ÚTIKRITIKA.HU / Lanzarote / Látnivalókról sok fotóval


hirdetes


útikritikák


Lanzarote / Látnivalókról sok fotóval

Lanzarote fotó

Mirador del Rio| César Manrique háza| Haria| Jameos del Agua| Cueva de los Verdes| Caleta de Famara|Playa Blanca| Timanfaya nemzeti park|El Golfo|Los Hervideros|Salinas de Janubio|Yaiza|Fondación César Manrique| Arrecife| Costa Teguise|Puerto del Carmen| Kulturális programok| Fotóegyveleg

.

Playa Blanca - kedvencünk: a parti sétány - Kriszta fotója

Kriszta fotói

La Graciosa szigetecske innen - Kriszta fotója

César Manrique háza

Haríában található, a falu központjától 5-6 percnyi gyaloglásra. Érdekessége, hogy 1988-tól 1992-ig lakott itt César Manrique. Azaz eléggé modern fürdőszobákat, konyhát, stb láthatunk. Legérdekesebb része a műterme, ahol fura módon még az üres higítós üvegek is kiállítási tárgyak lettek. Klassz a kocsija, ezt a designt a seatnak tervezte a mester és a mai napig találni még kocsikat a szigeten ezzel a mintával. Ráadásul ritkán lát az egyszeri turista ennyire szép wc bejáratot, mint itt.

,, A sziget híres szülötte, a képzőművész és építész César Manrique több alkotással is rátette névjegyét Lanzarotéra. Öt vulkáni „buborékba” épített bioházába olyannyira beengedte a természetet, hogy a látogató alig érzékeli, mikor jár a házban, s mikor a tájban…" forrás


Érdekes figurája volt a szigetnek egy fura képzőművész, César Manrique: leginkább Salvador Dalihoz hasonlítható a tevékenysége, ám épületeket is alkotott. Saját egykori háza ma múzeum, részben a lávamező alá vájt „szobák” füzérével, szintén földalatti úszómedencével, ha a szigeten járunk, ezt is tekintsük meg." forrás

Kriszta fotói

Haria

A sziget északi részén fekszik. Gyakorlatilag ez az egyetlen mezőgazdasági termelésre alakalmas része a szigetnek, nagyon meg is becsülik. teraszokat alakítanak ki a földeken, különböző formákban ugyan, de céljuk mindig az, hogy megállítsák a talajt.  Vulkáni hamuban nő a szőlő, érdemes megnézni. Haría egy 5000-es létszámú kicsi, de régi település. Nagyon szép a főtere (Plaza de la Constitución). Mai magas látogatottságát azonban César Manriquének köszönheti.

Kriszta fotói

Jameos del Agua

César Manrique első turisztikai indíttatású műve 1968-ból. A jameo egy kb vulkanikus tengerszem, kicsi földalatti tó. Nagyon szépen kitalált, kialakított látványosság, étteremmel és koncertteremmel. Nem annyira nagy szám, mint a Mirador del Rio, de egyedi.

,, Vulkáni barlang, földalatti tó csak itt található albínó rákocskákkal, pálmakert, mesterséges tóval, valamint koncertterem és múzeum találhatók a sziget egyik legizgalmasabb attrakciójában." forrás

Kriszta fotói

Cueva de los Verdes

Kriszta fotói

Caleta de Famara

Kriszta fotói

Playa Blanca

Kriszta fotói (naplemente filter nélkül)

Timanfaya nemzeti park

A Timanfaya Nemzeti Park és benne a Montañas del Fuego (a Tűz Hegyei) kötelező program. Ennél közelebb aktív vulkánhoz nem nagyon lehet kerülni. Mindenhol leírják, és tényleg igaz, olyan intenzív a mélyben a tevékenység, hogy még
a látogatóközpont előtt heverő kavicsok is felmelegednek. Olyannyira, hogy égetik az ember kezét.

A parkőrök azzal szórakoztatják a nagyérdeműt, hogy vizet öntenek egy lyukba, majd a pillanatok alatt forráspontig hevülő víz gőzpára formájában, gejzírként csap ki a mélyből. Egy üregbe pedig rőzsét dobnak, amely hamarosan magától meggyullad.

A központtól indulnak azok a buszok, amelyekkel körbeviszik a látogatókat a legkietlenebb részeken. Egyénileg túrázni, autózni tilos és életveszélyes, ezt érdemes komolyan venni. A buszon több nyelven tájékoztatnak a fontosabb információkról.

A rövid körút után érdemes beülni a látogatóközpont éttermébe, már csak a látványos kemence miatt is. A mélybe vájt, kúthoz hasonló építmény tetején grillrácson sülnek a friss húsok, halak. Ehhez hasonló tűzhely nem sok létezhet a világon, és jelentem, az ízek is teljesen rendben vannak. forrás

Kriszta fotói

El Golfo

Aranyos kicsi falu, a Timanfaya meglátgatáshoz kell kapcsolni a meglátogatását. Érdemes itt ebédelni, tele van éttermekkel, első sorban tenger gyümölcsei tematikában. Végig sétálni az egészen nem tart tovább 15 percnél.

Kriszta fotója

,, A nemzeti parkból a part mellett autózva megtaláltuk a gyönyörű zöld színű El Golfo-t. Fentről káprázatos látvány a fekete homok, azúrkék tenger és vörös sziklákkal körbevett zöld tavacska. Tábla jelzi ugyan, hogy nem lehet lemenni, de a turisták felfedező vágyának nem lehet határt szabni. Akinek volt mersze, leereszkedett a meredek lejtőn az öbölbe.Természetesen mi is megtettük, nem volt vészes, hanem a visszaút nehéz kardió-edzés volt. Az El Grifo bormúzeumban finom vörösbort kóstoltunk, bár később a piacon egy idős bortermelőtől megtudtuk, hogy Lanzarotén a fehérborukra büszkék a termelők." forrás

Los Hervideros

Yaízából a Playa Blanca felé vezető útról két dolog miatt érdemes letérni: a Salinas de Janubio és a Los Hervideros miatt. A Los Hervideros néhány öbölre és barlangra épült látványsság. Sem a láva és sem a víz nem fortyog sehol,  ennek ellenére nagyon megéri megállni és egy fél órát itt tölteni. A part, a rengeteg meredek fekete sziklával és csodakék vízzel gyönyörű. Szabadon lehet a kialakított utacskákon sétálni, fel- és lemászkálni, benézni a barlangokba. Nagyon szép képeket csinálhaunk, ráadásul a fekete lávakőves talajon kevés helyen lehet ennyire szabadon sétálni. Csak a kialakított utakn megengedett a járkálás persze.

Kriszta fotói- ide például már tios bemenni -

Salinas de Janubio

A kilátóból nagyon fotogén sólepárló. Érdemes bemenni is, egy rövid, egyórás vezetett túra keretében elmagyarázzák a sólepárlás, a tartósítás csínját-bínját és még meg is kóstoltatják a különböző sóféléket. Az angol nyelvű túra 10.30-kor indul. Yaíza és a Los Hervideros között van kb félúton.

Kriszta fotói

Yaiza

Kriszta fotói

Fondación César Manrique

César Manrique (1919–1992) festő, szobrász, építész és egyetemes alkotóművész, aki lényegében ,,arcot adott" a szigetnek.

Az épület 5 vulkanikus eredetű dombra (avagy lávabuborékba) épült, melyeket szobákká alakítottak. A ház építészetileg nagyon izgalmasan kialakított. A ház alsó része a föld alatt - jobban mondva a láva alatt - helyezkedik el. A múzeum meglátogatása segít megérteni azt, hogy a művész miként gondolkozott alkotóan a természet és a művészet összeforrasztásáról. Feltétlenül érdemes meglátogatni ezt az alapítványi központot. 

Kriszta fotói

Arrecife

Kriszta fotója

Kriszta fotói

Kriszta fotói

Costa Teguise

Costa Teguise azoknak való, akik az éttermek és bárok nagy választékát igénylik. Van egy hangulatos tere (Plaza Pueblo Marinero), amelynek térségében található a legtöbb vendéglátó hely. Sok a bőr cuccokat áruló bolt is. Mesterséges nyaraló település, amit a nyolcvanas években kezdtek el fejleszteni. A bárok többségét a britek igényeihez igazították. Costa Teguise hosszú tengerpartján szuper promenád húzódik, amit a sétálók, kocogók és a kerékpárosok uralják. A fő strandot Playa Cucharas-nak nevezik. Itt a víz krisztálytiszta. Itt lehet napozóágyat bérelni. Amúgy vannak még kisebb öblök is alternatívának. Tiszta, rendezett üdülőtelep. 

Kriszta fotója

,, Vasárnap a piaci forgatagban érdekes hippi hangulat uralkodott. A helyi ember öltözéke, lazasága és a marihuana illata is ezt tükrözite.  Rengeteg a fiatal és az angol, német turista. Köztük sokan itt is élnek. Sehol nem éreztük a nagyvárosi zsongást, itt meg aztán pláne nem. Általában olyan nyugalom van, mint nálunk a legkisebb faluban, de ez most egy nagy esemény, hiszen piac van. Artisták és előadóművészek szerepelnek minden sarkon.

Megállunk és bámészkodunk, így tesz mindenki. A portékák szinte ugyanazok, mint nálunk egy piacon, csak egy-egy helyi érdekesség található. Ilyen az aloe vera árus, a helyi festőművész Lanzarote tájképeivel, és az ékszerész, a furcsán tekergő ezüstjeivel. A hangulat, ami az egész szigetre jellemző, az olyan egyedi. Még a levegő is nyugodt és vidám. Vásároltunk egy kis ajándékot, amit hazavittünk, jólesett a pihenés. Miután visszamentünk az addigra kiürített, feltakarított teret találtuk, ahol a piacnak már nyoma sem volt. Viszont a helyi bárok megteltek. Itt nincs disco és az éjszakai élet sem éjfélkor kezdődik. A fiatalok sörrel, borral a kezükben, spanyol élőzenére táncoltak.

Arra lettünk figyelmesek, hogy egy szamár a csikkeket eszegette, míg gazdája, aki egy elég öreg vékonyka spanyol bácsi volt, két nő előtt térdelve énekelt. Elnevettük magunkat és nagyot kortyoltunk a kezünkben tartott borból.  (2017)" forrás

Kriszta fotói

Puerto del Carmen

Az egykori halászfalu mára Lanzarote legnyüzsgőbb üdülővárosává fejlődött. A város finom homokos strandja Playa Matagorda, Playa Los Pocillos és Playa Blanca, ahol számos sportolási lehetőség közül választhat az utazó. A több kilométer hosszú sétányon üzleteket, hangulatos bárokat és éttermeket találnak a vendégek. Puerto del Carmen központjában diszkók és koktélbárok gondoskodnak a kellemes éjszakai szórakozásról. Az óváros szívében – közvetlenül a kikötőnél – tradicionális ízvilágú, friss halakból és tenger gyümölcseiből készült fogásokkal várják az ínyenceket az éttermek.

Kriszta fotói

Fotóegyveleg

Tevegelés a Timanfaya bejáratához közel

Kriszta fotói

Puerto del Carmenről a fenti 4 fotó - Kriszta fotói

Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon