ÚTIKRITIKA.HU / Abu Dhabi









Abu Dhabi

Abu Dhabi dióhéjban | Praktikus | Látnivalók | Múlt, jelen, jövő | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Varga Gábor fotója

A Wizzair 2021. május 6-tól hetente kétszer közlekedik Budapest és Abu Dhabi között. A repülés átlagos időtartama: 5 óra40 perc.

Abu Dhabi (avagy Abu-Dzabi) dióhéjban

Lakosság 2021-ben): 1,5 millió

Az Egyesült Arab Emírségek országából a turisták elsöprő többsége a Dubai emírséget látogatja meg. A turizmus dolgában ritkábban egy másik emírség, a Ras al Khaimah is labdába rúg, de elsősorban szállásmegoldásként. Az ország “pénzeszsákja”, az Abu Dhabi emírség egyfajta munkamegosztás, általános üzleti koncepcióból adódóan nem szállt versenybe Dubai-val a turizmusra való összpontosításban. Azaz igen, de abban a formában, hogy Dubai turista desztinációvá válása mögött óriási mértékben Abu Dhabi anyagi háttere, azaz beruházásai állnak.

Az olajban Dubainál sokkal gazdagabb Abu Dhabi-nak elképesztően sok pénztöbblete van, és ebből bőven jut persze saját maga fejlesztésére. Az emírség szédítő mértékben fejlődik (főleg az utóbbi 5 év folyamán) és érdemes csak azért is odalátogatni, hogy lássa az ember miként mennek előre a dolgok ott, ahol a fizetési mérlegen nem kell rágódni. Abu Dhabi azért korántsem akar kimaradni a turizmusból, csak az emírségeken belül szakosodott a konferenciaturizmusra, meg a kulturális fesztiválokra. Az ország kulturális fővárosaként pozicionálja magát, és erre annyi pénzt fordíthat, amennyit csak akar.

Bár önálló programként is érdemes, de Dubaiból van sok ok átlátogatni Abu Dhabiba. Oda és vissza háromórás autózásról van szó tökéletes autópályán. Dubaihoz képest nyugodt város, eltekintve az építkezések zajától. A közbiztonság tökéletes, tiszta, modern város. Fél nap alatt meg lehet nézni a legfontosabb nevezetességeket. Közülük kiemelkedik a gigantikus Nagy Mecset (Sheikh Zayed Grand Mosque), aminek a felépítése 2007-ben fejeződött be. 30 ezer imádkozót képes egyszerre befogadni! Elképesztő. Nagy látványosság az Emirates Palace is. Ez a monumentális palota példa arra, hogy Dubaihoz képest Abu Dhabiban erőteljesebb a törekvés az arab építészeti hagyományok modern korba való átmentésére.

Abu Dhabi közepe táján amúgy egy teljesen új banknegyedet építenek éppen, de hát a városban szinte mindenhol valami épül. Ha egy egész nap áll rendelkezésre Abu Dhabi meglátogatására, akkor még e kettő mellé befér egy bevásárlóközpont (Marina Mall) és a Ferrariworld meglátogatása. Bár Dubaiból idelátogatva értelmetlennek tűnik itt is bevásárlóközpontba menni, de sokan állítják, hogy Abu Dhabiban kedvezőbb áron lehet hozzájutni ehhez-ahhoz.

Abu Dhabi a hét emírségből álló Egyesült Arab Emírségek nevű ország egyike. Az ország területének csaknem 87 százalékát dominálja. Központja, Abu Dhabi város az ország fővárosa, már önmagában a pénzügyi hatalmából adódóan is. Sokkal gazdagabb, mint az ország többi hat emírsége. Abu Dhabinak kb. 2,5 millió lakosa van és ennek 80 százaléka nem helyi állampolgár.

Dubaihoz hasonlóan, Abu Dhabi meglátogatására is az októbertől májusig tartó időszak a legmegfelelőbb. A nyár rettenetesen meleg, s a 45 fok körüli nappali melegben, a nagy párában alig lehet bármilyen szabadtéri programot végigcsinálni. Abu Dhabi városa 130 kilométerre van Dubaitól. 5 sávos az autópálya, amelynek nagy része éjszaka is teljesen kivilágított. Hivatalosan 120 km/óra az engedélyezett maximális sebesség, de a tilalmat sokan könnyedén áthágják.

Varga Gábor fotója

Egyesült Arab Emirátusok - tengerparti pihenéssel 2021

Vélemények

,, Egy napot tölthettem Abu-Dzabiban. Teljesen el voltam ragadtatva tőlr. Nekem jobban tetszett, mint Dubai. Itt a növényzet sokkal természetesebb, tele szökőkutakkal ,csodálatos pálmafákkal teli tengerpart. Az egyik gyöngyszem az a Emirátusi Palota szálloda egy igazi luxus paradicsom itt mindenki a legjobbat kapja mindenből. A következő a Louvre jelenleg 12 nagy kultúrát mutat be a világhírű francia múzeum testvérintézménye. Továbbá a halpiac is egy igazi élmény túra,van lehetőséged meg nézni a több 100 kg mennyiségű halat és utána egy kis hangulatos étteremben meg is lehet kóstolni őket. Én ilyen finomságokat nem is tudom ettem e valaha. Pedig nagy halimádó vagyok. (2019)" forrás

Praktikus

Aki nem Dubaiba, hanem ide érkezik, annak azzal kell számolni, hogy a repülőtér kb. 30 kilométerre van a várostól. Meglepően olcsó erre a távolságra a taxi, mindössze 55 dirham (3300 HUF). Nem kell ezen nagyon csodálkozni, hiszen egy liter benzin ára itt 120 forintnak megfelelő dirham! Abu Dhabin belül is mindenhová érdemes taxizni (átlagár 1000-1200 HUF körül), bár itt is nagyok a közlekedési dugók kora délelőtt és késő délután, meg csütörtök este. Dubai és Abu Dhabi között nagyon sűrűn közlekedik buszjárat. Másfél óra általában egy útra a menetidő. Egy útra 15 dirham/fő (kevesebb, mint ezer HUF)! A buszos közlekedés, amellett, hogy olcsó, rendkívül kényelmes megoldás is, hisz a modern, tiszta belsővel és légkondicionálóval ellátott buszok kérésre megállnak Dubai különböző pontjain.

,, Dubaiban úti cél bemond: Abu Dhabi, Sheikh Zayed Grand Mosque, azaz a nagymecset. Taxis arc örül, nap fuvarját megcsípte, hülye turista megy kirándulni. Az emírségekben minden bérelhető autóban és minden taxiban figyel egy sebességmérő kütyü, ami elkezd Windows error szerű idegesítő hangjelzést adni 3 másodpercenként, ha a gépjármű átlépi a megengedett 120 km/h sebességet. A paki arc tolta neki, így átléptük. Egész úton, majdnem egy órán keresztül hallgattuk a hibaüzenet hangot. Vágókép. Megérkeztünk Abu Dhabiba, már látom a nagy mecsetet messziről, már csak egy csatorna és pár autópálya felüljáró választ el a céltól, de (harmadik szívás) taxis barátunk elvéti, többször is, eltévedünk. Nyolcadik felszólításra megállítja a taxiórát, majd tízedik STOP-ra az autót is. Egy 4 sávos út leállósávjában állunk és már a Mecset sem látszik. Teljesen bekavart. Mondom fizetnék, kiszállnék. Negyedik szívás: nem tud visszaadni, a semmi közepén pedig senki sem fogja felváltani. Du. fél2, 38 fok, külvárosi felhajtó, leállósáv. Végül leintek egy helyi taxit, lesz váltópénz, megszabadulok a csak Dubait ismerő taxistól és 7 perc múlva begördülünk a mecsethez. Megérkeztünk.." forrás


,, Vonat nincs, a napi kirándulós turista buszok már korábban elindultak, helyi tömegközlekedéssel sohasem érek oda, helikopter és private transzfer drága. Irány a metró. Abu Dhabi ugyan 130 km, de ebből 48-50km-t meg lehet tenni metróval egy szűk óra alatt és onnét már csak 80 km-t kell (meg vissza) megtenni taxival, ami biztos drágább lesz, mint az autóbérlés, de jogsi nélkül ne ugráljon az ember és az első nap megtapasztalt taxi árak mellett talán nem is lesz horror a számla." forrás

Ajánlott szállodák

jön!

4 csillagos: 

5 csillagos: 

Látnivalók

Nagy Mecset

Ez bizony kötelező látnivaló Abu Dhabiban! Dubaiban nincs ehhez hasonló. Sok turista főleg a Nagy Mecset miatt látogat át Dubaiból. Elképesztő építészetileg, csodálatos aprólékos díszítettség, nagyon látványos. A hatalmas szőnyegek is látványosak. Csomó Swarovski kristály. Sokan úti beszámolóikban állítják, hogy nyújt olyan élményt, mint az indiai Taj Mahal. Ez a világ egyik legnagyobb mecsete. Vannak vezetett túrák, de be lehet menni egyénileg is. Délelőtt, 10 óta tájban indulnak ingyenes idegenvezető látogatások, angol nyelven is, kivéve pénteken, amikor a Mecset nem látogatható turisták által. Nagy dolog, hogy turista nők sincsenek kizárva az élményből, mert a látogatás idejére hagyományos öltözékbe, fekete kölcsön abaya-ba öltözhetnek. Természetesen a nőknek külön terület van az imádkozáshoz. A mecseten belül lehet fényképezni, de nem az imaidőben. Sok őr ügyel arra, hogy a turisták szigorúan betartsák a szabályokat.

b.k. fotója

"A városon kívül felhúzott gigantikus épület minaretjei már messziről látszanak. A sivatagi körülmények ellenére a mecsetet gondozott, öntözött, zöld park veszi körbe, magát az épületet pedig kéken csillogó víztükrű díszmedencék szegélyezik. Napsütésben vakítóan fehér, sötétedés után díszkivilágításban pompázik. Belépés csak hosszúnadrágban, ujjas felsőben, egyébként azonnal térden lőnek. Ha a 40 fok miatt otthonmaradt, akkor bérelni is lehet a helyszínen. A nagymecset fő dómjában lóg továbbá a világ legnagyobb, 10 méter átmérőjű és 15 méter magas kristálycsillárja is. A csillár készítéséhez több millió Swarovski kristályt használtak fel Németországban, ahonnét ideszállították. A 17.000 négyzetméteres belső udvara akkora, mint 3 focipálya, maga a teret a világ legnagyobb márvány mozaikjaiként jegyzik. A belépés ingyenes (max. a hosszúgatya bérlésért kell csengetni) hívőknek bármelyik oldalról, turistáknak csak a főbejárat felől. " forrás

b.k. fotója

,, Utazásunk legnagyobb élménye számomra a Zájed Sejk mecset volt Abu Dhabiban. A Közel-Kelet legnagyobb mecsete, 41 000 hívő számára biztosít helyet vallásuk gyakorlásához. Lélegzetelállító, monumentális és gyönyörű, de a hölgyeknek nem könnyű bejutni, hiszen a dresscode-ot szigorúan veszik. Nem látszódhat ki a haj, a póló csuklóig kell, hogy érjen, a nadrág nem lehet passzos. Az idegenvezetőnk szerint az, aki egyénileg látogat el oda, kap abaját kölcsön, amiben bemehet, de a buszos csoportok tagjai, nem. A mi csoportunk felét az első körben „kiszelektálta” egy burnuszos ellenőr. Például a kedvesemnek a csukló fölött 10 centivel ért véget a blúz ujja, ezért rávett egy csipkés, vékony fekete inget.

– Transparent Madam! – mondta neki az arab.

Vagyis ha egészen közel megyek, és felteszem a szemüvegem, látom, hogy a textil alatt emberi, vagyis asszonyi bőr található. De végül némi rábeszélés után ránk legyintett és tovább engedett.

A mecsetben az iráni származású idegenvezetőnk szerint egy egy darabból szőtt, 5 000 m²-nél is több perzsaszőnyeg található. Hihetetlenül kellemes volt rajta mezítláb sétálni, mivel természetesen a cipőt kinn kellett hagyni. Hogy milyen a mecset belülről, azt ítéld meg a képek alapján, és ha teheted, mindenképp látogass el oda! (2017)" forrás


b.k. fotója


,, Mindenkinek ajánlom a nagy fehér mecsetet, mert lenyűgöző. Az egyik legszebb mecset, amit valaha láttam. Körbe, ki, be lehet sétálgatni, órákig (nőknek csak burkában). " forrás


,, Az Uber valamiért az egész városban sehol se ment éppen, ezért taxiba ültünk, a reptéri taxi egyetlen cég, nem vészesen drága, összehasonlítva visszafelé a sima városi céggel, van viszont wifi benne, az jól esett.

Egyből a Sheikh Zayid Mosque-hoz jöttünk, 60 dirham volt. Eszméletlen szép, innen csak a képeket mutatom, szerintem több nem is kell kedvet csinálni hozzá. Ingyenes a belépés, laptopot tilos bevinni, de őrzötten akár a teljes táskát is el tudjuk zárni kint és akkor nem kell cipelni. Van bent egy mütyürbolt és egy kávézó, ahol valamennyire köhög az internet, de legalább van valami. Aki nem megfelelő ruhában jön (nőknek csuklót és bokát is takaró ruházat, valamint sál a fejre, férfiaknak térdet és/vagy vállat szabadon hagyó ruha), annak adnak ilyen szektás rucit, a barna konkrétan úgy néz ki, mintha az ewokoktól lopták volna az ötletet. (2017)" forrás


,, A sejket a Korán-ból is ismert Paradicsomi-versek ihlették meg a leginkább, az épület belső kialakításai és díszítései is erre utalnak a leginkább.

Virágok. Virágok szinte mindenhol. Virágok a falakon, virágok az oszlopokon, virágok a padlón. Ezek elsősorban olasz művészek inspirációi, s vannak köztük olyanok is, amiket a sejk, személyesen maga nem is rendelt.

Az architektúra a mecsetnek csak egy része, sokkal fontosabb a mecset vallási jelentősége a hívők számára, akik a 70 méter magas kupola alatt Allah-ot hívva imádkozhatnak a paradicsomi környezetben. forrás


,, Ez volt a hely, ami engem aznapra a legjobban elvarázsolt. Hatalmas, hófehér, elegáns építmény, mely mindenki számára nyitva áll. A belépés teljesen ingyenes. Az abaják szépek, rendben tartottak, tisztítottak, nem volt velük gond. Amondó vagyok, ha erre jársz inkább tedd el a kendődet a tasiba, és mindenképp ezt próbáld ki, az érdekesség kedvéért. Amit még javaslok és mi sem tudtuk volna, ha nem egy szinte helyivel megyünk oda: Úgy tervezz, hogy ott érjen utol a naplemente. Meseszép látvány, ahogy a nap megfesti az égboltot a hófehér mecset felett és összeolvad a megvilágítással. (felvidéki csvargók, 2019)" forrás

Emirates Palace

Fantasztikus építészeti remek ez a szálloda- és konferenciakomplexum. A turista látogathatja akkor is, ha nem vendég ott. Érdemes szimplán beülni egy teára és előtte, utána körülnézni. A lobbyban található kávézó specialitása az aranyreszelékkel (!) meghintett cappuccino, ami mellé első osztályú datolyát szervíroznak. Impozáns az egész. Valamiért nem örülnek, ha a turista bent fotózik. Tán a hotelvendégek privát-szféráját akarják védeni. Belépéskor alaposan ellenőrzik a látogatót, és megmondják, hogy mit szabad és mit nem, hová lehet menni és hová nem. Még így is egyszerűbb ide bejutni, mint Dubaiban a Burj al Arab hotelbe. Amúgy az Emirates Palace szebb, mint az.

"Na ez az a szálloda, ahova nem jutottunk be és csak a szögesdróton kívülről sikerült fotózni. A Burj Al Arabbal ellentétben turisták által látogatható, de pénteken és szombaton pont nem. Nyilván szombaton sikerült odalátogatni :(" forrás


,, A Palace mélygarázsába tettük le az autót. Természetesen Royce Rolls-ok álltak-légmentes "csomagolásban" a garázsban, Maybach szomszédságában... egy 500-as full Mercedes, ami itthon egy vagyon az ott alap kategória volt. Ferrarikról, McLaren-ekről ne is beszéljünk...hm.

Szóval leparkoltunk a kis Ford Focus-unkkal és a Nissannal, majd felmentünk lifttel a Lobbyba. Az egyikbe.
Senki nem kérdezte hová megyünk, nem is találtuk meg a Le Cafét, de látták tanácstalanok vagyunk így valaki ilyenkor mindig jött és segített, mosolygott.

Csak tátottuk a szánkat az elképesztő gazdagság nyomán, bár én nagyobb durranásra számítottam. Arannyal vannak a falak kirakva, ezüst és arany mozaikokkal van díszítve minden. 8 ezer valódi pálmafa van az épületen belül (igaz konzerválva vannak). Több emeletnek külön recepciója van: uralkodói szintek, emeletek vannak, külön a Perzsa-öböl uralkodói részére. Aranyérme automaták is vannak. 1 millió nm-es területen fekszik a hotel. 1,3 km hosszú privát tengerpartja van, aminek a homokját Algériából hozatták. 302 szoba és 92 királyi lakosztály van. 1002 db Swarovski kristálycsillár

Amúgy tágas terek, a "sima" szobákig jutottunk, a lift is aranyozott...a WCkről pedig ne is beszéljünk :)

Aztán a Le Caféban elfogyasztottuk a 24 karátos aranyreszelékkel megszórt, emellett isteni kávénkat 60 dirhamért és + valami 6 százalékos turisztikai adóval terhelt összegért. A 100 AED előírt fogyasztást senki nem ellenőrzi le, amúgy ha kávét sem iszunk, sem lett volna gond belőle. De szerettük volna ezt, így fel lehet fogni belépőnek is. (2016)" forrás

Corniche

Mindenképpen érdemes sétálni ezen a méltóságteljes, végtelenül hosszú promenádon. Késő délután, este és a hétvégéken tele van korzózó, kerékpározó emberekkel. A Corniche kávézóiban isteni frissen facsart gyümölcsleveket lehet fogyasztani. Önmagában tanulságos egy magyarnak látni, hogy mennyire kulturált, tiszta, higiénikus közterületet lehet kialakítani.

A sétány több pontján lehet biciklit bérelni, amivel könnyedén el lehet tekerni a Corniche északi részén fekvő Mina kikötőbe, ahol a halászok frissen fogott zsákmányaiba lehet belekóstolni. A hal piac minden ínyenc, tengeri herkentyűkre vágyó turistának ajánlott célpont.

,, A belvárosban, a tengerparton 6-8 km hosszan végigfutó parti sétány, parkokkal, strandokkal, játszóterekkel, szállodákkal, éttermekkel, kávézókkal, amit az öböl másik felén mesterségesen tovább hosszabbítottak. A nagy forróságban gyalogosan kicsit hosszú végigjárni, de bringát is bérelhetünk (1800 Ft/óra, drágább mint az autóbérlés), amivel már egyszerűbben megoldható a feladat. A félsziget egyik végében található a Marina Mall bevásárlóközpont és Heritage Village skanzen, visszafelé jobbra lesz az Emirates Palace (szögesdróttal és kamerákkal védelmezve, nehogy valaki bemásszon a tengerpart felől). A kanyar után továbbhaladva a szárazföldi rész felé, következnek a szállodák és az általuk befoglalt, csak a hotelvendégek által megközelíthető strandok, néha egy-egy publikus szakasszal megszakítva, ahol 300 Ft/óradíjon bérelhet bárki napernyőt." forrás

Louvre Abu Dhabi

www.louvreabudhabi.ae

,, Az épületegyüttesben 55 fehér, az arab óvárosok ihlette épület áll. A múzeum kétharmadára 180 méter átmérőjű kupola borul, árnyékot biztosítva és csökkentve az energiafogyasztást. Az emírségekben hagyományos tetőként használt, egymásra terített pálmaleveleket utánzó nyolcrétegű kupola ezüstcsipkére hasonlít és szűri a napfényt, amely egyfajta fényesőként hatol át a kupolán, mint az arab épületekben található díszes rácsokon.
A múzeum állandó gyűjteménye mintegy 600 műtárgyból áll, köztük van Édouard Manet Le Bohémien című képe és az időszámítás előtti III. évezred végéről vagy a II. évezred elejéről származó afganisztáni fogadalmi istennőszobor, a Baktriai hercegnő. A Közel-Keletről származó régiségek között egy több mint 8000 éves, Jordániából származó monumentális kétfejű mellszobrot és egy Szaúd-Arábiából származó, 350 ezer éve készült prehisztorikus kőszerszám szerepel." forrás

Városon kívüli programok

Ferrariworld

Ez egy hatalmas vidámpark, amelynek központi témája az autó és főleg a Ferrari márka. Dubaiban bőszen hirdetik is programnak. A Dubai Marina-tól kb. 50 perc alatt el lehet jutni a Ferarriworld-höz. A témapark a Yas nevű szigeten található, 30-40 percnyi távolságra Abu Dhabitól.

Jó program nem csupán felnőtteknek, hanem nagyobb gyerekeknek is (kisgyerekeknek is kínálkoznak azért programlehetőségek). Rengeteg különféle autóvezetési szimulátor van. Több utazó szerint az egész nem éri meg a drága belépődíjat, 225 dirham (kb. 13.500 HUF). Mások nagyon lelkesen dicsérik, hogy milyen látványos az egész és mennyire be van dobva minden a legújabb technológiai lehetőségekből. Hosszú sorokat kell kiállni egy-egy hullámvasutas vagy szimulátoros utazáshoz (ride). Egész napos program is tölthető itt, ha valaki szereti az ilyesmit.

Liwa Oasis

Nagyon romantikus természeti látványosság ez az oázis a sárgabarackszínű homokdűnéivel. Hatalmas területen terül el, és az oázisban van több falu és farm. Abu Dhabiból sokféle dzsip túrát szerveznek ide. Ez egy időutazás is annak az érzékelésére, hogy milyen is volt az ország az olajdollárokat megelőző évszázadokban. Az Abu Dhabi-t ma is uraló dinasztia elődei innen telepedtek le a partvidékre valamikor a 18. század vége táján. Az oázis most látható házait mindazonáltal a 20. század hetvenes, nyolcvanas éveiben építették és már nem sárból. Azért az egész oázis vidék kellően autentikus, régies. Láthatók beduin sátortelepülések is, hogy a régi idők érzékletesebben jelenjenek meg a turista szeme előtt.

Múzeumok

A Saadiyat nevű szigeten koncentráltan helyezkedik el több figyelemreméltó múzeum, pl. a Guggenheim Abu Dhabi Museum és a Louvre Abu Dhabi. Mindkét múzeum építészetileg is rendkívül izgalmasan modern.

A Louvre Abu Dhabi még alakulóban van, de építészetileg kivül és belül már érdekes (2015-ös állapot). Szóval még nincs teljes múzeumi élmény, de hát ingyenes a belépés. Kihagyható program addig, amíg nem készül el teljesen.  


Louvre Abu Dhabi

Ez a múzeum sincs még készen. valamikor 2017 táján nyílik meg 12-szer (!) akkora területen, mint a newyorki Guggenheim. Most egyelőre csak az építkezést lehet látni, de azért az is valamennyire érdekes.


Guggenheim Abu Dhabi

Múlt, jelen, jövő

A britek 1971-ben adták fel itteni gyarmatukat. Akkor jött létre az Egyesült Arab Emírség, amelynek elnöke Sheikh Zayed, Abu Dhabi uralkodója lett, miniszterelnöke pedig Dubai emírje. Sheikh Zayed egy holtszegény, elmaradott országból teremtett modern világot az olajbevételeknek köszönhetően. Amikor a britek elkezdték kitermelni az olajt az ötvenes évek végén, akkor Abu Dhabi városban alig 50 ezren éltek. Volt négy orvos és öt iskola! A mai nagyváros, akkor egy szegényes kis halászfalu volt ócska házakkal. A gazdagságot akkoriban az jelezte, ha valakinek egyáltalán volt sárból, vagy koralltörmelékből épített kis háza. Csatornázás nem volt, villanyszolgáltatás alig. A hatalmas sivatagi környezet életének lényege ebből állt: tevehajcsárok, nomád pásztorok, sátorok, a túlélést jelentő oázisok.

Az emír a függetlenséget követő években rendkívül felvilágosult módon kezdeményezte, gyorsította fel a fejlődést. Fejpénzt fizettek az embereknek, hogy iskolába járassák gyerekeiket. A jelen a káprázatos fejlődésről szól. Abu Dhabi emírség több, mint 450 ezer állampolgára a világ nyersolajkészletének egytizedéből és a világ gázkészletének 5 százalékából gazdálkodhat. Azaz gazdálkodik helyettük az uralkodóház, az emírrel az élen. A britek 1958 táján fedeztek fel olajlelőhelyeket az Arab-félszigetnek ezen a táján és a készletek 90 százaléka a mai Abu Dhabi emírség területére esik. Annyi többletbevétele van az államnak, hogy képtelen elkölteni az emírségen belül.

Nem túlzás állítani, hogy Dubai is Abu Dhabi kegyéből és beruházásaiból él, hiszen Dubai már lényegében nem számíthat saját természeti kincsre. Kifogyott belőle. A világ legmagasabb épületét, a Burj Khalifát Dubai kezdte építeni hitelből, de még így is képtelen volt állni a számlákat, úgyhogy Abu Dhabi injekciózott pénzt a befejezésbe. Abu Dhabi fölös pénzeit az egész világon beruházzák.

Miként Dubaiban, itt is külföldi (főleg dél-ázsiai) fizikai munkások, és nyugati, európai szakemberek végeznek el szinte minden munkát. Négyszer annyi az ott élő és dolgozó külföldi, mint az emírségi állampolgár. Jó kereseti lehetőségek vannak, kinek-kinek a saját viszonylata alapján. A helyi állampolgárokat az uralkodóház módszeresen kényezteti, rengeteg kiváltsággal, ingyenes vagy nagyon olcsó szolgáltatásokkal látja el. A helyiek egy főre jutó havi átlagjövedelme eléri a három millió forintnak megfelelő dirhamot. A képzett külföldi szakmunkások sem keresnek rosszul, kb. 800 ezer és 1,2 millió között. A háztartási rezsiköltségek alacsonyak, és nagyon olcsó a benzin. A dél-indiai, pakisztáni, bangladesi, Sri lanka-i fizikai munkások kevéske fizetésért dolgoznak, de még ebből is tudják élelmezni otthon maradt családjaikat. A munkáltatók, a hatóságok nagyon keményen bánnak az ázsiai vendégmunkásokkal, de azok végtelen mennyiségben képesek ideáradni az otthoni munkanélküliség elöl. A helyi törvényeket, a munkáltató által kikötött szabályokat megszegőket könnyedén kipenderítik az emírségből. Ami a jövőt illeti, nos az olajtartalékok kitartanak a jelen század végéig. Kérdés, hogy addig változik-e a világ üzemanyag fogyasztásának mai jellege. Abu Dhabinak még biztos van sok ideje arra, hogy a töménytelen pénzét okosan beruházza. Gazdag állampolgárainak még az unokáik jóléte miatt sem kell igazán aggódnia.

Vélemények

"Szerintem Abu Dhabi egyik fontos előnye Dubai-val szemben, hogy itt több lehetőség és tér van a városban gyalogolni. Na, nyilván nem május és október között. Nincs olyan rettenetes közlekedési helyzet, mint Dubaiban." (2011)


"Abu Dhabi egyszerűen unalmasabb, mint Dubai. Ettől függetlenül tetszett, mert valahogy természetesebbnek, kevésbé műanyagosnak tűnik itt a fejlődés, mint Dubaiban. Dubaiban többet adnak a látszatra, sok a szimpla giccs, míg Abu Dhabiban értelmesebbnek is tűnik a városfejlesztés, nem annyira önmutogató. A helyi hagyományokat jobban őrzik, még ha modern köntösben is." (2011)

Olvasmányos linkek

"Százból kilencvenkilenc utazó Dubajba repül, ha az Egyesült Arab Emírségek az úti célja. A kilencvenkilencből aztán hetvenöt ki sem mozdul onnan, ami nagy hiba, mert a mindössze 42 éves Emírségek fővárosa, Abu-Dzabi annyi szépséget és kincset rejteget, hogy megér egy több napos kirándulást." forrás


"A Yas Island sziget, félsziget 25 km-re található a belvárostól, a Corniche sétánytól, kb. fél óra autóval. A Yas Marina központ hármas funkciót tölt be: F1-es pálya, hotel, kikötő, 3in1. Az 5,5 km hosszú, 21 kanyarral tűzdelt pálya elhalad az organikus formákat öltő szálloda két épületét összekötő híd alatt, illetve a kikötőt is bejárja, így a Formula-1 nagydíjakat nézhetjük a szállodai szobánk erkélyéről, a 7 étterem bármelyikéből vagy a kiváltságosok yachtjukkal beúszhatunk a legizgalmasabb kanyarba. A pályacsúcsot (1:39,696) Lewis Hamilton tartja 2009 óta.

Ha éppen nincs versenyszezon, akkor megfelelő mennyiségű készpénz birtokában bárki felmehet a pályára meghajtani egyet a rendelkezésre álló autóparkból: Aston Martin Vantage GT4 Racing (420 lóerő, 90e Ft-tól), Mercedes SLS AMG (591 lóerő, 115e Ft-tól), Formula Yas 3000 (együléses), Chevrolet Camaro SS (460 lóerő), Yas Radical SST (500 kg, 210 lóerő @ 10.500 rpm).

Ha valakinek ez sem lenne elég elvégezheti a 2 napos drag racing akadémiát, aminek a végén 8x gyorsulhat a 3 üléses 1050 lóerős SuperComp gépállattal, ami a Bugatti Veyront is lealázva 2 mp alatt katapultál 100km/h-ra a végsebessége pedig jóval 300 felett van. A profi versenyzők ennél sokkal durvább gépekkel tolják esténként: a Top Fuel Dragster 8000 lóerős és 4 mp alatt éri el a 480km/h sebességet. Ezt csak nézni lehet, vezeti nem. Szerencsére.

A pálya és a kikötő 162 hektár területen fekszik, a lelátó pedig 41 ezer ülőhellyel rendelkezik. A kikötőben 222 hajóbeálló található és akár 150 méteres monstrumok fogadására is képes. A közelben, a Yas Islanden található még a Ferrari World vidámpark a világ leggyorsabb hullámvasútjával. A Ferrari Rossa 4,9 mp alatt gyorsul 240 km/h-ra. A 100-as sprinthez mindössze 2 mp kell. A belső szervek elmozognak, arcunk amorf masszaként torzul, adrenalin rush. A szomszédban pedig ott a Yas vízividámpark, ha egy kicsit lehűtenénk magunkat." forrás


"Abu Dhabiból taxizás vissza Dubaiba: Totál sötétben, amikor kiértünk az autópályára a szakállas taxis leállította a taxiórát és elkezdett telefonálgatni, meg SMS-ezni vezetés közben. Biztos voltam benne, hogy hamarosan lekanyarodunk egy sivatagi benzinkúthoz és éppen most szervezi a haverjait, akikkel jól kirámolnak. Szép befejezése lett volna a napnak. Amikor végzett a mobilozással mondtam neki, hogy jó lenne visszakapcsolni a taxiórát. Azt hajtogatta, hogy nyugi my friend működik az, csak így nem ad windows error hangjelzést, ha 120-nál gyorsabban toljuk. Elég hihetetlennek tűnt, hogy sötét képernyővel is mér a tablet, hiszen telefonálás közben a szemem láttára bootolt újra a kütyün az oprendszer. Közben fejben számolgattam, hogy mennyivel közelebbről indultunk vissza és max. mennyi pénzt vagyok hajlandó fizetni, ha valami trükkös összeget mondana be a végén, felkészültem minden szcenárióra. 45 percig utaztunk szótlanul a sötétben, a végállomáshoz közeledve pedig, ahogy ígérte bekapcsolta a tabletet, ami tényleg üzemelt és 60 dirhammal kevesebbnél állt meg, mint amennyit az útra szántam, ha nem ment volna az óra. Alaptalan volt a gyanú. A taxisok jófejek." forrás


Fotóegyveleg

fotó by Konkoly-Thege

b.k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Viktoria, 2020. 01. 13. 14:18
Kedves Utikritika,

csecsemovel (5 honapos) nagy mereszseg Abu Dhabiba pihenni egeszsegugyi es higena szempontbol? Aprilisban mennenk.

Koszonettel, Viktoria


úti kritikus, 2020. 01. 10. 17:44
Nagyné számára:

Igen, Abu Dhabiban sincs készpénzfizetés a buszjegy vásárlásnál.
A Hafilat nevű Smartcardot a buszmegállók, buszállomások automatáiból kell beszerezni. Felszálláskor a kártyaleolvasó masinához kell illeszteni ezt a kártyát, így érvényesítendő az utazást. Egy utazás egy főre 2 AED

Muscatban az Al Khuwair vagy a Qurum központi térségekben érdemes szállást foglalni. A városban a tömegközlekedés felejtős, taxizni kell.


Nagyné, 2020. 01. 05. 06:30
Kedves Úti kritika,
Segítséget szeretnék kérni Abu Dhabi közlekedéssel kapcsolatban.
Busz közlekedésre lennék kiváncsi, illetve itt is kártya szükséges mint Dubaiban vagy jegyet kell vásárolni?
Van- e a reptérre sima public bus? 2 éjszakát szeretnénk eltölteni majd tovább repülni Oman- ba. A város melyik részén lenne ideális szállást keresni? Köszönöm elöre is.


Szász Géza, 2019. 12. 17. 14:23
Köszönöm szépen! Üdv. SzG.


úti kritikus, 2019. 12. 16. 17:58
Az Abu Dhabi reptéren lehet bérelni 15 személyes Ford Club Wagon-t


úti kritikus, 2019. 12. 16. 17:53
Géza!
Abu Dhabi nemzetközi reptéren, az 1-es terminálon van csomagmegőrző (baggage storage). Van ehhez némi adminisztráció, de ennyi. A hét minden napján 24 órán át tartanak nyitva. Nem drága a megőrzés, az ár függ a mérettől és a súlytól.


Szász Géza, 2019. 12. 16. 15:47
Sziasztok! 12.27-én érkezünk Abu Dhabiba, hajnal 2 kor, egy 7 napos hajóútra megyünk, Dubaj, Moszkat, Doha útvonalon. A hajónkra sajna csak este 7 kor kezdhetünk csekkolni! Nagy létszámmal 10 felnőtt és 3 gyerek, csomagok. Javaslat, hogy mit tudunk csinálni ezen röpke 18-20 órában. Fő problémának látjuk a csomagok elhelyezését. Minden öttletre vevők vagyunk! Köszönöm! Szász Géza


úti kritikus, 2019. 11. 09. 18:11
Máriának:

Kovács Andrea
idegenvezető (Abu Dhabi)
E-mail: info@dubaiprogramok.com


tóth v.mária, 2019. 11. 09. 16:05
abu dhabi városában lesz 18 óra transzferem. szeretnék magyar idegenvezetőt találni, aki megmutatná nekem a várost. ebben tudnának segíteni? köszönöm


Piros Piroska, 2019. 05. 22. 08:13
Kedves Úti Kritikus!
Szeretnék érdeklődni, h az Emirates Palaceban a Le Caféba kell-e előre asztalt foglalni, ha igen hol? Előre is köszônöm a választ. Piros


Németh Judit, 2018. 10. 05. 08:07
Kedves "Úti kritikus"
Köszönöm.


úti kritikus, 2018. 10. 02. 19:20
Juditnak:

http://dubaiofw.com/dubai-to-abu-dhabi-bus/


Németh Judit, 2018. 10. 02. 19:16
Helló, az oldalt olvasva, nem tűnik rossz ötletnek a buszozás! Érdekelne a Dubai Abu Dhabi buszjárat oda-vissza. Hol találok erről bővebb infót! Köszönöm


Tibor, 2017. 05. 15. 02:42
Hello, tudna nekem ajánlani egy szabad vagy megfizethető árú beachet ahol az aktív nyaralás mellett el lehetne egy fél napot tölteni? Vagy bármi infó a strandokról. Köszönöm


úti kritikus, 2017. 04. 22. 05:39
Kedves Natália!

Dubai és Abu Dhabi között a taxizás költsége egy útra 230 és 300 dirham között mozog (kb. 18 500- 24 ezer forint között). Az átlagos ár 270 dirham. A tól-ig keret azért ilyen nagy, mert függ attól, hogy Dubai melyik pontjáról Abu Dhabi melyik pontjáig megy a fuvar.Oda-vissza fuvarban is meg lehet néha állapodni. Nekem egyszer sikerült 500-ért.


Hegedűs Natália, 2017. 04. 19. 21:51
Tudna nekem segíteni abban, hogy Dubai-Abu Dhabi taxival nagyjából mennyibe kerül? Köszönöm szépen előre is:)


úti kritikus, 2017. 03. 14. 22:49
Ezt írta nekem e témában egy ismerős, aki ott élt:

Én amerikai rendszerű óvodában dolgoztam Abu Dhabiban. Az nem volt gond, ha valaki nem beszél angolul, mert a gyerekek hamar megtanulják.
Én amerikai vagy angol rendszerű iskolát keresnék a gyerekeknek. Nagyon sok pénzbe kerülnek, de ott legalább több angol és amerikai tanár is van.
Ha Abu Dhabiba érkeznek, akkor a magyar követségen keresztül egy pillanat alatt felvehetik a kapcsolatot a magyar anyukákkal és azok a legfrissebb információkkal el tudják látni őket. Segítőkészek az emberek. Lehet, hogy nekik sokkal jobb ötleteik vannak, mert ugye mi már néhány éve nem élünk ott.


úti kritikus, 2017. 03. 14. 07:35
Kedves Annamária!
Nem akarom ijesztgetni, de Abu Dhabiban rendkívül nehéz elintézni az óvodai és általános iskolai elhelyezést, mármint nyilván az angol nyelvű intézményekben. Kevés helyre roppant sok a jelentkező. Nagyon korán el kell kezdeni intézni. Elképesztően sok pénzbe is kerül az óvoda és az iskola (kb. évi 4-5 millió forint). Nem véletlen, hogy a legtöbb európai, amerikai munkavállaló a munkaadójával a szerződésében próbálja kikötni az iskoláztatás költségeinek a fedezését. Ingyenes óvodáról, vagy iskoláról ne is álmodjanak.


Annamaria, 2017. 03. 14. 05:33
Erdeklodni szeretnek az Abu Dhabii iskolarendszerrol. Nyaron koltozunk oda 2 gyermekkel, a nagyobbik 5, a kicsi 2,5 eves. Szuksegem lenne nehany hasznos informaciora, hogyan keressek iskolat ha a gyermek nem beszel angolul, mikor indul a tanev, milyen a helyi ovoda es iskolarendszer. Elore is koszonom.


Peter Gabor, 2016. 07. 25. 18:32
Nagyon hasznos beszamolo. Augusztus utolso heteben tervezunk egy het nyaralast Abu Dhabiba. Ferfiaknak a rovidnadrag rendben van? A szalloda partjan a holgyekre milyen bikini viselet ajanlott? Elore is koszonom a valaszokat!


úti kritikus, 2016. 06. 24. 19:55
Kedves Zsófi! Jó helyen teszi fel a kérdést, mert a honlapunk teljesen megbízható, Abu Dhabiban 15 évet eltöltött kanadai magyar forrásból nagyon precíz választ tud adni! A 12 éves kislány válla, sőt lehetőleg a teljes karja legyen ruhával fedett. Inkább valami vékony nadrág legyen rajta mint szoknya. Ha szoknya, akkor érjen a térd alá. Rövid nadrág, sort semmiképpen se! Tudni kell, hogy az ottani arabok (is) egy 12 éves lányt hajlamosak nőként vizslatni. Ez nem pedofília, hanem az a kultúrkör, ahol egy 12 éves lánynak már férjet szemelnek ki. Kellemetlen lesz szegény kislánynak egy meleg klímájú helyen így öltözködni, te el kell neki magyarázni értelmesen. Arab országokban előfordul, hogy 30 fölötti férfiak a turista szülőknek beígérnek hozományt, hogy adják hozzájuk a leánygyermeküket. Bizony nem ritka, hogy egy 15 év alattira vonatkozóan teszik ezt meg. Szóval így van ez. Ráadásul Abu Dhabi kevésbé felvilágosult hely, mint Dubai, részben azért mert nincsenek annyi turistához szokva.


csobanczy zsofi, 2016. 06. 24. 11:53
Miért nem írnak sehol arról, hogy a 12 éves lányok hogy öltözennek abu dhabiban?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon