ÚTIKRITIKA.HU / Tenerife


hirdetes


útikritikák


Tenerife

Tenerife, Kanári-szigetek

Tenerife dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Utolsó vacsora az Atlanti-óceán partján - o.s. fotója

.

Tenerife dióhéjban

Az odalátogatás optimális időszaka: április és október között. Június és október között a legkellemesebb a tengerben fürödni.

 • Tenerife sziget légvonalban kb. 3700 kilométerre van Budapesttől. Budapest és Tenerife között az átlagos repülési idő: 5 óra 30 perc.
 • Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobbika, Spanyolországhoz tartozó terület. 2 ezer négyzetkilométeres területén közel egy millióan élnek állandó jelleggel, de évente 5 millió nyaraló látogat ide!
 • A sziget hossza 83,3 kilométer, a szélessége 53,9 kilométer. 
 • Tenerife földrajzilag az ellentétek világa. A sziget északi részén óriási sziklákba ütköznek az Atlanti-óceán viharos hullámai, ezzel szemben a sziget déli részén homokos tengerpart fogadja a turistákat.
 • Az oda utazók többsége a sziget déli részén lévő partrészre (Costa Adeje), Playa de las Americas térségébe megy nyaralni. A sziget déli részén ugyanis több és hosszabban tartó a napsütés. Ezért épültek ide a szállodák, az apartmanházak, a vendéglátó- és szórakozóhelyek, a kereskedelem.
 • A sziget közepén robbanásszerűen magasodik a partok fölé nemcsak a Kanári-szigetek, de egyben Spanyolország legmagasabb pontja a Pico de Teide (3718 m), ez a vulkanikus inaktív vulkán. Tenerifén - mivel vulkáni területről beszélünk – egyedülállóan megtalálható a fekete homokos tengerpart, ami ugyan bizarr látványt nyújt, viszont egyben a legnagyobb kuriózuma is a szigetnek (Szantorini szigete még hasonló).
 • A sziget két nagy területből áll. Az északi vadregényes, csodálatosan zöld, igazi trópusi hangulatot varázsolva az ide látogatónak, városközpontja: Puerto de la Cruz. A sziget fővárosa Santa Cruz de Tenerife, ami a sziget észak-keleti partján található, romantikus hangulatú utcácskákkal, festői szépségű főterével és kikötőjével az ember szívesen ismerkedik.
 • Tenerife szigetén egész évben enyhe a hőmérséklet, a forró szaharai levegő a széláramlatok miatt nem jut el ide. A sziget déli részén mindig jó fürdőidő van, és alig van szél.
 • Tenerifére, lévén spanyol terület, vízum nélkül léphetnek be a magyar állampolgárok. Tenerifén az euró a fizetőeszköz. A szigeten a spanyol persze a hivatalos nyelv, de a déli, turisztikai övezetekben a helyiek szinte mind tudnak angolul, ilyen-olyan mértékben.
 • Jóllehet Tenerife földrajzilag Afrikához tartozik, a sziget teljesen európai, azaz spanyolos jellegű. Az ott tartózkodó fekete-afrikaiak többnyire illegális bevándorlók nyugat-afrikai országokból. A helyi lakosok nagy többsége spanyol, de sok a hosszabb távra idetelepedett brit nyugdíjas.
 • Tenerifén a közbiztonság jó, afrikai jellegű higiéniai kockázatok nincsenek, emberekre veszélyes állatok nincsenek. A legközelebbi afrikai part (Marokkó) kb. 300 kilométerre van.
 • Tenerife nyaraló sziget, kulturális látnivalók számosak, döntően történelmi jellegűek. Fantasztikus természeti csodái vannak, remek túrahelyszín. Lehet még kirándulni, és rengeteg létesítmény szolgálja a nyaralók - köztük a gyerekek- szórakoztatását.
 • A tenerifei utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Időjárás

Tenerife időjárása

Nagyon kockázatos Tenerifére szállásfoglalás nélkül elutazni. Nem kétséges, hogy helyben valamit lehet improvizálni, de ez nagyon időigényes, fáradtságos és fölöttébb kockázatos. Ismerve Tenerifét, a szállás kiválasztásán döntően múlhat a nyaralás sikeressége. Azt javasoljuk, hogy forduljon Tenerife szakértőnkhöz, aki kiválasztja és lefoglalja azt a szálláshelyet, ami a legjobban megfelel az Ön egyéni szempontjainak, árérzékenységének. E-mail: utikritika@utikritika.hu

Persze a legtöbb utazó az ár alapján dönt a szállásról, de szerintünk ugyancsak fontos az ár-érték arányról, a hotel erősségeiről és gyengeségeiről való kellő tájékozódás. Az árban megfelelő szálláshelyek közül alapos, kritikai értékelések segítségével választhatja ki a legmegfelelőbbet a szakértő utazási tanácsadó segítségével. Ne vállaljon egyedül kockázatot.

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. Los Gigantesnél hajókirándulás folyamán nézni a pilóta bálnákat és a delfineket
 2. Van néhány igazán szép hegyi falu, pl. Masca (Teno Rural park)
 3. Télen élvezni a kellemes, langyos meleget, a finom napsütést
 4. Meglepően jók a kirándulási lehetőségek a természetben
 5. Van néhány bámulatos tengerparti szakasz, pl. Playa del Duque, vagy az El Bollullo (Puerto de la Cruz térségében)
 6. A sziget északi része, a Teide-hegy, a vulkanikus tájkép
 7. Jó a turista infrastruktúra
 8. Rengeteg szórakozási lehetőség (Loro park, katamarános kirándulások)
 9. Az angollal jól el lehet boldogulni
 10. Csodásak a napfelkelték és naplementék

Nem tetszett

 1. Gyakran zaklatják az embert az utcán az üdülési jogos (time share) apartmanokat kínálgató kereskedők
 2. Sok a 25-35 év közötti bunkó, alkoholista brit turista, és sok a magát fiatalnak megjátszó nyugdíjas nyugat-európai
 3. Egyes üzletházakban gagyi a gagyi hátán
 4. A nagyüzemi turizmus gépiessége és jellegtelensége
 5. Egyes turista települések túlfejlesztettek, pl. Playa de las Americas
 6. A zsebtolvajok miatti aggodalom
 7. A közlekedési dugók Playa de las Americas főutcáin
 8. Történelmi, kulturális emlékhelyek hiánya
 9. A vacak brit kaja csomó helyen
 10. A sziget déli részén a sok fantáziátlan épület
 11. A visszafelé a helyi reptéren tapasztalt kötekedő, "Túl alapos" átvizsgálás, ami már a nekem kellemetlen kategória volt. Szinte benéztek az alsóm alá is és volt akinek levetették a pólóját, a reptér közepén. Biztos valaki ezt megérti, de én nem. Ilyet sehol nem tapasztaltam korábban.

Vélemények

          "Az északi part sokkal, de sokkal szebb és kellemesebb a délinél. Elképesztő tengerpartok, aranyos kis városok, sokkal kevesebb nyaraló, nagyon kellemes, és gyönyörű. (Kriszta 2020)"


A Kanári-szigetek közül Tenerifén van a legtöbb látnivaló. Hőmérséklet ősszel a legjobb, a vízé is. De nagyjából bármikor jó ott. (2022)


"Sok helyen jártam már, de Tenerife az egyik kedvencem. A sziget annyira változatos, hogy mindenki megtalálja számításait: a déli oldal kopár, az északi zöld, a sziget közepén pedig ott tornyosul a Teide vulkán. A tömegturizmus a déli oldalra jellemző, itt rengeteg a hatalmas szálloda. Nekem sokkal barátságosabb a sziget északi oldala, pl. Puerto de la Cruz. Mindenképpen ajánlom az autóbérlést a sziget felfedezéséhez, nem drága, akár helyben is intézhetjük. A Teide számomra az egyik legkülönlegesebb hely, ahol eddig jártam, már maga a felfelé vezető autóút is káprázatos, ahogyan változik a táj. A kb. 80 km átmérőjű kráterben holdbéli látvány fogad, lehet túrázni, az útvonalak jól ki vannak jelölve. A Teide-re felvonó visz, de egészen a csúcsig csak előre beszerzett engedéllyel lehet felmenni. Aki inkább strandolni szeretne, annak ideális lehet a Szaharából hozott homokból épített Teresitas strand a főváros mellett, az egyetlen (majdnem) fehér homokos strand a szigeten. Titkos tippem azonban a sziget északkeleti csücskében található Taganana strand, ahol mindenképp üljünk be az egyik part menti bárba egy frissen sült halért!" (Attila)


"Ajánlom mindenkinek, hogy béreljen autót, akár a nyaralás teljes időtartamára. A tömegközlekedés (helyi és távolsági) ugyanis nehézkes. Mi egy hétre 110 euróért béreltünk autót. A benzin viszonylag olcsó, 1 euró/liter. A legnagyobb probléma a nagy településeken belüli parkolás. Fel kell készülni arra, hogy a nyaralót az utcán gyakran zaklatják valami üzletelési ajánlattal. Az éttermek előtt szinte mindenhol becsalogatásra alkalmaznak elég rámenős pasikat. Néha idegesítőek. Tenerife vámszabad terület s ezért sok mindent lehet elég jutányosan megvenni, sokan cigit és parfümöt vesznek nagy mennyiségben. Nem árt tudni, hogy a sziget partjain a természetes föveny a vulkanikus eredetű fekete homok, de a turisták kedvéért Nyugat-Afrikából hoznak és terítenek fehéret. Nagy élmény volt a kirándulás a Teide-hegyre, mert a táj nagyon sajátos, itt-olyan olyan holdbéli. Olvastuk, hogy a Teide annyira szigorúan védett nemzeti park, hogy még egy darab követ is tilos onnan elvinni. Persze elmentünk a Loro Park-ba, ahol nem annyira a papagájok nyűgöztek le minket, hanem a fedett pingvin kifutó. Nagyon ajánlom mindenkinek, mert látványos. Érdekes még a kardszárnyú delfin show és az alagútszerű cápás akvárium." (Béciék)

"Május végén, június elején nyaraltunk a nejemmel Tenerifén, a Playa de los Americas városban. Nagyon okos döntés volt a részünkről, hogy autót béreltünk, mert így sokkal tartalmasabbá tettük az ottani napokat. A sziget 90 km hosszú és 60 km. széles, tehát van hová menni. Voltak, akik ijesztgettek a szerpentines utak veszélyességével, de nem volt ez ügyben semmi dráma. Az utak jók, és nem túl keskenyek. Érdemes azért valami erősebb, szívósabb autót bérelni, ami bírja az emelkedőket. Az üzemanyag nem túl drága.

Megnéztük a Pokol szurdokát, spanyolul Barranco del Inferno. Nagyon szép ez a szurdok, a végén van egy ötszáz méteres vízesés. Ez egy gyalogos túra volt, legalább 7 kilométeres. Kell vinni folyadékot, tökfedőt és jó túracipőt. Voltunk a Jungle parkban is. Baromi drága (24 euró a felnőtteknek) és azért ez túlzás. Az állatkerti rész ráadásul elég középszerű. A Loro park viszont tetszett. Kirándultunk La Gomera szigetre. Az is jó volt. Tenerifén a Teide tetszett nekünk a legjobban. Holdbéli a táj. Szerintem gyermekes családoknak megerőltető. Tenerifén jókat lehet vásárolgatni, főleg a nejem hajtott rá mindenféle cuccok vásárlására. Nagyon elégedett volt. Sznorkel ügyben, persze Tenerife nem tud olyat nyújtani, mint a Vörös-tenger. Jót nyaraltunk Tenerifén, de még egyszer nem jövünk vissza. Mindent láttunk, akkor meg minek." (Laci&Ági)


,, Tenerife nemcsak k*rvajó, hanem egyenesen zseniális, változatos, de kompakt, megfizethető, minden sarkon valami újdonsággal.

A januári tavaszban, a szezon közepén, alig találkozni valakivel a legzseniálisabb helyeken. Szinte kongnak az ürességtől a csodás kilátást és még csodásabb cafe con leche-t egy euróért kínáló kávézók az északi parton, alig találkoztunk autókkal Benijo felé a szerpentineken és szinte egyedül ereszkedtünk le a szurdokba Masca-nál.

(2018)" forrás


,, Többször körbeautóztam a szigetet, és nem nyerte el a tetszésem. Mintha a közepén terpeszkedő Teide vulkán letarolta volna az egészet, csak feketeséget hagyva maga után.
Fekete strandok, sötét hegyek, kopár sziklák, kihalt táj a települések között. A településeken már örülhettem a zöldnek, de csak addig, amíg nem szembesültem a növények tövében eldugott öntözőcsövekkel. Mintha ezek nélkül a városokban is élettelen lett volna minden.
Északon borús, esős idő, süvítő szél, délen szikrázó napsütés, de dögunalmas szállodasorok és turistainvázió.
Megnéztük az ezeréves sárkányfát, ami nem is biztos, hogy ezeréves. Strandoltunk Las Teresitason, az egyetlen világos homokos strandon, ahová az afrikai sivatagból szállították át a homokot. Ellátogattunk a híres Loro Parkba, ahol az állatok olyan kicsi helyen sínylődnek, hogy rossz nézni.

Santa Cruz de Tenerife spanyol hódítók által épített, történelmi negyedében sétálni viszont igazi időutazás volt. Tengerszinten csak ez, valamint az óceán látványa és nyugtató moraja vigasztalt." (f.é., 2019)

A magyar kisfiú szép emlékekkel, de szomorúan búcsúzva nézi a Viking sétahajót (balra) - Kriszta fotója  


Ami tetszett:
Anaga Nemzeti Park, Teidéhez vezető út, Masca hegyi falu, Jardin botanikus kert ,La Laguna városka, Garachico, Puerto de la Cruz, Playa de las Teresitas és Abama strandok, hajós delfinles, és a helyiek közvetlensége, boltokban, szállodában mindenkinek, időseknek is "hola"-t köszönnek.

Ami nem tetszett:
Puerto de la Cruzban Martinaez medencés üdülőkomplexum, megbántuk, hogy befizettünk. Hideg vízű medencékkel nekünk nem jött be.
Teidére a 60 000 ft/4 fős felvonó ár szerintünk nem érte meg, nem láttunk fent sem sokkal többet. Túrázni fent nem bírtunk nagyon az o2 hiány miatt.
A Siam parkban a brutális tömeg.
Nehéz volt parkolni.
Hogy sajnos nem tudtunk a kajajos delfinlesen részt venni, de ez sajnos nagyon függ az óceán állapotától.
A covid vírus, amit hazahoztam. (2022)

Időjárás

Tenerife éghajlata mérsékelt, nincsenek nagy hőingadozások napközben és az év folyamán sem. Több éghajlati zóna van és nagy a különbség az egyes területek időjárása között. Ez télen mutatkozik meg leginkább, amikor a déli parton napozunk, miközben pár kilométernyire a Teide csúcsán esik a hó. Az északi part hűvösebb, szelesebb, esősebb, mint a déli rész, ahol folyamatos nyár van. Itt évente pár napot esik az eső és téli délutánokon a csúcshőmérséklet többnyire meghaladja a 20 fokot, nyaranta pedig, nem megy 30 fölé. Ennek köszönhető, hogy a sziget északi oldala dús zöld, míg a déli kopár, sivatagos.

"Érzékelhető a hőmérséklet-különbség a sziget két oldalán, erre érdemes gondolni a szállás kiválasztásakor. Az utazás időpontja is lényeges, mert november végén, december elején kellemes meleg van napközben, és gyorsan le lehet égni a napon, de éjszaka már hűvös van, és nincs fűtés a szállodákban." (V.ZS.)


"Januárban szoktunk a szigetre utazni és északon kicsit hűvösebb, esősebb az idő de a déli területeken még ilyenkor sem megy a hőmérséklet 20 fok alá. Esténként azért nem árt meleg ruha. Az óceán vizét én hidegnek találom a fürdőzéshez." (Vivi & Kristóf)

Előfordulhat, hogy takarékossági okokból a szállodákban a légkondicionáló berendezéseket csak bizonyos időszakokban vagy csak nagy hőség esetén kapcsolják be.

"Megpróbálok megfejtést adni a Tenerifen uralkodó szeszélyes időjárásra is. Csak találgatok, de valami olyasmiről lehet szó, hogy a szokásos tengerparti időjárás itt körkörösen valósul meg. Vagyis a napközben a szárazföld fölött felmelegedő levegő a tenger felől magával vitt párát a magasabb rétegek hidege szépen kicsapja. Az ebből képződő felhőzetet pedig az óceán felett szabadon áramló levegő mozgások szinte megjósolhatatlanul tépik le és sodorják a parti sáv fölé. Az érzékelt hőmérsékletet ez pedig nagy mértékben befolyásolja. Így volt olyan napunk amikor a hegyek között verőfény volt és szakadt rólunk a víz és olyan is, hogy a parton igen csak cidri volt és öltözni kellett és volt mindennek az ellenkezője is. És még szerencse, hogy nem egy héttel korábban voltunk ott amikor a nyár közepének megfelelő hőhullám volt benne 40 fokos levegő hőmérséklettel árnyékban. Akkor gyakorlatilag semmit nem tudtunk volna csinálni a napon." forrás


"Tenerife februárban Februárban meglehetősen kellemes tud lenni Tenerifén az idő. Ha süt a nap és nincs szél, akkor kifejezetten éget, de ha elmegy a nap és fúj a szél, akkor rendesen fel kell öltözni. Reggel kb. fél nyolc körül kezd el világosodni, és este 19 körül kezd el lemenni a nap. Napkelte előtt és napnyugta után is hűvös van. A kinn élők szerint a tél annyiban különbözik a nyártól, hogy tovább van világos, és jobban éget a nap, valamint éjszaka nincs olyan hűvös. A sziget időjárására jellemző továbbá, hogy a különböző tengeri áramlatok és széljárások miatt az északi parton mindig rosszabb az idő. Itt jellemzően fúj a szél, felhős az idő. Mintha két különböző földrészen lennénk onnantól kezdve, hogy átlépjük a sziget közepén húzódó hegyeket, és északra megyünk. Nagyszerűen megfigyelhető volt, hogy amint északról a hegygerincet átléptem, a felhők eltűntek, és már csak a napsütésre kellett koncentrálni.A hegygerinc másik (északi) oldalán felhők, amint átlépik a határvonalat, eltűnnek és ragyog a nap." forrás


"A Kanári-szigetek legterjedelmesebb tagja, Tenerife közepét a kereken 3700 méterre emelkedő Teide uralja. A partvidékre sűrű felhőpaplan borult, amikor nagy optimizmussal kiálltam az út szélére stoppolni – fölfelé. Meglepően hamar fölvettek, s úgy 2000 méter táján belefutottunk a felhőrétegbe. Öt percig sem tartott kijutni belőle, odafönn pedig ragyogott a nap. Réunioni utazásra a legszárazabb hónapot, a júniust néztem ki. A sziget rendkívül tagolt, hatalmas eróziós katlanok és völgyek szabdalják, keleti harmadán pedig 2500 méterre emelkedik az aktív, de ottjártam idején éppen csendes Piton de la Fournaise vulkán. A sziget nyugati felében, partvidéken, hegyvidéken csodás, napos idő volt, de mivel a sziget a Baktérítő közelében fekszik, eleve számítani lehetett a keleties passzátszelek ostromára. Meg is kaptam, mihelyt fölértem a vulkán külső gyűrűje, a kaldera peremére. Lepillantottam a kb. 100 méteres mélységbe, ahová egyébként lépcsőn is le lehet menni, és az égvilágon semmit sem láttam, csak a sűrű, fehér tejfölt. De azért lementem, abban a reményben, hogy mire eljutok a kaldera közepén emelkedő főkráterhez, megjavul az idő. Nem javult meg. Mentem, mendegéltem, egyedüli támpontjaim a fekete bazaltsziklákra felfestett fehér pontok, vonalak voltak. Nem véletlenül kerültek oda, hasonló időben simán el lehet veszni, és ez nyilván meg is történt másokkal korábban. Ha még nem említettem volna, ömlött az eső. Illetve, nem ömlött, hanem a szél oldalról fújta. Volt nálam esőköpeny, de a szélben mindenáron önálló röppályára akart állni, úgyhogy semmit sem védett. Előző nap, ugyanazokban az órákban, káprázatos napsütésben tettem helikoptertúrát a vulkán fölött." forrás

Olvasmányos linkek

"Összesen 1450 km-t motoroztam Tenerifén, nagyon kevés kivétellel kimondottan jó minőségű aszfalton. A hegyekben vezető utak keskenyek, a kanyarokban egy nagyobb jármű (busz vagy teherautó) és egy személyautó nem tud elmenni egymás mellett, ezért emiatt előtte dudálni szoktak. Ilyenkor célszerű lefékezni. A közlekedési morál kiemelkedően jó. A sebességkorlátozásokat mindenki betartja, az autópályán a megengedett 120 helyett általában 100-zal mennek. A spanyol rendőr nem vicces fajta, komolyan veszi a munkáját és nem beszél nyelveket. A turisták által frekventált helyeken a németet és az angolt beszélik/értik, máshol viszont a kézzel-lábbal való kommunikáció marad annak, aki nem tud spanyolul." forrás


"Másnap reggel elmentünk strandolni, gyönyörű idő volt. Nem a Lago Martinezt választottuk, hanem a fekete homokos szabadstrandot, a Playa Jardint. Ez is szintén Cézar Manrique fantáziáját dicséri, tényleg nagyon szépen megformált és karbantartott strand. A víz nem volt annyira meleg, kb. 20 fokos, de egy kis lábáztatásra tökéletes volt. Délután meg átmentünk Icod de los Vinosba, amely az ezeréves sárkányfáiról és a nevéből adódóan a borairól is híres. Sok-sok kis hegyi guancs nevű falun keresztül lehet eljutni ide, nagyon szép a kilátás a tengerre az út közben. Ha valaki potyán be akar rúgni, akkor érdemes ellátogatni ide, mert minden boltba beinvitálják az embert és megkóstoltatják a helyi likőröket és borokat. Van egy fizetős parkja legöregebb fának, ahova 4 € a belépő, de egy igazi turista lehúzás, nincs benne semmi, és a fáról jobb képet lehet csinálni a főtérről, mint onnan. (2012)" forrás


"Tenerife sokszínű sziget: vulkántól strandig, kősivatagtól felhő borította erdőig minden megtalálható rajta. Nem is tudom, mi a szebb, szikrázó napfényben sétálni a felhők felett a hegyen, vagy kihajózva bálnákat lesni, vagy figyelni, ahogy a felhők mellettem vonulnak el a babérerdőben, vagy... vagy...

A hőmérséklet szuper, mármint februárhoz képest. A ruha nyilván nem rohadt le rólunk a melegtől, de éppen elég, hogy 20 réteget se kellett felvenni. Ha hideg lett, elég volt egy vékony dzseki. Pont emiatt az enyhe klíma miatt egy nyugdíjas paradicsom a szigetcsoport. Van, aki csak egy hetet nyaral, van aki ott telel. Bármerre néz az ember, szinte csak öreget lát. Az az érzésem, hogy még a helybélieknél is több van belőlük. Mondanám, hogy legalább jól feljavítottuk az átlagéletkort, de keveset nyomtunk a latban.

A nyelvi korlát nem vészes: a sziget északi felében a legtöbb helyen beszélnek németül, délen pedig angolul. Mondjuk amelyik helybeli viszont csak töri valamelyik nyelvet és a felét se érti annak, amit magyaráz neki az ember, nem szól, hanem csak bólogat lelkesen. Aztán vagy azt csinálja, amit akartál, vagy nem ott rak ki a taxiból, mint ahova indultál. A kaja nem rossz, de kissé beszűkült a választék, ha nem eszik húst az ember. Nagyrészt mini héjában főtt sós krumplin, grillezett sajton és mojo szószon vészeltem át a hetet. Ami nem baj, mert a piros mojo szósz valami isteni.

Még néhány szó a napsütésről: mikor az utazási irodában a hölgyemény megkérdezte, mit várunk el a nyaralástól, rögtön rávágtam, hogy csak napfényt. Erre elküldött minket Tenerife egyetlen szinte mindig felhős városába. A déli részen nagyjából állandó a napsütés és 5-6 fokkal melegebb van, mint Puerto de la Cruzban, de ezt valahogy elfelejtette megemlíteni. Ezért is csavarogtunk annyit - kerestük a napot. Szerencsére, mert a felhők nélkül talán nem mozdultunk volna ki ilyen sokat és nem láttunk volna ennyit a szigetből. " forrás


"A motorkerékpárt bérbeadó cégtől történetet hallottam olyan orosz nyaralóról, aki a BMW S1000R-t két napra bérelte úgy, hogy a hotel elé hozatta a gépet (erre is lehetőség van külön tarifa ellenében), majd közölte, hogy mind a papírokat, mind a slusszkulcsot vigyék vissza magukkal, mert neki csak a motorra van szüksége, hogy a hotel előtt álljon, ugyanis jogsija az nincs, nem tudja vezetni, viszont nagyon jól néz ki és neki csak arra kell, hogy fotózkodjon vele, és azokat mutogassa otthon. A kulcsokat biztonsági okokból vitette el, mert (részegen) Ő vagy valamelyik gyereke még a végén beindítja, aztán lehet felhasználni a letétbe tett hitelkártya teljes keretösszegét." forrás


"Tenerife nagyon jó hely túrázni is, a Teide Spanyolország legmagasabb hegye, és a szigeten lévő hegységek változatosak, tele túraútvonallal. A gyerekekkel is sokat mászkáltunk, de így is marad még legközelebbre is. A legnagyobb élmény a delfinles, az óceánban a hajótól karnyújtásnyira ugráló delfinek! Őszintén, először csak marketing-fogásnak gondoltuk, hogy garantálják, hogy vagy delfint vagy bálnát látunk a hajóút során, de nem. Tényleg láttunk (ettől persze még lehet, hogy búvárok etetik a delfineket közben)!" forrás


Szállodában laktunk Adeje-ban, Tenerife déli részén. Fontos tudni ugyanis, hogy habár egész évben napos az idő a szigeten, télen az északi rész csapadékosabb és felhősebb, ezért ebben az évszakban a sziget déli-délnyugati része ajánlott. Mégis tartottunk kicsit a választásunktól, konkrétan attól, hogy a szállásunk Adeje-ben lesz, hiszen Playa del Americas a legfelkapottabb üdülő a szigeten, de azt kell mondanom remekül döntöttünk.

Costa del Adeje csodálatos. Habár az útikönyvek azt írják, hogy Tenerife strandjai csalódást okozhatnak a vulkáni eredetű fekete homok miatt, Adeje partja mégis csodaszép. A városka pedig épp annyira mozgalmas, hogy ne érezzük kihaltnak, de épp annyira nyugodt, hogy ne legyen zavaró az amúgy Tenerifét egész évben jellemző tömegturizmus. Mert ez ugyanis a sziget sajátja és mi éppen ezért találtunk nehezen megfelelő hotelt. A legtöbb szálloda ugyanis több száz szobával rendelkezik és habár akár több csillagosak is, a szolgáltatás színvonala nem feltétlenül tükrözi a csillagok és az így kifizetett összeg értékét.

Mi hetekig csak szállást kerestünk az interneten, az utazás szervezésének ez volt a legmelósabb része és már kívülről fújtuk az összes hotel nevét, mire megtaláltuk a számunkra tökéleteset. Ennek ellenére azt beszéltük, hogyha legközelebb visszamennénk, akkor már inkább egy kis lakást bérelnénk. Azokból is nagy a választék. De télen javasolt olyan szállást keresni, amihez medence tartozik. Az óceán ugyanis ilyenkor túl hideg, nem magyar-olasz embereknek való ilyenkor a fürdőzés. Igaz, nálunk a szállodában a medencék vize is hideg volt, de napközben jól esett a nyugágyakon napozni. Szép, napos idő volt napközben, lehetett barnulni is, este viszont elkelt egy meleg kardigán." forrás


,, Las Americas és Los Christianos, ahol gyönyörű strandokon múlatják az időt főleg az orosz, belga, francia, angol és német turisták. Na, ott már teljes a szélcsend is, és a 15 km távolság, meg a hegyek miatt a hőmérséklet is több fokkal melegebb. Az óceán partján itt sárga a homok, mivel teljesen aszurd módon a Szaharából szállították ide a fövenynek valót. Hogy a külföldiek örüljenek. És hogy még jobban örüljenek, a teljes déli partszakaszt beépítették üzletekkel, bárokkal, kávézókkal. Nyugágyat háromszor annyiért kapsz a feneked alá, mint északon, és a szenegáli árusok is magasabb áron kínálják a Ducci órát, meg a guszta napozókendőt, mint a dél-olasz Barin vagy az észak-kanárii Playa Jardenen.

Mire valahogy odavonszolod magad a sárga, de forró homokon egy napozó egységhez, a semmiből előbukkan egy néger ember, aki váltva lobogtat harminchárom színes kendőt, és szintén a sehonnan meglátja a helyi beach boy is, hogy a bazi nagy tömeg közepén mi bizony új vendégek vagyunk és gyorsan be kell kasszírozni tőlünk tizenkét Eurót. A beach boy nyert, szegény szenegáli fiútól ezúttal se vettem kendőt, pedig már Barin is nagyon odavoltam a cuccért.
Pisi egy Euró, vetkőzés, majd öltözés egy-egy Euró, jeges kávé hat Euró, plusz a veszteség oldalon egy darab boldogtalan férj, aki utálja, hogy az ágyat csak fekvő pozícióban lehet használni, így nem tud olvasni. De legalább jól leégtünk mindketten, mert mondtam, hogy tizenkét Euróért én most itt fogok napozni, amíg csak bírok, a sziget legfelkapottabb üdülővárosában.

A város maga egyébként tényleg szép és tiszta, de nekem nagyon steril. Csak külföldiek vannak, meg azok a helyiek, akik kiszolgálják a rengeteg turistát. És a homokban bukdácsoló görögdinnye-, mojito-, és kendőárus, meg a thai masszőrök hada, akik konkrétan elkezdenek masszírozni, miközben olvasol, hiába kéred szépen mindenféle nyelven, hogy ne fogdosson a kezével, mert az neked nem komfortos.
A homokszobrásznak is adakoztunk az idei év legdrágább strandolásán, de ő legalább megérdemelte, mert hatalmas Pietát alkotott Jézussal, Máriával, templommal, kereszttel csupán csak homokból, elmondása szerint tíz órás munkával. A művész egy híd alatt rendezkedett be a produkcióval, a bikinis/ klottgatyás látogatók az átkelőn meg-megállva nézegették a remekművet, s a mester nem átallott minden megtorpanónak integetni: hogy ne csak bámuljon, hanem dobja is azt az Eurót lefele. Az érmek potyogtak Jézus köré és nekünk is fontos volt támogatni a homokszobrászt. (szusi, 2021)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Annalinda, 2024. 01. 23. 16:47
Kedves Mind, szerepel a fenti leirasban egy link, hogy a bank360 oldalan kedvezmenyes biztositast lehet kotni. Erdeklodnek, hogy lehet a kedvezmenyhez hozzajutni? Koszonom :-)


Fikatours, 2022. 12. 06. 09:49
Benyomások egy tenerifei nyaraláson: https://fikatours.blogspot.com/2022/12/kanari-szigetek.html


úti kritikus, 2022. 11. 24. 08:47
Inez részére!

Szerintünk jó döntés volt az év végi ottani főszezon miatt. Az év egyéb részeiben bőven előfordulhat, hogy előnyösebb árakat lehet kifogni helyben, de ez nem igaz egy ilyen csúcs időszakra, pláne dec. 26-án amikor rengetegen jönnek Nagy-Britanniából (is).


Pintér Inez, 2022. 11. 23. 20:01
Kedves Tenerife szakértő!Szeretném a véleményét kérni , jó döntés volt-e autót bérelni itthonról az Autoreisentől? Dec 26.-ÁN érkezünk Santa Cruzba.
Üdv Inez


Eszter, 2022. 06. 24. 19:27
Sziasztok!
Pár napja jöttünk meg Teneriféről.
Puerto de la Cruzban volt a szállásunk, ami utólag is jó döntésnek bizonyult. Mi a helyi jellegzetességekre voltunk kíváncsiak, nem a szállodák halmazára. A déli részen jobb az időjárás, 2-szer lementünk azért oda is.
Első nap helyben strandoltunk, felfedeztük a környéket. 2. Naptól béreltünk autót, ami tényleg kedvező áru, és a közlekedés is biztonságos. Egyetlen gond az volt, hogy nagyon nehéz parkolóhelyet találni. Felmentünk a Teidére,-a felvonóra előre megvettük a jegyet, mert korlátozott számban engednek fel-, majd a helyi Jardin Botanico botanikus kertet néztük meg. Jó volt látni a természet sokszínűségét, és olyan növényeket, amik nálunk nem találhatóak meg. Következő nap kis túrát tettünk az Anaga Nemzeti Parkban, az érzékek ösvényén sétáltunk, majd 2 kilátópontot megnéztünk a közelben. Csodás hely volt. Ezután felkerestük Tenerife legszebb strandját, a Playa de las Teresitast( szaharából hozott homokkal töltötték fel). Szuper volt ott strandolni. Majd hazafelé La Laguna városkát látogattuk meg. Nagyon hangulatos volt régi épületeivel, boltjaival, kiülős teraszokkal, utcai zenésszel. Másnap felmentünk Mascára,( mi oda busszal mentünk fel, mert az 1 sávos szerpentineket nem vállaltuk be).
Nagyon szép kis falu, érdemes volt felmenni, szemetgyönyörködtető látvány kis boltokkal. Ezután Garachicot fedeztük fel. Szépek voltak a természetes medencéi is, de aznap hűvös volt a fürdéshez. Másnap hajós delfinlesre mentünk, szerencsére láttunk delfineket. ( Eredetileg kajakos delfinlest terveztünk, óriásteknősök mellett snorkerezve, de nem volt olyan állapotban az óceán, hogy vízre szállhattunk volna kajakkal). Mindenképpen természetes élőhelyén szerettük volna látni őket, nem pedig fogságban, cirkuszi mutatványok közepette. (Ha valakit érdekel, tudok elérhetőséget hajóra, ami 4 főre 35 000 Ft volt, nem pedig 60 és 120 000).
L9s Gigantes szikláinál volt a hajóút, így látványos volt. Délután még strandoltunk egyet az Abama beach-on, ami szintén nagyon szépen meg volt csinálva. Ez egy luxusszálloda strandja, de más is bemehet. Indulás előtti napon voltunk a Siam parkban. Szuper volt, de iszonyatosan sokan voltak. Az első csúszdához kb. 45 percet kellett sorban állnunk. Volt gyorsító sor is, további 18 eur/főért. Mire sorra kerültünk volna, őket előre kellett engedni. Utána már jobb volt a helyzet.
Végül lementünk még a közelben lévő playa de Duque strandhoz, mivel a közelben volt. Szép, világoskék színű volt a víz.

Ami tetszett:
Anaga Nemzeti Park, Teidéhez vezető út, Masca hegyi falu, Jardin botanikus kert
,La Laguna városka, Garachico, Puerto de la Cruz, Playa de las Teresitas és Abama strandok, hajós delfinles, és a helyiek közvetlensége, boltokban, szállodában mindenkinek, időseknek is "hola"-t köszönnek.

Ami nem tetszett:
Puerto de la Cruzban Martinaez medencés üdülőkomplexum, megbántuk, hogy befizettünk. Hideg vízű medencékkel nekünk nem jött be.
Teidére a 60 000 ft/4 fős felvonó ár szerintünk nem érte meg, nem láttunk fent sem sokkal többet. Túrázni fent nem bírtunk nagyon az o2 hiány miatt.
A Siam parkban a brutális tömeg.
Nehéz volt parkolni.
Hogy sajnos nem tudtunk a kajajos delfinlesen részt venni, de ez sajnos nagyon függ az óceán állapotától.
A covid vírus, amit hazahoztam.


úti kritikus, 2019. 11. 28. 11:14
Ferenc!
Írtam válaszokat az e-mail címére.


Horváth Ferenc, 2019. 11. 28. 09:52
Kedves "Tenerife szakértő"! Élnék a lehetőséggel, hogy tanácsot kérjek. Dec, 13-20 között utaznánk ketten. Szeretjük a kényelmet, de nem kell a felesleges luxus. Kérdésem:
Mi a szállásajánlata? Hol, melyik részen? (melyik portálon foglaljuk - szállás saját / booking.com / tripadvisor / ...).
Közlekedés - kocsibérlés: Tömegközlekedéssel is lehet / érdemes kirándulni? Ha kocsit bérelünk, itthonról vagy kint? Melyik szolgáltatónál? Mik a kondíciók - mire figyeljünk?
Étkezés: szeretjük a tengeri ételeket + a gyümölcsöket. Mit ajánl?
A fenti hozzászólásokból kiszűröm a látnivalókat, de mi az amit mindenképp látni kellene?

Előre is köszönöm a válaszát.


Molnar Gabtiella, 2019. 01. 07. 06:31
Sziasztok!
Szeretnèk mèrni tanácsot,a párommal idén októberben házasodunk és utána egyből nászutat akarunk menni és Tenerifet néztük ki. Milyen lehet akkor ott az időjárás ?


M. Heni, 2018. 08. 31. 20:44
Tegnap jöttünk haza, egy hetet voltunk a szigeten. Puerta de La Cruzban laktunk, ami okos választásnak bizonyult, mivel itt hűvösebb van, és a környezet is zöldebb. Más szempontból eléggé tele van német nyugdíjasokkal és gagyiboltokkal...
Még itthon interneten béreltünk autót, teljeskörű biztosítással. Mivel öten mentünk, egy nagy SUV-ot kértünk, hogy kényelmes legyen, de nem volt jó választás. A keskeny hegyi utakon alig fért el és bőven 10 liter felett zabálta a benzint. Az autópályák szintén szűkek, kanyargósak nagy emelkedőkkel, tömve autókkal.
A benyomásaim vegyesek: nagyon jók a strandok, sok a különleges öböl, érdekes a fekete homok, kavicsok. A Teide, valamint a sziget közepén futó panoráma út egyszerűen csodálatos. Különleges a növényzet, a tájat szépnek nem mondanám, inkább vadak, monumentálisak a hegyek.
A negatívum a zsúfoltság, a nagyon szűk, kanyargós utak, problémás parkolás. Vannak buszjáratok, nem próbáltuk, de állítólag nagyon pontatlanul járnak.
Annak ajánlom, aki nem riad meg a keskeny szerpentineken való autózástól, nem zavarja a tömeg és a strandolás mellett szeret különleges tájakon kirándulni.


Janos, 2018. 03. 15. 15:44
Volt valaki mar ebben a szallodaban?(Tigotan Lovers & Friends)
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=3JPUEJ0z2os


Tibor Kerezsi, 2018. 03. 02. 19:21
Kedves Zsigmond László!
Mi most március 9-én megyünk; volna ötlete, javaslata "okos" kocsibérlésre: érdekes lehet a teljes 1 hétre(reptér-reptér),vagy akár 3-4 napra is! Előre is köszönöm, ha válaszol!

Üdv: KT


zsigmond lászló, 2018. 03. 01. 18:39
Február 22.-én jöttünk haza.
Sokatszorra mentünk, mára mindenhol sok emberrel találkoztunk. Minden rendben volt , tenger teljesen tiszta.
Semmi szennyeződés Costa Adejénél.
Karneválokon tömeg volt rendesen,parkoló alig.
Déli autópálya 5 körül teljesen bedugul,kerülendő.
Hotelban a takarítás nem jelent porszívózást és felmosást viszont törölközőt sűrűn cserélnek és megágyaznak.
Kocsibérlés még mindig olcsó ha okosan választunk..
Siámban gazdag a halkínálat,minden kapható.


Anikó, 2018. 01. 06. 19:58
Üdv!

Május eleji utazás alkalmas lehet fürdőzésre, strandolásra? A kb. 20 fokos vízhőmérséklet milyennek érződik a hőmérséklethez képest?


VARGA JULI, 2016. 03. 19. 13:56
Két hetet töltöttünk a csodálatos Tenerifén .Mivel télen dec.-jan -ban voltunk ,a napsütés külön élménynek számított .Önellátást választottuk ,ami a jól felszerelt konyhánkban a szállodánkban kitűnően sikerült . Itt jóval olcsóbb minden élelmiszer és szeszes ital ,főleg a finom borok .Vámmentes övezet ,ezért az árak kedvezőek . Rengeteget kirándultunk ,volt idő a két hétben . Nem csalódtunk ,mese szép itt minden . Egy hét és újra megyünk . 2016


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon