicsit nehéz megfogalmaznom, hogy mivel is varázsolt el a város. Biztos szerepet játszott az időjárás, hogy nem annak kellett örülni, hogy "Jéééé, csak mínusz tíz fok van, emlékszel, tavaly ilyenkor mínusz harminc volt!". Tudom, hogy rám a multikulturális környezet is nagyon jó hatással van. Szeretem nézegetni a különböző kultúrából érkező embereket, ahogy öltözködnek, ahogy viselkednek, ahogy beszélgetnek. Nem alábecsülendő a gasztronómia jelentősége sem – a Dubai Mall egyik vendéglőjében isteni steaket ettünk nagyon jutányos áron. A pincér pedig? Csak annyit mondok, a személyzeten az egyenruha hátára ez a mondat volt nyomtatva: "I love my job", azaz "Szeretem a munkám", és tudjátok mit, el is hittük nekik. Eleve úgy vettük észre az éttermet, hogy még ebédidő előtt rendeztek egy kis zenés bemutatót, az ott dolgozók szórakoztatták az arra járókat vidám, felszabadult tánccal. Aki esetleg arra jár: az étterem neve Texas Roadhouse, itt található róla bővebb információ: http://www.texasroadhouse.com/restaurant-locations/dubai-mall." forrás


"Ha az ember strandolni akar Dubai-ban két választása van: az egyik hogy kimegy a szabad strandra ahol nincs se egy napernyő, se egy nyugágy, de még wc se. (mióta ezt a cikket írtam azóta kiderült, hogy van olyan szabad strand is ahol bérelni lehet napernyőt 25 dirhámért kb) Nem újdonság, láttunk ilyet máshol is, de még emberek sincsenek akik ott "dolgoznak" és járkálnak fel-alá a megvásárolható inni-ennivalóval. Tehát ezt csak olyanoknak ajánlom akik hűtőtáskával, napernyővel, törülközővel, szóval mindennel felszerelkezve érkeznek, máskülönben kínlódás lesz az egész, ugyanis annyira tűz a nap hogy képtelenség kibírni fél óránál tovább, és a hűtőtáska nélkül magaddal vitt víz is felforr pillanatok alatt! A másik lehetőség hogy egy hotelnak a strandjára mész ahol a kényelemért cserébe magáért az ágyért és ernyőért ugyan nem kell fizetni, de van olyan hely ahol egy meghatározott összeget el kell fogyasztani az egész nap folyamán. A másik hogy a strand bejáratánál ellenőrzik, hogy nincs-e nálad étel, ital, és ha van, akkor nem viheted be, ezzel rákényszerítve arra hogy tőlük vásárolj (nem megszabott mennyiségben). Mi voltunk mind a két helyen és előbbit ajánlom: 150 dirhamba kerül egy ágy, és ez az összeg kényelmesen fedezi a fél napos ott tartózkodást, ami az ételt-italt illeti. A szabad strandot is kipróbáltuk, ez annyira nem jött be, szörnyű hogy nincs egy árnyékos hely ahova be tudsz húzódni ha már a napszúrás kerülget, ami ilyen időben még akkor is esélyes ha vizezed a fejed és kalap van rajtad. Ami az időt illeti muszáj elmondanom hogy gusztustalanul meleg van! Ha utcai ruhában vagy és nem autóban vagy egy légkondis helyen, akkor elviselhetetlen a meleg, szó szerint éget a nap, de nem csak a nap, maga a levegő! Mi még a nyár elején mentünk, ennél még melegebb lesz június-augusztusban. 50 fok körüli hőmérséklettel kell számolni. A víz már most olyan forró volt a sekélyebb helyeken hogy nem esett jól belemenni, mert nemhogy hűsített volna, de olyan volt mintha egy jó meleg kádban lubickolnék. Mélyebb részeken azért hűsebb a víz, de hidegnek semmiképpen sem mondanám, tehát itt nem látni magukat locsolgató-vízzel kenegető sikítozó embereket." (forrás: Dubai nyaralás és ami mögötte van, 2014)


"Itt minden a pénz körül forog, rengeteg luxusautóval találkoztunk az utakon, sőt minden új, egy régi kocsit, vagy egy régi épületet nehéz lenne találni. Olyan az egész város, mint egy nagy bevásárlóközpont, nincs egy igazi központja, csak a sok "Mall"-ok mindenütt. Valószínűleg azért is alakulhatott ki így, mert az emberek nem bírnának a sivatagi hőségben megmaradni, csak amennyit éppen muszáj. Még ilyenkor, télen is egészen meleg van, nyáron pedig gyakori a 40-50 fokos hőség is, amely ráadásul magas páratartalommal társul. Keveredik az arab tradíció a modern világgal, az iszlám hagyomány mindenütt jelen van. Kora reggel a reptéren egy énekhangra, feltehetően imádságra ébredtünk, először nem is értettük, hogy a hangosbemondóból szólhatott, vagy csak hangosan énekelt egy férfi. Később megtudtuk, hogy így hívják imára a hívőket naponta többször is. Visszafelé a becsekkolásnál megint megszólalt ugyanez az imádság-dal a hangszóróból.

A heti "szent" nap a péntek, amely állítólag nem pihenőnap és a mindennapi élet vagy a kereskedelem folyik tovább. Mégis bizonyos tevékenységekből úgy tűnik, komolyabban veszik, mint nálunk a vasárnapot. Ezt nekünk sikerült megtapasztalnunk, mert pont pénteken érkeztünk ide, és ekkor még a metró sem járt. Pedig még ki is néztük indulás előtt, hogy 6-23 óra között folyamatosan közlekedik, csak a pénteken valahogy elsiklottunk. Így agyonhűtött taxival mentünk mindenhova, ami nem is volt különösebben drága, bár (valószínűleg a pénteki nap miatt) enyhén emelt tarifával jártak, mint ahogy ki volt írva. Egy ilyen fél napos városnézéshez talán ez volt a legkézenfekvőbb eszköz. A múzeumok is zárva tartanak, vagy esetleg délután nyitnak ki.

Bárhol jártunk, azt tapasztaltuk, hogy rengeteg külföldi bevándorló munkás dolgozik mindenütt, főleg ázsiai származásúak (feltehetőleg indiai, thai, kínai, vietnami, stb.), de minden nemzetiségi megtalálható, állítólag a világ egyik legmultinacionálisabb helye ez. Az állampolgárokat az állam nagyvonalúan támogatja, legyen szó házasodni vágyó fiatalokról, új vállalkozást alapítókról vagy munkavállalókról, de az idősek, az egyedülálló nők vagy mozgáskorlátozottak sem szenvedhetnek hiányt semmiben. A lakás, víz és áram mindenkinek alanyi jogon jár. A hagyományos arab öltözéket vallási okokból az egész Arab-öböl mentén viselik. A férfiak hosszú, általában hófehér (ritkán sötétebb) ruhát hordanak, a nők általában feketében vannak, és a hajukat is be kell fedniük. Arcukat pedig egy gishuá-nak nevezett kendővel takarják el, néha csak a szemük látszik ki alóla, amely gyakran fehér vagy világos színű. Szinte mindenhol, általában a mosdók mellett megtalálható egy külön szoba elvonulás, imádkozás céljából.

Férfi és nő csak akkor alhat együtt, ha házasok, ezt is általában szigorúan veszik, állítólag még egyes hotelszobákban is képesek megtagadni a szoba foglalást emiatt. Amikor mi vízumpecsétért álltunk sorba, hogy elhagyjuk a repülőteret, egy nagyon kedves fekete kendős fiatal hölgy fogadott minket széles mosollyal az arcán, hogy csak nem nászútra jöttük. Viszont ki kellett ábrándítsuk őt, és elárultuk, hogy nem nászúton, hanem csak egy gyors városnézés miatt vagyunk itt, délután utazunk tovább Bangkokba. Erre lefagyott az arcáról a mosoly és alig akart tőlünk elköszönni búcsúzásul. Nagyon szíven üthette, hogy ezt mégis hogy képzeljük házasságkötés nélkül. Nem lehet az országban alkoholt fogyasztani, állítólag le is tartóztathatnak érte. Külföldiek maximum két litert vihetnek be magukkal, amit persze nem fogyaszthatnak el nyilvánosan. Csak néhány bárnak és szállodának van engedélye alkoholt felszolgálni." (forrás: whenwegetout.com, 2015)


"Akárhogy is nézzük, nagyon furcsa ez az emirátus. Dubai tulajdonképpen egy város, sok kis városközponttal. Amerika is hasonlóan épült, szerintem az a minta, de itt csak 50 év van mögöttük. Így a városközpontok szinte csak egy sor felhőkarcolót jelentenek az autópálya mellett, aztán a sivatag. Ha az ember elhagyja a régi Dubai Deira negyedet, nem lát senkit az utcákon, csak autókat autók hátán. A dubai metró csodálatos, megállói kreatív építészekről tanúskodnak. Ugyanolyanra tervezték, mint a Miamiban a város felett száguldó vezető nélküli egysínűt. A különbség, hogy ez sokkal nagyobb - bár a város sokkal kisebb. Ott már egybeépültek a "kupacok", vagy ha nem, parkok vannak közöttük, tehát többé-kevésbé egyben van a város. Itt a legtöbb felhőkarcoló-sor olyan, mint egy szalagtelkes falu, mögötte a kertek - itt garázsházak - és a semmi. Azért Miami tele van emberekkel, és élettel. És nem csak a South Beachen. Itt legfeljebb a bevándorolt vendégmunkások szegényebbje megy haza autó nélkül munka után. (2011)" forrás"Természetesen kivittek a Pálma-szigetre, megnézni az Atlantisz hotelt, ami már egy másolata a Barbadoszon álló eredetinek. (És Abu Dhabiban már láttuk a következő másolatot épülni.) Természetesen csak kívülről, mert oda csak fizetővendégeket engednek be. Megnéztük a Burj Kalifát is, a világ jelenleg legnagyobb épületét. Ha hinni lehet az információnak, olyan magas, mint három Eiffel-torony, vagy két Empire State Building. Nekem szörnyű tériszonyom van, de itt ebből semmi nem érződött. Talán azért, mert az egészen elképesztő látkép, inkább már egy légi felvételhez hasonlít. A híres szökőkút időhiány miatt kimaradt, de megyünk még Dubajba, majd akkor megnézzük. (2017)" forrás


,, Első gondolatra talán valóban van valami demoralizálónak tűnő abban, ha egy várost direkt azért építenek fel, hogy turistacélpont legyen, és nem fordítva történik, azaz nem azért özönlenek oda a látogatók, mert már régóta létezik. De azért nem árt, ha túllátunk a jó öreg európai konzervativizmusunk diktálta lehetőségeken is, és megértjük, hogy mindennek vannak más módjai, iskolái is. Úgyhogy szerintem egyáltalán nem zavaró, hogy kifejezetten turizmus és befektetések céljából épül ilyen hihetetlenül gyorsan és látványosan Dubaj, hanem még egyenesen ügyes is. Jelenleg ez a világ legnagyobb ütemben fejlődő városa és különböző rekordokat is állandóan igyekszik megdönteni, így például itt van jelenleg a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, meg a világ legfényűzőbbnek mondott szállodája, a Burdzs al- Arab, amely a marketingje és az árai szerint hétcsillagos, persze valójában, hivatalosan legfeljebb öt csillag osztható ki. Indulás előtt pár nappal még azt gondoltam, megnézem majd itt a világ legmagasabb szállodáját is, a Marquis Hotelt. Erre az történt, hogy egy héttel ezelőtt bejelentették: már nem az a világ legmagasabb szállodája. Hanem egy épp most megnyílt másik, a Gevora Hotel. Amely azonban szintén itt van, Dubajban (és egy méterrel magasab, mint eddigi csúcstartó).

Ez is jól mutatja ennek a városnak a lényegét, jellegét: tényleg nagyon gyors itt a fejlesztés üteme, nem véletlenül a világ leggyorsabban fejlődő városa jelenleg. Ezekben az években, ebben a két-három évtizedben változik a legtöbbet, és ennek révén tett szert világhírre is.

Mindegyre Las Vegas jut eszembe róla, ahol szintén megfordultam már. Koncepciójában nagyon hasonlónak gondolom a kettőt. Hiszen mindegyik az idegenforgalomra alapozva indult fejlődésnek, már direkt erre építve, és erre épít mindkettő ma is. És ha már az építésnél tartunk, mindegyik sivatagra épült (bár más jellegű sivatagokra). Továbbá mindkettő az elkápráztatásra és a luxus imázsára alapoz, mindkettő világhírű lett az egymáshoz hasonló, de mégsem ugyanolyan koncepciója révén, mindkettőben jelen van a giccs is, de akkora léptékben, hogy azon is inkább csodálkozik az ember. Tehát működik is mind a kettő: odamegy az ember és elképed. Élménynek mindegyik kitűnő. Még akkor is, ha mi, európaiak másfajta, fajsúlyosabb élményeket is szeretünk. De mondom: is. Mert én legalábbis, meg még pár millióan az ilyet is.

Meg aztán az sem kínos egy cseppet sem, sőt, szerintem grandiózus, hogy Dubajban, ugyanígy a tőle nem messze lévő Abu Dzabiban, ahova ezekben a napokban szintén benézek majd, mekkora profilváltás történt és történik, ráadásul milyen villámgyorsan. Arról van szó ugyanis, hogy rájöttek, a térségben gigantikus bevételeket hozó olajmezők körülbelül száz éven belül kiürülnek, ezért megkezdték a térség átállítását egy nagyon összetett másik üzletágra, az idegenforgalomra. Ehhez építik főleg Dubajt hihetetlen futurisztikus várossá, a közelében lévő Abu Dzabit, az Emirátusok fővárosát pedig hasonló, csak nyugodtabb metropolisszá. Meg közben az olajdollárok befektetésének is nagyon jó módja ez az elképesztő mérvű építkezéssorozat és infrastrukturális fejlesztés. Olyan helyet csináltak Dubajból, amelyre a fél világ kíváncsi, a cél pedig, hogy az egész világ az legyen. És ez az elmúlt nagyjából húsz év alatt már most annyira bejött, hogy az Egyesült Arab Emirátusok kezd is leszakadni az olajbizniszről, legnagyobb motorja, Dubaj már csak körülbelül bevételének 10 százalékát kapja ebből, nagyrészt a turizmuson, a befektetéseken pörög már.

Állítólag 2021-re lesz készen Dubaj, akkorra fejeződnek be az építkezések (szerintem akkorra sem). Most ugyanis alig ér véget néhány, máris kezdődik több újabb: az új városrész fele már csillog-villog, a másik fele állandóan épül. Illusztrációnak íme ez: ha kinézek a hotelszobám ablakán, szabályos építőtelepet látok. A szálloda amúgy belülről teljesen rendben van, de kintről most, éjszaka is beszűrődik az építkezés zaja, és például az előbb jött vagy öt betonkeverő autó is, éjjel pedig végig betonoztak (nappal nem), most pedig más munkálatokat végeznek, a levegő pedig jó poros az ilyesmitől. Egy szálloda épül. Pont mellette pedig már készen is van egy másik, de még nem nyitott meg. És ha ez az építkezés itt befejeződik, a város hatvanhat részén épp zajlani fog százhatvanhat másik. Ha távolabbra nézek, éjjel látom a város fényeit, egy mecsetet, és a már működő Marriott szállót. Most pedig, hogy immár reggel folytatom ezt a bejegyzést, a tetőről pedig látszik, hogy nem túl messze van a Burj Khalifa is, a világ legmagasabb épülete. De csak kicsit látszik: köröskörül ugyanis, akármerre néz az ember, homok homályosítja a kilátást. És ez már nem az építkezésektől van: sivatagi homok ez, bár most nincs homokvihar, mégis egyszerűen bejön a városba. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 05. 12. 17:24
Required Documents

A copy of the medical prescription with the name of the patient, issued no more than three months ago from the unified electronic platform.
An authenticated medical report from the health facility in which the patient is treated, within the country.


úti kritikus, 2023. 05. 12. 17:21
Zoltánnak:

Ez a legalaposabb válasz:

https://www.aetnainternational.com/en/individuals/destination-guides/expat-guide-to-dubai/medication-dubai.html


Zoltán, 2023. 05. 12. 12:33
Sziasztok. Érdeklődnék, mi a helyzet a bevihető gyógyszerekkel kapcsolatban? Azt olvastam, nagyon szigorúan veszik és sajnos én többfélét is kell, hogy szedjek. Valakinek valami tapasztalat?


Ferencff, 2021. 11. 29. 19:51
November közepén voltunk 5 napot Dubaiban, és egy napra átugrottunk Abu Dhabiba is. Én a nevezetességekről nem igen írok, az sok helyen megtalálható, inkább a gyakorlati tapasztalatokból említenék néhányat.
Ferihegyen a Covid tesztet nyomtatva kérték, az oltásról az igazolást nem kellett bemutatni.
Reggelre érkeztünk Dubaiba a Fly Dubai gépével. Ott csak az útlevelet kérték és utána már mehettünk is a csomagokat felvenni. A Covid-19 DXB Appal sem akkor sem később nem foglalkozott senki. Valóban rosszabb árfolyamon váltják a Dollárt vagy az Eurot a reptéren, mint a bevásárló központokban, de nem lényegesen.
Mivel négyen voltunk, a taxiknál egy minibuszt intettek hozzánk. Akkor még nem tudtuk, hogy ebben nincs taxióra és van más, olcsóbb lehetőség is. Elvitt a szállodába, 140 dirhamot kért a sofőr, (vissza kombi taxival 80 dirham volt). Itt jegyzem meg, hogy a normál taxik csak 3 embert visznek, vannak kombi taxik, akik négyet vagy ötöt, de akkor a csomagoknak már nem nagyon van hely. A taxikban lehet kártyával fizetni.
Mindenhol viselni kellett a maszkot, még az utcán is. Az 5 nap alatt megnéztük a főbb nevezetességeket, erre részletesen nem térek ki. Az Expóra 1 teljes napot szántunk, (sötétedés után is ott kell maradni, mert úgy látványosabb az egész), ami nekünk elég is volt. A bejáratnál tőlünk kérték mind az oltási, mind a teszt igazolást. A városban főleg taxival mentünk (5 dirhamról indul az óra), mivel a távolságok nagyok voltak az egyes helyszínek között. 4 főre már versenyképes volt a metróval szemben. Persze azt is kipróbáltuk többször. Mi NOL ezüst kártyát vettünk, arra töltöttünk fel dirhamot. Az óriáskerék nagy látványosság, 14.00 órakor nyitott a pénztár, péntek lévén viszonylag sokan voltak, de 20 perc múlva már a levegőben voltunk. Burj Kalifára mi a jegyet 2 napra előre vettük meg, nem volt tömeg, és a liftekre sem kellett várni. Van egy fényképész a 124. emeleten, jó fotókat csinál, de nem kötelező megvenni. A shopban kell fizetni, 150 dirham, szépen albumba csomagolva. A Dubai „szökőkút” esti műsor nagyon látványos, nekem kissé rövid volt. Átkelés abrával a Creeken 1 dirham, a vezetőnek kell fizetni. A fűszer és arany bazár érdekes, de 2 lépést sem lehet tenni „nyugodtan” az árusoktól. Persze ez a dolguk. A Dubai marina part és környezete este nagyon látványos.
Rengeteg a bevásárló központ, minden ragyog és tiszta, mindenre van munkaerő, főleg Afrikából és Kelet-Ázsiából. Mi jellemzően ezekben ebédeltünk, vacsoráztunk. A felsőbb emeleteken találhatók önkiszolgáló részlegek, részben hasonló választékban, mint az itthoni plázákban (persze disznóhús és alkohol nincs).
Abu Dhabi: Mi a busszal mentünk, az Ibn Battuta metró megálló mellől indulnak (kb. félóránként) buszok, NOL kártyával kell fizetni. Menetidő kb. másfél óra és az ottani központi pályaudvarra érkezik. Abu Dhaiban viszont lépten- nyomon kérték a teszt, meg az oltási igazolványt. Nagyon tetszett a Zajed sejk mecset és az Etihad tower. A taxikban nem lehetett kártyával fizetni és (valószínűleg a covid miatt) a vezető mellé sem lehetett beülni.


Fikatours blogger, 2020. 02. 25. 15:12
Dubaira két nap?
Még sok is.
https://fikatours.blogspot.com/2020/02/dubai.html


AniNAni, 2019. 10. 05. 12:46
Kedves Úti Kritikus!

Egy hétre érkezünk Dubaiba november közepén. Van egy programtervezet a fejemben, ha nem rohanósra szeretnénk a nyaralást, vajon így ez kivitelezhető?:
2. nap Dubai Canal hajókázás, Dubai Mall, Burj Khalifa este, The Dubain Fountain. 3.nap: Jumeirah Mosque, Dubai Creek, Dubai Keret, Al Mamzar Beach. 4. nap Al Fahidi negyed, Dubai Dolphinarium, La Mer Beach. 5. nap Burj Al Arab, Infinity Tower, Dubai Marina Yacht Club séta-nézelődés, Sunset Beach. 6. nap Dubai Marina Promenade és Sétány és JBR, Palm Jumeirah, Jetty Lounge pár óra, d.u. 15:30-tól Sivatagi túra. 7.nap Vagy hajókirándulás Musandamtól Dibbáig, vagy szervezett Abu Dhabi városnézés Dubaiból.
Köszönöm előre is a válaszod!
Üdv: Ani


András Kósz, 2019. 02. 17. 12:01
Nyaralásunk Dubai-ban - Szavak nélkül : https://www.youtube.com/watch?v=3b935BteATo


András, 2019. 02. 17. 11:51
Szavak nélkül, nyaralásunk : https://www.youtube.com/watch?v=GlKNDWLaC8Q


P. Gyöngy, 2018. 08. 23. 15:47
Októberben utazunk hárman 1 hétre Dubaiba. Melyik valuta a célszerűbb USD vagy EUR? Itthonról mennyi AED et vigyük? visszaváltják a Dirhamot? Üdv. P. Gy.


David Molnar, 2018. 04. 03. 22:15
Kedves olvasók

Aki Dubaiba szeretne menni,ajánlani tudom mindenkinek. Nagyon kellemesen csalódtam Dubaiban. Hozzáteszem,ugy jartuk be ezt a milliomos várost,hogy elödte Cuba,Cancun szegénnyebb városait látogattuk meg. Ezért kicsit tartottunk az egésztöl,hogy mégis milyen lesz,ahol nem kevés pénzböl epitettek turizmust. Elismerem,nagyon jól. A kezdetektöl irom, iazából példát lehet venni ettöl a mentalitástól. A város ha nem is tökéletesen,de nagyon tiszta. A bünözés 0,01 százalék.A turistáért bármit megtesznek. Olyan utcákban,város negyedekben jártam barátnömmel,ahol turista nem fordult sok meg ott,olyan gyors büfékben ettünk,ahol csupán az ottani eszik,hozzáteszem,szöke barátnömmet állandóan nézték,de ennyi :) A hotelt a belvárosban foglaltuk,csak reggelivel. Visszanézve jobban nem is tehettük volna. Személyszerint, igy kicsit éreztük az Arab,India,Pakisztán és más konyhák izléseit,nem csupán az All Inclusive izeket,ami 300 személyre fözésekor szinte semmi izt nem kap. Kitérnék arra,hogy elödte olvasgattam,hogy nagyon drága az ivoviz. Aki járt már európai városokban,az tudja,hogy menyire drága egy palack vizet veni,igy Dubaiban nem hiszem hogy 30 eurócent nem drága egy szupermarketben 1,5 literes ivoviz. SÖT, a repülötéren is 2 darab féliteres palack kb 70 centre jött ki. A városban való étkerzést sem találtam drágának, szinte sokkal olcsobb mint egy Barcelónában való vacsora rendelés. Nem béreltünk kocsit,ami nagyon jó ötlet volt,mert Dubaiban közlekedni Katasztrófa. Délután 3tól pedig mindenhol dugó van,a parkolókat keresve sem találtam sehol,igy taxival közlekedve minden nap,nagyon kényelmes,és szinte olcsó is volt. Bármelyik strandra mentünk,7 eorónál soha nem fizetönk többet. Ha strandokat emlitem,akkor személyesen a MAMZAR parki strandot ajánlom,mivel itt az egész kivan epitve,WC-k,tusolók,kicsi boltok,büfék is megtalálhatóak. A partiörség nagyon jó fej,ajánlom hogy közel rakodjunk le hozzájuk,mivel a furcsa férfiakat nem engedi mellettünk fürdözni,a lopás vagy a kukkolás elkerülése miatt.

Ne hagyjuk ki a arany piarcot sem,ahol percröl percre változó aranyár szerint vásárolhatunk aranyat.

A Burj Kalifa torony látogatás sem maradjon ki,de a jegyet pár nappal hamarabb foglaljuk,mivel nehéz kapni,és elövételben sokkal olcsóbb..Es hétigen..onnnan a lejövetel egy pokol...1óra várakozás,nagyon sok turista..

Ne hagyjuk ki a Dubai Marina Mall-t. Személyszerint,Dubai legszebb darabja van itt,brutális szép kilátás,gyönyörü ahogy a felhökarcolók között el van rejtve.

Dubai Mall- Itt van esténként egy szép vizesés,ha erre járunk érdemes megnézni. Nekem tul nagy volt ez a bevásárló,inkább ajánlom a Deira Shopping Centre bevásárlót,ami ugyanugy nagy,és mindent megkapunk itt is.

Ne hagyjuk ki a sivatagi körutat,ahol a legtöbb hotel oylat biztosit,hogy a ralli után egy sivatagban lévö tanyán,ahol a összes turán résztvevö turista találkozik. Itt müsorok,különféle programok,grill-svéd azstalos vacsora is van.

6 napot töltöttünk,bármikor visszamennénk. Nagyon tetszett,csak ajánlani tudom.


úti kritikus, 2017. 09. 17. 15:49
A piros kártyáért 2 dirhamot kell fizetni, és ezután feltöltheted akkora összeggel, ami maximum 10 utazásra elegendő.


istván, 2017. 09. 17. 15:27
akkor ez azt jelenti 2x 2 aed per kártya és 2x 10 út ára ami 7.5 aed/ ut?


úti kritikus, 2017. 09. 17. 15:09
Piros Nol card, amire maximum feltölthető 10 utazás


istván, 2017. 09. 17. 14:28
akkor érdemes a 7 napos bérlet ?abból melyik ?és köszönöm a segítséget


úti kritikus, 2017. 09. 17. 12:57
István!
A hoteletekhez legközelebbi metrómegálló, a Sharaf DG a metróhálózat 7 zónájából a másodikban van, a piros vonalon. Az Arany piachoz legközelebbi metrómegálló, az Al Ras az 5. zónában van, a zöld vonalon, tehát át kell szállni (a Bur Juman állomáson). A viteldíj annak a függvénye, hogy hány zónát érint az utazásunk. Mivel valamilyen bérletet érdemes venni, nem kell foglalkozni a zónákkal, a gép számol helyetted.


istván, 2017. 09. 17. 11:36
még egy kérdés milyen metró jegyet vegyünk míg ott vagyunk nem értem a zona dolgot felszállás a cassel al basar megállónál leszállás az arany piac előtti


úti kritikus, 2017. 09. 16. 16:45
Hotelenként változó. Minimum 200 euró. Kérik a bankkártyát, amiről valójában nem vesznek le pénzt, csak kiköltözéskor, ha van extra költség. Ez lehet leggyakrabban a minibárból való fogyasztás. Ha nem adunk bankkártyát, akkor kérhetnek készpénz depozitot. Van olyan, hogy az érkező vendég alkudozik az összegről a recepcióssal, de nem tudom, hogy e konkrét hotelben mi a gyakorlat.


istvan, 2017. 09. 16. 16:38
És az mennyi szokott lenni


úti kritikus, 2017. 09. 16. 16:24
István!
Igen kérhetnek depozitot, mert garanciát akarnak bármi esetleges extra költésre, károkozásra. Felesleges tiltakozni. Ez a világon a legtöbb hotelben így van.


istván, 2017. 09. 16. 15:36
deposit ot kérhetnek úgy hogy előre kifizettem mindent félpanzió repjegy szálloda?


úti kritikus, 2017. 09. 16. 14:53
István!

2 főre elég lehet, de ez teljesen attól függ, hogy hol étkeztek, taxiztok vagy metróztok, milyen programokra fizettek be. Ha bevásárlóközpontok étkezőhelyein (food hall) esztek, nem taxiztok gyakran, és nem mentek több belépődíjas helyre, nem vásároltok cuccokat, akkor biztos elegendő.


istván, 2017. 09. 16. 14:10
és pénzt mennyit kell vinni úgy kb 300000 ft költőpénz elég lehet ?


úti kritikus, 2017. 09. 16. 13:20
István!
A honlapunkon van a hotelről értékelés:
http://utikritika.hu/dubai/szallas_887_cassels_al_barsha_4cs_-_velemeny


istván, 2017. 09. 16. 11:36
Sziasztok mi októberben utazunk Dubaj ba cassel al basar ban szállunk meg vélemény róla?és szerintetek menyi költö pénz ajánlott?7 napra megyünk


Kata F., 2017. 07. 03. 17:01
Köszönöm, ezek hasznos informàciòk nekünk. Ezèrt inkàbb All in csomagot vàlasztottunk. 😉 viszont ami aggaszt az az Augusztusi idöjàràs ,( mivel ezzel a csommaggal augusztusi hònapra volt szabad szoba), sokan irnak a hösègröl. Volt e valaki köztetek Augusztusban Dubaiban ?Tènyleg elviselhetettlen a hősèg?


úti kritikus, 2017. 07. 01. 22:43
Szia Kata!A Palm Rixos A Pálma legszélső peremén fekszik, eléggé elszigetelt helyen. A városba taxizni kell, ami viszonylag olcsó a távolságot tekintve (kb. 30-40 perc). Ne válasszunk fehér taxit, mert azok kétszer olyan drágák (nincs taxiórájuk), mint a normál taxik. A gigantikus Mall of Emirateshez a taxizás korrekt díja kb. 45 dirham (kb. 3300 forint). Közlekedik egy úgynevezett CityBus is.
Van naponta négyszer ingyenes busz- és vizibuszjárat a Marinába és a Mall of Emirateshez. Jó előre kell helyet foglalni ezekre az ingajáratokra. Az első dél körül, az utolsó járat 7-kor indul. (Változó a menetrend. Érdemes érkezéskor rákérdeni, hogy mi az aktuális helyzet e téren.) Értelemszerűen a Mall kínálkozik élelmiszer bevásárlásra
A hotel környékén más hoteleket építenek éppen. Nincs a közvetlen környéken semmi programmoznivaló, azaz a hotelből nincs értelme csak úgy kisétálni. Boltokat, szupermarketeket sem találunk a közelben! Magáról a Pálmáról kijutni igénybe vesz 20 perces sétát.
Szóval taxiköltségekre külön kalkulálni kell.


Kata F., 2017. 07. 01. 19:41
Sziasztok. Szeptemberben utazunk , fèl panzioval a Rixos Palma szàllodàba. Kèrdeznèm, hogy napközben hol lehet a pàlmaszigeten èttermen kivül, pl.üzletet talàlni, ahol esetleg ennivalòt tudunànk vàsàrolni ?


úti kritikus, 2017. 03. 09. 20:15
Charlie!

A legolcsóbban a bevásárlóközpontok kajáldás részén (food court) lehet étkezni, ott ahová a ,,vendégmunkások" járnak enni. Az óvárosban könnyen lehet találni egyszerű indiai, pakisztáni vendéglőket, s ezek is olcsók. Kebabos büfékből sok van. Olcsók a kínai és a maláj vendéglők is. Az óvároson kívül a Satwa nevű negyedben található még sok olcsó kifőzde (libanoni, egyéb arab). Vigyázat! Péntek este a Satwa térségében óriási a tömeg az utcán és az étkezőkben is.


charlie, 2017. 03. 09. 19:57
Áprilisban utazunk családommal.
Segítséget kérek:hogyan és hol tudunk olcsón étkezni?


Platthy Győző, 2017. 02. 25. 22:26
Platthy Győző, 2017.2.25.22:6
Érdeklődni szeretnék,hogy 2 fő részére hol és hogyan tudunk jelentkezni 2017 március 10.-én a félnapos délutáni (16:00-21:00) városnéző programra?Hol és mikor kell fizetni,valamint hol van a találkozási pont? Köszönettel és üdvözlettel:Platthy Győző


Horváth Péter, 2016. 10. 02. 17:32
Sziasztok!

Azt tudja esetleg vki ,hogy a hivtalos Burj Khalifa oldalon ( https://tickets.atthetop.ae/atthetop/Step1_SelectDate.aspx ) miért nem tudok novemberi időpontra jegyet venni.
A segítséget előre is köszönöm!üdv,Horváth Péter


úti kritikus, 2016. 04. 19. 15:51
Kedves temecs!
Dubaiban bármiféle alkoholos italt, beleértve a sört csak vámmentes üzletekben és a szállodákon belüli boltokban, bárokban, esetleg éttermekben lehet beszerezni. Tehát közstrandon semmiképpen sem tud sört venni. A hotelekben az alkohol nagyon drága a vámmentes boltokhoz képest. A repülőtéren érkezéskor a vámmentes boltokban lehet venni fejenként 4 liter alkoholt, vagy 24 doboz sört.
Hangsúlyozom, hogy Dubaiban amúgy nincsenek alkoholt, sört áruló normál boltok. Van Dubai-on kívül két emírség, Umm Al Quwain és Ajman, ahol vannak alkoholt áruló boltok, de ott is csak külön engedéllyel rendelkező személyek vásárolhatnak.
Egyébként a szállodák bárjaiban, éttermeiben a személyzetnek nincs megengedve, hogy kinyitatlan italt adjanak, áruljanak a vendégnek. Így igazán nincs mód arra, hogy a szobai hűtőszekrényt feltöltsük piával. A hotelek nagy többségében a szobai mini bárban a készletben nem szerepelnek alkoholos italok. A vámmentes boltokban vásárolt italt, sört a szobán kívülre nem lehet vinni, tehát problémás sört vinni a strandra, vagy akár a szállodai medencéhez. A szállodák viszont tolerálják, hogy a vendég a szobájában, vagy a balkonon iszogasson.


temecs, 2016. 04. 19. 14:28
Erdeklödni szeretnek, hogy Dubaiban lehet alkoholt - pl. egy strandos napon sört - vasarolni, vagy egyaltalan nem lehet hozzajutni?


úti kritikus, 2016. 03. 28. 11:39
Kedves Katalin!
Íme a válaszok a vonatkozó fejezetünkben: http://utikritika.hu/dubai/rasz_el-haima_ras_al_khaimah


Katalin, 2016. 03. 27. 20:19
Tiszteletem,
Aprilis közepen töltünk csaladommal ket hetet Ras al Khaimah-ban. Kerdesem lenne, mit erdemes megnezni ebben a varosban? Hogyan lehet eljutni onnan Dubaiba? ( Busz, Taxi?)
Köszönöm valaszukat,


Kitti, 2016. 03. 01. 17:06
Köszönöm szépen a gyors választ! :)


Úti Kritikus, 2016. 03. 01. 15:44
Kedves Kitti!
Tudomásunk szerint az Emirátusok szabályozása szigorú a gyógyszerek és táplálékkiegészítők tekintetében. A feltétlenül szükséges gyógyszerek hiteles, angol nyelvű orvosi igazolással szállíthatóak. A vitaminok és egyéb kiegészítők esetében csak a hatóságok tudnának eligazítást adni - ugyanakkor sok rémtörténet olvasható a weben. Helyettesítő termék vagy ismertebb gyártók termékei megvásárolhatóak kint is számos helyen - nem éri meg a kockázatot, hogy egy ellenőrzés esetén probléma legyen.


Kitti, 2016. 03. 01. 15:13
Sziasztok! A vitaminok és táplálékkiegészítők melyik kategóriába tartoznak? Ezeket vihetünk ki magunkkal? Köszönöm előre is a választ.


úti kritikus, 2016. 01. 31. 13:44
Kedves Papp Mihályné!
Dubaiban a bevásárlóközpontok a hét minden napján nyitva vannak, sőt csütörtökön, pénteken és szombaton egészen éjfélig. Például április 21-én, csütörtökön így éjfélig bármikor lehet vásárolni a BevásárlóközpontbaN, mint amilyen a Mall of the Emirates. Tisztelettel: az úti kritikus


Papp Mihályné, 2016. 01. 31. 12:15
Mi április 21-n utazunk Dubaiba.lehet vásárolni a Bevásárlóközpontba?


úti kritikus, 2016. 01. 24. 20:37
Barbi!
A szállodák, a bevásárlóközpontok, a nevezetességek közelében jellemzően nem nehéz taxit fogni. Eleve sok taxi mozog az utakon. Előfordulhat persze, hogy itt-ott várni kell arra, hogy jöjjön szabad taxi.
Idegennyelv ismeretének hiányában is lehet turistáskodni. A taxizásnál lehetőleg jelöljük be a térképen (vagy jelöltessük be még a hotelben), hogy hová akarunk menni, vagy legyen egy papírra felírva (még a hotelben segítséget kérve) angolul, vagy arabul, hogy mi az úti célunk. A hotel névjegykártyája legyen nálunk! Sokan utaznak oda Magyarországról idegennyelv tudása nélkül és valahogy megoldják. az úti kritikus


Barbi, 2016. 01. 24. 19:37
Taxit konnyen lehet fogni?
Nem beszelek nyelvet kicsit aggaszt a dolog,hogy fogom magam feltalalni!


Zsanett, 2015. 12. 29. 14:15
Sziasztok! Anitáéhoz hasonló kérdésem lenne nekem is. Pl. milyenek a nyilvános strandok, ajánlottak-e ezeket használni? Mennyire tiszták? Zsúfoltak? Van vmilyen szabály, amit jó tudni, vagy mint bárhol máskor, csak lemegyünk fürdőzni? Köszönöm előre is!


Anita, 2015. 07. 02. 14:02
Sziasztok!

Szeptemberben készülünk párommal Dubaiba egyéni szervezéssel(még nem voltunk itt soha). Nézegettük a szállásokat, és ami a parton van szálloda az nyilván jóval drágább,mint amik mondjuk a városközpontban találhatók, kérdésem az lenne, hogy ha városközponti szállodát választunk, akkor hogy tudunk lejutni a partra strandolni?Ha jól gondolom taxival..ami nem gond, csak jó lenne ha valaki meg tudná erősíteni vagy esetleg valami másik ötlettel tudna szolgálni :) Előre is köszönöm az infókat!


úti kritikus, 2015. 04. 13. 20:07
Kedves Franciska! A Ramadán időszakában a kereskedelmi egységek éppenséggel nappal vannak zárva és alkonyat után nyitnak ki. Szóval este fél kilenc után élénk vásárlás folyik és bizonyosan tudnak inni- és ennivalókat venni. este 10ig sok bolt van nyitva, de van jó néhány ami egészen éjfélig.


Franciska, 2015. 04. 13. 10:48
Sziasztok! Mi pont Ramadán idején fogunk Dubaiba utazni családommal. Érdeklődnék, hogy ha megérkezünk, este 9 körül, tudunk-e majd venni valahol ásványvizet, vagy ételt? A repülőgépre dobozos üdítőt sem lehet felvinni?(szendvicset lehet?)Köszönöm a választ.


Úti Kritikus, 2015. 02. 24. 11:28
Kedves Dani!
A Wizzair gépek a DWC - Dubai World Central reptérre érkeznek, ahonnan csak transzferrel tud bejutni a Deirára. Az Emirates gépek szoktak az International Airportra érkezni, ahonnan megy egyből a metró (zöld vagy piros). Persze a Deirára való bejutás attól is függ, hogy hova szeretne menni.

Transzfert egyébként foglalhat előre is és akkor névtáblával várják a reptéren. Ehhez igénybe veheti utazási partnerünk, a Vista segítségét!


Dani Barna, 2015. 02. 23. 23:58
A Wizzair gépek melyik terminalra érkeznek? A piros, vagy zöld metróval egyszerűbb bejutni Deirára ?


Norbert, 2015. 02. 12. 15:57
Sziasztok!
Párommal augusztusban tervezünk Dubaiba menni a Rixos-ba.
Van valakinek esetleg személyes tapasztalata a szállodával kapcsolatban?
A pálma szigetnek mennyire jók a strandjai fürdőzésre? Nagyon zajos a pálmasziget? Gondolok itt az építkezéskre...


Úti Kritikus, 2015. 02. 03. 13:26
Kedves Gergő!
Utazó kapcsolataink visszajelzése szerint a 9 órás tartózkodás nem túl sok. Ilyen esetben leginkább a következőket tudjuk javasolni!

Az elsők között lehet érdemes megtekinteni a Burj Khalifa alatti szökőkút-játékot (csak délután!). Ez egyébként a Dubai Mall-tól nem messze található, ahova szintén érdemes betérni, mert hatalmas bevásárlóközpont sok lehetőséggel.

Ki lehet menni a Pálma szigetre is és megnézni az Atlantis Hotelt (itt lehet, hogy van belépő is). A hotel mellett pedig van egy árkádos bevásárlóközpont, amit érdemes megnézni. Ezeken kívül el lehet látogatni a Marinába, ahol lehet egy jót sétálni a tengerparton.


Gergő, 2015. 01. 28. 22:15
Sziasztok, egy kérdés : Bangkok felé egy 9 órás várakozásunk lesz ejszaka a reptéren. Hova erdemes esetleg elmenni, van e valahol elet ejszaka.
Koszonom
Gergo


Tündi..., 2015. 01. 25. 16:32
Sziasztok,fantasztikus Dubai,2014-ben voltunk, de idén is tervezzük...a kinti reptérről/fapadosak/ én taxival mennék,kb:a 45km re levő szállodába 6000Ft-ért vitt!!!! olcsó + esetleg a reptéren tudsz venni alkoholt egy keveset és a taxi majd viszi,a benti reptérről metróval tudsz bejutni a városba, egész napos bérlet kb:1000Ft volt 0-24.óráig használható, + tudod tölteteni a kártyádat, még egész napos busz közlekedéssel is ..olcsó nagyon imádom Dubait! A tenger forró, a szigeten még nem voltunk sajna.


Úti kritikus, 2015. 01. 12. 12:35
Kedves Gabriella!
Dubaiban a zöld és a piros metróvonallal többnyire bárhova el lehet jutni a belváros tekintetében, a külső kerületek metró-elérése még a tervezés fázisában van. A jegyárak elég szerteágazóak, az egy útra szóló jegyek 2-8,5 dirham (160-640 Ft) között változnak attól függően, hogy hány zónát érintünk.

Ezen kívül megvásárolható az úgynevezett Nol card, ami egy kedvezményes, feltöltőkártyás rendszerű bérlet. A jegyekről és a bérletekről, illetve a zónákról bővebben itt tájékozódhat: http://www.rta.ae/dubai_metro/english/home.html

Több utazónk forrásai alapján Dubai utcáin egyébként a taxi sem elvetendő közlekedési forma, mivel különösebben nem drága. A taxik egy közös km-áron dolgoznak, tehát bármikor bármelyik leinthető. Az ár kb. 1-2 dirham/km (80-100 Ft/km), kb. 10 dh (800 Ft) a minimum viteldíj.


Horváth Gabriella, 2015. 01. 12. 00:00
sziasztok!

most januárban utazunk Dubaiba. kérdésem, hogy mennyire járható be metróval, mennyibe kerül a jegy, esetleg van-e bérlet és vmi különleges utazási szabályzat? Gabi


úti krtikus, 2015. 01. 04. 18:08
Kedves Attila!

Tavaly február közepén Dubaiban nappal az átlagos hőmérséklet 24-25 fok volt, estefelé 18-20 fok, éjjel viszont elég hűvös (14-16 fok körül). Napsugár minden mennyiségben, eső semmi (pedig februárban amúgy nem kizárt egy kis eső. A tengervíz 22 fok körül volt. Hosszabban nem pancsoltunk ugyan a vízben, de nem volt vészesen hideg. A leghidegebb hónap a január, szóval február közepén már jellemzően kellemes az idő, de nem ,,datolya érlelő" a meleg. Úti kritikus


Attila, 2015. 01. 03. 14:00
Sziasztok!
Én február közepén megyek 10 napra Dubaiba és a környékére. Érdeklődöm, hogy valaki járt-e februárban? Milyen a hőmérséklet és lehet-e napozni, fürdeni?
Köszönöm a válaszokat.
Attila


petike, 2014. 10. 05. 11:06
Sziasztok.2014.szept.30-án érkeztem haza a családommal a 2. kirándulásról.. Olvasgattam a kommenteket,véleményeket.. 1-2 vélemény az olvasottakhoz: aki múzeumot és régiségeket szeretne látni az menjen máshova nyaralni...2 gyerekes család apa vagyok ,én már a nyugissabb helyeket kedvelem,ezért most csak 1 napot szántam Dubaira. A többi gyönyörű napot 1 jóval csendesebb helyen töltöttük Ras Al Khaimah-ban ( 100km )... Igen...a pénz itt is megmutatkozik az embereken ( de hol nem?? ) de én soha nem éreztem magam sz..ul mert 1 hazafi arab átnézett volna rajtam... Sőőttt..!!! Ők tisztában vannak, hogy majd egyszer nem lessz olaj.... s marad a turista...Felépítették maguknak a saját világukat,ahova nem kötelező elmenni pihenni... pedig itt aztán lehet... Az árak..??? Na az attól függ.. Hol van az üzlet.!! Logikus hogy a világ egyik legnagyobb Mall - ban ahol márvány és a pompa mutatkozik ne várjál piaci árakat.de viszont más shopping centerben abszolút hazai árakkal találkoztam. Inkább ide jövök nyaralni 1-2 ezressel többért minthogy kitegyem a családomat valamiféle hasmenéses nyavajának... Rend..!!!! Tisztaság...!!!! De ez nem csak Dubai-ra értem...Én csak ajánlani tudom ezt a mesés helyet mindenkinek,főleg azoknak akik a tiszta homokos partot, a kék tengert és az állandó napsütést szereti.... Szívesen segítek bárkinek válaszolok ... köszönöm......


Úti kritikus, 2014. 08. 15. 15:59
Kedves Dorina!

A vízum díjmentes. Megérkezik a magyar állampolgárságú utazó Dubai repterére és az útlevél-ellenőrzésnél egyszerűen bepecsételik az útlevélbe a max. 30 napra szóló vízumot. Ennyi az egész - egyszerű. Az azonban nagyon fontos, hogy a Dubaiból való kilépéstől számított 6 hónapig az útlevél még érvényes legyen.


Dorina, 2014. 08. 15. 15:30
sziasztok,en szeptemberben megzek dubaiba.az lene a kerdesem h hogy is mukodik ez a vizum dolog,mennyibe kerul,a repteren kell elintezni???
koszi elore is


Úti kritikus, 2014. 07. 17. 14:38
Kedves Mátyás és Zsuzsa!
Dubai-ban három féle konnektorral lehet találkozni, a miénkhez hasonló kétágú kerek villás, háromágú kerek villás és háromágú lapos villás. A feszültség hozzánk hasonlóan 220V, illetve 50Hz-es váltóáram.

Ajánlott beszerezni a megfelelő adaptereket a 3 ágú konnektorokhoz, mert szállodája válogatja, hogy hol milyen van.


Mátyás&Zsuzsa, 2014. 07. 17. 14:32
Sziasztok! Mi is augusztusban megyünk Dubaiba, wizz-el :-) Sokat tanultunk a kommentekből...Kérdéseim: Milyen ott a konnektor? Lehet a telefont feltölteni, PC-t használni?

Üdv, Mátyás&Zsuzsa


Anti Banti, 2014. 06. 16. 23:32
Sziasztok én 2 hét mulva utazok ha taxit választom kb mennyibe kerül? Illetve lehet alkudni a taxisoknál is? Wizairel megyek én is...


Bálint, 2014. 05. 27. 14:26
Kedves Norbi. Igen be tudsz menni a városba busszal az F55 nevű a terminál bejáratától indul. Minden egész órakor indul szóval te a 21:00-sal tudsz menni. Még bent a csarnokban kell NOL cardot venned amivel fel tudsz szállni a buszra. 20AED és abból 14 AED leutazható. A busz IBN battuta metróállomásig megy, onnan meg már könnyen megközelíthető a szállásod.
Jó utat! :)


Papp Béla, 2014. 04. 10. 20:25
Most voltam idén, 2014-ben, méghozzá március közepén. Nagyon kellemesen éreztem magam a nejemmel. 6 napot töltöttünk Dubaiban, volt szerencsém Abu Dhabi nevezetességeiből látni valamit.
Nagyon tetszett Dubai, mind a Marina Bay, Mall körzet, no meg a régi belvárosi rész, Deira rész, ahol laktunk egy szállodában. Én még úsztam is a hotel medencéjében. Bár erre a hónapra 4 napot ír a fentébb lévő statisztika esőzés szempontjából. Nyaralásunk alatt három nap esett, de még jól is esett a nagy páratartalmú Emirségben. Sokmindent kipróbáltunk, tetszett a "sielés a sivatagban", illetve a Ferrari World kalandpark, nagyon klassz volt a sivatagi túra is, ami egy teljes kultúrális kikapcsolódást jelentett. Starndolni csupán utsó napon volt időnk, a víz kb.: 24 fokos volt, de a higiénia,- arab országokra-, jellemzően alacsony szintű volt. MegaStore hegyek, szinte a túrista "csak" az idővel van problémás helyzetben, mert semmire sincs szinte idő.


Norbi, 2014. 02. 07. 12:33
Szia Spanci,
Lenne egy olyan kérdésem, hogy én agusztusban megyek dubaiba, wizz-el, és a reptérről tömegközlekedéssel be tudok menni a városba, ill hogy mennyi a taxi tarifa., előre is köszönöm a válaszod


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA