ÚTIKRITIKA.HU / Kanári-szigetek


hirdetes

útikritikák


Kanári-szigetek

Kanári szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Fotóegyveleg

.

Papagayo Beach (Lanzarote) - Kriszta fotója


Testi és lelki kikapcsolódás Fuerteventura szigetén
Fitness, wellness, tánc - Aktív hét Nádas Nóriékkal

Kanári-szigetek dióhéjban

A Kanári-szigetek a Ráktérítő közelében fekszenek nem messze Afrika szaharai övezetétől. Spanyolország és így az EU része. Az Európából érkezőknek, a Mediterrán térség legközelebbi szubtrópusi helye télből a nyárba, amely biztos jó időt ígér, ezért szokták az „Örök Tavasz" szigeteinek is említeni. Nyáron is kellemes a hőmérséklet, nem olyan meleg, mint ahogy azt gondolnánk egy szubtrópusi „paradicsomról". Különleges mikroklímájú éghajlatának köszönhetően, a Kanári-szigetek egész évben kiváló üdülőhely.

A Kanári-szigeteket egy 7 tagból álló szigetcsoport (Keletről Nyugat felé bemutatva):

Természeti szépségük egyedülálló. Néhol teljesen civilizálatlanok és békések. Vegetációjukra jellemző a buja növényzet éppúgy, mint a kietlen sivatagos, Holdbéli táj. Éppen ennek a sokrétű vegetációnak köszönhetően több nagyobb filmes producer és rendező választotta filmjének helyszínéül a Kanári-szigeteket. Még a leglátogatottabb szigeteken is találunk háborítatlan öblöket, felfedezésre váró területeket. A Kanári-szigetek legismertebbjei, a harmadik sziget Gran Canaria és a negyedik sziget Tenerife. Míg Németországnak Gran Canaria, addig Magyarország célközönségének Tenerife jelentette a Kanári-szigeteket évtizedekig. Mostanra megváltozott az utasok érdeklődési köre és éppoly nagy szeretettel keresik fel Gran Canariát, mint Tenerifét.

Kanári-szigetekre általában többször utaznak el a magyar utasok, egyrészt, hogy kipróbálják, másrészt a kíváncsisággal vegyes izgalom hajtja Őket, hogy összehasonlíthassák a két legnagyobb szigetet Tenerifet és Gran Canariat. Az Európán kívüli egzotikus világgal való első találkozás mindenképpen hatalmas élmény és az utasok túlnyomó többsége pozitív élményekkel gazdagon tér vissza hazájába. Ami a legfontosabb, az adott egy utazás alkalmával, amit a vendégek elvárnak egy szubtrópusi szigettől: pálmafák, napsütés és óceán.

A Kanári-szigetek vonzereje az egzotikus éghajlat mellett, a kedvező vásárlási lehetőségekben rejlik, mivel a szigetek vámmentes övezetűek, így minden terméket lényegesen kedvezőbb áron kínálják a kereskedők, a vásárlók nagy örömére. Természetesen az sem hátrány, ha jó alkudási képességgel is rendelkezünk.

Kanári-szigetek időjárása

A Kanári-szigetek közül Fuerteventura a legszelesebb, Lanzarote talán a legmelegebb. (Egyesek szeint a több szél dacára éppenséggel Fuerteventura melegebb, mint Lanzarote.) Gran Canaria valamivel melegebb, mint Tenerife, de ez utóbbi esetében nagy a különbség a déli és az északi területek között (a déli a melegebb).

A társadalom szerkezete szempontjából nyugat-európai turisták kiemelt üdülőövezete és vannak olyan nyugdíjas párok is, akik hónapokra költöznek át Németországból a Kanári-szigetekre a téli hónapokban. Érdekessége, hogy a városok a „Hold" béli tájba úgy illeszkednek, mint a sivatagba az apró oázisok. A városokba vezető utak általában kiesek és kietlenek, míg a városok parkokkal, zöld pálmafás „ligetekkel" tarkítottak és napi rendszerességgel öntözik őket. A szállodák jó megválasztása a gondtalan pihenés és szubtrópusi életérzés elengedhetetlen része, ezért is nagyon fontos. A szigeteken mindenki megtalálja a neki megfelelő ár/érték arányú szállást/szolgáltatást az apartmanoktól az ötcsillagos luxusszállodákig. A nyaralós csomagok esetében az utazás sikerességét erősen meghatározó tényező a jó szálloda megválasztása. Természetesen az elsődleges szempont az, hogy mit bír el a családi költségvetés. Az adott anyagi kereten belül viszont érdemes körültekintőnek lenni és ehhez az úti kritikus segítséget nyújt. Külön alfejezetben általános tanácsokat adunk a szállodaválasztáshoz és a nyaralók visszajelzései alapján javasolunk néhány szállodát.

A tömegturizmus kialakulása a Kanári szigeteken a huszadik század elején itt lakó britek kolóniájának hatása. Sem háborúk, sem nagy természeti  katasztrófák nem érintették a szigeteket szerencsére. Így minden adott volt a nyaraló turizmus felfejlesztéséhez. Igen nagy nevek, például César Manrique vettek aktívan részt a 60-as évektől a szigetek fejlesztésébőn. Róla bővebben Lanzaroténél lesz szó.

Évtizedekig az áfamentessége volt a Kanári szigetek nagy vonzóereje a spanyolok körében. Rendszeresen jártak ide bevásárolni, így terjedt el a szigetekről, hogy bevásárló paradicsom lennének.  A rossz hír az, hogy az adómentesség megszűnt, helyette bejött a fix 7%-os áfa. Nagy volt az ellenkezés, amikor bevezették.

Bármilyen kérdéssel, kéréssel forduljon hozzánk bizalommal, hiszen személyes szakmai tapasztalataink vannak a Kanári-szigetekről . Természetesen véleményezését is nagy örömmel fogadjuk és minden hasznos, érdekes, információt, véleményt beszerkesztünk a honlap anyagaiba.

E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Egész évben szuper az időjárás, jó oda menekülni az otthoni hideg elől és kellemes a nyári  időjárás is.
 2. Barátságos, biztonságos, lezser
 3. Nyugat-európai infrastruktúra Afrika szomszédságában
 4. Lanzarote izgalmas vulkanikus tájai
 5. Las Palmas óvárosa gyönyörű
 6. A szigetek közül Fuerteventura kínálja a legszebb strandokat - Playa de Concha olyan, mint egy karibi strand
 7. A program-lehetőségek óriási választéka
 8. La Palma egy kellemes spanyol város lent délen, Afrikában
 9. Az Atlanti-óceáni szelek miatt soha sincs brutális hőség
 10. Az ott élők és a nyaralók is feszültségmentesek, nyugisak

Nem tetszett

 1. A tenger vize többnyire nem alkalmas pancsolásra, mert ahhoz hideg
 2. Egy hét után unalmassá válhat a napozgatás is
 3. A sok time-share kereskedő zaklató közeledése
 4. A nagyobb nyaralóközpontokban a csúcsforgalom és az embertömeg
 5. A brit nyaralók kocsmai hangoskodásai
 6. A tömegturizmus gépezetének egysíkúsága
 7. A sok bóvli bolt, egyes kereskedők ellenszenves stílusa
 8. Sok helyen túl zsúfoltan beépített épületekkel
 9. 30 fölöttieknek inkább való, mint huszonéveseknek
 10. Ha jön a caloma, a homokvihar, vagy csak bármikor ha a szemem tele megy homokkal

Vélemények

"Szerintem a Kanári-szigeteknek van egyfajta furcsa spanyol bája, ami talán abból adódik, hogy ilyen messze került az anyaföldtől, talán abból, hogy akármennyire is Spanyolországhoz tartozik, mégis kicsit kilóg a sorból. Ő képviseli az egzotikumot és a nyári mediterrán dömping után, télen is tartja a frontot a távolabbi egzotikus helyekkel szemben. Itt is megtaláljuk a jellegzetes spanyol sztereotípiákat, mint például a siesta-t, a paella-t, a latin temperamentumot – amiket egy turista joggal elvárna, ha már egyszer Spanyolországba utazik – de valami mégis más. Az itteni embereknek külön világa van, spanyolok, de annyira mégsem. És ez tetszik nekik, szeretik, hogy mások.

Az ideérkező látogatók nagy többsége sokszor beleszalad abba a hibába, hogy csak a felkapott, direkt turistáknak kialakított helyeken tölti a nyaralása nagy részét (vagy az egészet), és emiatt képes ráhúzni, olyan jelzőket, hogy "turistás", "németes", "semmi extra, szokásos tömegturizmusos". Holott, ha kicsit kitenné a lábát az utazási irodák által kijelölt zónából és azokra a helyekre látogatna, ahol nem feltétlenül a turista a fő attrakció és ahol az ott élő népek élik mindennapjaikat, lehet, hogy fordulna egyet a nézőpontjuk. Ez főleg a két fő szigetre, Tenerifére és Gran Canariara vonatkozik, a többi kisebb sziget még megmaradt az alternatív turizmus részeként, igaz nehezebb is megközelíteni és felfedezni őket." (Orsi)


"A huszonéveseknek nem árt tudni, hogy a Kanárin télen rengeteg a nyugdíjas nyugat-európai. Nem vagyok szemét alak, de az egész olyan itt-ott, mintha az öregek otthona körül járna az ember. Főleg skandináv, német, holland nénik, bácsik. Furcsa volt nekem a nudista öregek látványa. Értem én, hogy miért ne szabadna nekik is, de nekem akkor is szokatlan az ilyesmi. Tenerifén az angol nyelvűek vannak többségben, Gran Canarián pedig talán a németek. Az időseken kívül még a 30-50 év közötti meleg párok nagy száma is feltűnő. Esküszöm nem zavartak sem az öregek, sem a melegek, csak azért szólok erről, mert ez is a jellemzők közé tartozik. Ha valami zavart, hát az a szolgáltatások drágasága." (Gyuszi)


"Engem nem varázsolt el a Kanári szigetek. Nem volt meg az a plusz, ami miatt visszavágynék és legközelebb nem egy másik, azonos árszínvonalú európai nyaralóhelyet választanék, szebb strandokkal. A szénporhoz hasonlító fekete homok nem egy vonzó látvány." (Marcsi)


"A Kanárin tökéletesen megvolt a pálmafás tengerpart feeling. Amikor meg kicsit távolabb mentünk a nyüzsgő nyaralóhelyektől, ott volt a vad természet, a csendes kisvárosok, falvak. Izgalmas ez a kettősség. Mondjuk az se rossz érzés, amikor az óceán parton heverészel és közben bámulod a ködös hegycsúcsokat." (Erik)


"A Kanárin minden szigetnek megvan a maga sajátossága. A természeti környezet Lanzaroten a legkülönlegesebb, Tenerifén a legváltozatosabb. Fuerteventurán voltak a legszebb strandok, a szaharai homokkal és a türkiz vízzel. Gran Canaria pedig mindez egyben, az abszolút kedvencünk." (Horváthék)


"Nagyon klassz karibi hangulatú strandok vannak Fuerteventurán, a látnivaló viszont több Lanzaroten. Mindkét szigeten egy-egy hetet töltöttünk és szerintem ennyi idő elég is volt a felfedezésükhöz." (Eszter & Pali)


"Búvárként jártam Gran Canarián, és a szigetcsoport többi tagján is. Minden szigeten jól felszerelt búvárbázisok vannak. Az óceán élővilága gazdagabb, mint a Földközi-tengeren. Ez önmagában is érdekes, de vannak elég nagy hajóroncsok is, amik szintén merülhetőek." (Suri)


"A Kanári szigetekre nem kerül sokkal többe az utazás, mint Horvátországba. A színvonal viszont sokkal magasabb és úgy gondolom izgalmasabb, több lehetőséget kínáló úti cél is, Európában nem tapasztalható, változatos utazási élménnyel." (P.J.)


"La Palma, La Gomera és El Hierro nem vonzza a tömegeket, mint a többi Kanári sziget, inkább a természetjáróknak való helyek. Minket teljesen elvarázsoltak a ködös meseerdők." (Zsófi & Ádi)


"A Kanári-szigetek kétségkívül az egyik legjobb hely az európai utazónak. A Marokkótól 125-200 kilométerre lévő hét nagyobb sziget klímája télen is kellemes. A vulkanikus táj a túrázóknak is rengeteg élményt kínál, és megvan rajtuk nagyjából minden, amit egyébként Spanyolország kínál a hangulatos városkáktól a gasztronómián át a fejlett infrastruktúráig. Nem csoda, hogy évente körülbelül ötször annyi turista érkezik oda, mint a szigetcsoport saját lakossága, sőt mostanra komoly külföldi kolóniák élnek itt tartós jelleggel.

Strand vagy óváros?

A Kanári-szigeteknek egy apró, de nem elhanyagolható hibája mégis van. Mégpedig az, hogy az oda utazónak el kell döntenie, mit értékel többre: a (szinte) zavartalan napsütést vagy a hangulatos spanyol kisvárosokat. Ha ugyanis a két legnépesebb szigetről – Gran Canariáról és Teneriféről – beszélünk, akkor ettől függően érdemes a déli partok turistagettóiba vagy a spanyol telepesek által annak idején preferált északi részekre menni. Bár a szigetek nem nagyok, azért a közlekedéssel sok idő elmegy, ha ingázik az ember.

Vannak ugyan régebbi városok is stranddal – közülük is kiemelkedik a szigetcsoport legnépesebb települése, a közel 400 ezres Las Palmas a maga zseniális Las Canteras strandjával –, de télen a sajátos mikroklíma miatt ezeken az északi fekvésű helyeken többnyire felhős az idő. Márpedig az ilyenkor szokásos 20-22 fok a felhők alatt, folyamatos szélben jóval kevesebbnek hat. Strandoláshoz ezért érdemes inkább a jóval naposabb déli partokat célba venni, bár a víz hőmérséklete ott is csupán 19-21 fok." forrás,, Nekem sokkal jobban tetszett Fuerteventura, mint Lanzarote. Valahogy Fuerteventurán az “élet” inkább jelen van és nem olyan intenzív az aktív vulkánok keltette hangulat. Lanzarote számomra sokkal ridegebb arcát mutatta és elég komor volt. Természetesen itt is rengeteg látnivaló van, de valahogy Fuerteventura hozzám közelebb áll. (2018)" forrás


A Kanári szigetek közül a mi választásunk: Tenerife, Gran Canaria az állatparkok miatt is.
Mi Gran Canaria szigetén voltunk a Palmitos Parkban, ahol pl a madárbemutató maradandó élmény volt. Ami már egy 3 évesnek is biztosan az a különböző madarakkal, testközelből bemutatott produkciók által.
A víz egész évben fürdésre alkalmas. Januárban ugyan "csak" 20 fokos, de a levegő sem sokkal melegebb. Nyáron pár fokkal melegebb a víz.
E két sziget mindegyikén délen a kedvezőbb az időjárás.


Tenerife nekünk nem jött be.Dràgább is mint a nem annyira nem felkapott többi sziget. Szàmunkra Fuerte és Lanzarote volt a nyerő. Mindenki màs ès attól is függ ki mit akar csinàlni. Fürdeni egèsz èvben lehet az összes szigeten.


Minden sziget jó.... -Grand Canárin márcisuban voltunk, Tenerifén, májusban, Lanzarottán decemberben) A 2 fő sziget nagyon jó! A déli rész a melegebb Minden szigeten, mert ott vannak a homoks partok, strandok.... Az árak mindenhol jók, mert NINCS áfa semmin!!!! Látvilalók, Tenerifén, és Grand kanárin vannak.... A gyerekek itt sok mindent élvezhetnek.


Nekünk azt mondták, hogy milyen jó, hogy nem annyira felkapott Fuerteventura és nem az a kommersz érzés mint Tenerife a sok turistával és rengeteg étteremmel, szórakozási lehetőséggel, Siam parkkal. Nos lehet mi vagyunk kommerszek, de inkább megyek Disneylandbe mint a bélapátfalva-i vidámparkba... Borzasztóan lelakott, ócska, kièpíttetlen kősivatag. A drágát meg nem is értem pont ugyanaz az árszínvonal sőt az éttermek még drágábbak voltak, bár 1,5 év alatt lehet Tenerifen is feljebb mentek az árak. Mindegy ez szubjektív, én tuti nem megyek oda vissza... Nincs miért..


Gran Canaria is egy zseniális sziget. Ez már a harmadik szigete a szigetcsoportnak ami lenyűgözött. Az idő talán itt volt eddig a legjobb a téli utazásaim közül. A "télből-nyárba" utazásoknak meg van a saját hangulata, mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki.

Sokan kérdezték már, hogy "na és melyik sziget volt a legjobb, melyik a kedvenc?". Mindegyik más, mindegyiknek megvan a saját stílusa, szépsége. Én egyformán imádom mindegyiket és bármikor visszamennék bármelyik szigetre. forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Fikatours, 2022. 12. 06. 09:46
Szubjektív élmények a Kanári két leglátogatottabb szigetéről:
https://fikatours.blogspot.com/2022/12/kanari-szigetek.html


Márk, 2021. 12. 22. 10:44
Tenerifén voltunk pár évvel ezelőtt, turista infrastruktúra tekintetében összehasonlíthatatlanul jobb, mint pár hasonló Európai üdülőhely (Portugália, Horvátország, Kréta). Nagyon üdítő a helyiek lazasága, úgy, hogy közben mégis rend van. Mi bérelt autóval jártuk be Tenerifét, mert nem szeretünk a szállodában a medence mellett dekkolni egy hétig. A közlekedés spanyol viszonylatban hihetetlen, egészen kulturált. Plusz egy tipp, ha valaki Tenerifére menne, a Pico del Teide vulkánt Spanyolország legmagasabb pontját ne hagyja ki. Előre kell foglalni belépőt a csúcsára, mert védett terület és így korlátozzák a turisták számát. Ezt jó előre le kell foglalni, mert elfogynak a helyek! Egy kabinos felvonó (Teleferico) visz fel majdnem a csúcsra, a kilátás és a levegő már ott is elképesztő, onnan pedig egy rövid séta az "igazi"csúcs (ide kell a belépő).


Csaba Nagy, 2018. 04. 06. 22:37
Egy kis ízelitő!! FUERTEVENTURA.
NÉZZD MEG A VIDIT. :)
https://youtu.be/hRWoSEd7QGQ


H,márta, 2017. 11. 05. 23:11
Lili hozzászólásához: La Palma szigete a Kanári-szigetek legészakibb szigete.Isla bonita. Csodálatos sziget, nem tévesztendő össze ""La Palma egy kellemes spanyol város lent délen, Afrikában" :)
Érdemes megnézni a térképet.


Létay Mónika, 2017. 10. 16. 22:01
Köszönöm szépen a gyors választ.


Lili H, 2017. 07. 31. 01:07
"La Palma egy kellemes spanyol város lent délen, Afrikában" :)


kovacs terez, 2014. 01. 19. 18:28
Legutoljára Tennerifán jártam északon nagyon jól éreztem magam.


kovacs terez, 2014. 01. 19. 18:21
Mindíg jólérzem magam bármelyik szigeten.


Laszlo Csilla Anna, 2013. 04. 02. 20:01
Minden tekintetben nagyon tetszett.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon