ÚTIKRITIKA.HU / Sardzsa (Sharjah)


Sardzsa (Sharjah)

Sardzsa dióhéjban | Vélemények | Szállás |Vásárlás| Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A város maga, semmi különös. - n.p. fotója

Sardzsa dióhéjban

Sardzsa városa ötezer éve létezik. Ma a térség egyik leggazdagabb városa. Érdekes, hogy a Sardzsa emírség volt az első arrafelé, amely a turizmus felé nyitott: a hetvenes években. Dubajjal ellentétben Sardzsa mégis megőrizte arab jellegét. Az emírségek között Sardzsát a "művészetek emírségének" nevezik, utalva arra, hogy itt a hagyományos népi kultúrát sokféleképpen őrzik, és prezentálják. Sardzsa emírség uralkodója nagyon sok anyagi támogatást ad ehhez a profilhoz. Az óváros a kicsi utcákkal szépen rendbe hozott. Nagyon szépek a korallkövekből épült kereskedő házak. Van csomó modern épület, de összességében nem akarják utánzni Dubaj vagy Abu Dhabi hajtós modernizációját.

A Sardzsa-i uralkodóház hagyománytiszteletének és az iszlám törvényeihez való hűségének vannak a turista számára praktikus hátrányai, mindenekelőtt az alkohol eladásának és fogyasztásának teljes tilalma. A helyi nők nem hordhatnak olyan ruhát, ami látni engedi a vállukat, sőt zömében úgy öltöködnek, hogy tetőtől talpig fedve legyenek. Az arcukat sokan elfátyolozzák, úgy hogy csak a szemük látszik. A hajuk persze nem látszik.

Látnivalók:

Khaur Fakkan

Sardzsa emírséghez tartozik Khaur Fakkan (vagy Khor Fakkan) kikötőváros, dacára annak, hogy el- Fudzseira emírség öleli körül (tehát egy úgynevezett enklávé). Khaur Fakkan mélytengeri kikötőjébe megállnak hatalmas tengerjáró hajók, így az onnan fél- vagy egész napra kiszálló turisták alkotják a város és partjának fő látogató közönségét. A kikötőből gyorsan, kb 15 perc gyaloglással el lehet jutni a város szép strandjára. A kikötőnél lévő hal- és zöldségpiactól állítólag ingyenes ingajárati busszal kényelmesebben is el lehet jutni a strandra. Kár, hogy a strand gyakran elég szemetes, mégpedig a strandolók felelőtlensége miatt. Szerencsére a helyi hatóságok próbálják folyamatosan eltakarítani a szemetet.

Megnyugtató, hogy a strandon a nők nyugodtan napozhatnak, fürödhetnek bikiniben. A strandon amúgy sincsenek helyi népek, szinte mindenki a tengerjáróról jön ide. Vannak járöröző rendőrök, de ők inkább a turisták védelme céljából mozognak arrafelé (na jó, esetleg azért is, hogy bámulhassák a bikinis nőciket). A strandnak a kezdeti szakasza kavicsos, és nem annyira kellemes. A városközpont irányába haladva (150-200 méter) azonban a part egyre mutatósabb. A víz lassan mélyülő. Jót lehet strandolni, ami azért mégiscsak más, mint a tengerjárón a medencében a tömeggel összezsúfolódva fürödni. Lényegében erről is szól a hajók itteni megállása.

"Khaur Fakkan idilli jelleggel fekszik a Hajar-hegység és az Indiai-óceán között. Némiképpen úgy mint Muscat Ománban. Az itteni öböl partszakaszát a jó erőben lévők végig sétálhatják, legalább egy órás menetről van szó. A viszonylag széles homokos strandot részben finom, barna színű sivatagi homokkal töltik fel." (2014)

Vélemények

,, Talán egyik nagy emirség sem őrzi annyira a hagyományait mint Sárdzsa. Az Öböl bejáratához stratégiailag legközelebb eső térség a gyöngyhalászat és kereskedelem központja volt. Már a portugálok, franciák, hollandok és a britek is telepet hozták létre itt.
Sárdzsa büszke arra, hogy már a XVIII. Század óta a Qasimida dinasztia örökletesen uralja a városállamot, ahol még az emberek a, hagyományok szerint orrérintéssel üdvözlik egymást. Sárdzsa rendelkezik a legrégibb kulturális örökséggel is az Emiratusokban. Épen megmaradt az Al Hisn, az egykori kormányzó és emir palota, és a XIX. Századi gyöngyhalászat központja és gazdag kereskedőházak. Épségben megmaradt a városfal több egybefüggő részlete, két városkapu, és egy henger alakú és egy magas téglalap alakú őrtorony is. Áll még az emír palotája előtt a bitófa is ahová a bűnözőket kötötték ki még az 1970-es években is.

Érdekes hogy a város egyik legszebb épülete pedig, a Színművészeti Akadémia.
Csodás kis város. A turisták még nem ismerik, szinte érintetlen... (Ata, 2022)

Szállás

Ajánlott szállodák:

  • 3 csillagos: Premier Inn Sharjah
  • 4 csillagos: Copthorne Hotel Sharjah
  • 5 csillagos: 72 By Hues

Hasznos információk

Közlekedés

Aki Sardzsa-i szálláshelyéről akar Dubaiba bemenni tömegközlekedéssel annak a Blue Souq bazáros területhez közeli buszállomásról (Jubail a neve) kell busszal utazni Dubai deira nevű negyedéig. Onnan metróval sok helyre lehet eljutni, pl. a Dubai Mall-ba csupán 15 perc alatt.

Vásárlás

Elter Karcsi fotója

Látnivalók

Erődítmény


Ata fotói

Bazár

Olvasmányos linkek

"Abu Dhabi és Dubaj után az orosz turisták által kedvelt Sardzsa a harmadik legnagyobb emírség, amely magában foglalja az ország összes tájegységét. Található itt homoksivatag és hegyek, de a keleti tengerparton az Arab-félsziget legszebb mangrove erdeje is. A látogatók zöme az emírség Dubajjal szinte egybeépült, szintén Sardzsa nevet viselő fővárosába érkezik, köszönhetően a Közel-Kelet egyik legrégibb és legsikeresebb fapados légitársaságának, az Air Arabiának. A kis vállalkozás az elmúlt tíz évben komoly céggé nőtte ki magát, és napjainkban már közel hatvan célállomásra repül. Az országban itt található a legtöbb múzeum, szám szerint tizenhat intézmény.

Ezek közül elsősorban a Sardzsa Szíve (Heart of Sharjah) óvárosi területet érdemes felkeresni, ahol az erőd és a régi bazár mellett a kalligráfiai (Sharjah Calligraphy Museum), a helyiek életét bemutató kulturális örökség (Sharjah Heritage Museum) és egy korabeli iskola (Al Eslah School Museum) múzeumát is megtekinthetjük. Ettől kicsit odébb a tengerparti Al Khan kulturális területén az arab hajózás történetét bemutató Tengerészeti Múzeum (Sharjah Maritime Museum) és a vele szemben lévő Sardzsa Akvárium várja a tengerkedvelő látogatókat.

Ha valakit pedig a technikai dolgok jobban érdekelnek, úgy a belvárosban található egykori repülőtér (az országban az első) hangáraiban berendezett Al Mahatta Múzeum vagy a jelenlegi repülőtér melletti Autómúzeum (Sharjah Classic Cars Museum) felkeresése ajánlott. Ez már a keleti tengerpart felé vezető út, amelyet nem csak a beduin kellékeket és szőnyegeket árusító Pénteki Piac (Friday Market), hanem a hegyvidéki oázisok eldugott kisebb helytörténeti múzeumai is szegélyeznek.

A Sardzsához tartozó Khor Fakkan és az attól északra elterülő tengerpart elsősorban a búvárkodás kedvelőit várja. Ha valaki csupán légzőpipás merülésre vállalkozik, annak a Snoopy-sziget ajánlható, elsősorban a téli hónapokban, amikor a kistestű, egyébként meglehetősen békés szirtcápák fiatalabb példányai az alig méteres vízben álló turisták lábai között cikáznak. Talán itt a legkönnyebb egy kis kitérőt tennünk, hogy vízum nélkül léphessünk az Ománi Szultanátus területére. Az alig 75 négyzetkilométeres Madha enkláve (körzet) határait 1969-ben véglegesítették törzsi alapon. Az itt élők egyszerűen úgy határoztak, hogy inkább Ománhoz tartoznának. Ez még nem is lenne olyan különleges, de az enkláve közepén még mindig van egy település, ami az Egyesült Arab Emírségek része. Persze a helyiek teljes békességben élnek és csupán a telefonszolgáltató üdvözlő sms-éből és a rendszámokból vesszük észre, hogy immáron Ománban járunk. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Ata fotói

A régi bazár (Old Souk) - Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon