ÚTIKRITIKA.HU / El Hierro


hirdetes

útikritikák


El Hierro

El Hierro-ról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|OdajutásSzállásKözlekedés|Valverde|La Estaca| Érdekességek|FöldrajzOlvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Szűz Mária de Los Reyes templom - f. n. fotója

El Hierro-ról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 12,000

Adminisztratív ,,fővárosa": Valverde

A Kanári-szigetek jelentősebb szigetei közül a legkisebb, a maga 268,7 km² területével. Ez a legnyugatabbra fekvő spanyol terület.  Tenerifétől kb. 160 kilométerre van délnyugatra. 

A sziget földje vulkanikus, hegyekkel teli. A természet nyers és nagyon változatos. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. La Macetánál a természetes medencében úszni. 

2. A roppant furcsa, fotogén borókafenyők

j. p. fotója

Nem tetszett

1. Valverde nem igazán érdekes város

Vélemények

Legutóbb a Kanári-szigetek - és ezzel Spanyolország - legnyugatibb pontjára, El Hierro-ra utaztam át, ezzel kipipálva a szigetcsoport összes lakott szigetének megismerését. Kicsit olyan érzésem volt ott, mint ha a teremtő összemixelte volna Lanzarotét, Tenerifét és Gran Canariát! A nyers lávalefolyások, a mennyei illatú kanári-fenyőerdők, a hihetetlen mélységek és magasságok - ez maga a csoda! Az idő meg: mintha megállt volna egy kicsit. (Mondjuk ezt az utakon nem éreztük: a gyér forgalom miatt a helyiek tolják neki, mint ha rally pálya lenne!)

Két éjszakát, összesen kb másfél napot töltöttünk El Hierro-n, mely arra pont elég volt, hogy a kötelező látnivalókat megismerjük. Azt bántuk kicsit, hogy az Eco Museum-ra már nem tudtunk várni (két óra múlva indult a két órás idegenvezetés) és így nem láttuk élőben a már csak itt fellelhető óriás-gyíkokat, azonban kényelmes tempóval ez az idő elég arra, hogy mindent is megnézzünk a 278 km²-es szigeten.

Az árak a többi szigethez képest némileg magasabbak: a benzin itt már eléri az 1,79€-s liter árat (jelenleg Tenerifén 1.58 körül van a drágább helyeken) és az élelmiszer boltokban is simán otthagysz 15-20€-t egy 2 napra elegendő reggelire. Azonban az utak minősége - akárcsak a többi szigeten - tökéletes, nekünk pedig hatalmas szerencsénk volt, hogy ennyire tiszta időben utaztunk: minden nap lehetett látni La Gomera és Tenerife szigeteket és csak 1-2 alkalommal találkoztunk felhővel.

Aprópó: felhő! Miután a sziget hirtelen 6-900 m magas lesz és a legtöbb látnivaló a hegyen van, nem biztos, hogy nagyon megéri a téli-tavaszi időben El Hierro-ra látogatni, mert nem sokat látunk majd a természetből a masszív felhők között.
Tenerifétről 2 és fél órás komp úttal lehet elérni a szigetet, a turisták a Cicar-tól vagy magánszemélyektől bérelt autókkal mehetnek csak át, a többi autókölcsönző cég tiltja a sziget elhagyását az autójukkal. Repülővel Tenerife Norte (északi) reptértől jár a Binter - most napi 5 alkalommal. (f.b., 2022)


,, Habár El Hierro természetesen a 21. században él, mégis amint megérkezünk Valverde kikötőjébe vagy a repülőtérre, azonnal magával ragad az érzés, hogy mintha legalábbis néhány évtizedet visszamentünk volna az időben, és ez az érzés az itt tartózkodás során végig velünk marad. Mindez annak ellenére így van, hogy a házak nem romosak (semmiképpen nem jobban, mint pld. Tenerife kisebb falvaiban, sőt!), modern autók járkálnak az utakon, mégis a hangulata a szigetnek jó értelembe véve bizonyos fokig ódon. Ismétlem, aki most azt várja, hogy megérkezik és várkastélyokat talál itt, lovagokkal és mesebeli királykisasszonyokkal, az csalatkozni fog, a hangulatra kell ráérezni. " (2019) forrás

Odajutás

A repülőtér - f.n. fotója

Szállás

Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legkisebb szállodája. Csak 4 szobája van a 2 csillagos hotelnek. Egy éjszakai szobaár: 80 euró. - f.n. fotói

Közlekedés

f. n. fotója

Az alagút a kifutópálya alatt húzódik. - f. n. fotója

Valverde

f. n. fotója

A Fogantatás Temploma (Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción) - f. n. fotója

f. n. fotója

La Estaca

f. n. fotója

Érdekességek

1. El Hierro fő ünnepét De los Reis Szűz Mária tiszteletére tartják meg 1643 óta, négyévente. Ezen az ünnepen a Szűz Mária szobrot felvonultatják végig a szigeten, egészen Valverde városáig, ahol a sziget teljes lakossága összegyűlik.

2. Amerika Kolumbusz általi felfedezése előtt Hierro-t tekintették a Föld legnyugatibb pontjának. Ott volt a világ vége, a nulladik meridián haladt át a szigeten. Ezt a nulladik meridiánt 1883-ban vitték át Greenwichbe.

Földrajz

El Hierro élővilágát tekintve három kiemelkedő látnivalóval is büszkélkedhet a sziget, a hierrói óriásgyíkkal (Gallotia Simonyi, naná, hogy ezen az eldugott földdarabon is, ebben a történetben is van magyar szál, de részletesebben erre majd a "sárkányok" tárgyalásakor térek ki), az El Sabinarnál mindenféle furcsa alakzatba csavarodott borókafenyőkkel (ld. lent), és a La Restinga közelében, található El Piñarnak nevezett védett fenyőerdővel (aki most felszisszen, hogy a blogger nem tud semmit a Garoé fáról, annak megjegyezném, hogy az említett növénynek a természeti érdekessége mellett kulturális és történelmi jelentősége is van, döntse el mindenki, hogy a Garoé fát csak természeti látnivalókhoz soroljuk-e, mindenesetre most legalább zárójelesen itt is megemlítésre került).

A három felsorolt természeti látnivaló közül, mint turistalátványosság ez az erdő a legkevésbé érdekes, hiszen ez egy gyönyörű fenyőrengeteg, azonban ennél sokkal többet nem igazán ad. Igaz, lehet, hogy az unott turista beszél belőlem, hogy egy magasabb fákból álló fenyőerdő igazából nem dobogtatja meg a szívem, aki azonban szeret a fák között, a természetben bolyongani, annak számos túraösvény áll rendelkezésére, ahol égbeszökő fák és mohával borított fatörzsek között, teljesen nyugodt környezetben túrázhat. Amennyiben La Restingában lenne a szállásunk (a mienk ott volt), akkor lényegében minden nap át fogunk autózni az erdő egy részén. forrás

f. n. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

f. n. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon