ÚTIKRITIKA.HU / Kvarner-öböl

Kvarner-öböl

Kvarner-öböl dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kvarner-öböl - Utazás és nyaralás

Kvarner-öböl dióhéjban

Mindenekelőtt megállapítható, hogy a Kvarner-öböl, mint földrajzi fogalom nincs igazán a magyar utazók köztudatában. A térség szigetei, partrészei külön-külön jóval ismertebbek. A Kvarner-öböl egyik legvonzóbb tulajdonsága a magyarok számára a nyaralásuk tervezésekor, hogy autóval gyorsan és könnyen megközelíthető. A térségen belüli célpont megválasztásánál azonban felmerül a dilemma, hogy az ember szigetet válasszon vagy szárazföldet. A sziget választása mellett szól, hogy érdekesebb, izgalmasabb egy szigeten eltölteni a szabadságunkat, és a strandok is szebbek ott. A szárazföldön lévő parti települések mellett szól, hogy a közelebbi-távolabbi kirándulásokat és programokat könnyebben, rugalmasabban lehet kialakítani, mert például nem kell kalkulálni a kompozás időigényességével. A Kvarner-öböl szigetei közül - egyesek szerint – a Krk- és a Rab-szigetek a legnépszerűbbek. Losinj és Cres például a magyarok között kevésbé ismertek és látogatottak, eltekintve attól, hogy Mali Lošinj közismertségnek örvend.

Na de milyen a Kvarner-öböl megítélése a horvát tengerpart egészének összefüggésében?

Megkockáztatható, hogy amennyiben eltekintünk a legnagyobb pozitívumától, azaz a gyors és könnyű autós megközelítésétől, és a természeti környezet, a tengerpart szépségei, és különösen a kulturális látnivalók választéka válik lényegesebb szemponttá, akkor a Kvarner-öböl – némelyek szerint – nem biztos, hogy a legjobb helyezést kaphatja. A dalmáciai városok például szenzációsabbak, mint a Kvarner-öböl térségében lévő városok. A dalmáciai városok vonzása ellenére a statisztikák szerint mégis csak a Kvarner-öbölbe látogat el a legtöbb turista, nyaraló. Ezt nem lehet csak azzal magyarázni, hogy sok, autóval közlekedő európainak egyszerűen ez van földrajzilag közelebb. Akkor miért ez a sok turista?

Itt vannak rögtön a Kvarner-öböl strandjai. A strandok milyensége – ezzel egyetérthetünk – egyáltalán nem mellékes szempont egy tengerparti nyaralás alkalmával. A horvát tengerpart strandjainak egyik ismertebb, 20 helyet felsoroló toplistáján rögtön öt strand is a Kvarner-öböl térségében van: Krk-szigeten a Vela Plaža és a Stara Baška strandok, Pag-szigeten a Zrće Beach, Mali Lošinj-ban a Sunčana uvala, és Rab-szigeten a Rajska Plaža (érdemes már itt a bevezetőben felhívni a figyelmet, hogy a strandok nagy többsége kavicsos, sziklás, azaz nagyon fontos vinni strandszandált és erős rétegű napozó gyékényt, vagy matracot). A strandokon számítani lehet nagy embertömegekre, mivel turisták ezrei fordulnak meg itt a világ minden tájáról.

Ugyanakkor találhatunk olyan apró falvakat is, ahol alig százan élnek. Az Kvarner-öböl ilyetén kettőssége varázslatos, a nyüzsgés és a nyugalom tökéletes egyvelege. A térségben a helyiekkel való kommunikációban nincsenek nagy problémák, legfeljebb azoknak a magyaroknak, akik semmilyen idegen nyelven sem tudnak. A turizmusban, vendéglátásban aktív horvátok több nyelven is tudnak ilyen-olyan szinten beszélni. A bevezetőnk tele van vitatható állításokkal. A bevezetőnk olvasóitól várjuk az ellenvéleményeket, pontosításokat, kiegészítéseket. Minden hasznos hozzászólást megjelenítünk a bevezető alatti térben.

Horvátországban 2015 június elsejétől 1-jétől készpénzfizetés esetén csak kunában és euróban fizethető az autópályadíj. Továbbra is lehet hitelkártyával fizetni és az elektronikus útdíjfizetési rendszert (ENC) használni.

Strandokon átlagos árak (2016)

 • Napágy: 25 kuna/nap

 • Napernyő: 25 kuna/nap

 • Banánozás, ejtőernyőzés: 60-80 kuna/menet/fő

 • Csúszdás vízibicikli: 70 kuna/óra

 • Fagyi: 7 kuna

 • Pizza: 35-55 kuna

 • Hamburger: 17-22 kuna

Élelmiszerboltok árai

 • Sertéshús: 25-40 kuna

 • Sajt: 22-30 kuna

 • Szalámi: 10-15 kuna

 • Tej 1l: 5-6 kuna

 • Kenyér: 7-9 kuna

 • Kóla 2l: 10-12 kuna

 • Sör 2l: 10-15 kuna

Piacon

 • Paradicsom: 12-16 kuna

 • Paprika: 20 kuna

 • Krumpli: 5-10 kuna

 • Vöröshagyma: 10-13 kuna

forrás

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Jön!

Nem tetszett

 1. Jön!

Vélemények

"Ha Dalmáciával kell összehasonlítani a Kvarner-öblöt, akkor nálam egyértelműen Dalmácia nyert. Nagyobbak a pálmafák, mediterránabb az éghajlat, és több a kulturális látnivaló. Az utóbbi két horvát tengerparti nyaralásomra visszagondolva a Kvarner-öböl térségében az alvós helyek közül Selce tetszett a legeslegjobban, kirándulás szempontjából pedig, a Krk-szigeti Vrbnik és Rabac, de ennél az utóbbinál meg nem mondom, hogy a Kvarner-öbölhöz tartozik-e vagy az Isztriához. Na mindegy, Vrbnik-be és Rabacba két helyre bármikor visszamennék szó nélkül nyaralni. Rabac szuper jó hely. Az tetszett benne a legjobban, hogy el van dugva egy kis öbölbe, sziklás, vadregényes, s ha valaki ezt szereti, annak remek választás. Pihenésre, kikapcsolódásra ez a legjobb hely szerintem. Krk szigetén pedig az tetszett a legjobban, hogy rengeteg elhagyott rész van, szuperül és zavartalanul lehet strandolni. Többször csak emiatt mentünk át a szárazföldről Krk-szigetre, na főleg az eldugott, nyersességében is idilli Vrbnik faluba. Krk-sziget mellett leginkább ez a lényegében privátnak nevezhető strandolás szól." (2011)


"Nyaralásunk a Senj nyári fesztivál hetére esett, érdekes programok voltak. Nehaj várát nem szabad kihagyni, 10 perces séta a városközponttól, benne 1000 éves horvát-magyar kapcsolatok kiállítás van. A közbiztonságra nem lehet panasz. A helyi étel specialitásokat a Martina Restaurantban vagy a Lavlji Dvor étteremben érdemes megkóstolni és érdemes tudni, hogy Senj nagyáruházaiban (pl Plodine) minden nap friss hal és tengeri herkentyű kapható olcsón." (Vista-utazó, 2015)

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

cobranco, 2019. 01. 11. 21:14
Júniusban bejártuk az észak-Adria egy részét.A kalandjainkról készített útifilmet szeretném mindenki szíves figyelmébe ajánlani.
A film műfaját tekintve "roadmovie",nagyrészt mozgásban voltunk,ezért a helyszínek részletes bemutatására nem volt lehetőség,elnézést.Cserében igyekeztem a hiányt verbálisan,néhol kicsit egyedi kommentárral pótolni.Bár a film keretét egy kerékpártúra adja,itt hívom fel a figyelmet,hogy nem csak kerékpárosoknak készült.Van benne,gasztronomia,túrisztika,történelem,sport,strandteszt,ármustra,étteremvizit,hajókirándulás és egyébmás infó,ami az idelátogatókat érdekelheti,de a legfőbb hangsúlyt a látványvilágra fektettem,remélem tetszeni fog.

A tartalomból:
„A nulladik napon az autós lejutás viszontagságait követhetik végig a kedves nézők,jól elnyújtva,hogy unalmas is legyen,sokakban pozitív vagy inkább negatív emlékeket ébreszthet.
Bár az első nap csak egyfajta bemelegítés,ráhangolódás volt,a Kvarner-öböl ismert üdülőhelyei,Rijeka,Crikvenica,Senj,stb, már felsorakoztak vigyázállásba főhőseink tiszteletére…”

Horvát tengerpart 1.rész: "Kvarner-öböl" 2018. FullHD 1080p
https://www.youtube.com/watch?v=iySYwl0lnbY

Útvonal:
Rijeka/Fiume-Bakar-Kraljevica-Krk-híd-Dramalj-Crikvenica-Selce-Novi Vinodolski-Znovica öböl-Senj-Kalic-Sveti Juraj-Eurocamp Raca


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonNyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA