ÚTIKRITIKA.HU / Dubai


hirdetes

szállások

Al Khoory Apartments 5cs. - vélemények »

Amway Rotana Jumeirah Beach Residence 5cs. »

Amway Suites Jumeirah Beach Residence - vélemény »

Anantara The Palm Dubai Resort 5cs. »

Új szállás »

Új szállás »

Új szállás »

Atana Hotel**** - vélemény »

Cassels Al Barsha 4cs. - vélemény »

Citymax Bur Dubai*** - vélemény »

Cosmopolitan Hotel Dubai 4cs. - vélemény »

Dukes Dubai 5cs. - vélemény »

Five Palm Beach Jumeirah 5cs. - vélemények »

Hilton Dubai Jumeirah 5cs. - vélemény »

Hilton Dubai Palm Jumeirah 5cs. - vélemények »

Hilton Dubai The Walk 5cs. - vélemény »

Hilton Ras Al Khaimah Resort&Spa***** - vélemény »

Iberotel Miramar Al Aqah Beach Resort - vélemény »

Ibis Al Barsha 3cs. - vélemény »

Ibis Deira City Centre 3cs. - vélemények »

Ibis Mall of Emirates 2cs. »

Ivory Grand Hotel Apartments-Al Barsha 4cs. vélemények véá »

JA Ocean View Hotel**** - vélemény »

Kempinski Mall of the Emirates***** - vélemény »

Mövenpick Hotel Jumeirah Beach 5cs. »

Mercure Hotel Dubai Barsha Heights 4cs. »

Novotel Deira City Centre Hotel 4cs. - vélemények »

Pearl marina Apartman Hotel**** »

Pride Hotel Apartment »

Rixos Premium 5 cs- vélemények »

Rixos The Palm***** »

Roda Al Murooj Hotel Downtown 5cs. - vélemények »

Rove City Centre 3cs - vélemény »

Skylight Hotel*** »

Sofitel Dubai Jumeirah Beach 5cs. - vélemények »

Sofitel Dubai The Palm 5cs. - vélemény »

Suba Hotel 4cs. - vélemény »

Villa Rotana**** - vélemény »

Wyndham Dubai Marina**** - vélemény »


útikritikák


Dubai

Dubai Marina,

Burj Khalifa | The Dubai Fountain | Dubai metró | Kulturális központ | Burj al Arab | Jumeirah Beach Residence | Sheikh Zayed Road |Dubaj Keret|Dubaj Marina|ÓvárosDubai Creek|Városnéző túrák | Programok gyerekeknek (+) | Magyar nyelvű programok | Fotóegyveleg

Dubaiban nagyok a távolságok. Simán el lehet autózni két látnivaló között egy órát. Dugóban pedig még annál is többet. Aki nem akarja a városnézést maga szervezni, ott a hop on- hop off busz.

Dubaiban - és az Emirátusokban általában - lenyűgöző, ahogy a pénz költik. Sokszor nagyon jól. A sípálya vicces, de az, hogy a legjobb amerikai egyetemek kampuszt nyitnak az országban , na azt inkább irigyeljük. A Louvre nagyon jól sikerült, persze, hiszen a franciák működtetik. Az egészségügy irigylésre méltóan működik. Ésatöbbi.

Aura Skypool - Aji fotója

Általános városnézési tanácsok

,, Dubaiban egyes városrészek között elég nagy távolságok vannak, így nem árt ha előbb utánanézel és kicsit több időt szánsz az utazásra. 30 km városon belül teljesen normálisnak számít. (felvidéki csavargók, 2019) forrás

Burdzs Kalifa (Burj Khalifa)

Kriszta fotója

Dubai top nevezetessége, a 830 méter magas Burdzs Kalifa, a világ jelenlegi legmagasabb épülete, 2010-ben épült fel. Csekély 1,5 milliárd dollárba került ez Dubai kormányának, illetve uralkodó házának. Hivatalosan az volt a célja a torony megépítésének, hogy növeljék Dubai presztízsét és ezzel még több befektetést vonzzanak az emírségbe. Az épületben szállodaszobák és -lakosztályok, lakások, irodák, éttermek és szórakozóhelyek vannak. Nem tudni, hogy az épület hány százalékát bérlik ténylegesen.

Természetesen Dubait olyan látványossággal is gazdagítani akarták, amely még több turistát vonz ide. Bizony a turisták áradnak is, hogy láthassák a világ legmagasabb épületét. Érdemes előre megvenni a belépőt, mivel időpontra adják, hogy mettől-meddig lehet felmenni a toronyba. A felnőtt (12 év feletti) belépődíj 125 AED (kb. 9375 HUF) és 500 AED (37500 HUF) között mozog, attól függően, hogy milyen magasra és milyen napszakban megyünk. A gyerek belépő (4-12 év között) 95 AED (7120 HUF) és 500 AED (37500 HUF) között mozog. 4 év alattiaknak ingyenes a belépés. (az átváltas az AED és a HUF között *75). A belépőjegyek a 124-125. szintre szólnak. Tovább lehet menni a 148. emeletre egy külön jeggyel, de azért már majdnem háromszor annyit is kell fizetni. Sorban állás a 148. szintre éppen ezért  ritkán van. Jól kombinálható a Kalifa a Dubai aquariummal, együtt kicsit kedvezőbb a belépőjegy ára is.

Megközelíteni a bejáratot, a torony mellett lévő Dubai Mall-ból is lehetséges. Biztonsági ellenőrzés (nem lehet felvinni semmi veszélyes tárgyat) után hosszú mozgójárdán való utazással eljutunk a lifthez. A lift zárt, nincs ablaka, teljesen sötét van, csak neonfények világítanak, valamint egy digitális kijelző számolja az emeleteket. Eszméletlen sebességgel mindössze 1 perc alatt jutunk fel a 124. emeletre. Körbe lehet járni az emeletet, egy részen ki is lehet menni egy teraszra, ahonnan fel lehet tekinteni a még hátralévő kb. 100 emeletre. A kilátás lenyűgöző, tiszta időben a végtelenségig is ellát az ember. Nagyon érdekes látvány a közelben csokrokban felépített toronyházak, melyek ahhoz képest, hogy 40-60 emeletesek, mégis kis makettnek tűnnek fentről. Valamint egészen ellátni a sivatagos részekig, de a World Islands szigetvilága is tisztán kivehető.

Kriszta fotója

Másik oldalon a Burj Al Arab emelkedik és mögötte a pálma szigetek. Hihetetlen látvány, kihagyhatatlan. Az egész látogatás kb. egy órát vesz igénybe. A Kalifa-toronyban több emeletet foglal el a szuper-luxus Armani Hotel (ez az első szálloda, amit Giorgio Armani tervezett, kirándulva a divat világából a belsőépítészet felé). Említésre méltó az is, hogy az épületben forgatták a Mission Impossible 4 sok jelenetét. Tom Cruise kilóg a félelmetes magasságú épület oldalán - gyakorlatilag a színész maga szerepelt az életveszélyes jelenetben. És még ennél is jobb a sztyuvi, aki az Emirates Airlinest reklámozza.

Beszámolók

"Ha a Burj Khalifa éttermébe foglalnak asztalt, akkor még olcsóbb kb. AED 150-200 / fő, és lefogyasztható! Ezt nem is nagyon publikálják sehol szerintem. Illetve, ha valaki egyénileg szeretné intézni, több napra előre kell lefoglalni, mert mi hiába próbáltuk, 3 napra előre minden napra minden időpont rottyon volt... Ezért is jutottunk fel az étterembe és a bárba, mert hogy van külön étterem és külön bár rész fent (egyik jobbra-étterem, másik balra-bár). És az étterem még magasabban is van, mint ahova napközben a tömeges birka áradatot felengedik...

Az étteremhez a 123.-ra kell felmenni a lifttel és egy emeletet lesétálni, ahol nagyon mesés a panoráma. Illetve még egy okosság, kedd esténként ladies night van Dubaiban és elég csak asztalt foglalni, a Burj Khalifába így a hölgyeknek ingyenes a belépés és egy alkoholos koktél kb. AED 70-75 / koktél. Csak az uraknak kell fizetni belépőt, ami kb. AED 150 vagy AED 200 / fő és ez is lefogyasztható. Az összes szórakozóhelyre a lányoknak ingyenes a belépés keddenként és ingyen ihatnak éjfélig, vagy reggelig, de ez már szórakozóhely függő."

"Bizony furdalt minket a kíváncsiság, hogy milyen a világ jelenleg legmagasabb épülete. Inkább azt feltételeztük, hogy valamennyire szörnyülködni fogunk a láttán. Végül is annyira nagy rongyrázásnak, totál értelmetlenségnek tűnik egy ilyen építményt létrehozni. Aztán ott voltunk késő este a Kalifa-torony lábánál és bizony lenyűgözött minket ez a bazi nagy valami. Elképesztő látvány a valóságban. Az épület nagy részében nem volt világítás. Azt gondoltuk, hogy íme bizonyítható a pazarlás, hiszen nagyrészt üresen áll az egész. A taxisofőrünk határozottan állította, hogy minden helyiség ki van adva. Vannak luxuslakások, irodák, meg az Armani hotel.

Ami nagyon tetszett, hogy speciel a Kalifa-torony lábánál a közvetlen környezet már kész s itt már nincsenek egyéb építkezések. Gyönyörűen kialakított mesterséges lagúna van, sétánnyal, üzletekkel, teraszos kávézókkal, luxus éttermekkel. Nem azt mondjuk, hogy gyönyörű épület (nem is csúnya), de megfogja az embert ez az extrém méret. Volt valami mulatságos abban, amilyen testtartásban helyezkedve néztünk fel a csúcsa felé. Érdekes, hogy távolról a késő esti sötétségben nem tűnt annyira feltűnőnek, izgalmasnak az épület. Lehet, hogy más ez a nappali világosban. Biztosak vagyunk abban, hogy Dubai turisztikai látogatottságához ez egy újabb attrakció. Legközelebb megnézzük napközben is, mert most csak átutazóban voltunk, egy éjszaka erejéig."

"Aztán siettem a metróhoz, mert 3-ra egy másik foglalásom volt: a Burj Khalifaba, a világ legmagasabb tornyába. Ide érdemes előre foglalni időpontot, mert egyrészt akkor biztos bejut az ember, másrészt a helyszínen vásárolt jegyek jóval drágábbak. Még jó, hogy elővigyázatosan időben elindultam, mert a metrótól jó 40 perc séta volt a torony a Dubai Mall labirintusában, majd további negyedóra hozzájutni a lefoglalt jegyemhez. De ezzel még nem ért véget a tortúra, mert 3-kor csak a sorba állhattam be, magába a toronyba majdnem 4-kor jutottam fel, a hosszan kígyózó sort végigállva. Morogtam is magamban, vajon megéri-e az egész felhajtás, gyűlölök sorban állni, de bizony megérte – különösen most, hogy Dubaiban igen ritka tiszta időt fogtam ki és remek kilátás volt a városra." forrás

"Elsőként a Burj Khalifa-t vettük célba. A hatalmas épület tövében egy "We Run Dubai 2014" nevezetű futóverseny kiinduló pontjába botlottunk, amin legszívesebben én is részt vettem volna, mivel imádok futni és annyira fel voltam pörögve. Rögtön megértettük, hogy miért volt ekkora forgalom kora reggel és miért voltak lezárva az utak, ami miatt a taxis nem tudott minket egyenesen a célig vinni, hanem előbb ki kellett szállnunk a dugó közepén és gyalog elérni a hatalmas tornyot. Még nem volt 7 óra, a résztvevők pedig már melegítettek be a 7.30-as rajtra. Egyértelmű, hogy az év csak téli időszakában és a kora reggeli órákban indíthatnak ehhez hasonló sporteseményt a szabadban, az időjárás (és valószínűleg a szmog) miatt.

Nem véletlen indítottuk itt a napunkat, reméltük, hogy fel is mehetünk a torony tetejére. Viszont megbántuk, hogy nem foglaltunk előre, mert minden jegy elkelt az egész napra, és az internetes foglalással még olcsóbb is lett volna. Sokat hezitáltunk még otthon, hogy megvegyük előre a jegyeket, de úgy döntöttünk, hogy inkább akkor döntjük el, amikor már itt leszünk, mert addig bármi közbe jöhet. Rossz idő miatt, vagy véletlen késik a gép, vagy mert valamiért nem hagyhatjuk el a repteret, stb. Mégiscsak egy délelőttünk volt egy teljesen idegen városban, nem lehetünk mindenre felkészülve, mi vár ránk. Ráadásul nem is volt olcsó a jegy. De teljesen felesleges volt ez az aggodalom. A panoráma helyett benéztünk egy kis időre a Burj Khalifa mellett található Dubai Mall-ba, ami a világ egyik legnagyobb bevásárló központja. Itt található a hatalmas akvárium és víz alatti állatkert is, de arra több időt kellett volna szánnunk." (forrás: whenwegetout.com / Dubai, 2015)

"Már első nap délelőtt szerettem volna kipipálni, nem maradhatott ki a programból. A Burj Khalifába reggel 8-tól éjfélig 30 percenként indulnak turnusok, de a jegyet érdemes jó előre megvásárolni online még itthonról fix időpontra, mert a helyszínen az instant belépést biztosító megoldás pontosan 4x annyiba kerül, mint az elővételes jegy. Ennek ellenére 2 héttel az utazás előtt már nem volt szabad hely a 17-18:30 közötti naplementés idősávba, így maradt a délelőtt. Dubaiban a péntek a szünnap, ilyenkor a metró sem jár, csak 14 óra után, így majdnem sikerült lekésni a befoglalt időpontot." forrás

"Burj Khalifa - fent a 124. szinten mosolygós fényképészek remek beállított fényképeket csináltak rólunk. A fekete leves a kilépésnél jött. Kiválasztottunk a hatból négy képet, melyeknek össz ára 200.- € (!!!) lett volna. Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy csak egy képet veszünk meg, potom 50 Euróért. Ezután jött azonban a meglepetés: a hölgy adott egy kis kártyát egy kóddal, mondván, hogy a megadott oldalon be lehet regisztrálni, és le lehet tölteni a többi képet! Tehát, semmiképpen se vegyetek egynél több képet, hiszen a többit le tudjátok tölteni. Ez a lehetőség viszont csak akkor él, ha legalább egy képet megvesztek!" (2017. márciusi komment)


,, Sokat gondolkodtunk, hogy nappal vagy este menjünk, végül a naplemente utánra vettük meg a jegyet, (itt) hogy a város esti fényeit láthassuk onnan fentről. Utólag én picit megbántam, hiszen nappal is nagyon szép lehetett volna, és a fényképek is talán jobb minőségűek, de az esti fényeknek is megvolt a hangulata, így azt ajánlom, hogy aki teheti menjen fel mindkét napszakban. Egy fél-háromnegyed óra várakozási idővel felfelé és lefelé is kell számolni, annak ellenére hogy a lift a 125. emeletre 1 perc alatt ér fel. A kilátásért abszolút megéri. (2018)" forrás

The Dubai Fountain

A Burdzs Kalifa lábánál található mesterséges tónál, a Dubai Mall mögött szökőkutas show élvezhető, naponta. Koreografált zenei kísérettel megy a vízi játék. Időnként 50 emeletnyi magasságba emelkednek a vízsugarak. A Las Vegas-i Bellaggio hotel vízi látvány show-ját tervező csoport dolgozta ki az ittenit is, nagyon profin. Akik látták az amerikait is, azt mondják, hogy ez még látványosabb, végül is ott van háttérben hozzá a világ legmagasabb épülete is. Tényleg elképesztő élmény és ingyen van!

Érdemes valami jó kilátóhelyet (pl. a TGI Fridays, Ping Pong étterem vagy valamelyik emeleti kávézó terasza) elfoglalni ahhoz, hogy a lehető legjobb magasságból és szögből élvezhessük a műsort. Színes fényekben ütemre táncolnak a vízsugarak. Külön kellemes, hogy ez egy esti program és ilyenkor a nyári hónapokban nincs olyan nagy hőség. Mindig sok a néző. Több show is van a nap folyamán, és mindig más és más műfajú a zenei aláfestés (arab, klasszikus, pop, indiai, slágeregyvelegek stb.). Persze az esti sötétben a legszebb a műsor. Este félóránként indítják be az 5-6 perces show-t (ez alatt az idő alatt a Burj Khalifa fényei másképpen világítanak, azaz messziről lehet látni, hogy épp megy a show).

Dubai metró

A honlapunk közlekedés fejezetében természetesen foglalkozunk a metróval (Metro Monorail). Azonban itt is írunk róla, mert a Dubai-i metró nem csupán tömegközlekedési eszköz, hanem turistalátványosság is. A budapesti metró szerelvényeihez szokott magyar számára ez itt egy időutazássá válik, méghozzá előre a jövőbe. Önmagában érdekes program lehet például egyszer a metró első osztályán utazni (First Class - Gold Ticket). Ez olyasmi, mint a repülőgépen a business class. Érdekes egy európainak látni, hogy van külön kocsi a nőknek és a gyerekeknek. Ez nem azt jelenti, hogy nincs koedukált kocsi. A magyar család nőtagjának például jópofa élmény lehet egy-két állomás erejéig a nőknek kijelölt kocsiban utazni.

Minden rendezett, modern, szép. Leeshet az állunk, hogy milyen nagy a tisztaság a kocsikban és az állomásokon. Nem mellékesen egyfajta városnéző programnak is megfelel az ablakon keresztüli látvány miatt. Érdekesség, hogy nincs vezetője a metróknak. Automatikusan be van állítva a sebessége, meg hogy hol kell megállni stb. Biztonság szempontjából is a maximumot nyújtja: a megállóknál üvegfal helyezkedik el, és így kerülik el a baleseteket. Magas pénzbüntetés jár annak, aki véletlenül elalszik, vagy eszik-iszik a metrón. Van térerő az összes megállóban és az útvonalon, valamint wifi szolgálat is. A Gold Classban bőrülések vannak. Jelenleg a piros és a zöld vonal működik, de tervben van a kék és a lila vonal megépítése is. A metró a földfelszín felett megy, nem, ahogy megszoktuk máshol a világban. Egy pár megálló a föld alá megy, néha a hidak felett vagy alatt megy el. Időnként úgy érezhetjük magunkat, mintha egy hullámvasúton ülnénk (csak lassabb).

Dubai City Walk

Egy, az új városközpontok közül. Pár sétálóutca, körülötte másik szép kis utcákkal alkotják a Dubai City Walk negyedet. Itt van esténként élet, éttermek, bárok, egyszer érdemes kipróbálni. A negyed persze nem régen épült, eleve az európai éltérzést akartál itt megidézni és ez sikerült is. Sok az airbnb is errefelé, ami praktikus a downtown (Kalifa) közelsége miatt. Egyetlen hátránya: messze van a Marina és a strandok is. A metro piros vonalán kell jönni, a Dubai Mall/Kalifa megállónál leszállni.

Kulturális központ

A honlapunk bevezetőjében azt mondtuk, hogy Dubai nem egy olyan célirány, ahol a turistaprogramok középpontjában múzeumok, műemlékek állnak. Aki Dubai-ban sem akar lemondani a kulturális turisztikai élményről, annak feltétlenül meg kell néznie egy nagyon jelentős helyi kulturális központot. Kéretik nem visszariadni a túl bonyolult elnevezésétől: SMCCU - Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Külön azért tanulságos és sajátos élmény, mert a Kulturális Megértés Központját nem igazán a turistáknak, hanem elsősorban helyi születésű iskolásoknak építették abból a célból, hogy a gyerekek nyugati életstílust utánzó gondolkodásmódját kiegyensúlyozzák a hagyományos helyi történelmi és kulturális értékek bemutatásával.

Sok pénzből profi elképzeléseket, nagyon profin lehetséges megvalósítani. Ez egész Dubai-ra érvényes, és persze erre a múzeumra is. A külföldi turistának alig van módja máshol megkísérelni azt, hogy valamit megtudjon arról, hogy mi is volt az emírségekben a nagy meggazdagodás előtt. Itt lehet csak elképzelni, hogy a helyieknek van-e valami olyan múltja, amire ugyanúgy büszkék lehetnek, mint a gazdagságtól duzzadó jelenre.

A belépődíj tartalmaz egy hagyományos helyi reggelit vagy ebédet is. Szőnyegen a földre letelepedve, nagy vánkosokra ülve zajlik az étkezés, hagyományos módon osztozkodva a kirakott étkeken. Hangulatos ez az egész. Aki tud angolul, az nagyon fogja élvezni az idegenvezetők mondandóját. Roppant érdekes dolgokat mesélnek a hagyományokról és azok mai továbbéléséről. Reagálnak őszintén az iszlámmal kapcsolatos európai előítéletekre is. Szóval ez nem csupán Dubai történetéről szól, hanem az iszlámról is. A magyar turisták közül azok kapnak teljesebb élményt, akik jól tudnak/értenek angolul. A központ ráadásul a történelmi aurájú Bastakiya negyedben van, közel a másik legjelentősebb múzeumhoz (Dubai Museum). Így egyben lehet megszervezni egy kultúrára összpontosító erős félnapot.

Burj al Arab

Európában ritkán fordul elő, hogy a turista a meglátogatásra érdemes nevezetességek listájára egy szállodát jegyezzen fel. Dubaiban több hotel is turista látványosságnak számít izgalmas építészeti formája, vagy/és luxusvilágának izgalmassága miatt. Az Arabok tornya, hivatalos nevén a Burdzs al Arab ilyen. Nyilván szerencsésebbek azok, akiknek elég pénzük van ahhoz, hogy ide ne csupán látogassanak, hanem itt is lakjanak hotelvendégként. Nem annyira bonyolult kívülről megcsodálni a dagadó vitorlát jelképező vízparti építményt, pláne ha a nagyon közeli Wild Wadi vízi vidámpark éppen a program. Belátogatni már bonyolultabb. Csak úgy nem lehet besétálni, mert a sorompónál igazoltatnak. Ha nincs az ember neve a listán, akkor nem mehet be.

Előzetes bejelentkezéssel, esetleg túra keretében meg lehet tekinteni és bizony fizetni is kell érte. Be lehet menni előjegyzéssel egy délutáni teázásra például. Nem olcsó mulatság, attól függően, hogy az ember melyik étteremben szeretne teázni az árak 410-620 AED (30750-46500 HUF) között mozognak. Lehet némelyik étterembe foglalni helyet ebédre vagy vacsorára. 695 AED/fő-től (kb. 51750 HUF/fő) indulnak az árak és ebben benne van egy 3 fogásos menü és egy koktél. Érdemes beülni a Skyview Bar-ba. A kilátás (a város, a Pálma) csodálatos, az árak kápráztatják a szemet.

Na de mire ez a nagy felhajtás? Nos, ez a világ egyetlen 7 csillagos hotelje. Erre kíváncsiak az emberek. A hotel a vendégei számára gépkocsiparkot tart fent. Na milyen kocsikat, naná, hogy Rolls Royce-okat, mégpedig fehéreket. Ezekkel mennek a repülőtéri transzferek. Belül csomó arany, és a belső építészet bámulatos. A külső nem láttat sokat a hotel belsejéből. Csak a fogadóteret, néhány közös teret lehet megnézni, meg azt az éttermet vagy bárt, ahova foglalás szól. Érthető, hogy nem engedik a turistákat tömegesen lófrálni a szobák előtti folyosókon. A szálloda irreálisan pompázatos. Ennek a szállodának a helikopter leszállóján játszott bemutató teniszmeccset néhány évvel ezelőtt Roger Federer és Andre Agassi. Néhány teniszlabda a mélybe esett.

Hogyan lehet asztalt foglalni?

  • Vagy a turista saját hoteljének segítségével, vagy e-mail-en: BAArestaurants@jumeirah.com
  • A szálloda pompázatos. A legolcsóbb szoba ezer dolcsi, a legdrágább 8000$/éjszaka (ez utóbbi már lakosztály).

Atlantis Hotel és komplexuma

Nagyon érdekes program. Már az odavezető út a Pálma törzsén is nagyon látványos. Van egy rész, amikor az út a tengerbe vezet. Hatalmas ceremónia volt a megnyitóján. A vizipark az egyik legjobb gyerekprogram. Érdemes reggel 10 körül már kezdeni, mert szezonban (télen) amikor lemegy a nap, meg lehet fagyni vizesen.

Jumeirah Beach Residence (JBR)

Ez egy roppant kellemes sétány (JBR Walk) a Dubai Marina térségében. Pompás esti programlehetőség, főleg novembertől márciusig, pároknak és baráti társaságoknak. Rengeteg étterem, kávézó remek légkörben. Impozáns épületek, szól a zene és kellemes a sétálás a parti promenádon. Gyerekekkel is kellemes itt időzni, mert az autós forgalom hiányában biztonságos a kicsik szempontjából is. Persze szokatlan, hogy a vendéglátóhelyeken nem rendelhet az ember alkoholt. Sokan járnak ide a helyi lakónegyedből, ami sok toronyépületből és négy hotelből áll. Az egész Dubai Marina városrész figyelemre méltó, látogatásra érdemes.

A strandolás tökéletes gyerekprogram. Innen lehet átmenni , megnézni az Óriáskereket, ami természetesen a mai világ legnagyobb óriáskereke. Repülőről ugrani, jetskizni, hőlégballonozni, vizi lebegő vidámparkon ugrálni.

Sheikh Zayed Road

Talán nem annyira sétálós út, de Dubaiban a városnézés, közlekedés folyamán szinte biztosan nem kerüli ki a turista a Sheikh Zayed Road-ot, a város főútját. Nyolcsávos autóút a város közepén. Hatalmas a forgalom, a fiatalok által vezetett autócsodák gyakran vadul cikáznak egyik sávból a másikba. Csúcsforgalomban (pláne csütörtök este) jobb kerülni a Sheikh Zayed Road-ot. Ezen a főúton van Dubai jelentős épületeinek nagy része, többnyire felhőkarcolók. A főút, a modern építészet remekei nagyon látványosak az esti megvilágításban.

Dubaj Marina

A legjobban élhető hely Dubaiban. Az airbnbk nagy része is itt van. Nem csendes, hiszen a sztráda mellett van, kicsit inkább alatta is. Cserébe gyalogosan, biciklivel, görkorival nagyon kellemes, minden megtalálható és kapható itt. Este pedig a legjobb sétálós hely. Kb 7 km-es, sportokra pímán alkalmas promenád. Gyerekbarát.

,, A Dubai Marina egy mesterséges öböl a Sejk Zajed út és a Perzsa-öböl közé szorítva, a Dzsumeira Pálma szomszédságában, itt található a világ ember által létrehozott legnagyobb kikötője.
Dubaj Marina nappal - még több fotó a Dubaj Marináról a képre kattintva!Forrás: Bujtás Merdzsán

Több mint 120 ezer ember lakik az itt felhúzott felhőkarcolókban, vízén jachtkikötők sorakoznak, a parton kávézók és éttermek követik egymást. A turisták nem véletlenül szeretik a város ezen részét, itt nappal is, és este is pezseg az élet, az éjszakai hajózás közben gyönyörködhetünk a felhőkarcolók különleges kivilágításaiban, miközben egy-egy mecset is elbújik a monstrumok között. Az itt található Marina Beach pedig a város egyik legjobban felszerelt strandja. (2018)" forrás


Az a bámulatos Dubaiban hogy akárhányszor jön az ember valami új és hatalmas nő ki a homokból...
Dubai Marina egy ízlésesen megtervezett felhőkarcoló rengeteg yacht kikötőkkel tarkítva.
És itt nemcsak az én kezemben simul egymás mellé az amerikai Coca Cola és az orosz túródesszert hanem háború ide vagy oda épp annyi az angolszász mint az oroszajkú a Plazákban (Ata, 2022)

Ata fotói

Dubai Óvárosa

Ata fotói

Dubai Creek

Nálam minden Dubai látogatás elmaradhatatlan része egy kis abra hajókázás a Dubai Creeken. A Deira oldalon az első magas házak még a 80-as évekből, az óvárosi oldalon még mindig a hagyományos építészet. Az abra már időtlen idők óta 1 dirhamba kerül.
De ami még soha nem változik, a régi kikötőben még mindig ugyanolyan módszerrel pakolják az árut a hajókba és viszik tovább India és a Távol-Kelet felé. (Ata, 2022)

Ata fotói

Dubaj Keret

(The Dubai Frame)

,, 2018 januárjában adták át Dubaj egyik új és egyben leglátványosabb attrakcióját, a Dubaj Keretet. A hatalmas, aranyozott keret 150 méter magas, 93 méter széles és mintegy 13 milliárd forintba került.
Dubaj Keret - még több fotó a Dubaj Keretről a képre kattintva!Forrás: Bujtás Merdzsán

A keret tetején kialakított, 90 méter széles, üvegezett folyosó 360 fokos kilátást nyújt, így szinte az egész várost belátni. A bejáratnál egyébként, még mielőtt felmennénk a lifttel a kilátó tetejére, még egy múzeum is helyet kap, mely a város történetét és fejlődését mutatja be. A jegyár igen kedvező, felnőtteknek átszámolva mintegy 4 ezer forint, gyermekeknek 2 ezer forint. Ha Dubajban jár, ez már legalább annyira kihagyhatatlan, mint a méltán híres Burj Khalifa. (2018)" forrás

Kriszta fotói

Dubai Eye

2023 április elejéig renoválják.

Kriszta fotója

Városnéző túrák

A legtöbben a félnapos városlátogatásra fizetnek be. Sok helyen hirdetik, azaz nem nehéz befizetni rá. Főleg azoknak praktikus, akik egy-két napra maradnak csak Dubaiban. Érdekes dolgokat mondanak a város fejlődésének elképesztő történetéről, és a hagyományokról. Dubaiban is van hop-on hop-off, azaz több helyen megszakítható (emeletes) buszos túra. A legismertebb társaság ebben a Big Bus Tours. 20 megállója van, 8 nyelven követhető a túra (9-től 5-ig). Sok programkombinációs lehetőség kínálkozik. Leginkább a piros útvonalat érdemes választani. Ez a Deira City Centre elől indul kora délelőtt. A szállodákban általában jól lehet előre tájékozódni a lehetőségekről.

Beszámolók

"Fél napos városnézés keretében megtekintettük a vitorla alakú 7 csillagos Burj Al Arab szállodát a szabad strand mellől naplementében, és a West End nevű bevásárló központban a fedett sípályát. Tényleg érdemes egy kitérőt tenni ehhez a sípályához, amit -3°C-ra hűtenek a legnagyobb, kb. 56°C-os forróságban is. Lehet síelni tanulni, vannak rendes felvonópályák, bobpálya és szánkópálya is. Érdekes látvány a helyieket síelni látni, főleg a nőket, akik a vastag télikabát alatt is csadort viselnek. Megtekintettük az arany és textil piacot, mely a régi arab világot tükrözi és nem a modern fényűzést, így ha valaki autentikusabb környezetre vágyik Dubaiban, annak javasolom az arany piac felkeresését (Gold Souk). Majd ezek után hajókázni indultunk a Dubai Creek-en, ugyanis a Deira és a Burj Dubai részt kettészelő tengernyúlványon vízi taxi szolgáltatás vehető igénybe az abra hajókkal.

Fantasztikus élmény volt, a vízről teljesen más arcát mutatja a város, mint az utcáról. Innen a Burj Khalifa-hoz vezetett az utunk, ahol már sötétedés után vacsoráztunk. Az egyik legszebb élmény a kivilágított torony tövében a mesterséges medencék partján elfogyasztani egy kellemes vacsorát. Az éttermek egyáltalán nem drágák, kb. 3-4000 forintért már bőségesen lehet enni és inni. Az est fénypontjaként pedig zenés vízi fényjátékban volt részünk, ugyanis a medencékben reflektorok és vízsugárcsövek vannak elrejtve, így gyönyörű zenére csodálatos fény és víz játéknak lehettünk tanúi. Ez általában 7-8 óra körül kezdődik, és többször is előadják az este folyamán, más-más zenével és koreográfiával." (2011)

Programok gyerekekkel

Erről egy külön oldalon írunk - itt

Arabian Team Adventures

Nagyon jó sivatagi szafaris program. Dzsippel megy a család a sivatagba, ott részei lesznek egy off-roadozasnak, felejthetetlen élmény. Lehet sandboard-ozni (hó helyett homokon) is, de ezt a rendeléskor igényelni kell. A program tuti részeként meg lehet nézni, ahogy egy sólyom vadászik. Este hagyományos beduin sátorban van a vacsora. Van hastánc is. Kisgyermekekkel strapás lehet ez a program, 6 év feletti gyerekeknek már nagy élmény lehet az egész. El lehet tölteni egy éjszakát a sivatagban a beduinokkal, nagyon izgalmas program.

Foglalni, programok között keresgélni itt érdemes.

Sega Republic

Dubai Malban van, inkább számítógépes játékok vannak, nagy élmény kicsiknek és nagyoknak. Végül is egy nagy játékterem.

Egyebek

The Palm

Nyaralásra ideális. A pálmafát tölelő körben vannak a szállodák. Előttük egy promenád, futásra, sétálásra ideális. Legjobb közösségi részei: The Point, este. Vizishow, éttermek, gyerekeket szórakoztató látványosságok. És  bejáratnál a The View at the Palm, ahonnan az egész belátható. Pímajó program gyerekkel is. Jegyeket itt lehet foglalni.

Bollywood park

A világ egyetlen Boolywoodi témaparkja. Indiai filmek rajongóinak és a gyerekeknek. A park témáin látszik, hogy az emirátusok lakói a fő célpontjai.

,, Elérkezett a várva várt nap igazából én ezért az élményért jöttem újra az Arab Emirátusba hogy ejtőernyővel ugorjak a pálmák felett és igen ugrottam. Csodálatos élmény volt ahogy kidőlsz a semmibe és a zuhanást követően csak lógsz a levegőben és nem tudsz betelni a látvánnyal. Varázslatos és felejthetetlen élmény azt garantálni tudom. Viszont úgy érzem ezt is meg kell osztanom az olvasókkal. Azt gondoltam,hogy az ejtőernyőzés annyira nem népszerű a borsos ára miatt. Érkezésemkor már körülbelül 40 fő várt az ugrásra,elég szalagrendszerben működött és még ami számomra fura volt,hogy az instruktorok szemében,már nem láttam az ugrás szenvedélye iránti csillogást. Valahol megértem fél óránként-óránként ugranak és mindenkihez jó pofát kell vágni. Az aki imádja az extrém helyzeteket és kiakar törni a komfortzónájából annak ott a helye. A zuhanási extázis élmény és a pazar látvány kárpótol mindenért. (2019)" forrás

Fotóegyveleg

Szökőkutas előadás a Khalifa előtt - Kriszta fotója

Lyukas ház- Kriszta fotói

Ata fotói

Vissza az oldal elejére


Kommentek

úti kritikus, 2019. 10. 11. 18:28
Jodie-nek:

SIVATAGI SZAFARI - TRADÍCIONÁLIS BBQ BÜFÉVACSORÁVAL
Egy félnapos délutáni sivatagi kaland, ahol a vendégek Land Cruiserrel autóznak a dűnék között, majd egy sivatagi táborba érkeznek, ahol lehetőség van a helyi hagyományokkal és kultúrával megismerkedni, naplementét fotózni és homokdűnék között sétálni. Az estét egy hagyományos arab BBQ büfévacsora zárja és egy rövid hastáncos és dervis bemutató. A csomag az alábbi programokat tartalmazza: Dűnézés a Land Cruiserrel, Tevegelés, sólyommal fotózás, Hennafestés, helyi ruhák felpróbálása, Vizipipa, kávé, datolya, üdítőitalok, Arab BBQ büfévacsora, Dervis hastáncos bemutató.

A transzfer a szálloda előtt várja a vendégeket 15:30-15:45 között, ahova 21:30 körül térnek vissza ugyanazzal a kocsival és sofőrrel. (csoportos program, nem privát)

Gyerek: 3-11 éves kor között

Ha érdekli, akkor írjon ide a kontaktért: utikritika@utikritika.hu


Popovics Jodie, 2019. 10. 10. 16:10
Sivatagi tevegelés nincs a programjukban? Januárban utazunk Dubai-ba...köszönettel


Kecskés Ernő, 2018. 12. 31. 10:52
Jó napot érdeklődőm, hogy lehet jelentkezni a programokra? Köszönöm


Alakszáné Mátrai Erika, 2018. 08. 29. 01:25
Szeretnék érdeklődni, hogy hogyan lehet jelentkezni a programokra?


Simon Kitti, 2017. 03. 21. 10:23
Érdeklôdnék,hogy a programokra hol és hogyan lehet jelentkezni ?


Marianna, 2017. 03. 12. 16:41
Burj Khalifa - fent a 124. szinten mosolygos fényképészek remek beállított fényképeket csináltak rólunk. A fekete leves a kilépésnél jott, kiválasztottunk a hatból 4 képet,melyeknek ossz ára 200.- € (!!!) lett volna. HOsszas tanakodás után ugy dontottunk, hoyg csak egy képet veszunk meg potom 50.- €-ért. Ezután jott a meglepetés, a holgy adott egy kis kártyát egy kóddal, mondván, hogy a megadott oldalon be lehet regisztrálni és le lehet tolteni a tobbi képet! Tehát semmiképpen se vegyetek egynél tobb képet, a tobbit le tudjátok tolteni. Ez a lehetoség viszont csak akkor él, ha legalább egy képet megvesztek!


Óvári Gabriella, 2017. 02. 07. 23:11
Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan lehet jelentkezni pl. a félnapos városnéző programra?
Áprilisban megyünk Dubaiba (3 fő) és nagyon szeretnénk részt venni 1-2, itt olvasott programon.
Köszönöm a választ előre is!
Gabi


Szalay Klara, 2017. 01. 22. 22:08
Hogyan lehet jelentkezni magyar nyelvu programokra?


úti kritikus, 2017. 01. 03. 14:15
Kedves Péter!
Elég egy-két nappal előtte megvenni online. Mivel meghatározott időpontra szól a jegy, van kockázata annak, hogy az adott időpontban éppen milyenek a látási viszonyok.
Itt lehet foglalni és bankkártyával fizetni:

https://tickets.atthetop.ae/atthetop/Step1_SelectDate.aspx


Kóger Péter, 2017. 01. 03. 12:49
Érdekelne, hogy a Burj Kalifa jegyet milyen linken lehet előre rendelni és hány héttel előbb. Fizetés mikor?
Kösz a választ

Péter


Erberling Károly, 2016. 12. 27. 22:12
Érdeklődni szeretnék, hogy a Magyar nyelvű programokra hogy lehet jelentkezni, és a fizetés hogyan és milyen formában történik?


K.né Virág Judit, 2015. 06. 14. 15:53
Kedves Válaszoló !
Július vége felé utazunk Dubai-ba. Kérdésem a következő: Hány Celsius fok szokott lenni ebben az időszakban?
Mit javasol, a programokat inkább délutánokra szervezzük? A programokra jelentkezni,belépő jegyeket hol lehet előre lefoglalni vagy megvenni , valamint hogyan történik ezek kifizetése. A Burj Khalifa jegyet itthonról, hogyan lehet megrendelni? Előre is köszönöm segító válaszát.


Úti Kritikus, 2015. 02. 27. 13:52
Kedves Androvics Józsefné!
Az Óratorony a Dubai International Airport közelében található a Deira negyedben és leginkább buszokkal közelíthető meg - attól függően, hogy honnan szeretne odajutni.


Androvics Józsefné, 2015. 02. 26. 20:35
Hol van az óratorony? Hogyan jutok oda?
A többi is érdekel. Köszönöm.


Tamásné Gáll Bettina, 2015. 02. 17. 21:41
Érdeklődni szeretnék, hogy a programokra hogyan kell jelentkezni és a fizetés hogyan és milyen formában történik?
A Burj Kalifa jegy is érdekelne, hogyan lehet hozzájutni?

Betti


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon