ÚTIKRITIKA.HU / Dubai


hirdetes

szállások

Al Khoory Apartments 5cs. - vélemények »

Amway Rotana Jumeirah Beach Residence 5cs. »

Amway Suites Jumeirah Beach Residence - vélemény »

Anantara The Palm Dubai Resort 5cs. »

Új szállás »

Új szállás »

Új szállás »

Atana Hotel**** - vélemény »

Cassels Al Barsha 4cs. - vélemény »

Citymax Bur Dubai*** - vélemény »

Cosmopolitan Hotel Dubai 4cs. - vélemény »

Dukes Dubai 5cs. - vélemény »

Five Palm Beach Jumeirah 5cs. - vélemények »

Hilton Dubai Jumeirah 5cs. - vélemény »

Hilton Dubai Palm Jumeirah 5cs. - vélemények »

Hilton Dubai The Walk 5cs. - vélemény »

Hilton Ras Al Khaimah Resort&Spa***** - vélemény »

Iberotel Miramar Al Aqah Beach Resort - vélemény »

Ibis Al Barsha 3cs. - vélemény »

Ibis Deira City Centre 3cs. - vélemények »

Ibis Mall of Emirates 2cs. »

Ivory Grand Hotel Apartments-Al Barsha 4cs. vélemények véá »

JA Ocean View Hotel**** - vélemény »

Kempinski Mall of the Emirates***** - vélemény »

Mövenpick Hotel Jumeirah Beach 5cs. »

Mercure Hotel Dubai Barsha Heights 4cs. »

Novotel Deira City Centre Hotel 4cs. - vélemények »

Pearl marina Apartman Hotel**** »

Pride Hotel Apartment »

Rixos Premium 5 cs- vélemények »

Rixos The Palm***** »

Roda Al Murooj Hotel Downtown 5cs. - vélemények »

Rove City Centre 3cs - vélemény »

Skylight Hotel*** »

Sofitel Dubai Jumeirah Beach 5cs. - vélemények »

Sofitel Dubai The Palm 5cs. - vélemény »

Suba Hotel 4cs. - vélemény »

Villa Rotana**** - vélemény »

Wyndham Dubai Marina**** - vélemény »


útikritikák


Dubai

Földrajz | Időjárás | Vélemények | Történelem | Manapság | Tradíciók | Helyiekről | Viselkedési szabályok | Gasztronómia | Fotóegyveleg

.

Varga Gábor fotója

Földrajz

Dubai egy nagyváros és egyben egy állam is, amely része az Egyesült Arab Emírségeknek. Dubai négyezer kilométerre van Magyarországtól, és az Arab-félsziget délkeleti részén, a Perzsa-öböl déli partján található, szemben Iránnal. A város egy félszigeten fekszik a tengerparton, de a szárazföldi hátországa egy hatalmas, homokos sivatag. Maga a Dubai emírség 3900 négyzetkilométer nagyságú (picit nagyobb, mint Zala megye). Kétmilliós a lakossága, de ennek csak egyötöde helyi állampolgár, a többi vendégmunkás. A Közel-Kelethez tartozó Egyesült Arab Emírségek (használják úgy is, hogy Egyesült Arab Emirátusok) hét emírség szövetségét képezi. Az emírségek fővárosa Abu Dhabi, az azonos nevű és legnagyobb emírség központja. Időeltolódás: +3 óra a téli időszámításkor, +2 óra a nyári időszámításkor.

Dubai - tevék

Időjárás, éghajlat

Dubaiban lényegében két évszak van: tél (november-április) és nyár (május-október). Április közepe táján kezdődik a felmelegedés és ennek a hónapnak a végére már, napközben eléri a 30 Celsiust a hőmérő higanyszála. Június és október között 35-40 fok a napi átlaghőmérséklet. A nyár közepén gyakran van 45-50 fok meleg. Még éjszakai is nagyon meleg van ilyenkor. Nyáron nagy a páratartalom is. Az emberek nyáron többnyire csak este 8 után mozdulnak ki a szabad levegőre.

A hőmérséklet szempontjából tehát október vége és április közepe között a legkellemesebb Dubaiba látogatni (ezen belül is talán leginkább novemberben és márciusban). Ebben az időszakban az átlaghőmérséklet 20-22 fok körül van, napközben lehet akár 25-27 között is. Télen, esténként kellemes időjárást lehet élvezni. November és február között éjjel akár 10 fokra is lehűlhet a levegő. A leghűvösebb két hónap jellemzően: a december és a január. Ilyenkor napközben is előfordulhat ritkán a 15-17 fok körüli hőmérséklet (többnyire a turista inkább a légkondicionált helyeken fázik ilyenkor is). A mi fogalmaink szerint olyan tavaszias az idő. Télen a sivatagi szafari túrákon elkelhet valami széldzseki, vagy vékony pulóver. December és március között ritkán még eső is előfordulhat (legvalószínűbben februárban és márciusban). Jó, hogy Dubaiban nem kell igazán arra számítani, hogy az eső elmossa a kinti utazást, nyaralást (május és szeptember között nagyon ritka, hogy essen az eső). Ez kétségtelenül nagy előny sok dél- és délkelet-ázsiai országhoz képest.

"Két napig tartott a vihar, annyi eső esett, hogy csak néztünk. És leállt a közlekedés. Nincsenek ugyanis csatorna nyílások az autópálya szélén, soha nem volt rájuk szükség. A víz megállt és ott maradt az utakon. Jöttek és letakarították másnapra. M."

November és február között kellemes, enyhe a levegő, de azért ilyenkor a hangsúly nem annyira a tengeri fürdőzésen van, hanem Dubai felfedezésén. Áprilisban és márciusban nincs hőség, de azért elég meleg van a strandoláshoz.

Sokan úgy vélekednek, hogy őrültség nyáron Dubaiba utazni, mert a hőség elviselhetetlen. Tény és való, hogy 45 fok körüli hőségben napközben egyszerűen nem érdemes városlátogató programokat bevállalni, még akkor sem, ha sok látványosság légkondicionált belső területen van. Néhányan úgy vélekednek, hogy nyáron – főleg június és augusztus között – a szállodák nagyon jó ajánlatokat kínálnak és ezeket érdemes megragadni. Az már más kérdés, hogy még a medencéket is csak kora délelőtt és késő délután érdemes látogatni. Nyáron, napközben a medencék vize is forró.

A nyári hőségben szokványosan (napozás, tengeri fürdés, sivatagi túrák) nyaralós-turistás utazás több mint problematikus. A legnagyobb forróság (47-50 fok) júliusban van. Naná, hogy éppen erre a hónapra és a tájára ajánlgatnak az utazási irodák, a légitársaságok nagyon csábító csomagtúrákat. A 40 fok feletti hőség kombinálva a 80-85 százalékos páratartalommal nagyon kemény bárkinek! Szeptember már nem olyan forró, de éppen akkor van a legnagyobb páratartalom. Júliusban, augusztusban, ha a helyiek, vagy a taxisok az utcán gyalogoló turistákat látnak, akkor nagyon elszörnyülködnek. Amúgy a nyári pokoli hőségben tanácsos rengeteg vizet inni. Annyit, amennyit csak lehet. A fejfedő kötelező. A legjobb valami olyan, ami a nyakat is teljesen fedi. Vigyázni kell arra is, hogy az ember ne fázzon fel attól, hogy a forró kinti levegőből hirtelen hideg, légkondicionált levegőjű helyekre megy be.

Ha valaki mégis nyáron akar utazni, az tájékozódjon arról, hogy van-e a hotelben hűtött medence. Jó hír: a Wild Wadi vízi vidámpark medencéinek a vize jórészt nyáron is kellemesen hűvös (különben nem jönnének a látogatók…).

Dubai - Időjárás

Homokviharok

Május vége és július eleje között a Shamal nevű szél gyakorta homokvihart hoz a városba. Homokvihar után szépen felsöprik az utcákat. Mindet, lenyűgöző gyorsasággal.

Vélemények

"Szeptemberben voltunk Dubaiban és szenvedtünk a 42-46 fokban. Persze azt reméltük az első teljes napunkon, hogy a tengerben legalább lehűthetjük magunkat. Csakhogy a víz 36-37 fokos volt. A gyerek jól érezte magát benne, de nekünk felnőtteknek ez így nem volt élvezetes. Ráadásul a szállodánk medencéjének a vize is ugyanolyan meleg volt, mint a tenger."


"Állítólag Dubaiban a hőmérséklet sohasem érheti el a 45 fokot, legalábbis nyilvános megállapításként. Él ugyanis egy olyan rendelet, amely szerint 45 fok feletti hőségben a munkaadók nem dolgoztathatják a munkásokat. Az viszont biztos, hogy a hivatalos előírások szerint a nyári hónapokban 12.30 és 3 óra között tilos munkásokat dolgoztatni a szabadban."


"A naptár december végét mutatta, így a lehető legideálisabb időpontban érkeztem. Napközben 22-24 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, volt egy kis szél, sütött a nap, és felhő sem volt az égen. Az Emírségekben novembertől januárig számíthatunk ehhez hasonló időre, márciusban már jóval 30 fok feletti hőségben nézelődhetünk, májustól pedig bedurran a kályha, a 42-45 fokos hőség már nem európai turistáknak való. Ahogy a helyiek mesélték, ilyenkor a látogatók az egyik légkondicionált bevásárlóközponttól a másikig autóznak – természetesen agyonhűtött taxikkal. Ebben a hőségben a tengerben sem lelünk hűs habokra, mert a közel 30 fokos ultramarinszínű vízben is csak azt érezhetjük, hogy fentről és lentről is alaposan befűtöttek nekünk.  " forrás


"Hogy bírható ki az ottani meleg? Az attól függ, hogy milyen páratartalommal társul. Ha 60-70% körüli, akkor a 30 fok is elviselhetetlen, de ha csak 20-30%, akkor jöhet a 47 fok is (az előbbi a jellemzőbb!). Áprilistól októberig szabadtéri programok csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlottak és élvezhetőek. Otthon a panelban sokszor gondoltam arra a nyári hőségben, hogy "mennyivel könnyebb lenne ezt a tengerparton elviselni". Már erről is másképp gondolkodom, a nyár közepére ugyanis a tenger és a medencék a hazai termálvizek hőmérsékletével vetekszenek." forrás

Történelem

Négyezer évvel ezelőtt a mai, modern Dubai helyén halászattal foglalkozó népek éltek. A mai, modern város története az 1830-as években kezdődött. Ekkorra tehető a kis halászfalu alapítása a Shindagha-félszigeten. A falut a Bani Yas törzs alapította, ők a délre fekvő Liwa oázisból származtak. Vezérük a Maktoum család volt, a mai napig közülük kerül ki Dubai uralkodója. Nehéz idők voltak ezek: nomád beduinok járták a sivatagot tevéikkel a tikkasztó hőségben, a hegyoldalakban birkapásztorok őrizték nyájaikat, a földművesek pedig nagy-nagy gonddal ültették el datolyapálmáikat mindenhová, ahol csak egy kicsi vizet is felleltek. Ezek az idők jelentették a gyöngyhalászat kezdetét is, mely hamarosan az ország egyik fő exportágává fejlődött.

Az 1870-es években virágzott fel a kereskedelem. Dubai a régió legnagyobb kereskedelmi központjává vált, sorra vonzva ide a keleti kereskedőket. A gyöngyhalászat és a tenyésztett gyöngyök ideje az 1940-es években leáldozott természeti változások következtében, ám más termékek (pl. az arany) helyettesítették ezt a bevételkiesést, s Dubai fejlődése még inkább felgyorsult. A XX. század legnagyobb felfedezése az olaj volt 1966-ban. Egy évre rá már el is hagyták az országot az első exportszállítmányok.

Az Egyesült Arab Emírségek megalapítása 1971-ben történt hét addig független emirátus (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah és Ras Al Khaimak) egyesülésével. Területe mintegy 83 600 km2, lakossága kb. 2,25 millió fő. A federáció két legfontosabb emirátusa Abu Dhabi és Dubai. Abu Dhabi a kormány és a vezető olajtársaságok központja, Dubai pedig a legfőbb kereskedelmi központ, nem csak az Emirátusokban, hanem a Perzsa-öbölben is. A város 15 km hosszú tengerpartján mindig zajlik az élet. A felhőkarcolók és a luxus szállodák előtt horgonyoznak az arab dhau-k, a komphajók pedig kényelmesen közlekednek az öböl egyik oldaláról a másikra. A Dubai-i kormány céljául tűzte ki az első osztályú szociális és gazdasági fejlesztést, s azt, hogy lakosainak biztonságos jövőt és magas életszínvonalat biztosítson.

Manapság

A Maktoum család vezetése alatt a város 21. századivá fejlődött. A kormány intenzív befektetés politikájával korszerű infrastruktúrát hoztak létre, fejlett a telekommunikációs rendszerük és a Dubai World Trade Center egyre népszerűbb a kiállítás- és konferenciaszervezők körében. A szociális infrastruktúra is kitűnő: Dubai kórházainak, iskoláinak, szabadidőközpontjainak, három golfpályájának híre világra szól. Úthálózata modern és jól karban tartott, középületei tiszták, csillogóak, gondozottak. A város a dinamikus fejlődés mintaképe.

Dubai talán legnagyobb kultúrális dobása a modern építészet. Sokszínű, gyönyörű, fantáziadús épületek tömege. Ugyanezek esti kivilágításban is megérnek egy sétát. 

"Dubai alig 40 év alatt egy kis halászfaluból gazdasági – turisztikai központ lett. Ennek egyik mérföldköve volt, hogy az uralkodó adóparadicsomot csinált Dubaiból, vagyis az itt élő és dolgozó embereknek, illetve az itt működő cégeknek nem kell adót fizetniük. Valljuk be, ez azért elég vonzó! Élnek is a lehetőséggel sokan. Ma Dubaiban közel 200 nemzet gyermekei élnek együtt, ami azért némi kihívás elé állítja az egyszeri bevándorlót, és nem kicsit nehezíti meg a kulturális beilleszkedést. Egy homogén(ebb) társadalomban azt szoktuk mondani, hogy csak nézni kell, hogy mit csinálnak a többiek és utánozni őket. Ahogy a mondás tartja: "Rómában élj úgy, mint a rómaiak". Felvenni a szokásokat, megtanulni a nyelvüket, megismerni a kultúrájukat/történelmüket, eggyé válni velük. De mi a helyzet akkor, ha a többség kisebbségben van, szinte láthatatlan és nagyon mások a szokásaik, a vallásuk, az életvitelük? Na, akkor kapunk egy nagy adagot a kultúrsokkból!" forrás

"Dubai - mint az Egyesült Arab Emirátusok és az Öböl menti országok többi tagja - az olajból gazdagodott meg. Ez a meggazdagodási folyamat kevesebb, mint egy emberöltő alatt zajlott le. És nem egyszerű meggazdagodásról van szó, amit kemény munkával érnek el kiváltságosok, hanem egy olyan természeti erőforrás kiaknázásából, amihez viszonylag kevés erőfeszítés kell. A könnyen jött meggazdagodás elképesztő luxust hozott az itt élő nemzetek fiainak. Nem mennék bele történelmi részletekbe, de az olaj jelenlétének eredménye az, hogy ma az öböl-menti nagyvárosok a legfényűzőbb helyek közé tartoznak. Dubai annyiban válik ki a többi város közül, hogy annak vezetői egy pár évvel korábban jöttek rá arra, hogy ha a mesés vagyonból olyat hoznak létre, ami az egész világon egyedülálló, akkor olyan bevételi forrásra tehetnek szert, ami túlmutat az olajon. Így lehet, hogy mára Dubai vezető szerepet tölt be a soha nem látott építkezési technológiák használatában, és hogy a turizmus jelentős szerepet játszik a gazdaságban.

Az olaj kiaknázásával egyidejűleg hatalmas beruházások zajlottak - és zajlanak a mai napig is - a turizmus és vendéglátás területén. Mára mindenki ismeri a Pálmafa szigetet, az egyetlen hét-csillagos szállodát, és a világ legmagasabb épületét. Kevésbé ismert tény, de szintén itt találhatók meg a világ legnagyobb szabadtéri és beltéri vidámparkjai is. És akkor még nem beszéltünk a mesterséges szigetekről, csatornákról, vízesésekről, tavakról. Szinte minden mesterséges, és a legnagyobb a világon. Hogy mire jó ez? Rengeteg embert vonz. Dubai eltökélt szándéka, hogy a turizmust olyan szintre fejlessze fel, ami legalább részben pótolni tudja majd a jövőben az olajból jelenleg befolyó összegeket. Jelenleg évente 8 millió turistát vonz a 'legek városa', 2020-ra azonban szeretnék ezt a számot 25 millióra (!) feltornázni. 2020 amúgy is egy különleges dátum az ország fejlődésében. Ebben az évben rendezik itt a Világkiállítást, amire a szervezők olyan projekteket vállaltak be, amiket ép ésszel szinte lehetetlen felfogni.

De akkor mégis mi lehet itt a baj? A pénz nem probléma, akkor semmi akadálya sem lehet a korlátlan fejlődésnek. De van. Méghozzá az, hogy nagyon kevesen vannak. Az itt élőknek csupán a 25%-a helyi állampolgár, az összes többi bevándorló, mint én. A rengeteg építkezés és infrastrukturális beruházás rengeteg munkaerőt igényel. A kétkezi munkások kizárólag bevándorlók olyan helyekről, mint India, Pakisztán, Banglades, Nepál, Afganisztán, és hasonló finom helyek. A munkások saját közösségekben élnek, nem vegyülnek senkivel, heti hét napot, napi 12 órát dolgoznak. Az építkezéseken az automatizáltság foka nagyon alacsony, csak olyan folyamatok vannak gépesítve, amelyeket fizikailag képtelenség lenne emberi erővel végrehajtani. Ennek eredménye, hogy elképesztően sok ember dolgozik mindenhol. És természetesen a munkások mind férfiak, akik dolgozni jönnek ide, család nélkül. Ennek eredménye, hogy a nemek aránya Dubaiban rendkívül torz képet mutat: a férfi lakosság 70%-át teszi ki a teljes népességnek. (2016)" forrás


Dél-ázsiaiak - r.g. fotója 


"Minden hétköznapi munkát a bevándorlók végeznek, arabokat csak az útlevél ellenőrzésnél láttunk. Meglepő módon elég sok nőt, akik természetesen fekete abaját viseltek. Dubaiban egymást érik az építkezések, de az ott tapasztalható tevékenység intenzitása valahogy meg sem közelítette az európait. Igen sokan heverésztek az árnyékban. A hotelek személyzete is külföldi, köztük nagyon sok az indiai. Ha tőlük kérsz valamit, ne lepődj meg azon, ha mosolyogva bólogatnak, mintha értenék, de aztán nem történik semmi, hiszen fogalmuk sem volt, hogy mit akart a"nagy fehér úr".

Az, hogy Dubajban csupa luxusautó furikázik, csak kacsa. Talán a lakosság néhány százalékát kitevő eredeti emirátusi lakosok igen, de a több mint 90% indiai, bangladesi, más arab országbeli és filippínó bevándorló ugyanolyan autókkal jár, mint az európai többség. Láttunk ugyan egy-két Ferrarit meg Porschét, de tényleg nem többet. (2017)" forrás,, A dubai uralkodó a legmeghatározóbb emír, Dubai mai (és jövőbeni) arculata az ő álma volt, amit meg is valósított. Az összes többi emírség folyamatosan irigykedik, legfőképpen Abu Dhabi hercege.

A dubai uralkodó család élete természetesen mindenkit foglalkoztat, hasonlóképpen a híres európai családokéhoz. Mohammed bin Rashid Sheikhet óriási szeretet veszi körül. Az emiratiak imádják a megvalósított álmai miatt és azért, hogy hazájukból világhírű üzleti- és turista paradicsomot épített.

Az elmondások alapján amúgy sok, számomra is szimpatikus dolgot művel. Szeret hétvégeken elmenni a Dubai Mallba a családjával vásárolni és olyankor, akivel csak tud, kezet fog, és nagyon kedvesen csacsog a néppel. Szeret jótékonykodni, kórházakat is gyakran látogat.

Természetesen van „sötét oldala” is a családnak, ebben szintén nagy a hasonlóság a híres európai családokkal. Ha Dubai éppen pénzügyi nehézséggel küzd, vagy a gazdaság nem pörög annyira, mint kellene, vagy netán kellemetlen esemény történt a családban, arról nem nagyon szabad még beszélni sem. Az utcán.

Számos helyi arról számolt be, hogy ha az utcán a rendőrök hallják, hogy valaki becsmérlően beszél az országról, vagy a városról, akár ki is utasíthatják örökre. Ez természetesen a média teljes kontrollját is jelenti, kevés a Dubait érintő negatív hír.

Az uralkodónak két fia volt. A nagyobbik a család fekete báránya. Hivatalos forrás keveset beszél róla, a fentiek miatt. Sokat szórakozott, elég keményen, ahogy látni szoktuk a filmeken - versenylovak, helikopter, jacht, pezsgő, kurvák, kokain és Louis Vuitton.

Több helyi szerint különös kegyetlenséggel többször gyilkolt is, általában cselédeket. 2015-ben halt meg 33 évesen, a hírek szerint szívrohamban... Amikor ezeket a storykat hallgattam, Patrick Bateman jutott az eszembe az Amerikai Pszichóból... hogy ilyen TÉNYLEG van!

A másik fia, aki most 34 éves, egyenes ellentéte bátyjának. Sokat tanult, katonáskodott, verset ír és az Instagramon (@faz3) 5.6 millió követője van. Apuci büszkesége és a trón várományosa. És őt talán még jobban szeretik, mint az apját, főleg a tini lányok.

A dubai emír mert nagyot álmodni. Nem is nagyot, hanem HATALMASAT. Dubai mai arculatát sok évvel ezelőtt megálmodta és meg is valósította. 2012-ben kiadott egy könyvet A Vízióm címmel, amiben azt jósolja, hogy Dubai 2021-ig nem csak a régió, hanem a világ egyik nélkülözhetetlen központjává fog válni.

Én erről azt gondolom, hogy ő gondoskodó családfőként már arra is gondol, hogy mi lesz, ha elfogy az olaj; addigra kell Dubainak a nyersanyagtól független „szolgáltató” országgá válnia. Első lépésként, a sivatag közepén felépített egy turista paradicsomot, amit csak úgy tudott elérni, hogy viszonylag sok kihagyhatatlan látványosságot kerített maga köré.

           xxx

A lakosság felét alkotó indiai és pakisztáni közösség nagyon összetart. 5-10 ember összeáll és együtt bérelnek lakást és életük egyetlen célja a spórolás és az otthoni család támogatása. Nyomorúságos körülmények között élnek, számukra kialakított külvárosi lakótelepeken és esténként a lakók összegyűlnek és otthoni módra a földön együtt esznek. És nem panaszkodnak. Sőt. (2017)" forrás


,, Az építkezéseken jellemzően indiai és más dél-ázsiai országokból érkező vendégmunkások dolgoznak, akik pusztító műszakokban hajtják magukat csapágyasra a dubaji álom érdekében. Ők egyébként a jobb élet reményében mennek Dubajba, ott viszont a nyugati sajtóban megjelent több beszámoló szerint

nagyjából rögtön elveszik az útlevelüket,
bevágják őket egy egyágyas szobába egy másik szerencsétlennel,
és mehet is a végtelenségig tartó meló, még a nyári hőségben is.

Ez utóbbi amúgy azért különösen szomorú, mert Dubajban minden év valamilyen témához van kötve, az idei pedig pont a tolerancia éve, amit viszonylag nehéz összeegyeztetni a hőségben halálra dolgoztatott munkásokkal, meg a Detained in Dubai nevű civil szervezet által küldözgetett hírlevelekkel, hogy újabb külföldi turistát vettek őrizetbe valami képtelen indoklással.

Mindenesetre az biztos, hogy a munkások jelenléte elengedhetetlen a város robbanásszerű fejlődéséhez, mert Dubajban mostanra tényleg majdnem mindent átalakítottak vagy újraépítettek, köztük a teljes óvárost is. Ez utóbbinál mondjuk sok helyen megtartották az eredeti dizájnt, de így is ordít róla, hogy a múltnak valamiféle ideális változatát teremtették újra. (2019)" forrás


,, Ahol az első felhőkarcoló kinőtt a földből a sivatag homokján...
Nincs olyan történeti múzeum Dubaiban amelynek ne lenne meg az az emblematikus fotó ahol egy idős helyi férfi büszkén áll tevéjevel a sivatagban és mögötte egy óriási torony látható de csak egyetlen egy...
Nos az akkori emírről Rashid toronynak elnevezett World Trade Centert öt éven át építették és 1979-ben Erzsébet brit királynő adta át. Az akkor igazi bravúrnak számító 38 emeletes 184 méter magas felhőkarcoló volt az első Dubaiban és az öböl országokban is.
Ma már eltörpül a többi épület között de azóta is Dubai szimbóluma, sokáig a legnagyobb bankjegy a 100 dirhamos hátán volt.

A jobboldalon lévő épület


A koronavírus járvány alatt újra funkciót kapott a már elfeledett torony, 2020 áprilisában itt alakították ki a sürgősségi kórházat Dubaiban amely egyszerre 3000 beteget lett volna képes ellátni. (Ata, 2022)


- Munkások, tömeg; Rengeteg a pakisztáni, indiai, afrikai. Mindenhol ők dolgoznak. Beszéltem sok taxissal, minden nap melóznak 12 órát , 1 hónapban jo ha kapnak 2 offot, és a fizut jutalékba kapják, ugye függ mennyi fuvart visznek. 2-3 fő lakik egy szobában, mert egyedül nem tudják fizetni az albérletet, volt olyan aki 13 éve él ott, a felesége és a gyereke pedig Pakisztánban és csak kamerán keresztül látja felnőni a gyerekét.

Ugye november az high season, ilyenkor a legjobb menni már nincs 45 fok, de sajnos ez a szállások árán is meglátszik. Pl hotelszoba ami nyáron 80.000Ft egy éjszaka az most 220.000Ft volt. És elkérhetik mert mindig lesz aki kifizeti, tele volt minden, rengeteg a turista, a plázák tele és minden nap kb 18:00tol 22:00-ig a 8 sávos autó út ( 1 irányba 8 sáv 😂 ) fullon van. De hogy honnan jön ennyi kocsi és hova az istenbe mennek ez a mai napig rejtély maradt 😂(2023)

Koldus Dubaiban - videó

Tradíciók, szokások

Az iszlám vallás hozzátartozik az emberek mindennapjaihoz. Az iszlám fontos ünnepe a Ramadán, a szent hónap. Ilyenkor a mozlimoknak hajnaltól sötétedésig tartózkodniuk kell mindennemű ételtől, italtól és dohánytól. A hagyományos arab öltözéket nem csak Dubaiban, de végig az Arab-öböl mentén viselik - a magas hőmérséklet és a vallás miatt. A férfiak hosszú ruháját kandourának vagy dishdashának nevezik. Általában fehér színű vászonból készül, de télen sötétebb és vastagabb anyagból is. A hölgyek hosszú ruháját szintén kandourának nevezik, s gyakran arannyal és ezüsttel díszítik. A hajukat is be kell takarniuk, arcukat pedig a gishuával kendőzik el.

Az arab világ legfontosabb intézménye a család. A rokonok közötti családi kötelék igen erős, s nagy tiszteletben tartják az idősebb családtagokat. A párválasztás még mindig nem az érintett fiatalok szabadsága, a családok egyeznek meg, az esküvő pedig különösen fényes esemény, mely általában több napig tart. A nőket tisztelik, egyenlő lehetőségeik vannak a művelődésre, s ma már otthonukon kívül is vállalhatnak munkát. Az egyik legjelentősebb sportjuk régen a tevegelés volt, mára azonban ennek helyét átvette a lovaglás. Ennek kultúrája az utóbbi években fejlődött hatalmasat. Megalapították a Dubai-i Világkupát, mely a Föld leggazdagabb lóversenye.

"Az egyik délután a Dzsumeira városrészből autóbusszal indultam a városközpont felé. A vezető mögötti ülésen egy helyi nő ült a széken. Az egyik megállóban két hófehér ruhás és burnuszos arab férfi szállt fel a buszra. Amikor meglátták a nőt, éktelen ordítással és heves gesztikulálásokkal zavarták el a busz zsúfolt, hátsó részébe. Még percekkel a konfliktus után is mérgesen tárgyalták a számukra hihetetlen jelenetet: nő ült oda, ahol (szerintük) semmi keresnivalója nem volt. Mert felirat, vagy tábla nem jelezte, hogy azon az ülésen kizárólag férfiak ülhetnek. (2014)" forrás

Helyiekről

Dubaiban a turista végeredményben nagyon ritkán kerül kapcsolatba helyi állampolgárokkal. Abszolút többségben vannak az itt tartósan dolgozó külföldiek. Dubaiban a lakosságnak mindössze kb. 15 százaléka a helyi állampolgár! A turista helyiek közegében többnyire csak a bevásárlóközpontokban mozog. Így a külföldi látogató csak roppant felületes benyomást tud szerezni a helyiek szokásairól.

Legintenzívebben a Ramadán böjti időszakban láthat valamit a helyiek szokásai vonatkozásában, bár ugye ez esetben világméretű muszlin ünnepről van szó. A Ramadán 30 napos böjtje minden évben más és más időpontra esik. Tanácsos előre tájékozódni arról, hogy a turista látogatása Dubaiban a Ramadán időszakára esik vagy nem. Ebben az időszakban lehet jót nyaralni, turistáskodni, de az átlagosnál jobban kell ilyenkor alkalmazkodni egyes körülményekhez. Például a Ramadán idején a napközbeni szigorú böjt időszakában tilos a turisták számára is a közterületen történő evés, ivás, dohányzás. Tilos bármit rágcsálni vagy szájba tenni. Persze, amit Allah nem lát, az megengedett... Egyes éttermekben úgy oldják meg a helyzetet, hogy függönyökkel takarják el, így napközben is lehet enni. Az éttermek, üzletek nyitva tartása Ramadánkor megváltozik (nappal rövidebb, vagy akár zárva is van), erre fel kell készülni, érdemes előre bevásárolni vizet, élelmet.

A böjti időszakban ugye a hívők egész nap nem esznek/isznak semmit, éjszaka pedig ébren vannak, imádkoznak, táplálkoznak. A szokásos napi forgatókönyv teljes felfordulása miatt nagyon ingerültek lehetnek. Nem annyira a helyiek (ők persze megengedhetik maguknak, hogy átaludják a napot), hanem a muszlin vendégmunkások. Délutánonként, iftár (naplemente utáni első étel) előtt mindenki siet haza, ilyenkor életveszélyessé válhat a közlekedés.

A helyi állampolgárok nagy többsége jómódú. Ennek külsődleges jeleit a turista inkább a fiatalokon látja, mert az idősebbek (lényegében 40 év felett) feltűnően keveset mozognak turisták által frekventált helyeken. Állampolgárságot szerezni szinte lehetetlen, állampolgárnak lenni nagy kiváltság. A helyi állampolgárokat az állam a születésüktől fogva intézményesen kényezteti. Lényegében az állampolgár egész életében számít az állam nagyvonalú gondoskodására. Nagyon sok mindent ingyen kapnak az államtól vagy jelképes összegért. Az állam a legtöbb közüzemi szolgáltatást ingyen vagy erősen szubvencionált áron biztosítja az állampolgárainak. Sok helyi végez el egyetemet, de sokan közülük csak mímeli a munkát, mert azt helyette elvégzi a külföldi. A mímelt munka sem lehet valami alantas jellegű. Többnyire valami reprezentatív irodai munka jöhet szóba. Vannak persze családi vállalkozások, ahol a helyi is keményen be van fogva a munkába, persze leginkább valami menedzseri szinten, bizonyosan nem valami fizikai munkás formában. Egy nem kifejezetten gazdag helyi állampolgár fizetése jellemzően meghaladja a havi adómentes, 600 ezer forintnak megfelelő összeget. Ez a nyugat-európai jövedelmekkel összehasonlítva nem tűnik soknak, de ténylegesen sok, éppen azért, mert a rezsiköltségek elképesztően alacsonyak.

Az állam ajándék pénzt ad a házasodóknak, ingyen ad építkezéshez telket, induló pénzt üzleti vállalkozáshoz, jelentéktelen kamatú kölcsönt, nagyvonalúan adnak a munkahelyeken mindenféle címen szabadságidőt (akár évi három hónapot is). A helyi állampolgárokat az állam nagymértékben privilegizálja a külföldi gazdasági versenytársakkal szemben.

Tehát egzisztenciális szempontból nagy mázli ide születni. Ennek nagyon is tudatában vannak a helyiek és nemzeti büszkeségükön túlmenően rendesen le is nézik az idegeneket, főleg a fizikai munkát végző vendégmunkásokat. Minden helyi családnak vannak külföldi cselédei. Jellemzően másodrendű emberi lényeknek tekintik őket. Ellentmondásos viszont a helyi fiatalok és a nyugati tömegkultúra viszonya. Miközben szinte pökhendien büszkék magukra, és országukra (emírségükre), és kötelezően követik és gyakorolják a vallási hitüket, nagyon is aktívan hódolnak a nyugati divatjelenségeknek (filmek, zene, bevásárlóközpontos flangálás, új műszaki kütyük iránti végtelen rajongás, drogok, stb.). A helyi idősebb generáció és az emírségek hatalmi gépezete aggódik is, hogy a helyi fiatalok révén a tradicionális értékek iránti tisztelet egyre inkább halványodni fog.

"Ekkora paraszt és most nem írom le még milyen népséget még életemben nem láttam. Folyamatosan próbálták befűzni a feleségemet és udvaroltak nek,i pedig ott álltam mellette és fogtam a kezét. Amikor ezt szóvá tettem, még neki állt feljebb! A leggusztustalanabb az volt,hogy az utcán nyilvánosan finganak, és kicsapják a taknyukat, illetve turkálnak az orrukban és a piacon így fogják meg a gyümölcsöket, zöldségeket. (2011)" forrás


"A helyi (az emiráti) kultúrát és szokásokat maximálisan elfogadom. Óra nélkül tudjuk, hogy mikor kell menni aludni. Ha este szól a müezzin, akkor irány az ágy. Ahogy azt is elfogadom, hogy ha a taxis nem vár meg az iskolánál, mert neki imaidő van. (Félreértés ne essék a taxis nem emiráti, csak muszlim) Viszont, ahogy írtam itt közel 200 nemzet él együtt és bizony vannak népcsoportok, akik nagyobb számban vannak jelen és így – bizonyos értelemben – Ők a többség, de az Ő szokásaikat, kultúrájukat nem feltétlenül tudom elfogadni/adaptálni. Azzal is tisztában kell lenni, hogy Dubaiban nagyon sokan a fejlődő világból érkeztek (Távol-Kelet, Délkelet-Ázsia, Indiai szubkontinens, Afrika).

Ezekben a társadalmakban sok helyen még mindig erős férfi dominancia van, és nagyobb tisztelet jár egy idős/magasabb társadalmi osztályú férfinak, mint egy kisgyerekes nőnek. Ez itt nagyon jól megmutatkozik a hétköznapokban is, például abban, hogy a férjemnek többször átadták a helyet idősebb férfiak, mert, hogy Ő a "nagy fehér ember, a boss". Azért is fontos megismerkedni a helyi szokásokkal, kultúrával, hogy ne gyártsunk előítéleteket. A köszönés a magyarok vesszőparipája! Aki nem köszön bunkó (elnézést)! Sokszor találtuk magunkat olyan szituációban, hogy ha a férjem nélkül voltam nem köszöntek, ha Ő is ott volt, akkor köszöntek. Gyanús volt a dolog. Végül egy kedves magyar kolléga felvilágosított, hogy az arab férfiaknál az a tisztelet jele, hogy nem néz rád, és nem áll szóba veled a férjed távollétében.

Mióta ezt a "szabályt" tudom, azóta gyakrabban érzem magam megtisztelve. Amit összességében el lehet mondani az itt élőkről, hogy teljesen más a viszonyuk az idővel, mint nekünk. Mindenki ráér, senki nem siet. Hétvégén megtelnek az éttermek családokkal, ahol akár 2-3 órát is eltöltenek egy étkezéssel, vagy kimennek valamelyik parkba grillezni. Család – barátok összejönnek, viszik a kis grillsütőjüket, és az egész délutánt ott töltik. Eszegetnek – iszogatnak." forrás

Viselkedési szabályok, turista etikett

A turistának még érkezés előtt tudatosítania kell magában, hogy olyan országba megy, ahol a vallás szigorú keretek között szabályozza a viselkedést és ez nem csak a helyiekre vonatkozik. Ne riadjunk meg ettől a szigorúságtól, mert ez nem rontja el a turista látogatását, nyaralását, amennyiben tisztességesen alkalmazkodik a szabályokhoz. Mivel a szabályok listáját nem kapja kézhez, a kisebb vétkezések esetén a turista megúszza annyival, hogy szúrós szemmel néznek rá, figyelmeztetően felemeli valaki az ujját. Úgy tűnhet, mintha ezeknek a viselkedési szabályoknak a betartása komplikált lesz, de a valóságban a turisták óriási többségének nincs semmi gondja az ilyesmivel a látogatása folyamán. A helyiek nagyon hozzá vannak szokva a külföldi turisták jelenlétéhez, és némi mértékben megértők, megbocsátók az ügyetlenkedésből, tájékozatlanságból eredő, kisebb viselkedési vétségek dolgában.

A dubai-i törvények szigorúan tiltják a közterületen történő szeszfogyasztást és ez a tilalom határozottan érvényes a külföldiekre, a turistákra is. Még taxiban ülve sem szabad italozni. A büntetés többnyire pénzbeli. Lehet piálni éttermekben, sörözőkben, klubokban, privát partikon, otthon, hotelen belül. Amúgy alkohol vonatkozásában zéró tolerancia érvényes az autóvezetőkre, ez a magyarnak nem furcsa.

Kábítószer fogyasztásáért vagy akár birtoklásáért kapásból kioszthatnak 4 év börtönbüntetést. Kábítószer terjesztéséért életfogytiglanit adnak.

A dubai-i törvények, az iszlám előírásai alapján, tiltják a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot. Természetesen nem ellenőrzik, hogy mi történik a hotelszobákban, de büntethetnek minden olyan közterületen történő aktust, ami szexuális jellegű, vagy annak értelmezhető. A turista pároknak nagyon tanácsos tartózkodni az utcai csókolózástól is, bár ezért csak nagyon ritkán rónak ki büntetést. A pároknak (mindegy, hogy házasok vagy nem) jobb tartózkodni az utcán bármi olyan testi érintkezéstől, ami megbotránkozást okozhat. Még akkor is, ha a megbotránkozás csupán annyit jelent, hogy rosszallóan néznek az erkölcstelenkedőkre.

2010-ben megtörtént, hogy egy hónap (igaz felfüggesztett) börtönre ítéltek egy brit párt, mert egy helyi étteremben (nem hotelben) csókolóztak! Tömegesen nincsenek ilyen esetek, de azért figyelmeztető ez a tény (2008-ban is lecsuktak egy brit párt, ők a Jumeirah parton szeretkeztek; nagy ügy volt belőle). Nincs gond kéz a kézben járni, de már felnőtt férfinek és nőnek nem illik egymás átölelni, ölelkezni. Röpke puszi azért mehet, a lényeg, hogy ne legyen a dolognak szexuális töltete. Szigorúbb a megítélés ilyen dolgokban a szomszédos Sharjah emírségben és akár Dubaiban is a Ramadán böjt idején. Érdekes, hogy gyakran látni dél-ázsiai vendégmunkás férfiakat kéz a kézbe járni, egymás vállára tett kézzel sétálni és ezt Dubaiban tolerálják, lévén az ilyesmi nem a homoszexualitás jele. Ez a barátság jele, és nem csak a dél-ázsiaiakra jellemző – araboknál is szokás.

Nem illik kezet nyújtani helyi mozlim nő felé. Nem illik turista nőnek kezet nyújtani mozlim férfi felé (elfogadják, ha mégis megtörténik). Szigorúan tartózkodnia kell a turista férfiaknak attól, hogy illetlen kíváncsiságot vagy közeledést tanúsítson helyi lány, nő irányába. Az erkölcsrendészeti törvény tiltja az utcán való táncolást. Klubban, otthon, hotelben szabad.

Egyenjogúság - r.g. fotója

Tilos mozlim nőt lefényképezni! Akármennyire is szeretné a turista megörökíteni a helyi nők számunkra egzotikus beburkolódzását, ne tegye. A mozlim férfiak lefényképezéséhez illik engedélyt kérni. Illetlen dolog általában engedély nélkül fényképezni helyit mondjuk az érdekes ruházata miatt. Középületeket és főleg katonai jellegű létesítményeket tilos fényképezni. A kézzel való bármilyen mutogatásnál tartózkodjunk minden olyan gesztustól, amelyet a helyiek sértő szándékúnak minősíthetnek. A bosszankodó turista karjával, ujjaival ne mutogasson be senkinek.

Nagyon fontos tudni, hogy Dubaiban nem vagy nehezen tolerálják azt, ha a turista agresszíven, durván viselkedik. Ha a turistát valaki, vagy valami felbosszantja, akkor nem szabad ordítania, káromkodnia, fenyegetően viselkednie. Ez különösen érvényes arra, ha a másik oldalon egy helyi állampolgár van! Ha egy helyi feljelent egy turistát a hatóságoknál, akkor könnyen előfordulhat valami pénzbüntetés, szélsőséges esetben őrizetbe vétel, nagyobb kellemetlenségek. Elég könnyű felismerni, hogy ki külföldi és ki helyi. A helyiek többnyire tradicionális ruhákban járnak, peckesen, öntudatos arckifejezéssel, jómódúságuk, sőt felsőbbrendűségük teljes tudatában. Dubaiban a turista a szolgáltatások vonatkozásában csaknem kizárólag külföldi vendégmunkásokkal találkozik és a velük szembeni illetlen viselkedést kevésbé ítélik el.

Dubai - Helyes wc használat

Öltözködési illemkódex

Bármennyire is látható Dubaiban a nyugatosodás számos jele, az öltözködés vonatkozásában az utcai illemkódex nagyon konzervatív. A turista férfiakra vonatkozóan megengedők, bár a helyiek furának találják, ha a férfi az utcán rövidnadrágban járkál.

A nőkre vonatkozóan már más a megítélés. Iránnal ellentétben itt nem kell a külföldi turistanőnek is fejkendőt hordania. Dubaiban lehet szoknyában is járni, de nem miniben. A sort is megütközést kelthet. Nem arról van szó, hogy lenge öltözködésért megbüntetnének turista nőszemélyt. Az a lényeg, hogy a térd és a váll le legyen takarva. Csupán kellemetlen tekinteteket kell elviselni. Dubaiban az utcákon, a turistás helyeken látni miniszoknyás külföldi lányokat, többnyire oroszokat, akik nagy ívben tojnak az itteni illemszabályokra.

Ajánlatos hát mértéktartóan öltözködni a közterületeken. Ennek számítanak a közstrandok, és a hotelek privát strandjai is. Csaknem bunkóság Dubaiban toplessezni akár a tengerparton, akár a medence mellett. A bikini elmegy, de már a majdnem semmi jellegű tangák nem. A szállodai személyzet nyilván szemet huny az illetlen öltözködés dolgában, mert ugyebár a hotelvendég az szent, ám a hotelen kívül már kevesebb a tolerancia. A Dubai-val szomszédos Sharjah emírségben a turista nő a tengerparti strandon még normál fürdőruhát sem hordhat, csak olyan tetőtől talpig beöltözőst, mint a helyiek.

Dubai - Dress code

Dubaiban van egy úgynevezett közerkölcs törvény, és ez tiltja fürdőruha viselését az utcákon. Határeset a férfiak utcai rövid nadrágos mászkálása. Ezt azért tolerálják, de nem nézik jó szemmel. Férfinak nem illik félmeztelenül vagy atlétatrikóban kocognia, járkálnia az utcákon. Bevásárlóközpontokban vannak kiírások, piktogramok is, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a nők ne hordjanak rövid szoknyát (térd fölöttit), sőt a vállaikat se hagyják fedetlenül. Az illetlen öltözékű turistát akár ki is utasíthatják a bevásárlóközpont területéről. A nőknek javasolt kerülni a szemkontaktust a mozlim férfiakkal, mert ezt felhívásnak, csábításnak vehetik. Nőknek biciklizni nem javasolt (általánosságban nem javasolt biciklivel közlekedni, veszélyes! Max. parkokban, rekreációképpen).

Dubai - Abaya nélkül

Elítélő tekintetek

"Dubaiban a helyi lakosság teljes részére igaz hogy fekete, teljes testet takaró, egészen a földig érő lepelben vonulnak, a hajukat eltakarva. Némelyiknek van díszítés a ruháján. Van, akinek egészen egyszerű. Van, akinek lépésnél kikandikál az utcai ruhája alóla, van, akinek teljesen zárt a viselete. A következő szint az akiknek a testük és a hajuk mellett az arcuk is el van takarva, csak a szemüknél van egy csík, így csak a szépen kisminkelt szemeit mutatja meg. Láttam néhány nagyon szépet, ilyenkor mindig az járt a fejemben hogy jó lenne látni a smink többi részét is! De többniyre smink nélkül vannak, bár ez nyilván alkalom függő. A legdurvább amit előtte azt hiszem még nem is láttam élőben hogy a teljes arcukat eltakarják, nem látni belőlük semmit! Nekem nagyon sokkoló volt ilyeneket látni, pláne mikor ment a férfje után és a férj hétköznapi ruhában volt, a gyerekek is, az anyuka meg mint egy sötét szellem követte őket. Tényleg olyanok ezek a nők a fekete ruhás letakart arcukkal-testükkel mint a szellemek, mintha nem is léteznének. Azt tudni kell hogy ezt a viseletet csak az utcán hordják, ha hazamennek, leveszik mint egy kabátot, alatta pedig átlagos öltözék rejtőzik. Sokan tévesen azt gondolják hogy ezeket a nőket kényszerítik arra hogy eltakarják magukat, pedig ez nem így van. Európai fejjel nehéz lehet azt felfogni hogy ők tényleg ebben a hitben nőnek fel és nekik ez a világ legtermészetesebb dolga hogy ha kimennek az utcára, eltakarják magukat. Az arab nőknek az lehet a meghökkentő és felfoghatatlan hogy egy európai nő miért "mutogatja" magát, nekik más a norma." (forrás: Dubai nyaralás és ami mögötte van, 2014)


,, Egy skót férfi, Jamie Harron Dubajban nyaralt, amikor szórakozás közben - állítása szerint véletlenül - rátenyerelt egy másik férfi derekára. Emiatt – köztéri illetlenség vádjával – lecsukták, és végül közkegyelemmel szabadulhatott, 3 hónap után. .
A 27 éves skót azt mondja, ő csak azt akarta elkerülni, hogy kiöntse az italát, ezért ért hozzá a másik férfihoz. A férfit végül a Mohamed bin Rashid Al Maktum sejk döntése alapján engedték szabadon.
Harron a 3 hónapos elzárás miatt elvesztette a munkahelyét, és 30 ezer forintos jogi költségeket is ki kellett fizetnie."  (2017)


Ha rákérdeznek, hogy milyen vallásúak vagyunk, semmiképpen se mondjuk azt, hogy nem hiszünk semmilyen istenben. Az ateista számukra nem is ember.


,, A strandról a hotel felé sétálva a rendőr ránk szólt, hogy nem lehet fürdőruhában az utcákon sétálni (még a part melletti bazár soron sem), így mindenkinek ajánlom, hogy vigyen egy sokat takaró strandruhát vagy kendőt. (2018)" forrás

Gasztronómia

A dubai-i konyha mesterien ötvözi a különböző közel-keleti konyhák hagyományait. A bárány elkészítéséhez mesterien értenek, egyik jellegzetes ételük a matchboos (fűszeres bárány, rizzsel), illetve a hareis (zsenge bárány, párolt búzával). A desszertek szintén kitűnőek: az Umm Alit (Ali mamája) és az Esh asarayát (a hárem kenyere), illetve a mehalabiyát, a rózsavízzel és pisztáciával ízesített pudingot feltétlenül kóstolják meg. Alkoholt csak a szállodák éttermei és szórakozóhelyei árusítanak.

"Foglalt asztal várt minket egy dhow hajón, mely 2 órás utat tesz meg a Dubai Creek-en a büféasztalos vacsora elfogyasztása közben. Szintén az arab és indiai ételek variációit kóstolhatjuk meg változatos kínálatban, miközben akár a fedett részben, vagy a hajóteraszon gyönyörködhetünk az esti fényekbe öltözött városban, a messzeségben fénylő Burj Khalifa-ban, és különböző színekben pompázó kivilágított dhow hajókban." (2011)

Ajánlott link a témában: Pizza gombnyomásra házhoz jön

Fotóegyveleg

Dubai család

Dubai - öltözködés és illem

Dubai nő

Dubai éjszaka

                                                                            Dubai - Deira - halfeldolgozó

Sivatagi kirándulás - Molnár Dávid fotója

Téliesítés

Vissza az elejére


Kommentek

Dembinszky Elvira, 2021. 11. 27. 22:02
Kedves János, többiek!
2022 február közepén utaznék Dubaiba, nem tudom a pandémia idején milyen, van bármi tippetek ötletetek, tanulság? hogyan lehet alacsonyabb árból nyaralni. Köszönöm!
Elvira


úti kritikus, 2020. 01. 20. 04:05
Orsolyának:
Menjenek nyugodtan. Április még nem vészesen meleg. A legmagasabb hőmérséklet sem megy tartósan 30 fok fölé. Az átlaghőmérséklet inkább 26 fok körüli.


Simon Orsolya, 2020. 01. 19. 01:32
Szeretném megkérdezni, mennyire javasolt az április 2. hetében történő utazás: gyerekekel mennénk várost nézni és fürdeni, de az időjárással kapcsolatos infokat olvasva félek, hogy már túl nagy lesz a meleg. Pont áprilisban változik az idő nyáriasabbra?


úti kritikus, 2019. 12. 15. 10:15
Zsuzsanna!
Október kiváló választás. Már nincs hőség de még elég meleg van a fürdéshez, és a könnyed öltözékhez. Azok követnek el hibát, akik nyáron utaznak oda.


Böröndiné Lakner Zsuzsanna, 2019. 12. 13. 16:20
Sziasztok ! A héten foglaltam le az utazást, 2020 okt 13-ra. Szerintetek megfelelő időpontot választottam, nem fogom meg bánni ?


Kitti, 2019. 12. 05. 21:53
Ha bármilyen informaciora szükséged lenne irj bátran, ha tudok segítek szivesen. 🙂


Kitti, 2019. 12. 05. 21:50
Kedves Zsolt F Perjesi, jol átgondoltad az utazas időpontjat? Mi decemberben voltunk, az iden is karacsonykor megyunk. Decemberben is volt hogy 30fok volt,"hüvös napokon" is 25-26. Juniusban 40fok fölött magas páratartalom mellett szerintem élvezhetetlennè valik az egesz . Üdv :)


Zsolt F Perjesi, 2019. 11. 14. 15:44
Üdv.
Feleségemmel 2020.06.16-án utaznánk Dubai-ba.
Olvasom itt a kommenteket,de ezek számomra zavarósak,és összekuszáltak....
Van valaki aki értelmes és hasznos infókkal tudna szolgálni?.....
Azt kérném,hogy az alábbi mobil számon keressen meg!... +36/20 216 8413
Ha kell vissza hívom!!!
Fontos lenne,mert sok,és számunkra sarkalatos kérdésekről kellene az infó...
Várom azt a kedves Dubai-ra szakosodott hozzáértő emberke jelentkezését aki érdembeli ténylegesen hasznos infója van.

Előre is köszönöm.


Toncsi, 2019. 09. 16. 11:57
Nagyon tetszett a széleskörű és részletes leírás. Köszönjük és bízunk benne, hogy segítségével nem fogjuk zavarni a helyiek érzéseit. Lenne még kérdésem: van-e szükség valahol zárt cipőre? (Meleg helyen általában lábujjnál nyitott, zokni nélküli túraszandálban vagyunk) Másik: a bárányhúst mindenhol jól készítik el vagy tudsz konkrét éttermet ajánlani? Köszönjük előre a válaszod.


úti kritikus, 2019. 06. 30. 09:41
Kedves Erika!
Honlapunk kifejezetten örül,ha kommentekben bármilyen tartalmi részletünkben talált hibára felhívják a figyelmünket. Lehetnek persze nem ténybeli, hanem vélemény jellegű különbségek is, de ez természetes. Az Ön kommentje azonban teljesen értelmetlen. Miért nem köti az orrunkra, miért nem segít bármit javítani konkrét megállapításokkal, tényekkel?
Ha pl. engem vádol ,,kamuzással", nos én történetesen 12-szer voltam Dubaiban, legutóbb 5 hónappal ezelőtt. Amúgy a zöld színű szövegeket nem a honlap szerkesztői írják, azok idézetek mások blogjaiból, egyéb médiumokból, és ezekben a megfogalmazásokban lehetnek tévedések, vagy olyan megállapítások, amik esetleg időközben elavultak. Ha ilyenekre utal, akkor miért nem ír példákat. Így kommentje marad egy a világhálón és főleg a magyar portálok fórumain annyira jellemzően található rosszindulatú, csak fikázásra elegendő kommentnek. Szomorú, hogy csak ennyire telik az értelemből.
Gondolja meg magát és írjon konkrétumokat, az hitelesíteni a véleményét.
János


Erika, 2019. 06. 30. 08:38
Nem rég voltam Dubaiban de ebből amiket írtál semmit sem tapasztaltam egy hónapot voltam szerintem kamuzol te szépen


Sorbán Anita, 2019. 03. 10. 22:13
Elolvastam a fenti törvényeket és vélek látni benne nárcisztikus dolgokat. MILYEN DOLOG AZ KIFIZETIK AZ UTAT A SZÁLLÁST BE TARTJÁK A ILLEM SZABÁLYOKAT ÉS ODAJÖN EGY HELYI GYÖKÉR ÉS AMIÉRT FELSŐBB RENDŰ ÉRZÉSE TÁMAD VAGY VAN AKKOR A TURISTA HÚZZA MEG MAGÁT KÖZBE MEG BELŐLEM IS ÉL HADJUK HADJUK JÓ ÉN BIZTOS HOGY NEM FOGOK KI MENNI KERESSE MEG MAGÁNAK A PÉNZT SZIASZTOK.


Ildikó, 2018. 03. 18. 22:25
Én is Dubai-ba utazom,és tök jó lesz,ha nem visznek ott el a rendőrök hála az infóknak


Jóna Dávid, 2017. 09. 04. 14:50
Egy 3 és félperces videót készítettünk a Dubai útunkról. https://youtu.be/ZXIPqDvQqtM


Csiri, 2016. 02. 25. 16:59
Köszönet ezért a nagyon részletes ismertetésért, sok mindennek utána néztem, de itt olyanokat is olvashattam, amit máshol nem. Március közepén megyünk mi is, nagyon várom már az utazást.


Hanna, 2016. 02. 10. 09:26
Nagyon hasznosnak találtam ezt a cikket,ami azt jelenti most februárban megyünk Dubaiba és már nagyon várom.


Boltos, 2015. 11. 29. 20:24
Ezt az egész tájékoztatást, jó tanácsot nagyon hasznosnak találtam. Januárba készülök Dubaiba lányommal.Úgy gondolom sok mindent meg kell tanulnom a dubaiakról, hogy ne érjenek majd meglepetések, atrocitások. Egyébként minden ország kultúráját, szokását tiszteletben tartom. Üdv. boltos


Hajnal, 2015. 11. 29. 09:34
Köszönöm, meggondolom, hogy kkivándolóljak-e....üdv. Hajnal


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon