ÚTIKRITIKA.HU / Kvarner-öböl


hirdetes

útikritikák


Kvarner-öböl

Kvarner-öböl dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Opatija - Kriszta fotója

Kvarner-öböl dióhéjban

Mindenekelőtt megállapítható, hogy a Kvarner-öböl, mint földrajzi fogalom nincs igazán a magyar utazók köztudatában. A térség szigetei, partrészei külön-külön jóval ismertebbek. A Kvarner-öböl egyik legvonzóbb tulajdonsága a magyarok számára a nyaralásuk tervezésekor, hogy autóval gyorsan és könnyen megközelíthető. A térségen belüli célpont megválasztásánál azonban felmerül a dilemma, hogy az ember szigetet válasszon vagy szárazföldet. A sziget választása mellett szól, hogy érdekesebb, izgalmasabb egy szigeten eltölteni a szabadságunkat, és a strandok is szebbek ott. A szárazföldön lévő parti települések mellett szól, hogy a közelebbi-távolabbi kirándulásokat és programokat könnyebben, rugalmasabban lehet kialakítani, mert például nem kell kalkulálni a kompozás időigényességével. A Kvarner-öböl szigetei közül - egyesek szerint – a Krk- és a Rab-szigetek a legnépszerűbbek. Losinj és Cres például a magyarok között kevésbé ismertek és látogatottak, eltekintve attól, hogy Mali Lošinj közismertségnek örvend.

Na de milyen a Kvarner-öböl megítélése a horvát tengerpart egészének összefüggésében?

Megkockáztatható, hogy amennyiben eltekintünk a legnagyobb pozitívumától, azaz a gyors és könnyű autós megközelítésétől, és a természeti környezet, a tengerpart szépségei, és különösen a kulturális látnivalók választéka válik lényegesebb szemponttá, akkor a Kvarner-öböl – némelyek szerint – nem biztos, hogy a legjobb helyezést kaphatja. A dalmáciai városok például szenzációsabbak, mint a Kvarner-öböl térségében lévő városok. A dalmáciai városok vonzása ellenére a statisztikák szerint mégis csak a Kvarner-öbölbe látogat el a legtöbb turista, nyaraló. Ezt nem lehet csak azzal magyarázni, hogy sok, autóval közlekedő európainak egyszerűen ez van földrajzilag közelebb. Akkor miért ez a sok turista?

Itt vannak rögtön a Kvarner-öböl strandjai. A strandok milyensége – ezzel egyetérthetünk – egyáltalán nem mellékes szempont egy tengerparti nyaralás alkalmával. A horvát tengerpart strandjainak egyik ismertebb, 20 helyet felsoroló toplistáján rögtön öt strand is a Kvarner-öböl térségében van: Krk-szigeten a Vela Plaža és a Stara Baška strandok, Pag-szigeten a Zrće Beach, Mali Lošinj-ban a Sunčana uvala, és Rab-szigeten a Rajska Plaža (érdemes már itt a bevezetőben felhívni a figyelmet, hogy a strandok nagy többsége kavicsos, sziklás, azaz nagyon fontos vinni strandszandált és erős rétegű napozó gyékényt, vagy matracot). A strandokon számítani lehet nagy embertömegekre, mivel turisták ezrei fordulnak meg itt a világ minden tájáról.

Ugyanakkor találhatunk olyan apró falvakat is, ahol alig százan élnek. Az Kvarner-öböl ilyetén kettőssége varázslatos, a nyüzsgés és a nyugalom tökéletes egyvelege. A térségben a helyiekkel való kommunikációban nincsenek nagy problémák, legfeljebb azoknak a magyaroknak, akik semmilyen idegen nyelven sem tudnak. A turizmusban, vendéglátásban aktív horvátok több nyelven is tudnak ilyen-olyan szinten beszélni. A bevezetőnk tele van vitatható állításokkal. A bevezetőnk olvasóitól várjuk az ellenvéleményeket, pontosításokat, kiegészítéseket. Minden hasznos hozzászólást megjelenítünk a bevezető alatti térben.

Horvátországban 2015 június elsejétől 1-jétől készpénzfizetés esetén csak kunában és euróban fizethető az autópályadíj. Továbbra is lehet hitelkártyával fizetni és az elektronikus útdíjfizetési rendszert (ENC) használni.

Strandokon átlagos árak (2016)

 • Napágy: 25 kuna/nap

 • Napernyő: 25 kuna/nap

 • Banánozás, ejtőernyőzés: 60-80 kuna/menet/fő

 • Csúszdás vízibicikli: 70 kuna/óra

 • Fagyi: 7 kuna

 • Pizza: 35-55 kuna

 • Hamburger: 17-22 kuna

Élelmiszerboltok árai

 • Sertéshús: 25-40 kuna

 • Sajt: 22-30 kuna

 • Szalámi: 10-15 kuna

 • Tej 1l: 5-6 kuna

 • Kenyér: 7-9 kuna

 • Kóla 2l: 10-12 kuna

 • Sör 2l: 10-15 kuna

Piacon

 • Paradicsom: 12-16 kuna

 • Paprika: 20 kuna

 • Krumpli: 5-10 kuna

 • Vöröshagyma: 10-13 kuna

forrás

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Jön!

Nem tetszett

 1. Jön!

Vélemények

"Ha Dalmáciával kell összehasonlítani a Kvarner-öblöt, akkor nálam egyértelműen Dalmácia nyert. Nagyobbak a pálmafák, mediterránabb az éghajlat, és több a kulturális látnivaló. Az utóbbi két horvát tengerparti nyaralásomra visszagondolva a Kvarner-öböl térségében az alvós helyek közül Selce tetszett a legeslegjobban, kirándulás szempontjából pedig, a Krk-szigeti Vrbnik és Rabac, de ennél az utóbbinál meg nem mondom, hogy a Kvarner-öbölhöz tartozik-e vagy az Isztriához. Na mindegy, Vrbnik-be és Rabacba két helyre bármikor visszamennék szó nélkül nyaralni. Rabac szuper jó hely. Az tetszett benne a legjobban, hogy el van dugva egy kis öbölbe, sziklás, vadregényes, s ha valaki ezt szereti, annak remek választás. Pihenésre, kikapcsolódásra ez a legjobb hely szerintem. Krk szigetén pedig az tetszett a legjobban, hogy rengeteg elhagyott rész van, szuperül és zavartalanul lehet strandolni. Többször csak emiatt mentünk át a szárazföldről Krk-szigetre, na főleg az eldugott, nyersességében is idilli Vrbnik faluba. Krk-sziget mellett leginkább ez a lényegében privátnak nevezhető strandolás szól." (2011)


"Nyaralásunk a Senj nyári fesztivál hetére esett, érdekes programok voltak. Nehaj várát nem szabad kihagyni, 10 perces séta a városközponttól, benne 1000 éves horvát-magyar kapcsolatok kiállítás van. A közbiztonságra nem lehet panasz. A helyi étel specialitásokat a Martina Restaurantban vagy a Lavlji Dvor étteremben érdemes megkóstolni és érdemes tudni, hogy Senj nagyáruházaiban (pl Plodine) minden nap friss hal és tengeri herkentyű kapható olcsón." (Vista-utazó, 2015)


,, Amiben pozitívan csalódtam, azok a horvát illemhelyek, autópálya mellett is találtunk olyan (Marché) helyet, ahol ingyenes volt, ráadásul külön gyerekvécékkel, minden tiszta és kulturált volt, ráadásul illatos! Itthon az M6 mellett már rögtön nem ez volt a szitu…a strandokon is viszonylag rendes helyeket találtunk, sőt, volt egy belvárosi sima benzinkút, ahol oldalról volt egy vécé, félve léptem be, ismerve a hazai viszonyokat, de tiszta és rendes volt az is. A kicsivel sokszor kellett bekéredzkedni ide-oda, de mindenhol rendes és tiszta illemhelyeket találtam. A horvátok részéről sokszor nagyon is kedves hozzáállással találkoztunk, a szállásadóink is mind nagyon rendesek voltak." (2021),

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

cobranco, 2019. 01. 11. 21:14
Júniusban bejártuk az észak-Adria egy részét.A kalandjainkról készített útifilmet szeretném mindenki szíves figyelmébe ajánlani.
A film műfaját tekintve "roadmovie",nagyrészt mozgásban voltunk,ezért a helyszínek részletes bemutatására nem volt lehetőség,elnézést.Cserében igyekeztem a hiányt verbálisan,néhol kicsit egyedi kommentárral pótolni.Bár a film keretét egy kerékpártúra adja,itt hívom fel a figyelmet,hogy nem csak kerékpárosoknak készült.Van benne,gasztronomia,túrisztika,történelem,sport,strandteszt,ármustra,étteremvizit,hajókirándulás és egyébmás infó,ami az idelátogatókat érdekelheti,de a legfőbb hangsúlyt a látványvilágra fektettem,remélem tetszeni fog.

A tartalomból:
„A nulladik napon az autós lejutás viszontagságait követhetik végig a kedves nézők,jól elnyújtva,hogy unalmas is legyen,sokakban pozitív vagy inkább negatív emlékeket ébreszthet.
Bár az első nap csak egyfajta bemelegítés,ráhangolódás volt,a Kvarner-öböl ismert üdülőhelyei,Rijeka,Crikvenica,Senj,stb, már felsorakoztak vigyázállásba főhőseink tiszteletére…”

Horvát tengerpart 1.rész: "Kvarner-öböl" 2018. FullHD 1080p
https://www.youtube.com/watch?v=iySYwl0lnbY

Útvonal:
Rijeka/Fiume-Bakar-Kraljevica-Krk-híd-Dramalj-Crikvenica-Selce-Novi Vinodolski-Znovica öböl-Senj-Kalic-Sveti Juraj-Eurocamp Raca


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonNyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA