ÚTIKRITIKA.HU / Santa Cruz


hirdetes

útikritikák


Santa Cruz

Tetszett&Nem tetszett| Santa Cruz | Szállások| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Szuper alkotás - sz. g. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Jó döntés volt számunkra,hogy itt szálltunk meg, mert így nem más turisták, hanem helyiek között, nem ,,művárosban" időztünk.

Kriszta fotója

2. Az éttermek olcsóbbak, mint a turistás déli szigetrészen, ráadásul a szigetlakók érdekesebbek, mint a britek és németek.

3. A várost részben körülölelő izgalmas vonulatú hegyek látványa

4. A közeli, 1,3 kilométer hosszú strand, a Playa de las Teresitas a Szaharából idehozott világos homokkal, szép tiszta vizzel

Kriszta fotói

5. A város csodásan kialakított, buja növényzetű parkjai, közülük is a Parque Municipal Garcia Sanabria

6. A Plaza Espana mesterséges tava szemet gyönyörködtet, ha éppen nem eresztik le a vizét

7. Aranyosak a gyerekek az iskolai egyenruhájukban

8. Sokat sétálni a Rambla-n

9. Rengeteg csodaszép villa, s mindegyikük szépen karbantartott

 

Nem tetszett

1. A sok szagos, kellemetlen aurájú hajléktalan valamint a semmittevően ténfergő afrikai migránsok a feltünően menő ruházatukkal

2. A városi kiszáradt folyómedreket sehol nem kedvelem, nos a Barranco dos santos sem lett kivétel

3. Grand Canaria fővárosa, Las Palmas annyival szebb, hogy van ragyogó, igazi óvárosa

4. A járdákon folyton magunk elé kellett nézni, hogy ne lépjünk kutyaszarba

5. Egy-két boltban szikrázóan ellensége szemekkel néztek rám, amikor 50 eurós bankjeggyel próbáltam fizetni.

6. A Plaza Espana-n lévő, a spanyol polgárháború áldozatainak állított, monumentális emlékmű egészen addig tetszett csak, amíg nem tudtam meg, hogy 1947-ben, a fasiszta Franco-rendszer idején éppenséggel kényszermunkra fogott politikai foglyokkal építteték fel. 

7. A város fő turisztikai látványosággá vált Auditorio tágabb környezete kellemetlenül vegyes, nehezen fotózható jól az amúgy tényleg látványos épület

8. Az ibériai Spanyolorságban nem láttunk ennyi részegeskedő spanyol embert.

9. Kellemetlen zaj, hogy az autósok gyakran dudálnak.

10. A La Recova központi piac nagy, de nem nagy szám

Kriszta fotója

Santa Cruz - "A főváros"

Tenerife fővárosában rengeteg látnivaló van, az idelátogatókat számtalan vásárlási lehetőség, múzeumok, és a fergeteges Santa Cruz-i Karnevál várja.

"Nehéz lenne megmondani, hogy az egy hét alatt mi tetszett a legjobban, de az biztos, hogy a sziget északi részére gondolok vissza legszívesebben. Santa Cruzban a Playa de las Teresitas strand a sárga homokkal, és a strand mögötti magas sziklafallal meg a pálmafákkal nagyon hangulatos volt." (Kálmánék)


"Santa Cruzban a strandon nagyon szép sárga a Szaharából hozott homok, viszont nagyon hordja a szél." (Vivi és Kristóf)


"Nekem a sziget meredek, sziklás északi partja volt a kedvencem. Lenyűgöző ahogy a több méteres hullámok megtörnek a parti sziklákon." (Sári)

Kriszta fotója

,, Felfedeztük magunknak Santa Cruz-t, a fővárost és sírtunk kicsit azon, hogy január 16-án csodás tavaszi idő, madárcsicsergés, rohangáló kölykök és a teraszokon lazuló helyiek fogadnak minket a belvárosban. Bevásárláskor kevesebbet fizettünk, mint Budapesten, kávét, sütit, smoothiet/gyümölcslevet az itthoni árnál kevesebbért kaptunk beülős helyeken.

Reggel a felkelő nap Barrio városrész tetején fogadott minket, ahonnan zseniális kilátás nyílik a városra. Itt egy másfél perces internetes keresés után döntöttük el, hogy aznapi úti célunk El Sauzal városkája lesz az északi parton, mivel a közelében található egy hangulatos, kiépített partszakasz, ahonnan a kilátás sem épp borzasztó és még futni is lehet. (2018)" forrás


A városi strand mellett találtuk meg az 1641-ben épült „erődöt”, ami leginkább egy masszív istállóra emlékeztetett. A közelében álló, és a hangzatos Castillo de San Juan Bautista nevet viselő vár sem sokkal nagyobb, mint egy ugrálóvár majáliskor. A „Fekete vár” kontrasztjaként emelték a vízparton hivalkodó, ultramodern Auditorio de Tenerife művészeti komplexumot, ami engem kicsit a Sydney-i Operaházra emlékeztetett, de csak nagyon kicsit. Mondjuk, nem is lehet összehasonlítani, egy Debrecen nagyságú várost egy hússzor akkora metropolisszal... Hacsak nem tolerancia szempontból. Merthogy ott jártunkkor éppen egy leszbikonferenciára készültek. Akárcsak Ausztráliára, a Kanári-szigetekre is igaz, hogy sokkal elfogadóbbak a mássággal kapcsolatban, mint a világ egyéb tájain (és akkor nem is olyan távoli helyekre célzok).

Átsétáltunk az Afrika piacra (Cooperativa Mercado Nuestra Señora De África), mert az útikönyv szerint érdekes hely. Pont olyan, mint az összes piac: halárusok, zöldségesek és nyüzsgés. Állítólag hétvégenként kirakodóvásárral egészül ki, most csak néhány szuvenírárus kínálta a portékáit a szomszédos utcában.
Valójában ennél sokkal több látnivalóról nem tudok beszámolni, de hát nem is Santa Cruz miatt mennek a nyaralni vágyók Tenerifére. A kanyargós, meredek városi utcákon felkapaszkodtunk egy kisebb barlanghoz (Cueva Roja), ami inkább csak egy üreg, semmi különös, nyugodtan kihagyható. (2022) forrás

Szállások

Egyéni szállásfoglalás: covidos időkben ajánlott lakásokban megszállni. Úgy élni, mint az itteniek, biztonságban. Sajnos sokkal nem olcsóbb az airbnb, mint a szállodák. Vannak, főleg a La Ramblán régi, patinás nagy szállodák, gyönyörűek és kényelmesek. Drágák. Sok kicsi hotel a belvárosban, főleg fiataloknak. 

Ajánlott hotelek (2024):

3 csillagos: NH Tenerife

4 csillagos: AC Hotel by Marriott Tenerife

Helyi közlekedés

Hatalmas és jól működő buszhálózat, plusz két villamosvonal, amiből az egyik 40 perc alatt elvisz La Lagunába. Nem rossz. Érdemes használni, főleg azoknak, akik nem akarnak a folyamatos parkolással kínlódni. A jegy 1.35.- euró a villamosra, vannak különböző előre váltható bérletek, de azokhoz meg kell venni az 5.- euróba kerülő kártyát külön. A jegyet nem elég megvenni, a villamoson érvényesíteni is kell. Ha egy jegyre vettünk három utat, akkor háromszor. Sok ellenőrrel dolgoznak, nem érdemes kockáztatni. Az itteni ellenőrök a hajléktalanokat egyébként szépen , határozottan lebeszélik az utazás folytatásáról. A villamosok csúcsidőben ötpercenként közlekednek. 

Kriszta fotója

A buszok közül talán a 910-es a legfontosabb, az visz k a Las Teresitas strandjára. Kb. 8-10 percenként jár, még vasárnap is.  75.- eurocent/fő/út, kártya kell hozzá. A kártyát megvenni és feltölteni az Intercambiadores környékén vagy bármelyik villamos megállóban lehet. Jó feltöltőpontok még a benzinkutaknál a shopokban vannak.

Kriszta fotója

Étkezés

Az éttermek egyetlen rossz szokása siesta Santa Cruzban. Sok olyan is van, amelyik egykor nyit, négykor bezár és csak este nyolckor nyit újra. Nyilván a covid előtti időkben ez egyezett az itteniek és a látogatók életritmusával. Kicsit jobban, gondosabban kell az étterem látogatást tervezni, kevesebb a működő étterem és ezzel a nyitva tartással számolni kell. Az éttermek nem nagyon drágák, fejenként 20.- euróból már borral, előétellel, főétellel meg lehet vacsorázni egy jó helyen. Szerencsére rengeteg a kifőzde is, halsütők, csirkesütők szinte minden utcában vannak a belvárosban.  A jobb, nagyobb szupermarketekben többféle előre megfőzött, csomagolt étel kapható, persze nyilván egy bérelt lakásban főzni is lehet. A friss alapanyag minden esetre rendelkezésre áll hozzá. Jó móka piacozni, de minőségben és árban is megtalálható minden a rendes boltokban. 

Vásárlás

Nagy bevásárlóközpontok a sziget dél oldalán, az autópálya mellett vannak. Minden kapható, az áfa 7%, így lényegesen olcsóbb sok árucikk, mint otthon.

Voltam a piacon, a Mercado Nuestra Senora De Africa-ban (micsoda név), be van harangozva ezerrel, nem rossz, de egy szicíliai piac mögött azért elbújhat. Mondjuk vettem kemény 2,5 EUR-ért 2 papayát, 1 avokádót, paprikát, paradicsomot és 2 narancsot. Sajna 2-ig van csak nyitva, így ha utána még várost nézel, akkor cipelheted (csaxólok).

Kriszta fotója

Látnivalók

Auditorio de Tenerife

Kriszta fotói

Parkok

Parque García Sanabria

Az itteni Central Park. A La Rambláról nyílik, a belváros felé, szinte bárhonnan elérhető 15 perc sétával. Nagyon szép, gondozott. A központjában lévő szoborról ugyan az asszonyverésre a legkönnyebb asszociálni,  de ezt könnyen kompenzálja, hogy egy szép szökőkút és renegeteg növény veszi körül. Kisebb fajta botanikus kert, játszótérrel, modern kültéri szobrokkal, kávézóval.

Plaza Weyler

Santa Cruz talán legnépszerűbb tere, szinte pontosan a belváros közepén van. Minden van benne, ami egy jól kitalált térnek kell. Szökőkút a közepén, gondozott park, csodás házak a környező utcákban, történelmi kapcsolat. Ráadásul a Plaza de Espana egy ugrásnyira helyezkedik el, könnyű sétával elérhető. Aki nem sétálni, hanem inkábbmulatni szeretne, a környező utcákban lévő bárok, éttermek közül válogathat.

Olvasmányos link

"A sziget fővárosa. Nagy séta, gyönyörű parkok... ...és fa díszítésű házak... ...és a parkokban szökőkutak... ...azulejo díszítésű padok." forrás


,, Santacruz de Tenerife, a sziget fővárosa mindössze 12 kilométer La Lagunától, és itt átlagban négy fokkal van melegebb. Kisvárosias hangulata van, és modernebb benyomást kelt, mint közeli párja. Szép ez is, de inkább afféle dolgozóváros, a boltmániások paradicsoma. Persze azt se feledjük, hogy ebben
a mindössze kétszázezres városban tartják a világ második leghíresebb karneválját
minden év februárjában. Csak Rió előzi meg." forrás

Kriszta fotója

,, Először a vásárcsarnokot néztük meg. Szép tornyos, árkádos épület csempékkel bevont oszlopokkal, belső udvarral. Az épület előtt csónakot húzó-toló halászokat megörökítő szobrok. Naná, hogy beálltam a csónakot ellenkező irányba toló turisták közé, akik egymást fotózták. A kiapadt folyó feletti hídon átkelve – a hídfőkön nyelv nélküli oroszlánokkal – először egy herceg parkját csodáltuk meg. Hatalmas fák, különleges termésekkel, buja növényzet között megbújó padok, madárcsicsergés, a park végében gyönyörű épületek. Volt látnivaló bőven.

A sétálóutcákon keresztül-kasul bejártuk az óvárost, néha elcsábultunk egy-egy kirakat láttán, de az árak nem ösztönöztek bennünket vásárlásra. A tengerparthoz közel fekvő hatalmas szökőkutas medence körül sokan pihentek, kávéztak. A pavilonok tetejét növények borították. A nap erősen sütött és a medence vízében – tükörképként – fejen álltak a házak. A föld alatt berendezett – ingyenesen látogatható – múzeum leghíresebb darabja, az az ágyú, melyből ellőtték Nelson admirális karját.

A parkon keresztül felsétáltunk a Ferences-rendi apátsághoz, patinás régi épület, sajnos zárva volt. A színház előtt lévő hatalmas álarcszobor nagyon tetszett. A parton elidőztünk egy öreg templomnál, majd hosszú séta után a hófehér hangverseny palotánál kötöttünk ki.

Itt már nagyon fáradtak voltunk, de ez sem gátolt meg bennünket abban, hogy alaposan megnézzük az impozáns épületet és a vízben felhalmozott óriási köveket, melyekre egy – vagy több – festő híres zenészek arcát pingálta. Különleges látvány volt mindkettő. A közeli busz végállomáson éppen elértük a Las Americasba tartó 111-es buszt. Barátnőmmel megállapítottuk, hogy a fővárosban is érdemes volt eltölteni egy napot. " forrás

Fotóegyveleg

A háta még fényesítésre szorul - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Tér Covid idején - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon