ÚTIKRITIKA.HU / Tenerife


hirdetes


útikritikák


Tenerife

Tenerife Teide

Általános tanácsok | Las Aguilas | Hajótúrák | Loro Park | Sárga tengeralattjáró | Pico del Teide | Egyéb kirándulások | Egyéb látnivalók | Fotóegyveleg

.

Loro Park - Az alsó sorokban ülők rendre eláznak - m.s. fotója

Általános tanácsok Tenerife felfedezéséhez

Érdemes előre tervezni, jegyeket megvenni. Állatkerti jegyeket párban olcsóbb venni. Delfinnel úszni és fotózkodni 100.- euróért az Aqualandban lehet.

Kedvenc helyeink a két hetes utazásunkról:

Anaga-hegység:

- Pico del Ingles kilátó és túra

- Cruz del Carmen kilátó és Sendero de los Sentidos ösvény

- Taganana, ahol az egész szigeten a legfinomabb polipokat ettük (polip mojo szószban, Guachinche Bibi y Mana)

- Taganana és Benijo közötti partszakasz

- Playa de las Teresitas - a sziget egyik leghíresebb strandja, hullámtörővel ellátva

- Punta del Hidalgo kilátó és séta

- San Cristobal de La Laguna - UNESCO világörökség történelmi belvárosa

Északi part:

- El Sauzal, Parque los Lavderos park és Mirador la Garanona

- Playa de la Arena (Mesa del Mar) - fekete homokos strand

- La Rambla de Castro természetvédelmi terület

- Icod de los Vinos városa, Casa de Plátano mini banánültetvény

- Garachico part menti sétánya a természetes lávamedencékkel

Teide Nemzeti park:

- Roques de Garcia túra

- Montagna de los Poleos túra – teljesen gyerek, sőt totyogóbarát útvonal

Nyugati part:

- Masca hegyi falucska és az oda vezető út, Mirador de Masca és Mirador de Cherfe

- Los Gigantes sziklái, Mirador Punta del Roque ösvény Puerto de Santiagoban

- Playa de la Arena- fekete homokos strand

Déli part:

- San Miguel de Tajao part menti sziklái

- Boca cangrejo falvacska és a festett öböl (Playa de Berruguete)

Las Aguilas

  • Ejtsd: lász ágilász

(Las Americas/Costa Adeje-ből ingyenes buszjárat) – állatkert + botanikus kert, ahol függőhidakon keresztül is közlekedhetünk. Los Cristianos felett a hegyoldalban a dzsungelt idéző parkban a dús növényzet között szabadon élő állatok veszik körül a látogatót. Van papagáj show, sas reptetés, végigmehetünk egy kötélhídon. Átsétálhatnak a majmok ketrecén is, közben a kezünkből etethetjük őket.

"A Las Aguilas parkba belépve először a tigriseket láttuk meg, aztán előbukkant a mini-dzsungel. Voltak pingvinek, vízilovak, az egzotikus madár show nagyon látványos. Át lehetett sétálni egy kötélhídon. Tetszett ez a park, jó kis félnapos program volt, a gyerekek nagyon élvezték." (Sebiék)

Hajótúrák

Hajótúra a Los Gigantes sziklákhoz

"A Shogun: Ez egy 44 eurós hajókirándulás. Mondhatom megérte. A Shogun egy fa vitorláshajó, amire már rásegít a modern kor vívmánya a benzinmotor. A hajó Los Gigantesig a gigantikus sziklák tövéig ringatózik, ami akár jelentősebb is lehet, azaz a hajó lényegében billeg. Utólag a szárazföldön érezni majd, amikor mozog az ágy. Egyes elméletek szerint két liter sangria ellentétes irányú billegést generál, így a két mozgás közömbösíti egymást és nyugodtan lehet aludni.

Mindenképpen lehet majd látni delfineket, palackorrút ami szerintem rém ronda és hagyományost, ami a filmekben van. Los Gigantesnél kikötés, az öbölben lehet fürödni, majd felszolgálják a kaját, a maradékból következik a sirályetetés. Amiről nem mesélek, maradjon meglepetés. A hajón minden egy euró, a sör, a rum, a kávé, az üdítő. Visszaúton a sangria-készítés rejtelmeibe enged betekintést a személyzet, majd grátisként felszolgálják. Ezen az úton is fényképeznek, filmeznek majd ezeket eladásra kínálják. Nem kötelező vásárolni. Összegezve: a Shogun nagy élmény volt." forrás

Delfin és bálnanézés hajóval

Nagyon ajánlott, állítkínzós delfinshowk helyett.

"Úgy voltunk vele, hogy hajókázni akkor is jó, ha nem látunk sem delfint, sem bálnát. Los Gigantes kikötőjében több társaság is kínált hasonló kirándulásokat, az időtartamban különböztek. Mi a 3 órás programot választottuk. Hatalmas élmény volt, igaz csak delfineket láthattunk. Utána elhajóztunk a Masca öbölbe, ahol lehetett egyet csobbanni és kaptunk ebédet is." (Zsófi & Tibi)


"Motorcsónakkal mentünk bálnalesre. Klassz volt ahogy átúsztak a csónak alatt és aztán körülöttünk lubickoltak. Delfint is láttunk, nagy élmény volt, ahogy követtük őket." (V.ZS.)


"Voltunk bálnákat és delfineket nézni egy hajón, két órában összesen 48€-ért. A vicces az volt, h az idegenvezető bemondta: “Nézzék csak milyen szép nyugodt a tenger!”. Ehhez képest 25 perc múlva 10 gyerekből 5 kidőlt a tengeribetegségtől, úgy hullámzott a hajó. Még engem is meglepett, h néha eltűnt a lábam alól a talaj. Gabi is enyhén rosszul érezte magát, de nem annyira mint sokan mások. Az idegenvezetők kedvesen kiosztották a hányós zacskókat. Egy kis srác le is hányt az “erkélyről”, végig csurgatva a hajó oldalát. A bálnák és a delfinek amúgy cukik voltak, csak nem láttunk belőlük sokat." forrás

Loro Park

Online vásárolhatóak a jegyek és érdemes is, mert hosszú sor volt a pénztárnál. https://www.loroparque.com/en/get-tickets/, Parkolás, mélygarázsban 5 euro. Mindent megnéztünk, de nyilván amit mindenki meg akar nézni, azok a showk:
oroszlánfóka show: 11:15, 13:00, 16:15 (20 perc), Delfin show: 11:15, 13:00, 16:15, kardszárnyú: 11:45, 15:15 Ezeket találtam a neten, de a helyszínen a fóka show eltért ettől... minden shownál kalandvágyók üljenek az alsó sorokba, akik viszont nem szeretnének nyakig vizesek lenni, feljebb foglaljanak helyet. A park egyébként gyönyörű. (2023)

Papagájpark, fóka- és delfinshow, állatkert (Puerto de La Cruz-ban van, és most már Las Americasban is lesz). Leginkább cirkuszra hasonlít. Annak, akit az állatkínzás nem zavar, jó program.

"A Loro Parkot Puerto de la Cruzban nem szabad kihagyni. Láttunk pingvineket, cápákat a cápa alagútban, orchidea kertet, papagáj-, fóka, delfin-, és gyilkos-bálna showt is. A madárházban körbe lehetett járni falépcsőkön, olyan volt mintha a fák tetején lépkednénk, és egészen közelről figyelhettük meg a színes papagájokat, madarakat!" (Vivi & Kristóf)


Bár ezt az állatkertet „papagáj parknak” keresztelte el az alapító német tulajdonos még 1972-ben, de a négyezer darab, 150 különböző fajhoz tartozó papagáj itt senkit nem érdekel. A gorillák, oroszlánok és számos állatfaj mellett a fő látványosságot a pingvinek, fókák, delfinek, gyilkos bálnák és egyéb vízi élőlények jelentik, az állatvédők nagy örömére. A show műsor előtt, egy animációs filmmel bizonygatják, hogy a befogott állatokat elhagyták a szüleik, és ha ők nem mentik meg szegényeket, már rég elpusztultak volna. (Ehhez képest, életfogytiglani medencefogság jutott nekik osztályrészül, hogy mi, emberek jót mulathassunk azon, hogyan dobálják magukat a beidomított állatok és fröcskölnek le mindenkit az első sorokban.) (2022) forrás

Pingvinek - m.a. fotója

m.s. fotója

"A Loro Park egy hatalmas területen lévő állat- és növénypark, pálmaerdővel, van itt pingvin megfigyelő, tigrisek, papagájok, a legjobb a delfin és az orca show volt. Ez egy egész napos program, nagyon jó élmény volt a gyereknek is." (V.ZS.,)


"A Loro Parque nevű vízi állatkert és cirkusz Puerto de la Cruzban kötelező! oda 30 euró körül van a belépő, de busszal együtt is 50-be belefért. A szokásos állatok mellett 4 szenzációs showt produkálnak, amihez hasonlót még nem láttam jóllehet mert Európában egyszerűen nincs is. Van tehát papagáj-, fóka-, delfin-, és gyilkos-bálna (Orca) show is, amit tényleg nem szabad kihagyni. Ízelítőt a Youtube-on láthat az ember, csak keress a "loro parque" kulcsszavakra."


"A mi tapasztalatunk szerint, a fóka-show az első. Ennek a kezdési ideje eltér a delfin- és az orka-show kezdési idejétől, így mi először erre ültünk be. A műsor nagyon aranyos, humoros, mi is nevettünk a poénokon, nem csak a gyerekek. A show végén, a legnagyobb fókát kihozzák a nézőtérre és a közelben ülő szerencsések megsimogathatják. (2011)" forrás


"Korán kell indulni Puerto de la Cruzba, hogy minden beleférjen a programba. A Loro park előtt már az egész utcán lehet ingyenesen parkolni, ha időben odaérünk , még hely is van. Itt egy helyi férfi szendviccsel a kezében integetett, hogy parkoljunk le. Miután kiszálltunk, közölte, hogy 2 euró lesz, meg így aztán nem fogja senki kibökni a kerekeinket. Gyorsan rájöttünk, hogy ő a szemfüles ”önkéntes” parkolóőr, továbbálltunk, de pár méterrel odébb a következő szabad helyre ugyanígy beinvitált a társa. Nem volt mit tenni, adtunk neki 2 Eurót. Legalább biztosak lehettünk benne, hogy az autó kereke épségben marad!

A Loro Park olyan, mint egy buja kert, néhol leginkább őserdő. Itt található Európa legnagyobb delfináriuma, a delfinek már fogságban is szaporodnak. A világ legnagyobb fedett pingvináriuma is itt van, ahol mesterségesen állandó 0 fokot biztosítanak, még a mű égből igazi havazást is produkálnak. Egy automata futószalagon állva üveglap mögött csodálhatjuk meg a több, mint száz pingvint. Az egyik pár épp tojást rakott. Mintha az Antarktiszon lennénk.

Európában itt látható egyedül gyilkos bálna vagyis orka-show! A delfinek és az orkák műsorát nem lehet megunni, minden előadásuk lélegzetelállító és megismételhetetlen élmény. Az első sorokba csak az üljön, aki nem bánja, hogy csuromvizes lesz! Egész napos program, minden előadás szórakoztató és megható. A belépődíj 32 Euro, ez kicsit soknak tűnik, de amikor kijöttünk az orka- showról, megéreztem azt a törekvést, amiért ezt a parkot létrehozták, hogy a kicsi gyerekek is egyre többen felismerjék, miért fontos a természetvédelem. Itt a látvány mellé érzéseket is kaptunk, cserébe 32 euróval  hozzájárultunk egy kacska szárnyú orka bébi felneveléséhez, aki majd talán egyszer visszajuthat az övéihez az óceánba." forrás

Ami nagyon tetszett:

  • Loro Parque

  • Európai körülmények

  • Időjárás

  • Hullámzó, tiszta strand

  • Rendezett, tiszta utcák rengeteg pálmafával és virággal

Ami nem annyira tetszett:

  • Néhol déliesen hanyag, lassú kiszolgálás

  • Lehúzós kirándulások

forrás


Többször jártam ott. Ezek az állatok, akik a showban szerepelnek, mind mentett állatok, legalábbis a bálnák biztosan, akik a saját élőhelyükön már nem tudnának életben maradni. Látni lehet azt is, hogyan tanítják őket (a show mögött egy másik medencében), kiszolgálják az igényeiket, csak azt az állatot vonják be a show-ba, aki "hajlandó" rá, ezt láttuk is saját szemmel, nem akart "játszani", nem erőltették.
Sajnos nagyon kevés hely van a világon ahol igazán jól bánnak az állatokkal, de szerintem ez egy a kevesek közül.

Sárga tengeralattjáró

A vízi világ megfigyelése a sárga tengeralattjáróval

A sziget körüli csodás víz alatti világot búvárruha nélkül is felfedezhetjük ezzel a Los Christianosból induló tengeralattjáróval.

Mi voltunk tengeralattjáró túrán, de ezt nem tudom ajánlani, mert az egész egy megrendezett színjáték és semmi köze a valósághoz. Persze megértem az üzleti modellt, de csak a gyerekek fogják élvezni...(2023)


"Amikor megérkeztünk Los Christinos kikötőjébe már várt ránk a sárga tengeralattjáró. Meglepően tágas volt belülről és nagy ablakokon keresztül lehetett kinézni a víz alatti világba. A halak mellett láttunk csónakroncsot is és megjelent egy búvár, aki a kezéből etette a halakat. Amikor kezdtünk felbukkanni a habokból, a Beatles Yellow Submarine–je szólt." (Kálmánék,)


"Ha errefelé jár az ember el kell mennie Las Teresitasra. Ez néhány perces autóútra van a fővárostól északra. Nagyon érdekes hely, mert a Szaharából hoztak ide homokot vagy 40 évvel ezelőtt. Mivel a sziget vulkanikus, mindenhol fekete homokot találunk, egyedül itt van aranyhomok. Rengeteget hoztak, mert még a vízbe is jutott jócskán. Itt kétszer is voltunk, egész nap pancsoltunk és futkároztunk a finom homokban, a végén felmentünk a hegyre és az alábbi képet készítettem." forrás az ígért képpel


"A híres Gigantes látványa lenyűgözött. Ha jól emlékszem, a világ 2. leghosszabb egybefüggő meredek sziklafala, lélegzetelállító volt. Aztán ebédelni indultunk, de előtte a szerpentinek kinyírták a gyomrunkat. A konvojt kissé feltartottuk, míg Ricskó könnyített magán és addig én is sok sok mély levegővel túléltem a rosszullétet. Van bennem tartás, ha megerőltetem magam! :) Szegénykém fal fehér volt, de azonnal regenerálódott, amint a kajáldához értünk. Egy dzsungel fogadott minket, ezer papagájjal, rikácsoltak és mi fényképezgettünk. Maga a hely amolyan igazi vidéki stílus, vaskos asztalok, székek, egyszerű terítő, jó bor, virágok, pálmák tömkelege. Mert ugye Tenerife a tavasz szigete. Ott mindig egyforma idő van, télen Afrika meleg áramlatai fűtik, nyáron meg a tenger felőli hűvös levegő hűti. Állandó 20-30 fok. Mennyei! Oda fogok költözni! Az minden álmom, hogy ne kelljen nagykabátozni, meg lihegni a kánikulától! Bár a víz hideg, nem probléma, az a legkevesebb. Van medence." forrás


"Hazafelé menet elnézünk El Palm Marba, ahol állítólag szép strandok vannak. Ezeket nem találjuk meg, de egy meglepő várost igen, egy rohamosan növő üdülőhelyet, csodás szállásokkal és eladó lakásokkal, villákkal, de egyetlen lélek sincs sehol az utcán, nincsenek boltok, mint egy szellemváros." forrás


"A következő két nap egy sablonra ment. Napközben mászás, este strand. Na itt jön ki, hogy szerencsére felhős az idő. Másképp nem lehetne napközben a szabadban tartózkodni. A nap 1 órakor gyakorlatilag merőlegesen tűz. Meg is ejtettük a szokásos leégéseinket. Az első nap pár könnyű mászással telt ma azonban már bele csaptunk a lecsóba, fáj is mindenünk de nagyon jó kis utat másztunk a végén. A mászóhely nagyon jól néz ki." forrás

Pico del Teide

Mindenképpen érdemes megpróbálni. Nagyon jól látszik, hogyan fogy el a természetes növényvilág mire felérünk. A túrázás része a teleféricotól a csúcsig cca 1.5-2 órát vesz igénybe oda-vissza. Azért ennyire sok, mert a magasban egyre fogy az oxigén a levegőből. Kicsi megmászandó dombocskának látszik, de legalább 4-5 pihenőt be kell iktatni a felmenetbe. A pulzus irgalmatlanul felmegy és a nagy magasság nagyon megviseli a szervezetet. Aki felfelé ugrándozik, lefelé szédül. Csoki és víz nélkül senki se induljon el. A teteje egy csomó szikla, eléggé oda kell figyelni minden lépésre. Szédülősök, terhes kismamák, szívbetegek ne akarjanak a Teide tetejére felmászni. Veszélyes rájuk és a babára is.

Aki felmegy, két módon teheti meg. Online foglal ingyenes belépőjegyet a Nemzeti Parkba vagy megveszi ugyanezt túra formájában. Az ingyenes online foglalással napi 200 ember mehet be. Nyilván csak akkor, ha a felvonó is működik, az időjárás az egyik szűk keresztmetszete a dolognak. A másik pedig az, hogy a helyi szervezők szépen lefoglalják a helyeket jó előre és azt adják el, persze vaskos haszonnal a turistáknak. A jó előre 2024-ben azt jelenti, hogy négy hónappal előre kell foglalni.

A szervezett túra nagy előnye, hogy a hotelbe/közeli hotelbe eljönnek a résztvevőkért és onnan minden intéznek. Szerencsés a korai indulásra szavazni, ha megkérdezik. Egyszer korán kelni nem annyira borzasztó, cserébe reggel kevesebben vannak fent. A tömeg 11-re gyűlik igazán össze. A Teide reggel 9-től 16.30-ig van nyitva. Az idegenvezető első sorban gyerekvigyázó, nem enged senki az ösvényről lelépni, szemetelni, stb. Mellesleg mesél a Teide kialakulásáről, a kitörésekről. Arről, hogy a láva minél sötétebb, annál fiatalabb. Hogy hogyan alakult ki. Megeshet könnyen, hogy a befizetett túra nem indul el, mert az időjárás miatt a felvonó sem üzemel. Ennek rizikóját nagy részben az utasokra hárítják, sokat kell veszekedni egy újabb időpontért.

Egészségügyileg megterhelő, főleg a lefelé ereszkedés. Egy ösvényen kell felcaplatni, majd le. Nincsenek nagyon korlátok, kapaszkodók, biztonsági berendezések. Viszont mire felérünk, a magasság elkezd hatni, sokan szédülnek. Szédülve lefelé ugrálni, hát az nem annyira veszélytelen mutatvány. Inkább álljunk meg nyolcszor, jobb lesz. Utána/közben ajánlott némi csokit enni, közben pedig folyamatosan, kortyonként vizet inni.Mire leérünk a felvonóval, általában mindenki lemerül, páran hánynak is, ez normális.

"Minden percét imádtam. Nyolcéves gyerekkel mentünk, nem mondom, hogy nyugodt voltam, de nagyon jól vette az egészet. Viszont utána már akkor elaludt, amikor a buszra vártunk lefelé. Bitangul kimerültünk.KK"

2023: Ha felvonóval szeretnétek menni, vedd meg a jegyet online, ugyanis a helyszínen szinte biztos nem fogsz már kapni arra a napra. A jegy időponthoz kötött és 20perccel indulás előtt oda kell érned. https://www.volcanoteide.com/.../activ.../teide_cable_car...
Érdemes jóval előbb megvenni, különben vagy nagyon korán, vagy nagyon későn fogsz tudni csak felmenni. Mi napsütéses időt fogtunk ki és én egyáltalán nem fáztam pólóban, de ha felhős az ég, mindenképp ajánlott pulóver, vagy akár kabát. Ha a csúcsot/krátert is szeretnéd látni (utolsó néhány száz méter) , hónapokkal előre kell foglalnod, mert limitált a látogatók száma. Ez egyébként ingyenes. https://www.reservasparquesnacionales.es/.../detalle...

Ilyen az ösvény fel- és le -Kriszta fotója

Ha elfogyott, érdemes itt, ezen a linken megpróbálni.

2022-es update: foglalás nélkül nem ajánlott nekiindulni. Tömeg van/lesz. A felvonóra mindenképpen, ami a csúcs előtt kb 200 méterrel tesz le. Onnan csak előzetes engedéllyel lehet tovább menni, ezt ellenőrzik is. Ha valaki spontán túrázni szeretne, legjobb, ha felfelé a felvonóval megy, lefelé gyalogol. A parkoló is megtelik hamar, előre kell nagyon gondolkozni. Az már csak hab a tortán, ha mindez megvolt és mégsem jár a felvonó, mert erős a szél. Szóval sok szervezést igényel, de megéri!

Ha semmi sem jött össze, csak felvonó jegyet kell előre foglalni, korán odamenni kocsival vagy menetrend szerinti zöld busszal és felmenni a kilátókhoz. Az is nagyon jó élmény, olcsóbb is jóval. 40.- euró a felvonó oda-vissza/fő. Elveszett jegyet nem pótolnak. "Titsa guagua" 348 Puerto de la Cruzból és 342 Costa Adejeről.

Kriszta fotója

A Teide egy aktív, bár alvó vulkán, amely legutóbb a középkorban tört ki. Az utolsó nagy kitörés 1909-ben volt a szigeten, a Teide melleti vulkán tört ki.  A vulkán és a terület körülötte alkotja a Teide Nemzeti Parkot ami a világörökség része 2007 óta. A Teide 3718 méteres magasságával Tenerife és egyben Spanyolország legmagasabb hegye. A kráterből szivárgó zöldes-sárga kénes füst bizonyíték ma is a múlt kitöréseire. Az itt terjengő kellemetlen szagért kárpótol minket a gyönyörű látvány. Tiszta időben Tenerife egész szigete és az egész Kanári szigetvilág látható. Az éjszakai égbolt egyike a nemzeti park legnagyobb látványosságainak, amikor az ég megtelik csillagokkal. Az egyik legfontosabb asztrofizikai obszervatórium a világon itt található. Nagy a tömeg, minden jegyet előre meg kell venni. De ennek legnagyobb rizikója az időjárás. Nagyon vigyáznak a nemzeti parkra, nagy hangsúlyt kap a szemetelés hanyagolása például.

A legtetején - Kriszta fotója

Turisták milliói kíváncsiak a Teide 3718 méter magas csúcsára, ezért itt is korlátozni kellett a látogatók számát, amit úgy értek el, hogy a teléferico (értsd: lanovka) díját arcpirítóan magas, 38,- euróban határozták meg, ráadásul erre is csak online lehet helyet foglalni (még akkor is, ha ezt többen a helyszínen teszik meg telefonjukról). Fent a hegyen aztán tehetünk egy rövid sétát, hogy a kopár köveket és a látóhatárt fotózzuk, de a csúcsra csak külön kísérővel, újabb bankjegyek leszurkolása ellenében mehetünk fel. Tériszonyosoknak ez utóbbi útvonalat nem javaslom, mert igencsak meredek az utolsó szakasz. Mint ahogy azt sem ajánlom, hogy valaki csak felfelé váltson jegyet a kötélvasútra, mert a parkolóig visszavezető út több mint nyolc kilométer, csúszós salakon. (2022) forrás


Teidére ha csak sétálni akartok meg fotózni igazából én bő 1-1.5 órát mondok. Ott is változatos az idő.

Kriszta fotója

Ha szerencséje van a turistáknak és épp nem kapják el a Calima időszakát (Afrikai párás meleg), akkor a Teidéről hosszan lehet látni a környező szigeteket. Ide is jó, ha hamarabb lefoglalódnak a jegyek, már csak azért, mert nagyobb opció van a felvonóra jegyet kapni olyan időpontban, ami az arra járóknak a legjobban megfelel. 3555 méterig felvisz a felvonó, annál feljebb csak vezényelt túrával lehet menni egészen a csúcsig, amelyet hónapokkal azelőtt le kell foglalni. Fontos, hogy ide tényleg csak az jöjjön fel, akinek nincsen valamilyen problémája a tüdőjével vagy a keringési rendszerével, mert az oxigén már ritkább sokkal ezen a magasságon, és megérzi az ember. Személyes tapasztalat, hogy 20 perc után szédelegtem mint egy tyúk én is fent azon a magasságon. (2022)

Az eredeti Teide beomlott krátere -Kriszta fotója

Felvonó: Akkorra kell foglalni, amikor nem fúj a szél és egyaltalán müködtetik.
Mi szeptember elején-közepéen voltunk, 10 nap nyaralás, minden nap felhivtuk őket. A 10. napon volt csak, hogy elinditották egyaltalán. Aznap béreltunk autót, felmentünk, kb. 2-300 ember allt sorba, a pénztárhoz. Mi online vettünk jegyet, és mire leparkoltuk a kocsit és visszaértunk a kiinduláasi pontra, már szallhattunk is be.
Ha szűkös az idő, a lefele jövet is tud "poénos" lenni, mert ha pl. van fenn 3-400 ember. de már csak 1-2 kör van hátra a nyitvatartásból, akkor kb. az emberek fele gyalog fog lemenni, mert fizikailag nem férnek be a kabinba annyian. (2022)

Kriszta fotója

Teide túra... hááát, ez hatalmas élmény. Én Los Gigantes felől mentem a Teiden keresztül Puerto de la Cruzig és fantasztikus élmény volt. Már csak a Teide miatt is vissza kell még mennem, mert nem volt időm túrázni, pedig számtalan túraútvonal van, nem kell hozzá vezető szerintem. Viszont itt nincs térerő, szóval a google maps csak offline jó. Most hogy nincsenek turisták, ez egy ÁLOM volt... Rengeteg megálló hely van, és érdemes is sokszor megállni, kiszállni, hallgatni azt a kivételes Csendet. Megesik, hogy helyenként erős a szél, illetve én a felhőkön át mentem keresztül, mely után már sütött a nap. Néhol úgy látsz rá a felhőtakaróra, mint a repülőről, csakhogy itt "testközelben" előtted terül el. A Teide elég magasztos Élmény....


Amit pedig nagyon vártunk, az a sziget kihagyhatatlan látnivalója a Teide vulkán. A 3718 méter magas hegy Tenerife ikonikus jelképe, szinte nincs olyan hely a szigeten, ahonnan valahogy ne bukkana elő méltóságteljes látképe. Ha nemcsak a tengerszint feletti magasságot nézzük, akkor pedig a Teide a világ legmagasabb vulkánjai között van: jóval a tengerszint alatt kezdődik.


Ha strandolni, pihenni érkezel a szigetre és csak egy túrázós programot választanál, akkor ez legyen az. Tükörsima aszfaltúton kanyaroghatsz fel marsbeli tájakon, és nem mindennapi élmény a megkövült lávafolyamokon sétálni. 2200 méteres magasságig nagyon egyszerű a feljutás: pattanj be a kocsiba vagy szállj buszra, onnan felvonóval indulhatsz feljebb. Az egészen elszántak pedig egy napfelkelte előtti vulkán mászással is elérhetik a csúcsot.

Mi ezúttal a 2200 méteres magasságot céloztuk meg és ott az igencsak népszerű, de nagyon jó kis túrát a Roques de Garcia-t választottuk. Nem kell megijedni a sok autó és turista látványától, a legtöbben csak egy képeslapfotót készítenek az ikonikus sziklákkal és a Teidével és már mennek is, az ösvényen már egyáltalán nem kell az embereket kerülgetni.


Gyerekekkel is könnyen teljesíthető túra, igaz mi egy kicsit kacifántosan tettünk meg a 3,5 km-s táv helyett majd 4-et. Elsétáltunk 2 km-ig és ott visszafordultunk. Ha már úgyis ez a legszebb rész, nézzük meg kétszer. Különleges sziklaalakzatok között sétálhatunk végig kilátással a Teidére. A tervünk az volt, hogy lefelé autózva majd minden kilátóponton megállunk. Ez úgy a harmadik állomásnál szakadt félbe, ahol is a parkolóban defektet kaptunk. Így esett, hogy Ábel élete első kerékcseréjét egy vulkánon csinálta 2000m magasan, adjuk meg a módját! Még szerencse, hogy pont néhány héttel előtte kapott egy gyorstalpalót apósától, mert fent a hegyen mobilnet hálózat nélkül elég nehéz lett volna youtube videót nézni arról hogy kell összerakni az emelőt. Mankókerékkel aztán még több időnk volt lefelé jövet hosszan megszemlélni a kilátást. (2024) forrás

Kriszta fotója

El Capricho del Teide

Piedras Amarillas néven is közismert. A szél és az eső eroziós munkájának köszönhetjük a létüket, nagyon szép látványt nyújtanak. Kb 30 perces sétával elérhetőek, nem túlzottan megerőltető sétával. A Parador del Teide parkolóból indulva, sportcipőben. Mint minden fotgén helyen, itt is nagy a tömeg nyáron, jó időben. Szerencsére el is fér mindenki.

"Elautóztunk a Teide csillagvizsgálóig, van egy látogatók számára kialakított része, ami egy üres kupola, felszerelésekkel és itt elmagyarázták a teleszkópok működését, és hogy mi is a csillagvizsgáló. Érdekes volt." (Sebiék)


,, Ahogy haladtunk a hegyre, hűlt a levegő, változott a klíma, és végre egyre zöldebbre váltott a táj. Itt strandolhatsz a parton, majd alig egy óra alatt felérhetsz a Teide-hez, ahol akár téli hideg és hó is várhat.
Útban felfelé nem szabad kihagyni a Masca szurdokot, amelyet Európa Machu Picchu-jának is hívnak.
Aztán átkeltünk a passzátfelhők fehér fátylán, és kiérve a ködből a Teide Nemzeti Parkba értünk, amely olyan, mint egy marsi táj. Itt forgatták a Csillagok háborúját és a Majmok bolygója filmet is. Mesés hely. Innen 5 órás gyalogtúrával vagy felvonóval lehet feljutni a hegyre. A felvonó erős szél esetében nem működik. Azonban ne hagyjátok ki! A felhők felett a hegy tetején Zeusznak érezheted magad. Pazar a panoráma. Egy barátom fennmaradt egy estére, megnézte a napfelkeltét, és ahogy a hegy árnyékot vet a felhőkre. Ha másért nem, a Teide miatt érdemes volt 5 órát repülni Tenerifére." (k.é., 2019)

Felvonóval a Teide csúcsára

A Teleférico del Teide felvonójának alsó állomása 2356 m tengerszint feletti magasságban van és könnyen megközelíthető közúton. Itt ingyenesen parkolhatunk és van pihenőhely. Csodás a kilátás a Teide Nemzeti Parkra, a környező hegycsúcsokra. A két kabinos felvonókkal a legfeljebb 44 utas 8 perc alatt ér fel a felső állomásra, 3555 m magasságba. A felső állomás előcsarnoka közvetlenül a szabadba vezet, érdemes felkészülni a hőmérséklet változására. Innen több útvonalon is megközelíthető gyalogosan a csúcs, ha van engedélyünk a Nemzeti Parktól.

"Hihetetlen ahogy változik a táj, délről a Teide irányába haladva. Playa de Las Americas kopársága után a vilaflori a fenyvesek, majd a Nemzeti Parkban a kőrengeteg. Távolabbról is érzékelhető a temérdek kő és a rétegződések, de amit ott fenn lehet látni az elképesztő. A természet alkotásai pl.: a "kőrózsa", az "Isten ujja"-nak nevezett kő, ami a spanyolok pénzén is szerepelt. Amikor a felvonóval felértünk 3555 méter magasságba, már ritkás volt a levegő meg is álltunk néha, hogy levegőhöz jussunk, ahogy megtettük az utolsó 200 métert.. Egy pár órát elidőztünk fent, mert nem lehetett betelni a látvánnyal." (Sári) ,, Tenerife legfontosabb látványossága a Teide hegy, ami voltaképpen egy működő vulkán 3718 méter magasan, körülötte a Caldera nevű felrobbant vulkán maradványaival. A Teide bármikor kitörhet szerintem, pont akkor is, amikor mi a szigeten vagyunk, ez már eleve adott egy jó adag adrenalint ahhoz, hogy közelebb merészkedjünk a kráterhez. Elég gyorsan kiderült, hogy a nagyobb bátorság az úthoz kell, ami a célhoz vezet. Nyuszi mondta, hogy majd ő vezet, én csak navigáljak a Google nevű barátommal. A haverom viszont időt akart spórolni nekünk, és a lassú szerpentin helyett helyes kis lélekvesztőket javasolt. A sunyi módon ereszkedő ködben. A Nyuszi hősiesen bőgette a motort, gurulgatott visszafele, és alkalmazta a jól begyakorolt kézifékes indulást, hiába. A nehézségi erő minduntalan a mögöttünk veszteglő kocsisor irányába sodort minket. Több autós katapultált, rólunk ömlött a víz, a Google röhögött, hajszál híján árkot fogtunk, de megúsztuk. És Nyuszi egyszercsak az út közepén feladta. "Nem csinálom tovább." - közölte és kiszállt.

"Visszamegyünk. Nem ér ennyit egy Teide se." - szólt be az ablakon. Felettünk a Teide, alattunk a tejfel. Mi meg valahol 1500 méteren egy szerintem derékszögű úton. Visssza csak zuhanni lehetett volna, ezért bátor tettre szántam el magam: felviszem Fiestát a derékszög tetejére, ahol valószínűleg a főút található. Nyuszi 70 kilójával kevesebb volt az autóban, szegény Nyuszi amúgy is kinn rettegett, elegánsan intettem neki, mondtam, hogy fenn talizunk, jöjjön addig gyalog és halált megvető bátorsággal eljuttattam az autót 550 méterrel feljebb. Odafenn megettem egy doboz cigarettát és bevártam Nyuszit. Aki aztán a laza szerpentinen lazán elvezetett a Teidéig. Közben néhány biciklis leelőzött minket, de mi nagyon lazák voltunk és magabiztosak.

A felvonónál már tényleg meg se kottyant, nekünk, hogy a 9 személyes kabinba 32 embert szuszakoltak be, simán feljutottunk a Teidén pár méterrel a 3718 méteres csúcs alá.
A Teide, a táj, a felhők, a kövek elképesztőek. A nap szikrázó, az oxigén kevés, a Mars ilyen lehet szerintem, mint ez a hely itt, Tenerifén. Kihagyhatatlan, felülmúlhatatlan, fenséges. Az egynapos túrán volt melegünk, fáztunk, áztunk, napoztunk, a köddel dacoltunk. 1 fok és 30 fok között minden előfordulhat ezen a vidéken, olyanok a légköri viszonyok. (szusi, 2019)

Kriszta fotója

Egy éjszaka a Teide csúcsán

Az Altavista del Teide Refuge egy két épületből álló menedékház különleges helyen, a Teidén 3260 méteres magasságban. Legfeljebb egy éjszakát tölthetnek itt a túrázók és másnap reggel legkésőbb 7:30-ig el kell hagyni a menedékházat, 8:00-kor bezár. Az előtér délelőtt 11:00-kor nyit, de csak 17:00-tól lehet használni a konyhát, WC-t. Hálózsákra nincs szükség, mert a fűtött szobákban teljesen felszerelt ágyak vannak kb.54 fő részére. Az eredeti menedék 1892-ben épült, 2007-ben teljesen felújították. Egész évben nyitva van, csak nagyon rossz időjárás esetén zárják be.

"Jó előre foglaltunk helyet az Altavista menedékházba és mivel ott töltöttük az éjszakát nem kellett engedély a Teide Nemzeti Parktól, hogy megmászhassuk a csúcsot. Másnap reggel már 6 előtt el is hagytuk a menedékházat és a dermesztő hidegben kb. 1 óra alatt értünk fel a Teide legmagasabb pontjára. Megérte, mert felejthetetlen onnan nézni a napfelkeltét." (Zsófi & Tibi, 2013)


"A magasságot egyébként egészen komolyan megéreztük, inkább csak egy kisebb szédülés érzéssel járt, de Feri általában nem produkál 150-es pulzusszámot egy pár lépcső után... Lefelé jövet még fotóztunk jó párat, nem tudtunk betelni a vulkáni tevékenység jeleivel. Egészen jól látható a fekete lávafolyam kitörésének maradványa - 1792-ben történt, 92 napig tartott. " forrás


"Kati próbált fotózni az oda úton, de csak röptében, mert abban maradtunk, hogy majd visszafelé állunk csak meg. Elég gyorsan ott találtuk magunkat a hegy lábánál. Azért ezt a lábat úgy képzeld el, hogy már ekkor is 2000 méter fölött voltunk. Ekkor tudatosult bennem, hogy bár szőttem romantikus álmokat, hogy majd mi jól megmásszuk a Teidét, ezt most nem szabad megkockáztatni. Már itt is hideg szél fúj erős lökésekkel tarkítva és ehhez nem készültünk fel ruhailag, ráadásul se rendes mennyiségű inni valónk nem volt se enni valónk. Így nem szabad nekivágni egy ismeretlen terepen, 1200 méter szint leküzdésének, úgy, hogy a vége 3 és fél ezer méteren van ahol már befolyásolja a teljesítményt a ritkuló levegő. Nem lehetetlen vállalkozás, csak fel kell rá készülni. Szóval befizettük a borsos jegyárat a felvonóra és ez 8 perc alatt felröpített a csúcs közvetlen közelébe. Ahogy kiszálltunk azonnal kaptuk a jeges szelet, úgyhogy villám öltözés következett." forrás

Kriszta fotója

"A hegy teteje tulajdonképpen egy fennsík. Itt forgatták a Csillagok Háborújában, a lépegetős részt. A vulkán felső része felrobbant, a mostani csúcs nem az eredeti magasságban van. Kötélpályás felvonóval fel lehet jutni a csúcsra, mi nem mentünk fel soha, mert mindig hatalmas sor volt.A gyönyörű sziklaalakzatok mély benyomást tesznek az emberre. A Teide természetvédelmi terület. A csúcsra vezető út jól járható, széles és biztonságos. Az időjárás, amire figyelni kell, mint mindenhol a hegyekben. " forrás


,, Maga a sziget is vulkáni eredetű, az úgynevezett forrópontos vulkanizmus eredménye. A Teidét könnyű megközelíteni,
a hegy és környéke a Teide Nemzeti Park része, tulajdonképpen egy régi óriásvulkán, a Las Cañadas kalderája.

Érdekes volt, ahogy fölfelé menet változott a táj. A dús szubtrópusi vegetációt először kanárifenyők, később rekettyebokrok, aztán pedig fekete-vörös-homok-bézs-szürkészöld vulkáni kőrengeteg váltotta fel." forrás

Kriszta fotója

,, Kora reggel elindultunk Spanyolország legmagasabb hegyére, az El Teide-re. Mivel a vendéglátónk épp ráért, ezért autóval indultunk neki a felfedezésnek, A felvonóig - mely 2350 m magasan helyezkedik el - kanyargós út vezet, amely a legnyönyörűbb kilátásokat kínálja.

Mivel mi nem vettünk előre jegyet a felvonóra, ezért 2 órát várnunk kellett. (Ajánlatos előre, interneten megvásárolni a jegyeket, s így a várakozás elkerülhető.) A felvonó ára 27€ fel s le. Aki több idővel rendelkezik és megfelelő túra felszereléssel, az megteheti a távot gyalog is, körülbelül 4-5 óra alatt egy-egy irányba. Azonban mint elmondták a túra meglehetősen megterhelő, ezért inkább tapasztaltabb túrázóknak ajánlott. A felvonó felvitt minket egészen 3555 m magasságig. Itt található egy nagyobb kilátó és egy túra ösvény, amely körbe vezet. " forrás

Egyéb kirándulások

Teno

"Az út Teno felé elég félelmetes, a függőleges sziklafalból van kirobbantva. A sziget észak-nyugati csücskéből lehet eljutni ide. Aki elhatározza, hogy megnézi a világítótornyot, az ne lepődjön meg a behajtani tilos táblán és ez ne is tántorítsa el. Mi először megálltunk, de mivel a tíz perces várakozás alatt, legalább öt autó ment habozás nélkül tovább az úton, mi is felbátorodtunk és tovább indultunk - a tábla ellenére.
Ezt az elhatározásunkat többször megbántuk útközben. Nem a szerpentin miatt, az út ugyan nincs tökéletes állapotban, de gond nélkül autózható, még akkor is, ha kétirányú a forgalom. A magas kőkorláttól csak néha látszik az óceán. Azt, hogy egy több száz méter magas, óceánba zuhanó sziklafal közepébe robbantották az utat, nem is látja az ember, csak akkor, amikor már túl van rajta. Akkor ijed meg - utólag. " forrás

,, Másnap kocsival kelet felé indultunk Playa del las Américas-beli apartmanunkból és első állomásunk az előző nap látott világítótorony volt, csak ezúttal már nem madárperspektívából, hanem teljes valójában. A szigeten kis mérete ellenére vannak autópályák, amiken villámgyorsan el lehet jutni egyik helyről a másikra - ami kapóra jön, mert amennyi időt itt nyer az ember, azt úgyis elvesztegeti azokon a kanyargós hegyi utakon, ahol csak 20-szal tud haladni. :D

Kocsinkkal egy tipikus kis tenerifei falucskában parkoltunk le, és első találkozásunkra is itt került sor az óceánnal. A partvidék különösen szeles volt ezen a napon, csaknem kifújta alólunk a lábunkat, miközben kisétáltunk a világítótoronyhoz, a hullámok pedig óriási tarajokkal csapódtak a szikláknak.

A természet hihetetlen ereje az egész délutánra rányomta a bélyegét, különös tekintettel a La Tejita strandon eltöltött időre, ahol bármennyire is igyekeztünk, három költözés után sem sikerült kényelmesen elhelyezkednünk. Olyan erős volt a szél, hogy bárhova is ültünk, a homok egyből ráragadt a bőrünkre a napozókrém miatt, belement a fülünkbe, hátizsákunkba, ruhánkba és a cookie-ba, amit uzsonnának vittünk. Úgyhogy azt elismertük, hogy szép-szép a La Tejita strand, de képtelenség, hogy a helyiek (ez leginkább csak ők látogatják) tényleg tudják önfeledten élvezni az itteni pihenést... :O A strand szépsége egyébként abban rejlik, hogy itt elszeparálva a Teide-t létrehozó vulkáni folyamatoktól volt más jellegű vulkáni működés is, és így alakult ki az a hatalmas vörös sziklatömeg, ami meghatározza az itteni látképet.


Playa de las Américas-ba nem az autópályán, hanem a Teide oldalában tértünk vissza, hogy belekóstolhassunk a kisebb falvak hangulatába is. A Kanári-szigetek berber őslakói a településeiket nem a partra építették (ott csak a mai turistaközpontok találhatók), hanem körülbelül 1000 m-es magasságba, ahol a rendszeresen erre járó kalózok nem tudták kifosztani őket. Az autentikusabb települések mellett a sziget oldalában a táj itteni jellegzetességeire is rácsodálkozhattunk: Tenerife déli oldala ugyanis szinte teljesen kopár, poros sivatag hatalmas szakadékokkal és nagyon gyér növényzettel, ami kimerül néhány kaktuszfélében és szárazságtűrő fűcsomóban." forrás


Hajókirándulás és delfin-, bálnales Maxicat katamaránnal A kb. 5 órás kirándulás Puerto Colon kikötőjéből indul, ami 5 perc autóútra található a szállodától. A katamarán befogadóképessége 100 fő, az italfogyasztás végig ingyenes (víz, üdítők, sör, sangría). A kirándulás során először az óceán közepe felé hajóztunk, ahol nagyon hamar láttunk bálnákat és delfineket is. Ezt követően visszatértünk a partok közelébe és egészen a Los Gigantes sziklákig hajóztunk. Itt kaptunk ebédet, ami nem volt említésre méltó (paella és utána gyümölcskompót), valamint itt volt lehetőség fürdésre is. Összességében nekünk nagyon tetszett a hajós kirándulás, de fel kell készülni a tűző napra, valamint visszafele a hűvösebb időre is. (bono, 2019)


,, Garajonay Nemzeti Parkot a Kanári-szigetek legújabb nemzeti parkja és egyben a legkisebb is. A nemzeti parkot követően a sziget északi oldalán hagytuk el a hegyvidékes területet, majd az ebédet egy híres skywalk kilátó-étteremben fogyasztottuk el. Az előtétel helyi zöldségleves volt, majd választani lehetett hal vagy sertés közül, végül a desszert során pudingot kaptunk. Ebéd után megismerhettük a híres silbo füttynyelvet, amely egyedülálló a szigeten.
Különlegessége, hogy bármilyen nyelvet tud utánozni. A gyerekeknek az iskolákban a mai napig tanítják a silbot. Ebéd után egy banánültetvényen tartottunk megállót, ahol többek között mangó-, papaya- és avokádófák is voltak. Itt kaptunk egy kis kóstolót a helyi finomságokból, amit szuvenírként meg is lehetett vásárolni. Utolsó állomásunk San Sebastian volt, ahol rövid séta közben megnéztük a kanári-szigetek legrégebbi építményét, az Őrgróf-tornyot, valamint Kolumbusz új szobrát. Rövid szabadidőt követően indultunk vissza Tenerife szigetére. Összességében ez a szigettúra is rendkívül tartalmas, alaposan megismerhetjük La Gomera szigetét és még a helyiek kultúrájába is egy rövid betekintést nyerhetünk. Érdemes itt is réteges öltözködéssel készülni, nekünk pl. nagyon szeles időnk volt a nemzeti parkban. (bono, 2019)

Egyéb látnivalók

Candelaria

Candelaria egy város, ami az északi parton található, mintegy 20 kilométerre Santa Cruz de Tenerife szigetfővárostól. A város neve az ég tiszteletére utal, és az egyik legfontosabb vallási központ a szigeten, mivel itt található a sziget védőszentjének, a Candelaria-i Szűzanya szobrának a bazilikája.

A város turisták számára is vonzó, mivel számos látnivaló és tevékenység található itt. Az egyik legismertebb látnivaló a Candelaria-i Szűzanya szobra, amelyet az alapján építettek, hogy a helyi Guanche törzsek ezt a szentképet imádták a betakarítás idején. A városban található továbbá az 1779-ben épült Basilica of Candelaria, ahol a szobrot őrzik.

A városnak van egy szép tengerpartja, ahol a turisták élvezhetik a homokos strandokat és a napfényt, valamint kikapcsolódhatnak a helyi éttermekben és bárokban. A városban számos piacot is tartanak, ahol friss gyümölcsöket, zöldségeket és helyi kézműves termékeket lehet vásárolni.

Candelaria egy nagyon szép és nyugodt város Tenerife északi partján, amelynek gazdag kulturális és vallási öröksége van, és tökéletes hely a pihenésre és feltöltődésre.

g. sz. fotója

Jungle park

"Ez egy A klasszikus állatkert. Fő attrakciója: a madarak és a növényzet. Itt láttunk papagáj-showt. Engem egy cirkuszi produkcióra emlékeztetett: papagáj, ami kocsit húz, ilyenek... Ami viszont szenzációs volt, az a ragadozómadár-show. Az ember ritkán lát fehér fejű sasokat lecsapni a zsákmányra. A tv-ben látottak nem adják vissza a valóságot! " forrás

El Tanque

"Régen a hegyekben az építkezésekhez a szamarakat és az Afrikából behozott tevéket használták. Ezek az állatok a technika fejlődésével kiszorultak a munkából. El Taque-i birtok tulajdonosa, gondolt egyet és megpróbálta a turizmusban hasznosítani ezeket az állatokat. Aki szeretne tevegelni, azt beöltöztetik és már indul is a karaván a birtokon. " forrás

Barranco del Inferno

A Barranco del Infierno szurdok meglátogatása nem olyan egyszerű művelet, mint azt elsőre gondolnánk. A környezetvédelemre hivatkozva, korlátozzák a napi belépők számát, mintha mondjuk a Machu Picchun lennénk. Online kell időpontot foglalni, és előre kifizetni a 11,- eurós belépődíjat. Mindjárt az indulásnál ránk hozták a frászt azzal, hogy mindenkinek védősisakot kellett felvennie, és aláírni egy hosszú ívet, amiben elismerjük, hogy mindenért mi vagyunk a felelősek. (Néhány éve történt itt egy halálos baleset, és nem csodálkoznék azon, ha túraút karbantartóitól jókora összeget pereltek volna ki kártérítés címén.)

A völgy oldalában futó ösvény azonban annyira jól kiépített, hogy a nagyim is végigcsoszogna rajta a járókeretével. A sisakra csupán a remek facebook-fotó miatt van szükség. Ahogy haladtunk beljebb a szurdok felé, a napsütötte kopár tájat felváltotta a buja, zöld növényzet, és megjelent egy patakocska is, aminek a kiindulópontjához, egy vízeséshez igyekeztünk. A drága belépőjegynek köszönhetően nincs nagy tumultus a célnál, cserébe viszont nem is kapunk Viktória-zuhatag élményt. (2022) forrás

San Cristóbal de la Laguna

,, San Cristóbal de la Laguna városát a szigetlakók röviden csak La Lagunának hívják. Ez a sziget második legnépesebb települése.
Tenerife legszebb városának tartják, és kísértetiesen emlékeztet több latin-amerikai nagyvárosra,
például Havannára Kubában, Limára Peruban vagy éppen Cartagenára Kolumbiában. A vicc az, hogy az említett nagyvárosokat La Lagunáról mintázták a spanyol hódítók. Szóval nem La Laguna emlékeztet Havannára, hanem Havanna La Lagunára. Ne sértsük meg tudatlanságunkkal a helyieket." forrás

Granadilla de Abona

Kriszta fotói

                            Szuper és olcsó kis vendéglő. Nagyon ajánljuk ebédelésre azoknak, akik arrafelé járnak. - Krisztia fotója

Siam Park

Online vásárolható jegyek. https://ticket.siampark.net/?lang=en A park területén több helyen is van bérelhető szekrény, ahova be lehet pakolni. 10euro, de a kulcs visszaadásánál 5 euro visszajár. Lehet elfogadható áron finom hamburgert, gofrit, stb... fogyasztani (hamburger 6euro), Érdemes Fast passot vásárolni, amivel minden csúszdánál egyszer előremehetsz és azonnal te következel. Emlékeim szerint 20-25euro körül volt, de ha nem veszel, órákon keresztül sorba fogsz állni. Ezt több helyen is meg lehet venni, de limitált a darabszám, szóval ezzel kell kezdeni, mert elfogy. Lehet venni pl. nap ellen siam parkos polót, 26euro, vízi cipőt 10euro, sapka most akciós volt 1euro, ezek jó minőségűek és azt gondolom elfogadható az ár. Parkolás, park előtt, 5 euro.

Szuper volt, de iszonyatosan sokan voltak. Az első csúszdához kb. 45 percet kellett sorban állnunk. Volt gyorsító sor is, további 18 eur/főért. Mire sorra kerültünk volna, őket előre kellett engedni. Utána már jobb volt a helyzet. (2022)

Fotóegyveleg

A Teide felé - sz. mari fotója

Camino Viejo al Pico del Inglés - Timár József fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon