ÚTIKRITIKA.HU / Dubai múzeumai






hirdetes

útikritikák


Dubai múzeumai

Dubai kultúra

A Jövő Múzeuma | Dubai Múzeum| Zayed Nemzeti Múzeum | Fotóegyveleg

.

A Jövő Múzeuma - Ata fotója

A Jövő Múzeuma

Museum of the Future

Hozzávetőleg kétórás program. A látogatók visszajelzései szerint az építmény külseje valóban csodás, de ehhez képest a belső, a kiállítások nem annyira izgalmasak. Jó előre foglalni kell onilne, mert friss szenzáció és nagyon sokan jönnek megnézni.  

Nem egy olcsó program! 140 AED-be (kb. 15,000 HUF) kerül a belépőjegy egy főre. Az épület gyönyörű, építészetileg tutira 10/10. A kiállítás az elején kicsit túlzottan arra kondicionál, hogy a jövő csak és kizárólag az emiratusoké, a fejlődés mozgatórugói csak itt vannak. Viszont, amint ezeken túlestünk, a kiállítás egyre jobb lesz. Robotok, repülő emberek, repülő bálna/hal/izé az emberek felett. És külön egy játszóház a gyerekekenek. Abszolut gyerekbarát program, 5-6 évestől 90-ig mindenkinek ajánlott. Hiába érkezünk azonban időpontra, mindig van sor sajnos, ezzel számolni kell.

Kriszta fotója

,, A 2022 februárjában megnyílt A Jövő Múzeumában a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen lehet majd az élet 2071-ben, olyan területeken, mint az űrkutatás, a természet, a jólét és az egészség. A National Geographic magazin a világ egyik legszebb múzeumának nevezte a különleges koncepció alapján tervezett épületet. A futuriszikus komplexum az Emirates Towers mellett található, a dubai Sheikh Zayed úton. 

A 77 méter magas épületet szokatlanul íves, kerek formájú, speciális tervezéssel és 3D-s technológiával hozták létre. Egyedülálló, hogy a homlokzatnak egyetlen éles sarka sincs. Ez állítólag közrejátszott abban, hogy a National Geographic a világ 14 legszebb múzeuma közé sorolta a meghökkentő külsejű létesítményt.

Kriszta fotói


Az egyik kiállításon, amely az Újhold nevet viseli, a látogatók tanulmányozhatják az életet a Föld felszíne felett lebegő űrállomáson, és felfedezhetik, hogyan válhat a Hold a jövőben megújuló energiaforrássá.

Egy másik kiállítás középpontjában az amazóniai esőerdő áll, itt olyan fajokat és részleteket tanulmányozhatunk, amelyek egyébként szabad szemmel láthatatlanok. A jóllétről szóló kiállításon a látogatók a digitális élet egy szentélyébe kerülnek, ahol a test és a lélek közötti kapcsolat helyreállítása várja őket.

A múzeum hétszintes, ebből ötben a fent említett kiállítások találhatók. A teljes első emelet a „jövő hőseinek”, a gyerekeknek van szentelve, akik interaktív módon, kreatívan tervezhetnek, a helyi idegenvezetők és moderátorok irányításával.

Kriszta fotói

A homlokzat 1024 rozsdamentes acél panelből áll, amelyeket robotok készítettek, ezek együttesen 17 600 négyzetmétert fednek le. A homlokzati munkák másfél évig tartottak. Az áramellátást az épülethez kapcsolódó, 4000 megawatt teljesítményű napelemes erőmű biztosítja.

A múzeum minden emelete interaktív filmjelenetekből áll, a sztorikat tapasztalt történetmesélők, technológusok és művészek elevenítik fel. A legfontosabb témák közé tartozik, a már említetteken kívül, a klímaváltozás, az ökológia, a wellness és a lelki élet. A Jövő Múzeuma különleges workshopoknak és előadásoknak is otthont ad – írja a Breaking Travel News.

Kriszta fotói

A múzeum kertjét 100 növényfajta alkotja, amelyek tükrözik az Egyesült Arab Emirátusok örökségét és biológiai sokféleségét. Sőt, a múzeum homlokzata “arabul beszél”.  (2022)" forrás

Este kivilágítva kihagyhatatlan. kr

Kriszta fotói

Azt nézhetjük meg milyen lesz a világ 50 év múlva. Arra ösztönzi a látogatókat, hogy gondolkodjanak el a bolygó egészségéről és biológiai sokféleségéről. Maga az épület nagyon futurisztitkus egyszer érdemes megnézni (2023)

Dubai Múzeum

Belépőjegy egy főre: 3 AED (kb. 280 HUF). Szinte ingyenes. 

f. d. fotója

A Bur Dubai negyedben van ez a múzeum. Nagyon életszerűen kialakított, profin szervezett az egész. Valóban érdemes meglátogatni. Nem nagy, tehát nem túl időigényes program. Dubai múltja a fő téma. Nagyon látványosak az életnagyságú hagyományos halászhajók (dhow) és a hajdani tradicionális házak replikái. Még olyanoknak is tetszett, akik amúgy nem szeretnek múzeumokba járni. Jelképes összeg a belépődíj. Drámaian izgalmas érzékelni, hogy a mai modern csodavilágnak mi volt az előtörténete. Honnan hová jutottak nagyon rövid idő alatt. Nem csak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is érdekes lehet. Van sok bolt a szomj és az éhség oltására.

cs. j. fotója

Zayed Nemzeti Múzeum

avagy az Al Sindagha Museum

Dubai új nemzeti múzeumát fedeztem. Azt a kicsiny földnyelvet amely a Dubai Creek és a nyílt tenger közé ékelodik, Al Shindaghának nevezik a városállamban. Kicsiny halásztelepülés volt, akkor kapott jelentőségét igazán amikor a mai Dubai emír apja Rashid ide helyezte át székhelyét a 18. Század óta az Al Maktoum dinasztia palotájából az Al Fahidi erődből.

A sok széltornyos tapasztott vályogból épített tipikus házat felújították és Dubai történetét, kultúráját és hagyományait bemutató múzeumot költöztettek az épületekbe.

Aki ide tervezi a látogatást nagy kitartással es rengeteg idővel rendelkezzen. Ugyanis a kiállítás 15 épületben egymástól szétszórtan van, igazi labirintus felfedezni mindent. Cserébe viszont igényes, magas színvonalú interaktív élményben lesz részünk:)

A dirham 1973-as bevezetéséig nem volt az öböl térségben így Dubaiban sem helyi fizetőeszköz. Magas ezüst tartalma miatt majdnem száz éven át Mária Terézia ezüst tallérját használták a kereskedők a piacokon.

A hagyomány szerint egy muszlim férfi semmilyen nemesfém ékszert nem viselhet magán csak természetes kövekből gyűrű a megengedett. Ellentétben mélyen a zsebébe kell nyúlnia ha házasodni akar mivel a mennyegző előtt viszont meg kell vennie legalább három kiló aranyat nyomó ékszereket amit az ára visel az esküvő napján


Teherszállításra az Emírségek között egészen az 1970-es évekig a tevekaravánokat használták. Az igénytelen állat nagyon kevés vízzel beéri és szinte bármilyen mostoha körülmények között akár 400 kg súllyal 45km-t képes megtenni naponta

Dubai gazdagságát két szerencsés döntésnek köszönheti. Először 1894-ben az uralkodó emír teljes adó és vámmentességet ígért az ide települő kereskedőknek így a gyöngyhalászat és kereskedelem központja 1929-ig Dubai lett. Miután hanyatlásnak indult ez az ágazat nem sokkal utána pedig hatalmas olajkincset találtak a britek az öböl partvidékén. (Ata, 2022)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dubai Kulturális Múzeum: Ez a múzeum a Dubai Creek oldalán található, és a város kulturális örökségének bemutatására szolgál. A múzeumban bemutatják az életmódot, a ruházatot, a lakberendezést és az ételeket is, amelyek hagyományosan a régi Dubaiban előfordultak.

Dubai Egyiptomi Múzeum: A Dubai Egyiptomi Múzeumot 2018-ban nyitották meg a Wafi City bevásárlóközpontban. A múzeum a régi Egyiptom művészetére és kultúrájára összpontosít, és bemutatja az ókori egyiptomi életet, a piramisokat és a faraók kultuszát.

Dubai Modern Művészeti Múzeum: A múzeum a Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) része, és a modern művészetre összpontosít. A múzeum kiállításai bemutatják a művészetet, a dizájnt, az építészetet és a kézművességet, amelyek az Egyesült Arab Emírségekben és a Közel-Keleten találhatóak.

Dubai Művészeti Galéria: A múzeum az Al Quoz körzetben található, és a művészeti kiállításokra összpontosít. A galériában bemutatják a helyi és nemzetközi művészek műveit, beleértve a festményeket, a szobrokat, a fotókat és a videókat is.

Fotóegyveleg

A Jövő múzeumának látogatói - Ata fotója

A Jövő múzeuma - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon