ÚTIKRITIKA.HU / La Palma


hirdetes

útikritikák


La Palma

La Palma szigetről dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás|SzállásHelyi közlekedésEgyéb hasznos információk| Santa Cruz de La Palma| StrandolásFotóegyveleg

Arra, ami La Palmával 2021-ben történt, egyszerűen nem találunk szavakat. Ahogy a láva mindent maga alá temetett, teljes életek mentek tönkre pillanatok alatt, nos erre nincsnek szavak. Ezzel együtt, igazában pont ezért javasoljuk mindenkinek a sziget meglátogatását a jövőben. Az ottani lakosoknak most valóban szükségük lesz a turizmusból származó minden euróra ahhoz, hgy az életüket újra fel tudják építeni. 

Kérünk némi türelmet, az utazási feltételek szinte naponta változnak. Bízunk abban, hogy hamarosan újra könnyedén látogatható lesz La Palma. 

2022. május: A sziget látogatható és érdemes meglátogatni!

La Palma szigetről dióhéjban

A Kanári-szigetek északnyugati területén található.

708 négyzetkilométeres a területe. Kb. 82 ezres a helyi lakosság.

Központi városa: Santa Cruz de La Palma

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Vulkáni, marsbéli táj, csillagászati központ, bálna-és delfinles, fekete strandok, mint Tenerifén. Azonban a hegyek növényzete itt már hasonlított a magyar erdőkhöz. Fenyőerdőkben jártunk, az esőerdő pedig olyan volt, mint egy feltuningolt magyar erdő. Otthon éreztem magam. (k.é., 2019)


A kicsivel több mint 3 órás átkelés, és a szállásunk elfoglalás után, La Palma déli része felé vettük az irányt. Ahogy arra számítottunk is, itt az utak szűkebbek, kevesebb a település és sokkal bujább a növényzet, mint Tenerifén. A San Antonio vulkán által formált tájon a tengerparton van a Playa de Echentive, ami egy vulkáni homokos strand.

Kicsivel beljebb az El Ajibe nevű természetes medencéket találjuk, melyeknek vize kellemesen melegebb, mint a tenger.

Santa Cruz de la Palma a La Isla Bonitának is nevezett sziget fővárosa. Reggeli sétánkat a Plaza la Almeda téren kezdtük, ahol megtalálható Kolumbusz Kristóf egyik hajójának, a Santa Mariának a másolata. A Calle Dr. Pérez Camacho utcából hamarosan sétálóutca lesz, és ugyan többször is nevet vált, ám egészen a kikötőig kisétálhatunk rajta.

A sziget északi-középső részét egy hatalmas beomlott kráter, a Caldera de Taburiente uralja, amelynek legmagasabb pontja, a Roque de le Muchachos 2426 méter magas. Ide jól kiépített autóút vezet, ami jóllehet roppant kanyargós, de a csúcshoz közeledve lélegzetelállító kilátósokban lehet részünk a felhők felett. (2024) forrás


A szigetet "La isla Bonita"-nak is nevezik (nincs összefüggésben a Madonna által énekelt ugyanezen számú című dallal). Mit nézzünk meg La Palma szigetén? Caldera de Taburiente Nemzeti Park, Santa Cruz de La Palma (fővárosa), Iglesia Matriz de El Salvador, Mirador de La Concepción, Salinas de Fuencaliente.
La Palma szigete, a világ egyik legmeredekebb szigete, hosszúsága 42 km, legmagasabb pontja kicsivel több, mint 2400 m.
Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy érdemes kimenni a hegyekbe sötétedés után, ugyanis állítólag a világon ez az egyik hely, ahol úgy meg tudod figyelni a csillagokat az égbolton, még a Tejútrendszert is, ahol sehol máshol sem. Szabad szemmel is olyan csillagokat láthatunk, amit otthon nem, nincs szennyezés, meg zavaró fényviszonyok. Ha közelebb akarjuk magunkat érezni, felmászhatunk a 2420 méter magasan fekvő Roque de los Muchachos obszervatóriumhoz, a világ egyik legjobbját.

ekem nagyon tetszett a sziget, szívesen időztem volna többet. Eddig Tenerifen és Gran Canarian voltam, La Palma volt most a harmadik meglátogatott sziget és az utóbbi tetszett eddig a leginkább.  (a. á., 2022)


,, La Palma nagyjából fele akkora mint Tenerife, legjobban saját kocsival lehet bejárni. Vezetni elég nagy kihívás, mert csak keskeny, és hajmeresztően meredeken hajtűkanyargó utak vannak a hegyek között. 30-40 km-t megtenni 1-1,5 óra, szóval nem nagyon haladós. Bár Tenerifén sincs az a kimondott heringezés, de La Palmán jóval kevesebben vannak, aminek talán az egyik oka, hogy itt még kevésbé az óceán a fő vonzerő. (2018)" forrás

Odajutás

,, La Palma a kevésbé látogatott kanárik közé tartozik, beceneve La Isla Bonita, azaz a szépség szigete. A kevesebb látogató és az erősen instapozitív szépség rögtön megmutatkozott, ugyanis hiába csak 150 km a Tenerife – La Palma távolság, komp nincs emberi időpontban, csak egy 30 perces, kétségkívül gyönyörű repülőúttal lehet értelmesen odajutni. A kis propelleres géppel a közlekedés beillett sétarepülés extra programnak is. A rövidke szálldogálás alatt egy még újabb perspektívából, a felhőszőnyeg felett csodálhattuk meg Tenerife szupersztárját, a Teide vulkánt, és La Gomera, La Palma Teneriféhez képest zöld erdős szigeteit oda-vissza. Tipp: Tenerife – La Palma között a bal oldalra kell ülni a gépen, visszafele értelemszerűen jobbra. (2018)" forrás

Szállás

,, Hacienda Finca Arminda:

A la palmai paradicsomi szállásunkról a szokásosnál kicsit hosszabban emlékszem meg, mert önmagában egy élmény volt ott lenni. Olyannyira, hogy a Finca Arminda alaposan ellopta a show-t a sziget látnivalói elől! Egy valamikor óriási, ma már szerény méretű banánültetvény közepén egy igazi, 300 éves hacienda. (Ha bent is szeretnél körülnézni ITT egy kis videó, amit érkezéskor első ámulatomban csináltam.) Mikor Éva meglátta foglalás előtt a hacienda fotóit azt mondta, ok, velem együtt benne van a “szellemjárta” szállásban, bár ő magának biztos nem ezt választaná. Egyedül biztos én sem ide foglaltam volna, de a mi csendes barátnős duó túránkhoz tökéletes hely. Rajtunk kívül csak párok voltak az összesen 5 szobás házban, szóval tökéletes nászutas helyszínnek is. (2018)" forrás

Helyi közlekedés

A szigetre érkezvén 500-as busszal tudunk bejutni a fővárosba, ami a terminál épülete előtt indul és fél óránként jár. Buszjegy a sofőrnél váltható

Kocsit bérelni lehet a szigeten, de a tömegközlekedés is nagyon jól kiépített a szigeten, a legfontosabb helyekre kényelmesen el lehet jutni. Lehet kellemes túrákat tenni, jól ki vannak táblázva az ösvények, ugyanakkor figyelni kell a táblákra, mert gyakran egy - egy út le van zárva, a vulkán miatt és oda bemenni nem lehet. Sajnos én esetemben előfordult egy ilyen eset, amikor találtam magamnak egy jó kis túraútvonalat, szép tájakkal és kilátással és majd 10 km séta után, két kilométerrel a cél előtt fogadott egy tábla az ösvény közepén, hogy a vulkáni tektonikus mozgás miatt tilos a bemenet. Bár senki nem figyelt oda, mert nem volt ott senki, inkább nem kockáztattam, hogy továbbmegyek, így fordulhattam vissza. (a.á, 2022)

Busz

Taxi

Autóbérlés

Kicsit szűkebb választék, nyilván a sziget méretével arányos keresletre szabva.

Egyéb hasznos információk

1. A szigeten sajnos nem mindenki beszél angolul, ellenben németül mindenki (a spanyol mellett), így aki ezt a két nyelvet tudja, sokkal beljebb van. Amúgy nagyon sok a német felirat a spanyol mellett, eladók, boltosok beszélik a nyelvet. (a.á-)

Santa Cruz de La Palma

Látnivalók

Caldera de Taburiente

Roque de los Muchachos

Parque Cultural La Zarza

Los Tilos

Vulkan San Antonio

Strandolás


m. l. fotója

sz. t. fotója

Puerta Naos strand

Olvasmányos linkek


Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon