ÚTIKRITIKA.HU / Kanári-szigetek

Kanári-szigetek

Kanári szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Fotóegyveleg

.

Papagayo Beach (Lanzarote) - Kriszta fotója

Kanári-szigetek dióhéjban

A Kanári-szigetek a Ráktérítő közelében fekszenek nem messze Afrika szaharai övezetétől. Spanyolország és így az EU része. Az Európából érkezőknek, a Mediterrán térség legközelebbi szubtrópusi helye télből a nyárba, amely biztos jó időt ígér, ezért szokták az „Örök Tavasz" szigeteinek is említeni. Nyáron is kellemes a hőmérséklet, nem olyan meleg, mint ahogy azt gondolnánk egy szubtrópusi „paradicsomról". Különleges mikroklímájú éghajlatának köszönhetően, a Kanári-szigetek egész évben kiváló üdülőhely.

A Kanári-szigeteket egy 7 tagból álló szigetcsoport (Keletről Nyugat felé bemutatva):

Természeti szépségük egyedülálló. Néhol teljesen civilizálatlanok és békések. Vegetációjukra jellemző a buja növényzet éppúgy, mint a kietlen sivatagos, Holdbéli táj. Éppen ennek a sokrétű vegetációnak köszönhetően több nagyobb filmes producer és rendező választotta filmjének helyszínéül a Kanári-szigeteket. Még a leglátogatottabb szigeteken is találunk háborítatlan öblöket, felfedezésre váró területeket. A Kanári-szigetek legismertebbjei, a harmadik sziget Gran Canaria és a negyedik sziget Tenerife. Míg Németországnak Gran Canaria, addig Magyarország célközönségének Tenerife jelentette a Kanári-szigeteket évtizedekig. Mostanra megváltozott az utasok érdeklődési köre és éppoly nagy szeretettel keresik fel Gran Canariát, mint Tenerifét.

Kanári-szigetekre általában többször utaznak el a magyar utasok, egyrészt, hogy kipróbálják, másrészt a kíváncsisággal vegyes izgalom hajtja Őket, hogy összehasonlíthassák a két legnagyobb szigetet Tenerifet és Gran Canariat. Az Európán kívüli egzotikus világgal való első találkozás mindenképpen hatalmas élmény és az utasok túlnyomó többsége pozitív élményekkel gazdagon tér vissza hazájába. Ami a legfontosabb, az adott egy utazás alkalmával, amit a vendégek elvárnak egy szubtrópusi szigettől: pálmafák, napsütés és óceán.

A Kanári-szigetek vonzereje az egzotikus éghajlat mellett, a kedvező vásárlási lehetőségekben rejlik, mivel a szigetek vámmentes övezetűek, így minden terméket lényegesen kedvezőbb áron kínálják a kereskedők, a vásárlók nagy örömére. Természetesen az sem hátrány, ha jó alkudási képességgel is rendelkezünk.

Kanári-szigetek időjárása

A Kanári-szigetek közül Fuerteventura a legszelesebb, Lanzarote talán a legmelegebb. (Egyesek szeint a több szél dacára éppenséggel Fuerteventura melegebb, mint Lanzarote.) Gran Canaria valamivel melegebb, mint Tenerife, de ez utóbbi esetében nagy a különbség a déli és az északi területek között (a déli a melegebb).

A társadalom szerkezete szempontjából nyugat-európai turisták kiemelt üdülőövezete és vannak olyan nyugdíjas párok is, akik hónapokra költöznek át Németországból a Kanári-szigetekre a téli hónapokban. Érdekessége, hogy a városok a „Hold" béli tájba úgy illeszkednek, mint a sivatagba az apró oázisok. A városokba vezető utak általában kiesek és kietlenek, míg a városok parkokkal, zöld pálmafás „ligetekkel" tarkítottak és napi rendszerességgel öntözik őket. A szállodák jó megválasztása a gondtalan pihenés és szubtrópusi életérzés elengedhetetlen része, ezért is nagyon fontos. A szigeteken mindenki megtalálja a neki megfelelő ár/érték arányú szállást/szolgáltatást az apartmanoktól az ötcsillagos luxusszállodákig. A nyaralós csomagok esetében az utazás sikerességét erősen meghatározó tényező a jó szálloda megválasztása. Természetesen az elsődleges szempont az, hogy mit bír el a családi költségvetés. Az adott anyagi kereten belül viszont érdemes körültekintőnek lenni és ehhez az úti kritikus segítséget nyújt. Külön alfejezetben általános tanácsokat adunk a szállodaválasztáshoz és a nyaralók visszajelzései alapján javasolunk néhány szállodát.

A tömegturizmus kialakulása a Kanári szigeteken a huszadik század elején itt lakó britek kolóniájának hatása. Sem háborúk, sem nagy természeti  katasztrófák nem érintették a szigeteket szerencsére. Így minden adott volt a nyaraló turizmus felfejlesztéséhez. Igen nagy nevek, például César Manrique vettek aktívan részt a 60-as évektől a szigetek fejlesztésébőn. Róla bővebben Lanzaroténél lesz szó.

Évtizedekig az áfa mentessége volt a Kanári szigetek nagy vonzóereje a spanyolok körében. Rendszeresen jártak ide bevásárolni, így terjedt el a szigetekről, hogy bevásárló paradicsom lennének.  A rossz hír az, hogy az adómentesség megszűnt, helyette bejött a fix 7%-os áfa. Nagy volt az ellenkezés, amikor bevezették.

Update: 2017-ben nincs nagy eltérés a magyar és a kanári  szigeteki árak között, sőt Budapesttel még viszonylag könnyen felveszik az árversenyt. Gran  Canarian szép számmal vannak outletek, a Benettoné egyenesen a Mesa y López nevű főutcában van.

Update 2019: a spanyol árak lemaradtak a pesti árak mögött :((

2019 legnagyobb utazási irodai csődje nagyon rosszul érintette a Kanári -szigetek gazdaságát, a növekedés megállt, egyesek szerint a gazdaság valójában csökken. Ez Las Canterason nem érzékelhető, de az olyan nyaraló falukban, ahol egy-egy szálloda teljes bevétele a Thomas Cooktól függött, vannak/lesznek még szálloda bezárások. Hiába teljesített egy adott szálloda egész szezonban, ha nem fizeti ki őt a megrendelője, el kell küldenie az embereit. Munkaerő pedig akad a szigeteken. A gazdaságot megborító másik esemény a Brexit lesz, lévén nagyon sok a brit nyaraló és ház/lakástulajdonos. Kérdés, jönnek-e még nagy számban, ha jönnek, hová? A tulajdonosokat pedig az foglalkoztatja, mennyivel több adót kell majd az ingatlanjaik után évente befizetniük? Mind a két oldal bizonytalan, a helyiek az mondják, ha a 2020-as év számai az előzővel megyezőek lesznek, mindenki nagyon elégedett lesz. Nagyon közelről érinti őket a folyamatos migrációs nyomás. De egyrész hozzá vannak szokva, nem most kezdődött, másrészt nem beszélnek róla, nem akarják elriasztani a turistákat.Napont egy-két óceánjáró kiköt Las Palmas kikötőjében vagy Tenerifén, jórészt ők tolják felfelé az árakat.

Utazói szempontból ez hozhat viszonylag alacsony árakat a következő szezonban, de ez nem törvényszerű.

Bármilyen kérdéssel, kéréssel forduljon hozzánk bizalommal, hiszen személyes szakmai tapasztalataink vannak a Kanári-szigetekről . Természetesen véleményezését is nagy örömmel fogadjuk és minden hasznos, érdekes, információt, véleményt beszerkesztünk a honlap anyagaiba.

E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Egész évben szuper az időjárás, jó oda menekülni az otthoni hideg elől és kellemes a nyári  időjárás is.
 2. Barátságos, biztonságos, lezser
 3. Nyugat-európai infrastruktúra Afrika szomszédságában
 4. Lanzarote izgalmas vulkanikus tájai
 5. Las Palmas óvárosa gyönyörű
 6. A szigetek közül Fuerteventura kínálja a legszebb strandokat - Playa de Concha olyan, mint egy karibi strand
 7. A program-lehetőségek óriási választéka
 8. La Palma egy kellemes spanyol város lent délen, Afrikában
 9. Az Atlanti-óceáni szelek miatt soha sincs brutális hőség
 10. Az ott élők és a nyaralók is feszültségmentesek, nyugisak

Nem tetszett

 1. A tenger vize többnyire nem alkalmas pancsolásra, mert ahhoz hideg
 2. Egy hét után unalmassá válhat a napozgatás is
 3. A sok time-share kereskedő zaklató közeledése
 4. A nagyobb nyaralóközpontokban a csúcsforgalom és az embertömeg
 5. A brit nyaralók kocsmai hangoskodásai
 6. A tömegturizmus gépezetének egysíkúsága
 7. A sok bóvli bolt, egyes kereskedők ellenszenves stílusa
 8. Sok helyen túl zsúfoltan beépített épületekkel
 9. 30 fölöttieknek inkább való, mint huszonéveseknek
 10. Ha jön a caloma, a homokvihar, vagy csak bármikor ha a szemem tele megy homokkal

Vélemények

"Szerintem a Kanári-szigeteknek van egyfajta furcsa spanyol bája, ami talán abból adódik, hogy ilyen messze került az anyaföldtől, talán abból, hogy akármennyire is Spanyolországhoz tartozik, mégis kicsit kilóg a sorból. Ő képviseli az egzotikumot és a nyári mediterrán dömping után, télen is tartja a frontot a távolabbi egzotikus helyekkel szemben. Itt is megtaláljuk a jellegzetes spanyol sztereotípiákat, mint például a siesta-t, a paella-t, a latin temperamentumot – amiket egy turista joggal elvárna, ha már egyszer Spanyolországba utazik – de valami mégis más. Az itteni embereknek külön világa van, spanyolok, de annyira mégsem. És ez tetszik nekik, szeretik, hogy mások.

Az ideérkező látogatók nagy többsége sokszor beleszalad abba a hibába, hogy csak a felkapott, direkt turistáknak kialakított helyeken tölti a nyaralása nagy részét (vagy az egészet), és emiatt képes ráhúzni, olyan jelzőket, hogy "turistás", "németes", "semmi extra, szokásos tömegturizmusos". Holott, ha kicsit kitenné a lábát az utazási irodák által kijelölt zónából és azokra a helyekre látogatna, ahol nem feltétlenül a turista a fő attrakció és ahol az ott élő népek élik mindennapjaikat, lehet, hogy fordulna egyet a nézőpontjuk. Ez főleg a két fő szigetre, Tenerifére és Gran Canariara vonatkozik, a többi kisebb sziget még megmaradt az alternatív turizmus részeként, igaz nehezebb is megközelíteni és felfedezni őket." (Orsi, 2012)


"A huszonéveseknek nem árt tudni, hogy a Kanárin télen rengeteg a nyugdíjas nyugat-európai. Nem vagyok szemét alak, de az egész olyan itt-ott, mintha az öregek otthona körül járna az ember. Főleg skandináv, német, holland nénik, bácsik. Furcsa volt nekem a nudista öregek látványa. Értem én, hogy miért ne szabadna nekik is, de nekem akkor is szokatlan az ilyesmi. Tenerifén az angol nyelvűek vannak többségben, Gran Canarián pedig talán a németek. Az időseken kívül még a 30-50 év közötti meleg párok nagy száma is feltűnő. Esküszöm nem zavartak sem az öregek, sem a melegek, csak azért szólok erről, mert ez is a jellemzők közé tartozik. Ha valami zavart, hát az a szolgáltatások drágasága." (Gyuszi, 2012)


"Engem nem varázsolt el a Kanári szigetek. Nem volt meg az a plusz, ami miatt visszavágynék és legközelebb nem egy másik, azonos árszínvonalú európai nyaralóhelyet választanék, szebb strandokkal. A szénporhoz hasonlító fekete homok nem egy vonzó látvány." (Marcsi, 2012)


"A Kanárin tökéletesen megvolt a pálmafás tengerpart feeling. Amikor meg kicsit távolabb mentünk a nyüzsgő nyaralóhelyektől, ott volt a vad természet, a csendes kisvárosok, falvak. Izgalmas ez a kettősség. Mondjuk az se rossz érzés, amikor az óceán parton heverészel és közben bámulod a ködös hegycsúcsokat." (Erik, 2013)


"A Kanárin minden szigetnek megvan a maga sajátossága. A természeti környezet Lanzaroten a legkülönlegesebb, Tenerifén a legváltozatosabb. Fuerteventurán voltak a legszebb strandok, a szaharai homokkal és a türkiz vízzel. Gran Canaria pedig mindez egyben, az abszolút kedvencünk." (Horváthék, 2013)


"Nagyon klassz karibi hangulatú strandok vannak Fuerteventurán, a látnivaló viszont több Lanzaroten. Mindkét szigeten egy-egy hetet töltöttünk és szerintem ennyi idő elég is volt a felfedezésükhöz." (Eszter & Pali, 2012)


"Búvárként jártam Gran Canarián, és a szigetcsoport többi tagján is. Minden szigeten jól felszerelt búvárbázisok vannak. Az óceán élővilága gazdagabb, mint a Földközi-tengeren. Ez önmagában is érdekes, de vannak elég nagy hajóroncsok is, amik szintén merülhetőek." (Suri, 2012)


"A Kanári szigetekre nem kerül sokkal többe az utazás, mint Horvátországba. A színvonal viszont sokkal magasabb és úgy gondolom izgalmasabb, több lehetőséget kínáló úti cél is, Európában nem tapasztalható, változatos utazási élménnyel." (P.J., 2013)


"La Palma, La Gomera és El Hierro nem vonzza a tömegeket, mint a többi Kanári sziget, inkább a természetjáróknak való helyek. Minket teljesen elvarázsoltak a ködös meseerdők." (Zsófi & Ádi, 2012)


"A Kanári-szigetek kétségkívül az egyik legjobb hely az európai utazónak. A Marokkótól 125-200 kilométerre lévő hét nagyobb sziget klímája télen is kellemes. A vulkanikus táj a túrázóknak is rengeteg élményt kínál, és megvan rajtuk nagyjából minden, amit egyébként Spanyolország kínál a hangulatos városkáktól a gasztronómián át a fejlett infrastruktúráig. Nem csoda, hogy évente körülbelül ötször annyi turista érkezik oda, mint a szigetcsoport saját lakossága, sőt mostanra komoly külföldi kolóniák élnek itt tartós jelleggel.

Strand vagy óváros?

A Kanári-szigeteknek egy apró, de nem elhanyagolható hibája mégis van. Mégpedig az, hogy az oda utazónak el kell döntenie, mit értékel többre: a (szinte) zavartalan napsütést vagy a hangulatos spanyol kisvárosokat. Ha ugyanis a két legnépesebb szigetről – Gran Canariáról és Teneriféről – beszélünk, akkor ettől függően érdemes a déli partok turistagettóiba vagy a spanyol telepesek által annak idején preferált északi részekre menni. Bár a szigetek nem nagyok, azért a közlekedéssel sok idő elmegy, ha ingázik az ember.

Vannak ugyan régebbi városok is stranddal – közülük is kiemelkedik a szigetcsoport legnépesebb települése, a közel 400 ezres Las Palmas a maga zseniális Las Canteras strandjával –, de télen a sajátos mikroklíma miatt ezeken az északi fekvésű helyeken többnyire felhős az idő. Márpedig az ilyenkor szokásos 20-22 fok a felhők alatt, folyamatos szélben jóval kevesebbnek hat. Strandoláshoz ezért érdemes inkább a jóval naposabb déli partokat célba venni, bár a víz hőmérséklete ott is csupán 19-21 fok. (2014)" forrás,, Nekem sokkal jobban tetszett Fuerteventura, mint Lanzarote. Valahogy Fuerteventurán az “élet” inkább jelen van és nem olyan intenzív az aktív vulkánok keltette hangulat. Lanzarote számomra sokkal ridegebb arcát mutatta és elég komor volt. Természetesen itt is rengeteg látnivaló van, de valahogy Fuerteventura hozzám közelebb áll. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Lanzarote

Tenerife - Masca

Fuerteventura

Gran Canaria

Vissza az elejére


Kommentek

Csaba Nagy, 2018. 04. 06. 22:37
Egy kis ízelitő!! FUERTEVENTURA.
NÉZZD MEG A VIDIT. :)
https://youtu.be/hRWoSEd7QGQ


H,márta, 2017. 11. 05. 23:11
Lili hozzászólásához: La Palma szigete a Kanári-szigetek legészakibb szigete.Isla bonita. Csodálatos sziget, nem tévesztendő össze ""La Palma egy kellemes spanyol város lent délen, Afrikában" :)
Érdemes megnézni a térképet.


Létay Mónika, 2017. 10. 16. 22:01
Köszönöm szépen a gyors választ.


Lili H, 2017. 07. 31. 01:07
"La Palma egy kellemes spanyol város lent délen, Afrikában" :)


kovacs terez, 2014. 01. 19. 18:28
Legutoljára Tennerifán jártam északon nagyon jól éreztem magam.


kovacs terez, 2014. 01. 19. 18:21
Mindíg jólérzem magam bármelyik szigeten.


Laszlo Csilla Anna, 2013. 04. 02. 20:01
Minden tekintetben nagyon tetszett.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon