ÚTIKRITIKA.HU / Dubai


hirdetes

szállások

Al Khoory Apartments 5cs. - vélemények »

Amway Rotana Jumeirah Beach Residence 5cs. »

Amway Suites Jumeirah Beach Residence - vélemény »

Anantara The Palm Dubai Resort 5cs. »

Új szállás »

Új szállás »

Új szállás »

Atana Hotel**** - vélemény »

Cassels Al Barsha 4cs. - vélemény »

Citymax Bur Dubai*** - vélemény »

Cosmopolitan Hotel Dubai 4cs. - vélemény »

Dukes Dubai 5cs. - vélemény »

Five Palm Beach Jumeirah 5cs. - vélemények »

Hilton Dubai Jumeirah 5cs. - vélemény »

Hilton Dubai Palm Jumeirah 5cs. - vélemények »

Hilton Dubai The Walk 5cs. - vélemény »

Hilton Ras Al Khaimah Resort&Spa***** - vélemény »

Iberotel Miramar Al Aqah Beach Resort - vélemény »

Ibis Al Barsha 3cs. - vélemény »

Ibis Deira City Centre 3cs. - vélemények »

Ibis Mall of Emirates 2cs. »

Ivory Grand Hotel Apartments-Al Barsha 4cs. vélemények véá »

JA Ocean View Hotel**** - vélemény »

Kempinski Mall of the Emirates***** - vélemény »

Mövenpick Hotel Jumeirah Beach 5cs. »

Mercure Hotel Dubai Barsha Heights 4cs. »

Novotel Deira City Centre Hotel 4cs. - vélemények »

Pearl marina Apartman Hotel**** »

Pride Hotel Apartment »

Rixos Premium 5 cs- vélemények »

Rixos The Palm***** »

Roda Al Murooj Hotel Downtown 5cs. - vélemények »

Rove City Centre 3cs - vélemény »

Skylight Hotel*** »

Sofitel Dubai Jumeirah Beach 5cs. - vélemények »

Sofitel Dubai The Palm 5cs. - vélemény »

Suba Hotel 4cs. - vélemény »

Villa Rotana**** - vélemény »

Wyndham Dubai Marina**** - vélemény »


útikritikák


Dubai

Dubai

Mit kell vinni? | Egészség |Közlekedés| Pénzváltás | Étkezés | Vásárlás | Alkudozás | Bevásárlóközpontok | Közlekedés |Szórakozás| Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

.

Dubai Tram (villamos metró) - Ata fotója

Mit kell vinni?

Dubaiban minden kapható helyben, nagy választékban, tehát nincs nagy baj, ha valamit elfelejtünk bepakolni. Azért napvédő krémeket, olajokat takarékosabb dolog otthonról vinni. Jó ötlet széles karimájú szalmakalapot, strandtáskát vinni. Érdemes vinni törölközőt a strandoláshoz, mert nem minden szállodában adnak külön fürdő törölközőt (beach towel). Sivatagi túrákhoz jól jöhet egy könnyebb bakancs, magas szárú cipő, amibe nehezen hatol be a homok. (Alább egy ellenvélemény.) Otthon szedett gyógyszereket, az orvosi vélemény, aminek alapján szedjük. Ez utóbbi scannelve praktikus.

,, Hiába mondják, hogy a sivatagba érdemes zárt cipőben menni, a szandált jobban ajánlom, mert a cipőbe is ugyanúgy belemegy a homok, mint a szandálba, az viszont könnyebb fel-le venni." forrás

Öltözködés, illemtan, etikett

A Dubairól szóló fejezetünk viselkedési szabályok című alfejezetében taglaljuk, hogy milyen öltözködési etikett követendő ott. Nos, a pakolásnál az ott leírt ajánlások alapján hasznos választani ruhadarabokat. Mivel Dubaiban élvezet a vásárlás, ezért érdemes nem tele bőrönddel jönni, hisz akkor hazafelé túlsúlyt kellhet fizetni.

,, Gondolnád hogy az ember Dubaiban majd megfagy? Na hát, ez is megtörtént velünk. A bevásárlóközpont, a Burj Kalifa belső tere rettenetesen klímázott, így az első délutánunk nagy részét fagyoskodással töltöttük. Tény, hogy megérte minden perce, de fogadj meg egy tanácsot, bármennyire is meleg van odakint, legyen nálad egy kendő, kardigán az épületekben töltött órákra. (felvidéki csavargók, 2019) forrás

Konnektorok, adapterek, dugaszoló aljzatok

Dubaiban (és az Egyesült Arab Emirátusok egész területén) 3-féle konnektortípus terjedt el:

 • Az európai, kétágú, kerek villás
 • A háromágú, kerek villás
 • A háromágú, lapos villás

Dubai - konnektor adapter

A háromágú konnektorokhoz ajánlatos beszerezni az adaptert, de a helyi villamossági boltokban is lehet kapni, vagy a szállodában esetleg kérhetünk a recepción. Mivel szállodája válogatja, hogy hol milyen dugaszoló aljzat van, ezért mindenképpen érdemes ezeket beszerezni.

Központilag tiltott és zavart is a voip alapú kommunikáció. Távolban élő rokonainkkal, barátainkkal megengedett a chatelés, de a beszélgetés nem. Ki lehet védeni ezt  egy (kettő különböző ) otthon letöltött vpn-nel.általában lassítja az eszközt, amin használjuk, de működik.

Update 2023: ez a marhaság még mindig így van. Fontos, hogy a vpnt még otthon kell letölteni, Dubaiban az sem megengedett. Kapcsolgatni ki és be, használatkor ez a legegyszerűbb, mert egyébként hajlamos a laptopot a végtelenségig lelassítani.

Egészség

Dubaiban kevés a turista egészségét veszélyeztető tényező van. Forró évszakban fokozottan figyeljünk az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztására, és csökkentsük a fizikai terhelést. A csapvíz fogyasztása nem javasolt. Figyeljünk a nap erős sugárzására, használjunk napvédő krémeket és széles karimájú kalapot, ha a szabadban vagyunk. Utasbiztosítás előzetes megkötése erősen javasolt, különösen a kisgyerekkel utazók számára.

A levegő magas por- illetve páratartalma megnövekedett egészségügyi kockázatot jelent a szembetegségben, az allergiában, az asztmában, valamint szív- és érrendszer betegségben szenvedők számára.

Ha mégis valami egészségi gond merülne fel, akkor nagyon magas színvonalú az ellátás. Dubaiban még a nyugat-európai színvonalat is meghaladó az egészségügyi ellátás. Külön negyede van az orvosoknak és klinikának (Healthcare City). A felszereltség szuper-modern, a tisztáság tökéletes. Semmilyen oltásra nincs külön szükség Dubai meglátogatásához. A száraz sivatagi klímában nem élnek meg a járványhordozó rovarok. Dubaiban a higiéniai viszonyok példásak. Gyógyszertárakat könnyű találni. Angolul könnyen tudunk konzultálni. Az ellátás költségei magasak, azaz mindenképpen érdemes betegségre és balesetre vonatkozó utasbiztosítást kötni. Az orvosi ellátás kizárólag szükséges etekben mentes a költségektől.

A Dubaiba történő utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

19 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetés

Tilalom = nincs kutyaszar - kr fotója

Tisztaság; Az nagyon rendben van, kb Szingapúrral vetekszik, brutál tiszta minden, láttam olyat hogy a csóka az autópálya mellett szedte és söpörte a szemetet. Az utcákat folyamat tisztán tartják, mindenki használja a kukát, sehol nem látsz csikket vagy papírdarabot, semmit. A mosdókban komolyan enni lehetne, csatoltam képet hogy az egyik plázában milyen wc-k vannak, ha mesélik nem hittem volna el. Kézmosás után törölközők vannak kikészítve parfüm illattal, amit egy srác ad a kezedbe ha lusta volnál elvenni. A nagyvécékben külön mindegyikben mosdókagyló van ugyanúgy törölközőkkel. A srácnak az a dolga hogy ott van a wc-ben egész munkaidő alatt és törölget, felmos, fertőtlenít , pucol, ablakot tisztít egyfolytában 😀 Mindenhol kellemes parfüm illat van, bárhova mész, én imádtam.

xxx

Az utolsó 2 napra sikerült megbetegednem, ami nem is meglepő hiszen a 35 fokból állandóan be a klímás helyekre, utána meg ki, ez várható volt. Buszmegállók, plázák, metrók, közértek, éttermek , taxik minden de tényleg minden klímás, mindenhonnan ömlik a hideg, még a k***a jegy automatának is csinálnak egy kis helységet amit hűtenek. Sokszor már frankón fáztam , annyira behűtöttek….

2023)

Közlekedés

Az Abu Dhabiba vezető sztráda kétszer hétsávos, így is tele van. Dubaiban hatalmasak a távolságok és az elsődleges közlekedési eszköz az autó. Az előre tervezett városnak vannak nagy előnyei, hagytak helyet a kocsiknak, sztrádáknak, de csak utána gondoltak a gyalogosokra. Erősen dolgoznak rajta, de még nem átütő az eredmény. Szintén az előre tervezettségnek köszönhető, hogy minden kanyar körforgalom vagy hurok, sokszor kell az ellenkező irányba hosszan menni, majd hurok és vissza ugyanazon az úton.

,, Bárhol jár az ember az Emirátusokban tábla figyelmezteti mit hogyan csináljon és ha nem akkor annak mennyi a büntetési tétele.
Rendőrt nem látok persze sehol, lehet mindent kamerával ellenőriznek és lesújt Big Brother ha vétesz a törvény ellen?
Eddig legdurvább: ha átmész a piros lámpánál és balesetet okozol..nem kevesebb mint 3.000.000HUF a büntetés és bagatell hogy még a jogsid is elveszik... De ha gyalogosként is rossz helyen mész át az úttesen az is 40.000-es tétel...megsúgom ez Dubai állítólag Abu Dhabi még szigorúbb." (Ata, 2022)

Ata fotója

Dubai metró

2023-ban már a harmadik metróvonal építésének tenderei folynak. A jelenlegi zöld és piros vonalakat egy új, 30 kilóméteres, 14 megállós "kék" vonal fogja összekötni, ahol a megállók és az a vonal fel a föld alatt lesz a tervek szerint. 2030-ra a város vezetőinek elképzelése szerint a teljes forgalom 30%-át közösségi közlekedéssel fogják megtenni.

Csak nőknek és gyermekeknek használható metrószerelvény - Kriszta fotója

Gold Class, azaz egyfajta első osztály szerelvény - Kriszta fotója

Kriszta fotója

A mi megállónk - Kriszta fotója

Dubai Tram (villlamos)

Ata fotói

Taxi

Kriszta fotója

Uber vagy Careem

Mindkettő remekül működik. Nagyok a távolságok és magasak az árak. Dubai nem egy olcsó ország. Szombaton este mindre rengeteget kell várni.

Hop on hop off buszok

Szintén jó alternatívái a taxizásnak. Jegyet előre itt lehet váltani rá.

----------------------------

Béreltünk kocsit de az első 2 napban amíg egyedül voltam taxiztam illetve metróztam. Viszonylag könnyen eljutottam mindenhova, minden szuperül ki van táblázva, mindenhol segítenek az ott dolgozók, de bárki más is ha úgy van. A metróra lehet venni kártyát amit fel kell töltened és minél több megállót mész annál többet von le. Van arany és ezüst kártya. Az arannyal az első kabinokba mehetsz az ezüsttel pedig azok mögé. Illetve vannak olyan kabinok ahova csak nők szállhatnak fel. Ha rosszba szállsz be jön a bünti. Taxizni se rossz, van applikáció a Careem beütöd hova mennél, megmutatja melyik taxi mennyiért vinne el, kiválasztod amelyik szimpi és megrendeled. Pár perc múlva ott is van . Árban ez is függ mennyit mész de átlagban 10-20€-t fizettem kb. A kocsibérlés hanyagolható sztem. Egyrészt olyan tömeg van az utakon hogy rengeteget állhatsz a dugóban, másrészt ezek hülyébben vezetnek mint bármilyen más nemzet , parkolni is rohadt nehéz, szinte lehetetlen. Plusz ha egy rohadt sávot benézel xtra 30 percet kell menned mire visszahoz. Mi egyik nap ezt 3 x is benéztük és már olyan ideges voltam hogy az hittem otthagyom azt a k***a kocsit az úton és megyek gyalog. Folyamat dudálnak, letolnak, villognak, full stressz vezetni. A benzin olcsó, de kb ennyi. (2023)

Pénzváltás

Nincs értelme itthon próbálkozni ottani pénzt, dirhamot beszerezni. Dollárral, Euróval, vagy egyéb nyugat-európai valutával kell utazni és ott helyben váltani. Az érkezési oldalon van egy-két pénzváltó. Nem érdemes nagy mennyiséget váltani, mert a városban előnyösebbek a váltási kurzusok. Éppen annyit váltsunk, ami elegendő a taxizásra és a hotelben a londinernek adandó borravalóra. Mondjuk 50 vagy 100 euró, vagy dollár.

Dubai pénzneme, a dirham

A bankokban és a repülőtéren az árfolyamok nem olyan jók, mint a specializált pénzváltóknál. A legkevésbé kedvező a hotelünkben pénzt váltani. Állítólag a Dubai Mall-ban lévő pénzváltóknál vannak a legjobb árfolyamok. Érdemes dollárt vinni és azzal fizetni, pl. közértben, mert dirhamban adnak vissza, picit még jobb árfolyamon is számolják, mint a reptéren. Az USD – AED árfolyama viszonylag állandó, és az amerikai dollárhoz kötött, 1 USD = 3.67 AED. 1 AED kb. 98-100 HUF (2023 november)

Ha az utazás végén marad dirhamunk, azt a repülőtéren problémamentesen vissza lehet váltani valamilyen nyugati valutára. Általában jellemző a készpénz visszaszorulása, a piacokon, óvároson kívül alig-alig van rá szükség.

Revolut és wise is könnyen használható gyakorlatilag mindenhol. A Revolut (mastercard) a magyar forintot váltja egyenesben dirhamra, a wise (visa) valamilyen fura októl az eurós egyenleget használja.  De ez mindig változik, nem sikerült rájönnünk, miért, mikor, melyiket preferálja.

Étkezés

Csak a hotelekben szolgálnak fel alkoholt, ott pedig jó drága. Pl. egy 0.33 l. Heinekenért elkérhetnek akár 3000 forintnak megfelelő helyi pénzt.

Kaja, pia árak; Az utcai kajáldák nyílván jobb áron vannak, máshol a helyet fizeted meg. Jó példa erre hogy voltunk egy étteremben ami a szökőkútra nézett a Burj Khalifa mellett. Szuper elegáns, fancy , modern, design-os stb, de egy darab csirkéért egy pizzáért ami hagyjuk is milyen volt, a tésztája olyan vékony volt mint egy chips és volt rajta 5 szelet marha, 2 alkoholmentes koktélért plusz egy vízért fizettünk 60..000Ft-ot. Ellenben az utcai kajásnál nem bírtuk megenni az 5 féle kaját. Ezért plusz egy Cola-ert egy nagy vízért egy nagy frissen facsart gyümölcsléért fizettünk 6000F-ot 😅 Nyílván utánna imádkoztunk hogy éljük túl a napot, de ennyi kockázat kell 😂 bolti árakat nem tudok, mert többnyire éttermeztünk, de egyszer bementem üccsiért , kicsit körbenéztem de nem volt annyira olcsó sztem. Alkohol nincs csak hotelekben, viszont ott k. drága, illetve pár likőr store ban de ott sem olcsó, aztán lehet van máshol is de mi nem találtunk…Egyik hotelban pl rendeltünk egy 375ml-es absolute vodkát és potom 60.000Ft ba fájt 😂 (2023)


"Amit nagyon ajánlott kipróbálni, ha már arra jár, az a friss gránátalmalé, de amúgy is szinte bármilyen gyümölcsből préselnek friss levet, legyen szó mangóról, ananászról vagy narancsról. Ez nagyjából 1000-1200 Ft-ba kerül, és ezért az árért fél litert kapunk. Persze nem szabad kihagyni az arab ételeket, főleg az előételek és a főételek izgalmasak, a desszertek az európai ízlésnek túl édesek, de persze senkit nem fosztanánk meg attól, hogy kipróbálja, milyen például egy tevetejes fagylalt sáfránnyal. A húsfélék főleg szárnyasok, sertéspörköltöt itt ne keressen, de van kecske és juh, na meg marha. A mezze, mezzah, névre hallgató előételek isteniek, ilyen a baba ganosuh (sült padlizsán, tahiniből, olívaolajból, citromléből és fokhagymából készült mártással), a fatoush (uborkás, gránátalmás pirított kenyeres saláta), az itthon is ismert hummus (csicseriborsópüré), és még megannyi számtalan változat. Jókat enni mindenhol lehet, mi próbálkoztunk bevásárlóközpontos ebéddel is - amivel kapcsolatban voltak fenntartásaim, de ezek elmúltak -, teljesen korrekt ételeket kaptunk. (2015)" forrás

"Rövid bizonytalankodás után becéloztam az előző este felfedezett, nagy táblán teveburgert és tevetej shaket hirdető éttermet az óvárosban. A teveburgert bevállaltam, de utazás előtti nap a tevetej shakeről inkább lemondtam. Az első tapogatózó harapás után kiderült, hogy a tevehús nem sokban különbözik a marhahústól, sőt az is lehet, hogy a hozzám hasonló tudatlan turistáknak eladják a tescos marhaburgert 2-3x áron. De ez csak összeesküvés-elmélet. Egy ott élő magyar ismerős megerősítette, hogy az tényleg tuti, autentikus tevehúsból készül, bár bizonyítani nem tudta." forrás

"Merre induljunk, ha street foodot ennénk? Az arab hangulatot idéző negyedek, mint Bastakiya, Deira, Satwa vagy Karama jól ismertek az utcai étkezdéikről, de a modernebb negyedek, mint Al Quoz, Qusais és Barsha is egyre népszerűbbek a helyiek és a turisták körében.

 Dubajban 200 nemzet konyháját ízlelhetjük meg az utcákon (is). Akár már 800 Ft-ért is jóllakhatunk. Tehetjük ezt teljesen nyugodtan, hiszen Dubajban az ételmérgezés még csak szóba sem jön. A tisztaságra kiemelten figyelnek. Az  Önkormányzat külön figyelmet fordít az életmérgezéses esetekre. (2017)" forrás

,, Sok kedvenc éttermem van. Az első nagy élményem a Zuma volt. „Tasting Menu”-t kértünk, így a japán konyha nagyon sok elemét élvezhettük. A japán konyha sokrétű, tömérdek mennyiségű alapanyag kerül felhasználásra – szerintem a japán konyha úgy általában is, de a Zumában mindenféleképpen mindenki számára élvezhető.

Egy másik alkalommal előételnek kértem egy kis sashimit, ami tulajdonképpen különböző nyers halak sokasága. Puha páncélú tarisznyarák következett, ami szerintem az egyik legfinomabb dolog a világon. Kedvenc kolléganőm nézte, ahogyan a currys szaftban mártogatom az ízeltlábú állatot és egyben bekapom az egészet. Mindenestül. Mert ezt így kell enni.

A másik nagy kedvenc a Bab El Bahr. Szerintem ez a Közel-Kelet egyik legjobb libanoni étterme. Az ételek minőségéhez társul egy olyan megjelenés, ami az én értékítéletem szerint lenyűgöző. Ide este érdemes menni, a teraszon leülni és egy „shisha” elfüstölése mellet inni egy jeges, mentás limonádét. Kizárólag egy lédús citrom frissen facsart levéből.

Majd utána jöhet a megszokott terülj-terülj asztalkám. Ha valaki esetleg ellátogat ide, akkor a humus és a tabouleh kötelező elem, a képek magukért beszélnek.

A fentieken felül kiemelném egy mexikói család üzemeltetése alatt működő Taco Barrio-t, ami a Silcion Oasis névre hallgató „kerületben van”. Ha valaki szereti a mexikóit, ez „A” hely, még mexikói üdítőitalok is vannak.

A másik nagy kedvencem a „lobster & burger” - hamburger és homár, külön is és kombinálva is, grillezve és párolva. Én a hamburgert magában szeretem, így kértem egy homárt grillezve. Hozzá sültkrumpli és zöld saláta és egy kis berni mártás. Ennyi. Semmi flanc, csak rettenetesen finom ízek – most is csurog a nyálam.

Dubaiban a Tripadvisor szerint 9,109 étterem van. Én nagyon sok helyen ettem, rosszat egyszer sem. (2017)" forrás


,, Éttermek közül sokan mondták, hogy érdemes ellátogatni az Armani étterembe a Burj Khalifában, főleg a kilátás és a fine dining miatt, ám mi inkább a szökőkút mellé ültünk ki este a Scoozi nevű, olasz-japán étterembe. Az étlapon a sushi különlegességek mellett pizzák és finom olasz tészták is szerepeltek. A hely azért tetszett nekem nagyon, mert közvetlenül ráláttunk a zenész szökőkútra, és a Burj Khalifa-ra is, ami szintén bizonyos időközönként fénybe borult. Az esti 28 fokot kompenzálta a felső helységből a teraszra kiáramló légkondis levegő, így helyenként még fáztunk is, ami a 4 nap során nem sokszor fordult elő. Kinéztünk előre még pár jó éttermet, mint például a Fish a tengerparton, vagy a Zuma az Emirates Towers-nél, de amikor ott voltunk akkor inkább az alapján választottunk helyeket ami közel volt és hangulatosnak nézett ki. Szerintem nehezen lehet ilyen szempontból mellé fogni a városban, hiszen nagyon széles a választék és minden nagyon jónak néz ki. (2018)" forrás


,, A hétvége Dubajban péntekre és szombatra esik, így a pénteki brunch az egyik legkedveltebb hétvégi időtöltés, ilyenkor széles választékkal találkozhatunk a hotelekben és az éttermekben.

xx

A sertéshús fogyasztása nem illegális, de a szupermarketekben elkülönített részen kapható, és csakis nem muzulmánok számára értékesíthető " forrás


,, Gasztroélmények terén elég széles a választék: a víz közelsége miatt vannak friss tengeri herkentyűk, a főként báránnyal és csirkével dolgozó arab konyha is elég jó, de a csúcsra járatott turizmus miatt pár perc alatt lényegében bármilyen kaját tud venni az ember. Arab ország lévén alkoholt nem nagyon találni a nyitott helyeken, de állítólag így is elég élénk az éjszakai élet a városban. (2019)" forrás

Alkohol téma

"Alkoholt nem lehet vásárolni, legalább is a sarki kisboltban nem. Leginkább a szállodák éttermeiben és bárjaiban lehet alkoholt fogyasztani, illetve a szórakozóhelyeken. A rezidensek igényelhetnek "alkoholengedélyt", amivel a kijelölt üzletekben, otthoni fogyasztásra is lehet alkoholt vásárolni. Az utcán tilos az alkoholfogyasztás (!), így hiába van engedélyünk (sajnos), nem ülhetünk ki egy üveg hideg sörrel a kezünkben a tengerpartra." forrás

Starbucks - Dubai

Starbucks kávézó szerény Dubai jelleggel

"A vacsorához persze jól jött volna egy sör, de ilyen ital nem ismert az arab étlapokon, sőt alkoholt szupermarketekben vagy sarki nonstopban sem lehet venni, nincs. Sörhöz kizárólag a szállodák bárjaiban lehet hozzájutni persze horror árakon." forrás


,, Alkoholt érdemes a Duty Free-ben a reptéren venni, mivel a boltokban egyáltalán nem lehet kapni, csak a hotelekben vagy az éttermekben, és a szabadtéren egyáltalán nem lehet alkoholt fogyasztani. Olyan komolyan veszik ezt a szabályt, hogy szabadtéri éttermekben sem és a nyilvános strandokon sem szolgálnak fel alkoholos italokat. (2018)" forrás


,, Hazafelé kitérőt tettünk egy alkohol shop-ba, ami a semmi közepén található, supermarket nagyságú bolt, telis-tele alkohollal. Igazából semmi más nem kapható itt, csak pia. Vallásból és kultúrából kifolyólag az itt élők alkoholt nem igazán fogyasztanak, de rengeteg külföldi dolgozó is él errefelé. Nekik a hotelokhoz tartozó bárokon kívül ezekben a shopokban van lehetőségük alkoholos italokat vásárolni – es ez utóbbiban sokkal barátságosabb áron. Megtudtuk, hogy ezt is engedélyre tehetik. Mindenki kap egy fényképes igazolványt mellyel legálisan vásárolhat alkoholt. Nade! Nem akármennyit. A fizetések egy bizonyos százalékát költheted el alkoholra. Ezt illik betartani” Na nem mondom, hogy nem eshet meg, hogy feketén hozzájutsz, de pszt, a szabály az szabály. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Vásárlás

Az utazók a képzeletükben Dubai-t korábban bevásárlós céliránynak is tekintették. Manapság már nem jellemző, hogy a magyar Dubai-t azért válassza, hogy majd onnan ezt vagy azt haza hoz. Feltehetően ez azért is van, mert a magyarok nem annyira tehetősek, mint azok, akik a világ minden tájáról ideutaznak versenyképes árakon luxuscikkeket venni.

Dubai - Luxus és vásárlás

Vannak országok (pl. Oroszország, Kína), ahonnan utazási irodák szervezésében kifejezetten bevásárló utakat szerveznek ide a nagy árleszállítási akciók időszakaira időzítve. Minden év júniusában és júliusában tartják a Dubai Summer Surprises akciót, nyilván azzal a céllal is, hogy fellendítsék a nyári hőség miatt gyengébb turista szezont. A Dubai Shopping Festival-t pedig minden év januárjában és februárjában rendezik. Mindkét időszakban leárazások vannak mindenhol Dubaiban. A luxus termékekre kevesebb az engedmény, de a középkategóriás termékeknél akár 70 százalékos kedvezményeket is ki lehet fogni. Jellemzőbb, hogy a turista azért kíváncsi programként körülnézni a bazárokban és a monumentális bevásárlóközpontokban. Ez utóbbiak inkább azért bizonyulnak érdekesnek, mert jószerével csak ezekben van mód a lakosság kevesebb, mint 10 százalékát kitevő helyi állampolgárokat látni. A monstre shopping mall-ok ráadásul a kereskedelmen kívül sokféle időtöltést kínálnak, valamint a kinti nagy hőség elől mindig kellemes ezekbe behúzódni. Ha valaki mégis vásárolni akar, akkor például aranyat és kelmét egyrészt a bazárokból (souqokból), másrészt igazán jó minőséget pl. a Deira City Center bevásárlóközpontból hozhatnak haza. A legtöbb üzlet kilenctől este kilencig van nyitva (kivéve a Ramadan idején). A Dubai Duty Free a repülőtéren a nap 24 órájában tart nyitva.

"DAY TO DAY: AZ ÜZLET, AMIT KI NE HAGYJ!

Ha beírod a gugliba, több helyen is találsz ilyen Day to Day boltot Dubaiban. Mi a Deira City Center Metro Station közelében levőben voltunk. Arab ajándéktárgyak és édességek, illatszerek, elektronikai cikkek, ruhák és cipők nagy választékban és kedvező áron. Az emeleten akkora ruházati osztály van, hogy nem elég rá egy délelőtt. 3000-5000 forint közötti áron vettünk indiai tunikákat a páromnak, ami nagyon jól áll neki. Valahogy úgy éreztük, hogy abayára nem lesz szüksége Európában, így azt kihagytuk. (2017)" forrás

Bazárok (souq-ok)

Dubaiban a bazárok a Deira városrész területén maradtak meg hagyományos, labirintusszerű szerkezetükben. Ezek a jellegzetes helyi piacok nemcsak vásárlásra csábítanak, hanem remek fotótémák is egyben. A szűk utcácskák túlélték az utóbbi évek nagy építkezéseit, s megőrizték a régi idők varázsos hangulatát. Látszólagos káosz uralkodik itt, de egy idő után az európai szem is felfedezheti a rendet: az egyes mesterségek, kereskedelmi területek elkülönültek egymástól. A hal- és fűszerpiac nem annyira turistás, nagyon is hiteles a zajos hangulata. Az aranyművesek területén töménytelen ékszer nyújt szédítő látványt. Az aranypiac, a gold souk üzletei esténként élénkülnek meg igazán, ekkor érdemes ide besétálni. A régi bazárban (Old souq) vegyesen van minden.

A Deira városrészben az Al Karama vásárló utcában több bazár is van. Igazi régi épületek, és arabos légkör. A bazárok nagy része Dubaiban délután 4 óra körül nyit, és egészen éjfélig nyitva van. Délelőtt nagyon kevesen nyitnak ki, akkor is csak 10 és 12 óra között, majd bezárnak, és délután nyitnak ki újra. Ne ijedjen meg az ember, ha a szűk kis sikátorok egyikén elkapják és gyanús lépcsőházon keresztül az üzlet feletti emeletre terelik egy másik, titkos üzlethelyiségbe, ahol hamis "Rolex" órát, és "Louis Vuitton" táskát próbálnak eladni neki. Vásárolni nem kötelező, és ha már úgyis tőrbe csalták az embert, egy nem mindennapi, filmekbe illő élményben lesz része. A Creek (lagúna) túlsó oldalán van a textil piac, de ennek nyitva tartása bizonytalan.

Dubai - souq

,, Carrie Bradshaw kedvelői biztosan emlékeznek a film második részéből (Sex és New York 2) arra a jelenetre, mikor Carrie Abu Dhabiban elmegy egy igazán autentikus arab piacra. Pontosan ez volt a cél nálunk is. Megnézni a régi textil-, fűszer- illetve arany piacot. Az élmény sajnos kicsit eltért a várttól. Rengeteg árus, kis bódék, összetákolt asztalok … és mindenki nyakra főre kínálja a saját portékáját. Körülnézve az volt az érzésem, hogy rajtunk kívül egy fehér ember sincs ott, nem még hogy nő. Persze nem kell megijedni! Igazából minket sem a félelem fogott el, nem gondoltuk, hogy bántanának, de a túlzott nyomulás – konkrétan elleptek a kínálattal – eléggé a „túl sok“ fílinget adta. A nézelődés, esetleg szuvenír vásárlás helyett a „Hogyan jussunk ki innen? Csak menj előre és ne nézelődj“ forgatókönyv lépett életbe. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Fűszerpiac

Dubaiban a turista nagyítóval keresi azokat a helyeket, ahol valamit a helyi kultúrából, hagyományokból láthat. Túlságosan is modern, kozmopolita világ ez, hiába mozgatja mindezt egy látszólag hagyományokhoz ragaszkodó helyi uralmi gépezet. A fűszerpiac azon kevés helyekhez tartozik Dubaiban, ahol a turista (szó szerint is) érezhet valamit a tradíciókból.

Dubai - fűszerpiac

Mi szemnek, szájnak és orrnak ingere. Az illatok, szagok, színek csodálatos bemutatkozása. Nem szabad kihagyni! Sokat lehet tanulni, főleg ha valaki el is magyarázza, hogy mi micsoda és mire való. E nélkül is látványos, de csak a látvány alapján keveset lehet megtudni. Jó megtudni, hogy az illatos mirhafű levelével hogy és mit lehet ízesíteni; mire is való a fenyőtömjén. Vásárolhatunk mindenféle kis ajándékcsomagocskákat, parfümös üvegcséket. Alkudozni kell. Itt aztán tényleg magas árról indítanak a kereskedők, hiszen sokkal csekélyebbek az értékek, mint az aranypiacon. Azt hiszik tán, hogy kis összegű dolgoknál nagyobbat lehet szakítani. Az eladók többnyire nem helyiek, hanem más ázsiai országokból valók. Többnyire tudnak angolul és vannak olyan kereskedők, akik az üzlet reményében szívesen tartanak kiselőadást, mondjuk a sárga gyömbérgyökérről, vagy az izsópfűről (ugye mily ismerős?). Az előadások meghallgatásának persze egyenesen következménye a vásárlásra kényszerítés enyhe lelki terrorja.

Persze mindig lehet venni valami majszolni valót a magvas dolgok elképesztő választékából. A kesudió itt mennyei. Meg kell kóstolni az iráni szárított gyümölcsöket, azt az édességet, ami csokoládéval bevont olvadt datolya és mandula. Irtó érdekes a hely azoknak, akiket külön is izgat a konyhaművészet. Micsoda illatok: szárított citromszeletek, rózsabimbók, hibiszkusz, koriander, fahéj. A fűszerpiac jól kombinálható az aranypiac meglátogatásával, mert egymás mellett vannak. Sokaktól hallani, hogy a fűszerpiac volt számukra a legnagyobb élmény Dubaiban.

Aranypiac

Sokaknak megfordul a fejében, hogy ha valamit vesznek Dubaiban, az nem más, mint az arany. Ha valaki tudja, hogy mit akar, és valamennyire ért is hozzá, akkor az aranypiac számára a megfelelő hely. Persze a bőség zavara lép fel. Több mint 130 kis bolt van egymás mellett! A választék elképesztő. Az ár jónak tűnik, de minden stimmel? Általában 18 karátosak, de van 22 (igazán sárga) és 24 karátos is. Van modern olasz, hagyományos arab és indiai a stílust illetően. Sajnos a turizmus némiképpen elrontotta az aranypiac normális életét. Régen a választék szélesebb volt, most meg túlságosan ráálltak arra, aminek az európai turisták körében van nagyobb keletje. Most éppen a gyémántgyűrűk dominálnak a boltok legalább felében. Olyanokat árulnak, amiket Európában is lehet kapni, de itt árban rendesen alákínálnak. A helyiek ékszerekkel kapcsolatos igényeit, ízlését kiszolgálni akaró kereskedők egy része át is költözött olyan környékekre, ahol inkább a helyiek vásárolnak (pl. Satwa). Már nem is annyira izgalmas, eredeti jellegű a hely, azért így is érdekes, és meglátogatásra érdemes.

Dubai - Aranypiac

Viszont csalódnak azok, akik iszonyatosan vonzó árakban reménykednek. Tény, hogy az arany itteni ára a legolcsóbbak közé tartozik a világon. Kifejezetten befektetési céllal lehet venni 24 karátos rúdaranyat is, s ez igen sokféle méretben kapható. Aki kisebb mennyiségre pályázik, különböző súlyú, 22 vagy 24 karátos rúdaranyból vert érmék közül válogathat. Hasznos tudni azonban, hogy az ékszereknél is elsősorban a súly számít, a míves ötvösmunkát elhanyagolható mértékben veszik figyelembe az árak kialakításánál (Barcelonában például ugyanazon fülbevalót olcsóbban lehet megvásárolni, mint itt a lealkudott áron).

Dubai - Arany mindenütt

Ellátogattam a Gold Souk-ba azaz a híres aranypiacra. Ez a “ régi “ Dubai-ban található, itt lakik a legtöbb bevándorló, és ez látszik is. Ez nem az a környék amit a képeken mutatnak. Gondoltam hogy nagy lesz, na de hogy ennyire. Voltam már pár helyen, de ez valami brutál. Ez egy egész városrész, ahol vannak különböző negyedek vagy piac részek, pl parfümös , fűszeres , textiles , matracos , bazáros, ruhás, játékos és mindegyikből több száz vagy ezer, kis utcák sikátorok, lehetetlen bejárni. Iszonyat nagy, nincs olyan amit ne találnál meg… Ami bosszantó és nem is kicsit hogy minden ki*^%ott árus vagy megfogja a kezedet, vagy beletesz valamit, berángat az üzletbe, rád fúj olyan parfümöket amitől lejössz az életről, megkérdezi honnan jöttél és még sorolhatnám csak hogy vegyél valamit. Utólag eszembe jutott hogy a nyakamba kellett volna raknom egy táblát azzal hogy magyar vagyok és köszi nem kell semmi, lehet békén hagytak volna… 😀

Az egyik egy 50L-es fém edényt akart rám sózni, mondom minden oké veled bratyó? ,azt melyik zsebembe tegyem hogy felengedjenek a gépre ? 😂😂 A másik megállít mondom megyek mert jön a taxi, oké my friend csak 1 perc látom nincs hajad! Mondom anyád, már nem is volt szimpatikus ez után… 😂 Menjek vele mert van egy szuper terméke amitől visszanő a hajam… Mondom nekem ne nőjön vissza, azért vágom, nem baj menjek vele, mondom baszod menjünk csak végezzek már. Elvitt egy sikátorba, már gondolkoztam hogy leveszem a pólómat hogy ne legyen véres ha kiveszik a vesém, bementünk egy üzletnek tünő helyre, lementünk a lépcsőn, ott már lelkiekben elköszöntem a családomtól is, aztán lent várt egy nagy dagadt kopasz csóka, elővett egy üveget, meg 2 különböző port. Azt mondja hogy ezt az olajat a fejemre kell kenni, ezt a két port összekeveri és utánna azt is és hogy csodák csodájára ki fog nőni a hajam. Mondom aha ez szép de neked hol a hajad? Ja ő nem próbálta még ki 😂 Jaaa hát akkor én se fogom 😂 De tuti higgyem már el neki, mondom oké elhiszem de akkor se kell! Olcsón adja, az olaj 500 Dirham kb 50.000Ft, az egyik por adagja 100 Dirham és kell 20 adag belőle. a másik pedig 65 Dirham szintén 20 adag. Hogy miért 20 senki se tudja…Sztem a kokain olcsóbb de most ezt hagyjuk, magyarul kaptam volna valami olajat összekeverve tököm tudja mivel potom 410.000Ft-ért. Még a hülyének is megérte sztem. Mondom na most megyek fel, mert már kezdtem frusztrált lenni, de hogy fizessem ki mert kinyitották, mondom leszarom én mondtam hogy nem kell, akkor eljönnek velem a hotelba bármit elfogadnak, mondom biztos nem, és elindultam felfele, mondom lesz ami lesz, jött utánnam és mondta a faszságát az ő nyelvén. Én meg mint aki süket szépen le se szartam és kimentem az utcára és ott hagytam…. Szóval haj nélküli barátaim ne menjetek arra vagy csak parókában 😂 Nagyon erőszakosak, ez a része sok volt…. Ezt leszámítva tetszett… Van itt egy híres parfümös aki helyben megcsinál bármit amit kérsz. Van egy illat amit már nem gyártanak és bementem hozzá, hátha, megszagolta és kikeverte 😂 (2023)


"Gold Souk, azaz az arany piac. A halpiactól 5-10 perces sétával elérhető a naptól védett fedett utca és kisebb mellékutcái, összesen mintegy 300 arany- és ékszerüzlettel. Becslések szerint az aranypiacon egyidejűleg több mint 10 tonna arany van készleten. Megtaláljuk itt az ismertebb márkák szalonjaitól kezdve, az egyszemélyes kis kézműves boltokat is. Az üzletek kirakatai szó szerint roskadoznak az aranytól. Bármerre nézünk, csak káprázik a szemünk. Találunk itt bokáig érő több tíz kilós nyakéket az európai ízlésnek nem feltétlenül megfelelő designban és sárgaaranyból.

De itt figyel a Kanz ékszerüzlet kirakatában a világ legnagyobb Guinness-rekorder aranygyűrűje is. 64 kg arany, 5,1kg gyémánt berakás, 49 cm-es belső, 70 cm-es külső átmérő, szóval semmi értelme. Ha nem számoljuk bele az 55 ékszerész 45 napos munkáját és az eszmei értéket, csak az arany súlyára megyünk, akkor is 700 millió forintnyi anyag van a rekorder ékszerben. A helyi öltözetben feszítő eladók, tulajdonosok pedig előszeretettel pózolnak arannyal és számológéppel. Az utcán pedig egy digitális kijelzőn mindig ott pörög a különböző aranytípusok aktuális világpiaci ára, grammban, helyi pénzben." forrás


"Dubajban kihagyhatatlan élmény a piac. Helyi forrásaink azt állították, hogy az aranypiacon 11 tonna arany van. Mindenesetre elképesztő mennyiségű arany lóg a kirakatokban, köztük olyan nyakláncok, amelyeket én inkább láncingnek mondanék. El sem tudom képzelni azt a szituációt, amikor valakinek arra lenne szüksége, hogy ilyet viseljen. Bár a nyílzáportól biztosan nyújtana némi védelmet.

Ha taxival mész a piacra, mondd a sofőrnek, hogy: Gold Souk. Onnan kiindulva minden elérhető. A textil-, a cipő-, a fűszerpiac is. Reggel 10 órától indul az élet, és elképesztő marketingfogásokkal dolgoznak az árusok. A sikátorokban "lézengő" emberek azt próbálják kideríteni, hogy mit akarsz venni. Aranyat, ezüstöt, órát, ruhát? És már terel is a megfelelő üzlet irányába. Volt olyan "ügynök", aki utánunk jött egy ezüstboltba, és amikor dolgunk végeztével távoztunk, már vitt is magával a saját ezüstáru üzletébe. Azt meg nem bírtam ki röhögés nélkül, amikor az árus összeszámolta a fehérarany szett értékét, majd a leírt számot (110 000 dirham) azonnal áthúzta, mert mi "discountot" kapunk ám! Naná, hogy kedvezményt kapunk, hiszen sosem látott minket, tehát régi jó ügyfelei vagyunk! Le is alkudta saját magának az árat 4 000 dirhamra.

A textilpiacon nagyon becsapós volt, hogy a próbababákra olyan ügyesen tekerték rá az anyagot, mintha már kész volna a ruha. Aki vonzódik a keleti ruhákhoz, annak feltétlenül ki kell oda mennie. (Bár végül találtunk egy tuti üzletet, de arról majd később.) Többen is felajánlották, hogy vegyük meg a szövetet, holnapra megvarrják belőle a ruhát. De az már az utolsó napunkon történt, szóval ez az opció nekünk már nem játszott. (2017)" forrás

Halpiac birkafejjel

"A reggeli első célpont a halpiac. Érdemes itt kezdeni, mivel minél később megyünk, annál kevesebbet látunk, szemben a többi piaccal, amelyek késő estig nyitva tartanak. Zöld metró, Al Ras megálló. Bur Dubaiból indulunk, így átmegyünk a Creek alatt. A felszínre érve a 38 fokos melegben már hozza a szél a halpiac büntető szagát, illatát és az állomás mellett hatalmas nemzetközi feliratok figyelmeztetnek, hogy eszünkbe ne jusson hazafelé halat felvinni a metróra.

Szóval irány a szag irányába, át egy Tesco parkoló méretű beton tisztáson, ahol az olajfoltok mellett, több vérfolt is arról árulkodik, hogy ez nem a virágpiac lesz. Az épületet valószínűleg nem a főbejáratnál sikerül megtalálni, így hátulról egy a benti hűvöset nem sok sikerrel benntartani igyekvő műanyag függönnyel védett hátsó ajtón lépünk be. Halak és rákok helyett egy még szemgolyókat is tartalmazó nyúzott birkafej néz velem farkasszemet. Hűtés nélkül kint a pult tetején. Népszerű leves, sült vagy pörkölt alapanyag. Nem kerül a kosaramba, beérem egy fotóval. A szemközti soron ameddig a szem ellát húskampókra aggatott marhacombok és egyéb alkatrészek.

Messze álljon tőlem a vegánság, egy jó burgernek vagy steaknek nehezen állok ellen, ez a tömény nyers hús viszont így közvetlenül reggeli után elég erős kép volt, így pár fotó után menekülés halakhoz, elvégre a halpiac miatt vagyunk itt. A halak, rákok már lényegesen barátságosabbak, bár szaguk elég masszív. A kínálat rendben, a pultok még majdnem tele, de nagyon extra különlegességet nem találok, legfeljebb egy kis szárított cápa snacket 10 dirhamért, halpiacban még mindig a funchali vezet magasan Madeirán. Kifelé még át a klasszik gyümölcs-zöldség piacon, aztán irány a Gold Souk." forrás

Alkudozás

Az arab piacokon, a souq-ban az alkudozás ugyebár lényeges, jószerével kötelező teendő. Mondható, hogy amennyiben a potenciális vevő nem kezd alkudozni, akkor az eladó elégedetlen, mert el sem kezdődhet a küzdelem. Az árus úgy gondolhatja, hogy alkudozás nélkül egyszerűen nincs esélye a mindkét fél által sikeresnek tekinthető egyezség megkötéséhez. A Creek közelében lévő szűk kis utcákból álló bazárok boltjaiban az eladó olyan árat mond be indításból, amelybe ő már eleve bekalkulálja az alkudozást. A lényeg: reálisan a kereskedő által bemondott árat legfeljebb 25 és 50 százalék közötti mértékben lehet lealkudni. A turistának egyáltalán nem szabad ódzkodni az alkudozástól, hiszen a kereskedő eleve kalkulál azzal, hogy nem nyer teljes tetszést árajánlata.

Ha a megvásárolni kívánt áruhoz nagyon hasonló több boltban is van, akkor persze hasznos begyűjteni összehasonlításként az árinformációkat, és fejben ki kell alakítani azt, hogy mennyiért is érdemes az embernek megvenni azt a dolgot. Ha már megvan a szilárd álláspont, akkor határozottan, konok tekintettel a kereskedő tudtára kell hozni: csakis meghatározott összeget hajlandó adni az áruért. Amennyiben a kereskedő ugyancsak határozottan nem adja az árut annyiért, akkor arra is érdemes gondolni, hogy a vevő által remélt ár irreális. Gyakran a kereskedő valahogy érzékelteti is, hogy ő már nem érdekelt az alkudozás folytatásában. Ezt meg lehet érezni a tekintetén, a gesztusain. Persze gyakorlott színészek, de azért átjöhet a tényleges üzenet. Ha azonban a kereskedő a turista által keményen képviselt árra az alkudozás folytatásával reagál, akkor van esély a vevőnek elérni célját. Közismert trükk, hogy a vevő tüntetőleg kivonul az üzletből és várja a kereskedő erre való reagálását.

Hasznos információ: A turista legyen laza, nyugodt, barátságos és kedvelhető. Az alkudozást a kereskedő sem szereti halálos komolyan venni. Számára ez egy kis játék is egyben. A potenciális vevő nem éri el célját és a kellemes élménytől is megfosztja magát, ha az alkudozást agresszívan, a kellő tisztelet, udvariasság megadása nélkül, mogorván folytatja. Nem kell idegeskedni. Közismert alapszabály persze, hogy a vásárlók egyike se érzékeltesse a kereskedővel azt, hogy odavan a termékért és mindenképpen meg is akarja venni. Azt az érzetet kell kelteni - póker, avagy szenvtelen arccal -, hogy meg szeretné venni az árut, de nem mindenáron.

Érdemes tudni, hogy az eladó gyakran alkalmazott és ki van adva neki a minimál ár. Nem érdemes túlzott nyomás alá helyezni a szerencsétlen eladót. Neki is fontos, hogy eladja az árut, de gyakran nem kap teljesen szabad kezet az árszabás dolgában. Az alapszabály, hogy a kialkudott ár dolgában sem a vevő, sem az árus nem táncolhat vissza! Ha a turista mégis megteszi, akkor nem vágják pofán, de nagyon lenézik bunkósága miatt. Sajnos a sok orosz turista valamennyire elrontja az alkudozás itteni megszokott módját. Vagy nagyképűen, kivagyiságból kifizetik az árus által bemondott indító árat, vagy másik végletként lekezelő stílusban, nagy pofával próbálnak – persze sikertelenül – töredék áron megvenni mindent. Az árusok nem is igazán csípik őket.

Dubai - alkudozó kereskedők

Apropó: manapság a bazárokban az árusok nagy része már nem is helyi születésű ember. A kereskedők között rengeteg a dél-ázsiai, főleg indiai. A bevásárlóközpontokban teljesen felesleges elkezdeni alkudozni. A turista csak nevetségessé teszi magát. Itt rögzített árak vannak ugyanis és az elárusítók alkalmazottak, azaz nincsenek egyáltalán felhatalmazva bármiféle alkudozásra.

Bevásárlóközpontok

Közel hetven bevásárlóközpont van Dubaiban. A hőségben jellemző menedékhely mind a helyiek, mind a vendégmunkások, és persze a turisták számára is. A mall-ok a társasági élet fő színterei és szokványos szabadidős program sokak számára. A helyi születésűek közül jellemzően a fiatalok járnak (ott is) a mall-okba, illetve sok a nő, aki vásárlási mániában szenved. A turista számára a mall-ok érdekesek lehetnek a food court-ok gyorskajáldái miatt, de azért is, mert ezeken a helyeken lehet leginkább nézni az embereket. Ugyanis az utcán nincs igazán sétálgatás, tulajdonképpen nincs európai értelemben vett belváros boltos utcákkal (kivétel Deira egy része).

Jóllehet a helyiek többségében hagyományos öltözékben járkálnak és a vendégmunkásoknak nincs igazán pénze cuccok vásárlására, mégis meglepően nagy a választék azokból a divatos cuccokból, amiket mindenhol árulnak a világon. Az árak általában nem olyan olcsók, hogy nagy vásárlásba bonyolódjon egy magyar. Csak hát ott több szabad idő van alaposan körülnézni. A drágább árfekvésű mall-okban nagyon sok a helyi születésű. Jószerével csak itt tudja a turista mustrálni őket. Diszkréten tegyük, mert nem szeretik, ha bámulják őket. Alapvetően a helyi aranyifjak még röpke ránézésre sem méltatják az európai turistát. A nők hagyományosan öltözködnek, a fedettség különböző mértékével. Az megfigyelhető, hogy a lányok és nők nagy gonddal festik a szemüket, hisz mást úgy sem lehet belőlük látni. Jópofa a nagy fekete lepel (abaya) alól kilóg a farmer és a lábon valami divatos cipő (Jimmy Choo, Christian Louboutin, Gucci vagy Louis Vuitton) ékeskedik. A nyitva tartás jellemzően 10-től 22 óráig.

Deira City Centre

Azoknak a turistáknak lehet a leginkább érdekes, akik csupán átszálló utasok és van annyi csatlakozási idejük, hogy biztonságosan ki tudjanak menni a városba. A Deira City Centre ugyanis közel van a repülőtérhez. Szinte mindent árusítanak. A fő szuvenír üzlet az első emeleten található Arabian treasure. Van egy hatalmas Carrefour hipermarket, amely mindig zsúfolt, és ahol a pénztáraknál mindig hosszú sorok állnak. Kozmetikumok a Paris Gallery-ben vannak a legnagyobb választékban. Igaz ilyesmit lehet a repülőtéri üzletekben venni, igaz ott talán drágább minden. Tény, hogy a Deira City Centre nem tartozik Dubaiban a legmenőbb bevásárlóközpontok közé. Viszont nem is a legdrágább.

Dubai - Deira City Centre

Mall of the Emirates (továbbiakban rövidítve: MOE)


Ha másért nem, már az építészeti dimenziói, megoldásai, eleganciája miatt is látogatást érdemel. Akárki akármit mond, szépen néz ki kívülről is meg belülről is. Biztosan bejön a gyerekeknek, mert otthonosan érzik magukat, hisz bevásárlóközpontot otthonról is ismernek. Több visszajelzésből kiderül, hogy turista családokban a gyerekek követelték a MOE meglátogatásának megismétlését. Könnyedén el lehet ott tölteni egy egész napot. Rengeteg a menő divatbolt (Giorgio Armani, Versace, Dolce&Gabbana). Van Gucci, Louis Vuitton, Jimmy Choo, Yves Saint Laurent, Michael Kors, és hamarosan nyit a Prada. Itt bizony nem csupán nézelődnek, hanem vásárolnak is. Még olyanokat is lenyűgöz a boltok hatalmas választéka, akik egyébként itthon nem igazán szeretnek bevásárlóközpontba járni.

Nemrégiben nyílt meg a Mall-ban a világ legnagyobb cipőáruháza, a Level Shoe District (LEVEL). A 96 ezer négyzetméter alapterületű (!) komplexumban 30 üzletben, a legismertebb cipőgyárak több mint 250 világhírű márkáját árusítják. A LEVEL üzemeltetői szerint nincs a világon olyan márkás női- vagy férficipő, ami a létező összes méretben náluk ne lenne kapható. Van, aki szerint a MOE-ben könnyebb eligazodni, mint a Dubai Mall-ban. Ami persze magyarázható azzal is, hogy a később épült Dubai Mall alapterületét tekintve nagyobb. Mint már más fejezetben megírtuk, itt nem csupán vásárolni lehet, hanem ténylegesen programozni is. A Magic Planet például izgalmas hely a gyerkőcöknek. Másik részén, üvegfalon keresztül lehet nézni a síelőket (Ski Dubai).

Ata fotója

Viszonylag új dolog, hogy metróval is könnyen megközelíthető, lévén van a mall-nál egy megálló. Amúgy a MOE 4 metrómegállóra van csak a Dubai Marina hoteljeitől. Tehát nincs a városközpontban. Az már más kérdés, hogy a gyalogtávolság valóban azt is jelenti, hogy oda akar gyalogolni a turista. Ugyanis Dubai-ban nem szoktak az emberek gyalogolni és ezért nem is terveznek sok mindent a gyalogosok számára (pl. átkelőket). Hasznos tudni, hogy csütörtökön késő délutántól szombaton késő délutánig tartó időszakban van a legnagyobb tömeg. Az is egy szempont, hogy éppen ilyenkor kell jönni, mert a dubai-s tömeg látványa önmagában érdeklődés tárgya lehet. De ilyenkor a büféknél borzasztó nagy a tömeg és a szabad asztalokért való küzdelem bizony fárasztó lehet. A kevésbé látogatott napokon előfordulnak mindenféle kedvezmények (pl. hétfőn az egyik szusi-s helyen). A gyorskajáldákban nem szeretik a kártyás fizetést és haragszanak a nagy címletű bankó miatt.

Jó, hogy étkezés tekintetében valóban mindenféle árszint kínálkozik. Az egyéb napokon humánusabb a helyzet, nincs olyan érdekes lüktetése az egésznek. A nyári hőség idején többen menekülnek ide. Tanulságos látni azt, hogy mennyire patyolat tiszta az egész komplexum. Ami az árakat illeti, hát nem olcsóbbak, mint otthon, legfeljebb egyes boltok, egyes termékcsoportok tekintetében. Az elektromos kütyük vonatkozásában elbizonytalaníthatja az embert az, hogy mit csinálhat, ha a garanciát érvényesíteni szeretné.

"Négy metrómegálló a Dubai Malltól. A nagytesó mellett ugyan eltörpül, de így is masszív 240 ezer négyzetméteren 560 üzletben költhetjük a pénzünket. Persze itt is találunk világelső látványosságot a Ski Dubai képében. A világ első beltéri sípályáján egy 85 méter magas dombról, összesen 5 pályán (a leghosszabb 400 méter) csúszhatunk le, a visszaszállításunkról pedig egy csákányos és egy 4 személyes beülős sílift gondoskodik. Miközben az utcán, évszak függvényben 32-48 fok tombol, addig a sípályát napközben -1, az éjjeli karbantartás közben pedig -6 fokon tartják. Természetesen szánkópálya, mini kalandpark és hütte is található a komplexumban. Teljes a képzavar, ahogy a fekete csadorra pufidzsekit húzott nők pingvinként totyogva a gyerekeikkel hógolyóznak a pálya aljában, miközben délelőtt a várost járva hólyagosra égett a karom." forrás

Dubai Mall

Vagy-vagy esetén tán inkább ez, mint a MOE. Az előnye ugyanaz, mint a hátránya: nagyon nagy. Állítólag a világ legnagyobb bevásárlóközpontja. 10 focipálya elférne benne. 1200 üzletről beszélünk. Hoppá. Ez is kitölt csaknem egy egész napot. Főleg, hogy a Dubai Mall-t prímán össze lehet kapcsolni a Burdzs Kalifa és a Dubai Fountain meglátogatásával (Burj Dubai városrész). Közvetlen egymás mellett vannak. Töménytelen étkező- és nassoló hely (Cinnabon!), hatalmas korcsolyapálya, látványos Sealife Center (akvárium hatalmas üvegfallal). A Dubai Aquarium & Underwater Zoo akrilüveg bemutatópanelje a világ legnagyobb ilyen létesítménye, bekerült a 2010 -es Guiness rekordok könyvébe is. Ami az üzleteket illeti, elég komplikált, hogy a meghatározott árutípusok nincsenek feltétlenül egy zónába rakva. Ami az árakat illeti, sokak véleménye szerint a legdrágább mall Dubaiban. Modern, tiszta, szép. Érdemes megnézni, hogy milyen autók állnak be parkolni: Rolls Royce, Lamborghini, Bentley, Ferrari, nem kis számban.

"Szombaton este hazajutni a Mallból egy komplett rémálom. Millió ember, se taxi, se uber, indulás a metróhoz. Síró kicsik, dühöngő felnőttek, soha többé. Mindenhol van bőséges vásárlási lehetőség Dubaiban, ehhez én már öreg vagyok. Kr"

"A Dubai Mallban gyakorlatilag a világ összes fontosabb márkája képviselteti itt magát. Szintenként más-más árkategóriájú üzletekkel találkozhatunk. Azon a szinten ahol a legdrágább márkák vannak még a mosdó is ezt tükrözi, itt kényelmes bőrfotelokban, saját egész alakos tükörben tudod kényelmesen megigazítani a sminked. Az egész pláza nagyon rendezett, takarító személyzet mindenhol, információs pultok térképekkel minden sarkon. Az egész olyan, mint egy önálló város, még egy teljes nap is kevés ahhoz hogy körbejárd. A helyi lakosok szerint nyáron Dubajban semmit nem tudsz csinálni csak vásárolgatni, mivel kint annyira meleg van, hogy nem tudsz az utcán sétálni, ezért is építettek ennyi plázát hogy bent, a klímában lehess. Ami igaz, így sokkal kényelmesebb, viszont elveszik a "városnézés" értelme, hiszen plázázni bárhol a világon tudsz, viszont magát a várost nem látod. Mindenesetre érdekes élmény volt, pláne hogy itt még több fehér ruhás arab herceget és fekete fátylas arab hercegnőt láttunk. Érdekes volt megfigyelni azt is, ahogy mozognak, a férfiak elől mennek, a nők utánuk. Egyetlen egyszer láttam olyat hogy kézen fogva ment egy ilyen pár, és néhányszor olyat is hogy egy férfi volt két nővel, ilyenkor rögtön arra gondoltam hogy biztos mind a kettő a felesége. Ami szintén érdekes volt, megfigyelni azt ahogy egy lefátyolozott arcú nő eszik, tényleg "betolják a fátyol alatt" a kaját ahogy azt anno a Szex és New York 2 című filmből megtudtuk! Egyszer láttam egy családot ahol a nő nem is evett csak ivott úgy hogy betolta a fátyol alá a poharat, közben meg a gyerekeit etette, a férje is jóízűen evett, egy másik alkalommal meg azt láttam ahogy sütit eszik egy nő, ő is gyorsan, lopva tolta be a fátyol alá a falatot." (forrás: dubai nyaralás és ami, mögötte van, 2014)

"A Burj Khalifa tövében az új downtown szerves részét képezi a világ legnagyobb plázája a Dubai Mall. A több mint 1 millió négyzetméternyi eladótéren több mint 1200 üzlet és étterem osztozkodik. És amit sohasem gondoltam volna: a Dubai Mall a világ leglátogatottabb turistalátványossága (!?). Évente több mint 70 millió látogató keresi fel (viszonyítás: New Yorkot 52 millió, a Niagara vízesés 22,5 millió turista/év). Ha 30 perc alatt legalább 30 különböző 30 millió feletti luxusautót szeretnénk fotózni, akkor elég, ha lesétálunk és teszünk egy kört a bevásárlóközpont mélygarázsában. Ha még durvább gépeket akarunk lencsevégre kapni, akkor pedig főbejáratnál lévő valet parkinghoz érdemes menni." forrás

Souk Madinat Jumeirah

A Burj Al Arab hotel közelségében van. Naná, hogy ez is hatalmas. A bevásárlóközpont és az elegáns bazár sajátos keveréke. Már csak azért sem egy igazi souq, mert a boltok kereskedői egyáltalán nem igyekeznek olyan piacos stílusban eladni a járókelőknek. Viszont a bazáros jellegű rész boltjaiban legalább van alkudozás. A bevásárlóközpontokban – mint korábban írtuk – nincs helye alkudozásnak. Nagyon jó éttermei vannak. Ez a fő erőssége. Szuvenír vásárlás szempontjából nem egy olcsó hely. Kár, hogy kevés a szabadtéri hely, mert az elhelyezkedés alapján kellemes kinti helyek lehetnének ott. Nyilván a forró hónapok miatt nem igyekeztek kialakítani a helyet ebbe az irányba (úgy szokták hívni, hogy olyan ez a hely, mint az 1001 éjszaka meséje. Itt van egy színház is, ahol jó előadásokat tartanak, s vannak gyerekprogramok is.).

Mercato Mall

Azért említjük meg, mert a bemutatott bevásárlóközpontoktól eléggé eltér méretben és jellegben. Viszonylag kicsi, könnyen áttekinthető mall olasz stílusban. Ahogy Las Vegasban, úgy itt is jópofa megnézni, hogy az európai kultúrkör különböző vonásainak milyen értelmezése történik valahol egészen máshol. Persze gyakori ilyen esetekben a szimpla giccs megteremtése. Szórakoztató megnézni az olasz romantika dubai-i verzióját. Ha valaki röhejesnek találja az egészet, akkor legalább volt egy jó szórakoztató programja. Amúgy van sok étkezőhely, és persze szupermarket, meg minden egyéb szokásos, csakhogy olasz díszletek között. Az arabusok érdekesen néznek ki a veronai hangulatú műbalkonok társaságában. Ez a helyiek legkedveltebb bevásárlóközpontja.

Ibn Battuta Mall

Az egyik legjobb bevásárlóközpontnak tartják Dubai-ban. Nem olyan menő és nagy, mint a Dubai Mall, de karakteresebb, és jól ki van találva. Érdekes, hogy különböző országok (Perzsia, Kína, India, Egyiptom stb.) témájára alakították ki a koncepciót. Az ehhez igazított dekoráció izgalmas. Hatalmas és jó a food court-ja. Sok étteremből lehet választani. Van két érdekes állandó kiállítás is a mall-ban. A metróból közvetlenül jól, könnyen megközelíthető. Messze van a városközponttól. Taxit nehéz találni távozáskor.

Közlekedés

Forgalmi dugó Dubaiban

Hasznos tudni, hogy a rövid időre idelátogató turista számára felesleges autót bérelni. Túl sok előny nem származik belőle. A forgalom csúcsidőben hatalmas és ilyenkor nem élvezetés egy tájékozatlan külföldinek autóvezetéssel bajlódnia. Főleg, hogy a taxizás, uberezés összességében nem annyira drága. A metrózás is praktikus és nagyon tiszta, kényelmes, 1 fő esetében kb. 10 AED (1000 HUF) eljutni a reptérről a város másik végébe, Jebel Ali-ba, 3-4 fő esetén taxizni viszont olcsóbb, mint metrózni! Bár van buszközlekedés, de a turisták ritkán veszik igénybe, mert nehéz a járatokon kiigazodni.

A turisták számára külföldön természetes dolog az, hogy sétálgatva fedezik fel a célvárost. Dubaiban ebből a szempontból nagyon egyedi a helyzet. Dubai egyáltalán nem gyalogosbarát hely! A belváros utcáin kívül Dubaiban sok helyen még járda sincs. Kevés a közlekedési lámpás átkelő hely. A helyiek mindenhová, még a legrövidebb távon is autóval közlekednek. Az utcán gyalogló ember valósággal földönkívüli lény, vagy legalábbis turista, meg ázsiai vendégmunkás. Az autóvezetők többnyire nincsenek tekintettel a gyalogosokra (na meg a többi autósra sem).

Az autóforgalmi utakon a kerékpározás egyáltalán nem ajánlott. Bicajozni a parkokban, a sétányokon lehet. A közlekedési eszközök közé tartoznak a vízi taxik (abra), kis fahajók, amelyek Bur Dubai és Deira között közlekednek a Creek-en. Gyorsak, élményszerűek, olcsók (kb. 70-80 forintnak megfelelő dirham). Privát is ki lehet bérelni abratot, de az már legalább tízszer annyiba kerül. Ez azonban nem közlekedés, hanem városnéző program kategória.

Taxi/Uber/Careem

A legáltalánosabb közlekedési eszköz a taxi. És az uber vagy careem. A helyi közlekedési társaság, a Dubai Transport Company krémszínű autói már messziről felismerhetőek. Minden taxi krémszínű, csak a tetejük más-más színű, a szín jelzi melyik taxi társaság. Pl. Green, White, Blue, Red, Orange, Yellow, Gold, Pink. Pink: Ladies taxi – csak nő utasoknak és nő vezeti.

A sofőrök kilométeróra alapján dolgoznak. Az alapdíj 3 dirham (22 óra után éjszaka: 3,5), a kilométerdíj pedig 1,60 dirham (minimum összdíj 10 AED). A taxi fél napra is kibérelhető, ez egységesen 500 dirhamba kerül. Más cégek autói és az illegális taxisoknál a viteldíj megegyezés (alku) kérdése.

Hasznos tudni, hogy a taxizás biztonságos, akár egyedülálló nőknek is. Vannak női taxik is (rózsaszínűek, nők vezetik őket, de többnyire csak a reptéren látni ilyeneket), arra az esetre, ha egy hölgy turista fél beülni egy férfi mögé. Csúcsidőben nehéz taxit fogni/hívni. A legegyszerűbb plázákban, szállodáknál, közlekedési csomópontoknál taxit fogni, de ott is ilyenkor sokat kell sorban állni, főleg az itteni hétvégeken. A taxisok egyébként többnyire indiaiak, pakisztániak. Szívesen elegyednek szóba a turistákkal, mert érdekesebbnek tartják őket, mint a helyieket.

Nem könnyű nekik sem a taxis lét, hiszen az átlag havi 120 ezer forintnak megfelelő fizetésükből a munkalehetőséghez szükséges belépő összeget (kb. 3 millió forintnak megfelelő helyi pénz) is törleszteniük kell. Egész évben szabadnap nélkül dolgoznak 12 órás váltásban és az évi egy hónapos szabadságuk fizetés nélküli (furcsa rendszer szerint 5 év után egy évre kényszerpihenőre kell vonulniuk és csak azután mehetnek vissza újra dolgozni). Szerencséjük, hogy a benzin rendkívül olcsó (1 liter száz forint), s így sok az utas.

Az érkezés fejezetünkben jeleztük, hogy a taxi tarifák mások a repülőtérről való közlekedésnél (alapdíj 25-28 dirham!).

Vannak ritkán panaszok a taxisok simliskedéseivel kapcsolatban, de nem jellemző az átverés. Az előfordulhat, hogy a taxis és az utas nyelvi akadályok miatt félreérti egymást. Hasznos tisztázni a megadott címet, és nem árt térkép alapján képben lenni a távolságokat illetően. Tájékozódási pontnak nem utcaneveket adjunk meg, hanem inkább ismertebb hoteleket, bevásárlóközpontokat, éttermeket, mert akkor hamarabb odatalálnak, ahová szeretnénk.

Gyakori probléma, hogy a taxis a napi fuvarmennyiség és -bevétel gyarapítása érdekében túl gyorsan vezet. Nyugodtan lehet rájuk szólni és kérni, hogy lassabban vezessenek. A városon belül amúgy autóút minőségi utcák vannak, és sokan vezetnek őrült módon.

Ha az utas elégedett a taxissal, akkor igénybe veheti visszaútra és más utazásokra is. Az esetek 99%-ban azonban ebbe nem mennek bele a taxisok, mert nem éri meg nekik várakozni. Többet keresnek, ha gyorsan újabb utas felé nézhetnek. A taxisok élvezhetik a nagy keresletet, nem úgy, mint nálunk.

Illik borravalót adni, mondjuk 5-10 dirhamot.

"Már az első este kiderült, hogy a város hatalmas, hiszen fél óra alatt 26 km-t (!) taxiztuk csak azért, hogy együnk (persze lett volna közelebb is). A taxi cserébe olcsó, nagyon olcsó, töredéke a budapesti taxiáraknak. A taxióra 3 dirhamról indul (180 Ft) és kilométerenként mindössze 1,71 dirhammal emelkedik (kb. 100 Ft), így a 26 km-es út borravalóstól 3.000 Ft-ba került. Persze a benzin is olcsó kb. 100-110 Ft/liter, a taxikat pedig elsősorban a bevándorlók vezetik, akiknek a munkabére szintén nem túl magas." forrás

"Dubajban nagyon jó választás a taxi. Mindig és mindenhol találsz, és egyáltalán nem drága. Ráadásul a dubaji taxisoknak az az előnyük is megvan, hogy mivel ott nincs minden utca elnevezve, ezért sok helyszínt aszerint adnak meg, hogy milyen másik ismertebb épület közelében van. Ez ugye egy turistának nem nagy segítség." forrás


,, A bézs színű hivatalos dubaji taxikat érdemes csak használni; a Miracle Gardennél a kapun kijőve egy fekete, valószínűleg illegális taxiba ültettek minket, ami ugyanazon az úton kétszer annyiért vitt vissza, mint a rendes taxi társaság. A rendes taxikat be sem engedték a parkolóba szóval igazából nem volt választásunk, talán a legjobb megoldás egy taxit odahívni a közelbe ebben az esetben. (2018)" forrás

Metró (Metro Monorail)

K.-T. Gy. fotója

Önmagában érdekes program lehet például egyszer a dubai metró első osztályán utazni (First Class Gold Ticket). Ez olyasmi, mint a repülőgépen a business class. Érdekes egy európainak látni, hogy van külön kocsi kizárólag a nőknek és a gyerekeknek. A többiben akárki utazhat, vegyesen férfi, nő, gyerek. A magyar család nőtagjának például jópofa élmény lehet egy-két állomás erejéig a nőknek és gyerekeknek kijelölt kocsiban utazni. Minden rendezett, modern, szép. Leeshet az állunk, hogy milyen nagy a tisztaság a kocsikban és az állomásokon. Nem mellékesen egyfajta városnéző programnak is megfelel az ablakon keresztüli látvány miatt. Érdekesség, a megállók, stb. Biztonság szempontjából is a maximumot nyújtja: a megállóknál üvegfal helyezkedik el, és így kerülik el a baleseteket. Magas pénzbüntetés jár annak, aki véletlenül elalszik, vagy eszik-iszik a metrón. Van térerő az összes megállóban és az útvonalon, valamint wifi szolgálat is.

Természetesen az egész metró (megállók és a kocsik is) légkondicionált. A Gold Classban bőrülések vannak. Jelenleg a piros és a zöld vonal működik, de tervben van a kék és a lila vonal megépítése. A metró a földfelszín felett megy, nem úgy, ahogy megszoktuk máshol a világban. Egy pár megálló a föld alá megy, néha a hidak felett vagy alatt megy el. Néha úgy érezhetjük magunkat, mintha egy hullámvasúton ülnénk. A metró rengeteget segített a tömegközlekedésen (főleg a várost észak-déli irányban átszelő forgalmán), viszont a turistáknak hasznos információ, hogy taxizni kell majd, legalább a metróállomástól a célpontig. A metrót egyébként 2005-ben kezdték építeni. 2009 szeptemberében nyitott meg. Koreaiak, törökök és németek építik a metrót. Az elektronikát és a kocsikat a németek adják. A viteldíjakról helyben érdemes tájékozódni. Vannak különböző zónaárak. 5 éves kor alatti gyerekeknek ingyenes. Az információadás jól szervezett, vannak bőven tájékoztató brossúrák.

Érdemes napijegyet venni, az összes zónára érvényes (6 zóna van) napijegy ára 14 AED + jegykiállítási költség 2 AED (összesen kb. 960 Ft). (A BKV hasonló, 24 órás napijegyének ára 1 550 Ft.) Egyébként az alapjegy (3 km, vagy annál rövidebb szakaszra) ára 2 AED + 2 AED jegykiállítási költség (összesen 4 AED kb. 320 Ft). A metró szombattól szerdáig 6.00-23.00, csütörtökön 6.00-00.00, pénteken 13.00-00.00 óráig közlekedik, 6-8 percenként, 90 % -os pontossággal. A zöld metró, amely a repülőtértől egészen al-Dzsaddáfig húzódik, jelenleg a világ leghosszabb automatizált metrója. A jegyeket akár az interneten, akár az állomásokon megvehetjük. Egy zónán belül a legolcsóbb jegy 1,8 dirham, azaz közel 110 forint.

"Fontos tanács, hogy az állandóan zsúfolt dubai-i metrón férfiként még véletlenül se lépjünk be a csak nőknek fenntartott kocsikba. Nekem elég volt egyetlen perc figyelmetlenség ahhoz, hogy rossz ajtón szálljak be a szerelvénybe, és máris a női szakaszon találtam magam. A helyi asszonyok azonnal távozásra szólítottak fel, és rosszallóan néztek rám. (2014)" forrás

"A 4-es metró átadásának pillanatában éppen a Dubai metrón utaztam. Közös vonás a teljesen automatizált vezérlés, illetve a 1435 mm-es nyomtáv. A legnagyobb különbség pedig a kivitelezés hatékonysága: 3,5 év alatt megépítették és átadták a piros vonalat, amely kelet-nyugat irányban fut végig a város két vége között, 52 km-es hosszával és 29 állomásával a világ egyik leghosszabb metróvonalai közé kúszott fel. Igaz csupán az óvárosi és a Creek alatt 5-6 km fut a föld alatt, a modern városrészen magasvasútként, oszlopokon fut az autók és forgalom felett, cserébe ott a természetes fény és lehet nézelődni merre járunk. Végsebessége 90-100km/h, átlagsebessége a megállókkal együtt 48-50km/h, így egy bő óra alatt végig lehet robogni. A tengerparttal nagyjából párhuzamosan fut piros vonalat a kanyargósabb zöld vonal két helyen is (Burjuman és Union square) keresztezi. Szállást érdemes e két csomópont közelében vadászni, ha autóbérlés helyett inkább tömegközlekednénk." forrás

Autóbusz

Az autóbuszokat nem igazán javasoljuk az európaiak számára, több okból is. Főleg az ázsiai munkások használják, és az európaiakat megbámulják a buszokon; a nőknek külön részleg van fenntartva, ha ez tele van, akkor több nőt nem engednek fel. Aztán meg a turista férjnek és feleségnek külön-külön részen kell a buszon utaznia. Elől ülnek a nők, hátul meg a férfiak. Csúcsforgalomban (reggel, este) lehetetlen felkerülni a buszra, megtörténhet, hogy több órát is várakozni kell majd; a buszok ritkán járnak menetrend szerint; stb. A buszmegállók hihetetlen érdekesek: plexiből készültek és zárhatók, mivel Egyébként klimatizáltak. Erre szükség is van az év elviselhetetlenül forró hónapjaiban.

Villamos

 • Dubainak a metró mellett már villamosa is van a tömegközlekedésben. 2014. novemberében jelent meg a villamosforgalom légkondicionált állomásokkal és szuper, első osztályú kocsikkal (Alstom szerelvények).
 • Egyelőre csak egy 10 kilométeres vonal működik Dubaj délnyugati partvonalán. Ezen a vonalon 17 megálló lesz, most ebből csak 11 működik.

Autóbérlés

Mint a bevezetőben írtuk, nem nagyon ajánljuk. A sebesség-ellenőrzés nagyon aktív. Az autókölcsönző által zárolt pénzből levonják az esetleges büntetést. A közlekedési lámpáknál is vannak kamerák, és nem ajánlatos akár a sárgában átmenni. Amennyiben valaki hosszabb időre jön és túrázni is akar, legyen nemzetközi jogosítványa, ugyanis turista csak ennek birtokában bérelhet és vezethet autót!

Szórakozás

,, Érdemes elnézni egy nappali beachpartyra is, mi a Zero Gravity nevű helyet választottuk, hiszen keddenként a Ladies Day keretében a lányoknak ingyenes a belépés és még italkuponokat és kis PR csomagokat is adnak ajándékba. A hely különlegessége a tenger partján lévő nagy infinity pool, aminek az oldalsó üvege átlátszó és így be lehet látni a medencébe közvetlenül a strandról. Hatalmas kényelmes napágyak, segítőkész személyzet és a legjobb zenék örvendeztetik a szórakozni vágyókat. A nappali medencézés és napozás után estére a Zero Gravity egy szórakozóhellyé alakul, ahol a hét minden napján tematikus bulikon vehet részt az ember. Mi sajnos estére már nem tudtunk maradni mert ment a repülőnk haza, de nappal is eléggé élvezetes volt. (2018)" forrás


,, LÁNYOK FIGYELEM! Azt a tippet kaptuk kedves félig dubai cimbinktől, hogy kedden este menjünk el valami bárba. Ugyanis, kedden este Ladies Night van, azaz a hölgyek ingyen fogyaszthatnak. Mi a Pier 7 nevű helyet választottuk. Ennek a 7 emeletes épületnek minden szintjén más-más tematikájú bár van, és mindegyikben él a keddi akció. Belépéskor kapsz vouchert, amit bátran leihatsz a bárnál. Na ki nem kapott még mindig kedvet Dubaihoz? (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Közbiztonság

Más országoknál ez egy hosszú fejezet, de Dubai esetében szerencsére kevés a mondanivaló. Dubai a világ legbiztonságosabb városai közé sorolható. Kiváló a közbiztonság, ami abból is adódik, hogy a helyi törvények rendkívül szigorúak, a helyi állampolgároknak van elég pénzük, hogy ne bűnözzenek, a vendégmunkások pedig, nem merik kockáztatni a munkavállalási engedélyüket. Zsebtolvajlás, zsebmetszés elvétve fordulhat elő. A szokásos józan elővigyázatossági szabályokat kell csupán betartani.

Emberpiac, avagy a legősibb mesterség művelőit nem nehéz megtalálni Dubaiban. Sokaknak feltűnt, hogy a földön "véletlenül elejtett" kártyákon hirdetik magukat  lányok. Nyilván illegális, de ennek a fajtának különösen nem szabad bedőlni. Sima markecolás. A vevőt elcsalják valahová és szépen kirabolják.

Dubai - rendőrnő

Az egyedül utazó, vagy helyben közlekedő, sétáló nőnek kell óvatosnak lennie, mert előfordulnak szexuális zaklatások. A külföldiek biztonságát legtöbbször az veszélyezteti, ha alkoholos állapotban a volánhoz ülnek.

A helyi rendőrség költségvetéséről árulkodó kép:

Bugatti Veyron rendőrautónak

Magyar külképviselet

A magyar nagykövetség és konzulátus nem Dubaiban van, hanem a szomszédos emírségben, Abu Dhabiban, ugyanis ott van az Egyesült Arab Emírségek fővárosa. A nagykövetség és konzulátus ugyanazon a címen, email címen és telefonszámon érhető el:

 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Naffa Osama
 • Cím: Al Khazna Tower (a Najda Street-en levő Nissan Autószalon melletti épület)
 • Levelezési cím: P.O. Box 44450, Abu Dhabi, UAE
 • Előhívó: 00-971 - Telefon: 00-971 (2)-676-6190
 • Ügyeleti mobil: 971-56-669-1290 (kizárólag sürgős esetben); E-mail: mission.abu@mfa.gov.hu
 • Fax: (2)-6766-215 - Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/abudhabi

Konzulátusi infó:

 • Konzul: Trestyánszky Lívia
  Ügyfélfogadás: hétfő és szerda: 9.00-12.00 - (Fontos infó, az Egyesült Arab Emirátusokban a munkahét vasárnaptól csütörtökig tart, péntek-szombat a hétvége.)
 • További praktikus tudnivalók: Dubai utazás - információk

Fotóegyveleg

Dubai nyaralásunk - sivatag

Dubai nyaralásunk - város

Női vécék és mosdás (az utóbbi valószínűleg a lábmosásra vonatkozik)

Molnár Dávid fotója

Yellow Boats - Aji fotója

Metrómegálló -Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Papp Mihályné, 2016. 01. 30. 06:51
Április 21-n utazunk mikor indul a repülőgép. Van-e ellátás a gépen?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon