ÚTIKRITIKA.HU / Tenerife


hirdetes


útikritikák


Tenerife

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság | Kellemetlenségek | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

Tenerifén színvonalas az orvosi ellátás. Ez vonatkozik a kórházakra, klinikákra, rendelőkre egyaránt. Utasbiztosítás kötése javasolt.

Ami a csapvizet illeti, iható. Nem betegszünk meg tőle ha megisszuk. A külföldiek inkább palackos vizet fogyasztanak, ugyanis a tenerifei csapviz ásványi só tartalma nagy, és így inkább az izével van probléma. Sajnos a helyi ásványvizek íze is furcsa néha, mindenkinek meg kell találnia a kedvencét és azt innia. Sokan teát, kávét fenntartás nélkül készítenek csapvizből, mert a nem tetsző mellékízt így nem érezni.

Nagyon sokszor elmondjuk, hogy NE hozzanak magukkal naptejet, mert totál más az, ami Európában jó, ez meg itt Afrika. Tavaly vettem Törökországban naptejet, és tegnap ezzel kentük magunkat a Siam Parkban ezerrel - aztán úgy le vagyok égve, mint az átlag angol turista a Las Vistas strandon 🙈
Szóval ismét: vedd meg itt az ide gyártott naptejet, ha élvezni akarod a perzselő napsugarak cirógatását, higgy nekem.

-------------------------

Ha lehet, akkor én ajánlanék egy napozás utáni naptejet. Ezt a Mercadonában vettük az eladó javaslatára. Mi csak megpirultunk, de nagyon jól hűsített.

Közlekedés

Amit főleg érdemes tudni a tenerifei közlekedésről.🚗
- Ingyenesek az autópályák 😊
- Közterületen ingyenes a parkolás 😊
- Az autópályán 120 km/h a megengedett sebesség
- A biztonsági övet és a mobilt szigorúan veszik
- A kikötőkbe a parkolás fizetős
- Sebességmérők vannak
- Sok körforgalom, ezáltal kevés közlekedési lámpa
- Az üzemanyag ár olcsóbb mint Európa nagy részén. (2022)

Tenerifei útjukhoz sokan bérelnek autót, ez a legkönnyebb és leggyorsabb módja, hogy felfedezzük a szebbnél szebb kirándulóhelyeket. Az autópálya ingyenes, és szinte az egész szigetet körbeöleli. Érdemes jól meggondolni az autóbérlést. A nagyobb, nemzetözi láncok megbízhatóbbak, a kicsi helyiek sokszor olcsóbbak. Ha valaki csak kirándulásokra bérli az autót, érdemes a lehető legkisebb modellt vinni, az utak sokszor szűkek, a parkolók száma véges. Az utak még a Teidén 2-3000 méter magasságban is jó minőségűek és az üzemanyag olcsóbb, mint a legtöbb helyen Európában, mivel Tenerife vámmentes övezet. A parkolásra oda kell figyelni. Sokszor ingyenes, de, ahol az, ott a parkolóhelyekre gyakran vadászni kell. Zona azul/verde a szabad és a fizetős parkolók jelölése. Érdemes letölteni a helyi appot és azzal parkolni mindig. Autóbérlésről bővebben itt.

Érdekesség, hogy nappal nem szabad felkapcsolni az autó lámpáját.

"Tetszett, hogy az autóutak jó minőségűek, jól kitáblázottak és az egész szigeten könnyű tájékozódni. A hegyi utakon kőkorlátok vannak végig, a nagyobb kanyarokban azért érdemes dudálni egyet. Az út mellett rengeteg kaktusz, meg pálmafa nő, tiszta trópusi hangulat." (V.ZS.,2012)

Aki többnyire strandolással szeretné eltölteni tenerifei nyaralását, annak nem szükséges minden napra autót bérelni, ilyenkor a busz jó megoldás lehet. A Titsa nevű társaság zöld színű buszain a buszvezetőnél vásárolt jeggyel vagy újságárusoknál és buszállomásokon kapható Bono kártyával utazhatunk. A Bono addig érvényes, amíg a keret el nem használódik. Többen is használhatják egyszerre, akkor értelemszerűen annyiszor kell érvényesíteni felszálláskor.

Tenerifén villamos is közlekedik 2007 óta és Santa Cruz-t köti össze La Lagunával és Santa Cruz városrészeit egymással. Két vonalon közlekedik, abből a La Lagunába menő az, amelyik a látogatóknak érdekes.

Taxiból sok van a szigeten, fix tarifa van, az árak pedig megfizethetőek. A taxik színe fehér.

"A közlekedés nyilván spanyolos, teljesen természetes, hogy lakott területen belül a hajtűkanyar közepén van egy zebra keresztbe az úton, a taxi a körforgalomban megáll, hogy felvegye az utast, valamint további nehezítést jelentenek a turisták, akik a sziget autóforgalmának felét adják a bérelt kis kategóriás kocsikkal, és előszeretettel nézelődnek vezetés közben, hogy aztán hirtelen váltsanak irányt egy éppen felfedezett látványosság miatt." forrás


Los Cr. , Las Americas és Costa Adeje össze vannak nőve és kötve egy nagyon hosszú (azért kacskaringós és emelkedős) promenáddal, járdával, híddal - a lényeg, hogy végig lehet biciklizni, akadálymentesítve van, de azért nem kicsi a táv és nem nyílegyenes. Nekem nagy élmény volt, autóval nem lehet felfedezni ezt a partszakaszt, márpedig nagyon szép!! Strandolni indultam, végül egész nap bicikliztem La Caleta-ig. Nagyon ajánlom, ha vki erre a részre megy. A BikeExpress-től béreltem a bicajt, a szálláshoz kihozták, rugalmasak, minden simán ment.

Autóbérlés Tenerifén

Autóbérlés: 80.000ft körül volt 10 nap, biztosítással (turisprime)és sikerült letét nélkül bérelnünk, de ez nagyon ritka. üzemanyag árak: 1,1 - 1,3 euro/ liter. Autópályán szinte mindenhova eljutsz max 1 óra alatt. (2023)


A Kanári-szigeteken jó opció az autóbérlés, főleg, ha az ember nem csak a medenceparton óhajtja aszaltatni magát két héten át. Az első napra jutó költség mindjárt megtérült azzal, hogy kiváltottuk a taxit, ami a repülőtérről vitt volna a szállodáig nagyjából ugyanennyiért, de további napokon is kellőképp megdolgoztattuk a gépjárművet. Ha más nem, elugrottunk a legközelebbi Aldiba, hogy feleannyiért vásároljunk, mint a part menti mini-ábécében. Hosszas keresgélés után a Cicar tűnt a legjobb kölcsönzős cégnek, és nem csak azért, mert olcsóbb a nemzetközi láncoknál, hanem mert minden fontos „csomóponton” van irodájuk. Tehát, meg tudtam csinálni azt, hogy a reptéren felvett autót a kikötőben adtam le, majd áthajókázva Gran Canariára, egy újabb verdát vehettem át közvetlenül a kompról leszállva. (2022) forrás


,, Tenerifén a kocsiban a légkondi fontos, bármikor is érkezik az ember a szigetre. Mi egyszer október végén -november elején, egyszer a áprilisban, az utolsó utunkon pedig júliusban voltunk a szigeten. Mindhárom utunkon végig ment kocsiban a légkondi.
A szigeten mi az IGO navigációs rendszert tudtuk használni, viszonylag megbízhatóan működött. " forrás


,, Mi olyan kis naivak voltunk, hogy autót béreltünk a Teide és Masca megnézéséhez. Aki panaszkodna a budapesti utak állapotára,az gyorsan fogja be a száját,és jöjjön el ide:D Egy sáv van,az mindegy hogy van szembe forgalom is,tehát alapból kellene két sávnak lennie. Mellé olyan szerpentin vezet körbe a hegyen, hogy olyan csak a mesében van. Ezen felül hajtűkanyarok dögivel, és őrült spanyol buszosok a kanyarokban szembe. Szerintem még a Schumacher is feladta volna, amit én végigvezettem ott…minden percért imádkoztam,hogy éljük túl,sokszor úgy csúszott az út,hogy csak kézifékkel tudtam felfelé elindulni,omlás veszély volt, jah és ki ne hagyjam,hogy a hegy egyik felét esőerdő borítja…ott is király vezetni." forrás


,, Mondtam Nyuszinak, hogy Tenerifén márpedig bérelünk autót, mert nem igaz, hogy mi sose bérelünk, pedig az milyen menő, oda mész, ahova akarsz, akkor állsz meg, amikor akarsz, és nem vagy kötve menetrendekhez, meg flegma sofőrökhöz, csak élvezed a szabadságot, és különben is nagyon megéri, csak 74 Euro a teljes nyaralás idejére. Na, még otthonról lefoglaltam, kifizettem, állati menő volt ez is, aztán a visszaigazolásban megírták, hogy a helyszínen majd jól beterhelik a hitelkártyánkat – ami nincs – 330 euróval, mondta is a Nyuszi, hogy nyilván a bankkártyánkat fogják beterhelni, ez csak fordítási pontatlanság, ne aggódjak. Nem aggódtam.

Annyira simán ment minden, hogy félelmetes. Leszállt a gép, meg mi is, odamentünk a megfelelő pulthoz, a megfelelő hölgy a megfelelő kisbuszhoz irányított, ami pont ott volt, ahova küldtek, Orlando Rent a Car, ez volt a felirat rajt szép pirossal, Mrs. Orlando mosolyogva begardírozott minket a járművébe, és kb. kilenc és fél perc múlva már ott zokogtam egy ismeretlen külvárosi telephelyen, egy vadidegen pasassal szemben, aki egykedvűen közölte: ha nincs hitelkártya, nincs autó. Hiába a dombornyomott MasterCard, az szart se ér, nem ember az, akinek nincs egy megveszekedett hitelkártyája. Vagy fizetünk még 81 Eurót a kocsiért, és akkor eltekint a hitelkártyánktól, vagy reklamálhatunk, de ne neki, mert ő nem ér rá. És valóban nem ért rá, jöttek sorban a turisták, vették föl a csillogó autókat, és húztak el nyaralni. Nyilván nekik volt hitelkártyájuk. Nyuszi megunta a magyar folklórműsoromat, amit ingyen nézett végig úgy húsz külföldi, és hősiesen kifizetett 81 Eurót, csak kezdjünk el végre mi is nyaralni, aztán majd megreklamáljuk ezt az autóbérlést, azt ígérte a Nyuszi. A garázsban csillogó autók közül mi nem kaptunk, nyilván a sírás és a hitelkártya miatt, az utcán viszont várt minket egy Ford Fiesta, ami elég helyes autó. A következő két órában egyértelművé vált, hogy ki a legjobb barátom, hát persze hogy a Google, mert oly simán odavitt minket Fiestástul a Taoro Gardenbe, mint aki ott lakik, egyszer se tévedtünk el. (szusi, 2019)

R. Gyuri fotója

Étkezés

A nagyobb településeken az éttermek választéka óriási. Ugyan vannak helyi specialitások (a spanyol, az afrikai és a latin-amerikai konyha valamiféle egyvelege), a vendéglősök nagy része valami nemzetközi vonulatot visz inkább a választékában, hogy lehetőleg ismerősek, könnyen beazonosíthatók legyenek az étkek a sokféle országból való nyaralóknak. Vannak persze specialista éttermek, melyek közül sok az olasz, a spanyol, a kínai, a német. A kínai éttermek közül sok all-you-can- eat, azaz svédasztalos ebédet, vacsorát is kínál (6-6,50 euró). Külön műfajt jelentenek a halas éttermek. Gyakran valóban friss halakat kínálnak. A sziget déli részén a tömegturizmus tájékán sok a gyorsétterem (hamburgeres, pizzás, hasábburgonyás). A szigeten csak a McDonalds-nak vagy 15 kajáldája van. A Playa de las Americas éttermeiben az étlap sok nyelvre le van fordítva (magyarra nem, mert túl kis falat vagyunk).

Jellemző, hogy az éttermekben rendelt bort hütetlen állapotban szolgálják fel, s kell jégkockát kérni. 

Az általános tapasztalat, hogy Tenerifén a hazai árakhoz képest olcsóbban tudunk étkezni. Ami annak fényében, hogy hol vagyunk és mi minden - nem - terem meg a szigeteken eléggé vérlázító.

kr

Ha Tenerifén egy étteremben azt mondják, hogy „nincs étlap, gyere! Nézd meg miből lehet ma választani!", akkor abból két dolog sülhet ki.

1. hatalmas átverés, mert nem mondják meg az árakat és rád sózzák a legdrágább dolgokat és reklamálhatsz, hogy ugyan mennyi volt a súlya annak a halnak amit már megettél, vagy

2. a legfrissebb alapanyagokból (értsd: aznapi friss fogás) egy olyan ételt pakolnak elég, ami után mind a tíz ujjad megnyalod.

-------------------------------

Mojo-szószok

Egy tenerifei nyaralás sem lehet teljes, ha nem kóstoltad - mondjuk nagyon kitérni sem lehetne előle. Nagyjából olyan, mintha egy magyaros étteremben szeretnél paprika nélkül végig enni egy menüt. A tenerifei konyha Alfája és Omegája, ami nélkül egy étkezés sem lehet teljes. Szinte biztos, hogy landol az asztalon egy-egy adag zöld és piros mojo (ejtsd: moho) szósz a rendelés mellé. A fűszerkeverékeket olívaolajjal, ecettel és fokhagymával keverik ki és remekül passzol halas ételek, krumpli, de egy sima kenyér mellé is. Sokszor már előre érkezik egy kis kenyér kíséretében, máskor pedig valamilyen más étel mellé kerül a szósz. Erősen addiktív, vigyázni kell, hogy ne legyen vele az ember túl mohó.

Papas arrugadas (vagyis kanári krumpli)

Zseniálisan egyszerű és mégis nagyon finom. Egyszerű főtt krumpli, amit nagyon sós (tenger)vízben főznek, majd miután megfőtt még néhány percig víz nélkül lefedve bent hagyják a forró lábasban. A krumpli héja ettől ráncos és száraz lesz, a só pedig szépen kiül a felületére. Mojo szószokkal érkezik, verhetetlen párosítás. Mi is majdnem minden nap ettük.

forrás

Vásárlás

Számos honlap hívja fel a figyelmet arra, hogy ne hagyjuk magunkat elcsábítani a rengeteg elektromos kütyü kínálatával. Higgyék el, hogy nem éri meg ott ilyeneket vásárolni, biztonságosabb itthon vásárolni garanciával. A fő gond az, hogy sok termék ott hamisítvány. Sok visszajelzés olvasható arról, hogy nyaralók megbánták az ottani vásárlást. Az utcák tele vannak zugárusokkal. Naná, hogy hamisítványokat árulnak. Ráadásul nagyon hasonló dolgokat próbálnak a járókelőkre rásózni. Unalmas a választék.

Vásárlás és pénzváltás

Bankban útlevelet kérnek, esetleg személyit. Nem érdemes itt váltani, az az igazság. Jó nagyon a Revolut kártya, csak arra kell vigyáznunk vele, hogy hét végén nem annyira jó az árfolyam, mint hét közben és havi váltási limitjük van, ami felett felszámolnak valamennyi díjat. Viszont mindenhol elfogadják. ( Ahol nem, ott ki van írva.)

Szórakozás

  • Rengeteg hajnalig nyitva tartó bulihely, bár található Tenerifén. A Kanári-szigetek szigetei közül Tenerife tud a legtöbbet nyújtani az éjszakai élet vonatkozásában.
  • A legnagyobb választék egyértelműen a Playa de las Americas-ban van. A legjobb bárok, klubok három övezetben vannak: The Patch, a Starco és a Veronica Strip
  • Los Christianos-ban is van jelentős éjszakai élet, de kisebb választékkal.

A legtöbb étteremben ezeréves, elcsépelt slágereket unott, fahangú énekesek prezentálnak vagy még rosszabb, ha ezeket karaoke-klubokban ordítozzák. A Hard Rock Cafeban szokott lenni időnként latin est. (2023)

Közbiztonság

Tenerifén a közbiztonság állapota megnyugtató, de azért nem árt tudni, hogy milyen kockázatok vannak mégis. Leginkább a bulis övezetekben kell vigyázni az értékeinkre a zsebtolvajok miatt, és a testi épségünkre a részegek közötti verekedések miatt. A bérelt autóban ne hagyjunk az ülésen értékeket. A strandon se hagyjunk értékeket őrizetlenül. A bérelt motort éjszakára ne hagyjuk az utcán, keressünk valami biztonságosabb helyet számára.

Kellemetlenségek

1. A Tenerife környéki tengeri áramlatok időnként erősek lehetnek, és veszélyt jelenthetnek a fürdőzőkre. Mindig ajánlott a helyi jelzéseket és figyelmeztetéseket követni, és csak olyan strandokon fürdeni, amelyek kijelölték a biztonságos területeket.

Magyar külképviselet

SANTA CRUZ DE TENERIFE - Tiszteletbeli főkonzul: Hermann-Boér Nóra Henrietta

Cím:Calle Pedro García Cabrera 9,38611 San Isidro Santa Cruz de Tenerife

E-mail cím: hungriaconsulado@hotmail.com vagy hungriaconsulado@gmail.com
Telefonszám: +34639209197
Viber, WhatsApp, Telegram:
+34 639 20 91 97

Egyéb hasznos információk

Amennyiben a tenerifei nyaralása idején elveszíti vagy ellopják útlevelét, azt a helyi rendőrkapitányságon személyesen jelenteni kell és telefonon meg kell tenni ezt a tiszteltbeli konzulátus fenti telefonszámán is. Az időeltolódás Magyarországhoz képest mínusz 1 óra. Tenerifén is van téli és nyári időszámítás, a váltás mindig március és október utolsó vasárnapján történik.

Olvasmányos linkek

"A déli rész mindig melegebb, télen-nyáron egyaránt, mivel a Teide Puerto de la Cruz irányába nyomja a viharokat, szelet, esőt. Tehát a déli part sokkal inkább "élhetőbb", így azt ajánlom. Összességében nem nagy a sziget, úgyhogy pillanatok alatt elérhető Cruz és Los Americas is, de szerintem a déli parttal jobban jártok. Ha januárban mentek, most béreljetek autót. Megússzátok egy hétre kb. 30e Ft-ból és ezzel teljes lesz az élmény, mindent meg tudtok nézni, eljuthattok sok-sok helyre." (Gyakori kérdések)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon