ÚTIKRITIKA.HU / Masca


hirdetes

útikritikák


Masca

Masca | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Timár József fotója

Masca

2022: Masca 800m szintemelkedés oda-vissza, a kikötője megszünt, csak megfelelő túrafelszereléssel engednek be. Nekünk kb 5 órába került gyakorlott túrázóként, előre kell foglalni. 


A szerpentin iszonyatosan keskeny, és alig pár parkoló van. Mi úgy csináltuk, hogy 10 óra fele már eljöttünk, szóval korán mentünk, mert úgy sokkal élvezhetőbb, mielőtt a turistabuszok odaérnek. (2022)


Masca gyönyörű, de ott nem nagyon lehet mit csinálni, hacsak nem akartok túrázni.


Nem elvenni akarom a kedveteket, de nekem a Masca csalódás volt. Tényleg szép. Van egy hely, ahonnan lehet lőni az agyonposztolt fotókat, pár kedves utca, de tömve turistaval és ennyi…


"Amikor Buenavista del Nortéből autózunk a Teno-hegységen keresztül dél felé, akkor egy szoros átjárója után megpillantunk egy széles völgykatlant. Ott szétszórtan láthatók parasztbirtokok és egy kis falu: Masca. Néhány évvel ezelőtt még legfeljebb szamárháton lehetett ebbe a magányos völgybe eljutni. Ma egy szerpentinekkel teli keskeny út vezet a völgybe. Ezen az úton autózva nagy kihívás jelent, ha szembe jön egy távolsági busz. Masca faluban parkolóhelyet találni komoly kihívás. Márpedig meg kell átmenetileg szabadulni az autótól egy príma élmény érdekében. A faluban, egy Fidel nevű bár után jut el ugyanis az ember egy hasadékhoz (Barranco de Masca), ami egészen a tengerig levezet. A lejutáshoz megfelelő testi kondíció kell és szoros cipő. Három órát is eltart a lemenetel. Ha valaki lentre nem rendel vízi taxit, annak visszafelé is meg kell tennie a 3 órát, csak éppen felfelé." (kávé)


"Masca, az "elfelejtett falu" egy hangulatos 150 fős település a Gigantes ormainak közelében. A falut évszázadokkal korábban kalózok lakták, mivel fekvésének köszönhetően jó kilátás nyílik innen a tengerre. Az 1960-as évekig csak gyalog lehetett idejutni, út csak később épült. A hegy lejtőire épült jellegzetes fehér házak hozzátesznek a falu hangulatához. Mascát a környezet nyújtotta látvány miatt Tenerife Machu Picchu-jának is nevezik." (Sári)


"Mikor Mascába értünk napfényben úszott az egész falu. Gyönyörű látvány volt. Itt kezdődik a vadregényes Masca-szurdok. Neki is vágtunk a túraösvénynek, ami egészen az óceánpartig vezetett." (Zsófi & Tibi)


,, Masca egy parányi kis falu, de nem is falu, csak kb. 10 ház a felhők között. Nagyon keskeny szerpentinen haladunk óvatosan, egyre feljebb. Hátborzongató, félelmetes és gyönyörű. Legszívesebben minden percben megállnánk gyönyörködni. Rengeteget fotózunk, de az a baj, hogy a fénykép soha nem adja vissza azt az érzést, amit ott átéltünk." forrás


Elbűvölően szép kis falu fent a hegyek között. A szurdokon keresztül kilátás van a tengerre. Nagy hegyek között visz az út mindkét irányból, érdemes arra járni, mesés képeket lehet készíteni. (2022)


felmentünk Mascára,
mi oda busszal mentünk fel, mert az 1 sávos szerpentineket nem vállaltuk be).
Nagyon szép kis falu, érdemes volt felmenni, szemetgyönyörködtető látvány kis boltokkal (2022)


,,Masca nevű hegyi falu lakossága csupán 90 fő, de az odalátogató turistákkal együtt több ezren tolonganak, hogy fotózhassák a közeli sziklaszirtet, melynek az óceán kék vize nyújtja a kontrasztot. Vállalkozó kedvűek egy kiépített ösvényen lesétálhatnak a partokig, de akinek vissza is kell jönnie a 4,5 kilométeres kaptatón, (mert mondjuk bérautóval jött), annak nem ajánlom. (2022) forrás


Ha Masca túrázni akartok oda célszerű jó másfél 2 hónappal elöbb időpontot foglalni, ha csak a faluba akartok az sem egy túl hosszú program. Mascát és Gigantest klasszul össze lehet kötni egy délutánra akár. (2022)


Masca, az egykori kalózfalu egy igazi kis gyöngyszem a Teno-hegység belsejében, a szerpentineken innen és túl. Ha te vezetsz, akkor garantáltan nem sok időd lesz nézelődni, mert arra kell koncentrálni, hogy ne zúzd le az autót valamelyik kanyarban - és rettegsz, hogy busz végképp ne jöjjön szembe. Szóval nem árt egy adag hegyi vezetés és „érzem az autó szélét” rutin és jó, ha van melletted valaki, aki fényképezik és videózik, hogy később lásd milyen szép. Szerencsére a kilátópontokon te is nézelődhetsz – ha épp meg tudsz állni. (2024 forrás

Étkezés

Masca - Restaurante "El Guanche " Alte Schule

Adott egy turistákkal teli kis falu, félórányi autózásra a hegyekben, ahol leparkolni is alig lehet. Van benne öt étterem, remek kilátással. Ebből négy egy klasszikus turistamágnes a soha vissza nem térő vendégekre építve - de szerencsére van egy kakukktojás. Egy évtizede nehéz lett volna megmondani, melyik az. Ma már ott a Google, ahol 1600 értékelés (pláne ilyen eloszlással: ahol a haverok húzzák fel, ott sok a "valós" 1-2 csillagos vélemény a sok 5* mellett) nem hazudik. Igen, várni kellett egy órát az ételre. Igen, alig bírták ki a gyerekek - de csak megérte! Jó, hogy megmarad néha a vendégek tisztelete. És szerencsére a közösségi média segít is ezeket megtalálni.

Tipp: gyere nyitásra, vagy először foglalj asztalt és utána sétáld be Mascát, különben nem biztos hogy lesz asztalod egy órán belül! Itt ittuk a legfinomabb barraquitot a szigeten! (2024) forrás

Olvasmányos link

"Mascaba elindulni csak jó időben szabad! A falú a vízválasztó másik oldalára esik, aki Americas felől érkezik, azt könnyen becsaphatja, hogy amikor elindult, az óceán partján még jó idő volt. Érdemes a helyiektől érdeklődni, hogy milyen idő várható a hegyekben. Az út nem könnyű jó időben sem, de gyakorlott vezetőnek nem okozhat problémát. Amikor megérkezik az ember Mascába, az azonnal kárpótolja az úton átélt izgalmakért. (A kocsit annyian vezetik idáig, ahányan ülnek benne és egy kivételével végig mindenki a képzeletbeli féket nyomja. Ráadásul a tudat, hogy ezt az utat meg kell visszafelé is csinálni, amikor az út lefelé vezet majd…) Masca. A sziget legmagasabban lévő lakott települése, de ez csak egy adat. A lényeg, hogy amikor körülnéz az ember, azt érzi hogy varázslatos helyen jár. Mire hasonlít? Minket a perui hegyekre emlékeztet, de közben szinte vártuk, hogy Rejtő Jenő légiósai megjelennek a pálmafák között. " forrás

"A Nemzeti parkon keresztül Masca felé indulunk. Egy darabig holdbéli táj, (itt forgatták a Star Wars-t), aztán kevés kóró, majd fenyők, végül erdők. A háttérben mindvégig halványan látszik La Gomera szigete. Masca egy parányi kis falu, de nem is falu, csak kb. 10 ház a felhők között. Nagyon keskeny szerpentinen haladunk óvatosan, egyre feljebb. Hátborzongató, félelmetes és gyönyörű. Legszívesebben minden percben megállnánk gyönyörködni. Rengeteget fotózunk, de az a baj, hogy a fénykép soha nem adja vissza azt az érzést, amit ott átéltünk. Mascából egy szurdok visz le az óceán partjára a Los Gigantes szikláihoz . 3 órás gyalogtúra, már a „bakancslistánkon” van. " forrás

"Masca, a kalózfalu parányi hegyi település. Vakítóan fehér, piros cseréptetős apró házacskái meredek sziklatömbök tövében bújnak meg. Masca környéke, a megannyi csipkézett sziklaorom, a lábunk alá zuhanó szakadékok, az odalent kéklő víztükör csodálatos látványt nyújtanak. A falu feletti sziklateraszról egyszerre csodálhatjuk meg a Teide ködbevesző csúcsát s az Atlanti-óceánt. Az út menti árusok fügekaktuszt és narancsot kínálnak . Masca egykoron a kalózok menedéke volt, s csupán öszvérháton lehetett megközelíteni. Úgy képzeljétek, hogy 4 szikla közepén van az aprócska kis falú,ahova régen a kalózok a kincseiket rejtették,mert szinte megközelíthetetlen volt a szárazföldről. Azóta természetesen lettek turista utak. Kb. 5-6 órás túra lemenni a faluba, majd lehet választani,hogy visszahajókázol az Atlanti -óceánon valami emberek lakta helyre,vagy visszatúrázol Teide egyik hegyére." forrás

Timár József fotója

,, Masca egy másik olyan látványosság, ahova muszáj elindulni, meg kell nézni. Ilyen lehet a Machu Pichu. Masca valamikor kalózok tanyája volt. A zsákmányukkal felmenekültek a hegyekbe, és nem volt ember, aki utánuk ment volna. Ha a Teidére nehéz fölmászni, a Mascára egyenesen lehetetlen. A hatvanas években épült út lentről nézve sokkoló, közlekedni rajta csak a legbátrabbak mernek. Los Gigantesre mentünk volna, de Nyuszi váratlanul kitette az irányjelzőt, és elindult halálos iramban Masca fele. A vérkeringésem leállt, a levegő belém szorult a következő félórában, míg elvergődtünk a kanári Picsuba.

Tanulságok: az úttalan utak és a főbb útvonalak egyaránt tökéletesen aszfaltozottak a szigeten, sehol egy árva kátyú, a közlekedés szervezése briliáns. Tenerife tele van okosan kigondolt körforgalommal, lámpás kereszteződés alig, zsúfoltság sehol, egy emberrel találkoztunk, aki mutogatott nekünk türelmetlenül, majd azt kiabálta, húzzatok a picsába arrébb, valószínűleg magyar volt. „Trenkíló!”- azt jelenti nyugodtság, meg hogy lazíts, speciális kanári kifejezés, ezt mondják az itt élők, ha valaki zaklatott. Hegynek fel, szakadék mentén, hajtűkanyarban szólnak ki az autóból, hogy trenkíló, és megvárják, míg valahogy arrébb vánszorogsz. Max. közben megisznak egy cservezát, mert náluk nincs zéró tolerancia, és baleset sincs. Ezeken az utakon tényleg csak egy sör - a mi esetünkben inkább pálinka - után érdemes elindulni: vagy szerpentinen mész föl, vagy onnan jössz le, általában sűrű ködben. Vagy ülsz a szálláson, és várod, hogy kisüssön a Nap.

Mascába érvén először három darab pénztárcát találtunk a parkolóban, szegény francia turistákat kirabolhatták, az irataikat meg eldobták. A nyomorultak valahogy felkínlódtak a hegyi faluba, de azóta biztos bánják.
Na. Masca lakóinak száma 98, ők mind abból élnek, hogy a sok hülye turista felmegy megbámulni őket. Nem ők a tolvajok, aki tolvaj, az kopott, régi Mercédesszel megy a parkolóig, és töri fel sorra az autókat, majd távozik, nem tudni, merre. Ezen a rendőrök is tépelődnek, még nincs megoldás, ezért Masca a legveszélyesebb hely egész Tenerifén. De gyönyörű, ahogy a hatalmas szurdokban megbújik a mesebeli falu.

Az oda vezető út, meg a település is telis tele van kaktusz gyümölccsel. Mondtam Nyuszinak, nem veszünk egy kilót két Euroért, mikor ingyen is van. Inkább szedjen nekem egyet. Rossz döntés volt. Ne szedjetek kaktuszt, ne egyetek kaktuszt, hiába tűnik úgy, hogy nincs tüskéje. De van. Sőt, tele van tüskével, olyan sunyi láthatatlanokkal, amiket aztán ki se tudsz szedni a szádból, meg kezedből, fene azt a spórolós magyar fajtádat! (szusi, 2019)

Fotóegyveleg

v.s. fotói

Látvány a falura - g. sz. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

ildiko torocsik, 2018. 01. 13. 00:18
Csodas leirasok,egy elmeny volt olvasni!Mi ketszer voltunk Tenerifen es minden alkalommal elmentunk Mascaba! Leirhatalanul csodalatos es egyben felelmetes ut vezet ebbe a csodas pici faluba!En teljesen a szerelmese lettem!Csodas hely,elvarazsolo!!Imadom!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon