ÚTIKRITIKA.HU / Sardzsa (Sharjah)


hirdetes


útikritikák


Sardzsa (Sharjah)

Sardzsa dióhéjban | Vélemények | Szállás |Vásárlás| Hasznos információk |Látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Mesterséges tó - Kriszta fotója

Sardzsa dióhéjban

angolul Sharjah-nak írják

Lakosság (2023-ban): 1,8 millió

Sardzsa a harmadik legnagyobb emírség. (Amúgy az Egyesült Arab Emírségek területének 86,7 százalékát Abu Dhabi teszi ki!)

Az Egyesült Arab Emírségek hét emírségből áll: Dubai, Abu Dhabi, Sardzsa, Adzsmán, Furdzsejra, Rász-el-Haima és Umm-el-Kaivein.  Az alább bemutatott Sardzsa emírség a Dubai emírség szomszédja (ha úgy vesszük, akkor északkeleten).

Sardzsa az egyetlen emírség, amelynek van partvonala mind a Perzsa-öbölben, mind az Ománi-öbölben.

It is the only emirates to have a coastline on both the Persian Gulf and the Gulf of Oman.

Sardzsa fővárosa a Sardzsa City. Sardzsa

Dubaihoz képest Sardzsa City szinte szerénynek tűnik, pedig az utóbbi 10 évben hatalmasat fejlődött, nem utolsósorban Dubai sikerességének farvízén. Mondják, hogy amíg Dubai virágzik, addig Sardzsának is jut a sikerből. De Sardzsa nem próbálja Dubait utánozni. Bár már itt is van rengeteg magas épület, de nem törekednek annyira a mega látványosságra. 

Aki nem turistáskodik hosszabb ideig Dubaiban, annak nincs sok oka, hogy meglátogassa Sardzsát. Nincsenek ugyanis eléképesztő nevezetességei. Szép a mesterséges tavat körbeölelő sétány, a Corniche, és az ottani Al Noor mecset, de inkább csak az esti kivilágításban. Gyönyörű a 2019-ben megépült Sharjah Mosque (mecset), de furcsán a várostól távolra tervezték, és túlságosan kieső helyen van, macerás a turistának odajutni, ha nincs bérautója. 

Amit nagyon feltűnő Sardzsában, hogy minimum két hatalmas egyeteme van, látványos kampusszal. Úgy tűnik, hogy Sardzsa specialitása az emírségeken belül az egyetemi oktatás. A  másik specialitásuk, hogy nagyon törekednek meghódítani a kisgyermekes családokat megfelelő szabadidős programokkal, létesítményekkel.

Az árak általában kedvezőbbek, mint a szomszédos Dubai Emírségben, de a szórakozási lehetőségek korlátozottabbak. Nem sok európai turista látgat Sardzsába. A Corniche-on inkább itt dolgozó dél-ázsiaiakat lehet látni és néhány orosz turistát. 

Sardzsa városa ötezer éve létezik. Ma a térség egyik leggazdagabb városa. Érdekes, hogy a Sardzsa emírség volt az első arrafelé, amely a turizmus felé nyitott: a hetvenes években. Dubajjal ellentétben Sardzsa mégis megőrizte arab jellegét. Az emírségek között Sardzsát a "művészetek emírségének" nevezik, utalva arra, hogy itt a hagyományos népi kultúrát sokféleképpen őrzik, és prezentálják. Sardzsa emírség uralkodója nagyon sok anyagi támogatást ad ehhez a profilhoz. Az óváros a kicsi utcákkal szépen rendbe hozott. Nagyon szépek a korallkövekből épült kereskedő házak. Van csomó modern épület, de összességében nem akarják utánzni Dubai vagy Abu Dhabi hajtós modernizációját.

A Sardzsa-i uralkodóház hagyománytiszteletének és az iszlám törvényeihez való hűségének vannak a turista számára praktikus hátrányai, mindenekelőtt az alkohol eladásának és fogyasztásának teljes tilalma. A helyi nők nem hordhatnak olyan ruhát, ami látni engedi a vállukat, sőt zömében úgy öltöködnek, hogy tetőtől talpig fedve legyenek. Az arcukat sokan elfátyolozzák, úgy hogy csak a szemük látszik. A hajuk persze nem látszik.

Odajutás

A Sarjah emírség Dubai városától északra fekszik és mind az Abu Dhabi nemzetközi repülőtérről, mind a Dubai nemzetközi repülőtérről és a Dubai városközpontból könnyen megközelíthető.

Abu Dhabiból Sarjahba autóval kb. 1,5-2 óra alatt lehet eljutni a Sheikh Mohammad bin Zayed Roadon keresztül.

Dubai nemzetközi repülőteréről és a városközpontjából a leggyorsabb és legkényelmesebb módja a taxival való utazás. Az út kb. 30-40 percig tart, attól függően, hogy hol van a kiindulási pont.

Tömegközlekedéssel is el lehet jutni Sarjahba, a két emírség között közlekedő buszokkal, az út időtartama azonban hosszabb lehet.

Vélemények

,, Talán egyik nagy emirség sem őrzi annyira a hagyományait mint Sárdzsa. Az Öböl bejáratához stratégiailag legközelebb eső térség a gyöngyhalászat és kereskedelem központja volt. Már a portugálok, franciák, hollandok és a britek is telepet hozták létre itt.
Sárdzsa büszke arra, hogy már a 18. század óta a Qasimida dinasztia örökletesen uralja a városállamot, ahol még az emberek a, hagyományok szerint orrérintéssel üdvözlik egymást. Sárdzsa rendelkezik a legrégibb kulturális örökséggel is az Emiratusokban. Épen megmaradt az Al Hisn, az egykori kormányzó és emir palota, és a 19. századi gyöngyhalászat központja és gazdag kereskedőházak. Épségben megmaradt a városfal több egybefüggő részlete, két városkapu, és egy henger alakú és egy magas téglalap alakú őrtorony is. Áll még az emír palotája előtt a bitófa is ahová a bűnözőket kötötték ki még az 1970-es években is.

Érdekes hogy a város egyik legszebb épülete pedig, a Színművészeti Akadémia.
Csodás város. A turisták még nem ismerik, szinte érintetlen... (Ata, 2022)

Szállás

Ajánlott szállodák:

  • 3 csillagos: Premier Inn Sharjah
  • 4 csillagos: Copthorne Hotel Sharjah
  • 5 csillagos: 72 By Hues

Hasznos információk

Közlekedés

Aki Sardzsa-i szálláshelyéről akar Dubaiba bemenni tömegközlekedéssel annak a Blue Souq bazáros területhez közeli buszállomásról (Jubail a neve) kell busszal utazni Dubai deira nevű negyedéig. Onnan metróval sok helyre lehet eljutni, pl. a Dubai Mall-ba csupán 15 perc alatt.

Vásárlás

Elter Karcsi fotója

Látnivalók

Sharjah mecset

(Gulf Arabic: مَسْجِد ٱلشَّارْقَة, romanized: Masjid Aš-Šārjah) - A helyiek Sharjah Masjid-nak nevezik.

20 percre van Sardzsa várostól. Közel a Maliha Road és az Emirates Road kereszteződéséhez a Tay nevű térségben.

2019-ben adták át. Ez a legnagyobb mecset Sardzsában. 25 ezer hívőt képes egyszerre befogadni.

Van egy része (for giving Dawah), amit nem mozlimok is látogathatnak. 

Kriszta fotói (a belső részt a szűk női részlegből nehézkesen fényképezve)

Al Noor mecset

A Buhaira Corniche útján áll, tóra néz. 

Nem mozlimoknk csak vezetett túrák vannak hétfőn és pénteken délelőtt 10-kor, előre kell foglalni.

Kriszta fotói

f. r. fotója

Corniche

Kriszta fotói

Erődítmény

Sarjah városában több erődítmény található, ezek közül az egyik legjelentősebb a Sarjah-i erőd (Sharjah Fort), melyet a 19. század elején építettek és a város történetének bemutatására használják. Az erőd a helyi művészet és kézművesség kiállításainak, valamint kulturális rendezvényeknek ad otthont.

Egy másik fontos erődítmény Sarjahban az Al Hisn Fort, amely a 18. században épült és az Arab-öböl partján található. Az erődítményben múzeum működik, amely a helyi történelmet és kultúrát mutatja be.

Emellett Sarjahban számos más történelmi és kulturális látnivaló is található, például a Qanat Al Qasba és a Sharjah Heritage Museum.


Ata fotói

Bazár

Sarjah-ban számos bazár található, amelyekben a látogatók szinte mindent megtalálhatnak. Az egyik legnépszerűbb bazár a Blue Souk, amelyben különböző üzletek találhatók, amelyek különféle ajándéktárgyakat, ékszereket, parfümöket, textíliákat, kerámiaárukat és aranyat kínálnak. A Souk Al Markazi szintén nagyon népszerű, és itt különféle ruhákat, cipőket, ékszereket, bőrárukat és ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A Central Souk a környékbeli élelmiszerboltok és speciális boltok helyszíne. Az Al Majarrah Soukban arany- és ezüstékszereket, valamint helyi cseréptermékeket találhatunk. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az árakat az egyes üzletekben lehet alkudozni, így érdemes a boltok között összehasonlítani az árakat, és alkudni a legjobb ajánlatokért.

Khaur Fakkan

Sardzsa emírséghez tartozik Khaur Fakkan (vagy Khor Fakkan) kikötőváros, dacára annak, hogy el- Fudzseira emírség öleli körül (tehát egy úgynevezett enklávé). Khaur Fakkan mélytengeri kikötőjébe megállnak hatalmas tengerjáró hajók, így az onnan fél- vagy egész napra kiszálló turisták alkotják a város és partjának fő látogató közönségét. A kikötőből gyorsan, kb 15 perc gyaloglással el lehet jutni a város szép strandjára. A kikötőnél lévő hal- és zöldségpiactól állítólag ingyenes ingajárati busszal kényelmesebben is el lehet jutni a strandra. Kár, hogy a strand gyakran elég szemetes, mégpedig a strandolók felelőtlensége miatt. Szerencsére a helyi hatóságok próbálják folyamatosan eltakarítani a szemetet.

Megnyugtató, hogy a strandon a nők nyugodtan napozhatnak, fürödhetnek bikiniben. A strandon amúgy sincsenek helyi népek, szinte mindenki a tengerjáróról jön ide. Vannak járöröző rendőrök, de ők inkább a turisták védelme céljából mozognak arrafelé (na jó, esetleg azért is, hogy bámulhassák a bikinis nőciket). A strandnak a kezdeti szakasza kavicsos, és nem annyira kellemes. A városközpont irányába haladva (150-200 méter) azonban a part egyre mutatósabb. A víz lassan mélyülő. Jót lehet strandolni, ami azért mégiscsak más, mint a tengerjárón a medencében a tömeggel összezsúfolódva fürödni. Lényegében erről is szól a hajók itteni megállása.

"Khaur Fakkan idilli jelleggel fekszik a Hajar-hegység és az Indiai-óceán között. Némiképpen úgy mint Muscat Ománban. Az itteni öböl partszakaszát a jó erőben lévők végig sétálhatják, legalább egy órás menetről van szó. A viszonylag széles homokos strandot részben finom, barna színű sivatagi homokkal töltik fel." (2014)

Olvasmányos linkek

"Abu Dhabi és Dubaj után az orosz turisták által kedvelt Sardzsa a harmadik legnagyobb emírség, amely magában foglalja az ország összes tájegységét. Található itt homoksivatag és hegyek, de a keleti tengerparton az Arab-félsziget legszebb mangrove erdeje is. A látogatók zöme az emírség Dubajjal szinte egybeépült, szintén Sardzsa nevet viselő fővárosába érkezik, köszönhetően a Közel-Kelet egyik legrégibb és legsikeresebb fapados légitársaságának, az Air Arabiának. A kis vállalkozás az elmúlt tíz évben komoly céggé nőtte ki magát, és napjainkban már közel hatvan célállomásra repül. Az országban itt található a legtöbb múzeum, szám szerint tizenhat intézmény.

Ezek közül elsősorban a Sardzsa Szíve (Heart of Sharjah) óvárosi területet érdemes felkeresni, ahol az erőd és a régi bazár mellett a kalligráfiai (Sharjah Calligraphy Museum), a helyiek életét bemutató kulturális örökség (Sharjah Heritage Museum) és egy korabeli iskola (Al Eslah School Museum) múzeumát is megtekinthetjük. Ettől kicsit odébb a tengerparti Al Khan kulturális területén az arab hajózás történetét bemutató Tengerészeti Múzeum (Sharjah Maritime Museum) és a vele szemben lévő Sardzsa Akvárium várja a tengerkedvelő látogatókat.

Ha valakit pedig a technikai dolgok jobban érdekelnek, úgy a belvárosban található egykori repülőtér (az országban az első) hangáraiban berendezett Al Mahatta Múzeum vagy a jelenlegi repülőtér melletti Autómúzeum (Sharjah Classic Cars Museum) felkeresése ajánlott. Ez már a keleti tengerpart felé vezető út, amelyet nem csak a beduin kellékeket és szőnyegeket árusító Pénteki Piac (Friday Market), hanem a hegyvidéki oázisok eldugott kisebb helytörténeti múzeumai is szegélyeznek.

A Sardzsához tartozó Khor Fakkan és az attól északra elterülő tengerpart elsősorban a búvárkodás kedvelőit várja. Ha valaki csupán légzőpipás merülésre vállalkozik, annak a Snoopy-sziget ajánlható, elsősorban a téli hónapokban, amikor a kistestű, egyébként meglehetősen békés szirtcápák fiatalabb példányai az alig méteres vízben álló turisták lábai között cikáznak. Talán itt a legkönnyebb egy kis kitérőt tennünk, hogy vízum nélkül léphessünk az Ománi Szultanátus területére. Az alig 75 négyzetkilométeres Madha enkláve (körzet) határait 1969-ben véglegesítették törzsi alapon. Az itt élők egyszerűen úgy határoztak, hogy inkább Ománhoz tartoznának. Ez még nem is lenne olyan különleges, de az enkláve közepén még mindig van egy település, ami az Egyesült Arab Emírségek része. Persze a helyiek teljes békességben élnek és csupán a telefonszolgáltató üdvözlő sms-éből és a rendszámokból vesszük észre, hogy immáron Ománban járunk. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Ata fotói

A régi bazár (Old Souk) - Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon