ÚTIKRITIKA.HU / Strandolás Tenerifén


hirdetes

útikritikák


Strandolás Tenerifén

Strandok | Fotóegyveleg

Strandok

Tenerifén több mint 70 strand található. Ugyebár közismert, hogy Tenerife legtöbb strandjának fövenye sötét lávahomok. Ilyen például a híres Playa la Arena. Vannak kavicsos, sziklás strandok, ahol gyakran nehézkes a vízbe menetel és az onnan kikászálódás. A sziget déli részén vannak nem sötét homokos strandok is. A Playa de Troya fövenye pl. aranysárga, igaz ez idehozott homok.

,, Tenerifén kétféle típusú strand van, mivel az óceáni és a szaharai klíma egyszerre érvényesül a szigeten. Északon fekete a homok, és fekete sziklák, kövek tagolják a partot. Az óceáni hatás miatt párásabb, ködösebb az idő, de a hőmérséklet stabilan 24 fok körül van, hiába borult az ég vagy esik az eső, és persze harsogóan zöld meg színes minden.

A Nyuszit levittem strandolni, ami abból állt, hogy néztük az óceánt, ettük a garlic bread-et, ami a világ legegyszerűbb étele, fokhagymás-olívás pirítós, 3 Euro egy nagy adag, és ittuk hozzá a citromos sört. Szemben a nagy vízzel. Innentől kezdve csak közhelyeket tudnék írni az óceánról, így inkább a fürdés örömeit ecsetelem, az északi parton. A tenger hullámzik. Jaj, de jó lesz úszni, gondolja a turista, és nekilendül. Nyuszi előre szaladt, de a tenger nagyon gyorsan visszahozta nekem, folyt belőle a víz és hangokat adott ki, fuldoklósakat. A hullámok miatt itt, északon kétféle sportot űznek az emberek: vagy meglovagolják, ez ugye a szörf vagy nekimennek, a víz meg kidobja őket, jó esetben gatyában vagy bikiniben, rossz esetben ezek nélkül. Apropó fürdőruha: itt nem láttam fecskét, mint Délolaszban, láttam viszont ágyékkötőt vagy tegeztartót vagy tudomisén mi ez, de akkor inkább már a fecske. Szusi szerint.

Szóval az óceán ritkán engedi közel magához az embert a sziget északi részén, úszni egyszer sikerült, azt is a Lago Martianez strandon, amit itt mindenki imád, mert épített medencék vannak benne, amit a tenger vízével töltenek fel. Ettől lesz óceáni az úszás.

Tenerife déli része nagyban különbözik az északitól. A növényzet kopárabb, a kövek inkább barnábbak, mint feketék, az idő melegebb és naposabb, de a szél jobban fúj. A szaharai hatás miatt. A legeslegérdekesebb viszont, hogy a homok aranyszínű. Még a Franco nevű diktátor hozatott homokot a sivatagból, hogy a turisták hadd örüljenek a sárga fövenynek. Délen lehet úszni is az óceánban, ami ezen a vidéken a szelídebb formáját hozza. A strandolók csupán a homokkal küzdenek, amiből egy hét elteltével is találok a táskámban, a kontaktlencse tartómban, meg még a bugyimban is.

(szusi, 2019)


Playa Castro volt számomra a legszebb strand. Nem kényelmes strand, mert nagy kövek vannak, viszont van egy paradicsomi hangulata, az óceán nagyon vad, nagyok a hullámok és lehetetlen itt fürödni ilyenkor. De az egyik sziklából kis vízesés folyik a tengerbe és az egész hely varázslatos. Egész napra nem ajánlom, de pár órát itt ülni és nézni ezt a szép helyet... nekem sokat adott. 


A Playa Castro a sziget déli részén, El Medano település közelében található.

Az úti kritikus kedvenc tenerifei strandjai:

Playa de las Teresitas

Strandolásra hosszú és eredménytelen parkolóhely-vadászat után az Anaga-hegység déli oldalán a Playa de las Teresitas strandon kötöttünk ki. Hosszú majdnem 1,5 km hosszú aranyló homokos strand a sziget északi végében. A legjobb, hogy az egész strandot hullámtörő védi, ami egy óceánparton igencsak hasznos, ha kisebb gyerekkel akarunk pancsolni. Nekünk ez a strand tetszett a legjobban a szigeten, talán nem hiába a leghíresebb. Igazi érdekessége, hogy a szigeten megszokott fekete homokkal ellentétben, itt világos sárga homokot találunk, amit egyenesen a Szaharából hoztak ide. Rengeteg büfé, öltözők, mosdók, egész sok árnyékos rész, minden, amire egy jó strandoláshoz szükség van. A strand szépségeit hosszan élvezhettük, mert a bérelt autónk itt megadta magát és meg kellett várnunk mire trailerrel ideszállították a csereautót. Soha rosszabb helyen ne robbanjon le az ember. (2024) forrás

Kriszta fotói

  • Playa del Duque
  • Playa de Abama

Jó strandok Tenerifén

Tenerife kék zászló minősítésű, tehát jól felszerelt, kialakított strandjai, ahol jellemzően 6 euró egy napozóágy és 4 euró egy napernyő bérlése:

  • Tenerife déli részén: Playa El Medano, Playa Leocadio Machado, Playa La Tejita, Playa Las Vistas, Arona, Playa Troya II, Playa Fanabe, Playa La Arena
  • Tenerife északi részén: Playa el Socorro, Playa Jardín, Playa San Telmo,

Playa El Medano


Playa Leocadio Machado

Playa la Vistas

Fekete homokos strandok:


Nudista strandok Tenerifén

Tenerifén a legnépszerűbb nudista strand a Playa de la Tejita. Pontosítunk: ez nem egy nudista strand, hanem egy olyan, ahol választható a test fedettségének mértéke, és a mérték lehet: a semmi. Tenerife leghosszabb és legnagyobb homokos strandján, a Playa de Montana Roja-n (valójában inkább két egymás mellett lévő strand) van egy-két nudista övezet. Van egy bár a strandon, aminek a közelében szeretnek elhelyezkedni a nudisták.

Olvasmányos linkek

  1. ,, A természet hihetetlen ereje az egész délutánra rányomta a bélyegét, különös tekintettel a La Tejita strandon eltöltött időre, ahol bármennyire is igyekeztünk, három költözés után sem sikerült kényelmesen elhelyezkednünk. Olyan erős volt a szél, hogy bárhova is ültünk, a homok egyből ráragadt a bőrünkre a napozókrém miatt, belement a fülünkbe, hátizsákunkba, ruhánkba és a cookie-ba, amit uzsonnának vittünk. Úgyhogy azt elismertük, hogy szép-szép a La Tejita strand, de képtelenség, hogy a helyiek (ez leginkább csak ők látogatják) tényleg tudják önfeledten élvezni az itteni pihenést... :O A strand szépsége egyébként abban rejlik, hogy itt elszeparálva a Teide-t létrehozó vulkáni folyamatoktól volt más jellegű vulkáni működés is, és így alakult ki az a hatalmas vörös sziklatömeg, ami meghatározza az itteni látképet. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Janos, 2018. 03. 15. 15:51
En ezeket talaltam:
https://www.youtube.com/watch?v=dgYxma546cU&t=14s


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon