ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Crikvenica


Crikvenica Riviéra / Crikvenica

Crikvenica dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Tengerpart | Szállások | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

.

Crikvenica - utazás és nyaralás

.

Crikvenica dióhéjban

Crikvenica az egyik leghíresebb turisztikai központ a Kvarner-öböl térségében. Pörgős hely, a környék egyik legnagyobb városa, és a városközpont zsúfoltságát leszámítva alkalmas egy kellemes nyaralás eltöltésére. A környék több települése - Selce, Dramalj, Jadranovo stb. - is Crikvenicához tartozik közigazgatásilag. Főbb strandjai a főszezonban nagyon zsúfoltak, de van lehetőség nyugisabb partszakaszokat is találni. A főszezon itt július közepétől tart augusztus végéig.

Crikvenica - strand

.

Crikvenicára mondhatjuk, hogy egy szép város, hiszen bőven vannak csinos látnivalói, csak hát eléggé szétszórtan, és emiatt nem annyira karakteres, mint a horvát tengerpart sok más városa, ahol megtalálható a történelmi hangulatú, régies óváros és hangulatos utcácskái, és a mediterrán vonzerejük is hitelesebb, mint Crikvenicáé. Crikvenica tehát nem a romantika városa, viszont annál inkább kiérdemli az izgalmas, pörgős város jelzőt. Bulis hely, sok a fiatal turista. Ugyanakkor, érdekes, hogy számszerűen mégis a kisgyermekes családosok dominálnak. Ők elsősorban a homokos strandok miatt döntenek a crikvenicai nyaralás mellett.

Crikvenica a magyar utasok egyik kedvence, hiszen közel van a határhoz, nem kell sok időt elvesztegetni a nyaralásból az utazásra. Néhány utas észrevétele alapján jeleznem kell, hogy az itteni szállások minőségével némi probléma akadhat, ugyanis a szálláshelyekre az utóbbi évtizedekben nem költöttek, így sok olyan hotel van a városban, amely a 70-es évek óta renoválásra szorulna. Ezt ellensúlyozza valamennyire a szolgáltatások sokszínűsége.

Vannak olyan utazók, akiknek az augusztusi Crikvenica némi csalódást okozott a nagyipari vendéglátó gépezet lélektelensége, tucat jellege, a promenád bazári színvonaltalansága miatt. A főszezoni tömegturizmus bizony sokat elvesz a hely alapvetően kellemes, lágy vonásaiból. Kéretik hát megfontolni Crikvenica középszezoni meglátogatását, főnként, hogy ilyenkor a szállások is valamivel olcsóbbak, és jobban megmutatkoznak a város természetes bájai.

Hogy ejtik ki a horvátok a Crikvenica-t? Valahogy így: Crikvenicá (tehát nem csrikvenicá)

Vélemények

,, Maga a város picike, egy kellemes esti séta alkalmával körbejártuk a központi részt. Kifejezett látványosságok nincsenek, de jó hangulatú kis sétáló utca/tér van a központban, amit rengeteg étterem és bár vesz körbe.

Van-e értelme ide eljönni előre lefoglalt nyaralásra az időjárás tekintetében? Erre azt tudom mondani, hogy ha a 0-24 strandolás lenne a cél, akkor nekem nem lenne elég meleg az idő/víz, de nagyon jó kis gyalogos/biciklis (lehet bérelni, elektromosat is) túraútvonalak vannak. Az+városnézés+sétahajós túra talán kitölti a pár napot.😊

Mi hajós túran a Marinero Tours voltunk, akiket a központból kinyúló mólón találtok meg egy standnál, ahol 190kuna/felnőtt a 8 órás hajótúra.

Az árakat nem gondoltuk vészesnek. Egy étteremben ugyanannyit fizettünk, mind Budapesten. A víz/üdítő mintha drágább lenne, de a csapvíz iható. Ami valóban drága, de itthon is, azok a koktélok+strandos kajáldák+parkolás. Parkolni nagyon nehéz ingyenes helyen (=lehetetlen), így ajánlom a gyaloglábat." (k.zs, 2021)


,, Crikvenicában vendéglőkből, kávézókból, ajándékboltokból van sok, viszont a nyaralók főszezoni számához képest az élelmiszervásárlási lehetőségek talán gyérnek mondhatók.

A strandon 2 napozóágyért és egy napernyőért napi 80 kunát fizettünk. Egyszer késő délután mentünk a strandra és tudtunk jócskán lealkudni ebből az összegből.

A városközpontban van egy bulihelyes rész, ahol hajnalig dübörög a zene (sajnos főleg diszkós).

Ami a legnagyobb szívás ott, hogy a város főleg domboldalon fekszik és a nyári nagy hőságben megeröltető merdek utcákon felfelé gyalogolni. "  (peti&ancsa, 2016) 

Hol?

A város az úgynevezett Crikvenicai Riviéra és egyben a Kvarner-öböl központja. Crikvenica a part mentén 8 kilométeres hosszúságban terül el és lényegében össze van nőve Selce és Dramalj kisvárossal. Rijekától 34 kilométerre van (autóval 30-40 perc).

Crikvenica - térképe

Megközelítése Magyarországról

Crikvenica Budapestről 5 órás autós utazásnyi távolságra van. Az 506 kilométeres útból 471 kilométer autópálya. A határtól végig a Rijeka feliratot kell követni, de nem muszáj egészen Rijekáig elmenni, kb. 30 km-re a várostól a sztrádáról le lehet hajtani egy kanyargós autóútra (Otok Krk, Crikvenica a felirat), amely meggyorsítja a lejutást, hiszen kikerülhetjük ezzel a rijekai nagyvárosi dugókat.

Csaknem köztudott, hogy a főszezonban szombatonként van a turnusváltás, és ezért a szombatonként az utakon a megszokotthoz képest is nagy az autók tömege, viszont ez a tömeg az elmúlt években már kezd eloszlani a hét többi napjára is, hiszen sok nyaraló ragaszkodik a nem szombati turnusváltáshoz. A szállásadók többsége így alkalmazkodott a megváltozott utazási trendekhez és engedik a rövidebb/hosszabb tartózkodást is.

Tengerpart

Crikvenicában mindenféle strandot megtalálunk a nyugodt sziklás strandoktól kezdve, a betonos/füves kiépítetteken keresztül, a zsúfolt homokos/aprókavicsos strandokig.

A városi szabad strandokon sokan vannak a szezonban, de mivel elég sok ilyen van, a tömeg eloszlik. Nem úgy a crikvenicai fizetős plázson, ahol rengeteg az ember. Ide főleg a kisgyermekes családok jönnek a játszóterek és a lassan mélyülő, homokosnak nevezett vízpart miatt. A fiatalokat pedig a sok szórakozási lehetőség (strandröplabda pálya, csocsóasztalok, kocsmák, klubok) vonzza. Ide a napi belépő kb. 500 Ft a felnőtteknek, és a fele a gyerekeknek. A (mesterségesen létrehozott) homokos strand szép, jól felszerelt és kifejezetten tiszta. Kár, hogy nincs sok árnyékos része. A sötétes türkizkék tengervíz csodaszép, a vízminőség szuper, de többek szerint az átlagosnál valamivel sósabb. Persze előfordul, hogy a víz kissé zavaros, és nem annyira átlátszó. A nyár közepén a víz hőmérséklete 27-29 fokra is felmelegedhet. Az említett, többnyire túlzsúfolt fizetős strand 17 óra után már ingyenes. Napközben lehet használni a csúszdáit. A nagy strandokon mindenhol vannak vízi mentők. A városi strandot, a Gradska Plaza-t a Kvarner-öböl legszebb strandjai között emlegetik.

Ha valaki nyugalmasabb partot szeretne, akkor bizony sétálnia kell, vagy Dramalj felé, vagy Selce irányába, ahol sok sziklás vadstrand is van, így nincs tömegnyomor a parton. Nincsenek cápák, nincsenek veszélyes hullámok, a lassan mélyülő tenger ideális a kicsiknek. Többek személyes tapasztalata, hogy a gyerekek egyáltalán nem ódzkodnak annyira a kavicsos strandoktól, és könnyen hozzászoknak, főleg ha valami fürdőszandált is adnak rájuk a szülők. Crikvenicánál a kavicsok nem annyira szúrósak. A kavicsos strandok egy részénél jobban lehet pipával búvárkodni.


Kutyás strand

Szállások

A városmagban főleg lakóházak, üzletek kaptak helyet. A hotelek kis sétára találhatók innen. Kategóriájukat tekintve a legnívósabb a Falkensteiner Hotel Therapia, amely a város peremén, egy gyönyörűen rendezett parkban kapott helyet. Főleg a középkorúak kedvenc pihenőhelye ez. A város másik végén a Hotel Kaštel várja a vendégeket, amely kívülről nem néz ki rosszul, de belül azért ráférne egy nagytakarítás. A bútorok elég régimódiak, viszont a szálloda elhelyezkedésével nincs semmi probléma, közel van a központhoz és a strandhoz is. Itt esténként élőzenés táncmulatságokat szerveznek.

A belvárosban a Hotel Zagreb van talán a legközpontibb helyen, közvetlenül a fősétány mellett. A berendezése szerény, de a központhoz való közelsége miatt nagyon szeretik.

A 4 csillagos Hotel Omorika szintén egy kimondottan egyszerűen berendezett szálloda, leginkább azoknak ajánljuk, akik nem akarnak sok időt a szálláshelyen tölteni. Itt sok sportolási lehetőség kínálkozik a közelben. A fizetős strandtól csak egy sétány választja el a Villa Ruzica hangulatos épületét. Többgyermekes családok is nagyon szeretik, mert vannak nagyobb apartmanjaik is. Negatívuma, hogy a főszezonban csak szombati turnusváltással lehet itt helyet foglalni.

A Ružica közelében található a Hotel Esplanade is, amely hasonló tulajdonságokkal bír. Szintén egy régi villa került átalakításra, nagyon kellemes szálláshely, bár a berendezése nem a legmodernebb.

A crikvenicai hoteleken kívül nagy jelentősége van a magán apartmanoknak. A térségben rengeteg ház áll rendelkezésre, bár nem Crikvenica központjában, hanem pár száz méterre attól, a tengerpart mentén és a fölött. Lényeges szempont az apartmanok foglalásánál, hogy ha van rá mód mindenképpen főút „alatti” apartmant igyekezzünk foglalni, mert ami a főúttól feljebb fekszik, nehezen megközelíthető a strandtól (nem beszélve arról, milyen magasan, a hegyoldalban helyezkedik el). Összességében az mondható el a crikvenicai apartmanokról, hogy szépen berendezett, tiszta házak ezek, és ár-érték arányban is ideálisak.

Ajánlott hotelek (2021):

4 csillagos: Omorika ,

Ajánlott apartmanházak: Lin Apartmanház ,

Nem ajánljuk: Hotel Kastel , Ad Turres

---------------------------------------------------

Más helyi szálláshelyek ajánlatai itt - hotelscombined.com

Vendéglátás

Crikvenica a környék szórakoztató központja. A tengerparti sétányon egymást követik az éttermek, kávézók, fagyizók és kocsmák. Sokan az egekig magasztalják a DAF pizzériát (Frankopanska 15.), ahol egy pizza kb. 1300 HUF-ba kerül. Ajánlom még: a sétánynál található Konoba Maslina hagyományos vendéglőt (van déli menü kb. 45 kunáért), a Bistro Lovran-t (a parti úton, a Hotel Mediteran alatt), a Zrinski (azaz Zrínyi) éttermet és a Sabia éttermet (az Esplanade Hotel mellett). Itt is érvényes az aranyszabály, hogy ahol sok a vendég, ott feltehetően jó is a koszt. Az aranyszabályt csak az írhatja felül, hogy vannak éttermek ahová az olcsó ár miatt mennek, de a konyha vacak.

A kocsmákban esténként sokáig dübörög az ilyen-olyan zene, de nem jellemző a nagy táncos buli, inkább itt is az ücsörgős hajnalig ivás a módi. Táncra ott van a Fenix diszkó, a kikötő szomszédságában, ahol két teremben várják a bulizni vágyókat. Az az igazság, hogy nyáron az embernek nincs nagyon kedve zárt diszkóban mulatni, így itt csak ritkábban vannak eget rengető bulik. A tengerparti táncos helyek ilyenkor sokkal menőbbek, ezeket a város fizetős strandja közelében találhatjuk meg. Olyan hangosan szól a zene, hogy a lokálok teraszos részén és pultjain kívül a tengerparton is összegyűlnek a fiatalok és mezítláb táncolnak és isznak hajnalig.

A közelben levő apartmanokban megszállók nyugalmát ezzel zavarhatják, de a Crikvenicában megszállók általában tisztában vannak a környék zajosabb mivoltával.

A legdrágább fagyi a Konzumban 13 kuna, marhahúsos burek 3r úd egy papírtálcában sütve 9kuna, (LIDL), Ozujsko sör 1-es 11,40 kuna (Konzum), makréla hal jégen akcióban 20 kuna/kg (Konzum)

,, A parti étterem árairól: Beültünk vacsorázni fővel. 3 pljeskavica sajttal töltve lepényben ajvárral, hagymával /iszonyú nagy adag/ plusz 1 adag pljeskavica sajtttal töltve hasábbal ajvárral, hagymával plusz 1 korsó sör és 1 nagy ice tea 247 kuna.Ez 2 főre elfelezve 123,5 kuna. Kb. 80 kunáig meg lehet vacsorázni 1 főnek bármiből. A reggeli is legyen alap ez az 120 kuna 2 főre. Ez kb 250 kuna 1 napra 2 főnek. 5 napra 1250 kuna. Plusz legyen fagyi a parton 200 kuna az 5 napra." (2021)

Vásárlás

A legnagyobb helyi bevásárló hely: a Konzum.

A városközpotban van egy naponta működő bazár jellegű piac, ahol fross gyümölcsök, zöldségek mellett lehet venni szunevireket, ruházati cikkeket, miegymást is. Minőségi szuveníreket érdemes a főutcán található, Kredenca nevezetű pici ajándékboltban vásárolni. Na, ott nem kínai gagyit árulnak. (Cím: Strossmayerovo Setaliste 38.)

Látnivalók

A városban nincs kiemelten sok látnivaló, ha csak a belváros épületeit, a sétányt és a tengerpartját nem vesszük ide. Crikvenicában van egy eléggé túlértékelt akvárium. 200 négyzetméteres területen látogatható, ahol 24 medencében száz adriai halfajta és 50 trópusi hal látható. A város nagyon büszke rá, legalább is mindenhol kint van a plakátja, de őszintén szólva nem nyújt akkora élményt (például aki már volt Budapest egyik bevásárló központjában az akváriumban, annak mindenképpen csalódás lesz). Inkább tán a gyerekeknek lehet izgalmasabb élmény.

Sokkal érdemesebb a környéken található látnivalókhoz kirándulást szervezni. Hajókirándulások indulnak Krk és Rab szigetekre, el lehet innen autókázni a Plitvicei Nemzeti Parkhoz. Lehet egy vásárlós napot csinálni Rijekában. A szomszédos Kraljevica városában két magyar történelmi összefüggésű látványosság is van: a Zrínyi palota és a Frangepán kastély. Sajnos igen ramaty, hervasztó látványt nyújtanak, de azért érdemes hozzáképzelni 1671-et, amikor a Zrínyi palotában Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc a Habsburgok trónfosztására szövetkezett össze, nagyon eredménytelenül (lefejezték őket).

Krk szigetre át lehet menni vizi taxival: 3 euró/fő.

Aktív pihenés

A térségben a tenger nyújtja a mozgalmas pihenést: számos búvárközpont áll rendelkezésre, lehet hajót, jet-skit bérelni, ejtőernyőzni. Csúszdákat is lehet találni a fizetős strand környékén. Érdekessége Crikvenicának, hogy van a tengerben egy vízilabda pálya, közvetlenül a kikötő közelében, ahol esténként le lehet ülni megnézni a meccseket. Ami a szárazföldi "aktivitást" illeti" : gyalogtúrákat, hegyi sétákat szervezhetünk a közeli magaslatokra. Sajnos a kerékpárosoknak nem a legbarátságosabb terep ez, hiszen a városokban csak nagyon kevés helyen van kerékpárút, a főúton pedig nagyon veszélyes a tekerés.

Praktikus

  • Élelmiszerek bevásárlásához a főszezonban érdemesebb a Plodine szupermarketbe menni és nem a túl zsúfolt Konzum-ba. Az árak nagyságrendileg megegyeznek a budapesti árakkal.

  • A crikvenicai turista információs irodába érdemes benézni, mert rengeteg programötletet lehet kibányászni.
  • A Crikvenica Riviéra egy szakaszán - Crikvenica és Selce között - közlekedik a liliputi kisvasút, ami nem csupán szórakozási lehetőség, hanem praktikus megoldás, ugyanis a két település között a tengerparti út egyirányú, eléggé megnehezítve így az autós átjutást és Crikvenicában a parkolás is nagyon nehézkes.

  • Crikvenicában a főszezonban lehet gond a parkolással. A tengerparton és a városban is vannak nagyobb fizetős parkolók, de nyáron nem ritka, hogy ezek is megtelnek.
  • Ha véletlenül rossz helyre parkolunk, és a strandolás után nem találjuk az autónkat, valószínű, hogy a helyiek által csak „Pók”-nak (Pauk) keresztelt vontató vitte el büntetésből a kocsit (ez valószínűbb, mint a lopás). Ilyenkor a környék összes településéről Crikvenicába viszik az autókat, ahol szép kis summáért válthatjuk ki kocsinkat.

Maximum 8 órás parkolás. Június 1-től szeptember 15-ig 7 és 23 óra között 1 óra 3 kuna.

Vélemények

"Crikvenica jellegében inkább az olasz észak-adriai nyaralós településekre hasonlít, mint az átlagos horvát tengerpartiakra. Nincs a városnak jelentős nevezetessége. A belvárosban sok az étterem, de igazából a tömegturizmus szintjéhez igazodva: pizza, spagetti, valamint pizza..." (Babo, 2015)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Orshee, 2021. 07. 14. 06:58
A homokos tengerpart inkabb aprokavicsos…a napozoagy berlete foszezonban 110 kuna, amugy 100. Az arak lassan verik a Balatont. A parton keves az etkezesi lehetoseg, nehany beulos hely es par streetfoodos. A Vila Ruzica pavilon szobai egesz ujak, kenyelmesek. Mellette az Esplanades is renovalt es modern szarnnyal bovitett.


Horváth György, 2018. 07. 08. 14:03
Amúgy tényleg a képeken jól nézett ki minden a szállás valóban 70 évek beli renoválás 0! Nem sok látnivaló van a strand sziklás júli 6 óta vagyunk itt a viz kb 15 fokos!Egy nappal elöbb el is megyünk haza!


ferinett, 2017. 09. 07. 13:27
Crikvenica meghirdetett homokos tengerpartja helyett inkább sóderes partot találtunk. A víz legszélétől, végig a belsejéig kis és nagy kövek vannak, melyeken, főleg az idősebb korosztálynak csak erősen billegve lehet a vízbe jutni. A főszezonban, vagyis aug. 31-ig két napozóágy és egy napernyő 100 kn. A napozóágy új, korszerű, jó, azonban a napernyő nem állítható sem magasságra, sem billentve, így az egyik ágy mindig napos. Szállásunk a H.International-ban volt. A szoba takarítás úgy, ahogy rendben volt, a személyzet kedves, készséges, a svédasztalos ellátás megfelelő, finom volt. Sajnos a kisvasút Selcére már nem közlekedik.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA