ÚTIKRITIKA.HU / Rász el-Haima (Ras al Khaimah)


Rász el-Haima (Ras al Khaimah)

Rász el-Haima (Ras al Khaimah) dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Egyéb látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Helyi fürdőruha

Rász el-Haima (Ras al Khaimah) dióhéjban

 • Dubaitól kb. egyórás távolságra van ez az emírség.
 • Országúton a távolság 86-90 kilométer, észak keleti irányban. Az Egyesült Arab Emírségeknek ez a legészakabbra fekvő emírsége.
 • Az emírség fővárosa: Ras Al Khaimah City. A szállodák többsége kb. félórás távolságra van ettől a várostól.
 • Pénzt váltani érdemesebb a bevásárlóközpontokban, mint a hotelben. A bankok között vannak különbségek átváltási kurzus dolgában. Érdemes összehasonlítgatni.
 • Abu Dhabi (a Ferrari World-del) 3 és fél órás út bérautóval, Dubaion keresztül
 • Érdemes autót bérelni, mert könnyebben szervezhető így a kirándulások

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nyugisabb mint Dubai
 2. A taxisok becsületesek, taxiórát használnak, nem kell alkudozni, a viteldíj viszonylag olcsó
 3. A boltokban az eladók is helyiek, nem úgy mint Dubaiban
 4. Ennek az emirátusnak szebbek, nyugisabbak a strandjai, mint Dubaiban
 5. Lenyűgöző, hogy az autópályák szinte végig meg vannak világítva
 6. Az Al Hamra Mallban a Starbucksban végre inni egy jó presszós kávét
 7. A Hilton Beach Resort szuper strandja
 8. A tevefutásos verseny mókás
 9. A sivatagi szafaris programok transzferideje sokkal rövidebb, mint Dubaiban (közelebb van a terep), igaz nem annyira profik
 10. A főváros ugyan kicsit unalmas, de legalább nem zajos, nem stresszes, nyugisan lehet sétálgatni
 11. A távolsági buszon a nőknek elsőbbségi joga van az ülőhelyhez

Nem tetszett

 1. Az Iceland Water Park ár-érték arányban rossz
 2. Ras Al Khaimah City nem egy érdekes város, még a bevásárlóközpont és a bazár (szuk) sem igazán izgalmas
 3. A medúzák a vízben zavaróak, akkor is, ha nem veszélyesek
 4. Ha Dubai térségében csúcsforgalom van, akkor az egyórás útból lehet akár másfél óra is
 5. Egyes partszakaszokon az apály-dagály váltakozások miatt a tengeri fürdőzésről egy-egy napszakban le kell mondani
 6. Sznorkelezés szempontjából az ottani parthoz közeli vizek nem annyira jók
 7. A szállodákban drágábban lehet foglalni a túrákra, mint a hotelen kívüli utazási irodáknál
 8. Alkoholt normál botban nem lehet venni (a pezsgőnek kinéző üvegekben alkoholmentes itóka van)
 9. Az időjárás változékonyabb, ingatagabb ott, mint Dubaiban

Vélemények

"Gyermekes családdal kifejezetten nyaralási, strandolós célnál jó választás lehet Rász el-Haima. A szállodáknak tágasabb strand és kerti területei vannak, nincs annyi zavaró építkezés, mint Dubaiban. Ha a család képes, hajlandó Dubai meglátogatását egy 1 napos kirándulás keretében letudni, akkor Ras el-Haima jó lehet tengerpartos üdülésre.

A tengerparti hotelek környékén nincs semmi alternatív étkezési lehetőség, tehát érdemes all inclusive vagy legalábbis félpanziós ellátásra befizetni. Olyanok válasszanak Rász e--Haima-i hotelt, akik szívesen töltik a teljes időt a hotelkomplexumon belül (eltekintve a kirándulásoktól).

Az emírség nem turistás övezetei nem olyan pompázatosak, nagyvilágiak, mint Dubai vagy Abu Dhabi, de valahogy természetesebbek, hitelesebbek. A sznobok, a vásárlás örültek menjenek Dubaiba, a nem sznobok, akár ide is." (K.J. 2016),, Ras al Khaimah autóval kb. 50 percre találhato Dubaitól, de az állandó dugó miatt ( a 8 sávos autópálya ellenére) 90 percet kell számolni. Az idő gyorsan múlik, mert útközben sok a látnivaló. A véget nem érő sivatagi homok, a tevék az út szélén ugyanúgy érdekesek, mint az újabbnál újabb autók. Az autópálya esténként ki van világítva.

Mi Ras al Khaimahban az Al Hambra területen laktunk. (Hilton al Hambra Beach )
Sajnos a hotel nagyon kívül esik a várostól. Viszont csodalatos kerttel és stranddal várja a vendégeket. A strandon állandóan van egy "strandmester", aki nem csak a tengert figyeli árgus szemmel, hanem mindennap egy zászlót húz fel, ami a veszélyhelyzetet és esetleges medúza inváziót jelzi. (zöld és sárga szín eseten jók az időjárási viszonyok, piros és dupla piros esetén nem ajánlott a vízben tartózkodni, lila szín jelenti az esetleges medúza inváziót)
A strand a hotelek között nincsen lezárva, így nem csak úszni élvezetes, hanem az estleges kagylógyűjtésben sincsenek  akadályok.

Apály és dagály ugyan van, de nem zavar az úszásban. ( más országokban néha 200 méterre is visszavonult a víz!) A víz hőmérséklete április második felében nagyon kellemes 26-28C, miközben a levegő 30C-34C. Nagyon lényeges tudni, hogy nem csak a napon, hanem az árnyékban is le lehet égni! Különösen gyerekeket kell naptejjel, vagy olajjal állandóan kenni.

A hotelben a recepciónál található 4 komputer (2 Windows, 2 Mac) ahol ingyenes Internet használható. A szobában, vagy a strandon csak fizetés ellenében ( nagyon drága!!! 1 nap kb. 30 €)
A hotelekben bevezették a turizmus adót 20Dirham/szoba/nap!!) helyben kell fizetni.


A hoteltől gyalog kb. 15 percre van egy bevásárlóközpont Al Hambra Mall. A nagyobb üzletláncok mellett, mint H&M kisebb boltok is megtalálhatók ott. Élelmiszerbolt, gyorséttermek, vidám park. Pénteken és szombaton különösen nagy a nyüzsgés a bevásárlóközpontokban és a hotelekben. (Hétvége)

Mi inkább a bazárban (szuk) az óváros (old town) területén vásároltunk. Akit érdekel, nagyon szép anyagokat lehet itt vásárolni. Különösen selyem- és lenanyagok vannak nagy választékban...

A hotelből kétszer egy heten busz járat van Dubaiba. (Dubai Mall) 100Dirham/személy. Más hotelekből ingyenes.

Az Emirátusban nincsen adó (semmilyen árura) így könnyen alkudozhatunk.

Aki szereti a tengert, a strandot a meleget annak érdemes Ras al Khaimaht választani. Aki inkább a nyüzsgést részesíti előnyben, annak nem ajánlom.

Egyet meg meg kell jegyeznem, ugyan magyar állampolgároknak nem kell vízum az Emiratusba, de én találkoztam útközben egy hölggyel, akinek az ukrajnai rokonat sajnos 27 órán keresztül a repülőtéren fogva tartottak, elvettek az útlevelet, mert nem volt vízuma és saját költségen azonnal visszaküldtek Európába. Mivel nagyon sokan élnek Mo.-on is nem EU-s állampolgárként, erre mindenképpen figyelni kell. (Katalin, 2016)


,, A természet változatossága fantasztikus vonzereje Ras Al Khaimah-nak. Szemet gyönyörködtető látvány, ahogy a sivatag homokja összeérintkezik a türkiz tengerrel, és a szélcsiszolt kövek hatalmas hegyekké magasodnak. Ráadásul a hegyekben sokkal kellemesebb elviselni a nyári hőséget, hiszen 5-10 fokkal hűvösebb van, mint Dubajban, ahol májustól szeptemberig 40 fok feletti a hőmérséklet.

Sokkal autentikusabb. Minimális a fényszennyezés, és sokkal értintetlenebb a természet. Ezenkívül számos régi épületet és várromot fedezhetsz fel, amire Dubajban semmi esélyed. (2019)" forrás

Szállás

Ajánlott szállodák

3 csillagos: Hotel Tulip Inn (repülőjeggyel együtt), City Hotel Ras Al Khaimah (városi hotel)

4 csillagos: Hotel Hilton Garden Inn (repülőjeggyel együtt), Hotel Double Tree by Hilton (repülőjeggyel együtt) ,  Golden Tulip Khatt Springs Resort and Spa (repülőjeggyel együtt)

5 csillagos: Hotel Marjan Island Resort & Spa (repülőjeggyel együtt), Hotel Rixos Bab Al Bahr (repjeggyel együtt),  Hotel The Cove Rotana, Waldorf Astoria Ras Al Khaimah

Okos tanács: A Rász el-Haima-i szálloda kiválasztásában és lefoglalásában nagyon érdemes igénybe venni utazási tanácsadót! Olyat ajánlunk, aki az árfekvésben megfelelő hotelek közötti megfontolt választást az egyéni szempontok figyelembevételével, alapos, reális, őszinte szállodai értékelésekkel könnyíti meg. Kontakt:utikritika@utikritika.hu

Közlekedés

A turista számára az emírségen belül a taxi, és a bérautó, esetleg a hotel busza kínálhat közlekedési lehetőséget. Menetrend szerinti buszjáratok nincsenek, lévén a helyieknek mind van autója, a külföldi munkásokat pedig cégbuszok szállítják.

A taxizás olcsó. Induló tarifa 6 AED (460 HUF), kilométerenként 1,50 AED (120 HUF), 1 órás várakozásért 15 AED (1100 HUF). A taxisok használnak taxiórát és becsületesek. Gyorsan lehet kapni szabad taxit.

Aki autót bérel, jó útviszonyokra számíthat az emírség területén. Egy kis autó napi bérlése kb. 11 ezer forintnak megfelelő dirham. A gyalogos közelekdésnél figyelembe kell venni, hogy kevés helyen van járda és zebra (mármint átkelőhely).

Az emirségek közötti távolsági buszok E601 jelzésű járata 45 percenként közlekedik Rász el-Haima és Dubai között. A buszok Cove Rotana resorttal szemben lévő megállókból indulnak. A Sardzsa emírségen keresztüli buszozás átlagban kétórás. A jegy egy útra 20 dinár, azaz kb. 1900 forint. A busz Dubaiban az Union nevű metrómegállónál áll meg. Jópofa, hogy a megállónál éppen van egy nagy Danube (Duna) kiírás.

Ezek Ras el-Haimából az indulási időpontok:

5.30;7.30;9.00;10.00;11.00;12.00;13.00;14.00;15.00;16.00;17.00;18.00;19.00;20.00;21.00

Taxival Dubaiba odaút: Kb. 157 AED, azaz 12 ezer forint. Ez 100 kilométeres távolság, azaz nem túl drága, ha azt vesszük, hogy a Ferihegyi repülőtértől Budára 8 ezret kell fizetni a taxizásért. Átlagos menetidő 1 óra 12 perc.

Étkezés

A fővárosban vannak egész olcsó éttermek. Fejenként 1700-2200 forintért jó lehet lakni.

Vásárlás

A Manar Mall talán jobb, mint az Al Hamra.

A fővárosban egy bazár

Al Hamra Mall

Az emírség fővárosának peremén található bevásárlóközpont előnye, hogy ritkán van zsúfoltság. Helyi népek mellett olyan turisták vásárolnak itt, akik a hotelen belüli életet kissé megunva valamicskét programozni akarnak. A kajálós övezet (food court) választéka elég jó. Maga az bevásárlóközpont nem olyan monumentális, mint amilyenek Dubaiban vannak. A két emeleten azért van elég sok bolt, igaz meglepően sok üzlet zárva van. Az árak magasak, de olcsóbbak, mint Dubaiban. A hely jól néz ki, a vécék nagyon tiszták.

Manar Mall

Ez a legnagyobb bevsárlóközpont az emírségben. Semmi különös, azon kívül, hogy ruha fronton vannak néha komoly leárazások. Itt is van Starbucks a jó kávézáshoz. Érdemes megnézni az élelmiszeres részleget, mert igazán gusztusos., igényes. A Manar Mall előnye, hogy a gyerekre gondolnak, van több játékterület az úgynevezett Fun City keretében.

A Szafír (Safere) bevásárlóközpont

Iceland Water Park

175 dirham/fő a belépőjegy ára, azaz fejenként 13 ezer forint!. Gyerekjegy, 1,20 cm alattinak 100 dirham, azaz 7600 forintnak megfelelő dirham. Igaz a park kínál annyit, hogy egy teljes napot kitöltsön sok mókával-kacagással (pléne, ha nincs túl meleg).

Érdemes hétköznap menni (hétfő-csütörtök), mert akkor legalább nagyon kevesen vannak és nem kell sehol sorba áűllni. Nyári hónapokban a medencék vize túl melegre forrósodik fel.

Az alapáras belépőjegyért még öltözőszekrény se jár. Öltözőszekrényért plusz 5 ezer forintot kell fizetni (egyért).

"Jók a csúszdák, de az egész komplexum meglehetősen lestrapált, ami leginkább az elfakult festésen érhető tetten.

A belépőjegy nem olcsó. Ráadásul tilos bevinni bármilyen enni- és innivalót, hogy a látogató rákényszerüljön a parkon belüli kioszkok drága áriut vásárolni. Belépéskor szigorú ellenőrzés van ez ügyben. Dubaiban a drága belépőjegyért modernebb vízi vidámparkot látogathat az ember. " (B. L, 2015)

Egyéb látnivalók és programlehetőségek

Óváros (Ras Al Khaimah Old City)

Az óvárosi boltokban olcsóbbak az árak, mint a bevásárlóközpontokban. Alkudozni lehet és kell, bár nem olyan nagy engedményekkel megy, mint Egyiptomban.

Erődök

Wadik, azaz száraz folyómedrek

Hastánc

Mecsetek

Quados sivatagi kirándulások

2 fő részére kb. 50 ezer forint

Tevefuttatós verseny (Al Sawan Camel Track)

Ha a szállodánkban segítenek potosan megtudni, hogy mikor van verseny, akkor érdemes programba iktatni. Többnyire pénteken vagy szombaton este vannak a futamok. A tevék bizony nem futnak olyan elegánsan, mint a lovak. Éppen ezért olyan vicces ez a program.

mint látható: nincs zsoké

Egy beduin oázis megtekintése

Ománba átmenni sznorkelezni (Musandam)

Kb. 25 ezer forint fejenként.

Olvasmányos linkek

"A medúzák az emirátusok tengervizeiben nem életveszélyesek. Legfeljebb a csípésük kellemetlen, de kb. olyan, mint a csaláncsípés (na jó, egy picit fájdalmasabb). Az kinti strandokon, pláne a szállodai privát strandokon a személyzet meg tudja mondani, hogy van-e egyáltalán medúza éppen az ottani partszakasznál, vagy nincs. A medúzacsípést ecetes lével gyógyítják, de előfordul, hogy a biztonság kedvéért megnézi az orvos.

Medúzák nincsenek állandóan egy helyen, csak átmeneti jelenség, de nem köthető az év meghatározott szezonjához. A jó hír, hogy a medúzák csakis a tiszta tengeri szakaszokra mennek. A medúzák nem jelentenek félelmetes látványt. Barátaink 10 éves kisgyereke, a Peti a Raz al Khaimah-i nyaralás idején folyton egy bottal lökdöste ide-oda a partra kivetetett medúzákat (szegényeket). A vízben itt-ott voltak medúzák, de nagyon könnyen el lehetett őket kerülni. Nem láttunk egyetlen egy fürdőzőt se, aki t megcsípett volna medúza. A strandon a hotel személyzete tájékozott és el tudja magyarázni mindazt, amit én is leírtam. Az is lehet, hogy az adott időszakban nem lesz egyáltalán medúza, bár mi speciel a húsvéti iskolai szünetben voltunk ott.(Az útikritikus válasza egy olvasónak, 2016)

Helyszíni medúzás videó

Fotóegyveleg

Tibor meditál

Ez nem egy mai lakhely

tipikus tájkép

Iceland Water Park

nem csak unalmas sivatag szegélyezi az utakat (igaz ez nem a Dubajhoz vezető részen látható)

sokat tudna mesélni

Halpiac

szellemváros

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon